Water drinken, fruit in water komkommerslang

Voldoende drinken – INFO

Voldoende drinken is noodzakelijk voor het goed functioneren van je lichaam, en helemaal als je via een dieet een paar kilo’s kwijt wilt. Je lichaam bestaat voor ongeveer 2/3 uit water. Het ene onderdeel wat meer dan het ander:

Advertentie
  • je  botten bevatten ongeveer 22% water
  • hersenen (je besturing!) bestaan voor 75% uit water
  • bloed voor zo’n 85%
  • spieren ongeveer 73%
  • lichaamsvet is voor zo’n 25% water

Vocht (water)  is een transporteur van voedingsstoffen en zuurstof naar de lichaamscellen en neemt de afvalstoffen weer mee terug. Zorg er dus voor dat je gedurende de dag regelmatig drinkt. En dan natuurlijk geen lightdranken, frisdrank of andere zoete troep. Liefst gewoon eerlijk en schoon kraanwater of (groene of witte) thee.  Wat mij betreft zijn alle zoete dranken, vooral de light varianten, gewoon heel ongezond, niet doen dus!

Wij hebben in Nederland uitstekend drinkwater, gewoon uit de kraan. Doe er bijvoorbeeld een schijfje citroen in, wat komkommer en een paar takjes verse munt en je hebt een heerlijk, gezond drankje, ziet er nog prachtig uit ook! Geniet van dat cadeau voor je lichaam. Nog veel meer tips (bloemen in ijsblokjes!) en lekkere combinaties voor smaakwatertjes vind je in dit artikel over dorstlessende drankjes.

Hoeveel drinken?
De hele dag door raak je vocht kwijt, niet alleen via de urine maar ook bijvoorbeeld in de vorm van transpiratie. Dit vochtverlies moet je gedurende de dag ook weer aanvullen. Doe je dat niet dan bestaat er een kans op uitdroging. Een vochtverlies van 3% van het lichaamsgewicht geeft al uitputtingsverschijnselen en vochtverlies tussen de 15-20% is levensbedreigend.

Zoals gezegd is voldoende aanvoer van (goed) vocht voor het menselijk lichaam van groot belang. Ieder volwassen mens heeft tussen de 2 tot 3 liter vocht per dag nodig. Het hangt natuurlijk ook van je eigen ‘inhoud’ af, ben je langer en dikker heb je meer vocht nodig dan als je klein en dun bent. Zo’n 1 tot 1,5 liter vocht per dag komt uit je voedsel. De rest moet je dus via drank zien binnen te krijgen. Dat betekent dat je 1 tot 2 liter verspreid over de dag moet drinken voor een goede vochtbalans. En dat is dan bij een geringe tot normale activiteit.  Als je sport of bij hogere temperaturen geef je je lichaam natuurlijk meer vocht.

Juist blijven drinken als je vocht vasthoudt!
Maak niet de vergissing minder te drinken omdat je vocht vasthoudt! Voldoende drinken is dan juist erg belangrijk om de functie van de nieren en de blaas te stimuleren. Als je de neiging hebt vocht vast te houden is het verstandig om in elk geval matig te zijn met het toevoegen van extra zout. Breng je gerechten liever op smaak met kruiden en specerijen. Wen aan minder zout eten, da’s sowieso gezonder. Of gebruik een zoutvervanger zoiets als Herbamare natriumarm. Bleekselderij, mierikswortel, peterselie en kruidenthee van guldenroede, rozenbottels, berkenblad of jeneverbes kunnen ook op een natuurlijke manier helpen als ‘vochtafdrijver’.

Trefwoorden

1 gedachte over “Voldoende drinken – INFO”

  1. De knolraap puree is heel erg lekker, de spruiten met pecannoten smaken er goed bij.

Reacties zijn gesloten.

Scroll naar boven