Soms moet je het simpel houden, ingrediënten roeren, bakken en klaar. Wel even dit tot je door laten dringen: alle noten en zaden voor deze voedzame pitten zadenkoek lekker grof laten, dan heb je wat te kauwen. Tijdens dat kauwen communiceer je met je hersenen en zorgt op die manier tijdig voor een seintje terug: “je lichaam is verzadigd, stop maar met eten”. Bovendien is kauwen goed tegen o.a. dementie! Onderzoek toont aan dat mensen die goed kauwen alerter zijn. Met kauwen gaat de doorbloeding van de cerebri media beter. Deze slagader is bij 80% aangedaan bij een herseninfarct. Bij het kauwen wordt de voorste hersengedeelte (frontale kwab) gestimuleerd. De frontale kwab is een belangrijk gedeelte van de hersenen omdat het de rest van de hersenen controleert. Bij dementie wordt de frontale kwab als eerste aangedaan. Dus een extra motivatie om goed te kauwen! Leuk om te weten toch?
Belegd of onbelegd
Per -onbelegd- puntje bevat de koek 125.34 kcal ⋆ koolhydraten 0.78 g ⋆ eiwitten 4.44 g ⋆ vetten 11.25 g ⋆ vezels 1.69 g. Eet deze voedzame pitten zadenkoek gerust als tussendoortje i.p.v. een handje noten. Of beleg ‘m met pittige (blauwader-) kaas als lunch of ontbijt. Ook geweldig om mee te nemen als koolhydraatarme gezonde sportreep! Als je koolhydraatbeperkt eet doe je er misschien een handje rozijntjes, vijgen of dadels door? De kruimels zijn trouwens als crunch fantastisch door de yoghurt. Bah, wat is gezond toch lekker… of andersom?
Meer tips
- Meenemen naar je werk of school? Ja, uitstekend!
- Bewaren? Ja! Hoe? In stukken snijden en in een glazen pot met deksel doen. Mits goed droog gebakken. blijven zo ook knapperig. Of piep even op in een broodrooster. Of aan 1 stuk in een schone theedoek, zonder wasverzachter graag. Dan worden ze wel een beetje zachter.
- Geschikt voor bij de koffie? Ja! Zeker als je wat zoetstof en/of andere zoete ingrediënten als kaneel, gember, kardemom erin doet en gemalen kokos bovenop!
- Geschikt voor bij de borrel of kaasplank? Ja, met kaas… heerlijk!
- Invriezen? Ja kan prima, een half uurtje ontdooien voor consumptie.
Onze koolhydraatarme kookboeken!
Onze (papieren) kookboeken zijn heuse bestsellers te noemen! De kookboeken zijn sinds 20 september 2024 allemaal uitverkocht en worden niet opnieuw in druk genomen.
Verrukkelijk Koolhydraatarm
UITVERKOCHT!!!!!
ISBN 9789082659870
Gewoon Koolhydraatarm
UITVERKOCHT!!!!!
ISBN 9789082659818
Lekker & Makkelijk Koolhydraatarm
UITVERKOCHT!!!!!
ISBN 9789082659801
Kookboek van het jaar 2021
Nog zo’n lekker koolhydraatarm recept?
♥ Zoek meer koolhydraatarme & keto recepten met onze receptenzoeker, ons jaararchief of bekijk deze suggesties:
Zo maak je de voedzame pitten zadenkoek
Wat vind jij hiervan?
Geef de recepten sterren!
Heb je vragen over het koolhydraatarm dieet of keto leefstijl? Stuur een e-mail of ga naar onze Facebookpagina, Pinterest of Instagram
Een leuke foto showen? Tag ons op de socials met #KoolhydraatarmRecept
Voedzame pitten zadenkoek, simpel
Ook gebruikt
- Springvorm Ø 23 cm
Voedingswaarde
(testfunctie, werkt nog niet op alle apparaten/browsers)
Ingrediënten
Klik op de ingrediënten voor info over voedingswaarden, vervangtips en/of verkooppunten. HANDIG!
Bereiden
- Verwarm de heteluchtoven voor op 160 °C en bekleed een springvorm of ovenschaal Ø 23 cm met een vel natgemaakt en uitgeknepen bakpapier. Dan til je de koek er straks gemakkelijk uit.
- Smelt de kokosolie (of roomboter). En klop de eieren even los. Meng de olie eerst met de pitten, zaden, grof gehakte noten zout en kaneel. Meng dan de losgeklopte eieren erdoor en voeg optioneel een paar druppels zoetstof toe als je zoete koek wilt. Stort in de springvorm en strijk tot slot plat met een rubber spatel.
- Bak 15-25 minuten of tot de voedzame pitten zadenkoek stevig aanvoelt.. Controleer regelmatig. Hangt ook af van de grootte van de vorm en dus de dikte van de koek. NB: het vet blijft wel vloeibaar bij deze temperatuur, dat stolt pas bij afkoelen.Laat 5 minuten rusten. Vervolgens uit de vorm afkoelen op een rooster.
- Snijd in 16 stukken. Ik doe er kaas op, en jij?
© Uitgeverij Boekdelen – KoolhydraatarmRecept.nl Alle rechten voorbehouden. Teksten en recepten van blogs en/of afbeeldingen mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen. Lees meer over Auteursrecht op internet
Verrukkelijk! Heb het recept precies gevolgd. 1 versie met kokosolie en 1 met roomboter gemaakt. Aan de laatste kaneel toegevoegd. Dank voor het fijne recept!
Graag gedaan, geniet ervan!
Fijn recept, meteen maar 2x zoveel gemaakt ;-). Heb zelf de olie weggelaten (want zoveel noten en zaden bevat al zoveel olie), dit bleek geen probleem door de eieren en flaxseed. Ze zijn dan ook verder in de oven niet vochtig – i.e. geen bruisen.
Nu er uit gehaald er was nog iets vochtig maar dat trok snel weg toen hij afkoelde voelt stevig aan en niet te donker morgen mee met wandelen!!
Ja dat klopt helemaal. Wandel ze!!
Ook ik heb deze net gemaakt staat ook wel langer in de oven ze bruisen mag wat bovenop maar volgens mij moet ik ze er maar uit halen denk dat het uit de oven nog wel uit hard het ruikt in ieder geval weer heerlijk krijg al trek 😋😋
Ja inderdaad bruisen ze!
Whow!, dit is zoooo lekker 🙂 Bedankt weer voor dit heerlijke recept.
Ik heb van de Action 2 glazen lage schaaltjes en heb daarin van de helft
van het beslag de ene hartig en de andere zoet gemaakt.
Mijn dag kan alweer niet meer stuk!!!
2 weken bezig -2 kilo met gebruik van een deel van jouw heerlijke recepten.
Gisteren gemaakt en ik moet eerlijk zijn dit is de beste zadenkoek die ik al gemaakt heb. Ik heb er wel pruimen en dadels bij gedaan.
Ik ga zeker nog meer recepten van deze site proberen. Top…….
(even om verwarring voor anderen te voorkomen: pruimen en dadels passen zeker niet in een koolhydraatarm dieet)
Geweldig lekker, kreeg hem wat moeilijk uit de bakvorm, dus de volgende keer doe ik bakpapier op de bodem.
En iets minder lijnzaad, misschien chiazaad en nog meer noten.
Ik werd hier al helemaal blij van
Dank je wel
Hallo Anna-Karina,
Ik ben heel blij met je website. Al veel recepten geprobeerd en ze zijn allemaal zo lekker!
Ook dit recept is voor mij een absolute blijver. Ik heb de zaden wel even grof gehakt en de kaneel weggelaten.
Super lekker met harde geitenkaas.
Mijn favoriete broodvervanger. Makkelijk mee te nemen en ze vullen zeer goed.
Dank je wel!
Groet, Ella
Hoelang is deze buiten de vriezer te bewaren in een afgesloten glazen pot of in iets anders?
Hoor het graag zodat ik het eventueel kan maken en mee kan nemen op vakantie
Even lezen, staat in de tekst. Een paar dagen moet wel kunnen.
Net uit de oven, zometeen voor de lunch met wat kaas en gerookte makreel! Ik heb voor de zekerheid toch maar de helft van de pitten, zaden en noten wat grof gemalen, omdat ik bang was dat hij anders uit elkaar zou vallen na het bakken. Hij is prachtig droog gebakken (35 min) en smaakt heerlijk!
Ook handig inderdaad om morgen voor de lunch mee te nemen!
Ontzettend lekker, maar ik krijg de koek niet droog gebakken! Kokosolie blijft vloeibaar en koken in de oven. Na bijna een uur in de oven op 175 graden, in het midden van de oven nog niet droog.
Crackers daarentegen waren zo droog.
Denk dat het aan de kokosolie ligt. Is 50 ml niet teveel????
De kokosolie stolt pas weer bij kamertemperatuur, maar misschien heb je een kleinere vorm zodat de koek hoger en dikker is? Niet toevallig de eieren vergeten?
Ik hou mijn calorieën en voedingsstoffen bij in een app. Weet u misschien hoeveel ik per portie kan invullen?
Hoi Tineke, Als je je eigen waarden wilt weten, moet je zelf tellen wat je gebruikt en dat delen door het aantal crackers dan weet je precies hoeveel erin zit. EDIT 2021: de voedingswaarden staan erbij.
Dank je!
Heb net de pittenzadenkoek gebakken met dadels in stukjes geknipt erdoor en wat zoetstof, zodat ik ook eens een zoete kracker kan eten !
De koek bleef erg lang vochtig ,zelfs na half uur in de oven ,volgende keer wat chiazaad of psylium erdoor doen dat helpt denk ik wel.
Heb net klein stukje geproefd : erg lekker!!!!!
Kan niet wachten tot het boek uitkomt Anna-Karina!
Ooit zal het toch wel mei worden??????
Lekker hoor, goedgekeurd! Heb wel 3 dadels in stukjes toegevoegd, niet helemaal kha meer, maar wel lekker. Met een klodder pindakaas erdoor lijkt me voor een volgende keer ook een lekkere variant.
Heb het gemaakt maar met de zonnebloem en pompoenpitten vind ik het niet lekker. Te veel pit en niet weg te krijgen. Dus heb er amandelschaafsel en walnoten ingedaan, wel de noten fijn gemaakt en iets vanille en koekkruiden. Nu wel te eten, ga het ook nog een keer hartig maken.
Je moet geen dingen eten die je zelf niet lekker vindt, dat is nergens voor nodig. Leuk dat je er je eigen draai aangeeft!
Wil toch nog even reageren, heb het opnieuw gemaakt en wat minder pitten er in, en inderdaad het smaakt naar roggebrood, plakje kaas er op en heerlijk en het is zo gemaakt. Doe het in een vierkante bakvorm, is het dunner en kan ik er plakjes van maken.
Heerlijk, ik heb er wat sambal doorgegaan.
Weer een succes dit.
Goed zo!
Ik heb net deze koek gemaakt en ik hou er vette vingers aan over. Ik heb de aangegeven hoeveelheid gebruikt. Is dit normaal of opnieuw proberen maar dan met minder boter? Heb trouwens roomboter gebruikt.
Dat klopt, het is (ook) bedoeld om je van vet te voorzien.
Heerlijk recept om zo te gebruiken als tussendoortje
Het leek mij wel wat als tussendoortje bij koffie, dus ik maakte de koek met kokos erop. Fout natuurlijk. De kokos had niet meegebakken moeten worden en was ook wat te hard gegaan. Wel te eten, maar niet dat ik zei, ‘Tjonge wat lekker.’ Vandaag probeerde ik ‘m bij het ontbijt met oude kaas. Wham! Ik was meteen weer jaren terug. De koek met kaas gaf mij het mondgevoel en de smaak van roggebrood! Ik was altijd dol op roggebrood met kaas en mis het nog steeds.
Ik denk dat dit ook betekent dat de koek niet zo knapperig is als jij bedoeld, Anna-Karina. (Hij is nu ook al een paar dagen oud, natuurlijk.) Maakt niet uit, ik houd ‘m erin als roggebrood vervanger. Heerlijk.
Inderdaad het wordt wat zachter, maar niet minder lekker. Ik heb de associatie met roggebrood al eerder gehoord, kan ik helemaal snappen. Als je ervan houdt dus heel erg lekker 😉
Hallo Anna-Karina,
Heb ze vanmorgen gemaakt en ze zijn heerlijk!! Bedankt voor het recept.
Hartelijk groeten,
Hetty
Super lekker, al meermaals gemaakt !!!!!
Hoi hoi,
Deze week na veel loeren aan het bakken en koken geslagen met recepten van deze site. Big compliment wat verrassend lekker eerst Italiaans brood gebakken in een woord zaaaaligggg . Had het deeg gemaakt met kokos en gemalen sesam was erg lekker. Ook de voedzame pitten zaden koek gebakken ook een succes. Ga nog veel meer recepten proberen dank voor het delen van al die lekkere recepten
Groetjes van een groot fan van koolhydraatarme recepten.
Mary
Hoi,
ik maak zelf crackers met een soort gelijk recept. Deze neem ik als lunch en soms als tussendoortje. Heerlijk!
heb al enkele recepten gemaakt van de site en ze zijn 1 voor 1 een succes. Dank daarvoor.
Multi inzetbaar dus! Dank je, groet AK
Zo juist gebakken en heerlijk!!!!
Ik heb het in siliconen cupcake vormpjes gedaan. Gaat ook heel goed en je hoeft het dan niet meer te snijden.
Zeker heel handig, zelf snijd ik kleinere of grotere stukjes, afhankelijk van mijn trek.
Heeft iemand dit recept al geprobeerd te maken met gemalen ingrediënten? En kun je “straffeloos” lijnzaad vervangen door één van de overige ingrediënten? Dit i.v.m. ” hoogsensitieve” darmen…..
en wat ben ik superblij met deze website!!!!!
elke dag weer!!!!!
Dank voor je compliment Ria! Maar waarom zou je alles willen malen? Dat kauwen op voedsel is belangrijk om je voedsel voor te verteren en dat gebeurt door het toevoegen van speeksel. Bovendien zogt kauwen ervoor dat er na verloop van tijd een seintje naar je hersenen gaat dat je verzadigd bent, allemaal te belangrijk om over te slaan lijkt me? Als je het echt te grof vindt hak dan de noten een beetje fijner. Wat betreft het lijnzaad: als je daar niet tegen kunt, dan niet gebruiken natuurlijk. (Heb ik zelf ook soms last van) Voeg wat meer noten/zaden toe en een theelepeltje (met weinig beginnen en even laten staan zodat het vocht op kan nemen) chiazaad of psylliumvezel, dat bindt ook. Wel even kijken hoe dat uitpakt met het vocht.
Deze koek net gebakken. Inderdaad heel gemakkelijk om te maken! Bij mij is de koek een stuk lichter van kleur dan hier op de foto. Toen ik hem proefde na 20 minuten bakken, leek hij ook nog wat vochtig. Niet echt droog krokant.
Omdat er ei in zit, vertrouwde ik dat niet helemaal en heb de oven toch maar weer aangezet en hem toch nog even 10 minuten extra gebakken. Nu is hij wel droog.
Ik moet ook zeggen dat de brij best wel nat is als ik het in de springvorm giet. Met al die noten en zo had ik een stevigere brei verwacht.
Maar ik vraag me wel af of ik misschien niet beter de oven iets hoger kan zetten dan 160 graden of beter toch op 160 graden houden maar meteen 30 minuten bakken..
Maar… hij is wel heel lekker!!! De volgende keer maak ik een zoetere variant met kokos (en misschien wel stukjes chocolade er in hmm).
De 160 graden is wel hetelucht en inderdaad bakken tot de koek droog is. Die temperaturen en tijden zijn altijd richtlijnen, lees ook dit stuk over ovengebruik. Inmiddels ook de beschrijving wat aangepast.
Oké vandaar, ik heb het ook even op mijn printje aangepast 😉 Bedankt voor je snelle reactie.
Ik ga ‘m zeker binnenkort nog eens maken dus dan gaat de oven op 175 graden.
Heerlijk !!!!
Wat is dit lekker, beetje roggebroodachtig vind ik. Lekker met roomkaas, gewone kaas of zo, los uit het vuistje. Ik deed zonder rozijnen, daar houd ik niet zo van. Ik maak het zeker nog eens, heerlijk!
Ik heb hem gemaakt met een mix van allerlei pitten, noten en zaden en hij was heerlijk!
Leuk recept, die houden we erin.
Hoi,
Ik heb deze net gemaakt. Ik ga zo naar bed, kan ik hem zo op het aanrecht laten afkoelen?
Ja hoor dat kan prima, als je tenminste geen hond, kat of muizen hebt rondlopen 😉
De kat heb ik goed opgevoed, vanmorgen stond de koek er nog. Lekker hoor!!
hihihi gelukkig & eet smakelijk!
Ik heb ze vanochtend gemaakt als ontbijt, heerlijk! Heb de eieren vervangen door 120 gr gepureerde appel.
Grappig, dus dat was ook lekker!? De meeste mensen schrappen appel binnen een khd-arme leefwijze. Appels zijn ongeveer 12 -15 gr. khd per 100 gram en ei is 0,3, dat scheelt relatief wel heel erg veel…
Hoi Anna-Karina, gister de zadenkoek gemaakt lekker!!!
Heb de koek afgekoeld in een afsluitbare plastic doos gedaan. Maar nu is hij lang zo knapperig niet meer, zelfs een beetje taai.
Anders bewaren ???
Misschien toch die theedoek maar eens proberen? Vaak zijn dit soort dingen de volgende dag wat zachter. Je kan het ook even in de oven oppiepen?
Bij mij werden ze ook ietwat taai. Nu in een glazen pot met afsluitbaar deksel, resultaat helemaal goed en knapperig. Je kunt ze zelfs even oppimpen in de broodrooster.
Wel heb ik gemerkt dat als ze aan de onderkant goed droog zijn, dan zijn en blijven ze knapperig.
Succes bij dit heerlijke ontbijtgerechtje!!
In de vriezer doen? Ik heb het gedaan, half uurtje uit de vriezer, en het was perfect.
Dank je, ik verwerk het in het recept!
Wauw, het lijkt mij een heerlijk recept! Binnenkort zeker proberen!
Hoi,
Heb je recept nu pas gezien maar heb in ieder geval jouw recept al heel veel keren gemaakt maar met andere hoeveelheden, bij mij gaat het per kop.
Ja, dat kan ook natuurlijk! Of een andere verhouding van pitten, zaden en noten.
Ik heb net iets gemaakt met zaden en pitten (zonder noten i.v.m. visite met allergie) en chocola, zonder bakken… ook lekker 😉
Gisteren gemaakt, ze zijn heerlijk !!
Heb al aardig wat baksels geprobeerd maar dit is veruit de lekkerste !!
Dank je, ik heb ‘m zelf ook al voor de tweede keer gemaakt!
Dit ziet er heel lekker uit en lijkt ook eenvoudig te maken. Dit ga ik zeker proberen
Ja klopt heel makkelijk! Het meeste werk is het afwegen, dan gewoon alles goed mengen. Moeilijker kunnen we het niet maken 🙂