Voedzame pitten zadenkoek, simpel 56

voedzame pitten zadenkoek

Soms moet je het simpel houden, ingrediënten roeren, bakken en klaar. Wel even dit tot je door laten dringen: alle noten en zaden voor deze voedzame pitten zadenkoek lekker grof laten, dan heb je wat te kauwen. Tijdens dat kauwen communiceer je met je hersenen en zorgt op die manier tijdig voor een seintje terug: “je lichaam is verzadigd, stop maar met eten”. Bovendien is  kauwen goed tegen dementie! Heel interessant artikel. Lezen over eten is zo leerzaam en zorgt ervoor dat je vanzelf bewuster omgaat met je voedsel, kennis is macht heet dat. Ik ben dol op kennis!

 

Belegd of onbelegd
Eet deze voedzame pitten zadenkoek als tussendoortje i.p.v. een handje noten of beleg ‘m met pittige (blauwader-) kaas of bijvoorbeeld korrelkaas met paprika smeersel. Ook geweldig als koolhydraatarme gezonde sportreep! Als je koolhydraatbeperkt eet doe je er misschien een handje rozijntjes, vijgen of dadels door? Bah, wat is gezond toch lekker… of andersom? De kruimels zijn trouwens als crunch fantastisch door de yoghurt!

voedzame pitten zadenkoek

NOG MEER TIPS
Meenemen naar je werk of school? Ja, uitstekend!
Bewaren?Ja!
   1. In stukken snijden en in een glazen pot met deksel doen. Mits goed droog gebakken. blijven zo ook knapperig. Of piep even op in een broodrooster.
   2. Aan 1 stuk in een schone theedoek, zonder wasverzachter graag. Dan worden ze wel een beetje zachter.
Geschikt voor bij de koffie? Ja! Zeker als je wat zoetstof en/of andere zoete ingrediënten als kaneel, gember, kardemom erin doet en gemalen kokos bovenop!
Geschikt voor bij de borrel? Ja, met kaas… heerlijk!
Invriezen? Ja kan prima, een half uur ontdooien voor consumptie.

Klik voor vergrotingen? Ja! 😉

Zo maak je de voedzame pitten zadenkoek

Laat je het even weten als je dit gemaakt hebt? Dat kan in de reacties onderaan of op onze Facebookpagina, Twitter en Pinterest. Altijd leuk & alvast dank!

Voedzame pitten zadenkoek, simpel

voedzame pitten zadenkoek

Door Anna-Karina Geplaatst juni 1, 2015

    Aantal of hoeveelheid: 16 stukken

  • Koolhydraten: 1 gr. khd per stukje (16 stukken uit recept)
  • Voorbereiding: 10 minuten
  • Kooktijd: 20 minuten
  • Klaar in: 30 minuten

Eet deze makkelijke voedzame pitten zadenkoek met kaas of gewoon uit de hand tussendoor. Ook heel erg lekker als koolhydraatarme gezonde sportreep!

Ingrediënten

Bereiding

  1. Verwarm de oven voor op 175 graden (160 graden hetelucht).
  2. Alles goed roeren, voeg optioneel vijg en/of een paar druppels zoetstof of stevia toe. In een springvorm (23 cm) uitsmeren, leg er eerst een vel natgemaakt en uitgeknepen bakpapier in, dan til je de koek er straks gemakkelijk uit.
  3. 15-25 minuten in het midden van de oven bakken of tot de koek goed droog is. Hangt ook af van de dikte van je koek! Laat afkoelen op een rooster en snijd in 16 punten of repen. Heerlijk, eet smakelijk!

© KoolhydraatarmRecept.nl
Lees meer over Auteursrecht op internet


Bestel ons kookboek Lekker & makkelijk Koolhydraatarm nu in de boekhandels (NL en België) of bij Bol.com!



Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

56 gedachten over “Voedzame pitten zadenkoek, simpel

  • Sylvia

    Hoelang is deze buiten de vriezer te bewaren in een afgesloten glazen pot of in iets anders?
    Hoor het graag zodat ik het eventueel kan maken en mee kan nemen op vakantie

  • Cona

    Net uit de oven, zometeen voor de lunch met wat kaas en gerookte makreel! Ik heb voor de zekerheid toch maar de helft van de pitten, zaden en noten wat grof gemalen, omdat ik bang was dat hij anders uit elkaar zou vallen na het bakken. Hij is prachtig droog gebakken (35 min) en smaakt heerlijk!
    Ook handig inderdaad om morgen voor de lunch mee te nemen!

  • Lilian Kaijser

    Ontzettend lekker, maar ik krijg de koek niet droog gebakken! Kokosolie blijft vloeibaar en koken in de oven. Na bijna een uur in de oven op 175 graden, in het midden van de oven nog niet droog.
    Crackers daarentegen waren zo droog.
    Denk dat het aan de kokosolie ligt. Is 50 ml niet teveel????

  • Lies

    Heb net de pittenzadenkoek gebakken met dadels in stukjes geknipt erdoor en wat zoetstof, zodat ik ook eens een zoete kracker kan eten !
    De koek bleef erg lang vochtig ,zelfs na half uur in de oven ,volgende keer wat chiazaad of psylium erdoor doen dat helpt denk ik wel.
    Heb net klein stukje geproefd : erg lekker!!!!!
    Kan niet wachten tot het boek uitkomt Anna-Karina!

  • Rosa

    Lekker hoor, goedgekeurd! Heb wel 3 dadels in stukjes toegevoegd, niet helemaal kha meer, maar wel lekker. Met een klodder pindakaas erdoor lijkt me voor een volgende keer ook een lekkere variant.

  • Giny

    Heb het gemaakt maar met de zonnebloem en pompoenpitten vind ik het niet lekker. Te veel pit en niet weg te krijgen. Dus heb er amandelschaafsel en walnoten ingedaan, wel de noten fijn gemaakt en iets vanille en koekkruiden. Nu wel te eten, ga het ook nog een keer hartig maken.

      • Giny

        Wil toch nog even reageren, heb het opnieuw gemaakt en wat minder pitten er in, en inderdaad het smaakt naar roggebrood, plakje kaas er op en heerlijk en het is zo gemaakt. Doe het in een vierkante bakvorm, is het dunner en kan ik er plakjes van maken.

  • Simone

    Ik heb net deze koek gemaakt en ik hou er vette vingers aan over. Ik heb de aangegeven hoeveelheid gebruikt. Is dit normaal of opnieuw proberen maar dan met minder boter? Heb trouwens roomboter gebruikt.

  • Henriette

    Het leek mij wel wat als tussendoortje bij koffie, dus ik maakte de koek met kokos erop. Fout natuurlijk. De kokos had niet meegebakken moeten worden en was ook wat te hard gegaan. Wel te eten, maar niet dat ik zei, ‘Tjonge wat lekker.’ Vandaag probeerde ik ‘m bij het ontbijt met oude kaas. Wham! Ik was meteen weer jaren terug. De koek met kaas gaf mij het mondgevoel en de smaak van roggebrood! Ik was altijd dol op roggebrood met kaas en mis het nog steeds.

    Ik denk dat dit ook betekent dat de koek niet zo knapperig is als jij bedoeld, Anna-Karina. (Hij is nu ook al een paar dagen oud, natuurlijk.) Maakt niet uit, ik houd ‘m erin als roggebrood vervanger. Heerlijk.

  • Mary

    Hoi hoi,
    Deze week na veel loeren aan het bakken en koken geslagen met recepten van deze site. Big compliment wat verrassend lekker eerst Italiaans brood gebakken in een woord  zaaaaligggg . Had het deeg gemaakt met kokos en gemalen sesam was erg lekker. Ook de voedzame pitten zaden koek gebakken ook een succes. Ga nog veel meer recepten proberen dank voor het delen van al die lekkere recepten

    Groetjes van een groot fan van koolhydraatarme recepten.
    Mary

  • alice

    Hoi,

    ik maak zelf crackers met een soort gelijk recept. Deze neem ik als lunch en soms als tussendoortje. Heerlijk!

    heb al enkele recepten gemaakt van de site en ze zijn 1 voor 1 een succes. Dank daarvoor.

  • Corrie

    Zo juist gebakken en heerlijk!!!! ?
    Ik heb het in siliconen cupcake vormpjes gedaan. Gaat ook heel goed en je hoeft het dan niet meer te snijden?.

  • Ria

    Heeft iemand dit recept al geprobeerd te maken met gemalen ingrediënten? En kun je “straffeloos” lijnzaad vervangen door één van de overige ingrediënten? Dit i.v.m. ” hoogsensitieve” darmen…..

    en wat ben ik superblij met deze website!!!!!

    elke dag weer!!!!!

    • Anna-Karina Bericht auteur

      Dank voor je compliment Ria! Maar waarom zou je alles willen malen? Dat kauwen op voedsel is belangrijk om je voedsel voor te verteren en dat gebeurt door het toevoegen van speeksel. Bovendien zogt kauwen ervoor dat er na verloop van tijd een seintje naar je hersenen gaat dat je verzadigd bent, allemaal te belangrijk om over te slaan lijkt me? Als je het echt te grof vindt hak dan de noten een beetje fijner. Wat betreft het lijnzaad: als je daar niet tegen kunt, dan niet gebruiken natuurlijk. (Heb ik zelf ook soms last van) Voeg wat meer noten/zaden toe en een theelepeltje (met weinig beginnen en even laten staan zodat het vocht op kan nemen) chiazaad of psylliumvezel, dat bindt ook. Wel even kijken hoe dat uitpakt met het vocht.

  • Ineke

    Deze koek net gebakken. Inderdaad heel gemakkelijk om te maken! Bij mij is de koek een stuk lichter van kleur dan hier op de foto. Toen ik hem proefde na 20 minuten bakken, leek hij ook nog wat vochtig. Niet echt droog krokant.

    Omdat er ei in zit, vertrouwde ik dat niet helemaal en heb de oven toch maar weer aangezet en hem toch nog even 10 minuten extra gebakken. Nu is hij wel droog.
    Ik moet ook zeggen dat de brij best wel nat is als ik het in de springvorm giet. Met al die noten en zo had ik een stevigere brei verwacht.

    Maar ik vraag me wel af of ik misschien niet beter de oven iets hoger kan zetten dan 160 graden of beter toch op 160 graden houden maar meteen 30 minuten bakken..
    Maar… hij is wel heel lekker!!! De volgende keer maak ik een zoetere variant met kokos (en misschien wel stukjes chocolade er in hmm).

  • Marit

    Wat is dit lekker, beetje roggebroodachtig vind ik. Lekker met roomkaas, gewone kaas of zo, los uit het vuistje. Ik deed zonder rozijnen, daar houd ik niet zo van. Ik maak het zeker nog eens, heerlijk!

    • Anna-Karina Bericht auteur

      Grappig, dus dat was ook lekker!? De meeste mensen schrappen appel binnen een khd-arme leefwijze. Appels zijn ongeveer 12 -15 gr. khd per 100 gram en ei is 0,3, dat scheelt relatief wel heel erg veel…

  • Lyda de Haan

    Hoi Anna-Karina, gister de zadenkoek gemaakt lekker!!!
    Heb de koek afgekoeld in een afsluitbare plastic doos gedaan. Maar nu is hij lang zo knapperig niet meer, zelfs een beetje taai.
    Anders bewaren ???

  • astrid

    Wauw, het lijkt mij een heerlijk recept! Binnenkort zeker proberen! Heb je een bepaalde reden om de koolhydraten van de hazelnoten en de amandelen niet mee te tellen?

    • Anna-Karina Bericht auteur

      Hoi Astrid, dank voor je opmerkzaamheid! Ik had ze wel meegeteld in de berekening maar het aantal grammen khd stond niet in de ingrediëntenlijst vermeld. Nu wel 😉
      Heb ook gelijk even de alle noten bijgewerkt.

  • Ineke Beijleveld

    Hoi,

    Heb je recept nu pas gezien maar heb in ieder geval jouw recept al heel veel keren gemaakt maar met andere hoeveelheden, bij mij gaat het per kop.