notenbrood

Notenbrood, voedzaam en koolhydraatarm

Notenbrood met speculaaskruiden is een lekker stevig en behoorlijk gevuld broodje. Het notenbrood is in deze vorm meer koolhydraatbeperkt, dus niet helemaal koolhydraatarm. Ik sneed er 10 puntjes uit, per puntje met de rozijnen 2.34 gram koolhydraten (zonder rozijnen 0.91 g khd). Zie ook onder. Maar echt zo heerlijk met citroen of  sinaasappel. Het broodje is niet alleen heel geschikt als gebak bij de koffie maar ook als tussendoortje of als ontbijt met of zonder boter. Het is echt té lekker, dus pas op! Plakjes invriezen voor later kan ook hè? Zoals beschreven bij mijn befaamde courgettebrood, doe je er dan stukjes bakpapier tussen. Ik houd van de combinatie en zoet, dus ik deed er roomboter en kaas op. Poeh dan heb je een heerlijk voedzaam ontbijtje hoor. 

Experimentje

Dit notenbrood is ontstaan uit een experiment. Onze Brabantse familie kwam Kerstmis (2014) bij ons vieren. Die smulpapen wilden  een stukje kerststol bij de koffie natuurlijk. Het moest een koolhydraatarme kerststol, zonder suiker, zonder tarwemeel, zonder foute toevoegingen worden! Ik had daar al  suikervrije amandelspijs voor gemaakt en die moest een tijdje ‘rijpen’. Het koolhydraatarme kerstbrood alvast uitproberen dan maar. Dus de keuken in en een dit notenbrood gebakken zonder spijs. Het is een mini-probeer-stolletje geworden, mini want ik gebruikte ongeveer 1/3 van de hoeveelheden voor een normaal brood, voldoende voor een ronde springvorm van 15 cm. Het deeg smaakte heel beloftevol toen het de oven inging en inderdaad… het notenbrood is waanzinnig lekker geworden. Hier durf ik met kerst wel een serieuze koolhydraatarme kerststol mét suikervrije amandelspijs van te maken. 

Koolhydraatarm of koolhydraatbeperkt?

Om het notenbrood een wat zoetere en winterse smaak te geven deed ik er naast noten en zoetstof ook rozijnen en speculaaskruiden in. Daardoor wordt het wel een koolhydraatbeperkt broodje. De 20 g rozijnen bevatten 14.3 g khd, best veel dus. Eet je echt koolhydraatarm? Laat de vruchten dan helemaal achterwege! Dan wel iets meer vocht toevoegen.

Om je een idee te geven een handig overzichtje van het aantal grammen koolhydraten per 100 gram gedroogde vruchten.

  • pruimen zonder pit 61 g koolhydraten 
  • abrikozen 62 g
  • vijgen 64 g
  • dadels 65 g (Ecoland)
  • rozijnen 71.7 g (NEVO)
  • dadels 75 g
  • krenten 82 g
  • cranberry 82 g

♥ Zoek meer koolhydraatarme recepten met onze receptenzoeker, ons jaararchief of bekijk deze suggesties:

notenbrood

notenbrood Zo maak je het notenbrood

Heb je vragen, wil je reageren of een leuke foto showen? Dat kan! Dat vinden wij en anderen namelijk heel leuk & alvast dank! Gebruik het reactieformulier hieronder en vergeet de sterren niet! Of tag ons op Facebookpagina, Instagram of Pinterest, met #KoolhydraatarmRecept!

Notenbrood

notenbrood
Door: Anna-Karina van Denderen
Eet dit voedzame notenbrood als gebak bij de koffie of als tussendoortje, met of zonder boter. Het is echt té lekker, dus pas op! *koolhydraatbeperkt*
4.75 van 8 stemmen
Voorbereidingstijd 15 min
Bereidingstijd 30 min
Totale tijd 45 min

Voedingswaarde

Per puntje met de rozijnen (zonder rozijnen 0.91 g khd)
calorieën 121.9 kcalkoolhydraten 2.34 geiwitten 4.7 gvetten 9.99 gvezels 1.8 g
Hoeveelheid (aan te passen)10 puntjes

(testfunctie, werkt nog niet op alle apparaten/browsers)

Ingrediënten

Klik op de ingrediënten voor info over voedingswaarden, vervangtips en/of verkooppunten. HANDIG!

Bereiden
 

  • Verwarm de heteluchtoven voor op 160 °C en vet een vorm (rond 15 cm) in of leg natgemaakt, uitgeknepen bakpapier in de vorm. Wil je een groter brood? Neem dan 2 of 3x deze hoeveelheden.
  • Was de citroen, rasp de schil, pers uit en wel de rozijnen in het sap. Hak de de noten grof.
  • Meng in een beslagkom de noten met amandelmeel, kokosmeel, pitten, kurkuma, speculaaskruiden, citroenrasp, bakpoeder, zoetstof en zout.
  • Voeg de eieren samen met de gewelde rozijnen en gesmolten kokosolie en meng tot een dikke deegmassa. Laat 1 minuut staan, het deeg is behoorlijk stevig, maar wel smeuïg. Lijkt het je te dik? Doe er dan wat vocht bij. Vind je het te dun? Voeg dan nog een klein beetje kokosmeel toe en schep goed door. Kokosvezels nemen na 1 minuut vocht op en doen zo hun bindende werk. Proef of het genoeg is. Maak het deeg niet te flauw, zoetstof verliest tijdens het bakken vaak aan zoetkracht.

Bakken

  • Doe het deeg in de vorm en bestrooi met amandelschaafsel. Bak het notenbrood in 25-35 minuten gaar. Een groter brood langer bakken. Doe de prikkertest: na 20 minuten houten prikker tot het midden erin steken als die schoon blijft is je brood gaar, anders nog 5 minuutjes en prikkertest herhalen.
  • Ongelooflijk lekker, geniet ervan!

© Uitgeverij Boekdelen KoolhydraatarmRecept.nl Alle rechten voorbehouden. Teksten en recepten van blogs en/of afbeeldingen mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen. Lees meer over Auteursrecht op internet

Heeft het gesmaakt? Vertel het door!Laat een reactie achter, of tag ons op de socials met #koolhydraatarmrecept


Onze 3 bestsellende kookboeken!

Klik op de titels, bekijk de inkijkexemplaren en lees er alles over!

Lekker & makkelijk Koolhydraatarm, ISBN 9789082659801
Gewoon Koolhydraatarm, met 4 weekmenu’s – ISBN 9789082659818
Verrukkelijk Koolhydraatarm, met 4 weekmenu’s – ISBN 9789082659870

Kookboek bestellen?

Al onze kookboeken worden in eigen beheer uitgegeven via Hans zijn eigen Uitgeverij Boekdelen. Ze zijn gewoon te koop via de reguliere boekhandels in Nederland en België. Steun bij voorkeur je lokale boekhandel! Mochten die het niet op voorraad hebben kunnen ze het altijd (gratis) voor je bestellen. Ook in online winkels kun je onze boeken bestellen. Bestellen kan overal online, bijvoorbeeld via Bazarow.com,  LibrisAKOBookspot of Bruna verzenden is overal gratis! In België zijn de boeken te koop via o.a. de Standaard Boekhandels. Natuurlijk staan de boeken ook bij Bol.com in de etalage. Onze kookboeken bestellen bij onszelf via Boekdelen.com:

Wil je ons heel direct steunen? Of wil je het boek cadeau geven en/of laten signeren dan kun je het het best bestellen via ons eigen Boekdelen winkeltje.


Abonneer
Laat het weten als er
guest

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

65 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Scroll naar top