notenbrood met speculaas

Notenbrood, voedzaam en koolhydraatarm

Notenbrood met speculaaskruiden is een lekker stevig en behoorlijk gevuld broodje. Heerlijk met die vleug sinaasappel, heel geschikt als gebak bij de koffie, als tussendoortje of als ontbijt met of zonder boter. Het is echt té lekker, dus pas op! Plakjes invriezen voor later kan ook hè? Zoals beschreven bij mijn befaamde courgettebrood, doe je er dan stukjes bakpapier tussen. Ik houd van de combinatie hartig en zoet dus ik deed er roomboter en kaas op. Poeh dan heb je een heerlijk ontbijtje hoor. Ik sneed er 12 puntjes uit, dat is 2,3 khd per puntje.

Experimentje

Dit notenbrood is ontstaan uit een experiment. Onze Brabantse familie kwam Kerstmis (2014) bij ons vieren. Die smulpapen wilden  een stukje kerststol bij de koffie natuurlijk. Maar ik wilde liever geen ‘foute’ kerststol uit de winkel. Het moest een koolhydraatarme kerststol, zonder suiker, zonder tarwemeel, zonder foute toevoegingen worden! Ik had daar al  suikervrije amandelspijs voor gemaakt en die moest een tijdje ‘rijpen’. Het koolhydraatarme kerstbrood alvast uitproberen dan maar. Dus de keuken in en een proef kerstbroodje gebakken zonder spijs. Het is een mini-probeer-stolletje geworden, mini want ik gebruikte ongeveer 1/3 van de hoeveelheden voor een normaal brood, voldoende voor een ronde springvorm van 15 cm.

notenbrood met speculaas - koolhydraatarm-recept-05

Koolhydraatarm of koolhydraatabeperkt?

Om het notenbrood een wat zoetere en winterse smaak te geven deed ik er naast noten en zoetstof wel wat pruimen, rozijnen en speculaaskruiden in. Dan wordt het wel een koolhydraatBEPERKT broodje. Om je een idee te geven een handig overzichtje  van het aanltal grammen koolhydraten per 100 gram. Best veel dus, eet je echt koolhydraatarm? Laat de vruchten dan helemaal achterwege! Dan wel iets meer vocht toevoegen.

  • pruimen zonder pit 61
  • abrikozen 62
  • vijgen 64
  • dadels 65 (Ecoland)
  • rozijnen 72
  • dadels (gewoon) 75
  • krenten 82
  • cranberry 82

Het deeg smaakte heel beloftevol toen het de oven inging en inderdaad… het notenbrood is waanzinnig lekker geworden. Hier durf ik met kerst wel een serieuze koolhydraatarme kerststol mét suikervrije amandelspijs van te maken. En omdat ‘t zo lekker is wil ik graag het recept met jullie delen.

Klik voor vergrotingen

Zo maak je het notenbrood

Laat je het even weten als je dit gemaakt hebt? Dat kan in de reacties onderaan of op onze Facebookpagina, Twitter en Pinterest. Altijd leuk & alvast dank!

Notenbrood, voedzaam en koolhydraatarm


notenbrood met speculaas

Door Hans en/of Anna-Karina Geplaatst december 8, 2014

  • Aantal of hoeveelheid: 12 puntjes
  • Koolhydraten: 2,3 gr. per puntje (12 puntjes uit recept)
  • Voorbereiding: 15 minuten
  • Kooktijd: 30 minuten
  • Klaar in: 45 minuten

Eet dit voedzame notenbrood als gebak bij de koffie of als tussendoortje, met of zonder boter. Het is echt té lekker, dus pas op!

Ingrediënten

Bereiding

  1. Verzamel en weeg de ingrediënten zorgvuldig.
    Dit recept is voor een klein broodje (rond 15 cm), wil je een groter brood? Neem dan 2 of 3x deze hoeveelheden.
    Was citroen en sinaasappel grondig en rasp of schaaf wat van de schil. Pers de sinaasappel uit en wel de rozijnen in 1 eetlepel citroen- of sinaasappelsap. Snijd citroen- en sinaasappelrasp heel fijn. Hak de pruimen en de noten in stukjes.
    Verwarm dan oven voor op 175 graden (hetelucht 160 graden).
  2. Doe deze droge ingrediënten bij elkaar in een beslagkom en meng goed door elkaar: amandelmeel, kokosmeel, pitten, kurkuma, speculaaskruiden, bakpoeder, zoetmiddel en zout.
  3. Dan de natte delen toevoegen: Eieren, sinaasappel-, en citroenrasp en kokosolie en mix/meng dit goed door elkaar tot een dikke deegmassa. Meng minstens 1 minuut door elkaar, dan krijgt het kokosmeel de kans om zijn werk te doen! Voeg dan noten toe (en optioneel de pruimen en de rozijnen zonder het sap) en meng alles goed door. Het deeg is behoorlijk stevig, maar wel smeuïg. Lijkt het je te dik? Doe er dan wat sap bij. Vind je het te dun? Voeg dan nog een klein beetje kokosmeel toe en schep goed door, de vezels nemen na 1 minuut vocht op en doen zo hun bindende werk. Proef je deeg en voeg desgewenst nog zoetstof toe, maak het deeg niet te flauw, na het bakken smaakt het minder zoet.
  4. Leg (natgemaakt, gekreukt en uitgeknepen) bakpapier in een kleine springvorm (15 cm) of vet de vorm heel goed in en doe het deeg in de vorm. Druk bovenop wat amandelschaafsel lichtjes in het deeg. Bak je notenbrood in 25-35 minuten gaar. Dat is ook afhankelijk van welke hoeveelheid je bakt, een groter brood moet wellicht 40 minuten? Doe de prikkertest: na 20 minuten houten prikker tot het midden erin steken als die schoon blijft is je brood gaar, anders nog 5 minuutjes en prikkertest herhalen. Ongelooflijk lekker, geniet ervan!

© Uitgeverij Boekdelen
Lees meer over Auteursrecht op internet



Bestel een van onze kookboeken in alle reguliere boekhandels (NL en België) of online winkels, zoals Libris, AKO, Bruna of Bol.com!

Gewoon Koolhydraatarm (nieuw!) of Lekker & makkelijk Koolhydraatarm

Gewoon-Koolhydraatarm-Kookoek

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

51 gedachten over “Notenbrood, voedzaam en koolhydraatarm”

Ken je onze Facebook pagina al?facebook-koolhydraatarmreceptLike

 

5.9K Shares
Share915
Pin5.0K
Tweet