notenbrood

Notenbrood, voedzaam en koolhydraatarm

Notenbrood met speculaaskruiden is een lekker stevig en behoorlijk gevuld broodje. Het notenbrood is in deze vorm koolhydraatbeperkt, daarom niet helemaal koolhydraatarm. Maar zo heerlijk met citroen (of gebruik sinaasappel). Het broodje is niet alleen heel geschikt als gebak bij de koffie maar ook als tussendoortje of als ontbijt met of zonder boter. Het is echt té lekker, dus pas op! Plakjes invriezen voor later kan ook hè? Zoals beschreven bij mijn befaamde courgettebrood, doe je er dan stukjes bakpapier tussen. Ik houd van de combinatie hartig en zoet, dus ik deed er roomboter en kaas op. Poeh dan heb je een heerlijk ontbijtje hoor. Ik sneed er 10 puntjes uit.

Experimentje

Dit notenbrood is ontstaan uit een experiment. Onze Brabantse familie kwam Kerstmis (2014) bij ons vieren. Die smulpapen wilden  een stukje kerststol bij de koffie natuurlijk. Het moest een koolhydraatarme kerststol, zonder suiker, zonder tarwemeel, zonder foute toevoegingen worden! Ik had daar al  suikervrije amandelspijs voor gemaakt en die moest een tijdje ‘rijpen’. Het koolhydraatarme kerstbrood alvast uitproberen dan maar. Dus de keuken in en een dit notenbrood gebakken zonder spijs. Het is een mini-probeer-stolletje geworden, mini want ik gebruikte ongeveer 1/3 van de hoeveelheden voor een normaal brood, voldoende voor een ronde springvorm van 15 cm. Het deeg smaakte heel beloftevol toen het de oven inging en inderdaad… het notenbrood is waanzinnig lekker geworden. Hier durf ik met kerst wel een serieuze koolhydraatarme kerststol mét suikervrije amandelspijs van te maken. 

Koolhydraatarm of koolhydraatbeperkt?

Om het notenbrood een wat zoetere en winterse smaak te geven deed ik er naast noten en zoetstof rozijnen en speculaaskruiden in. Daardoor wordt het wel een koolhydraatbeperkt broodje. Om je een idee te geven een handig overzichtje  van het aantal grammen koolhydraten per 100 gram. Best veel dus. Eet je echt koolhydraatarm? Laat de vruchten dan helemaal achterwege! Dan wel iets meer vocht toevoegen.

  • pruimen zonder pit 61
  • abrikozen 62
  • vijgen 64
  • dadels 65 (Ecoland)
  • rozijnen 72
  • dadels (gewoon) 75
  • krenten 82
  • cranberry 82

notenbrood

notenbrood Zo maak je het notenbrood

Laat je het even weten als je dit gemaakt hebt? Dat kan in de reacties onderaan of op onze Facebookpagina, Twitter en Pinterest. Altijd leuk & alvast dank!

notenbrood

Notenbrood

door Anna-Karina van Denderen
Eet dit voedzame notenbrood als gebak bij de koffie of als tussendoortje, met of zonder boter. Het is echt té lekker, dus pas op! *koolhydraatbeperkt*
4.67 van 3 stemmen
Afdrukken Reacties Bewaren
Gang: Ontbijt, Tussendoortje (zoet)
Keuken: Europees
Trefwoord: brood & crackers
Voorbereiden: 15 min
Koken: 30 min
Totale tijd: 45 min

Voedingswaarden

2 gram koolhydraten per puntje

Uit recept

10 puntjes

Ingrediënten

Garnering

Bereiden

  • Verwarm de heteluchtoven voor op 160 °C en vet een vorm (rond 15 cm) in of leg natgemaakt, uitgeknepen bakpapier in de vorm. Wil je een groter brood? Neem dan 2 of 3x deze hoeveelheden.
  • Was de citroen, rasp de schil, pers uit en wel de rozijnen in het sap. Hak de de noten grof.
  • Meng in een beslagkom de noten met amandelmeel, kokosmeel, pitten, kurkuma, speculaaskruiden, citroenrasp, bakpoeder, zoetstof en zout.
  • Voeg de eieren samen met de gewelde rozijnen en gesmolten kokosolie en meng tot een dikke deegmassa. Laat 1 minuut staan, het deeg is behoorlijk stevig, maar wel smeuïg. Lijkt het je te dik? Doe er dan wat vocht bij. Vind je het te dun? Voeg dan nog een klein beetje kokosmeel toe en schep goed door. Kokosvezels nemen na 1 minuut vocht op en doen zo hun bindende werk. Proef of het zoet genoeg is. Maak het deeg niet te flauw, zoetstof verliest tijdens het bakken vaak aan zoetkracht.
Bakken
  • Doe het deeg in de vorm en bestrooi met amandelschaafsel. Bak het notenbrood in 25-35 minuten gaar. Een groter brood langer bakken. Doe de prikkertest: na 20 minuten houten prikker tot het midden erin steken als die schoon blijft is je brood gaar, anders nog 5 minuutjes en prikkertest herhalen.
  • Ongelooflijk lekker, geniet ervan!

© Uitgeverij Boekdelen - KoolhydraatarmRecept.nl Alle rechten voorbehouden. Teksten en recepten van blogs en/of afbeeldingen mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen. Lees meer over Auteursrecht op internet

Heeft het gesmaakt? Vertel het door!


Bestel een van onze kookboeken in alle reguliere boekhandels (NL en België) of online winkels, zoals Libris, AKO, Bruna of Bol.com!

Klik op de boeken en lees er alles over en bekijk de inkijkexemplaren!

(Gezien 1.180 keer, 1 vandaag)

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Lekker recept? Geef sterren!




Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

63 reacties op “Notenbrood, voedzaam en koolhydraatarm”

Ken je onze Facebook pagina al?

Like