notenbrood

Notenbrood, voedzaam en koolhydraatarm

Notenbrood met speculaaskruiden is een lekker stevig en behoorlijk gevuld broodje. Het notenbrood is in deze vorm meer koolhydraatbeperkt, dus niet helemaal koolhydraatarm. Ik sneed er 10 puntjes uit, per puntje met de rozijnen 2.34 gram koolhydraten (zonder rozijnen 0.91 g khd). Zie ook onder. Maar echt zo heerlijk met citroen of  sinaasappel. Het broodje is niet alleen heel geschikt als gebak bij de koffie maar ook als tussendoortje of als ontbijt met of zonder boter. Het is echt té lekker, dus pas op! Plakjes invriezen voor later kan ook hè? Zoals beschreven bij mijn befaamde courgettebrood, doe je er dan stukjes bakpapier tussen. Ik houd van de combinatie hartig en zoet, dus ik deed er roomboter en kaas op. Poeh dan heb je een heerlijk voedzaam ontbijtje hoor. 

Advertentie

Experimentje

Dit notenbrood is ontstaan uit een experiment. Onze Brabantse familie kwam Kerstmis (2014) bij ons vieren. Die smulpapen wilden  een stukje kerststol bij de koffie natuurlijk. Het moest een koolhydraatarme kerststol, zonder suiker, zonder tarwemeel, zonder foute toevoegingen worden! Ik had daar al  suikervrije amandelspijs voor gemaakt en die moest een tijdje ‘rijpen’. Het koolhydraatarme kerstbrood alvast uitproberen dan maar. Dus de keuken in en een dit notenbrood gebakken zonder spijs. Het is een mini-probeer-stolletje geworden, mini want ik gebruikte ongeveer 1/3 van de hoeveelheden voor een normaal brood, voldoende voor een ronde springvorm van 15 cm. Het deeg smaakte heel beloftevol toen het de oven inging en inderdaad… het notenbrood is waanzinnig lekker geworden. Hier durf ik met kerst wel een serieuze koolhydraatarme kerststol mét suikervrije amandelspijs van te maken. 

Koolhydraatarm of koolhydraatbeperkt?

Om het notenbrood een wat zoetere en winterse smaak te geven deed ik er naast noten en zoetstof ook rozijnen en speculaaskruiden in. Daardoor wordt het wel een koolhydraatbeperkt broodje. De 20 g rozijnen bevatten 14.3 g khd, best veel dus. Eet je echt koolhydraatarm? Laat de vruchten dan helemaal achterwege! Dan wel iets meer vocht toevoegen.

Om je een idee te geven een handig overzichtje van het aantal grammen koolhydraten per 100 gram gedroogde vruchten.

  • pruimen zonder pit 61 g koolhydraten 
  • abrikozen 62 g
  • vijgen 64 g
  • dadels 65 g (Ecoland)
  • rozijnen 71.7 g (NEVO)
  • dadels 75 g
  • krenten 82 g
  • cranberry 82 g

Onze koolhydraatarme kookboeken!

Onze (papieren) kookboeken zijn heuse bestsellers te noemen! We hebben besloten dat we onze boeken niet gaan herdrukken. Er is nog maar beperkte voorraad. Mocht je dus nog een boek willen aanschaffen, koop ‘m dan direct via Boekdelen.com (ons eigen winkeltje) daar zie je ook de actuele voorraad.

Verrukkelijk Koolhydraatarm

UITVERKOCHT!!!!!

ISBN 9789082659870

Gewoon Koolhydraatarm

.

ISBN 9789082659818

Lekker & Makkelijk Koolhydraatarm

Bijna uitverkocht!

ISBN 9789082659801
Kookboek van het jaar 2021



Nog zo’n lekker koolhydraatarm recept?

♥ Zoek meer koolhydraatarme & keto recepten met onze receptenzoeker, ons jaararchief of bekijk deze suggesties:

notenbrood

notenbrood Zo maak je het notenbrood

Wat vind jij hiervan?

Geef de recepten sterren!

Heb je vragen over het koolhydraatarm dieet of keto leefstijl? Stuur een e-mail of ga naar onze Facebookpagina, Pinterest of Instagram

Een leuke foto showen? Tag ons op de socials met #KoolhydraatarmRecept

notenbrood

Notenbrood

Eet dit voedzame notenbrood als gebak bij de koffie of als tussendoortje, met of zonder boter. Het is echt té lekker, dus pas op! *koolhydraatbeperkt*
4.67 van 12 stemmen
Voorbereidingstijd 15 minuten
Bereidingstijd 30 minuten
Totale tijd 45 minuten

Voedingswaarde

Per puntje met de rozijnen (zonder rozijnen 0.91 g khd)
kcal 121.9 koolhydraten 2.34 geiwitten 4.7 gvetten 9.99 gvezels 1.8 g
Hoeveelheid (aan te passen)10 puntjes

(testfunctie, werkt nog niet op alle apparaten/browsers)

Ingrediënten

Klik op de ingrediënten voor info over voedingswaarden, vervangtips en/of verkooppunten. HANDIG!

Bereiden
 

  • Verwarm de heteluchtoven voor op 160 °C en vet een vorm (rond 15 cm) in of leg natgemaakt, uitgeknepen bakpapier in de vorm. Wil je een groter brood? Neem dan 2 of 3x deze hoeveelheden.
  • Was de citroen, rasp de schil, pers uit en wel de rozijnen in het sap. Hak de de noten grof.
  • Meng in een beslagkom de noten met amandelmeel, kokosmeel, pitten, kurkuma, speculaaskruiden, citroenrasp, bakpoeder, zoetstof en zout.
  • Voeg de eieren samen met de gewelde rozijnen en gesmolten kokosolie en meng tot een dikke deegmassa. Laat 1 minuut staan, het deeg is behoorlijk stevig, maar wel smeuïg. Lijkt het je te dik? Doe er dan wat vocht bij. Vind je het te dun? Voeg dan nog een klein beetje kokosmeel toe en schep goed door. Kokosvezels nemen na 1 minuut vocht op en doen zo hun bindende werk. Proef of het zoet genoeg is. Maak het deeg niet te flauw, zoetstof verliest tijdens het bakken vaak aan zoetkracht.

Bakken

  • Doe het deeg in de vorm en bestrooi met amandelschaafsel. Bak het notenbrood in 25-35 minuten gaar. Een groter brood langer bakken. Doe de prikkertest: na 20 minuten houten prikker tot het midden erin steken als die schoon blijft is je brood gaar, anders nog 5 minuutjes en prikkertest herhalen.
  • Ongelooflijk lekker, geniet ervan!

© Uitgeverij Boekdelen KoolhydraatarmRecept.nl Alle rechten voorbehouden. Teksten en recepten van blogs en/of afbeeldingen mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen. Lees meer over Auteursrecht op internet

Heeft het gesmaakt? Vertel!Stuur ons een e-mail, of tag ons op de socials met #koolhydraatarmrecept




65 gedachten over “Notenbrood, voedzaam en koolhydraatarm”

  1. 5 sterren
    Erg lekker. Mochten een lekkernij kiezen, de kids kozen voor notenbrood, met 4 vruchtenjam -homemade- erop en smullen maar.

  2. Ook nu weer lekker gegeten van het (noten taartje) noem ik het lekker gisterenavond gebakken vandaag 2 puntjes genomen kon wel vanmorgen het omega brood en vanmiddag de paprika ringen met ei !! Onze dag kan niet meer stuk straks nog even stokbroodje maken voor bij de fondue 😋
    Een iets wil ik nog vragen als je (vloeibare roomboter) echte roomboter boekband??gebruikt heeft dat dan invloed op het baksel?

  3. 5 sterren
    Erg lekker. Beetje tussen cake en brood in qua structuur, qua smaak vooral cake. Ik heb 3 grote eieren gebruikt en dat was perfect. Kleine opmerking: je moet de citroen raspen, maar in het hele recept komt het vervolgens niet terug.

  4. Wat een kadootje is dit broodje!! Ik heb onwijs genoten, ook de dag erna met wat griekse yoghurt erbij. mnom nom mom

  5. Deze ‘gouwe ouwe’ weer eens van stal gehaald. (beter gezegd: uit een oude map met A-K recepten opgediept) Hij blijft lekker.
    Groetjes voor jullie.

  6. Zojuist dit broodje geproefd! Overheerlijk en dit gaat hem worden met kerst. Gauw in de diepvries gedaan anders is hij te snel op!!

  7. Anky van Assche

    Heel lekker broodje. Kon er niet van af blijven. Dit blijft een favoriet.

  8. heerlijk! Inderdaad echt de smaak van een stol. Had i.p.v. pruimen, rozijnen en pecannoten gedroogde abrikozen en walnoten gebruikt en omdat ik suiker liever mijd maar een klein beetje honing dus je kunt hem helemaal naar wens maken, dank je wel!

  9. Nee, ik heb echt bakpoeder gebruikt. Ik vermoed dat het de kurkuma of toch de sinaasappel is. Poging 2 zit nu in de oven. Ik heb dit keer geen sinaasappel gebruikt en minder kurkuma. Broodje nummer 1 is overigens al wel bijna op, dus die smaakt desondanks nog steeds goed!

  10. Vandaag heb ik het broodje smaakt. Hij smaakt heerlijk! Er zit alleen wel een bitter smaakje aan… Wat zou dat kunnen zijn? De sinaasappel heb ik maar heel licht geraspt, dus ik weet vrijwel zeker dat er niet of nauwelijks teveel schil is meegekomen. Ik heb het broodje gezoet met honing, dat heeft natuurlijk meer koolhydraten, maar het smaakt er goed mee.

  11. Vanmorgen het broodje gemaakt. Ik had verwacht dat het wel wat zou rijzen. Is helaas niet gebeurd.De smaak is gelukkig wel lekker.

  12. Heb het brood gemaakt en het was heel makkelijk. Het zag er goed uit toen het uit de springvorm kwam. De smaak is goed, ook zonder zout, dat ik was vergeten… maar het was wel een beetje brokkelig.

  13. Mijn eerste koolhydraatarmbaksel ?… smaak en structuur is even wennen… maar hij is lekker en goed gelukt. Dus helemaal trots?

  14. Marga van der Krogt

    Ik heb net het proefstolletje gemaakt…..heb er walnoten en vijgen door gedaan, had verder geen vruchten in huis, ook geen sinasappel.
    Maar ik vind hem nou al heerlijk!
    Ga snel alle ingrediënten halen en er nog een maken!
    Bedankt voor dit heerlijke recept!

    Groetjes,Marga

  15. Gisteren dit brood gebakken, gezien de enthousiaste reacties van de collega pottekijkers maar meteen de dubbele portie. Wat lekker zeg. Vandaag de amandelspijs gemaakt, dan weet je tenminste zeker dat je geen gemalen witte bonen met een lading suiker eet, en daarvan net wat op een sneetje van het brood gesmeerd. Hemels!!!!! Nu nog een methode om niet alles alleen op te eten 🙂

    1. Geniet ervan, dat lijkt me het belangrijkst. Het vooruitzicht op een paar dagen écht bewust genieten in plaats van een half brood in 1x wegstouwen helpt misschien? Ik maak er altijd een klein feestje van, een beetje rekken, nog een kopje thee erbij enzovoort. Succes, oefening baart kunst!

  16. Wow, dit notenbrood is het eerste wat ik echt heeeeel lekker vind van alle baksels die ik geprobeerd heb.

    Deze blijft

    Groetjes karien

  17. Wat bedoel je met rijpen van je spijs?
    Wordt ie dan nòg lekkerder?
    En hoe lang moet de spijs rijpen?
    Ik had de gevulde speculaas gemaakt en die was echt mega lekker! Dat was een groot succes.
    Dank je wel voor dat geweldige recept.
    Groetjes,
    Karin

  18. Heb vanmiddag dit “broodje” gebakken,wel de dubbele hoeveelheid gebruikt en naast pruimen ook dadels toegevoegd,heb alles in een siliconen vorm van 26 cm gedaan en 45 min. gebakken,mijn brood is 1(!)? hoog geworden…
    Smaak is gelukkig erg goed,dus het is bij mij een koek geworden net zoals de zadenkoek van eergisteren..overigens ook héel lekker!
    Ook nog bedankt voor het recept van het courgettebrood,heerlijk alhoewel ook díe niet gerezen was,maar ik was daarbij het bakpoeder vergeten?
    Jammer dat ik geen foto van het resultaat kan plaatsen?

      1. Denk dat je gelijk hebt,wat het bakpoeder betreft…Denk dat de Backin al wel 25 jaar in mijn kast ligt,wist niet dat het dan ook niets meer doet,inmiddels heb ik een potje wijnsteen bakpoeder in mijn bezit…dús volgende week een nieuwe poging!?

  19. Net die broodje gebakken. 1,5 keer het recept gedaan, omdat mijn vorm wat groter was. Nu lijkt het bij jullie een stuk hoger dan dat het broodje bij mij is. Waar zou dat door kunnen komen? Ik heb bakingsoda gebruikt . De geur is heel lekker. Nog even wachten om te proeven.

     

     

     

  20. Hallo, weet jij of je ipv amandelmeel ook hazelnootmeel kan gebruiken. Niet genoeg amandelmeel in huis maar ik heb nog wel hazelnootmeel liggen.

  21. Anna-Karina ik wilde vragen t notenbrood is heerlijk, maar vind t vrij droog, hoe kan ik dit verminderen?

    1. Hoi Claudia,

      Daar heb ik ooit eens een stukje over geschreven (bij Gevuld Speculaas) en het komt regelmatig aan de orde in recepten.

      Niet zoet, flauw of droog?
      Soms hoor ik mensen ‘klagen’ over dat hun baksels niet zoet genoeg zijn, te flauw of te droog. Tja wat betreft de de eerste twee: dan heb je er gewoon niet genoeg zoetstof en zout ingedaan. Heel belangrijk is altijd goed proeven, maak het deeg iets zoeter dan je uiteindelijk zou willen, want door het bakken verliest zoetstof wat zoetkracht.
      Wat betreft te droog: nooit op te hoge temperaturen bakken (rond 175 graden / 160 hetelucht) en zeker niet te lang bakken. Ken je eigen oven, elke oven is anders, lees mijn uitgebreide artikel over het juiste gebruik van de oven! Controleer de gaarheid met een prikker. (…) Als je het echt te droog vindt experimenteer dan eens met iets meer vet: roomboter, kokosolie, slagroom (vloeibaar) of Griekse Yoghurt kunnen wonderen doen!
      Nee, het gaat nooit precies hetzelfde worden qua structuur als baksels met tarwemeel of bloem en suiker, je moeten willen wennen aan een ander mondgevoel. Maar ook met koolhydraatarm ‘meel’ kan je ook echt wel lekkere dingen maken, niet gelijk opgeven.

  22. Hoi, Vandaag het brood gebakken.

    Het is heel bijzonder ik moet wel wennen aan de smaak en dat komt door de kurkuma. Maar ik denk dat ik er wel aan kan wennen. Het vult ernorm, en ik heb er geen vruchten doorgedaan. Bedankt voor het recept.

  23. Geweldige recepten op deze site. Ben van alles aan het proberen. Gisteren dit notenbrood gemaakt, maar iets groter.
    Misschien rare vraag, maar haal je echt 12 sneetjes uit een broodje met 15 cm doorsnee? Als je het voor ontbijt gebruikt hoeveel sneetjes eet je dan?

    1. Het is een heel compact brood zoals je gemerkt hebt. En ja ik sneed het in 12 puntjes zoals je leest in de tekst. Hoeveel je ervan wilt eten mag je helemaal zelf bepalen aan de hand van je eigen trek en hoe het binnen je dagtotaal past.

  24. Trouwens bedankt voor alle recepten!!! Heb er al een aantal gemaakt en nog een aantal geprint om nog te gaan maken.

    Net nog het focacciabrood gemaakt. Het ziet er heel goed uit maar ik heb het gemaakt om morgen mee naar het werk te nemen dus moet nog even geduld hebben met proeven 😉

  25. Lekker!  Ik heb hem nu twee keer gemaakt en hij smaakt heerlijk! Bij mij is hij ook niet zoveel gerezen, misschien de volgende keer toch iets meer bakpoeder toevoegen. Ik had een springvormpje van 16 cm. Maar hij wordt wel steeds erg geel van kleur dit komt waarschijnlijk door de kurkuma. Daarom wil ik de volgende keer toch wat minder kurkuma toevoegen, want het oog wil ook wat toch  😉  Hoop dat dan de smaak niet teveel afvlakt.

      1. Maar mijn broodje is echt veel geler vergeleken bij de foto hier.  Maar goed het gaat om de smaak natuurlijk

         

  26. zojuist gebakken. Het hele huis ruikt heerlijk…
    De smaak is voortreffelijk, hij is alleen niet heel hoog geworden. Ik heb een springvorm gebruikt en 3 maal de hoeveelheden genomen…. maar ach, de smaak vind ik belangrijker 🙂

    Dank voor dit heerlijke recept, ga het zeker nogmaals een keer maken.

  27. jannie van der bent

    Kan je i.p.v. pruimen ook andere gedroogde vruchten gebruiken bv dadels of gedroogde abrikozen

    1. Op de foto zie je een mini springvormpje (15 cm) het rijzen komt door het bakpoeder, misschien heb je net wat minder gebruikt? Soms verliest bakpoeder zijn werking, dat kan omdat het bijvoorbeeld over de datum is of als je het deeg te lang buiten de oven laat staan. Bakpoeder werkt eigenlijk onmiddellijk, dus zodra je vocht bij je deeg hebt gemengd , hup zo snel mogelijk de oven in!

Reacties zijn gesloten.

Scroll naar boven