ouderwetse vla flip

Vla flip, heerlijk ontbijt of ouderwets dessert

OMG… ik hou opeens toch van toetjes! Ongelooflijk romige ouderwetse vla flip maar dan koolhydraatarm en ook nog eens veel lekkerder dan met vla uit een fles of pak. Ik gebruik ingrediënten die de meeste van jullie al wel herkennen als vrijwel onmisbaar in de koolhydraatarme keuken. Eigeel, kokosmelk, slagroom, mascarpone en Griekse yoghurt.  Dat kan nooit vies worden toch? Het staat je vrij om de vla flip uit te breiden met chocolade, of een laagje vruchtjes ertussen. Wat crunchy nootjes misschien? Ik vind dat het bij het Paasontbijt ook best kan…

 

Nieuw behang!

Wij maakten vroeger thuis ook vla flip, maar dan in een bakje en met vla en yoghurt uit een fles van de melkboer aan de overkant. Tijdens het maken van deze ouderwetse vla flip moest ik onmiddellijk denken aan die flessen met zo’n ouderwetse dunne aluminium dop erop. Bovenop de nieuwe vla lag altijd zo’n glibberig velletje, wij noemden dat het flipje. Ik weet niet hoe dat bij jullie zat, maar dat velletje was bij ons thuis bij niemand erg populair, *huh*. Er waren twee opties om je te verlossen van dat ongewenste flipje. Optie 1 was heel hard schudden zodat het goedje zich verspreidde door de inhoud van de fles of, optie 2, de dop eraf en het flipje voorzichtig uit de fles in de dop schenken. Optie 1 was het meest hilarisch, want dat is eens geëindigd in een nieuw behangetje omdat de dop toch niet zo vast zat als mijn broer dacht. Oeps… het zat werkelijk overal tegen de muur! Zoveel lol heb je met deze vla flip dan weer niet…

Klik voor vergrotingen

Zo maak je ouderwetse vla flip

Laat je het even weten als je dit gemaakt hebt? Dat kan in de reacties onderaan of op onze Facebookpagina, Twitter en Pinterest. Altijd leuk & alvast dank!

 


Bestel een van onze kookboeken in alle reguliere boekhandels (NL en België) of online winkels, zoals Libris, AKO, Bruna of Bol.com!

Gewoon Koolhydraatarm (nieuw!) of Lekker & makkelijk Koolhydraatarm

Gewoon-Koolhydraatarm-Kookoek


Vla flip, heerlijk ontbijt of ouderwets dessert


ouderwetse vla flip

Door Hans en/of Anna-Karina Geplaatst februari 19, 2016

 • Aantal of hoeveelheid: 2 porties
 • Koolhydraten: 4,95 khd pp (2 porties uit recept)
 • Voorbereiding: 5 minuten
 • Kooktijd: 10 minuten
 • Klaar in: 45 minuten

Ongelooflijk romige ouderwetse vla flip maar dan koolhydraatarm en ook nog eens veel lekkerder dan met vla uit een fles of pak.

Ingrediënten

Bereiding

 1. Verwarm voor de vla kokosmelk met slagroom op laag vuur. Klop ondertussen de eidooiers los met zoetstof, snufje zout en vanille. Zodra de kokos-room tegen de kook aan komt, temper je het vuur en giet je al roerende in een dunne straal het eigeel erbij. Goed blijven roeren. Niet laten koken, anders kan de vla makkelijk schiften. Het ei stolt langzaam en zal de vla licht binden. Blijf roeren tot de vla dik genoeg is. Doof het vuur en roer de roomboter door de warme vla. Proef! Zoet genoeg? Dek de vla af met huishoudfolie om velvorming te voorkomen. Laat helemaal afkoelen.
 2. Roer voor de roomyoghurt mascarpone en Griekse yoghurt door elkaar tot een mooi glad mengsel.
 3. Verdeel voor de vlaflip de roomyoghurt en de vla over twee glazen en giet er een giet de siroop erop. De siroop zakt mooi naar beneden als het goed is. Een slag roeren geeft ook een mooi effect.
 4. Heeft de flip in de koelkast gestaan? Laat 'm even op temperatuur komen, dat komt de smaak echt ten goede. Garneer eventueel nog met wat vruchtjes of chocola. OMG... ik hou opeens van toetjes! Genieten dit!
 5. EXTRA TIPS: Gebruik een handmixer bij de bereiding, dat gaat wat sneller en het schift minder snel.
  Wil je er geen boter aan toevoegen? Giet dan de vla direct in een kom over, anders stolt de vla op de bodem en aan de randen van de hete pan. Dek de vla af met huishoudfolie om velvorming te voorkomen.
 6. Eigeel bindt bij 65 graden en stolt bij 82 graden. Dat stollen wil je absoluut niet (schiften), maar binden wél dus de massa moet zeker 65 graden bereiken om te kunnen binden.

© Uitgeverij Boekdelen
Lees meer over Auteursrecht op internet


Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

24 gedachten over “Vla flip, heerlijk ontbijt of ouderwets dessert”

Ken je onze Facebook pagina al?facebook-koolhydraatarmreceptLike

 

817 Shares
Share433
Pin384
Tweet