Vislasagne met spinazie

vislasagne met spinazie

We moesten ze even tellen, maar dit blijkt (sept. 2019) het 7 lekkere lasagnegerecht op de website te zijn! En de 2e met vis. In onze veelgeprezen witloflasagne verwerken we ook zalm. Lasagne recepten zijn bijzonder in trek, logisch want lasagne maken is een heel jofele manier om verschillende smaaklaagjes in een gerecht te stoppen. In deze vislasagne met spinazie combineer ik ook weer diverse smaken en structuren met elkaar in één schotel. Een heerlijk romige, iets ziltige ovenschotel is het geworden, met een minimale tijdsinvestering! Ik eet vis meestal als een op zichzelf staand onderdeel van de maaltijd. Hooguit doe ik er iets onder, bij of bovenop. Deze vislasagne is dus eigenlijk een soort van persoonlijke trendbreuk. En ik mag wel zeggen: een succesvolle breuk! Het bevat bijna 10 g koolhydraten per portie.

Weeïge witvis

Met witvis heb ik wel een beetje een haat-liefde verhouding. Het gebeurt niet snel dat ik enthousiast wordt over een recept met uitsluitend kabeljauw, koolvis of schol. Het blijft meestal wat weeïg naar mijn smaak, je moet er echt een stevige smaak tegenaan gooien. Zoals bijvoorbeeld bij de mosterd-kabeljauw-roomboter ovenschotel met een scheutje witte wijn, die ik regelmatig voorgeschoteld kreeg op mijn logeeradres toen ik (in de vorige eeuw) mijn vervangende dienstplicht vervulde in Haarlem. Die vond ik geweldig en heb ik later zelf nog vaak nagemaakt. Waar is het recept gebleven? Ik ga dat recept toch eens afstoffen!

Geen korreltje

De combinatie in deze vislasagne met spinazie is een beetje vreemd, maar wel keilekker! Kabeljauw én zalm, daarmee heft de zalm de weeïgheid van de witvis totaal op (net als bij de visrolletjes met pesto die Anna-Karina jaren geleden al eens maakte). Spinazie, zeekraal en courgette zorgen voor de nodige vezels en vitamientjes. En de Parmezaan en de roomkaas smeden alle smaken aan elkaar. Bovendien zorgen de gerookte zalm, de zeekraal en de Parmezaan voor voldoende zout in de vislasagne.

Ik heb geen korreltje zout toegevoegd, en toch was de vislasagne met spinazie zo prima op smaak! Natuurlijk valt er volop te experimenteren met de smaken in het gerecht. Ik kan me voorstellen dat geitenkaas in plaats van de roomkaas ook heel lekker zal zijn. De smaak van (zoete, iets zurige) tomaat is een goede match, niet alleen vanwege de kleur. We zetten er simpel een schaaltje trostomaatjes  bij in de oven. De tomaatjes werden besprenkeld met wat lekkere olijfolie en bestrooid met versgemalen peper. Meer hebben die rode rakkertjes niet nodig!

Zeekraal?

We verwerken in deze vislasagne met spinazie zeekraal. Misschien heb je nog nooit zeekraal gegeten? Dan zullen we even uitleggen wat je kunt verwachten. Zeekraal is een zachte, lekker knapperige, lichtzoute zeegroente. De buisvormige groente werd vooral in het wild op de schorren gesneden, maar wordt sinds kort ook gekweekt in ons eigen Zeeland. Zeekraal is een pioniersplant en als geen andere plant bestand tegen zoute omstandigheden. De plant neemt het zout op tijdens de groei en heeft daardoor een zilte smaak. Heerlijk bij diverse soorten vis!

Dan nog één laatste tip: De groente in de vislasagne kan wat vocht loslaten, daar doe je niet heel veel aan. Wij vinden dat zelf eigenlijk nooit een probleem. Dat wil zeggen we maken van de nood een deugd en nemen er lekker een stukje koolhydraatarm brood bij om ’t probleem te tackelen.

Ik hoop dat jullie het lekker vinden!
♥ Zoek meer koolhydraatarme & keto recepten met onze receptenzoeker, ons jaararchief of bekijk deze suggesties:

vislasagne met spinazie
vislasagne met spinazie

Zo maak je vislasagne met spinazie

Wat vind jij hiervan?

Geef de recepten sterren!

Heb je vragen, wil je reageren of een leuke foto showen? Dat kan via e-mail of op onze Facebookpagina, Pinterest of Instagram
Dat vinden wij en anderen namelijk heel leuk & alvast dank.
Of tag ons op de socials met #KoolhydraatarmRecept


Interessant? Deel gerust!


vislasagne met spinazie

Vislasagne met spinazie

Deze vislasagne met spinazie herbergt een weldaad aan smaken. Spannende combinatie van kabeljauw, gerookte zalm, spinazie, zeekraal, courgette en Parmezaan.
4.75 van 8 stemmen
Voorbereidingstijd 15 min
Bereidingstijd 30 min
Totale tijd 45 min

Voedingswaarde

Per portie 
kcal 780.65 koolhydraten 9.95 geiwitten 52.6 gvetten 53.1 gvezels 6.45 g
Hoeveelheid (aan te passen)2 porties

(testfunctie, werkt nog niet op alle apparaten/browsers)

Ingrediënten

Optioneel

Klik op de ingrediënten voor info over voedingswaarden, vervangtips en/of verkooppunten. HANDIG!

Bereiden
 

  • Snijd de kabeljauw en plakken zalm in niet te kleine stukjes. Bestrooi met peper en zet apart.
  • Verwarm de heteluchtoven voor op 180 °C en zet een ovenschaal klaar van ongeveer 25 x 18 cm.
  • Schaaf de courgette in de lengte in dunne plakken, keer de courgette op de helft om, dat schaaft makkelijker.
  • Laat de spinazie snel slinken in een wok met olie. Houd een takje dille achter voor garnering. Snijd de rest van de dille fijn en voeg toe aan de spinazie. Meng de spinazie met de roomkaas en pureer kort (van het vuur af) met de staafmixer tot een grove saus.
  • Verwijder de eventuele houtige stukjes uit de zeekraal en spoel schoon. Houd wat achter voor de garnering.

Laagjes bouwen

  • Bouw de laagjes op in de ovenschaal. Handig is deze volgorde: spinaziemengsel, courgetteplakken, zeekraal en de visstukjes. Herhaal 2 x. De spinaziesaus kun je makkelijk verspreiden en iets aandrukken met een vork. Zie fotoserie. Rasp er ten slotte een laagje Parmezaanse kaas over.
  • Bak 30 minuten of tot het gerecht mooi begint te kleuren. Eventueel nog 3 minuten onder de grill.
  • (Zet na een 15 minuten de -optionele- tomaatjes aan de tak erbij in de oven. Tomaatjes besprenkelen met olijfolie en peper erover malen.)
  • Garneer de vislasagne vlak voor het serveren met dille en wat zeekraal.
  • Eet smakelijk!

© Uitgeverij Boekdelen KoolhydraatarmRecept.nl Alle rechten voorbehouden. Teksten en recepten van blogs en/of afbeeldingen mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen. Lees meer over Auteursrecht op internet

Heeft het gesmaakt? Vertel!Stuur ons een e-mail, of tag ons op de socials met #koolhydraatarmrecept



Klik op de titels, bekijk de inkijkexemplaren en lees er alles over!

Onze 3 bestsellende kookboeken!

Lekker & makkelijk Koolhydraatarm, ISBN 9789082659801
Gewoon Koolhydraatarm, met 4 weekmenu’s – ISBN 9789082659818
Verrukkelijk Koolhydraatarm, met 4 weekmenu’s – ISBN 9789082659870

Kookboek bestellen?

Al onze kookboeken worden in eigen beheer uitgegeven via Hans zijn eigen Uitgeverij Boekdelen. Daarnaast zijn ze ook gewoon te koop via de reguliere boekhandels in Nederland en België. Steun bij voorkeur je lokale boekhandel! Mochten die het niet op voorraad hebben kunnen ze het altijd (gratis) voor je bestellen. Ook in online winkels kun je onze boeken bestellen. Bijvoorbeeld via Bazarow.com,  Libris Bookspot of Bruna, verzenden is overal gratis! In België zijn de boeken te koop via o.a. de Standaard Boekhandels. Natuurlijk staan de boeken ook bij Bol.com in de etalage. 

Draag je ons een warm hart toe en wil je ons heel direct steunen? Of wil je het boek cadeau geven en/of laten signeren dan kun je het het best bestellen via ons eigen Boekdelen winkeltje op Boekdelen.com:


14 gedachten over “Vislasagne met spinazie”

  1. 4 sterren
    Wat een heerlijke schotel, enorm van genoten vanavond. Bovenop extra tomaten- en mozarellaplakjes met tijm toegevoegd. Er kwam wel veel vocht vrij door de tomaten, daarom de schotel even afgegoten, en de smaak was nog steeds heel goed. Deze schotel wordt zeker favoriet bij ons.

  2. De vislasagne blijf ik een topper vinden. Eet wel heel graag vis. Liever dan vlees eigenlijk. Doe zeker zo verder.

    Patricia

  3. 5 sterren
    Voor de eerste keer gisteren klaargemaakt ,en we vonden het heel lekker .
    Enkel mijn spinazie sausje was iets aan de dunne kant , maar het was lekker .
    Ik wou de voedingswaarden in mijn app plaatsen , maar de eiwitten en de vetten staan er niet bij .

  4. Heel lekker!!! Komt met kerst op tafel hier. Perfect vooraf te maken ook. De spinaziesaus kan ook in andere recepten gebruikt worden. Ik heb er een ‘klassiekere’ lasagne mee gemaakt, met bolognesesaus en pompoenlasagneblaadjes.

      1. Ik vond het wel echt goed ja. Mijn kinderen vonden het geen ‘echte’ lasagne maar vonden het wel lekker. De linzenlasagne vinden ze dan ‘echter’.
        Er stond wel veel vocht in mijn schaal maar daarvoor heb je het KHA-brood van jullie he 🙂 Dat lukt me wel niet om goed te maken, maar jullie wel dus…

  5. Vanavond voor het eerst deze Vislasagne gemaakt en dat gaan we zeker nog eens doen. Viel zeer in de smaak. Had wel ipv van gewone roomkaas, boursin cuisine gebruikt omdat ik dat nog had staan. Had er achteraf prima koolhydraatarm focaccia-brood bij kunnen maken om lekker het vocht uit de ovenschaal me op te kunnen deppen.

  6. Vandaag de vislasange gemaakt. Het was buitengewoon heerlijk van smaak. De DIlle en zeekraal geven een smakelijke touch aan het recept.
    Voor herhaling vatbaar.
    Groet

  7. 5 sterren
    Vanavond gegeten. Complimenten vlogen over tafel. Echt heerlijk. Ik had nog plakjes tomaat op de lasagne gelegd en daarna de parmezaan erover geraspt.dit recept is een blijvertje!

Reacties zijn gesloten.

Scroll naar top