vislasagne met spinazie

Vislasagne met spinazie

We moesten ze even tellen, maar dit blijkt het 7lekkere lasagnegerecht op de website te zijn! En de 2e met vis. In onze veelgeprezen witloflasagne verwerken we ook zalm. Lasagne recepten zijn bijzonder in trek, logisch want lasagne maken is een heel jofele manier om verschillende smaaklaagjes in een gerecht te stoppen. In deze vislasagne met spinazie combineer ik ook weer diverse smaken en structuren met elkaar in één schotel. Een heerlijk romige, iets ziltige ovenschotel is het geworden, met een minimale tijdsinvestering! Ik eet vis meestal als een op zichzelf staand onderdeel van de maaltijd. Hooguit doe ik er iets onder, bij of bovenop. Deze vislasagne is dus eigenlijk een soort van persoonlijke trendbreuk. En ik mag wel zeggen: een succesvolle breuk!

Weeïge witvis

Met witvis heb ik wel een beetje een haat-liefde verhouding. Het gebeurt niet snel dat ik enthousiast wordt over een recept met uitsluitend kabeljauw, koolvis of schol. Het blijft meestal wat weeïg naar mijn smaak, je moet er echt een stevige smaak tegenaan gooien. Zoals bijvoorbeeld bij de mosterd-kabeljauw-roomboter ovenschotel met een scheutje witte wijn, die ik regelmatig voorgeschoteld kreeg op mijn logeeradres toen ik (in de vorige eeuw) mijn vervangende dienstplicht vervulde in Haarlem. Die vond ik geweldig en heb ik later zelf nog vaak nagemaakt. Waar is het recept gebleven? Ik ga dat recept toch eens afstoffen!

Geen korreltje

De combinatie in deze vislasagne met spinazie is een beetje vreemd, maar wel keilekker! Kabeljauw én zalm, daarmee heft de zalm de weeïgheid van de witvis totaal op (net als bij de visrolletjes met pesto die Anna-Karina jaren geleden al eens maakte). Spinazie, zeekraal en courgette zorgen voor de nodige vezels en vitamientjes. En de Parmezaan en de roomkaas smeden alle smaken aan elkaar. Bovendien zorgen de gerookte zalm, de zeekraal en de Parmezaan voor voldoende zout in de vislasagne. Ik heb geen korreltje zout toegevoegd, en toch was de vislasagne met spinazie zo prima op smaak! Natuurlijk valt er volop te experimenteren met de smaken in het gerecht. Ik kan me voorstellen dat geitenkaas in plaats van de roomkaas ook heel lekker zal zijn. De smaak van (zoete, iets zurige) tomaat is een goede match, niet alleen vanwege de kleur. We zetten er simpel een schaaltje trostomaatjes  bij in de oven. De tomaatjes werden besprenkeld met wat lekkere olijfolie en bestrooid met versgemalen peper. Meer hebben die rode rakkertjes niet nodig!

vislasagne met spinazie

vislasagne met spinazie

Zeekraal?

We verwerken in deze vislasagne met spinazie zeekraal. Misschien heb je nog nooit zeekraal gegeten? Dan zullen we even uitleggen wat je kunt verwachten. Zeekraal is een zachte, lekker knapperige, lichtzoute zeegroente. De buisvormige groente werd vooral in het wild op de schorren gesneden, maar wordt sinds kort ook gekweekt in ons eigen Zeeland. Zeekraal is een pioniersplant en als geen andere plant bestand tegen zoute omstandigheden. De plant neemt het zout op tijdens de groei en heeft daardoor een zilte smaak. Heerlijk bij diverse soorten vis!

Dan nog één laatste tip: De groente in de vislasagne kan wat vocht loslaten, daar doe je niet heel veel aan. Wij vinden dat zelf eigenlijk nooit een probleem. Dat wil zeggen we maken van de nood een deugd en nemen er lekker een stukje koolhydraatarm brood bij om ‘t probleem te tackelen.

Ook lekker:

Zo maak je vislasagne met spinazie

Laat je het even weten als je dit gemaakt hebt? Dat kan in de reacties onderaan of op onze Facebookpagina, Twitter en Pinterest. Altijd leuk & alvast dank!


Bestel een van onze kookboeken in alle reguliere boekhandels (NL en België) of online winkels, zoals Libris, AKO, Bruna of Bol.com!

Gewoon Koolhydraatarm of Lekker & makkelijk Koolhydraatarm

Gewoon-Koolhydraatarm-Kookoek


Vislasagne met spinazie


vislasagne met spinazie

Door Hans van Deelen Geplaatst september 17, 2019

  • Aantal of hoeveelheid: 2 of 3 porties
  • Koolhydraten: 7 of 4,6 gr khd pp (2 of 3 porties uit recept)
  • Voorbereiding: 15 minuten
  • Kooktijd: 30 minuten
  • Klaar in: 45 minuten

Deze vislasagne met spinazie herbergt een weldaad aan smaken. Spannende combinatie van kabeljauw, gerookte zalm, spinazie, zeekraal, courgette en Parmezaan.

Ingrediënten

Bereiding

  1. Snijd de kabeljauw en plakken zalm in niet te kleine stukjes. Bestrooi met peper en zet apart.
  2. Verwarm de heteluchtoven voor op 180 °C en zet een ovenschaal klaar van ongeveer 25 x 18 cm.
  3. Schaaf de courgette in de lengte in dunne plakken, keer op de helft om, dat schaaft makkelijker.
  4. Laat de spinazie snel slinken in een wok met olie. Houd een takje dille achter voor garnering. Snijd de rest van de dille fijn en voeg toe aan de spinazie. Meng de spinazie met de roomkaas en pureer kort (van het vuur af) met de staafmixer tot een grove saus.
  5. Verwijder de eventuele houtige stukjes uit de zeekraal en spoel schoon. Houd wat achter voor de garnering.
  6. Bouw de laagjes op in de ovenschaal. Handig is deze volgorde: spinaziemengsel, courgetteplakken, zeekraal en de visstukjes. Herhaal 2 x. De spinaziesaus kun je makkelijk verspreiden en iets aandrukken met een vork. Zie fotoserie. Rasp er ten slotte een laagje Parmezaanse kaas over en bak 30 minuten in de oven of tot het gerecht mooi begint te kleuren. Eventueel nog 5 minuten onder de grill zetten.
  7. (Zet na een kwartiertje de tomaatjes aan de tak erbij in de oven als je wilt. Tomaatjes besprenkelen met olijfolie en peper erover malen.)
  8. Garneer de vislasagne vlak voor het serveren met dille en wat zeekraal.
  9. Eet smakelijk!

© Uitgeverij Boekdelen
Lees meer over Auteursrecht op internet


Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

8 gedachten over “Vislasagne met spinazie”

Ken je onze Facebook pagina al?facebook-koolhydraatarmreceptLike

 

265 Shares
Share54
Pin211
Tweet