Mini viskoekjes

Viskoekjes, feestelijke mini muffin

Viskoekjes kan je natuurlijk gewoon bakken als platgemaakte hoopjes in een koekenpan, maar ik vind bakken in een mini-muffinvorm veel handiger en het ziet er gelijk feestelijk uit.  Met maar 0,5 gr koolhydraten per stuk zijn deze mini viskoekjes ook uitermate geschikt als gezonde snack op een feestje. Op deze manier zijn de viskoekjes ook veel beter te doseren bij een maaltijd. 

 

Eigen smaak

Een viskoekje heeft in principe als basis (wit)vis, ei, iets ‘meligs’ om te binden, vissaus en peper. Verder kan je er nog van alles naar eigen smaak aan toevoegen: bosui, sperzieboontjes, rode of groene paprika etc. Ik stimuleer mensen graag om vooral hun eigen smaak te ontwikkelen, niets zo leuk als weten wat je zelf het lekkerst vindt of hoe je een bepaald ingrediënt in een recept kunt vervangen door een ander, zodat jij het zelf nóg lekkerder vindt. De een houdt meer van kabeljauw een ander zal liever zalm gebruiken, dat kan allemaal.

Die vissaus is niet echt heel erg koolhydraatarm maar er gaat maar een klein beetje van in en qua smaak doet het wel veel. Dus matig gebruik kan wat mij betreft. Dat zijn van die keuzes die je maakt. Het gaat bij alles natuurlijk om de frequentie waarmee je jezelf iets toestaat. Hoe vaak heb ik het niet gehoord vroeger: “Overal waar TE voor staat is niet goed!”  Zouden die ouders van mij dan toch gelijk hebben gehad? Ach ja,… wijsheid komt met de jaren, ook zo een.

zeekraal met venkel
Pittige zeekraal met venkel (salade)

Eet de viskoekjes bijvoorbeeld met een van deze twee zeekraal met venkel suggesties en je hebt een volledige hoofdgerecht!
Superveelzijdig dus. Ohja, en lekker, ook niet onbelangrijk.

Meer over zeekraal vind je hier: http://www.zeekraalwijzer.nl/

Klik voor vergrotingen

Zo maak je de viskoekjes

Viskoekjes, feestelijke mini muffin


Mini viskoekjes

Door Hans en/of Anna-Karina Geplaatst februari 11, 2015

 • Aantal of hoeveelheid: 24 stuks
 • Koolhydraten: 0,3 gr khd per stuk (24 stuks uit recept)
 • Voorbereiding: 15 minuten
 • Kooktijd: 25 minuten
 • Klaar in: 40 minuten

Mini viskoekjes zijn trouwens ook uitstekend geschikt als gezonde snack op een feestje. Of met zeekraal met venkel en je hebt een volledige maaltijd!

Ingrediënten

Bereiding

 1. Snijd de paprika heel fijn. Snijd de bosuitjes in ringen. Hak knoflook en gember fijn of pers door de knoflookpers.
  Verwarm de oven voor op 200 graden (180 graden hetelucht).
 2. Snijd de vis in stukken en maal fijn in de keukenmachine. Voeg fijngesneden bosui en paprika toe. Ook de gehakte knoflook, gember, vissaus, citroensap, ei en kokosmeel gaat bij het vismengsel. Kokosmeel kan nogal wat vocht slurpen, niet té scheutig dus. Laat alles -kort- even draaien.
 3. Haal de kan van de machine en haal het hakmes eruit. Doe nu geknipte peterselie, sambal peper en zout erbij. Schat even in of proef hoe pittig je ze wilt! Meng alles heel goed door elkaar.
 4. Vet 2 x 12 mini-muffinvormpjes in en verdeel het vismengsel over de 24 holtes. Druk alles een beetje aan en zet 20-25 minuten in de oven. Kan zowel warm als koud gegeten worden.

© Uitgeverij Boekdelen
Lees meer over Auteursrecht op internetBestel een van onze kookboeken in alle reguliere boekhandels (NL en België) of online winkels, zoals Libris, AKO, Bruna of Bol.com!

Gewoon Koolhydraatarm (nieuw!) of Lekker & makkelijk Koolhydraatarm

Gewoon-Koolhydraatarm-Kookoek

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

4 gedachten over “Viskoekjes, feestelijke mini muffin”

Ken je onze Facebook pagina al?facebook-koolhydraatarmreceptLike

 

30 Shares
Share7
Pin23
Tweet