Vis papillot met doperwtenpuree? Ja, niet alleen perfect voor een zomerse buitenmaaltijd, maar ook met kerst een heel mooi gerecht. En niets zo gemakkelijk om te bereiden als een stukje vis in een pakketje. Je neemt – per persoon – een stukje bakpapier en legt daar een stukje vis, gesneden groente, kruiden en wat plakjes boter op, dan goed dichtvouwen. En voila, het kan zo de oven in. Een cadeautje op je bord! Bij onze vis papillot wilden we graag een frisgroene sidedish, met een bite ook nog. Vandaar dat we op doperwtenpuree kwamen. Bij elkaar bevat het gerecht dan 11 gram koolhydraten per portie. Die herinnerden we ons nog van onze vakantie in Denemarken. We maakten een prachtige fietstocht op Rømø, en hebben heerlijk vis gegeten aan het strand. Die begeleidende doperwtenpuree was prachtig frisgroen en heel simpel. Gestampte doperwten maar heerlijk fris van smaak. Perfect bij het stukje vis en het weer van die dag.
Vis papillot met venkel en paprika
Wij gebruikten voor de pappilot zalmfilet op huid, maar het kan natuurlijk ook net zo goed met kabeljauw, zeebaars of (zalm)forel. Ook heel veel groenten zijn uitstekend geschikt om samen met een stukje vis in een pakketje te stoppen. Ikzelf vind tomaat een uitstekende begeleider van verse zalm, maar Anna-Karina kan niet té vaak tomaat eten. Als we uit eten gaan, neemt AK heel vaak salade. Ik mag dan steevast de kerstomaatjes verorberen. Maar vandaag hebben we gekozen voor fijngesneden venkel en dunne reepjes paprika. Ik maak het zo fijn mogelijk, zodat het makkelijk gaart. Maar voel je vrij om wat anders te nemen, zolang het maar in een kwartiertje kan garen. Eventueel kun je de groente ook voorgaren. Maar nu over naar de doperwtenpuree!
Doperwtenpuree, groen, fris en zoetig
Doperwten zijn zo heerlijk, maar – helaas, helaas – niet heel erg koolhydraatarm. Ze bevatten 8,6 gr per 100 gr (Bonduelle diepvries). Maar dat is echt geen onoverkomelijk bezwaar, als je ze niet te veel en te vaak eet. We gaan vandaag voor een kleine portie. De smaak is in onvergelijkelijk: groen, fris, zoetig. We hebben de doperwtenpuree expres wat grof gehouden. Dat komt de smaak echt ten goede. De doperwten moet je daarom dus echt niet te lang koken. Ze kunnen beter wat te weinig gekookt zijn, dan te veel. De doperwten verliezen dan hun groenheid – qua uiterlijk en qua smaak – en de structuur van je doperwtenpuree wordt papperig. Dat is niet de bedoeling! Om de frisheid te benadrukken gaat er citroen en munt bij. De verhouding is afhankelijk van je eigen voorkeur. Kwestie van proeven!
Zo’n heerlijk bordje met die vis papillot en doperwtenpuree zorgt voor een uitgesproken zomers gevoel. Lekker laat buiten eten, dat zonnetje dat al laag aan de lucht staat en zo meteen onder de horizon gaat zakken. En een verkoelende drankje bij de hand – fris water met citroen en munt? Ach, het leven was wel eens slechter…
Onze koolhydraatarme kookboeken!
Onze (papieren) kookboeken zijn heuse bestsellers te noemen! De kookboeken zijn sinds 20 september 2024 allemaal uitverkocht en worden niet opnieuw in druk genomen.
Verrukkelijk Koolhydraatarm
UITVERKOCHT!!!!!
ISBN 9789082659870
Gewoon Koolhydraatarm
UITVERKOCHT!!!!!
ISBN 9789082659818
Lekker & Makkelijk Koolhydraatarm
UITVERKOCHT!!!!!
ISBN 9789082659801
Kookboek van het jaar 2021
Nog zo’n lekker koolhydraatarm recept?
♥ Zoek meer koolhydraatarme & keto recepten met onze receptenzoeker, ons jaararchief of bekijk deze suggesties:
Zo maak je Vis papillot met doperwtenpuree
Wat vind jij hiervan?
Geef de recepten sterren!
Heb je vragen over het koolhydraatarm dieet of keto leefstijl? Stuur een e-mail of ga naar onze Facebookpagina, Pinterest of Instagram
Een leuke foto showen? Tag ons op de socials met #KoolhydraatarmRecept
Vis papillot met doperwtenpuree
Voedingswaarde
(testfunctie, werkt nog niet op alle apparaten/browsers)
Ingrediënten
DOPERWTENPUREE
- 200 g doperwten, of tuinerwtjes, diepvries
- 2 el crème fraîche, of geitenkaas als het pittiger mag
- 5 ml citroensap, naar smaak
- munt, paar blaadjes, vers
- olijfolie
- peper en zout
Klik op de ingrediënten voor info over voedingswaarden, vervangtips en/of verkooppunten. HANDIG!
Bereiden
- Verwarm de heteluchtoven voor op 180 °C en zet een lage ovenschaal klaar.
Vispappilot
- Neem twee vellen bakpapier waarin de vis ruim past. Leg hierop de stukken vis. Bestrooi naar smaak met de viskruiden. Leg rond en op de vis de fijngesneden venkel en rode paprika. Strooi er wat peper overheen en bedek met dunne plakjes boter. Vouw het bakpapier dicht als een bootje en zet ze in de ovenschaal. Bak 15 – 20 minuten in de oven, afhankelijk van de gewenste garing.
- Bevat per portie: calorieën 413.95 kcal ⋆ koolhydraten 1.6 g ⋆ eiwitten 29 g ⋆ vetten 32.2 g ⋆ vezels 1.25 g
Doperwtenpuree
- Kook de (diepvries)doperwten 4 minuten. Giet af en stoom even droog in de pan. Pureer grof met een stamper. Laat iets afkoelen.
- Voeg 1 tot 2 eetlepels crème fraîche toe, het sap van een halve citroen, de fijngesneden muntblaadjes en versgemalen peper. Voeg een scheut goede olijfolie toe. Meng tot een smeuïg geheel. Proef of er nog een smaak onderbelicht blijft: citroen, munt, olie, zout?
- Bevat per portie (inclusief garnering): calorieën 173.3 kcal ⋆ koolhydraten 9.45 g ⋆ eiwitten 7 g ⋆ vetten 10.05 g ⋆ vezels 7.3 g
Serveren
- Pak de vis half uit en garneer met fijngesneden dille en bosui. Serveer onmiddellijk met de doperwtenpuree, die mag lauwwarm zijn. Doe de puree in een mooi schaaltje of maak bolletjes met een (ijs)lepel. Eet feestelijk!
© Uitgeverij Boekdelen – KoolhydraatarmRecept.nl Alle rechten voorbehouden. Teksten en recepten van blogs en/of afbeeldingen mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen. Lees meer over Auteursrecht op internet
Hallo Anna-Karina en Hans, gisteren de vispapilotte gemaakt. We hebben echt gesmuld. ( alleen zat er nogal veel vocht in het pakketje. Bij jullie ook? Ik heb nog een halve venkel en paprika over. En ook nog doperwten voor nog een puree. Dus wat denk je? Vanmorgen bij de Lidl vis gehaald en vanavond hebben we wéér een heerlijk maaltje. De doperwtenpuree was trouwens bovenverwachting lekker. Heerlijk fris.😃. Dank dus!
Ja er zit vocht in de vis en de groente (diepvriesvis nog veel meer) en dat loopt eruit, verder niet erg.
Heerlijk recept, alleen de groente was nog rauw terwijl de vis wel gaar was. Ik de k dat ik de volgende keer de groente even aansmoor.
Wij houden zelf wel van een bite! Zoals ook in de tekst staat is voorgaren aan te raden als je van echt gaar en volkomen zacht houdt.
“…vandaag hebben we gekozen voor fijngesneden venkel en dunne reepjes paprika. Ik maak het zo fijn mogelijk, zodat het makkelijk gaart. Maar voel je vrij om wat anders te nemen, zolang het maar in een kwartiertje kan garen. Eventueel kun je de groente ook voorgaren.”