Vis papillot met doperwtenpuree

Vis papillot met doperwtenpuree? Ja, niet alleen perfect voor een zomerse buitenmaaltijd, maar ook met kerst een heel mooi gerecht. En niets zo gemakkelijk om te bereiden als een stukje vis in een pakketje. Je neemt – per persoon – een stukje bakpapier en legt daar een stukje vis, gesneden groente, kruiden en wat plakjes boter op, dan goed dichtvouwen. En voila, het kan zo de oven in. Een cadeautje op je bord! Bij onze vis papillot wilden we graag een frisgroene sidedish, met een bite ook nog. Vandaar dat we op doperwtenpuree kwamen. Die herinnerden we ons nog van onze vakantie in Denemarken. We maakten een prachtige fietstocht op Rømø, en hebben heerlijk vis gegeten aan het strand. Die begeleidende doperwtenpuree was prachtig frisgroen en heel simpel. Gestampte doperwten maar heerlijk fris van smaak. Perfect bij het stukje vis en het weer van die dag.

Vis papillot met venkel en paprika

Wij gebruikten voor de pappilot zalmfilet op huid, maar het kan natuurlijk ook net zo goed met kabeljauw, zeebaars of (zalm)forel. Ook heel veel groenten zijn uitstekend geschikt om samen met een stukje vis in een pakketje te stoppen. Ikzelf vind tomaat een uitstekende begeleider van verse zalm, maar Anna-Karina kan niet té vaak tomaat eten. Als we uit eten gaan, neemt AK heel vaak salade. Ik mag dan steevast de kerstomaatjes verorberen. Maar vandaag hebben we gekozen voor fijngesneden venkel en dunne reepjes paprika. Ik maak het zo fijn mogelijk, zodat het makkelijk gaart. Maar voel je vrij om wat anders te nemen, zolang het maar in een kwartiertje kan garen. Eventueel kun je de groente ook voorgaren. Maar nu over naar de doperwtenpuree!

Doperwtenpuree, groen, fris en zoetig

Doperwten zijn zo heerlijk, maar – helaas, helaas – niet heel erg koolhydraatarm. Ze bevatten 8,6 gr per 100 gr (Bonduelle diepvries). Maar dat is echt geen onoverkomelijk bezwaar, als je ze niet te veel en te vaak eet. We gaan vandaag voor een kleine portie. De smaak is in onvergelijkelijk: groen, fris, zoetig. We hebben de doperwtenpuree expres wat grof gehouden. Dat komt de smaak echt ten goede. De doperwten moet je daarom dus echt niet te lang koken. Ze kunnen beter wat te weinig gekookt zijn, dan te veel. De doperwten verliezen dan hun groenheid – qua uiterlijk en qua smaak – en de structuur van je doperwtenpuree wordt papperig. Dat is niet de bedoeling! Om de frisheid te benadrukken gaat er citroen en munt bij. De verhouding is afhankelijk van je eigen voorkeur. Kwestie van proeven!

Zo’n heerlijk bordje met die vis papillot en doperwtenpuree zorgt voor een uitgesproken zomers gevoel. Lekker laat buiten eten, dat zonnetje dat al laag aan de lucht staat en zo meteen onder de horizon gaat zakken. En een verkoelende drankje bij de hand – fris water met citroen en munt? Ach, het leven was wel eens slechter…

vis pappilot met doperwtenpuree

vis pappilot met doperwtenpuree

♥ Ook lekker:

Zo maak je Vis papillot met doperwtenpuree

Heb je vragen, wil je reageren of een leuke foto showen? Dat kan! Dat vinden wij en anderen namelijk heel leuk & alvast dank! Gebruik het reactieformulier hieronder of tag ons op Facebookpagina, Instagram of Pinterest. Graag met #KoohydraatarmRecept!


Vis papillot met doperwtenpuree

Door: Hans van Deelen
Een heerlijke, supermakkelijke vis papillot met doperwtenpuree. Perfect voor een zomerse buitenmaaltijd, maar ook met kerst een mooi gerecht. Smullen!

Ook in Verrukkelijk Koolhydraatarm, blz. 113 (puree op blz. 181)

5 van 2 stemmen

Voedingswaarde

11 gram koolhydraten per portie
koolhydraten 11 g
Gang Hoofdgerecht, Lunch
Keuken Europees
Trefwoord ovengerecht, vis
Voorbereidingstijd 35 min
Bereidingstijd 20 min
Totale tijd 55 min
Hoeveelheid (aan te passen)2 porties

Ingrediënten

VIS PAPILOTTE

DOPERWTENPUREE

GARNERING

De meeste ingrediënten zijn klikbaar. Dan krijg je meer info over o.a. verkooppunten, voedingswaarden en/of vervangtips. HANDIG!

Bereiden
 

  • Verwarm de heteluchtoven voor op 180 °C en zet een lage ovenschaal klaar.

Vispappilot

  • Neem twee vellen bakpapier waarin de vis ruim past. Leg hierop de stukken vis. Bestrooi naar smaak met de viskruiden. Leg rond en op de vis de fijngesneden venkel en rode paprika. Strooi er wat peper overheen en bedek met dunne plakjes boter. Vouw het bakpapier dicht als een bootje en zet ze in de ovenschaal. Bak 15 - 20 minuten in de oven, afhankelijk van de gewenste garing.

Doperwtenpuree

  • Kook de (diepvries)doperwten 4 minuten. Giet af en pureer grof met een stamper. Laat iets afkoelen.
  • Voeg 1 tot 2 eetlepels crème fraîche toe, het sap van een halve citroen, de fijngesneden muntblaadjes en versgemalen peper. Voeg een scheut goede olijfolie toe. Meng tot een smeuïg geheel. Proef of er nog een smaak onderbelicht blijft: citroen, munt, olie, zout?

Serveren

  • Pak de vis half uit en garneer met fijngesneden dille en bosui. Serveer onmiddellijk met de doperwtenpuree, die mag lauwwarm zijn. Doe de puree in een mooi schaaltje of maak bolletjes met een (ijs)lepel. Eet feestelijk!

© Uitgeverij Boekdelen - KoolhydraatarmRecept.nl Alle rechten voorbehouden. Teksten en recepten van blogs en/of afbeeldingen mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen. Lees meer over Auteursrecht op internet

Heeft het gesmaakt? Vertel het door!Laat een reactie achter, of tag ons op de socials met #koolhydraatarmrecept

Onze kookboeken bomvol koolhydraatarme recepten

Bestel bij voorkeur in de reguliere boekhandel om de hoek (Nederland én België). Mochten die onze kookboeken niet op voorraad hebben dan kunnen ze het altijd (gratis) voor je bestellen. Of bestel online via Bazarow.com, Libris, AKO, Bookspot of Bruna verzenden is overal gratis! Natuurlijk staan de boeken ook bij Bol.com in de etalage.

Wil je ons heel direct steunen? Of wil je het boek cadeau geven en/of laten signeren dan kun je het ook bestellen via ons eigen Boekdelen winkeltje. Je betaalt dan wel een bijdrage verzendkosten.

Klik op de boeken en lees er alles over en bekijk de inkijkexemplaren!

Kookboek - Lekker & makkelijk Koolhydraatarm Kookboek - Gewoon Koolhydraatarm Kookboek - Lekker & makkelijk Koolhydraatarm

Abonneer
Laat het weten als er
guest

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

4 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Hanny
Hanny
1 jaar geleden

Hallo Anna-Karina en Hans, gisteren de vispapilotte gemaakt. We hebben echt gesmuld. ( alleen zat er nogal veel vocht in het pakketje. Bij jullie ook? Ik heb nog een halve venkel en paprika over. En ook nog doperwten voor nog een puree. Dus wat denk je? Vanmorgen bij de Lidl vis gehaald en vanavond hebben we wéér een heerlijk maaltje. De doperwtenpuree was trouwens bovenverwachting lekker. Heerlijk fris.😃. Dank dus!

Anna-Karina
Beheerder
1 jaar geleden
Antwoord aan  Hanny

Ja er zit vocht in de vis en de groente (diepvriesvis nog veel meer) en dat loopt eruit, verder niet erg.

Laurey Agnès
Laurey Agnès
1 jaar geleden

Heerlijk recept, alleen de groente was nog rauw terwijl de vis wel gaar was. Ik de k dat ik de volgende keer de groente even aansmoor.

Anna-Karina
Beheerder
1 jaar geleden
Antwoord aan  Laurey Agnès

Wij houden zelf wel van een bite! Zoals ook in de tekst staat is voorgaren aan te raden als je van echt gaar en volkomen zacht houdt.
“…vandaag hebben we gekozen voor fijngesneden venkel en dunne reepjes paprika. Ik maak het zo fijn mogelijk, zodat het makkelijk gaart. Maar voel je vrij om wat anders te nemen, zolang het maar in een kwartiertje kan garen. Eventueel kun je de groente ook voorgaren.”