Vis papillot met doperwtenpuree

Vis papillot met doperwtenpuree? Ja, niet alleen perfect voor een zomerse buitenmaaltijd, maar ook met kerst een heel mooi gerecht. En niets zo gemakkelijk om te bereiden als een stukje vis in een pakketje. Je neemt – per persoon – een stukje bakpapier en legt daar een stukje vis, gesneden groente, kruiden en wat plakjes boter op, dan goed dichtvouwen. En voila, het kan zo de oven in. Een cadeautje op je bord! Bij onze vis papillot wilden we graag een frisgroene sidedish, met een bite ook nog. Vandaar dat we op doperwtenpuree kwamen. Die herinnerden we ons nog van onze vakantie in Denemarken. We maakten een prachtige fietstocht op Rømø, en hebben heerlijk vis gegeten aan het strand. Die begeleidende doperwtenpuree was prachtig frisgroen en heel simpel. Gestampte doperwten maar heerlijk fris van smaak. Perfect bij het stukje vis en het weer van die dag.

Vis papillot met venkel en paprika

Wij gebruikten voor de pappilot zalmfilet op huid, maar het kan natuurlijk ook net zo goed met kabeljauw, zeebaars of (zalm)forel. Ook heel veel groenten zijn uitstekend geschikt om samen met een stukje vis in een pakketje te stoppen. Ikzelf vind tomaat een uitstekende begeleider van verse zalm, maar Anna-Karina kan niet té vaak tomaat eten. Als we uit eten gaan, neemt AK heel vaak salade. Ik mag dan steevast de kerstomaatjes verorberen. Maar vandaag hebben we gekozen voor fijngesneden venkel en dunne reepjes paprika. Ik maak het zo fijn mogelijk, zodat het makkelijk gaart. Maar voel je vrij om wat anders te nemen, zolang het maar in een kwartiertje kan garen. Eventueel kun je de groente ook voorgaren. Maar nu over naar de doperwtenpuree!

Doperwtenpuree, groen, fris en zoetig

Doperwten zijn zo heerlijk, maar – helaas, helaas – niet heel erg koolhydraatarm. Ze bevatten 8,6 gr per 100 gr (Bonduelle diepvries). Maar dat is echt geen onoverkomelijk bezwaar, als je ze niet te veel en te vaak eet. We gaan vandaag voor een kleine portie. De smaak is in onvergelijkelijk: groen, fris, zoetig. We hebben de doperwtenpuree expres wat grof gehouden. Dat komt de smaak echt ten goede. De doperwten moet je daarom dus echt niet te lang koken. Ze kunnen beter wat te weinig gekookt zijn, dan te veel. De doperwten verliezen dan hun groenheid – qua uiterlijk en qua smaak – en de structuur van je doperwtenpuree wordt papperig. Dat is niet de bedoeling! Om de frisheid te benadrukken gaat er citroen en munt bij. De verhouding is afhankelijk van je eigen voorkeur. Kwestie van proeven!

Zo’n heerlijk bordje met die vis papillot en doperwtenpuree zorgt voor een uitgesproken zomers gevoel. Lekker laat buiten eten, dat zonnetje dat al laag aan de lucht staat en zo meteen onder de horizon gaat zakken. En een verkoelende drankje bij de hand – fris water met citroen en munt? Ach, het leven was wel eens slechter…

vis pappilot met doperwtenpuree

vis pappilot met doperwtenpuree

Ook lekker:

Zo maak je Vis papillot met doperwtenpuree

Laat je het even weten als je dit gemaakt hebt? Dat kan in de reacties onderaan of op onze Facebookpagina, Twitter en Pinterest. Altijd leuk & alvast dank!


Vis papillot met doperwtenpuree

door Hans van Deelen
Een heerlijke, supermakkelijke vis papillot met doperwtenpuree. Perfect voor een zomerse buitenmaaltijd, maar ook met kerst een mooi gerecht. Smullen!

Ook in Verrukkelijk Koolhydraatarm, blz. 113 (puree op blz. 181)

5 van 2 stemmen
Afdrukken Reacties Bewaren
Gang: Hoofdgerecht, Lunch
Keuken: Europees
Trefwoord: ovengerecht, vis
Voorbereiden: 35 min
Koken: 20 min
Totale tijd: 55 min

Voedingswaarden

11 gram koolhydraten per portie
Koolhydraten 11 g

Uit recept

2 porties

Ingrediënten

VIS PAPILOTTE
DOPERWTENPUREE
GARNERING

Bereiden

  • Verwarm de heteluchtoven voor op 180 °C en zet een lage ovenschaal klaar.
Vispappilot
  • Neem twee vellen bakpapier waarin de vis ruim past. Leg hierop de stukken vis. Bestrooi naar smaak met de viskruiden. Leg rond en op de vis de fijngesneden venkel en rode paprika. Strooi er wat peper overheen en bedek met dunne plakjes boter. Vouw het bakpapier dicht als een bootje en zet ze in de ovenschaal. Bak 15 - 20 minuten in de oven, afhankelijk van de gewenste garing.
Doperwtenpuree
  • Kook de (diepvries)doperwten 4 minuten. Giet af en pureer grof met een stamper. Laat iets afkoelen.
  • Voeg 1 tot 2 eetlepels crème fraîche toe, het sap van een halve citroen, de fijngesneden muntblaadjes en versgemalen peper. Voeg een scheut goede olijfolie toe. Meng tot een smeuïg geheel. Proef of er nog een smaak onderbelicht blijft: citroen, munt, olie, zout?
Serveren
  • Pak de vis half uit en garneer met fijngesneden dille en bosui. Serveer onmiddellijk met de doperwtenpuree, die mag lauwwarm zijn. Doe de puree in een mooi schaaltje of maak bolletjes met een (ijs)lepel. Eet feestelijk!

© Uitgeverij Boekdelen - KoolhydraatarmRecept.nl Alle rechten voorbehouden. Teksten en recepten van blogs en/of afbeeldingen mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen. Lees meer over Auteursrecht op internet

Heeft het gesmaakt? Vertel het door!

Bestel een van onze kookboeken in alle reguliere boekhandels (NL en België) of online winkels, zoals Libris, AKO, Bruna of Bol.com!

Klik op de boeken en lees er alles over en bekijk de inkijkexemplaren!


(Gezien 239 keer, 1 vandaag)

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Lekker recept? Geef sterren!




Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

4 reacties op “Vis papillot met doperwtenpuree”

Ken je onze Facebook pagina al?

Like