Vezelrijk keto knäckebröd, superkrokant!

Dit vezelrijk keto knäckebröd is lekker stevig, superkrokant (!) en neutraal van smaak. Dat laatste is handig want dan kun je ze zowel als beleggen. Bovendien zorgen deze koolhydraatarme vezelcrackers  voor een gezonde stoelgang tijdens je koolhydraatarm dieet. Al met al weer een perfect basisrecept! Vezelrijke voeding is bij een koolhydraatarm dieet heel belangrijk. Een tijdje geleden alweer vroeg iemand ons of het daarom niet een goed idee was om psylliumvezels toe te voegen aan deze lijnzaadcrackers. Maar zomaar wat vezels toevoegen aan ons bestaande recept is geen goed idee. Die vezels slurpen namelijk echt veel vocht op, dus dan moet je de verhoudingen helemaal opnieuw uitvogelen. Het heeft even geduurd, maar ik  kwam na een paar experimentjes op deze verhoudingen en werkwijze uit. Per stuk bevat het koolhydraatarme knäckebröd: calorieën 143.36 kcal ⋆ koolhydraten 0.8 g ⋆ eiwitten 6.89 g ⋆ vetten 11.56 g ⋆ vezels 3.6 g.

Oorsprong van knäckebröd

We maakten ons vezelrijk keto knäckebröd uiteindelijk ook wat dikker dan onze lijnzaadcrackers zodat het meer het echte Scandinavische knäckebröd gevoel geeft. Want knäckebröd is van origine echt Zweeds, maar weet je hoeveel het daar eigenlijk gegeten wordt? Schrik niet; in Zweden eet men gemiddeld 5 ½  kilo (!) knäckebröd per jaar. En vaak zelfgebakken. Immers, in zo’n uitgestrekt gebied heb je niet dagelijks vers brood van de bakker. Daarom gaan de Zweden zelf ‘aan de bak’ en bewaren het knäckebröd op een stok in de keuken. Dat kan goed omdat het gebakken knäckebröd geen vocht meer bevat en het dus ook niet schimmelt. Ze breken telkens een stuk van het knäckebröd af om te eten. Knacka betekent in het Zweeds ‘breken’ of ‘knikken’.

op stok
Zo bewaren ze in Zweden het knäckebröd (gezellig!)

Vezelrijk keto knäckebröd: droog & smaak

Ons vezelrijk keto knäckebröd is gewoon rechthoekig en heeft geen gat in het midden. Wel drogen we deze ook flink lang in de oven, dan blijven ze namelijk lekker krokant. Dat drogen doen we in drie fasen. Eerst bakken we het knäckebröd, daarna drogen we het op lagere temperatuur. Tot slot laten we ze nog in de oven afkoelen. Mochten ze na verloop van tijd toch wat minder krokant worden, leg ze dan voor consumptie nog 10 minuten in een oven van 175 °C.
Qua smaak kun je ook van alles beïnvloeden. Hartiger? Neem 2 x zoveel kaas en voeg wat sambal toe. Zoeter? Voeg 30 g erythritol toe en een snuf kaneel en anijszaad! Enzovoort…

Ik hoop dat jullie het lekker vinden!
♥ Zoek meer koolhydraatarme & keto recepten met onze receptenzoeker, ons jaararchief of bekijk deze suggesties:

 vezelrijk keto knäckebröd

Zo maak je vezelrijk keto knäckebröd

Heb je vragen, wil je reageren of een leuke foto showen? Dat kan! Dat vinden wij en anderen namelijk heel leuk & alvast dank! Gebruik het reactieformulier hieronder en vergeet de sterren niet! Of tag ons op Facebookpagina, Instagram of Pinterest, met #KoolhydraatarmRecept!

Vezelrijk keto knäckebröd

vezelrijk keto knäckebröd
Door: Anna-Karina van Denderen
Dit vezelrijk keto knäckebröd is stevig, maar lekker krokant en neutraal van smaak. Dus je kunt het beleggen met zowel als beleg. Bovendien zorgen de vezelcrackers  voor een gezonde stoelgang tijdens je koolhydraatarm dieet. Al met al weer een fijn basisrecept!
4.91 van 10 stemmen
Voorbereidingstijd 15 min
Bereidingstijd 1 uur
Nadrogen in de oven 30 min
Totale tijd 1 uur 45 min

Ook gebruikt

  • spatel

Voedingswaarde

Per stuk
calorieën 143.36 kcalkoolhydraten 0.8 geiwitten 6.89 gvetten 11.56 gvezels 3.6 g
Hoeveelheid (aan te passen)12 stuks knäckebröd

(testfunctie, werkt nog niet op alle apparaten/browsers)

Ingrediënten

Klik op de ingrediënten voor info over voedingswaarden, vervangtips en/of verkooppunten. HANDIG!

Bereiden
 

  • Meng alle ingrediënten en laat het deeg minstens 5 minuten staan om het vocht te laten binden.
    vezelrijk keto knäckebröd
  • Verwarm de heteluchtoven voor op 180 °C en bekleed een bakplaat met bakpapier.
  • Meng het deeg nog even door elkaar en vorm er op de beklede bakplaat met een spatel een rechthoek van (26 x 33 cm). Vouw het bakpapier aan elke zijde iets terug voor strakke randen.
    rand omvouwen
  • Geef al enigszins de crackervorm aan met de spatel Wij maken er 12.
  • Bak het knäckebröd eerst 20 minuten in de voorverwarmde oven.
  • Haal de plaat eruit en snijd 12 crackers door met een scherp (pizza)mes. Bak het knäckebröd nog eens 40 minuten op lagere temperatuur 145 °C of tot ze goed droog zijn.
    Zet de oven uit, maar laat het vezelrijk keto knäckebröd nog 30 minuten afkoelen in de oven.

Bewaren

  • Bewaar het vezelrijk keto knäckebröd donker in een afgesloten glazen pot buiten de koelkast, een keukenkastje is prima. Blijft weken goed. Invriezen kan ook (nog niet zelf geprobeerd).
    Mochten ze minder krokant worden, leg ze dan nog 10 minuten in een oven van 175 °C.
  • Of maak rond knäckebröd met een gat en bewaar ze zo op z'n Zweeds:
    op stok

© Uitgeverij Boekdelen KoolhydraatarmRecept.nl Alle rechten voorbehouden. Teksten en recepten van blogs en/of afbeeldingen mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen. Lees meer over Auteursrecht op internet

Heeft het gesmaakt? Vertel het door!Laat een reactie achter, of tag ons op de socials met #koolhydraatarmrecept

Onze 3 bestsellende kookboeken!

Klik op de titels, bekijk de inkijkexemplaren en lees er alles over!

Lekker & makkelijk Koolhydraatarm, ISBN 9789082659801
Gewoon Koolhydraatarm, met 4 weekmenu’s – ISBN 9789082659818
Verrukkelijk Koolhydraatarm, met 4 weekmenu’s – ISBN 9789082659870

Kookboek bestellen?

Al onze kookboeken worden in eigen beheer uitgegeven via Hans zijn eigen Uitgeverij Boekdelen. Daarnaast zijn ze ook gewoon te koop via de reguliere boekhandels in Nederland en België. Steun bij voorkeur je lokale boekhandel! Mochten die het niet op voorraad hebben kunnen ze het altijd (gratis) voor je bestellen.

Ook in online winkels kun je onze boeken bestellen. Bijvoorbeeld via Bazarow.com,  Libris Bookspot of Bruna, verzenden is overal gratis! In België zijn de boeken te koop via o.a. de Standaard Boekhandels. Natuurlijk staan de boeken ook bij Bol.com in de etalage. 

Draag je ons een warm hart toe en wil je ons heel direct steunen? Of wil je het boek cadeau geven en/of laten signeren dan kun je het het best bestellen via ons eigen Boekdelen winkeltje op Boekdelen.com:


Abonneer
Laat het weten als er
guest

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

21 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Scroll naar top