Vezelrijk keto knäckebröd, superkrokant!

Dit vezelrijk keto knäckebröd is lekker stevig, superkrokant (!) en neutraal van smaak. Dat laatste is handig want dan kun je ze zowel hartig als zoet beleggen. Bovendien zorgen deze koolhydraatarme vezelcrackers  voor een gezonde stoelgang tijdens je koolhydraatarm dieet. Al met al weer een perfect basisrecept! Vezelrijke voeding is bij een koolhydraatarm dieet heel belangrijk. Een tijdje geleden alweer vroeg iemand ons of het daarom niet een goed idee was om psylliumvezels toe te voegen aan deze lijnzaadcrackers. Maar zomaar wat vezels toevoegen aan ons bestaande recept is geen goed idee. Die vezels slurpen namelijk echt veel vocht op, dus dan moet je de verhoudingen helemaal opnieuw uitvogelen. Het heeft even geduurd, maar ik  kwam na een paar experimentjes op deze verhoudingen en werkwijze uit. Per stuk bevat het koolhydraatarme knäckebröd: calorieën 143.36 kcal ⋆ koolhydraten 0.8 g ⋆ eiwitten 6.89 g ⋆ vetten 11.56 g ⋆ vezels 3.6 g.

Advertentie

Oorsprong van knäckebröd

We maakten ons vezelrijk keto knäckebröd uiteindelijk ook wat dikker dan onze lijnzaadcrackers zodat het meer het echte Scandinavische knäckebröd gevoel geeft. Want knäckebröd is van origine echt Zweeds, maar weet je hoeveel het daar eigenlijk gegeten wordt? Schrik niet; in Zweden eet men gemiddeld 5 ½  kilo (!) knäckebröd per jaar. En vaak zelfgebakken. Immers, in zo’n uitgestrekt gebied heb je niet dagelijks vers brood van de bakker. Daarom gaan de Zweden zelf ‘aan de bak’ en bewaren het knäckebröd op een stok in de keuken. Dat kan goed omdat het gebakken knäckebröd geen vocht meer bevat en het dus ook niet schimmelt. Ze breken telkens een stuk van het knäckebröd af om te eten. Knacka betekent in het Zweeds ‘breken’ of ‘knikken’.

op stok
Zo bewaren ze in Zweden het knäckebröd (gezellig!)

Vezelrijk keto knäckebröd: droog & smaak

Ons vezelrijk keto knäckebröd is gewoon rechthoekig en heeft geen gat in het midden. Wel drogen we deze koolhydraatarme crackers ook flink lang in de oven, dan blijven ze namelijk lekker krokant. Dat drogen doen we in drie fasen. Eerst bakken we het knäckebröd, daarna drogen we het op lagere temperatuur. Tot slot laten we ze nog in de oven afkoelen. Mochten ze na verloop van tijd toch wat minder krokant worden, leg ze dan voor consumptie nog 10 minuten in een oven van 175 °C.
Qua smaak kun je ook makkelijk van alles beïnvloeden. Hartiger? Neem 2 x zoveel kaas en voeg wat sambal toe. Zoeter? Voeg 30 g erythritol toe en een snuf kaneel en anijszaad! Enzovoort…


Onze koolhydraatarme kookboeken!

Onze (papieren) kookboeken zijn heuse bestsellers te noemen! De kookboeken zijn sinds 20 september 2024 allemaal uitverkocht en worden niet opnieuw in druk genomen.

Verrukkelijk Koolhydraatarm

UITVERKOCHT!!!!!

ISBN 9789082659870

Gewoon Koolhydraatarm

UITVERKOCHT!!!!!

ISBN 9789082659818

UITVERKOCHT!!!!!

ISBN 9789082659801
Kookboek van het jaar 2021



Nog zo’n lekker koolhydraatarm recept?

♥ Zoek meer koolhydraatarme & keto recepten met onze receptenzoeker, ons jaararchief of bekijk deze suggesties:

 vezelrijk keto knäckebröd

Zo maak je vezelrijk keto knäckebröd

Wat vind jij hiervan?

Geef de recepten sterren!

Heb je vragen over het koolhydraatarm dieet of keto leefstijl? Stuur een e-mail of ga naar onze Facebookpagina, Pinterest of Instagram

Een leuke foto showen? Tag ons op de socials met #KoolhydraatarmRecept

vezelrijk keto knäckebröd

Vezelrijk keto knäckebröd

Dit vezelrijk keto knäckebröd is stevig, maar lekker krokant en neutraal van smaak. Dus je kunt het beleggen met zowel hartig als zoet beleg. Bovendien zorgen de vezelcrackers  voor een gezonde stoelgang tijdens je koolhydraatarm dieet. Al met al weer een fijn basisrecept!
4.80 van 15 stemmen
Voorbereidingstijd 15 minuten
Bereidingstijd 1 uur
Nadrogen in de oven 30 minuten
Totale tijd 1 uur 45 minuten

Ook gebruikt

  • spatel

Voedingswaarde

Per stuk
kcal 143.36 koolhydraten 0.8 geiwitten 6.89 gvetten 11.56 gvezels 3.6 g
Hoeveelheid (aan te passen)12 stuks knäckebröd

(testfunctie, werkt nog niet op alle apparaten/browsers)

Ingrediënten

Klik op de ingrediënten voor info over voedingswaarden, vervangtips en/of verkooppunten. HANDIG!

Bereiden
 

  • Meng alle ingrediënten en laat het deeg minstens 5 minuten staan om het vocht te laten binden.
    vezelrijk keto knäckebröd
  • Verwarm de heteluchtoven voor op 180 °C en bekleed een bakplaat met bakpapier.
  • Meng het deeg nog even door elkaar en vorm er op de beklede bakplaat met een spatel een rechthoek van (26 x 33 cm). Vouw het bakpapier aan elke zijde iets terug voor strakke randen.
    rand omvouwen
  • Geef al enigszins de crackervorm aan met de spatel Wij maken er 12.
  • Bak het knäckebröd eerst 20 minuten in de voorverwarmde oven.
  • Haal de plaat eruit en snijd 12 crackers door met een scherp (pizza)mes. Bak het knäckebröd nog eens 40 minuten op lagere temperatuur 145 °C of tot ze goed droog zijn.
    Zet de oven uit, maar laat het vezelrijk keto knäckebröd nog 30 minuten afkoelen in de oven.

Bewaren

  • Bewaar het vezelrijk keto knäckebröd donker in een afgesloten glazen pot buiten de koelkast, een keukenkastje is prima. Blijft weken goed. Invriezen kan ook (nog niet zelf geprobeerd).
    Mochten ze minder krokant worden, leg ze dan nog 10 minuten in een oven van 175 °C.
  • Of maak rond knäckebröd met een gat en bewaar ze zo op z'n Zweeds:
    op stok

© Uitgeverij Boekdelen KoolhydraatarmRecept.nl Alle rechten voorbehouden. Teksten en recepten van blogs en/of afbeeldingen mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen. Lees meer over Auteursrecht op internet

Heeft het gesmaakt? Vertel!Stuur ons een e-mail, of tag ons op de socials met #koolhydraatarmrecept


28 gedachten over “Vezelrijk keto knäckebröd, superkrokant!”

  1. 5 sterren
    Als ze door het bewaren hun knapperigheid wat verliezen kun je ze prima in een koekenpan goed heet laten worden (er bij blijven!) en weer laten afkoelen. Dan zijn ze weer superknapperig. Werkt waarschijnlijk ook in de airfryer en in de broodrooster. Gewoon maar eens proberen.

    1. Dat kan allemaal inderdaad, maar als je ze de 1e keer gewoon echt goed droog bakt zoals beschreven, is dat helemaal niet nodig ik heb een test gedaan hier en na 3 maanden (!) nog steeds knapperig!

      1. Hoi Anna-Karina. Klopt helemaal! ik heb onlangs een nieuwe portie gebakken en (per ongeluk) de oven bij het afbakken een tijdje te hoog laten staan. Nu zijn ze echt perfect. Je zegt regelmatig: ‘leer je oven kennen’ en dat is een heel goed advies! De mijne mag blijkbaar een tikje hoger dan de jouwe.
        Echt een heerlijk recept trouwens.

  2. 5 sterren
    Vandaag gemaakt. Ik gebruikte psylliumpoeder in plaats van vezels, komt ook helemaal goed. Echt een SUPER lekker recept. Aanrader!

  3. A. Timmerman

    Lijkt me heerlijk recept! Ik heb psylllium met inuline staan in de kast. Is het een probleem om die te verwerken in het recept?

  4. 5 sterren
    Vandaag de crackers gemaakt al vele gemaakt maar deze heerlijk al de sterren verdiend alweer hoor 😍

  5. Anna goedemiddag Ik heb momenteel alleen geroosterde sesamzaadjes kan dat ook?
    En bewaren doe ik voor grotere muffins cracker etc mijn jaren oude cracker doos van Tupperware en voor gebrande noten de bussen van Curver met aan beide kanten een klik systeem ook geweldig lekker vers mmmm😋ik schrijf nog terug als ik ze gemaakt heb eerst vandaag het korstdeeg met paprika al 2 keer weer de gevulde paprika gegeten nu weer eens deze groet

  6. Gistermiddag gemaakt. Later op de avond 1/2 kräcker, moest natuurlijk wel proeven. Ontbijt zonder “gewoon” brood is absoluut geen straf.

  7. Ellen Niezen-Spetter

    5 sterren
    En weer een geweldig recept erbij! Ik maak al vele jaren de zaden en pitten crackers en was zeer benieuwd naar deze. Gemaakt en werkelijk top! Zo knap weer dat de verhoudingen en baktijden precies kloppen! Heerlijk krokant gebleven. Heerlijk met een stukje kaas. Terwijl ik er eentje opeet (crunch, crunch…) heb ik zoiets van wauw, heb ik dit gemaakt? Voor de zoveelste keer bedankt voor dit toprecept❤️

  8. Goedeavond wat een heerlijke crackers om te maken 😍 ik heb alleen een vraag kun je ook gebroken lijnzaad gebruiken ?

    Groetjes Pauline.

  9. Ha Anna-Karina, dit lijkt me een lekker recept, maar ik verdraag pompoenpitten niet goed. Kan ik de pompoenpitten vervangen door zonnebloempitten?

  10. Hanny Gijsel

    Hoi Anna-Karina en Hans,
    Even laten weten dat ik deze knäckebröd zéker ga maken.
    Het water liep me in de mond alleen al bij het zien van deze heerlijke “plankjes”.
    Al die pitten en zaden zááálig.
    Jullie horen nog hoe ze geworden zijn. Alvast bedankt voor dit recept.
    Groetjes, Hanny

      1. 5 sterren
        Gisteren de crackers gemaakt. Omdat ik niet genoeg glazen potten had, ( maar één en ook nog een kleintje) zat een groot deel in een plastic goed afsluitbaar bakje. Toch zijn de crackers uit beide bewaarwijzen wat zachter geworden. Maar na jullie advies van nog even in de oven waren ze krakend lekker!
        is het toch het beste om ze in glas te bewaren? En zoja waarom dan?Want dan ga ik morgen even wat scoren natuurlijk. Én nieuwe bakken want het eerste baksel is al op😂😂😂.
        Groetjes, Hanny Gijsel

        1. Als ze zacht worden dan zijn ze ze gewoon echt nog te vochtig geweest. Gewoon iets langer in de oven drogen. Ik bewaar alles wat langer bewaard moet worden in glas eigenlijk. Gewoon euh… frisser?

Reacties zijn gesloten.

4.80 from 15 votes (9 ratings without comment)
Scroll naar boven