Dit vezelrijk keto knäckebröd is lekker stevig, superkrokant (!) en neutraal van smaak. Dat laatste is handig want dan kun je ze zowel hartig als zoet beleggen. Bovendien zorgen deze koolhydraatarme vezelcrackers voor een gezonde stoelgang tijdens je koolhydraatarm dieet. Al met al weer een perfect basisrecept! Vezelrijke voeding is bij een koolhydraatarm dieet heel belangrijk. Een tijdje geleden alweer vroeg iemand ons of het daarom niet een goed idee was om psylliumvezels toe te voegen aan deze lijnzaadcrackers. Maar zomaar wat vezels toevoegen aan ons bestaande recept is geen goed idee. Die vezels slurpen namelijk echt veel vocht op, dus dan moet je de verhoudingen helemaal opnieuw uitvogelen. Het heeft even geduurd, maar ik kwam na een paar experimentjes op deze verhoudingen en werkwijze uit. Per stuk bevat het koolhydraatarme knäckebröd: calorieën 143.36 kcal ⋆ koolhydraten 0.8 g ⋆ eiwitten 6.89 g ⋆ vetten 11.56 g ⋆ vezels 3.6 g.
Oorsprong van knäckebröd
We maakten ons vezelrijk keto knäckebröd uiteindelijk ook wat dikker dan onze lijnzaadcrackers zodat het meer het echte Scandinavische knäckebröd gevoel geeft. Want knäckebröd is van origine echt Zweeds, maar weet je hoeveel het daar eigenlijk gegeten wordt? Schrik niet; in Zweden eet men gemiddeld 5 ½ kilo (!) knäckebröd per jaar. En vaak zelfgebakken. Immers, in zo’n uitgestrekt gebied heb je niet dagelijks vers brood van de bakker. Daarom gaan de Zweden zelf ‘aan de bak’ en bewaren het knäckebröd op een stok in de keuken. Dat kan goed omdat het gebakken knäckebröd geen vocht meer bevat en het dus ook niet schimmelt. Ze breken telkens een stuk van het knäckebröd af om te eten. Knacka betekent in het Zweeds ‘breken’ of ‘knikken’.
Vezelrijk keto knäckebröd: droog & smaak
Ons vezelrijk keto knäckebröd is gewoon rechthoekig en heeft geen gat in het midden. Wel drogen we deze koolhydraatarme crackers ook flink lang in de oven, dan blijven ze namelijk lekker krokant. Dat drogen doen we in drie fasen. Eerst bakken we het knäckebröd, daarna drogen we het op lagere temperatuur. Tot slot laten we ze nog in de oven afkoelen. Mochten ze na verloop van tijd toch wat minder krokant worden, leg ze dan voor consumptie nog 10 minuten in een oven van 175 °C.
Qua smaak kun je ook makkelijk van alles beïnvloeden. Hartiger? Neem 2 x zoveel kaas en voeg wat sambal toe. Zoeter? Voeg 30 g erythritol toe en een snuf kaneel en anijszaad! Enzovoort…
Onze koolhydraatarme kookboeken!
Onze (papieren) kookboeken zijn heuse bestsellers te noemen! De kookboeken zijn sinds 20 september 2024 allemaal uitverkocht en worden niet opnieuw in druk genomen.
Verrukkelijk Koolhydraatarm
UITVERKOCHT!!!!!
ISBN 9789082659870
Gewoon Koolhydraatarm
UITVERKOCHT!!!!!
ISBN 9789082659818
Lekker & Makkelijk Koolhydraatarm
UITVERKOCHT!!!!!
ISBN 9789082659801
Kookboek van het jaar 2021
Nog zo’n lekker koolhydraatarm recept?
♥ Zoek meer koolhydraatarme & keto recepten met onze receptenzoeker, ons jaararchief of bekijk deze suggesties:
Zo maak je vezelrijk keto knäckebröd
Wat vind jij hiervan?
Geef de recepten sterren!
Heb je vragen over het koolhydraatarm dieet of keto leefstijl? Stuur een e-mail of ga naar onze Facebookpagina, Pinterest of Instagram
Een leuke foto showen? Tag ons op de socials met #KoolhydraatarmRecept
Vezelrijk keto knäckebröd
Ook gebruikt
- spatel
Voedingswaarde
(testfunctie, werkt nog niet op alle apparaten/browsers)
Ingrediënten
- 100 g sesamzaad
- 75 g pompoenpitten
- 75 g lijnzaad
- 15 g psylliumvezel
- 25 g Parmezaanse kaas
- 2 eieren, maat M
- 125 ml water
Klik op de ingrediënten voor info over voedingswaarden, vervangtips en/of verkooppunten. HANDIG!
Bereiden
- Meng alle ingrediënten en laat het deeg minstens 5 minuten staan om het vocht te laten binden.
- Verwarm de heteluchtoven voor op 180 °C en bekleed een bakplaat met bakpapier.
- Meng het deeg nog even door elkaar en vorm er op de beklede bakplaat met een spatel een rechthoek van (26 x 33 cm). Vouw het bakpapier aan elke zijde iets terug voor strakke randen.
- Geef al enigszins de crackervorm aan met de spatel Wij maken er 12.
- Bak het knäckebröd eerst 20 minuten in de voorverwarmde oven.
- Haal de plaat eruit en snijd 12 crackers door met een scherp (pizza)mes. Bak het knäckebröd nog eens 40 minuten op lagere temperatuur 145 °C of tot ze goed droog zijn. Zet de oven uit, maar laat het vezelrijk keto knäckebröd nog 30 minuten afkoelen in de oven.
Bewaren
- Bewaar het vezelrijk keto knäckebröd donker in een afgesloten glazen pot buiten de koelkast, een keukenkastje is prima. Blijft weken goed. Invriezen kan ook (nog niet zelf geprobeerd). Mochten ze minder krokant worden, leg ze dan nog 10 minuten in een oven van 175 °C.
- Of maak rond knäckebröd met een gat en bewaar ze zo op z'n Zweeds:
© Uitgeverij Boekdelen – KoolhydraatarmRecept.nl Alle rechten voorbehouden. Teksten en recepten van blogs en/of afbeeldingen mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen. Lees meer over Auteursrecht op internet
Als ze door het bewaren hun knapperigheid wat verliezen kun je ze prima in een koekenpan goed heet laten worden (er bij blijven!) en weer laten afkoelen. Dan zijn ze weer superknapperig. Werkt waarschijnlijk ook in de airfryer en in de broodrooster. Gewoon maar eens proberen.
Dat kan allemaal inderdaad, maar als je ze de 1e keer gewoon echt goed droog bakt zoals beschreven, is dat helemaal niet nodig ik heb een test gedaan hier en na 3 maanden (!) nog steeds knapperig!
Hoi Anna-Karina. Klopt helemaal! ik heb onlangs een nieuwe portie gebakken en (per ongeluk) de oven bij het afbakken een tijdje te hoog laten staan. Nu zijn ze echt perfect. Je zegt regelmatig: ‘leer je oven kennen’ en dat is een heel goed advies! De mijne mag blijkbaar een tikje hoger dan de jouwe.
Echt een heerlijk recept trouwens.
Vandaag gemaakt. Ik gebruikte psylliumpoeder in plaats van vezels, komt ook helemaal goed. Echt een SUPER lekker recept. Aanrader!
Lijkt me heerlijk recept! Ik heb psylllium met inuline staan in de kast. Is het een probleem om die te verwerken in het recept?
Ik ken dat niet, maar het is een experiment waard. We horen graag of het gelukt is!
Heel erg lekker ⭐⭐⭐⭐
Vandaag de crackers gemaakt al vele gemaakt maar deze heerlijk al de sterren verdiend alweer hoor 😍
Anna goedemiddag Ik heb momenteel alleen geroosterde sesamzaadjes kan dat ook?
En bewaren doe ik voor grotere muffins cracker etc mijn jaren oude cracker doos van Tupperware en voor gebrande noten de bussen van Curver met aan beide kanten een klik systeem ook geweldig lekker vers mmmm😋ik schrijf nog terug als ik ze gemaakt heb eerst vandaag het korstdeeg met paprika al 2 keer weer de gevulde paprika gegeten nu weer eens deze groet
Uiteraard kan dat, bak ze!
Dank voor je snelle reactie
Gistermiddag gemaakt. Later op de avond 1/2 kräcker, moest natuurlijk wel proeven. Ontbijt zonder “gewoon” brood is absoluut geen straf.
Tip: ook lekker om te verkruimelen door de Griekse yoghurt
En weer een geweldig recept erbij! Ik maak al vele jaren de zaden en pitten crackers en was zeer benieuwd naar deze. Gemaakt en werkelijk top! Zo knap weer dat de verhoudingen en baktijden precies kloppen! Heerlijk krokant gebleven. Heerlijk met een stukje kaas. Terwijl ik er eentje opeet (crunch, crunch…) heb ik zoiets van wauw, heb ik dit gemaakt? Voor de zoveelste keer bedankt voor dit toprecept❤️
Fijn dat je ze ook lekker vindt!
Ze zijn echt heerlijk
Goedeavond wat een heerlijke crackers om te maken 😍 ik heb alleen een vraag kun je ook gebroken lijnzaad gebruiken ?
Groetjes Pauline.
Kan, maar dat oxideert en schijnt op die manier ongezond te zijn als je dat bewaart.
Ha Anna-Karina, dit lijkt me een lekker recept, maar ik verdraag pompoenpitten niet goed. Kan ik de pompoenpitten vervangen door zonnebloempitten?
Dat kan, maar die worden nét iets minder knapperig.
Oké, dank je wel. Ik zal het eens gaan proberen.
Laat maar weten en Succes!
Hoi Anna-Karina en Hans,
Even laten weten dat ik deze knäckebröd zéker ga maken.
Het water liep me in de mond alleen al bij het zien van deze heerlijke “plankjes”.
Al die pitten en zaden zááálig.
Jullie horen nog hoe ze geworden zijn. Alvast bedankt voor dit recept.
Groetjes, Hanny
Ha Hanny! Succes en je zult er geen spijt van krijgen dat beloof ik. (heb zelf gisteren weer 2 batches gemaakt! 2 potten vol)
Gisteren de crackers gemaakt. Omdat ik niet genoeg glazen potten had, ( maar één en ook nog een kleintje) zat een groot deel in een plastic goed afsluitbaar bakje. Toch zijn de crackers uit beide bewaarwijzen wat zachter geworden. Maar na jullie advies van nog even in de oven waren ze krakend lekker!
is het toch het beste om ze in glas te bewaren? En zoja waarom dan?Want dan ga ik morgen even wat scoren natuurlijk. Én nieuwe bakken want het eerste baksel is al op😂😂😂.
Groetjes, Hanny Gijsel
Als ze zacht worden dan zijn ze ze gewoon echt nog te vochtig geweest. Gewoon iets langer in de oven drogen. Ik bewaar alles wat langer bewaard moet worden in glas eigenlijk. Gewoon euh… frisser?
Deze glazen bakken werken ook perfect!
Ja, heerlijk zo’n voorraadje