koolhydraatarme vezelbroodjes

Koolhydraatarme vezelbroodjes

De basis voor deze koolhydraatarme vezelbroodjes is oorspronkelijk niet van mezelf. Ik zeg het gelijk maar even. Inderdaad erg koolhydraatarm, met slechts 0,5 gram koolhydraten per stuk! Ik kende al diverse paleo en low carb vezelbroodjes. De basis vezelbroodjes komen uit een Facebookgroep. Echter daar heten ze psylliumbroodjes. Die koolhydraatarme broodjes worden gemaakt met slechts een paar simpele ingrediënten. Met eieren, psylliumvezel, roomkaas, bakpoeder en wat zout maak je ze. Maar in de groep zijn ontzettend veel vragen gesteld. Welk psylliumvezel en kan je de Monchou vervangen? Bovendien was er veel verwarring over de hoeveelheid bakpoeder. Want hoeveel is een kl? Is een koffielepel hetzelfde als een theelepel? Hieronder leg ik het je allemaal haarfijn uit.

Monchou ís gewoon roomkaas

Om maar met het makkelijkste te beginnen, Monchou is slechts een merknaam. Het is gewoon blanke roomkaas. Je kunt Monchou in het recept dus gemakkelijk vervangen door bijvoorbeeld de blanke roomkaas van Lidl, Aldi of Albert Heijn. Bovendien zijn al die merken een heel stuk goedkoper. Zelfs mascarpone of Griekse yoghurt kan. Griekse yoghurt vinden veel mensen zelfs lekkerder en het zakt minder snel in. Overigens wel iets langer bakken dan.

Wat is precies een Kl, tl of el in recepten?

Dit wordt al wat ingewikkelder. Met Kl., tl. of el.  in een goed recept wordt in elk geval nooit gewoon bestek bedoeld. Dus niet de dingen waarmee je roert of eet daarvoor gebruiken. Als ik in mijn besteklade kijk zie ik bij de theelepels en eetlepels allemaal verschillende modelletjes liggen, de een is duidelijk groter dan de ander. Welke moet ik nemen voor het recept? Geen een! Gebruik uitsluitend een maatschep voor recepten, zie de uitgebreidere uitleg in maten en gewichten. Veel (koolhydraatarme) recepten komen vaak overgewaaid uit de VS (US) of Verenigd Koninkrijk (UK) of soms uit Australië. In elk deel van de wereld werkt men met een andere inhoudsmaat.

Verhoudingen

Op zich gaat het in recepten om verhoudingen tussen de ingrediënten onderling. Als je alle ingrediënten zou kunnen meten met een zelfde gereedschap maakt het niet uit wat je gebruikt. Maar meestal bestaat een recept uit een combinatie van bijvoorbeeld iets met een vaste afmeting zoals bijvoorbeeld 1 ei , plus iets wat je dient te wegen of te meten: bijvoorbeeld 1 eetlepel bakpoeder. Dan maakt het natuurlijk wel uit welke maat je aanhoudt om dat bakpoeder te meten. Een besteklepel heeft een andere maat dan een officiële maatlepel. Bestek uit je keukenla heeft allemaal een andere inhoudsmaat en zijn daarom ONGESCHIKT om zorgvuldig ingrediënten mee af te meten.

KL= Vlaams

In Nederland liggen de winkels vol met maatschepjes waarbij dit de standaard is: 5 ml theelepels en 15 ml eetlepels, wij gebruiken het metrisch systeem. Maar in Vlaams België wordt gesproken over Kl, (koffielepel) als 5 ml maat in recepten, een Vlaamse (recept) theelepel is officieel een maatje kleiner namelijk 3 ml. Wat nogal wat scheelt in recepten natuurlijk. En dat in hetzelfde taalgebied. Heel verwarrend! Voor onze recepten nemen we dus Nederlandse theelepels van 5 ml.

Psylliumvezel, psylliumpoeder, fiberHUSK®, Kruidvat darmreiniger en Colon Clean etc.

In principe kun je de producten hieronder allemaal wel nemen voor de vezelbroodjes. Maar omdat ze niet precies hetzelfde zijn zullen er zeker verschillen zijn in de uiteindelijke structuur en kleur van de broodjes. Houd daar rekening mee. Ik gebruikte voor de broodjes op de foto’s roomkaas van Lidl en psylliumpoeder van Bulk Powders. Tegenwoordig gebruik ik uitsluitend deze (ongemalen) husk/vezels van Pit en Pit! Dan nu een klein lesje vezelkunde.

Psylliumhusk, -poeder en heel vlozaad - vezelbroodjes
Psylliumhusk, -poeder en heel vlozaad

Psylliumvezel is alleen het schilletje, dus de zaadhuid van vlozaad (Weegbree zaden). Psyllium kan tot wel het vijftigvoudige van het eigen gewicht aan water binden! Je kunt “psyllium” kopen als fijngemalen poeder of als hele vezels (vlokjes). Dus niet het hele vlozaadje zelf gaan malen, dat is echt iets anders. Psylliumvezels worden  gebruikt bij verstopping (obstipatie) en aambeien omdat ze voor meer volume en een zachtere ontlasting zorgen. Psylliumvezels vertragen de opname van koolhydraten en suikers. Daardoor zal de bloedsuikerspiegel minder schommelingen vertonen.

Veel mensen gebruiken in plaats van pure psylliumvezels ook wel Kruidvat Darmreiniger of Colon Clean (of vergelijkbare producten) dat klinkt een beetje gek maar dat is ook psylliumvezel of -poeder met inuline erbij. Er zit wel een verschil in de samenstelling, bijvoorbeeld:

  • Kruidvat darmreiniger bevat 78% psylliumvezels en 12% inulinevezels
  • Colon Clean bevat 70% psylliumvezels en 30% inulinevezels

Inuline

Inuline komt voor in bv. cichorei, aardpeer (topinamboer), paardenbloem, schorseneer, artisjok, knoflook en uien. Het is een polysacharide, eigenlijk een soort suiker dus. Inuline en psyllium zijn beiden onverteerbare vezels. Het zijn geen laxerende stoffen.

Neutraal van smaak

Deze vezelbroodjes zijn zeer neutraal qua smaak, je kunt ze zoet of hartig beleggen of serveren bij soep of kaasfondue, of als extraatje eten bij een salade. Ik was zelf eerlijk gezegd in eerste instantie niet heel erg kapot van de elastische structuur. Ik heb ze ingevroren en na een paar keer begon ik er toch wel ‘brood’ in te zien. Kwestie van wennen ook denk ik? Kun je er niet aan wennen probeer dan dit feestelijke koolhydraatarm breekbrood eens.

Variatietips voor de vezelbroodjes

Maak variaties op de vezelbroodjes en voeg noten, (andere) pitten, zaden en smaakmakers toe. Neem i.p.v. blanke roomkaas de kruidenroomkaas en/of kruiden zoals rozemarijn, oregano, komijn, karwij en tijm. Of geraspte kaas, blokjes feta, olijven, gedroogde tomaatjes etc. Zoeter? Kaneel, gember of probeer eens venkel of anijs!

 

koolhydraatarme vezelbroodjes

koolhydraatarme vezelbroodjes

Zo maak je koolhydraatarme vezelbroodjes

Laat je het even weten als je dit gemaakt hebt? Dat kan in de reacties onderaan of op onze Facebookpagina, Twitter en Pinterest. Altijd leuk & alvast dank!


koolhydraatarme vezelbroodjes

Koolhydraatarme vezelbroodjes

Koolhydraatarme vezelbroodjes zijn zeer neutraal qua smaak, je kunt ze zoet of hartig beleggen of gebruiken bij je kaasfondue, of als extraatje eten bij een salade of soep.
5 van 1 stem
Afdrukken Reacties Bewaren
Gang: Bijgerecht, Ontbijt
Keuken: Amerikaans N/Z
Trefwoord: brood & crackers
Voorbereiden: 10 min
Koken: 30 min
Rusten: 30 min
Totale tijd: 1 uur 10 min

Koolhydraten - hoeveelheid

0,6 gram koolhydraten per broodje
Uit recept: 12 broodjes

Ook nodig

  • Muffinblik, 12 holtes

Ingrediënten

Bereiden

  • Vet een muffinblik in of gebruik siliconen inzetvormpjes.
  • Mix roomkaas met de eieren en het zout in 2 minuten schuimig.
  • Meng het bakpoeder met ¾ van de pitten en alle psylliumvezels. Voeg deze droge delen toe aan het roomkaas-eimengsel en mix alles. Verdeel dit mengsel over de 12 muffinholtes. Of vorm balletjes en leg ze op een bakvel, zoals ik deed. Laat 30 minuten rusten.
Bakken
  • Verwarm de heteluchtoven voor op 180 °C.
  • Bestrooi de ongebakken broodjes met de overgebleven ¼ van pitten/zaden en druk lichtjes aan. Bak de vezelbroodjes 30 minuten of tot ze gaar zijn. Laat de broodjes liefst in de dichte oven afkoelen, om inzakken te voorkomen.
  • Eet smakelijk! De koolhydraatarme vezelbroodjes zijn heel geschikt om in te vriezen.
Extra drinken
  • Voor dit soort vezels geldt: maximaal 15 gram op een dag eten en veel bij drinken gedurende de dag, anders werkt het beslist verstoppend.
Is je baksel groen of paas geworden?
  • Groen: dan heeft het bakpoeder gereageerd met zonnebloem- of pompoenpitten. Iets zuurs, zoals citroensap of azijn toevoegen kan helpt.
    Paars: dan heb je niet uitsluitend de vezels (husk) gebruikt, maar ook de gemalen kern van het vlozaad. Of de vezels zijn niet helemaal zuiver en bijvoorbeeld gemengd met inuline.
    De smaak van die groene of paarse broodjes is wel normaal en je kunt het gewoon eten. Maar het ziet er wel vreemd uit….

© Uitgeverij Boekdelen - KoolhydraatarmRecept.nl Alle rechten voorbehouden. Teksten en recepten van blogs en/of afbeeldingen mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen. Lees meer over Auteursrecht op internet

Heeft het gesmaakt? Vertel het door!

Bestel een van onze kookboeken in alle reguliere boekhandels (NL en België) of online winkels, zoals Libris, AKO, Bruna of Bol.com!

Klik op de boeken en lees er alles over en bekijk de inkijkexemplaren!


Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *






Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

142 reacties op “Koolhydraatarme vezelbroodjes”