koolhydraatarme vezelbroodjes

Koolhydraatarme vezelbroodjes

De basis voor de koolhydraatarme vezelbroodjes (slechts 0,5 gr. khd per stuk!) is oorspronkelijk niet van mezelf, ik zeg het gelijk  maar even. Ik kende al diverse paleo en low carb vezelbroodjes. Deze basis vezelbroodjes komen uit de Facebookgroep waar Oum ze een tijdje terug postte als psylliumbroodjes. De vezelbroodjes worden gemaakt met slechts een paar simpele ingrediënten: eieren, psylliumvezel, roomkaas, bakpoeder en wat zout. Maar… in de groep zijn ontzettend veel vragen gesteld over psylliumvezel, of je de Monchou kan vervangen en er was nogal wat verwarring over de hoeveelheid bakpoeder, is kl nou koffielepel of theelepel en hoeveel is dat eigenlijk? Hieronder leg ik het je allemaal haarfijn uit.

Monchou ís Roomkaas

Om maar met het makkelijkste te beginnen, Monchou is slechts een (duurdere) merknaam, het is gewoon blanke roomkaas. Je kunt Monchou in het recept dus gemakkelijk vervangen door bv. de blanke roomkaas van Lidl, Aldi of Albert Heijn die een heel stuk goedkoper zijn. Zelfs mascarpone of Griekse yoghurt kan. GY vinden veel mensen lekkerder en het schijnt minder snel in te zakken, wel wat langer bakken dan.

Wat is precies een Kl, tl of el in recepten?

Dit wordt al wat ingewikkelder. Met Kl., tl. of el.  in een goed recept wordt in elk geval nooit gewoon bestek bedoeld. Dus niet de dingen waarmee je roert of eet daarvoor gebruiken. Als ik in mijn besteklade kijk zie ik bij de theelepels en eetlepels allemaal verschillende modelletjes liggen, de een is duidelijk groter dan de ander. Welke moet ik nemen voor het recept? Geen een! Gebruik uitsluitend een maatschep voor recepten, zie de uitgebreidere uitleg in maten en gewichten. Veel (koolhydraatarme) recepten komen vaak overgewaaid uit de VS (US) of Verenigd Koninkrijk (UK) of soms uit Australië. In elk deel van de wereld werkt men met een andere inhoudsmaat.

Op zich gaat het in recepten om verhoudingen tussen de ingrediënten onderling. Als je alle ingrediënten zou kunnen meten met een zelfde gereedschap maakt het niet uit wat je gebruikt. Maar meestal bestaat een recept uit een combinatie van bijvoorbeeld iets met een vaste afmeting zoals bijvoorbeeld 1 ei , plus iets wat je dient te wegen of te meten: bijvoorbeeld 1 eetlepel bakpoeder. Dan maakt het natuurlijk wel uit welke maat je aanhoudt om dat bakpoeder te meten, een besteklepel heeft een andere maat dan een officiële maatlepel. Ik heb een leerzaam tabelletje voor jullie gemaakt, de aanduidingen zijn hier officiële maatlepels en niet de besteklepels, die hebben allemaal een andere maat en zijn al helemaal niet geschikt om zorgvuldig ingrediënten mee af te meten.

EetlepelsTheelepels
1 eetlepel [US] = 14.786764782055936 ml
1 eetlepel [UK] = 17.75816406236329 ml
1 eetlepel [Australië] = 20 ml
1 eetlepel [metrisch] = 15 ml
1 theelepel [US] = 4.928921598877499 ml
1 theelepel [UK] = 5.919388020822801 ml
1 theelepel [Australië & metrisch] = 5 ml
Bron: http://www.asknumbers.com/CookingConversion.aspx

In Nederland liggen de winkels vol met maatschepjes waarbij dit de standaard is: 5ml theelepels en 15 ml eetlepels, wij gebruiken het metrisch systeem. Maar in Vlaams België wordt gesproken over Kl, (koffielepel) als 5ml maat in recepten, een Vlaamse (recept) theelepel is officieel een maatje kleiner namelijk 3 ml. wat nogal wat scheelt in recepten natuurlijk. En dat in hetzelfde taalgebied. Heel verwarrend! Voor onze recepten nemen we dus Nederlandse theelepels van 5 ml.

Dit hele gedoe rond die maataanduidingen is de reden dat ik in mijn recepten (tegenwoordig) liefst grammen gebruik of ml. of zelfs dubbele aanduidingen, dan kan daar geen verwarring over ontstaan!

Psylliumvezel, psylliumpoeder, fiberHUSK®, Kruidvat darmreiniger en Colon Clean etc.

Dan nu een klein lesje vezelkunde.

Psylliumhusk, -poeder en heel vlozaad - vezelbroodjes
Psylliumhusk, -poeder en heel vlozaad

Psylliumvezel is alleen het schilletje, dus de zaadhuid van vlozaad (Weegbree zaden). Psyllium kan tot wel het vijftig voudige van het eigen gewicht aan water binden! Je kunt psylliumvezel kopen als fijngemalen poeder of als hele vezels (vlokjes). Dus niet het hele vlozaadje zelf gaan malen, dat is echt iets anders. Psylliumvezels worden  gebruikt bij verstopping (obstipatie) en aambeien omdat ze voor meer volume en een zachtere ontlasting zorgen. Wel veel bij drinken! Psylliumvezels vertragen bovendien de opname van koolhydraten en suikers, waardoor de bloedsuikerspiegel minder schommelingen vertoont. Mensen die paarden houden kennen het waarschijnlijk ook als middel voor zgn. ‘zandeters’.

Alternatieven voor psyllium - vezelbroodjes
Alternatieven voor psyllium

fiberHUSK® is niets anders dan 100% gemalen psyllium (vlozaad) het Zweedse bedrijf Lindroos, te koop bij supermarkten etc.

Veel mensen gebruiken in plaats van pure psylliumvezels ook wel Kruidvat Darmreiniger of Colon Clean (of vergelijkbare producten) dat klinkt een beetje gek maar dat is ook psylliumvezel of -poeder met inuline erbij. Er zit wel een verschil in de samenstelling, bijvoorbeeld:

 • Kruidvat darmreiniger bevat 78% psylliumvezels en 12% inulinevezels
 • Colon Clean bevat 70% psylliumvezels en 30% inulinevezels

Inuline komt voor in bv. cichorei, aardpeer (topinamboer), paardenbloem, schorseneer, artisjok, knoflook en uien. Inuline is een stof die de ziekte diabetes mellitus type 2 kan tegengaan. Inuline is een polysacharide, eigenlijk een soort suiker dus. Inuline en psyllium zijn beiden onverteerbare vezels. Het zijn geen laxerende stoffen. Voor dit soort vezels geldt: maximaal 15 gram op een dag eten en heel veel bij drinken, anders werkt het beslist verstoppend. Zo’n 2 glazen water bij 1 broodje is echt niet overdreven!

In principe kun je alle producten die ik beschrijf nemen voor de vezelbroodjes. Maar omdat ze niet precies hetzelfde zijn zullen er zeker verschillen zijn in de uiteindelijke structuur en kleur van de broodjes. Houd daar rekening mee.
Ik gebruikte voor de broodjes op de foto’s roomkaas van Lidl (luchtiger volgens Gerda, dank!) en psylliumpoeder van Bulk Powders. Vandaar dat ze wat donker zijn en enigszins paars vanbinnen… Tegenwoordig gebruik ik uitsluitend de (ongemalen) husk/vezels van Pit en Pit!

Deze vezelbroodjes zijn zeer neutraal qua smaak, je kunt ze zoet of hartig beleggen of serveren bij soep of kaasfondue, of als extraatje eten bij een salade. Ik was zelf eerlijk gezegd in eerste instantie niet heel erg kapot van de elastische structuur. Ik heb ze ingevroren en na een paar keer begon ik er toch wel ‘brood’ in te zien. Kwestie van wennen ook denk ik? Kun je er niet aan wennen probeer dan dit feestelijke koolhydraatarm breekbrood eens.

Variatietips voor de vezelbroodjes

Maak variaties op de vezelbroodjes en voeg noten, (andere) pitten, zaden en smaakmakers toe. Neem i.p.v. blanke roomkaas de kruidenroomkaas en/of kruiden zoals rozemarijn, oregano, komijn, karwij en tijm. Of geraspte kaas, blokjes feta, olijven, gedroogde tomaatjes etc. Zoeter? Kaneel, gember of probeer eens venkel of anijs!

Klik voor vergrotingen

Zo maak je deze koolhydraatarme vezelbroodjes

Laat je het even weten als je dit gemaakt hebt? Dat kan in de reacties onderaan of op onze Facebookpagina, Twitter en Pinterest. Altijd leuk & alvast dank!


Bestel een van onze kookboeken in alle reguliere boekhandels (NL en België) of online winkels, zoals Libris, AKO, Bruna of Bol.com!

Klik op de boeken en lees er alles over en bekijk de inkijkexemplaren!


Koolhydraatarme vezelbroodjes


koolhydraatarme vezelbroodjes

Door Hans en/of Anna-Karina Geplaatst februari 25, 2016

 • Aantal of hoeveelheid: 12 broodjes
 • Koolhydraten: 0,6 gr. khd per broodje (12 broodjes uit recept)
 • Voorbereiding: 10 minuten
 • Kooktijd: 30 minuten
 • Klaar in: 60 minuten

Koolhydraatarme vezelbroodjes zijn zeer neutraal qua smaak, je kunt ze zoet of hartig beleggen of gebruiken bij je kaasfondue, of als extraatje eten bij een salade of soep.

Ingrediënten

Bereiding

 1. Vet een muffinblik in voor de makkelijke methode. Met dank aan Petra! (ingewikkeld: vorm er na het rusten met de hand balletjes van)
 2. Mix roomkaas, 4 eieren en zout ongeveer 2 minuten tot een egale, schuimige massa.
 3. Meng bakpoeder en een deel van de pitten eerst even door de psylliumvezels om ervoor te zorgen dat beiden zich gelijkmatig verspreiden. Doe het dan bij het roomkaas -eimengsel en mix alles door elkaar en verdeel het over 12 muffinholtes. Laat 30 minuten rusten.
 4. Verwarm de oven voor op 200 graden (hetelucht 180 graden).
 5. Bestrooi het deeg met pitten/zaden en druk lichtjes aan.
 6. Bak de broodjes ca. 30 minuten in het midden van de oven.
 7. Laat de broodjes liefst in de oven afkoelen om inzakken te voorkomen. (De oven dicht laten) De broodjes zijn heel geschikt om in te vriezen, eet smakelijk! Voor dit soort vezels geldt: maximaal 15 gram op een dag eten en veel bij drinken gedurende de dag, anders werkt het beslist verstoppend.

© Uitgeverij Boekdelen
Lees meer over Auteursrecht op internet


Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

142 reacties op “Koolhydraatarme vezelbroodjes”