Koolhydraatarme vezelbroodjes

koolhydraatarme vezelbroodjes

De basis voor deze koolhydraatarme vezelbroodjes is oorspronkelijk niet van mezelf. Ik zeg het gelijk maar even. Inderdaad erg koolhydraatarm, met slechts 0.42 gram koolhydraten per stuk! Ik kende al diverse paleo en low carb vezelbroodjes. De basis voor dit vezelbroodje stond ooit op de Facebookgroep van Gobento. Echter daar heten ze psylliumbroodjes. De koolhydraatarme broodjes maak je met slechts een paar simpele ingrediënten. Met eieren, psylliumvezel, roomkaas, bakpoeder en wat zout maak je ze. Maar in de groep zijn ontzettend veel vragen gesteld. Welk psylliumvezel en kan je de Monchou vervangen? Bovendien was er veel verwarring over de hoeveelheid bakpoeder. Want hoeveel is een kl? Is een koffielepel hetzelfde als een theelepel? Hieronder leg ik het je allemaal haarfijn uit.

Monchou ís gewoon roomkaas

Om maar met het makkelijkste te beginnen, Monchou is slechts een merknaam. Het is gewoon blanke roomkaas. Je kunt Monchou in het recept dus gemakkelijk vervangen door bijvoorbeeld de blanke roomkaas van Lidl, Aldi of Albert Heijn. Bovendien zijn al die merken een heel stuk goedkoper. Zelfs mascarpone of Griekse yoghurt kan. Griekse yoghurt vinden veel mensen zelfs lekkerder en het zakt minder snel in. Overigens wel iets langer bakken dan.

Wat is precies een Kl, tl of el in recepten?

Dit wordt al wat ingewikkelder. Met Kl., tl. of el.  in een goed recept wordt in elk geval nooit gewoon bestek bedoeld. Dus niet de dingen waarmee je roert of eet daarvoor gebruiken. Als ik in mijn besteklade kijk zie ik bij de theelepels en eetlepels allemaal verschillende modelletjes liggen, de een is duidelijk groter dan de ander. Welke moet ik nemen voor het recept? Geen een! Gebruik uitsluitend een maatschep voor recepten, zie de uitgebreidere uitleg in maten en gewichten. Veel (koolhydraatarme) recepten komen vaak overgewaaid uit de VS (US) of Verenigd Koninkrijk (UK) of soms uit Australië. In elk deel van de wereld werkt men met een andere inhoudsmaat.

Verhoudingen

Op zich gaat het in recepten om verhoudingen tussen de ingrediënten onderling. Als je alle ingrediënten zou kunnen meten met een zelfde gereedschap maakt het niet uit wat je gebruikt. Maar meestal bestaat een recept uit een combinatie van bijvoorbeeld iets met een vaste afmeting zoals bijvoorbeeld 1 ei , plus iets wat je dient te wegen of te meten: bijvoorbeeld 1 eetlepel bakpoeder. Dan maakt het natuurlijk wel uit welke maat je aanhoudt om dat bakpoeder te meten. Een besteklepel heeft een andere maat dan een officiële maatlepel. Bestek uit je keukenla heeft allemaal een andere inhoudsmaat en zijn daarom ONGESCHIKT om zorgvuldig ingrediënten mee af te meten.

KL= Vlaams

In Nederland liggen de winkels vol met maatschepjes waarbij dit de standaard is: 5 ml theelepels en 15 ml eetlepels, wij gebruiken het metrisch systeem. Maar in Vlaams België wordt gesproken over Kl, (koffielepel) als 5 ml maat in recepten, een Vlaamse (recept) theelepel is officieel een maatje kleiner namelijk 3 ml. Wat nogal wat scheelt in recepten natuurlijk. En dat in hetzelfde taalgebied. Heel verwarrend! Voor onze recepten nemen we dus Nederlandse theelepels van 5 ml.

Psylliumvezel, psylliumpoeder, fiberHUSK®, Kruidvat darmreiniger en Colon Clean etc.

In principe kun je de producten hieronder allemaal wel nemen voor de vezelbroodjes. Maar omdat ze niet precies hetzelfde zijn zullen er zeker verschillen zijn in de uiteindelijke structuur en kleur van de broodjes. Houd daar rekening mee. Ik gebruikte voor de broodjes op de foto’s roomkaas van Lidl en psylliumpoeder van Bulk Powders. Tegenwoordig gebruik ik uitsluitend deze (ongemalen) husk/vezels van Pit en Pit! Dan nu een klein lesje vezelkunde.

Psylliumhusk, -poeder en heel vlozaad - vezelbroodjes
Psylliumhusk, -poeder en heel vlozaad

Psylliumvezel is alleen het schilletje, dus de zaadhuid van vlozaad (Weegbree zaden). Psyllium kan tot wel het vijftigvoudige van het eigen gewicht aan water binden! Je kunt “psyllium” kopen als fijngemalen poeder of als hele vezels (vlokjes). Dus niet het hele vlozaadje zelf gaan malen, dat is echt iets anders. Psylliumvezels worden  gebruikt bij verstopping (obstipatie) en aambeien omdat ze voor meer volume en een zachtere ontlasting zorgen. Psylliumvezels vertragen de opname van koolhydraten en suikers. Daardoor zal de bloedsuikerspiegel minder schommelingen vertonen.

Veel mensen gebruiken in plaats van pure psylliumvezels ook wel Kruidvat Darmreiniger of Colon Clean (of vergelijkbare producten) dat klinkt een beetje gek maar dat is ook psylliumvezel of -poeder met inuline erbij. Er zit wel een verschil in de samenstelling, bijvoorbeeld:

  • Kruidvat darmreiniger bevat 78% psylliumvezels en 12% inulinevezels
  • Colon Clean bevat 70% psylliumvezels en 30% inulinevezels

Inuline

Inuline komt voor in bv. cichorei, aardpeer (topinamboer), paardenbloem, schorseneer, artisjok, knoflook en uien. Het is een polysacharide, eigenlijk een soort suiker dus. Inuline en psyllium zijn beiden onverteerbare vezels. Het zijn geen laxerende stoffen.

Neutraal van smaak

Deze vezelbroodjes zijn zeer neutraal qua smaak, je kunt ze zoet of hartig beleggen of serveren bij soep of kaasfondue, of als extraatje eten bij een salade. Ik was zelf eerlijk gezegd in eerste instantie niet heel erg kapot van de elastische structuur. Ik heb ze ingevroren en na een paar keer begon ik er toch wel ‘brood’ in te zien. Kwestie van wennen ook denk ik? Kun je er niet aan wennen probeer dan dit feestelijke koolhydraatarm breekbrood eens.

Variatietips voor de vezelbroodjes

Maak variaties op de vezelbroodjes en voeg noten, (andere) pitten, zaden en smaakmakers toe. Neem i.p.v. blanke roomkaas de kruidenroomkaas en/of kruiden zoals rozemarijn, oregano, komijn, karwij en tijm. Of geraspte kaas, blokjes feta, olijven, gedroogde tomaatjes etc. Zoeter? Kaneel, gember of probeer eens venkel of anijs!

Ik hoop dat jullie het lekker vinden!
♥ Zoek meer koolhydraatarme & keto recepten met onze receptenzoeker, ons jaararchief of bekijk deze suggesties:

koolhydraatarme vezelbroodjes
koolhydraatarme vezelbroodjes

Zo maak je koolhydraatarme vezelbroodjes

Wat vind jij hiervan?

Geef de recepten sterren!

Heb je vragen over het koolhydraatarm dieet of keto leefstijl?
Stuur een e-mail of ga naar onze Facebookpagina, Pinterest of Instagram
Een leuke foto showen? Tag ons op de socials met #KoolhydraatarmRecept


koolhydraatarme vezelbroodjes

Koolhydraatarme vezelbroodjes

Koolhydraatarme vezelbroodjes zijn zeer neutraal qua smaak, je kunt ze zoet of hartig beleggen of gebruiken bij je kaasfondue, of als extraatje eten bij een salade of soep.
4.64 van 19 stemmen
Voorbereidingstijd 10 min
Bereidingstijd 30 min
Rusten 30 min
Totale tijd 1 uur 10 min

Ook gebruikt

  • Muffinblik, 12 holtes

Voedingswaarde

Per broodje
kcal 67.29 koolhydraten 0.42 geiwitten 3.21 gvetten 5.09 gvezels 3.51 g
Hoeveelheid (aan te passen)12 broodjes

(testfunctie, werkt nog niet op alle apparaten/browsers)

Ingrediënten

Klik op de ingrediënten voor info over voedingswaarden, vervangtips en/of verkooppunten. HANDIG!

Bereiden
 

  • Vet een muffinblik in of gebruik siliconen inzetvormpjes.
  • Mix roomkaas met de eieren en het zout in 2 minuten schuimig.
  • Meng het bakpoeder met ¾ van de pitten en alle psylliumvezels. Voeg deze droge delen toe aan het roomkaas-eimengsel en mix alles. Verdeel dit mengsel over de 12 muffinholtes. Of vorm balletjes en leg ze op een bakvel, zoals ik deed. Laat 30 minuten rusten.

Bakken

  • Verwarm de heteluchtoven voor op 180 °C.
  • Bestrooi de ongebakken broodjes met de overgebleven ¼ van pitten/zaden en druk lichtjes aan. Bak de vezelbroodjes 30 minuten of tot ze gaar zijn. Laat de broodjes liefst in de dichte oven afkoelen, om inzakken te voorkomen.
  • Eet smakelijk! De koolhydraatarme vezelbroodjes zijn heel geschikt om in te vriezen.

Extra drinken

  • Voor dit soort vezels geldt: maximaal 15 gram op een dag eten en veel bij drinken gedurende de dag, anders werkt het beslist verstoppend.

Is je baksel groen of paas geworden?

  • Bij sommige mensen verkleurt het brood groen of paars. De smaak ervan is overigens wel normaal en je kunt het ook echt gewoon eten. Maar het ziet er wel vreemd uit…. 
    Groen brood? Dan heeft het bakpoeder gereageerd met zonnebloem- of pompoenpitten. Of je hebt in plaats van bakpoeder natriumbicarbonaat gebruikt. Iets zuurs, zoals citroensap of azijn toevoegen helpt. 
    Paars brood? Dan heb je niet uitsluitend de psylliumvezels (husk) gebruikt, maar ook de gemalen kern van het vlozaad. Of de vezels zijn niet helemaal zuiver en bijvoorbeeld gemengd met inuline.

© Uitgeverij Boekdelen KoolhydraatarmRecept.nl Alle rechten voorbehouden. Teksten en recepten van blogs en/of afbeeldingen mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen. Lees meer over Auteursrecht op internet

Heeft het gesmaakt? Vertel!Stuur ons een e-mail, of tag ons op de socials met #koolhydraatarmrecept

Klik op de titels, bekijk de inkijkexemplaren en lees er alles over!

Onze 3 bestsellende kookboeken!

(die eerste is koolhydraatarm kookboek van het jaar 2021)

Lekker & makkelijk Koolhydraatarm, ISBN 9789082659801
Gewoon Koolhydraatarm, met 4 weekmenu’s – ISBN 9789082659818
Verrukkelijk Koolhydraatarm, met 4 weekmenu’s – ISBN 9789082659870

Kookboek bestellen?

Al onze kookboeken worden in eigen beheer uitgegeven via Hans zijn eigen Uitgeverij Boekdelen. Daarnaast zijn ze ook gewoon te koop via de reguliere boekhandels in Nederland en België. Steun bij voorkeur je lokale boekhandel! Mochten die het niet op voorraad hebben kunnen ze het altijd (gratis) voor je bestellen. Ook in online winkels kun je onze boeken bestellen. Bijvoorbeeld via Bazarow.com,  Libris Bookspot of Bruna, verzenden is overal gratis! In België zijn de boeken te koop via o.a. de Standaard Boekhandels. Natuurlijk staan de boeken ook bij Bol.com in de etalage. 

Draag je ons een warm hart toe en wil je ons heel direct steunen? Of wil je het boek cadeau geven en/of laten signeren dan kun je het het best bestellen via ons eigen Boekdelen winkeltje op Boekdelen.com:



153 gedachten over “Koolhydraatarme vezelbroodjes”

  1. De vezelrijke broodjes zijn perfect geworden. Vooral het laten afkoelen in de oven maakt dat ze stevig worden. Ze hebben zelfs soort van korstje. Ik wilde wat grotere broodjes en heb er zes gemaakt met het recept voor 12 stuks. Ik heb melk eiwit allergie en heb haver roomkaas van oatly gebruikt.

  2. Wat is het verschil in de broodjes als je de psyllium husk of psyllium husk gemalen gebruikt? Ik gebruikte tot nu toe altijd de gemalen versie

  3. 5 sterren
    Ik vind een heerlijk broodje… snij 1 broodje in dunne plakjes en dan 8 min in airfryer op 180 … lekker knapperig..

  4. 5 sterren
    Ik vind deze broodjes erg op de structuur van brood lijken. wat bij de meeste recepten van keto niet het geval is. Ik vind ze het lekkerst als ze net uit de oven komen. 5* voor mij

  5. 3 sterren
    Ik heb de broodjes gebakken maar ik vind de binnenkant niet lekker, het korstje aan de buitenkant wel. Ik zit te denken… Wat nou als ik het helemaal plat leg en bak als een soort cracker of flat bread. Zou dat werken?

  6. 5 sterren
    Ik heb deze broodjes afgelopen weekend voor het eerst gemaakt… Echt heel lekker! Dezelfde structuur als ‘normaal’ brood en absoluut niet droog. Aanrader! Had ik ze maar eerder ontdekt 🙂

  7. Ik moet zuivel vermijden vanwege de eiwitten en helaas zijn zoooooveel koolhydraatarme recepten mét yoghurt c.q. Zuivelproducten 😕. Is de zuivel/kaas ook te vervangen door iets anders? Soya wil ik eigenlijk zoveel mogelijk vermijden en kokosyoghurt heeft de Hoofdprijs. Ik loop er iedere keer tegenaan.

    1. Hoi Ingeborg,
      Ik begrijp je probleem, wij krijgen heel vaak vragen over lactose intolerantie, allergieën en aanverwante zaken. Maar… wij zijn geen allergie- of eiwit-vervangdeskundigen, dus daar hebben wij ook niet echt een pasklaar antwoord op… je weet zelf het beste wat wel en niet kan in jouw persoonlijke situatie. Dat is een hele puzzel soms. Vandaar dat we je willen adviseren zoveel mogelijk zelf op zoek te gaan naar een persoonlijke oplossing. Dat kan vrij goed met behulp van Google, dat gaat beter (en sneller) dan je vraag bij ons neerleggen. Veel succes!

  8. Het in de oven laten afkoelen was achteraf toch niet zo’n goed plan… Het brood is te ver doorgebakken

  9. Drie uur geleden gemaakt volgens het recept maar zonder de pitten, en ipv roomkaas heb ik cottage cheese gebruikt en ik heb psyllium vezel van het merk peak’s gebruikt (poedervorm) gekocht bij de Jumbo (200gr, 4,50€). het resultaat was perfect en lekker. Morgen ga ik het weer maken maar dan met Griekse yoghurt 10%. Bedankt voor het recept en ik laat je weten hoe met de de Griekse yoghurt is gegaan.

      1. Dank je wel Anna-Karina, zoals gezegd heb ik de nu ook de variant met Grieks Yoghurt 10% gemaakt. Deze zijn qua smaak, kleur, geur, enz. gelijk aan de vorige. Echter ik had hier wel enige last van ingezakte bolletjes. Nogmaals bedankt voor het recept en ga dit opnemen in mijn weekmenu. Verder heb ik per bolletje (ca. 30gr) uitgerekend: kcal 54, khd 1gr, vet 3gr, eiwit 4 gr., dit is dus de basis zonder noten, pitten , enz,enz,. Heb ontdekt dat een bolletje met kruidenroomkaas echt ontzettend lekker is.

  10. Anneke van der Mijden

    Ik heb nu 2x de broodjes proberen te bakken, maar bij mij blijven ze plat🙄. Volg precies het recept.
    Tips?

  11. Hallo!

    Ik ga straks dit recept maken, maar heb nog wel een vraagje, hoe lang zou het in de oven moeten als ik het in een broodvorm bak?

    Alvast bedankt!

    Groetjes Miranda

    1. Ik heb daar geen ervaring met dit recept. Begin gewoon met 30 minuten, ik zou het in elk geval dan goed in de gaten houden elke oven is weer anders. Het is gaar als het gaar is (prikkertest doen).

  12. beste,
    Die bolletjes lukken perfect, maar ik zou een cake makkelijker vinden (kan ik er 3 in 1x maken).
    Als ik een cake maak, zakt hij steeds in! Wat doe ik verkeerd? Ik laat het afkoelen in de oven!

    mvg,

  13. Ik heb ze gemaakt, maar klopt het dat het deeg niet echt tot bolletjes te maken is met de hand? Eigenlijk is het dik vloeibaar.

    Heb ik iets verkeerd gedaan?

    1. Jawel je kunt wel bolletjes vormen. Als je kijkt naar foto 4 van de serie, zie de ongebakken bolletjes. Maar dat kan echt pas na 30 minuten rusten, omdat de psylliumvezel het vocht opneemt en zo het deeg steviger maakt. (of gebruik de methode van Petra zoals beschreven en doe het deeg in een muffinvorm) Als het echt te vloeibaar is daarvoor heb je wellicht toch een ander soort samenstelling vezels of veel grotere eieren dan ik heb gebruikt. Helpt het als je een klein beetje vezels toevoegt?

      1. Ik heb het deeg meteen in de muffinvorm gedaan en daarin laten rusten. Dat is dus niet de bedoeling. Ga ik het van de week nog eens proberen maar dan met 3 L eieren in plaats van 4. Misschien dat dat ook helpt. Wellicht ook wat meer baking soda?

        Ze smaken verder echt lekker. ik ga ze zelfs voor een bijeenkomst met allemaal vrouwen bakken volgende week zondag. Zit alleen nog even te bedenken hoe ik een zoete variant kan maken. Kan ik bijvoorbeeld zwarte bessen door het beslag doen?

        Groet,
        Thecla

  14. Oh wat een goed artikel! Dat wist ik niet!

    Bedankt! Vraagje waarom gebruiken ze ene keer baking soda en andere keer bak poeder in een recept
    Of is het allemaal het zelfde en vervangbaar dus?

    1. Nee, zeker niet zomaar inwisselbaar. Bij backing soda heb je echt een zuur nodig en als je die verhouding niet kent dan zal dat de smaak -nadelig- beïnvloeden. Lees het artikel over rijsmiddelen even daar staat het allemaal heel uitgebreid uitgelegd.

      1. Vanmiddag deze gemaakt, stiekem al 1 geproefd!
        Heerlijk!
        Morgen lekker met kipfilet als lunch mee naar mijn werk. Ik had geen muffinblik, dus heb de papieren muffinvormpjes gebruikt dat ging ook goed!

  15. Wauw ze zien er echt prachtig uit iig!!

    Ik had geen wijnsteen poeder dus normaal bakpoeder en heb scheutje appelazijn erbij gedaan voor het rijzen. Heb er 5 grote broodjes gemaakt zo groot als een hamburger broodje zijn ze nu. Super bedankt voor dir geweldige recept! Ik had veel andere Amerikaanse recepten gezien maar allemaal moeilijk met eiwit scheiden en geen eigeel en amandel meel etc. En hele lange baktijd. Deze zijn echt top! Snel klaar en makkelijke ingrediënten!

    1. Zie ook het uitgebreide artikel over rijsmiddelen.
      Ja op zich zou het kunnen, maar… Er zit in dit soort baksels geen of een heel stuk minder suiker. Het gaat om hoe gist werkt. Gist zet suiker om in alcohol en koolzuurgas (belletjes). De belletjes zorgen voor de luchtige gaatjes in baksels. Dus bakpoeder is daarom meest gebruikt bij koolhydraatarme baksels, bakpoeder is niet afhankelijk van suiker.

  16. Heerlijk!!! voor herhaling vatbaar. 1e keer had ik de eieren niet lang genoeg geklopt en had ik kleine stevige broodjes. 2e Keer veel langer geklopt en lekker grote broodjes, jammie

  17. De broodjes vandaag gemaakt. Helft van het recept omdat ik niet wist of ik het lekker zou vinden. Conclusie; ze zijn heerlijk. Binnenkant beetje paars maar geen nare geur. Roomboter en oude kaas erop en ik ben happy! Ik sta beetje stil met mijn gewicht en ben bang dat het komt door het gebruik van amandelmeel. Ik ga mijn broodjes invriezen en hoop dat ze na het ontdooien nog steeds zo lekker zijn !

  18. Vanmiddag de vezelbroodjes gemaakt. De eerste lading had ik in een muffinvorm gedaan en rezen niet zo goed. De volgende had ik iets langer laten rusten en daar balletjes van gemaakt, ook had ik 2 eieren minder gedaan omdat ik de eersten erg naar ei vond smaken. Deze broodjes zijn wel mooi gerezen en zijn ook luchtig en lekker. Ik wilde een foto plaatsen maar dat lukt mij niet… Bedankt voor al deze mooie en lekkere recepten!

  19. Gisteren deze broodjes gemaakt en ik vond het heerlijk. Ik heb 1 broodje gegeten en de rest in de vriezer gedaan. Zojuist broodje nummer 2 gegeten . Dit hou ik er in, het smaakt prima.

  20. Ik maak al een aan keren deze broodjes alleen dan in de vorm van een brood. Echter zakt het brood elke keer in wanneer de oven klaar is tijdens afkoelen. Ik laat het brood afkoelen met de deur gesloten. Hoe kan dit?

  21. Joke van der Vliet

    Wat een leuke recepten heb je toch ,ik heb net de vezel broodjes gemaakt zijn erg lekker maar niet zo luchtig als op de foto.
    Ik ga volgende keer wat langer met de mixer er door heen .