Koolhydraatarme vezelbroodjes 103

koolhydraatarme vezelbroodjes

De basis voor de koolhydraatarme vezelbroodjes (slechts 0,5 gr. khd per stuk!) is oorspronkelijk niet van mezelf, ik zeg het gelijk  maar even. Ik kende al diverse paleo en low carb vezelbroodjes. Deze basis vezelbroodjes komen uit de Facebookgroep waar Oum ze een tijdje terug postte als psylliumbroodjes. De vezelbroodjes worden gemaakt met slechts een paar simpele ingrediënten: eieren, psylliumvezel, roomkaas, bakpoeder en wat zout. Maar… in de groep zijn ontzettend veel vragen gesteld over psylliumvezel, of je de Monchou kan vervangen en er was nogal wat verwarring over de hoeveelheid bakpoeder, is kl nou koffielepel of theelepel en hoeveel is dat eigenlijk? Hieronder leg ik het je allemaal haarfijn uit.

 

Roomkaas is Monchou
Om maar met het makkelijkste te beginnen, Monchou is slechts een (duurdere) merknaam, het is gewoon blanke roomkaas. Je kunt Monchou in het recept dus gemakkelijk vervangen door bv. de blanke roomkaas van Lidl, Aldi of Albert Heijn die een heel stuk goedkoper zijn. Zelfs mascarpone of Griekse yoghurt kan. GY vinden veel mensen lekkerder en het schijnt minder snel in te zakken, wel wat langer bakken dan.

Wat wordt bedoeld met KL in het recept van Oum?
Dit wordt al wat ingewikkelder. Met Kl., tl. of el.  in een recept wordt geen bestek bedoeld. Dus niet de dingen waarmee je roert of eet daarvoor gebruiken. Als ik in mijn besteklade kijk zie ik bij de theelepels en eetlepels allemaal verschillende modelletjes liggen, de een is duidelijk groter dan de ander. Welke moet ik nemen voor het recept? Geen een! Gebruik uitsluitend een maatschep voor recepten, zie de uitgebreidere uitleg in maten en gewichten. Veel (koolhydraatarme) recepten komen vaak overgewaaid uit de VS (US) of Verenigd Koninkrijk (UK) of soms uit Australië. In elk deel van de wereld werkt men met een andere inhoudsmaat.

Op zich gaat het in recepten om verhoudingen tussen de ingrediënten onderling. Als je alle ingrediënten zou kunnen meten met een zelfde gereedschap maakt het niet uit wat je gebruikt. Maar meestal bestaat een recept uit een combinatie van bijvoorbeeld iets met een vaste afmeting zoals bijvoorbeeld 1 ei , plus iets wat je dient te wegen of te meten: bijvoorbeeld 1 eetlepel bakpoeder. Dan maakt het natuurlijk wel uit welke maat je aanhoudt om dat bakpoeder te meten, een besteklepel heeft een andere maat dan een officiële maatlepel. Ik heb een leerzaam tabelletje voor jullie gemaakt, de aanduidingen zijn hier officiële maatlepels en niet de besteklepels, die hebben allemaal een andere maat en zijn al helemaal niet geschikt om zorgvuldig ingrediënten mee af te meten.

Eetlepels Theelepels
1 eetlepel [US] = 14.786764782055936 ml
1 eetlepel [UK] = 17.75816406236329 ml
1 eetlepel [Australië] = 20 ml
1 eetlepel [metrisch] = 15 ml
1 theelepel [US] = 4.928921598877499 ml
1 theelepel [UK] = 5.919388020822801 ml
1 theelepel [Australië & metrisch] = 5 ml
Bron: http://www.asknumbers.com/CookingConversion.aspx

Oké, terug naar die kl. In Nederland liggen de winkels vol met maatschepjes waarbij dit de standaard is: 5ml theelepels en 15 ml eetlepels, wij gebruiken het metrisch systeem. Maar in Vlaams België wordt gesproken over kl, (koffielepel) als 5ml maat in recepten, een Vlaamse (recept) theelepel is officieel een maatje kleiner namelijk 3 ml. wat nogal wat scheelt in recepten natuurlijk. En dat in hetzelfde taalgebied. Heel verwarrend! Voor het recept nemen we dus Nederlandse theelepels van 5 ml.

Dit hele gedoe rond die maataanduidingen is de reden dat ik in mijn recepten (tegenwoordig) liefst grammen gebruik of ml. of zelfs dubbele aanduidingen, dan kan daar geen verwarring over ontstaan!

Psylliumvezel, psylliumpoeder, fiberHUSK®, Kruidvat darmreiniger en Colon Clean etc.
Dan nu een klein lesje vezelkunde.

Psylliumhusk, -poeder en heel vlozaad - vezelbroodjes

Psylliumhusk, -poeder en heel vlozaad

Psylliumvezel is alleen het schilletje, dus de zaadhuid van vlozaad (Weegbree zaden). Psyllium kan tot wel het vijftig voudige van het eigen gewicht aan water binden! Je kunt psylliumvezel kopen als fijngemalen poeder of als hele vezels (vlokjes). Dus niet het hele vlozaadje zelf gaan malen, dat is echt iets anders. Psylliumvezels worden  gebruikt bij verstopping (obstipatie) en aambeien omdat ze voor meer volume en een zachtere ontlasting zorgen. Wel veel bij drinken! Psylliumvezels vertragen bovendien de opname van koolhydraten en suikers, waardoor de bloedsuikerspiegel minder schommelingen vertoont. Mensen die paarden houden kennen het waarschijnlijk ook als middel voor zgn. ‘zandeters’.

 

Alternatieven voor psyllium - vezelbroodjes

Alternatieven voor psyllium

fiberHUSK® is niets anders dan 100% gemalen psyllium (vlozaad) het Zweedse bedrijf Lindroos, te koop bij supermarkten etc.

Veel mensen gebruiken in plaats van pure psylliumvezels ook wel Kruidvat Darmreiniger of Colon Clean (of vergelijkbare producten) dat klinkt een beetje gek maar dat is ook psylliumvezel of -poeder met inuline erbij. Er zit wel een verschil in de samenstelling, bijvoorbeeld:

  • Kruidvat darmreiniger bevat 78% psylliumvezels en 12% inulinevezels
  • Colon Clean bevat 70% psylliumvezels en 30% inulinevezels

Inuline komt voor in bv. cichorei, aardpeer (topinamboer), paardenbloem, schorseneer, artisjok, knoflook en uien. Inuline is een stof die de ziekte diabetes mellitus type 2 kan tegengaan. Inuline is een polysacharide, eigenlijk een soort suiker dus. Inuline en psyllium zijn beiden onverteerbare vezels. Het zijn geen laxerende stoffen. Voor dit soort vezels geldt: maximaal 15 gram op een dag eten en heel veel bij drinken, anders werkt het beslist verstoppend. Zo’n 2 glazen water bij 1 broodje is echt niet overdreven!

In principe kun je alle producten die ik beschrijf nemen voor de vezelbroodjes. Maar omdat ze niet precies hetzelfde zijn zullen er zeker verschillen zijn in de uiteindelijke structuur en kleur van de broodjes. Houd daar rekening mee.
Ik gebruikte voor de broodjes op de foto’s roomkaas van Lidl (luchtiger volgens Gerda, dank!) en psylliumpoeder van Bulk Powders. Vandaar dat ze wat donker zijn en enigszins paars vanbinnen… Tegenwoordig gebruik ik uitsluitend de (ongemalen) husk/vezels van Pit en Pit!

Deze vezelbroodjes zijn zeer neutraal qua smaak, je kunt ze zoet of hartig beleggen of serveren bij soep of kaasfondue, of als extraatje eten bij een salade. Ik was zelf eerlijk gezegd in eerste instantie niet heel erg kapot van de elastische structuur. Ik heb ze ingevroren en na een paar keer begon ik er toch wel ‘brood’ in te zien. Kwestie van wennen ook denk ik? Kun je er niet aan wennen probeer dan dit feestelijke koolhydraatarm breekbrood eens.

Variatietips
Maak variaties op de vezelbroodjes en voeg noten, (andere) pitten, zaden en smaakmakers toe. Neem i.p.v. blanke roomkaas de kruidenroomkaas en/of kruiden zoals rozemarijn, oregano, komijn, karwij en tijm. Of geraspte kaas, blokjes feta, olijven, gedroogde tomaatjes etc. Zoeter? Kaneel, gember of probeer eens venkel of anijs!

Klik voor vergrotingen

Zo maak je deze koolhydraatarme vezelbroodjes

Laat je het even weten als je dit gemaakt hebt? Dat kan in de reacties onderaan of op mijn Facebookpagina, Twitter en Pinterest. Altijd leuk & alvast dank!


Bestel mijn kookboek Lekker & makkelijk Koolhydraatarm nu in de boekhandels (NL en België) of bij Bol.com!

Koolhydraatarme vezelbroodjes

koolhydraatarme vezelbroodjes

Door Anna-Karina Geplaatst februari 25, 2016

    Aantal of hoeveelheid: 12 broodjes

  • Koolhydraten: 0,5 gr. khd per broodje (12 broodjes uit recept)
  • Voorbereiding: 10 minuten
  • Kooktijd: 30 minuten
  • Klaar in: 60 minuten

Koolhydraatarme vezelbroodjes zijn zeer neutraal qua smaak, je kunt ze zoet of hartig beleggen of gebruiken bij je kaasfondue, of als extraatje eten bij een salade of soep.

Ingrediënten

Bereiding

  1. Vet een muffinblik in voor de makkelijke methode. Met dank aan Petra! (ingewikkeld: vorm er na het rusten met de hand balletjes van)
  2. Mix roomkaas, 4 eieren en zout ongeveer 2 minuten tot een egale, schuimige massa.
  3. Meng bakpoeder en een deel van de pitten eerst even door de psylliumvezels om ervoor te zorgen dat beiden zich gelijkmatig verspreiden. Doe het dan bij het roomkaas -eimengsel en mix alles door elkaar en verdeel het over 12 muffinholtes. Laat 30 minuten rusten.
  4. Verwarm de oven voor op 200 graden (hetelucht 180 graden).
  5. Bestrooi het deeg met pitten/zaden en druk lichtjes aan.
  6. Bak de broodjes ca. 30 minuten in het midden van de oven.
  7. Laat de broodjes liefst in de oven afkoelen om inzakken te voorkomen. (De oven dicht laten) De broodjes zijn heel geschikt om in te vriezen, eet smakelijk! Voor dit soort vezels geldt: maximaal 15 gram op een dag eten en veel bij drinken gedurende de dag, anders werkt het beslist verstoppend.

© KoolhydraatarmRecept.nl
Lees meer over Auteursrecht op internet



Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

103 gedachten over “Koolhydraatarme vezelbroodjes

  • Anja

    Gisteren deze broodjes gemaakt en ik vond het heerlijk. Ik heb 1 broodje gegeten en de rest in de vriezer gedaan. Zojuist broodje nummer 2 gegeten . Dit hou ik er in, het smaakt prima.

  • Sjoukje

    Ik maak al een aan keren deze broodjes alleen dan in de vorm van een brood. Echter zakt het brood elke keer in wanneer de oven klaar is tijdens afkoelen. Ik laat het brood afkoelen met de deur gesloten. Hoe kan dit?

  • Joke van der Vliet

    Wat een leuke recepten heb je toch ,ik heb net de vezel broodjes gemaakt zijn erg lekker maar niet zo luchtig als op de foto.
    Ik ga volgende keer wat langer met de mixer er door heen .

  • Christine

    Sinds kort deze site ontdekt en meteen een aantal recepten uitgeprobeerd. Waaronder deze broodjes.
    Hartstikke goed gelukt, knapperig en lekker ( na bakken in de oven af laten koelen).
    Ik gebruik pure psylliumvezels van juso( bij de tuinen) en geen last van geur. Ik ga nu ook bij pit en pit bestellen want dat is veel goedkoper en dus ook zonder geur( 15,99 voor 300 gram bij de tuinen, Pit en pit 1 kg voor 19,99.)
    Dank voor deze “tip” en de lekkere recepten!

    • Anna-Karina Bericht auteur

      Oh ik wist niet dat dat zoveel scheelde! Maar ik vind Pit en Pit echt een fijne winkel, de zaden en noten smaken ook allemaal heerlijk en puur! En nee ik word door niemand gesponsord…

  • Gerja

    Heb ze gisteravond gemaakt en helaas ingezakt, maar ja, had de oven ook een fractie van een seconde open gehad. Heb nu net 2 gegeten. Volgende keer doe ik ze in mijn muffinvorm.

    Kan je mij vertellen hoe de verdeling van vetten, eiwitten en koolhydraten in deze broodjes is?

    • Anna-Karina Bericht auteur

      Wat jammer dat ze ingezakt zijn Gerja! Soms komt dat ook door teveel lucht erin, (te snel of teveel rijzen) de substantie kan dat dan niet blijven dragen.
      De verhouding mag je zelf even uitrekenen voor je eigen merken, ik tel alleen de khd ter indicatie.

    • Nel

      Zou ik ook graag willen weten, weet niet hoe ik dat moet doen.
      Ga ze straks maken lijken mij heerlijk.
      Maar moet ze wel invoeren, kan het nergens vinden. Gr nel

  • Inez

    Hoi Anna Karina,

    Al meerdere dingen klaargemaakt en eigenlijk allemaal super lekker! Dank voor je recepten en duidelijke uitleg.
    Als ik de broodjes eet krijg ik een ‘rare’ tong, voelt branderig aan en gaat pas na een dag weg.. Ik heb dit ook bij het eten van verse ananas en kiwi. Maar als ik de lijnzaad maal, bijv voor de crackers dan heb ik nergens last van. Heb jij hier vaker van gehoord?

    Dank Inez

  • Loes Franse

    Heerlijke luchtige broodjes, echt een aanrader!. Ze zijn wel klein en daarom heb ik de hoeveelheden aangepast zodat ik grotere bolletjes kreeg. Koolhydraten zijn dus ook verdubbeld. Ik had ze in een muffinvorm gedaan, ideaal!. Broodje vult zo goed dat je er slechts 1 hoeft.

  • Ilke

    Ik heb ze nu al 2x gemaakt. Mijn ‘deeg’ is wel niet zo stevig als het jouwe – ik gebruik de psylliumvezel van Kruidvat – eerder een half schuimerig plakkerig boeltje die ik zelfs in papieren muffinvormpjes giet. Maar ze zijn wel lekker, vooral met een kloddertje mayo en ham en tomaatje!

  • Lydia

    Heel lekker. Voor mij werkt het beste ze te bakken in een siliconen muffinbakplaat. Vraag: welk eiwitpoeder of eipoeder is het beste te gebruiken in baksels?

  • betty

    hallo anna-karina allereerst hartstikke bedankt voor alle recepten heb er heel veel aan en eet al een half jaar kh beperkt en inmiddels ook bijna 15 kilo kwijt en minder lucht in de darmen haha maar heb even een vraagje over dit recept zou het niet ook kunnen met tarwezemelen of kokosmeel bijvoorbeeld

    groetjes betty

    • Anna-Karina Bericht auteur

      Dat wordt dan uiteraard een heel ander broodje, maar er is maar 1 goede manier om daarachter te komen… Zelf experimenteren! NB: Tarwezemelen passen wellicht bij khd-beperkt maar niet in een khd-arm dieet.

  • esther

    ik heb ze vanmiddag gemaakt en vond ze heerlijk. Ik lees hierboven en onder dat ik de overige broodjes in de vriezer kan bewaren. maar ik wil er morgen 2 mee naar mijn werk, moet ik die in de koelkast of donkere koele plek bewaren? ik hoor het graag

  • Lydia

    Het lekkerste broodje tot nu toe, ik heb de zaden/pitten weggelaten om een zo neutrale smaak te krijgen. Pindkaasbrood staat op nr. 2

  • Hilda

    Wat een heerlijk recept! eerste keer in muffinvorm gedaan, maar vind zelf het maken van aparte bolletjes fijner.
    Ga ze zo weer maken!

  • Patty

    Goedemiddag
    Ik zou bovenstaand graag gaan maken. Ik vroeg me af of het recept ook te maken is als heel brood. Zo ja, moet ik dan nog ergens op letten. BV baktijd.

  • Petra

    Hoi Anna-Karina,

    Als ik deze broodjes bak, schenk ik het nog vloeibare deeg/beslag altijd meteen in de vormpjes en laat het dan rusten. Zo voorkom je, dat je nog aan de slag moet met het plakkerige deeg en worden je materialen niet zo vies.
    Ik vind deze broodjes trouwens heerlijk! Ik doe er zelf altijd nog een eetlepel hennepzaad en soms ook chiazaad door.

    groetjes, Petra

  • Yvonne Deaver

    Ik had ze met Griekse Yoghurt gemaakt maar niet zo’n geslaagde aktie. Ik vond het te slijmerig. misschien is dit recept ook alleen maar voor de roomkaas dan.

  • Yvonne Deaver

    Ik heb ze gemaakt en er 2 van gegeten en voor mijn gevoel genoeg gedronken maar ik raakte er echt versopt van. Dus dan maar 1 voor mij denk ik Ga ik eens uitproberen

  • Christianne Hueting

    Ik heb de psyllium van de Kruidvat. Niet zo duur, maar is dit ook een goed product?
    1x broodjes gebakken die gelijk inzakten. Ik had ze niet in de oven laten afkoelen. Er zat geen rare smaak aan.

    • Anna-Karina Bericht auteur

      Op zich moet het wel kunnen, in elk geval gewoon opmaken. Ik doe psyllium ook door yoghurt enzo, voor een soepele stoelgang. Misschien is een ingezakt broodje minder mooi maar wel eetbaar. Als je op de ingrediënten klikt zie je wat ik gebruik.

  • miranda

    Hoi, mijn psylliumpoeder komt ook van bulk powder en mijn brood kleurt paars.
    Ligt dat ook inderdaad aan het psyllium of is dat wat anders? Qau smaak maakt het niets uit, maar ja, ik heb liever geen paars brood of broodjes.

  • Sannereedijk

    Hoi!

    ik zou graag de broodjes willen maken, maar ik ben allergisch voor eigeel. Kan ik dit maken met alleen eiwitten, of moet ik het eigeel door iets vervangen?

  • Petra

    Zojuist deze broodjes gebakken. Ik heb de roomkaas met fijne kruiden gebruikt.  Als de rest van het gezin deze proeft kan ik morgen weer opnieuw beginnen. Heerlijk met was filet american.

  • Maya

    Ik heb een vraagje. Ik zie in recepten regelmatig het gebruik van psylliumvezels. Ik heb zelf een pak Psyllium Vezel poeder in huis wat ik laatst gebruikt heb om een brood te bakken. Alleen de lucht al vond ik erg onaangenaam. Ik heb nog dapper 2 sneden van het brood gegeten maar de rest toch echt weggegooid omdat ik het erg onsmakelijk vond. Kan ik psyllium vervangen door wat anders of kan ik het gewoon weglaten? Excuses als dat ergens vermeld staat en ik eroverheen gelezen heb. vrgr Maya

    • Anna-Karina Bericht auteur

      Helaas, juist door de unieke eigenschappen is het niet echt te vervangen door een koolhydraatarm alternatief. Je kunt wel spelen met de verhoudingen. In het andere brood zijn ook andere melen verwerkt, misschien vind je dat wel beter? Niet gelijk opgeven hoor… Het poeder geeft overigens wel andere resultaten dan de hele vliesjes. Ik bak met de hele vliesjes.

      • Maya

        Okay, bedankt voor je reactie. Ik zal het niet gelijk opgeven. 🙂 Misschien dat ik de hele vliesjes ook eens ga proberen. Ik heb trouwens gister de oopsies gemaakt en ze vandaag gebruikt als ” hamburgerbroodje” bij een bietenburger. Dat was een groot succes. Leuk! vrgr Maya

        • Maya

          Ik zie trouwens net dat zowel Ah als Jumbo fiberhusk verkopen. Ah verkoopt Fi­nax Psyl­li­um glu­ten­vrij, 5.45 voor 200 gram. Op de zak staat 85 % kostfiber. Bij de ingrediënten staat alleen: gekneusde zaadschilletjes van de plant Plantago Psyllium. Ik vraag me dan af wat die overige 15 % is. Inuline? Dat staat er niet bij. Jumbo verkoopt Fiberhusk glutenvrij Vlozaad, 10.99 voor 300 gram. Een stuk prijziger. Daar staat bij 100 % vlozaad.

          • Anna-Karina Bericht auteur

            Het hele vlozaad zou ik zeker niet nemen, alleen de vliesjes (husk). Zie ook de tekst en de plaatjes… Die Fi­nax Psyl­li­um lijkt ook gemalen te zijn? Overigens heb ik geen idee wat welke fabrikant precies in de dozen of zakken stopt 😉

  • Ester

    Deze broodjes zijn echt lekker! Ik had ze een paar weken geleden gemaakt en het grootste deel ingevroren. Gisteren ontdekte ik ze weer in de vriezer en heb ze gegeten met stukjes omelet erop. Ze waren nog prima te eten en hoewel het geen brood is, lijkt het er toch best op.

    Wat ik niet snap is dat jij zegt dat je echt niet meer dan 2 broodjes per dag mag eten, maar als ik 12 broodjes heb gemaakt van de hoeveelheid ingrediënten die jij opnoemt, zit er toch minder dan 4 gram psylliumvezel in één broodje? Dan moet ik er 4 eten om aan het maximum van 15 gram te komen. Of reken ik nou verkeerd?

    • Anna-Karina Bericht auteur

      MAXIMAAL 15 gram ja dat klopt, voor mij is 2 broodjes echt wel het maximum heb ik gemerkt. Niet elk lichaam is hetzelfde uiteraard, er wordt wel geadviseerd het nuttigen van dit soort vezels echt op te bouwen. Als je niet gewend bent aan deze vezels zou ik zeker de eerste keer geen 4 broodjes eten.

  • Marianne

    Eergisteren je broodjes gemaakt. Wat een topbroodjes! De volgende dag waren ze nog net zo vers! Vandaag 2 uit de vriezer ook super lekker!

  • Yvon

    Hallo,
    Kan je dit ‘mengsel’ ook langer (1.5 uur) laten staan voor je er mee aan de slag gaat om bolletjes te maken en het in de oven doet?

  • Tonnie

    Hallo Anna-Karina

    een vraagje__ kan ik deze broodjes ook in mijn airfryer bakken en moet het dan op 180gr.

    pindabrood/Cake is een super succes ik moest er 2 extra voor mijn kennisje maken.

    alvast bedankt

  • Coby

    Deze broodjes heb ik gisteren gemaakt. Erg lekker.

    Ik kreeg telefoon en daardoor heeft het mengsel veel langer gestaan. Het gevolg was, dat het niet meer plakte en ik heel eenvoudig bolletjes kon maken. Laat het voortaan dus lekker lang staan.

  • Juul

    Oh wat heerlijk! Ik heb ze met zonnebloempitten gemaakt en dit is voor mij het eerste dat echt met broodjes te vergelijken is. Fijn hoor. Neem er volgende week een paar mee voor een dagje uit naar Terschelling.

  • Ria Vullings

    het kolhydraatarme vezelbroodje is goed gelukt en best lekker!

    Heb je nog meer recepten met psyllium husks vezels?

    Of waar kan ik ze onder vinden?

    Overigens complimenten voor je site, erg professioneel!!

    Ria

    • Karen

      Je kunt psylliumvezels onder andere vinden in een lichtgele kartonnen verpakking bij de Jumbo supermarkt. Het is een Deens product en als ze het hebben staat het meestal bij de glutenvrije producten.

  • Astrid

    Hallo, Ik heb deze broodjes gemaakt met cottage cheese (die op moest) ipv roomkaas. Ook erg lekker. Ze worden dan iets “brosser”, en wat meer “gaten” erin.

  • Loes

    Ze waren heel mooi groot geworden in de oven!!

    Toen ik de oven opendeed zakte ze de voorste broodjes als een plumpudding in elkaar. Ze smaken wel prima! Een beetje compact!

    Als ik ze in de oven wil laten afkoelen, na hoeveel tijd moet ik de oven dan uitzetten om ze niet te laten verbranden?

     

    • Anna-Karina Bericht auteur

      Tja, dat kan gebeuren. Ik heb nog niet ontdekt waar het precies aan ligt. In elk geval temperatuurverschil, maar ook aan het merk en soort ingrediënten vrees ik want sommige mensen hebben er meer last van dan anderen. Je zou eens kunnen proberen om het deeg wat langer te laten rusten? De ovendeur kan je beter nooit in 1x wagenwijd openen bij baksels, altijd eerst op een kiertje. In dit geval de deur DICHT laten! Afhankelijk van hoe groot je de broodjes maakt, gewoon 30 minuten bakken. Even kijken of ze er gekleurd uitzien, elke oven is tenslotte weer anders.

  • Ineke

    Ik heb de broodjes al meerdere keren gemaakt maar ik vind het een crime om die bolletjes te draaien Ik heb nu het deeg in muffinvorm gedaan en dat wil prima.

    Ik gebruik zelf de psylliumvezels van Colon Clean daar zit ook geen rare geur aan.

  • Helen

    Ik heb al veel van jullie recepten gemaakt en ik ben echt verrast door het feit dat alles zonder (veel) koolhydraten zo lekker is.

    Deze broodjes zijn echt het eerste baksel wat ik heb gemaakt wat niet te eten was. Ik had biologische psyllium vezels (Mattisson) gekocht en toen ik de pot opende, kwam me al een soort chemische lucht tegenmoet (is dit de lucht van psyllium vezels of de binnenkant van de verpakking?).

    Ik besloot de geur te negeren en de broodjes volgens jullie recept te maken. Ik moet zeggen, de broodjes waren plaatjes om te zien, maar die geur….Ik kreeg er gewoon een afkeer van, kon ze niet eten en ze allemaal weggegooid.

    Nu vroeg ik me af of er meer mensen zijn die vinden dat psyllium vezels zo’n onaangename geur hebben of dat het misschien toch aan de verpakking ligt en ik een ander merk kan proberen?

    Groet,

    Helen

     

    • Anna-Karina Bericht auteur

      Ach wat zonde! Geen idee, ik ken dat merk niet. Die van mij smaken en ruiken in de verte een beetje bloemig (bloemetjes).
      NB: ik ben in m’n eentje verantwoordelijk voor de recepten.

    • maria

      Ik herken wat je bedoelt, ik gebruikte fiberhusk en de geur maakte mij ook misselijk. Broodjes zien er top uit en smaken ook niet slecht. Blijven ook lang goed. Manlief eet er graag van maar ik raak ze niet aan, afkeer vanwege die geur.

      • Anna-Karina Bericht auteur

        Gelukkig bak je ze dan niet voor niets! De structuur vind ik een beetje erg elastisch. Ook een kwestie van wennen denk ik wel. Toch ga ik verder experimenteren voor ene minder ‘glibberig’ mondgevoel.

    • Anna-Karina Bericht auteur

      Oké… ik hoop niet dat je ze allemaal in een keer hebt opgegeten???? Het zijn namelijk VEZELbroodjes, dus heel veel bij drinken (minstens 2 glazen water bij 1 broodje). en maximaal 15 gram psylliumvezel per dag is aanbevolen. Anders krijg je wellicht juist problemen met je stoelgang!

      • Corina

        Advies opgevolgd, heb alweer nieuwe gemaakt, denk erover brood ervan te maken, geen idee wat een snee aan khd vet en/of suikers zou zijn. Ik help zelfs oude vrouw met deze broodjes

        • Anna-Karina Bericht auteur

          Je telt de khd van al je gebruikte ingrediënten (per gewicht uiteraard) die in je brood gaan en deelt dat door het aantal sneden dat je eruit kunt snijden. Dan heb je het per sneetje.

  • Liesbeth Wijnen

    Gisteravond de broodjes gebakken. Had wel moeite om er een balletje van te maken maar het resultaat is prima. Goed alternatief. Ben blij met je recepten.

  • Diana van Wely

    Hoi hoi,

    Ik heb deze broodjes ook gemaakt, ik vind ze heerlijk.  Ik heb een ronde muffinvorm van Tupperware gebruikt om deze in te bakken, uit het recept haal ik 12-13 broodjes.

    Ook ik heb de roomkaas van de Lidl gebruikt en bij mij zijn de broodjes ook heerlijk luchtig geworden.  De psylliumvezels heb ik van Pit&Pit.com

    Lekker is om de broodjes door te snijden en op elke helft een lik St.Moret te smeren 🙂

     

  • Monique Dubbeld

    Hoi

    Ik heb de kh arme vezelbroodjes gemaakt. Buiten het feit dat ze wel klein zijn, zijn ze wel heel lekker. Lekker met een halve plak kaas! heerlijk tussendoortje.
    Bedankt. Morgen ga ik het pindakaasbrood maken.

    • Anna-Karina Bericht auteur

      Roomkaas bevat ca. 30% vet en is veel steviger dan kokosmelk, dus daar zou je dan rekening mee moeten houden. Bijvoorbeeld wat extra kokosolie toevoegen en iets minder vezels gebruiken, je moet echt een behoorlijk stug dik deeg krijgen. Hou je van experimenteren?

    • Anna-Karina Bericht auteur

      De broodjes hebben inderdaad niet het formaat van gewone bolletjes, ze echt wat kleiner. Maar je kunt natuurlijk iets grotere bolletjes maken dan haal je er bijvoorbeeld 6 of 8 uit het recept (dan zijn ze respectievelijk 1 khd of 0,75 khd per stuk).

  • Marcia

    Hi,
    Ik vind die Psyllium vezels zo glibberig in mijn mond, zijn die ergens door te vervangen? Broodjes, pizzabodem heb het steeds weer geprobeerd.
    Maar blijf het brrrrr vinden.

Pagina 1 van 11