Verse kruidenboter, 3x de allerlekkerste 7

verse kruidenboter, 3 x

Er gaat niets boven zelfgemaakte verse kruidenboter. Een lekker kruidenbotertje erbij maakt een maaltijd gelijk gezellig vind ik. Op een broodje is het haast onmisbaar bij de BBQ. Zo’n broodje met kruidenboter werkt ook altijd goed als simpele starter van de maaltijd. TIP: doe de kruidenboter eens over je groente- of visgerecht!  Wie het (ingewikkelde originele) recept bedacht heeft? Monsieur Boubier…, dat is nog een heel verhaal! In mijn beleving is het fenomeen verse kruidenboter pas ergens in de jaren ’70 massaal in ons land in gebruik geraakt. Je kon geen restaurant binnenstappen of je kreeg al een mandje vers brood en een potje verse kruidenboter ‘van het huis’ voor je snufferd. Voor mij was het de tijd dat ik voor het eerst uit eten ging en ik was gelijk fan van zo’n gezellig beginnetje. Het is stiekem een van de dingen die ik tegenwoordig nog steeds moeilijk kan weerstaan. Echt verse tenminste…

 

Verse kruidenboter?

Want laten we wel wezen, je hebt kruidenboter en kruidenboter. In de horeca krijg je vaak helemaal geen roomboter met verse kruiden erin maar een soort van vreemd luchtig goedje. Dat spul laat een nare vette laag in je mond achter, bah! Je hoort het al, die laat ik met gemak aan mijn neus voorbij gaan. Ook de fantasieloze dertien in een dozijn kruidenboter van de groothandel weersta ik zonder moeite. Verder hebben diverse fabrikanten handige kant-en-klaar kruidenboter in een doosje of praktische poeders in een zakje. Maar wat zit daar eigenlijk allemaal in? Gewoon lekkere boter met wat kruiden toch?

verse kruidenboter, 3 x

 

Nou nee dus! Ik heb heel veel ingrediëntenlijsten bekeken voor jullie, maar in alle lijstjes kwam ik diverse suikervormen tegen. De Verstegen kruidenboter-mix is redelijk puur, daar zit in: Glucosestroop, 19% kruiden (peterselie, tijm, majoraan, salie, rozemarijn), 15% zout, groenten (ui, knoflook), aroma’s, gember, salmiak. Maar het is toch raar dat zelfs daarvan het hoofdbestanddeel suiker is; en zoveel zout! Nee hoor mijnheer (m/v) Verstegen, die verse kruidenboter maak ik lekker zelf!

De allerlekkerste kruidenboters

De meest eenvoudige variant bestaat uit boter met peterselie en knoflook. Lekker, maar varieer eens! Gebruik in elk geval altijd verse kruiden  en echte roomboter, liefst grasboter. Mengen met liefde en dan met veel smaak opeten! Zonder schuldgevoel, want dit past perfect in een koolhydraatarm menu.
Ik geef je drie recepten voor een allerlekkerst broodje kruidenboter.

  1. een klassieke knoflook kruidenboter
  2. een heerlijk frisse salie-citroenboter
  3. en een pittige koriander-peper-limoenboter

Elders op de website staan mijn befaamde kaasspreads. Die smaakcombinaties die ik daar gebruik kunnen ook wel als inspiratie dienen!

Klik voor vergrotingen

Zo maak je 3x verse kruidenboter

Laat je het even weten als je dit gemaakt hebt? Dat kan in de reacties onderaan of op onze Facebookpagina, Twitter en Pinterest. Altijd leuk & alvast dank!


Bestel ons kookboek Lekker & makkelijk Koolhydraatarm nu in de boekhandels (NL en België) of bij Bol.com!

Verse kruidenboter, 3x de allerlekkerste

verse kruidenboter, 3 x

Door Anna-Karina Geplaatst juli 4, 2017

  • Aantal of hoeveelheid: 400+ gr
  • Koolhydraten: ongeveer 1,5 khd per 100 gr kruidenboter (400+ gr uit recept)
  • Voorbereiding: 5 minuten

Om de drie soorten verse kruidenboter te maken gebruik je voor elk recept 125 gram zachte en luchtig geroerde grasroomboter + de genoemde ingrediënten. Zo gepiept!

Ingrediënten

  • 3 x 125gr gras- of roomboter zacht en luchtig geroerd
  • + zie onder

Bereiding

  1. 1. Knoflook kruidenboter
    15 gr verse kruiden (platte peterselie, bieslook en selderij) 2 tenen knoflook, 1 tl citroenrasp, peper en zout
    Hak de kruiden en knoflook ragfijn en meng met citroenrasp door de boter. Breng op smaak met peper en zout. Laat de boter opstijven in de koelkast. Ook heerlijk over simpele gekookte bloemkool!
  2. 2. Salie-citroenboter
    5 gram salieblaadjes, 1½ tl citroenrasp, peper en zout
    Snijd de salie ragfijn en meng het samen met de citroenrasp door de zachte boter. Breng op smaak met peper en zout. Laat de boter opstijven in de koelkast. Ook zalig over gegrilde groene asperges of over je courgetti beide met Parmezaanse kaas!
  3. 3. Koriander-rode peper-limoenboter
    10 gr verse koriander, ½ rode peper, 1½ tl limoenrasp, peper en zout
    Hak de koriander fijn. Verwijder de zaadjes van de rode peper en snijd de peper fijn. Meng de koriander en rode peper met limoenrasp door de boter. Breng op smaak met peper en zout. Laat de boter opstijven in de koelkast. Ook lekker bij een witvispakketje uit de oven!

© KoolhydraatarmRecept.nl
Lees meer over Auteursrecht op internet



Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

7 gedachten over “Verse kruidenboter, 3x de allerlekkerste