verse kruidenboter maken

Verse kruidenboter maken, 3x de allerlekkerste

Er gaat niets boven zelf verse kruidenboter maken. Een lekker kruidenbotertje erbij maakt een maaltijd gelijk gezellig vind ik. Op een (koolhydraatarm!) stokbroodje is het haast onmisbaar bij de barbecue. Zo’n broodje met kruidenboter werkt ook altijd goed als simpele starter van de maaltijd. TIP: doe de kruidenboter eens over je groente- of visgerecht!  Wie het (ingewikkelde originele) recept bedacht heeft? Monsieur Boubier…, dat is nog een heel verhaal!

In mijn beleving is het fenomeen verse kruidenboter pas ergens in de jaren ’70 massaal in ons land in gebruik geraakt. Je kon geen restaurant binnenstappen of je kreeg al een mandje vers brood en een potje verse kruidenboter ‘van het huis’ voor je snufferd. Voor mij was het de tijd dat ik voor het eerst uit eten ging en ik was gelijk fan van zo’n gezellig beginnetje. Het is stiekem een van de dingen die ik tegenwoordig nog steeds moeilijk kan weerstaan. Echt verse kruidenboter tenminste…

Verse kruidenboter maken

Want laten we wel wezen, je hebt kruidenboter en kruidenboter. In de horeca krijg je vaak helemaal geen roomboter met verse kruiden erin maar een soort van vreemd luchtig goedje. Dat spul laat een nare vette laag in je mond achter, bah! Je hoort het al, die laat ik met gemak aan mijn neus voorbij gaan. Ook de fantasieloze dertien in een dozijn kruidenboters van de groothandel weersta ik zonder moeite. Verder hebben diverse fabrikanten handige kant-en-klaar kruidenboter in een doosje of praktische poeders in een zakje. Maar wat zit daar eigenlijk allemaal in? Gewoon lekkere boter met wat kruiden toch? Nou nee dus!

Ik heb heel veel ingrediëntenlijsten bekeken voor jullie, maar in alle lijstjes kwam ik diverse suikervormen tegen. De Verstegen kruidenboter-mix is redelijk puur, daar zit in: Glucosestroop, 19% kruiden (peterselie, tijm, majoraan, salie, rozemarijn), 15% zout, groenten (ui, knoflook), aroma’s, gember, salmiak. Maar het is toch raar dat zelfs daarvan het hoofdbestanddeel suiker is; en zoveel zout! Nee hoor mijnheer (m/v) Verstegen, die verse kruidenboter maken doe ik wel even zelf!

De allerlekkerste kruidenboters

De meest eenvoudige variant bestaat uit boter met peterselie en knoflook. Lekker, maar varieer eens! Gebruik in elk geval altijd verse kruiden en echte roomboter, liefst grasboter. Mengen met liefde en dan met veel smaak opeten! Zonder schuldgevoel, want dit past perfect in een koolhydraatarm menu.
Ik geef je drie recepten, wanneer ga je zelf deze verse kruidenboter maken?

  1. een klassieke knoflook kruidenboter
  2. een heerlijk frisse salie-citroenboter
  3. en een pittige koriander-peper-limoenboter

Elders op de website staan mijn befaamde heksenkazen. Die smaakcombinaties die ik daar gebruik kunnen ook wel als inspiratie dienen voor de kruidenboter!

   verse kruidenboter maken

verse kruidenboter maken

Zo ga je 3 x verse kruidenboter maken

Laat je het even weten als je dit gemaakt hebt? Dat kan in de reacties onderaan of op onze Facebookpagina, Twitter en Pinterest. Altijd leuk & alvast dank!


verse kruidenboter maken

Verse kruidenboter maken, 3x de allerlekkerste

door Anna-Karina van Denderen
Er gaat niets boven zelfgemaakte verse kruidenboter. Een lekker kruidenbotertje erbij maakt een maaltijd gelijk gezellig vind ik. Op een koolhydraatarm stokbroodje is het haast onmisbaar bij de barbecue. TIP: doe de kruidenboter eens over je groente- of visgerecht!
5 van 1 stem
Afdrukken Reacties Bewaren
Gang: Bijgerecht
Keuken: Mediterraan
Trefwoord: dip, saus, dressing, smeer, knutselen in de keuken
Voorbereiden: 10 min
Totale tijd: 10 min

Voedingswaarden

1,75 gram kruidenboter per 125 g
Koolhydraten 1.75 g

Uit recept

3 x 125 gram kruidenboter

Ingrediënten

Basis (voor elk recept)

Bereiden

Knoflook kruidenboter
  • Overige ingrediënten: 15 gr verse kruiden (platte peterselie, bieslook en selderij) 2 tenen knoflook, 1 tl citroenrasp, peper en zout.
  • Hak de kruiden en knoflook ragfijn en meng met citroenrasp door 125 g zachte roomboter. Breng op smaak met peper en zout. Laat de boter opstijven in de koelkast.
  • Ook heerlijk over simpele gekookte bloemkool!
Salie-citroenboter
  • Overige ingrediënten: 5 gram salieblaadjes, 1½ tl citroenrasp, peper en zout.
  • Snijd de salie ragfijn en meng het samen met de citroenrasp door 125 g zachte roomboter. Breng op smaak met peper en zout. Laat de boter opstijven in de koelkast.
  • Ook zalig over gegrilde groene asperges of over je courgetti beide met Parmezaanse kaas!
Koriander-rode peper-limoenboter
  • Overige ingrediënten: 10 gr verse koriander, ½ rode peper, 1½ tl limoenrasp, peper en zout.
  • Hak de koriander fijn. Verwijder de zaadjes van de rode peper en snijd de peper fijn. Meng de koriander en rode peper met limoenrasp door 125 g zachte roomboter. Breng op smaak met peper en zout. Laat de boter opstijven in de koelkast.
  • Ook lekker bij een witvispakketje uit de oven!

© Uitgeverij Boekdelen - KoolhydraatarmRecept.nl Alle rechten voorbehouden. Teksten en recepten van blogs en/of afbeeldingen mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen. Lees meer over Auteursrecht op internet

Heeft het gesmaakt? Vertel het door!

Bestel een van onze kookboeken in alle reguliere boekhandels (NL en België) of online winkels, zoals Libris, AKO, Bruna of Bol.com!

Klik op de boeken en lees er alles over en bekijk de inkijkexemplaren!


(Gezien 3.455 keer, 1 vandaag)

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Lekker recept? Geef sterren!




Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

7 reacties op “Verse kruidenboter maken, 3x de allerlekkerste”

Ken je onze Facebook pagina al?

Like