Er gaat niets boven zelf verse kruidenboter maken. Een lekker kruidenbotertje erbij maakt een maaltijd gelijk gezellig vind ik. Op een koolhydraatarm (!) stokbroodje is het haast onmisbaar bij de barbecue. Zo’n broodje met kruidenboter werkt ook altijd goed als simpele starter van de maaltijd. TIP: doe de kruidenboter eens over je groente- of visgerecht! Wie het (ingewikkelde originele) recept bedacht heeft? Monsieur Boubier…, dat is nog een heel verhaal!
In mijn beleving is het fenomeen verse kruidenboter pas ergens in de jaren ’70 massaal in ons land in gebruik geraakt. Je kon geen restaurant binnenstappen of je kreeg al een mandje vers brood en een potje verse kruidenboter ‘van het huis’ voor je snufferd. Voor mij was het de tijd dat ik voor het eerst uit eten ging en ik was gelijk fan van zo’n gezellig beginnetje. Het is stiekem een van de dingen die ik tegenwoordig nog steeds moeilijk kan weerstaan. Echt verse kruidenboter tenminste. Deze kruidenboters bevatten gemiddeld ongeveer 1.75 gram koolhydraten per 125 gram.
Verse kruidenboter maken
Want laten we wel wezen, je hebt kruidenboter en kruidenboter. In de horeca krijg je vaak helemaal geen roomboter met verse kruiden erin maar een soort van vreemd luchtig goedje. Dat spul laat een nare vette laag in je mond achter, bah! Je hoort het al, die laat ik met gemak aan mijn neus voorbij gaan. Ook de fantasieloze dertien in een dozijn kruidenboters van de groothandel weersta ik zonder moeite. Verder hebben diverse fabrikanten handige kant-en-klaar kruidenboter in een doosje of praktische poeders in een zakje. Maar wat zit daar eigenlijk allemaal in? Gewoon lekkere boter met wat kruiden toch? Nou nee dus!
Ik heb heel veel ingrediëntenlijsten bekeken voor jullie, maar in alle lijstjes kwam ik diverse suikervormen tegen. De Verstegen kruidenboter-mix is redelijk puur, daar zit in: Glucosestroop, 19% kruiden (peterselie, tijm, majoraan, salie, rozemarijn), 15% zout, groenten (ui, knoflook), aroma’s, gember, salmiak. Maar het is toch raar dat zelfs daarvan het hoofdbestanddeel suiker is; en zoveel zout! Nee hoor mijnheer (m/v) Verstegen, die verse kruidenboter maken doe ik wel even zelf!
De allerlekkerste kruidenboters
De meest eenvoudige variant bestaat uit boter met peterselie en knoflook. Lekker, maar varieer eens! Gebruik in elk geval altijd verse kruiden en echte roomboter, liefst grasboter. Mengen met liefde en dan met veel smaak opeten! Zonder schuldgevoel, want dit past perfect in een koolhydraatarm menu.
Ik geef je drie recepten, wanneer ga je zelf deze verse kruidenboter maken?
- een klassieke knoflook kruidenboter
- een heerlijk frisse salie-citroenboter
- en een pittige koriander-peper-limoenboter
Elders op de website staan onze befaamde heksenkazen. Die smaakcombinaties aldaar kunnen ook wel als inspiratie dienen voor de kruidenboter!
Onze koolhydraatarme kookboeken!
Onze (papieren) kookboeken zijn heuse bestsellers te noemen! De kookboeken zijn sinds 20 september 2024 allemaal uitverkocht en worden niet opnieuw in druk genomen.
Verrukkelijk Koolhydraatarm
UITVERKOCHT!!!!!
ISBN 9789082659870
Gewoon Koolhydraatarm
UITVERKOCHT!!!!!
ISBN 9789082659818
Lekker & Makkelijk Koolhydraatarm
UITVERKOCHT!!!!!
ISBN 9789082659801
Kookboek van het jaar 2021
Nog zo’n lekker koolhydraatarm recept?
♥ Zoek meer koolhydraatarme & keto recepten met onze receptenzoeker, ons jaararchief of bekijk deze suggesties:
Zo ga je 3 x verse kruidenboter maken
Wat vind jij hiervan?
Geef de recepten sterren!
Heb je vragen over het koolhydraatarm dieet of keto leefstijl? Stuur een e-mail of ga naar onze Facebookpagina, Pinterest of Instagram
Een leuke foto showen? Tag ons op de socials met #KoolhydraatarmRecept
Verse kruidenboter maken, 3x de allerlekkerste
Voedingswaarde
(testfunctie, werkt nog niet op alle apparaten/browsers)
Ingrediënten
Basis (voor elk recept)
- 125 g roomboter, zacht en luchtig geroerd
Klik op de ingrediënten voor info over voedingswaarden, vervangtips en/of verkooppunten. HANDIG!
Bereiden
Knoflook kruidenboter
- Overige ingrediënten: 15 gr verse kruiden (platte peterselie, bieslook en selderij) 2 tenen knoflook, 1 tl citroenrasp, peper en zout.
- Hak de kruiden en knoflook ragfijn en meng met citroenrasp door 125 g zachte roomboter. Breng op smaak met peper en zout. Laat de boter opstijven in de koelkast.
- Ook heerlijk over simpele gekookte bloemkool!
Salie-citroenboter
- Overige ingrediënten: 5 gram salieblaadjes, 1½ tl citroenrasp, peper en zout.
- Snijd de salie ragfijn en meng het samen met de citroenrasp door 125 g zachte roomboter. Breng op smaak met peper en zout. Laat de boter opstijven in de koelkast.
- Ook zalig over gegrilde groene asperges of over je courgetti beide met Parmezaanse kaas!
Koriander-rode peper-limoenboter
- Overige ingrediënten: 10 gr verse koriander, ½ rode peper, 1½ tl limoenrasp, peper en zout.
- Hak de koriander fijn. Verwijder de zaadjes van de rode peper en snijd de peper fijn. Meng de koriander en rode peper met limoenrasp door 125 g zachte roomboter. Breng op smaak met peper en zout. Laat de boter opstijven in de koelkast.
- Ook lekker bij een witvispakketje uit de oven!
© Uitgeverij Boekdelen – KoolhydraatarmRecept.nl Alle rechten voorbehouden. Teksten en recepten van blogs en/of afbeeldingen mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen. Lees meer over Auteursrecht op internet
Hallo Anna Karina,
Helaas ben ik lactose intolerant. Kan ik het ook met lactosevrije boter maken en dan invriezen?
Hoi Monique, Dat zou je kunnen proberen. Ik ken dat spul niet maar als je het kunt invriezen zonder de toevoegingen zou het met de toevoegingen ook moeten lukken, lijkt me. Anders even navragen bij de leverancier van het product!
Hallo Anna Karina,
lekker! Ik ga veel maken en invriezen.
Nog een tip voor jou: de bloemetjes van de bieslook samen met een klein sjalottenen evt kknoflook. Dit Doorzachte boter ook super lekker.
Groeten Geessien Jousma.
Dag Anna-Karina,
Omdat ik last heb van een – erfelijk bepaald – verhoogd cholesterol (waarvoor ik medicijnen gebruik), durf ik dit vele vet in jouw recepten niet goed te gebruiken. Is mijn angst terecht?
Ze lijken me zo heerlijk…..
Alvast dank voor je reactie.
Helaas daar mag ik geen antwoord op geven, bespreek medische vragen a.u.b. met je behandelend arts (die zich goed heeft laten bijscholen met de laatste inzichten).
Hi Anna-Karina, wat voor broodachtig baksel heb je erbij liggen op de foto?
Een variatie op het basisbroodje (uit mijn boek) kijk eens bij het kaasbroodje!