verse eieren

Verse eieren? Doe de watertest!

Ha lekker; een eitje bakken op zondagochtend of een lekkere cake! Maar weet jij altijd precies wanneer jij je eieren kocht? Vorige week? Of was het nou toch al die week ervoor? Verse eieren kun je best lang bewaren en ja de houdbaarheidsdatum ervan staat op de verpakking. En ja, ook kun je ze soms na die datum nog prima eten. Maar wat als ze niet meer in hun oorspronkelijke doosje zitten? Ik weet niet hoe dat bij jullie is, maar wij zetten weleens eieren van het ene doosje in het andere doosje. Of we halen kakelverse eieren ‘bij de boer’. Dan krijgen we ze in een hergebruikdoosje mee, zonder (juiste) datum. Of de eerst nog verse eieren belanden, vanwege ruimtegebrek, in het speciale eier-inzetje van onze koelkast, hoe lang staan die daar er al? Kortom: je kunt niet altijd zomaar achterhalen of je eieren nog goed zijn.

Verse eieren of toch niet?

Met deze watertest kun je eenvoudig nagaan of je verse eieren hebt of niet. En of ze nog veilig te gebruiken zijn voor je zondagse ontbijtje. Neem een ruime, liefst glazen, kom en vul die met zoveel vers koud water dat het ei welke je wilt testen ook de ruimte heeft. Leg het ei er voorzichtig in en wacht even af wat er gebeurt. Blijft het liggen op de bodem of gaat het drijven?  Je kunt namelijk aan de stand van het ei aflezen hoe het gesteld is met de versheid. Voor een volledig overzicht zie de tekening verderop. Daarop zie je van dag tot dag hoe oud een ei is in welke stand. Zo simpel? Ja zo simpel.

NB:
Deze methode is voor eieren die je BUITEN de koelkast bewaart. Als je de eieren in de koelkast bewaart (in het doosje) drogen ze minder snel uit en blijven ze een stuk langer vers. 

Zinkend of drijvend ei

Ligt het ei lekker horizontaal vlak op de bodem? Dan is het een lekker vers eitje! Begint de bolle kant een beetje schuin omhoog te wijzen? Dan is het ei tussen de 4 en 9 dagen oud. Kun je ook zonder problemen gebruiken. Als het ei rechtop met de punt nog op de bodem staat is het nog steeds veilig om te eten, maar wacht niet te lang, ook beter om zo’n wat ouder ei hard te koken.  Hoe meer het ei in het water zweeft hoe minder geschikt het is voor veilige consumptie. Drijft het ei helemaal bovenin met een stukje boven water? Nou vergeet je ontbijt dan maar, eerst verse eieren kopen!

verse eieren, doe de watertest

Waarom deze methode nauwkeurig is

Deze watermethode is heel nauwkeurig omdat eierschalen poreus (luchtdoorlatend) zijn. Er stroomt na verloop van tijd wat lucht door de minuscule gaatjes in de schaal naar het binnenste van het ei. Maar ook verdampt de vloeistof binnenin het ei via die gaatjes. Daardoor neemt de houdbaarheid af. En hoe meer lucht de eierschaal binnenkomt, hoe meer drijfvermogen het ei krijgt. We weten door ervaring vrij precies hoe oud een ei is in welke stand. Zijn jouw eieren nog vers genoeg voor een lekker eiergerecht?


Bestel een van onze kookboeken in alle reguliere boekhandels (NL en België) of online winkels, zoals Libris, AKO, Bruna of Bol.com!

Gewoon Koolhydraatarm of Lekker & makkelijk Koolhydraatarm

Gewoon-Koolhydraatarm-Kookoek


(Gezien 94 keer, 1 vandaag)

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

5 reacties op “Verse eieren? Doe de watertest!”

Ken je onze Facebook pagina al?

Like