verrukkelijke groente friet

Verrukkelijke groentefriet!

Om de titel van ons prachtige NIEUWE kookboek Verrukkelijk Koolhydraatarm te eren, hebben we vandaag deze prachtige, goudgele en verrukkelijke groentefriet voor jullie! Even voor de duidelijkheid: groentefriet wordt NOOIT krokant zoals aardappelfriet. Aardappelen hebben veel meer zetmeel en dat maakt het knapperig. En ja, deze groentefriet smaakt ook echt naar groente. Sommige mensen blijven vergelijken met gewone patat… en dat is groentefriet nu eenmaal niet. Maar net zo goed wel lekker! Zeker als je de groentefriet kort blancheert en voorziet van een ‘paneerlaagje’ in plaats van bakken met olie, zijn ze uitstekend! Dat beetje crunchy laagje voorkomt ook dat ze slap worden.

Geen olie, geen zout maar een koolhydraatarm paneerlaagje!

Door olie te gebruiken wordt de groente friet niet verrukkelijk, maar echt slap! Dat doen wij dus mooi niet. Wij gebruikten een paneerlaagje voor onze verrukkelijke groentefriet. Knoflook, paprikavlokken en chili door een mengsel van amandel- en kokosmeel. Heerlijk, maar je kunt zelf ook lekker experimenteren met kruiden en specerijen. Mocht je kant-en-klaar patatkruiden willen gebruiken, bedenk dan wel dat die voor ongeveer de helft uit zout bestaan. Zout toevoegen maakt de friet ook slapper. Zout vinden wij niet echt nodig, en áls we dat willen, doen wij dat er dus pas op het bord bij. De frietjes zijn zo al heerlijk, maar helemaal een traktatie met een goede mayonaise. Of maak zelf een fris sausje van mayonaise, yoghurt en verse kruiden.

Groentefriet gesneden of homemade?

Tegenwoordig kun je groentefriet kant-en-klaar gesneden kopen. Toen ik er op uit ging was het niet voorradig, ik heb diverse winkels af gefietst, maar helaas overal uitverkocht! Dan maar zelf gesneden van ½ koolraap en ½ knolselderij, eigenlijk was dat zo klaar en ik kon ze prachtig lang maken. Minstens twee keer zo lange friet dan ze in de kant-en-klare verpakking groentefriet zitten. En een stuk verser! Je kunt ook wortel toevoegen, maar die moet eigenlijk langer garen dan koolraap en knolselderij, dus die blijft dan wel harder. Wij blancheren de frietjes eerst 3 minuten in kokend water. Je zou ze daarna ook in kunnen vriezen voor later gebruik. Het gewicht van een gemiddelde portie friet is ongeveer 165 gram. Wij hebben drie ruime porties verrukkelijke groentefriet gemaakt!

groente friet

groente friet uit de oven

Ook lekker:

Zo maak je de verrukkelijk groentefriet

Laat je het even weten als je dit gemaakt hebt? Dat kan in de reacties onderaan of op onze Facebookpagina, Twitter en Pinterest. Altijd leuk & alvast dank!

verrukkelijke groente friet

Verrukkelijke groentefriet!

Deze goudgele en verrukkelijke groentefriet met een 'paneerlaagje' zijn heerlijk! Dat beetje crunchy laagje voorkomt dat ze slap worden.
Afdrukken Reacties
Gang: Bijgerecht, Tussendoortje (hartig)
Keuken: Europees
Trefwoord: oven
Voorbereiden: 10 min
Koken: 30 min
Totale tijd: 40 min

Koolhydraten - hoeveelheid

9,5 gram koolhydraten per portie
Uit recept: 3 ruime porties

Ingrediënten

Paneerlaagje

Bereiden

  • Verwarm de oven voor op 200 °C en bekleed de bakplaat met bakpapier. En leg een schone theedoek klaar.
  • Blancheer de groentefriet 3 minuten. Blancheren is eerst water koken en daarna pas de groente erin doen. Schep de groentefriet met een schuimspaan uit de pan op een theedoek en laat iets afkoelen.
  • Neem 2 ruime kommen. Meng in de ene kom voor de paneerlaag het kokosmeel met amandelmeel, een teentje geperste knoflook, paprikavlokken en een snufje chili. Kluts in de andere kom 2 eieren los.
  • Schep eerst de groentefriet door de eieren en rol ze daarna door het paneermengsel.
Oven
  • Spreid de gepaneerde groentefriet uit over de bakplaat. Bak in het midden van de oven 25 - 35 minuten of totdat de frietjes beginnen te bruinen en zacht genoeg zijn. Laat halverwege het kookvocht een keer ontsnappen door de oven te openen. Wij houden van een bite. Bak ze niet te donker dat is echt heel ongezond!
Airfyer
  • Heb je een Airfyer? Zet die op 180-185 °C en bak ze eerst 10 minuten. Controleer dan de gaarheid, schud ze op en bak ze indien nodig dan nog eens 10-20 minuten.
  • Doe er zo nodig aan tafel wat zout op.
  • NB: wortel zal wat harder blijven.

© Uitgeverij Boekdelen - KoolhydraatarmRecept.nl Alle rechten voorbehouden. Teksten en recepten van blogs en/of afbeeldingen mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen. Lees meer over Auteursrecht op internet

Heeft het gesmaakt? Vertel het door!

Bestel een van onze kookboeken in alle reguliere boekhandels (NL en België) of online winkels, zoals Libris, AKO, Bruna of Bol.com!

Klik op de boeken en lees er alles over en bekijk de inkijkexemplaren!


Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

13 reacties op “Verrukkelijke groentefriet!”

Ken je onze Facebook pagina al?facebook-koolhydraatarmreceptLike

 

450 Shares
Share289
Pin161
Tweet