Om de titel van ons prachtige kookboek Verrukkelijk Koolhydraatarm te eren, hebben we vandaag deze prachtige, goudgele en verrukkelijke groentefriet voor jullie! Even voor de duidelijkheid: groentefriet wordt NOOIT krokant zoals aardappelfriet. Aardappelen hebben veel meer zetmeel en dat maakt het knapperig. En ja, deze groentefriet smaakt ook echt naar groente. Sommige mensen blijven vergelijken met gewone patat… en dat is groentefriet nu eenmaal niet. Maar net zo goed wel lekker! Zeker als je de groentefriet kort blancheert en voorziet van een ‘paneerlaagje’ in plaats van bakken met olie, zijn ze uitstekend! Dat beetje crunchy laagje voorkomt ook dat ze slap worden. bevat per portie 9.75 gram koolhydraten.
Geen olie, geen zout maar een koolhydraatarm paneerlaagje!
Door olie te gebruiken wordt de groente friet niet verrukkelijk, maar echt slap! Dat doen wij dus mooi niet. Wij gebruikten een paneerlaagje voor onze verrukkelijke groentefriet. Knoflook, paprikavlokken en chili door een mengsel van amandel- en kokosmeel. Heerlijk, maar je kunt zelf ook lekker experimenteren met kruiden en specerijen. Mocht je kant-en-klaar patatkruiden willen gebruiken, bedenk dan wel dat die voor ongeveer de helft uit zout bestaan. Zout toevoegen maakt de friet ook slapper. Zout vinden wij niet echt nodig, en áls we dat willen, doen wij dat er dus pas op het bord bij. De frietjes zijn zo al heerlijk, maar helemaal een traktatie met een goede mayonaise. Of maak zelf een fris sausje van mayonaise, yoghurt en verse kruiden.
Groentefriet gesneden of homemade?
Tegenwoordig kun je groentefriet kant-en-klaar gesneden kopen. Toen ik er op uit ging was het niet voorradig, ik heb diverse winkels af gefietst, maar helaas overal uitverkocht! Dan maar zelf gesneden van koolraap en knolselderij, eigenlijk was dat zo klaar en ik kon ze prachtig lang maken. Minstens twee keer zo lange friet dan ze in de kant-en-klare verpakking groentefriet zitten. En een stuk verser! Je kunt ook wortel toevoegen, maar die moet eigenlijk langer garen dan koolraap en knolselderij, dus die blijft dan wel harder. Wij blancheren de frietjes eerst 3 minuten in kokend water. Je zou ze daarna ook in kunnen vriezen voor later gebruik. Het gewicht van een gemiddelde portie friet is ongeveer 165 gram. Wij hebben drie ruime porties verrukkelijke groentefriet gemaakt!
Onze koolhydraatarme kookboeken!
Onze (papieren) kookboeken zijn heuse bestsellers te noemen! De kookboeken zijn sinds 20 september 2024 allemaal uitverkocht en worden niet opnieuw in druk genomen.
Verrukkelijk Koolhydraatarm
UITVERKOCHT!!!!!
ISBN 9789082659870
Gewoon Koolhydraatarm
UITVERKOCHT!!!!!
ISBN 9789082659818
Lekker & Makkelijk Koolhydraatarm
UITVERKOCHT!!!!!
ISBN 9789082659801
Kookboek van het jaar 2021
Nog zo’n lekker koolhydraatarm recept?
♥ Zoek meer koolhydraatarme & keto recepten met onze receptenzoeker, ons jaararchief of bekijk deze suggesties:
Zo maak je de verrukkelijk groentefriet
Wat vind jij hiervan?
Geef de recepten sterren!
Heb je vragen over het koolhydraatarm dieet of keto leefstijl? Stuur een e-mail of ga naar onze Facebookpagina, Pinterest of Instagram
Een leuke foto showen? Tag ons op de socials met #KoolhydraatarmRecept
Verrukkelijke groentefriet!
Voedingswaarde
(testfunctie, werkt nog niet op alle apparaten/browsers)
Ingrediënten
- 300 g koolraap, in frieten
- 300 g knolselderij, in frieten
- 2 eieren
Paneerlaagje
- 35 g kokosmeel
- 30 g amandelmeel
- 1 teentje knoflook
- 1 tl paprikavlokken
- snufje chilipoeder, – naar smaak
Klik op de ingrediënten voor info over voedingswaarden, vervangtips en/of verkooppunten. HANDIG!
Bereiden
- Verwarm de oven voor op 200 °C en bekleed de bakplaat met bakpapier. En leg een schone theedoek klaar.
- Snijd de groente tot friet of neem kant-en-klaar gesneden groentefriet. Blancheer de groentefriet 3 minuten. Blancheren is eerst water koken en daarna pas de groente erin doen. Schep de groentefriet met een schuimspaan uit de pan op een theedoek en laat iets afkoelen.
- Neem 2 ruime kommen. Meng in de ene kom voor de paneerlaag het kokosmeel met amandelmeel, een teentje geperste knoflook, paprikavlokken en een snufje chili. Kluts in de andere kom 2 eieren los.
- Schep eerst de groentefriet door de eieren en rol ze daarna door het paneermengsel.
Oven
- Spreid de gepaneerde groentefriet uit over de bakplaat. Bak in het midden van de oven 25 – 35 minuten of totdat de frietjes beginnen te bruinen en zacht genoeg zijn. Laat halverwege het kookvocht een keer ontsnappen door de oven te openen. Wij houden van een bite. Bak ze niet te donker dat is echt heel ongezond!
Airfyer
- Heb je een Airfyer? Zet die op 180-185 °C en bak ze eerst 10 minuten. Controleer dan de gaarheid, schud ze op en bak ze indien nodig dan nog eens 10-20 minuten.
- Doe er zo nodig aan tafel wat zout op.
- NB: wortel zal wat harder blijven.
© Uitgeverij Boekdelen – KoolhydraatarmRecept.nl Alle rechten voorbehouden. Teksten en recepten van blogs en/of afbeeldingen mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen. Lees meer over Auteursrecht op internet
Kan je ook normale Bloem gebruiken ipv kokosmeel? Ik lust namelijk geen kokos 🙈
Dit kokosmeel smaakt niet naar kokos, bloem is niet koolhydraatarm.
Kan dit ook met pompoen? Dat blijft bij mij altijd zo zacht
Dat klopt, groentes blijven altijd wat zachter, maar zo’n laagje erom is al een stuk lekkerder!
Heb het inderdaad met alleen knolselderij gemaakt maar niet zoveel als dat het gerecht aangeeft. Ik kreeg het niet eens op. Heb de gevulde mini paprikaatjes erbij gemaakt maar ook daar maar 3 van gehad. Was een erg vullende maaltijd. Heerlijk, zeker met een kwak mayonaise. Zeer zeker voor herhaling vatbaar. De rest van de knolselderij gebruik ik morgen voor de fluweelzachte mousse met boontjes en kip.
Wederom dank voor het heerlijke recept.
Klopt van meer koolhydraten ben je uiteraard ook sneller verzadigd.
Stad en land afgezocht naar koolraap. Niet te vinden, niet als geheel en ook niet gesneden. Kan ik de koolraap vervangen door de knolselderij?
Jahoor, das iets meer koolhydraten dan.
Was lekker. Maar had niet zo een mooie bruine kleur.
Fijn dat het gesmaakt heeft Riek! De kleur komt van het kokosmeel en het amandelmeel. En de juiste temperatuur van de oven.
ik heb alleen amandelmeel kun je dat gebruiken. Zonder kokosmeeel en hoeveel is dan wenselijk?
Hoi Emmy, Je kunt het proberen met de dubbele hoeveelheid amandelmeel, maar juist het kokosmeel kan het vocht opnemen.
Bedankt voor dit fijne recept! Ik was al enige tijd opzoek hoe ik de frietjes ook wat meer bite kon geven. Nu heb ik nog wel de vraag of en hoe ik dit met de airfryer kan maken.
Alvast bedankt,
Jis
Er staat een beschrijving bij voor de Airfryer Jis!
Helemaal overheen gekeken! Dank je.
Lekker,,maar wel een beetje slap. Misschien toch iets te lang laten blancheren?
Deed ons een beetje denken aan zoete aardappel
Zoals je ziet sneden wij de friet zelf en die zijn wellicht wat dikker? Die van ons waren zeker NIET slap! De volgende keer iets korter blancheren lijkt me?
Wat een fijne tip om tussendoor de oven eventjes te openen, zodat de friet knapperig wordt. Dit gerecht ga ik in mijn weekmenu inplannen. 👍
HOi Pia, Nou… echt heel knapperig zoals aardappel worden groentefrietjes nooit, maar zo voorkom je wel dat ze heel slap worden.
Dat ziet er lekker uit!!!! Dringend te proberen.
🙂 zeer drrrrrringend!
Lekker. Ik had nog een knolselderij liggen. Dus maar een soort groente gebruikt, maar ik ga het zeker nog bij andere groenten toepassen. Dat crunchy gekruide korstje was lekker en inderdaad droge, niet slappe, frietjes. Briljant! Ik heb de airfryer gebruikt. Voor herhaling vatbaar. Altijd blij met jullie recepten.
Leuk dat je ze gelijk gemaakt hebt Marianne. Nog leuker dat je ze lekker vond!