venkeltaart met geitenkaas

Venkeltaart met geitenkaas

De oude Grieken gebruikten venkel al als vermageringsmiddel en noemden het ‘marathron’ dat ‘dun worden’ betekent. Of zij ook venkeltaart met geitenkaas aten weet ik eerlijk gezegd niet. De venkeltaart maakte ik als een omgedraaide plaattaart een tarte tatin dus. Daarbij gaat eerst de vulling in de vorm en de deeglaag komt bovenop, na het bakken keer je de taart pas om. Zo krijg je een mooi en goed gare deegkorst die aan de randjes lekker knapperig is.  Venkel met geitenkaas is een beproefde combinatie ik voegde nog tijm en gemalen venkelzaad toe, oh die heerlijke geuren! Ik heb de venkel weer helemaal herontdekt, wat een heerlijke groente is dat toch… Voor mensen die wel eens last hebben van een opgeblazen gevoel of een knorrende maag: eet vaker venkel.

 

Herkomst van venkel
De naam venkel is afkomstig van het Latijnse woord ‘foenum’, dit betekent hooi. De Romeinen vonden namelijk dat de sterk aromatische geuren van de venkel op de geuren van hooi leken. Via middeleeuwse handelsroutes werd het eerst naar Zuid-Europa (Italië) vervoerd. Venkel werd vanuit Italië pas in Noord-Europa geïntroduceerd omstreeks het begin van de 18de eeuw. 

venkelplant-tekeningSpijsvertering-, en overgangsklachten
Venkel is een mooie plant en een zeer gezonde groente, het bevat weinig calorieën en is een goede bron van mineralen. Daarnaast wordt venkel veelvuldig gebruikt als geneeskrachtig kruid, meestal worden de (gedroogde) zaadjes van de venkelplant gebruikt voor heilzame doeleinden. Het is bekend dat ze de spijsvertering bevorderen, de vorming van darmgassen tegen gaan en helpen tegen een opgeblazen gevoel, zowel bij volwassenen als bij kleine baby’s met darmkrampen helpt venkelthee! De droge venkelzaadjes hebben ook een koortswerende, pijnstillende en hongerremmende werking.

De zaadjes een specifieke stof die ongeveer dezelfde werking heeft als het vrouwelijke hormoon oestrogeen. Venkelzaad geeft dan ook verlichting bij  vrouwenklachten die het gevolg zijn van een te lage oestrogeenspiegel in het lichaam. Zoals overgangsklachten en menstruatieklachten.
Bron: Groente en fruit

Weten wat er nog meer met venkel kan? Kijk hier voor alle venkelrecepten!

Klik voor vergrotingen

Zo maak je deze venkeltaart

Laat je het even weten als je dit gemaakt hebt? Dat kan in de reacties onderaan elk recept of op onze Facebookpagina, Twitter en Pinterest. Altijd leuk & alvast dank!

Venkeltaart met geitenkaas

venkeltaart met geitenkaas

Door Anna-Karina Geplaatst september 6, 2016

  • Aantal of hoeveelheid: 3 porties
  • Koolhydraten: 6 gr. khd pp (3 porties uit recept)
  • Voorbereiding: 15 minuten
  • Kooktijd: 20 minuten
  • Klaar in: 35 minuten

Venkeltaart met geitenkaas die aan de randjes lekker knapperig is *nommie*. Venkel met geitenkaas is een beproefde combinatie met extra tijm, oh die geuren!

Ingrediënten

Bereiding

  1. DEEG
    1 bol /125 gram mozzarella 0,9 khd fijngeplukt
    25 gram amandelmeel 1,7 khd
    15 gram kokosmeel 0.6 khd
    50 gram roomboter 0 khd
    1 rauw ei(eren) 0 khd
    peper en zout 0 khd
    Weeg amandelmeel en kokosmeel af in een kom en maal er peper en zout bij. Pluk de mozzarella in stukjes. Leg het ei klaar.
    Smelt dan de roomboter in een ruime steelpan op laag vuur, blijf de boter roeren zodat het niet gaat bakken! Smelt dan de mozzarella in de warme boter en roer met een houten lepel tot de mozzarella weer een zachte bal vormt en lijkt op kauwgom. Dit duurt bij mij een minuut of 3-4. De mozzarella moet zacht en warm zijn, dus blijf roeren. Voeg amandelmeel en kokosmeel toe en roer de massa stevig tot je een goed egaal gemengde deegbal in je pan hebt liggen. Doof het vuur. Breek een ei boven het warme deeg en roer het ei er direct doorheen tot het helemaal is opgenomen. Je hebt nu een mooi glanzend en elastisch deeg. Laat iets afkoelen en stort het op een vel bakpapier. Vorm met je handen tot een lap die straks over je ovenschaal en vulling gaat passen, rechthoekig of rond? Zie foto's.
  2. VULLING
    Maak de venkel schoon en snijd de knollen in repen. Bak ze gedurende een minuut of 5-7 in kokosolie of ghee in een ruime koekenpan. Ondertussen snijd je de bosui in ringen. Bak bosui samen met tijm, venkel en chilivlokken ca. 3 minuten mee. Proef en breng op smaak met peper en zout.
  3. Verwarm de heteluchtoven voor op 180 graden. Vet een platte taartvorm een beetje in, ik gebruikte een geëmailleerde vorm van Dille&Kamille, die vind ik zo fijn voor zo'n plaattaart! 27 x 31 x 3 cm
  4. Verbrokkel de geitenkaas en roer los met yoghurt, citroensap en ei. Als je van peper houdt doe er nog wat gemalen peper door.
  5. Doe de beetgare groenten over in de vorm en verdeel het geitenkaasmengsel over de groente, smeer het met een spatel een beetje gelijkmatig uit. Leg dan de deeglap over de vorm, haal voorzichtig het vel bakpapier eraf en duw de randjes binnen de vorm. Rasp er nog wat kaas over als je wilt.
  6. Bak de venkeltaart in 15-20 minuten gaar en mooi goudbruin in de voorverwarmde oven. Maak een stapeltje van de muntblaadjes rol ze op en snijd in ragfijne dunne reepjes.
  7. Snijdt het deeg helemaal los van de randen, leg een snijplank of groot plat bord over de vorm en keer de taart in 1x om. Garneer met de dunne muntreepjes. Snijd in driehoekige stukken en serveer. Lekker met wat komkommersalade met yoghurt-muntsaus. Eet smakelijk!
  8. Restjes bewaren in de koelkast en de volgende dag koud eten, ook lekker!

© KoolhydraatarmRecept.nl
Lees meer over Auteursrecht op internet



Bestel een van onze kookboeken in alle reguliere boekhandels (NL en België) of online winkels, zoals Libris, AKO, Bruna of Bol.com!

Gewoon Koolhydraatarm (nieuw!) of Lekker & makkelijk Koolhydraatarm

Gewoon-Koolhydraatarm-Kookoek

 

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

19 gedachten over “Venkeltaart met geitenkaas”

Ken je onze twee kookboeken al?
twee kookboeken koolhydraatarm