Venkeltaart met geitenkaas 19

venkeltaart met geitenkaas

De oude Grieken gebruikten venkel al als vermageringsmiddel en noemden het ‘marathron’ dat ‘dun worden’ betekent. Of zij ook venkeltaart met geitenkaas aten weet ik eerlijk gezegd niet. De venkeltaart maakte ik als een omgedraaide plaattaart een tarte tatin dus. Daarbij gaat eerst de vulling in de vorm en de deeglaag komt bovenop, na het bakken keer je de taart pas om. Zo krijg je een mooi en goed gare deegkorst die aan de randjes lekker knapperig is.  Venkel met geitenkaas is een beproefde combinatie ik voegde nog tijm en gemalen venkelzaad toe, oh die heerlijke geuren! Ik heb de venkel weer helemaal herontdekt, wat een heerlijke groente is dat toch… Voor mensen die wel eens last hebben van een opgeblazen gevoel of een knorrende maag: eet vaker venkel.

 

Herkomst van venkel
De naam venkel is afkomstig van het Latijnse woord ‘foenum’, dit betekent hooi. De Romeinen vonden namelijk dat de sterk aromatische geuren van de venkel op de geuren van hooi leken. Via middeleeuwse handelsroutes werd het eerst naar Zuid-Europa (Italië) vervoerd. Venkel werd vanuit Italië pas in Noord-Europa geïntroduceerd omstreeks het begin van de 18de eeuw. 

venkelplant-tekeningSpijsvertering-, en overgangsklachten
Venkel is een mooie plant en een zeer gezonde groente, het bevat weinig calorieën en is een goede bron van mineralen. Daarnaast wordt venkel veelvuldig gebruikt als geneeskrachtig kruid, meestal worden de (gedroogde) zaadjes van de venkelplant gebruikt voor heilzame doeleinden. Het is bekend dat ze de spijsvertering bevorderen, de vorming van darmgassen tegen gaan en helpen tegen een opgeblazen gevoel, zowel bij volwassenen als bij kleine baby’s met darmkrampen helpt venkelthee! De droge venkelzaadjes hebben ook een koortswerende, pijnstillende en hongerremmende werking.

De zaadjes een specifieke stof die ongeveer dezelfde werking heeft als het vrouwelijke hormoon oestrogeen. Venkelzaad geeft dan ook verlichting bij  vrouwenklachten die het gevolg zijn van een te lage oestrogeenspiegel in het lichaam. Zoals overgangsklachten en menstruatieklachten.
Bron: Groente en fruit

Weten wat er nog meer met venkel kan? Kijk hier voor alle venkelrecepten!

Klik voor vergrotingen

Zo maak je deze venkeltaart

Laat je het even weten als je dit gemaakt hebt? Dat kan in de reacties onderaan elk recept of op onze Facebookpagina, Twitter en Pinterest. Altijd leuk & alvast dank!

Venkeltaart met geitenkaas

venkeltaart met geitenkaas

Door Anna-Karina Geplaatst september 6, 2016

  • Aantal of hoeveelheid: 3 porties
  • Koolhydraten: 6 gr. khd pp (3 porties uit recept)
  • Voorbereiding: 15 minuten
  • Kooktijd: 20 minuten
  • Klaar in: 35 minuten

Venkeltaart met geitenkaas die aan de randjes lekker knapperig is *nommie*. Venkel met geitenkaas is een beproefde combinatie met extra tijm, oh die geuren!

Ingrediënten

Bereiding

  1. DEEG
    1 bol /125 gram mozzarella 0,9 khd fijngeplukt
    25 gram amandelmeel 1,7 khd
    15 gram kokosmeel 0.6 khd
    50 gram roomboter 0 khd
    1 rauw ei(eren) 0 khd
    peper en zout 0 khd
    Weeg amandelmeel en kokosmeel af in een kom en maal er peper en zout bij. Pluk de mozzarella in stukjes. Leg het ei klaar.
    Smelt dan de roomboter in een ruime steelpan op laag vuur, blijf de boter roeren zodat het niet gaat bakken! Smelt dan de mozzarella in de warme boter en roer met een houten lepel tot de mozzarella weer een zachte bal vormt en lijkt op kauwgom. Dit duurt bij mij een minuut of 3-4. De mozzarella moet zacht en warm zijn, dus blijf roeren. Voeg amandelmeel en kokosmeel toe en roer de massa stevig tot je een goed egaal gemengde deegbal in je pan hebt liggen. Doof het vuur. Breek een ei boven het warme deeg en roer het ei er direct doorheen tot het helemaal is opgenomen. Je hebt nu een mooi glanzend en elastisch deeg. Laat iets afkoelen en stort het op een vel bakpapier. Vorm met je handen tot een lap die straks over je ovenschaal en vulling gaat passen, rechthoekig of rond? Zie foto's.
  2. VULLING
    Maak de venkel schoon en snijd de knollen in repen. Bak ze gedurende een minuut of 5-7 in kokosolie of ghee in een ruime koekenpan. Ondertussen snijd je de bosui in ringen. Bak bosui samen met tijm, venkel en chilivlokken ca. 3 minuten mee. Proef en breng op smaak met peper en zout.
  3. Verwarm de heteluchtoven voor op 180 graden. Vet een platte taartvorm een beetje in, ik gebruikte een geëmailleerde vorm van Dille&Kamille, die vind ik zo fijn voor zo'n plaattaart! 27 x 31 x 3 cm
  4. Verbrokkel de geitenkaas en roer los met yoghurt, citroensap en ei. Als je van peper houdt doe er nog wat gemalen peper door.
  5. Doe de beetgare groenten over in de vorm en verdeel het geitenkaasmengsel over de groente, smeer het met een spatel een beetje gelijkmatig uit. Leg dan de deeglap over de vorm, haal voorzichtig het vel bakpapier eraf en duw de randjes binnen de vorm. Rasp er nog wat kaas over als je wilt.
  6. Bak de venkeltaart in 15-20 minuten gaar en mooi goudbruin in de voorverwarmde oven. Maak een stapeltje van de muntblaadjes rol ze op en snijd in ragfijne dunne reepjes.
  7. Snijdt het deeg helemaal los van de randen, leg een snijplank of groot plat bord over de vorm en keer de taart in 1x om. Garneer met de dunne muntreepjes. Snijd in driehoekige stukken en serveer. Lekker met wat komkommersalade met yoghurt-muntsaus. Eet smakelijk!
  8. Restjes bewaren in de koelkast en de volgende dag koud eten, ook lekker!

© KoolhydraatarmRecept.nl
Lees meer over Auteursrecht op internet


Bestel ons kookboek Lekker & makkelijk Koolhydraatarm nu in de boekhandels (NL en België) of bij Bol.com!

 



Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

19 gedachten over “Venkeltaart met geitenkaas

  • Joke

    Wederom een prima gerecht. Ik was uitgeschoten met de chilivlokken waardoor het erg pittig werd, maar voor mij des te beter van smaak. Venkel is wat aan de flauwe kant dus een boost van pit kan geen kwaad.

  • dam

    Beste,
    helemaal gelukt heb nu andere vorm gebruikt (emaille) en oventemperatuur iets warmer gezet nu een heerlijk knapperige korst aan de randen en mooi goudbruin gebakken. Complimenten voor de website zoveel heerlijke inspiratie dit maakt het zo veel makkelijker om heel anders en gezonder te gaan eten!

    • Anna-Karina Bericht auteur

      Hoi, Blij dat het is gelukt en dank dat je het even komt delen! Ik bak amandemeel nooit heter dan 180 graden (daar schijnen de vetten erg ongezond van te worden). Inderdaad heb ik ook de emaille vorm van Dille & Kamille, leuk vierkant, deelt makkelijk.

  • dam

    Wat is er fout gegaan vraag ik me af precies het recept gevolgd maar deeg blijft zacht bijna 40 min gebakken alleen randje bruin of had ik misschien harde geitenkaas moeten gebruiken zodat het vocht uit de onderlaag er teveel is ingetrokken?maar ja die kan je niet verkruimelen….De smaak is wel goed

    • Anna-Karina Bericht auteur

      Heb je dit deeg al eerder gebruikt? Ik weet niet wat je precies verwacht van de structuur? Het is voor mij altijd lastig (zo niet onmogelijk) om te beoordelen wat er ‘fout’ gaat. Kan aan de kwaliteit van de mozzarella liggen, of de meelsoorten, andere oventemperatuur etc. etc.

  • Jorien

    Sinds ruim een maand eet ik koolhydraatarm. Ik tel de koolhydraten niet. Ik wilde gewoon het eten van onnodige suikers verminderen.
    Ik maak regelmatig de recepten van je site, en ze smaken heerlijk. Vooral de romige Bloemkoolrisotto is een favoriet.

    Morgen een verjaardag en als hapje wil ik wat hartige taarten gaan maken. Ben benieuwd wat de visite er van vindt.
    Bedankt voor al die heerlijke recepten.

  • Fred Keulen

    Om te beginnen: Ik kook (bijna) nooit. Laatst wilde mijn vrouw dit recept maken, haalde alle ingrediënten in huis en blesseerde vervolgens haar schouder. Of ik het dan maar wilde maken. Slik. Ok … There goes nothing.
    Kort en goed. ‘s Avonds zegt zoonlief – een echte lekkerbek en superkritische gast: “Wow, da’s lekker!” En daar was niets teveel mee gezegd. Had er nog wel geraspte Parmezaanse kaas overheen gedaan.

  • Cora Eppinga

    heb m gemaakt en echt hartstikke lekker. Deeg was ook goed gelukt. De volgende dag koud vond ik m NOG lekkerder! Heb je site nog maar sinds kort ontdekt, want ik ben nog maar sinds kort bezig met koolhydraatarme recepten. Ik hou erg van koken en ben ook wel kritisch. Maar zowel de focacia als dit recept heb ik nu gemaakt en beiden hartstikke lekker. Dus thanks en we gaan door!

  • ilse van Eekelen

    Ik maak geregeld heerlijke recepten van deze site en deze wil ik ook heel graag uitproberen. Echter het gebruik van amandelmeel begint me een beetje tegen te staan vanwege de overheersende smaak. is er een goed alternatief. ik denk dan bijvoorbeeld aan havermeel oid?

  • Monique

    Ik had zo mijn twijfel over het deeg, maar dat is echt geweldig! Snel klaar en inderdaad lekker knapperig randje. Deze venkeltaart is echt een topper. Super lekker, zowel warm als koud!