Venkeltaart met geitenkaas

venkeltaart met geitenkaas

De oude Grieken gebruikten venkel al als vermageringsmiddel en noemden het marathron wat dun worden betekent. Of zij ook deze koolhydraatarme venkeltaart met geitenkaas kenden, denk ik eerlijk gezegd niet. De venkeltaart maakte ik als een omgedraaide plaattaart een tarte tatin dus. Daarbij gaat eerst de vulling in de vorm en de deeglaag komt bovenop. Dus na het bakken keer je de taart pas om. Daardoor krijg je een mooie en goed gare deegkorst, die aan de randjes lekker knapperig is.  Venkel met geitenkaas is een beproefde combinatie en ik voegde nog tijm en gemalen venkelzaad toe, oh die heerlijke geuren! Ik heb de venkel weer helemaal herontdekt, wat een heerlijke groente is dat toch. Per portie 5.65 gram koolhydraten.

venkelplant-tekening
Spijsvertering-, en overgangsklachten

Venkel is een mooie plant en een zeer gezonde groente, het bevat weinig calorieën en is een goede bron van mineralen. Daarnaast wordt venkel veelvuldig gebruikt als geneeskrachtig kruid, meestal worden de (gedroogde) zaadjes van de venkelplant gebruikt voor heilzame doeleinden. Het is bekend dat ze de spijsvertering bevorderen, de vorming van darmgassen tegen gaan en helpen tegen een opgeblazen gevoel, zowel bij volwassenen als bij kleine baby’s met darmkrampen helpt venkelthee! Dus mensen die wel eens last hebben van een opgeblazen gevoel of een knorrende maag eten zeker deze venkeltaart met geitenkaas.

De droge venkelzaadjes hebben ook een koortswerende, pijnstillende en honger remmende werking. De zaadjes bevatten een specifieke stof die ongeveer dezelfde werking heeft als het vrouwelijke hormoon oestrogeen. Venkelzaad geeft dan ook verlichting bij  vrouwenklachten, die het gevolg zijn van een te lage oestrogeenspiegel in het lichaam. Zoals overgangsklachten en menstruatieklachten. Bron: Groente en fruit


♥ Zoek meer koolhydraatarme recepten met onze receptenzoeker of bekijk deze suggesties:

venkeltaart met geitenkaas
venkeltaart met geitenkaas

Zo maak je deze venkeltaart met geitenkaas

Heb je vragen, wil je reageren of een leuke foto showen? Dat kan! Dat vinden wij en anderen namelijk heel leuk & alvast dank! Gebruik het reactieformulier hieronder of tag ons op Facebookpagina, Instagram of Pinterest. Graag met #KoohydraatarmRecept!


Venkeltaart met geitenkaas

venkeltaart met geitenkaas
Door: Anna-Karina van Denderen
Venkeltaart met geitenkaas die aan de randjes lekker knapperig is *nommie*. Venkel met geitenkaas is een beproefde combinatie met extra tijm, oh die geuren!

Ook in Gewoon Koolhydraatarm, blz. 159

4.75 van 4 stemmen
Voorbereidingstijd 15 min
Bereidingstijd 20 min
Deeg maken 5 min
Totale tijd 40 min

Voedingswaarde

Per portie, inclusief korst
calorieën 571.57 kcalkoolhydraten 5.65 geiwitten 26.2 gvetten 48.1 gvezels 6.97 g
Hoeveelheid (aan te passen)3 porties

Ingrediënten

Vulling

Serveren

  • 3 blaadjes munt - vers in reepjes gesneden

De meeste ingrediënten zijn klikbaar. Dan krijg je meer info over o.a. verkooppunten, voedingswaarden en/of vervangtips. HANDIG!

Bereiden
 

  • Maak het mozzarelladeeg en vorm tot een lap die over de ovenschaal past. Het deeg gaat nog niet in de vorm.
  • Verwarm de heteluchtoven voor op 180 °C en vet een ovenschaal in. Ik gebruikte een geëmailleerde vorm van Dille & Kamille, 27 x 31 x 3 cm. Zie foto.
    venkeltaart met geitenkaas

Vulling

  • Maak de venkel schoon en snijd de knollen in repen. Bak de repen 5-7 in een ruime koekenpan met olijfolie. Snijd de bosui in ringen en bak deze samen met tijm, venkelzaad en paprikavlokken 3 minuten mee. Proef en breng de vulling op smaak met peper en zout. Doe over in de vorm.
  • Verbrokkel de geitenkaas en roer los met Griekse yoghurt, citroensap en ei. Verdeel dit over de groente. Leg dan de deeglap (met behulp van het bakvel) over de vorm. Haal het bakvel los en duw de randjes binnen de vorm. Rasp er kaas over.

Bakken

  • Bak de venkeltaart 15-20 minuten of tot het goudbruin kleurt. Maak de korst los van de randen, leg er een snijplank op en keer de taart in één keer om.
    venkeltaart met geitenkaas

Serveren

  • Snijd in driehoekige stukken en serveer met ragfijne muntreepjes. Lekker met wat komkommersalade met yoghurt-muntsaus. Eet smakelijk!
  • Restjes bewaren in de koelkast en de volgende dag koud eten, ook lekker!

© Uitgeverij Boekdelen KoolhydraatarmRecept.nl Alle rechten voorbehouden. Teksten en recepten van blogs en/of afbeeldingen mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen. Lees meer over Auteursrecht op internet

Heeft het gesmaakt? Vertel het door!Laat een reactie achter, of tag ons op de socials met #koolhydraatarmrecept

Onze kookboeken bomvol koolhydraatarme recepten


Bestel bij voorkeur in de reguliere boekhandel om de hoek (Nederland én België). Mochten die onze kookboeken niet op voorraad hebben dan kunnen ze het altijd (gratis) voor je bestellen. Of bestel online via Bazarow.com, Libris, AKO, Bookspot of Bruna verzenden is overal gratis! Natuurlijk staan de boeken ook bij Bol.com in de etalage.

Wil je ons heel direct steunen? Of wil je het boek cadeau geven en/of laten signeren dan kun je het ook bestellen via ons eigen Boekdelen winkeltje. Je betaalt dan wel een bijdrage verzendkosten.

Klik op de titels, bekijk de inkijkexemplaren en lees er alles over!



Abonneer
Laat het weten als er
guest

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

21 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties