venkeltaart met geitenkaas

Venkeltaart met geitenkaas

De oude Grieken gebruikten venkel al als vermageringsmiddel en noemden het ‘marathron’ dat ‘dun worden’ betekent. Of zij ook deze koolhydraatarme venkeltaart met geitenkaas kenden, denk ik eerlijk gezegd niet. De venkeltaart maakte ik als een omgedraaide plaattaart een tarte tatin dus. Daarbij gaat eerst de vulling in de vorm en de deeglaag komt bovenop. Dus na het bakken keer je de taart pas om. Daardoor krijg je een mooie en goed gare deegkorst, die aan de randjes lekker knapperig is.  Venkel met geitenkaas is een beproefde combinatie en ik voegde nog tijm en gemalen venkelzaad toe, oh die heerlijke geuren! Ik heb de venkel weer helemaal herontdekt, wat een heerlijke groente is dat toch.

 

venkelplant-tekeningSpijsvertering-, en overgangsklachten

Venkel is een mooie plant en een zeer gezonde groente, het bevat weinig calorieën en is een goede bron van mineralen. Daarnaast wordt venkel veelvuldig gebruikt als geneeskrachtig kruid, meestal worden de (gedroogde) zaadjes van de venkelplant gebruikt voor heilzame doeleinden. Het is bekend dat ze de spijsvertering bevorderen, de vorming van darmgassen tegen gaan en helpen tegen een opgeblazen gevoel, zowel bij volwassenen als bij kleine baby’s met darmkrampen helpt venkelthee! Dus mensen die wel eens last hebben van een opgeblazen gevoel of een knorrende maag eten zeker deze venkeltaart met geitenkaas.

De droge venkelzaadjes hebben ook een koortswerende, pijnstillende en hongerremmende werking. De zaadjes bevatten een specifieke stof die ongeveer dezelfde werking heeft als het vrouwelijke hormoon oestrogeen. Venkelzaad geeft dan ook verlichting bij  vrouwenklachten, die het gevolg zijn van een te lage oestrogeenspiegel in het lichaam. Zoals overgangsklachten en menstruatieklachten. Bron: Groente en fruit

Weten wat er nog meer met venkel kan? Kijk hier voor alle venkelrecepten!

venkeltaart met geitenkaas

venkeltaart met geitenkaas

Zo maak je deze venkeltaart met geitenkaas

Laat je het even weten als je dit gemaakt hebt? Dat kan in de reacties onderaan elk recept of op onze Facebookpagina, Twitter en Pinterest. Altijd leuk & alvast dank!


venkeltaart met geitenkaas

Venkeltaart met geitenkaas

Venkeltaart met geitenkaas die aan de randjes lekker knapperig is *nommie*. Venkel met geitenkaas is een beproefde combinatie met extra tijm, oh die geuren!

Ook in Gewoon Koolhydraatarm, blz. 159

5 van 3 stemmen
Afdrukken Reacties Bewaren
Gang: Hoofdgerecht, Lunch
Keuken: Mediterraan
Trefwoord: quiche & hartige taarten
Voorbereiden: 15 min
Koken: 20 min
Deeg maken: 5 min
Totale tijd: 40 min

Koolhydraten - hoeveelheid

6 gram koolhydraten per portie
Uit recept: 3 porties

Ingrediënten

  • Mozzarelladeeg volgens dit recept - (3,2 gram koolhydraten)
Vulling
Serveren
  • 3 blaadjes munt - vers in reepjes gesneden

Bereiden

  • Maak het mozzarelladeeg en vorm tot een lap die over de ovenschaal past. Het deeg gaat nog niet in de vorm.
  • Verwarm de heteluchtoven voor op 180 °C en vet een ovenschaal in. Ik gebruikte een geëmailleerde vorm van Dille & Kamille, 27 x 31 x 3 cm. Zie foto.
    venkeltaart met geitenkaas
Vulling
  • Maak de venkel schoon en snijd de knollen in repen. Bak de repen 5-7 in een ruime koekenpan met olijfolie. Snijd de bosui in ringen en bak deze samen met tijm, venkelzaad en paprikavlokken 3 minuten mee. Proef en breng de vulling op smaak met peper en zout. Doe over in de vorm.
  • Verbrokkel de geitenkaas en roer los met Griekse yoghurt, citroensap en ei. Verdeel dit over de groente. Leg dan de deeglap (met behulp van het bakvel) over de vorm. Haal het bakvel los en duw de randjes binnen de vorm. Rasp er kaas over.
Bakken
  • Bak de venkeltaart 15-20 minuten of tot het goudbruin kleurt. Maak de korst los van de randen, leg er een snijplank op en keer de taart in één keer om.
    venkeltaart met geitenkaas
Serveren
  • Snijd in driehoekige stukken en serveer met ragfijne muntreepjes. Lekker met wat komkommersalade met yoghurt-muntsaus. Eet smakelijk!
  • Restjes bewaren in de koelkast en de volgende dag koud eten, ook lekker!

© Uitgeverij Boekdelen - KoolhydraatarmRecept.nl Alle rechten voorbehouden. Teksten en recepten van blogs en/of afbeeldingen mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen. Lees meer over Auteursrecht op internet

Heeft het gesmaakt? Vertel het door!

Bestel een van onze kookboeken in alle reguliere boekhandels (NL en België) of online winkels, zoals Libris, AKO, Bruna of Bol.com!

Klik op de boeken en lees er alles over en bekijk de inkijkexemplaren!


Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *






Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

20 reacties op “Venkeltaart met geitenkaas”

Ken je onze Facebook pagina al?

Like

 

170 Shares
Share22
Pin148
Tweet