venkelsalade met passie!

Venkelsalade met passie!

Een zeer aromatische, koolhydraatarme lunch of voorgerecht. Eet deze venkelsalade met passie en je plukt de vruchten van een onverwachte smaak samensmelting. Ook mee naar je werk in de lunchbox kan heel goed omdat venkel een harde groente is en ook lang lekker blijft. Misschien denk je dat we normaal gesproken níet met passie koken, maar dan moet ik even iets verduidelijken: het gaat hier niet om een hartenkreet, maar om een vrucht. Voor de venkelsalade met passie, serveren we de dressing waarin passievrucht is verwerkt apart van de salade. Zo kan iedereen zelf de dosering bepalen en het staat extra feestelijk. Dat is ook lollig als je ‘m met Kerstmis nog wilt serveren!

Winnaar en vervangen

Deze venkelsalade met passie is weer zo’n leuke koolhydraatarme toepassing van een bijzonder stukje fruit. Omdat je er maar weinig van neemt blijft de hoeveelheid koolhydraten beperkt. Zo is de combinatie van het (licht)bittere, anijsachtige van de venkel en het aromatische zoet van de passievrucht een absolute winnaar. De smaak van de venkel komt het meest tot z’n recht als je die dun raspt, wij gebruikten daarvoor een dunschiller. TIP! Mocht je nu totaal geen fan zijn van venkel dan is bleekselderij een lekkere vervanger of zelfs courgette of komkommer zou kunnen.

Passievrucht of maracuja

De supermarkten liggen in de decembermaand vol met deze tropische paarse vrucht, die een geelgroen zusje heeft dat maracuja wordt genoemd. De passievrucht wordt vooral geïmporteerd uit Venezuela, Brazilië, Zimbabwe, Ivoorkust en Kenia. De leerachtige schil is oneetbaar, maar de geleiachtige vulling van de vrucht des te meer. De vruchten van de passiebloem die we hier in Nederland kennen, zijn in principe wel eetbaar, maar ze hebben nauwelijks smaak. Onrijpe vruchten kunnen ook giftig zijn. De passievrucht die wordt geïmporteerd levert een mooie zoete, maar ook friszure smaak af, die lang in je mond blijft hangen. Ideaal om te combineren met de frisse venkelsalade.

Geneeskrachtige venkel

Ik denk dat venkel wel een van de meest ondergewaardeerde groentes is. Het is niet alleen heel lekker, zowel gekookt of geblancheerd als rauw, maar staat al eeuwenlang bekend als geneeskrachtig. Venkelolie is de meest geconcentreerde vorm, maar van de zaden wordt ook wel thee gezet. Wel met mate gebruiken, want (extreem) hoge doseringen geven kans op hallucinaties of leverschade. Anna-Karina en ik zijn fan van de venkel. Je kunt op deze website dan ook diverse recepten met venkel vinden. We kunnen ze stuk voor stuk met passie aanbevelen!

venkelsalade met passie!  venkelsalade met passie!

Ook lekker:

Zo maak je Venkelsalade met passie!

Laat je het even weten als je dit gemaakt hebt? Dat kan in de reacties onderaan of op onze Facebookpagina, Twitter en Pinterest. Altijd leuk & alvast dank!


venkelsalade met passie!

Venkelsalade met passie!

door Hans van Deelen
In deze venkelsalade met passie vormen het (licht)bittere van de venkel en het aromatische zoet van de passievrucht een onweerstaanbare combinatie.
5 van 1 stem
Afdrukken Reacties Bewaren
Gang: Lunch, Salade, Voorgerecht
Keuken: Oosters, Overig
Trefwoord: groente, maaltijdsalade
Voorbereiden: 15 min
Totale tijd: 15 min

Voedingswaarden

6,5 gram koolhydraten per portie
Koolhydraten 6.5 g

Uit recept

2 porties

Ingrediënten

Passiedressing
Salade

Bereiden

Dressing
  • Snijd voor de passiedressing de passievruchten in doormidden en schep de inhoud in een schaaltje. Meng samen met een kneepje limoensap, geraspte gember, olijfolie, Sweet Bee en de sojasaus tot een mooie egale dressing.
  • Rooster de pompoenpitten in een droge pan tot ze lichtjes verkleuren. Laat afkoelen.
Salade
  • Snijd voor de salade de harde onderkant en de vingers van de rauwe venkelknol. Schaaf de knol in zo dun mogelijke plakjes, wij gebruikten een brede dunschiller, ideaal voor de klus! Hak de kruiden.
  • Snijd de rode peper in ringetjes en meng met de geschaafde venkel, sinaasappelrasp en de gehakte kruiden in een saladeschaal.
  • Serveer de venkelsalade in diepe borden met pompoenpitten en een paar kalamata olijven. Schep de sublieme passiedressing in kleine schaaltjes en serveer deze apart bij de salade. Kijk, daar heb je een prachtige en heerlijke salade!
Portiegrootte
  • 2 lunchporties = 6,5 gram koolhydraten per persoon. Als bij- of voorgerecht serveer je uiteraard halve porties.

© Uitgeverij Boekdelen - KoolhydraatarmRecept.nl Alle rechten voorbehouden. Teksten en recepten van blogs en/of afbeeldingen mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen. Lees meer over Auteursrecht op internet

Heeft het gesmaakt? Vertel het door!

Bestel een van onze kookboeken in alle reguliere boekhandels (NL en België) of online winkels, zoals Libris, AKO, Bruna of Bol.com!

Klik op de boeken en lees er alles over en bekijk de inkijkexemplaren!


(Gezien 257 keer, 1 vandaag)

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Lekker recept? Geef sterren!




Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.