venkelsalade met gorgonzola

Venkelsalade met gorgonzola

Deze smaakvolle venkelsalade met gorgonzola is niet alleen voedzaam maar ook heerlijk licht. Dat komt vooral door de venkel. Want venkel is werkelijk een weldaad voor je ingewanden. Dus deze maaltijdsalades ligt zeker niet zwaar op de maag. De subtiele anijsachtige smaak van de venkel combineert geweldig met de gorgonzola. En die paar stukjes sinaasappel zorgen voor een aangename zoete toets. Ik nam jonge gorgonzola, die wordt ‘dolce’ genoemd. (0,8 gram koolhydraten/100 g) De smaak is licht  pittig. Bovendien heeft deze dolce een heerlijk zoetige nasmaak. Daarom is die juist erg geschikt voor in deze venkelsalade. Wil je het allemaal toch heftiger? Neem dan een rijpere gorgonzola, die heet ‘piccante’ en is krachtiger van smaak. (1 gram koolhydraten/100 g)

Structuren in de venkelsalade met gorgonzola

De structuren in de venkelsalade met gorgonzola vullen elkaar goed aan. Zachte veldsla, knapperige venkel, sappige sinaasappel* en cruncy nootjes, helemaal perfect eigenlijk!  Een salade is snel gemaakt, fris, gezond en makkelijk in te zetten als maaltijdsalade, bijgerecht of lunch. Je past eenvoudig de ingrediënten en hoeveelheden naar eigen behoefte aan. Als dressing gebruikte ik mijn basisdressing verrijkt met een snuf gemalen sinaasappelschil, als je een biologische sinaasappel neemt kunt je ook de verse schil raspen.

Focaccia met basilicumboter

Vandaag was het tropisch warm, dus hielden we het bij een lichte maaltijd. Bij de venkelsalade met gorgonzola bakte ik een variant op het koolhydraatarme focaccia recept. Maar dan zonder knoflook en rozemarijn. In plaats daarvan stukjes gedroogde paprika en klein een scheutje slagroom. Dat gaf het ‘broodje’ precies de gewenste smeuïge structuur. Verder mengde ik 30 gram roomboter met een handje zeer fijngesneden verse basilicum. Plus enkele druppels citroensap en peper en zout. Echt lekker frisse boter om de focaccia mee te besmeren. Al met al een uitstekende zalige zomerse maaltijd!

*De sinaasappel zou je eventueel kunnen vervangen. Neem tomaat en die een extra drupje zoetstof door de dressing. Uiteraard smaakt dat anders, maar wel wat minder koolhydraten.

venkelsalade met gorgonzola

venkelsalade met gorgonzola

venkelsalade met gorgonzola

Zo maak je deze venkelsalade met gorgonzola

Laat je het even weten als je dit gemaakt hebt? Dat kan in de reacties onderaan elk recept of op onze Facebookpagina, Twitter en Pinterest. Altijd leuk & alvast dank!


venkelsalade met gorgonzola

Venkelsalade met gorgonzola

Venkelsalade met gorgonzola! De subtiele anijsachtige smaak van de venkel combineert geweldig met gorgonzola, sinaasappel voor een aangename zoete toets.
5 van 1 stem
Afdrukken Reacties Bewaren
Gang: Hoofdgerecht, Lunch, Salade
Keuken: Mediterraan
Trefwoord: maaltijdsalade
Voorbereiden: 10 min
Focaccia erbij?: 25 min
Totale tijd: 35 min

Koolhydraten - hoeveelheid

7 gram koolhydraten per portie
Uit recept: 2 porties

Ingrediënten

Bereiden

  • Maak de sla schoon en droog en verdeel over een platte schaal.
  • Maak de venkel schoon en schaaf de knol in dunne reepjes. Schil ½ sinaasappel dik. Snijd de partjes los en halveer ze. Snijd de gorgonzola in stukjes. Rooster de noten in een droge pan en hak ze grof.
  • Meng de geschaafde venkel met de sinaasappel, gorgonzola en de geroosterde noten. Verdeel dit over de veldsla. Druppel tot slot de basisdressing over de venkelsalade.
  • Aan tafel en genieten!
Broodje met boter
  • Lekker met een koolhydraatarme focaccia broodje. Ik bakte die zonder knoflook en rozemarijn. In plaats daarvan stukjes gedroogde paprika en klein een scheutje slagroom. Precies de gewenste smeuïge structuur. (4 gram koolhydraten, per brood) en basilicumboter: 30 g roomboter, een handje ragfijn gesneden basilicum, drupje citroensap en peper en zout.
Minder koolhydraten?
  • Mocht je die sinaasappel teveel koolhydraten vinden, laat het dan weg. Of vervang het door tomaat en doe een drupje extra zoetstof door je dressing.

© Uitgeverij Boekdelen - KoolhydraatarmRecept.nl Alle rechten voorbehouden. Teksten en recepten van blogs en/of afbeeldingen mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen. Lees meer over Auteursrecht op internet

Heeft het gesmaakt? Vertel het door!

Bestel een van onze kookboeken in alle reguliere boekhandels (NL en België) of online winkels, zoals Libris, AKO, Bruna of Bol.com!

Klik op de boeken en lees er alles over en bekijk de inkijkexemplaren!


Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *






Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

10 reacties op “Venkelsalade met gorgonzola”

Ken je onze Facebook pagina al?

Like

 

203 Shares
Share95
Pin108
Tweet