venkelsalade met gorgonzola

Venkelsalade met gorgonzola

Deze smaakvolle venkelsalade met gorgonzola is niet alleen voedzaam maar ook heerlijk licht. Dat komt vooral door de venkel. Want venkel is werkelijk een weldaad voor je ingewanden. Dus deze maaltijdsalades ligt zeker niet zwaar op de maag. De subtiele anijsachtige smaak van de venkel combineert geweldig met de gorgonzola. En die paar stukjes sinaasappel* zorgen voor een aangename zoete toets. Ik nam jonge gorgonzola, die wordt ‘dolce’ genoemd. De smaak is licht  pittig. Bovendien heeft deze dolce een heerlijk zoetige nasmaak. Daarom is die juist erg geschikt voor in deze venkelsalade. Wil je het allemaal toch heftiger? Neem dan een rijpere gorgonzola, die heet ‘piccante’ en is krachtiger van smaak. Met deze ingrediënten bevat de salade 7.32 gram koolhydraten per portie, exclusief het broodje. 

Structuren in de venkelsalade met gorgonzola

De structuren in de venkelsalade met gorgonzola vullen elkaar goed aan. Zachte veldsla, knapperige venkel, sappige sinaasappel* en cruncy nootjes, helemaal perfect eigenlijk!  Een salade is snel gemaakt, fris, gezond en makkelijk in te zetten als maaltijdsalade, bijgerecht of lunch. Je past eenvoudig de ingrediënten en hoeveelheden naar eigen behoefte aan. Als dressing gebruikte ik mijn basisdressing verrijkt met een snuf gemalen sinaasappelschil, als je een biologische sinaasappel neemt kunt je ook de verse schil raspen.

Focaccia met basilicumboter

Vandaag was het tropisch warm, dus hielden we het bij een lichte maaltijd. Bij de venkelsalade met gorgonzola bakte ik een variant op het koolhydraatarme focaccia recept. Maar dan zonder knoflook en rozemarijn. In plaats daarvan stukjes gedroogde paprika en klein een scheutje slagroom. Dat gaf het broodje precies de gewenste smeuïge structuur. Verder mengde ik 30 gram roomboter met een handje zeer fijngesneden verse basilicum. Plus enkele druppels citroensap en peper en zout. Echt lekker frisse boter om de focaccia mee te besmeren. Al met al een uitstekende zalige zomerse maaltijd!

*De sinaasappel zou je eventueel kunnen vervangen. Neem tomaat en die een extra drupje zoetstof door de dressing. Uiteraard smaakt dat anders, maar wel wat minder koolhydraten.

♥ Zoek meer koolhydraatarme recepten met onze receptenzoeker, ons jaararchief of bekijk deze suggesties:

venkelsalade met gorgonzola
venkelsalade met gorgonzola
venkelsalade met gorgonzola

Zo maak je deze venkelsalade met gorgonzola

Heb je vragen, wil je reageren of een leuke foto showen? Dat kan! Dat vinden wij en anderen namelijk heel leuk & alvast dank! Gebruik het reactieformulier hieronder en vergeet de sterren niet! Of tag ons op Facebookpagina, Instagram of Pinterest, met #KoolhydraatarmRecept!


Venkelsalade met gorgonzola

venkelsalade met gorgonzola
Door: Anna-Karina van Denderen
Venkelsalade met gorgonzola! De subtiele anijsachtige smaak van de venkel combineert geweldig met gorgonzola, sinaasappel voor een aangename zoete toets.
5 van 1 stem
Voorbereidingstijd 10 min
Focaccia erbij? 25 min
Totale tijd 35 min

Voedingswaarde

Per portie
calorieën 383.9 kcalkoolhydraten 7.32 geiwitten 13.5 gvetten 32.42 gvezels 4.65 g
Hoeveelheid (aan te passen)2 porties

(testfunctie, werkt nog niet op alle apparaten/browsers)

Ingrediënten

Klik op de ingrediënten voor info over voedingswaarden en/of vervangtips. HANDIG!

Bereiden
 

  • Maak de sla schoon en droog en verdeel over een platte schaal.
  • Maak de venkel schoon en schaaf de knol in dunne reepjes. Schil ½ sinaasappel dik. Snijd de partjes los en halveer ze. Snijd de gorgonzola in stukjes. Rooster de noten in een droge pan en hak ze grof.
  • Meng de geschaafde venkel met de sinaasappel, gorgonzola en de geroosterde noten. Verdeel dit over de veldsla. Druppel tot slot de basisdressing over de venkelsalade.
  • Aan tafel en genieten!

Minder koolhydraten?

  • Mocht je die sinaasappel teveel koolhydraten vinden, laat het dan weg. Of vervang het door tomaat en doe een drupje extra zoetstof door je dressing.

Broodje met boter

  • Lekker met een koolhydraatarme focaccia broodje. Ik bakte die zonder knoflook en rozemarijn. In plaats daarvan stukjes gedroogde paprika en klein een scheutje slagroom. Precies de gewenste smeuïge structuur!
    Basilicumboter: 30 g roomboter, een handje ragfijn gesneden basilicum, drupje citroensap en peper en zout.

© Uitgeverij Boekdelen KoolhydraatarmRecept.nl Alle rechten voorbehouden. Teksten en recepten van blogs en/of afbeeldingen mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen. Lees meer over Auteursrecht op internet

Heeft het gesmaakt? Vertel het door!Laat een reactie achter, of tag ons op de socials met #koolhydraatarmrecept

Onze 3 bestsellende kookboeken!

Klik op de titels, bekijk de inkijkexemplaren en lees er alles over!

Lekker & makkelijk Koolhydraatarm, ISBN 9789082659801
Gewoon Koolhydraatarm, met 4 weekmenu’s – ISBN 9789082659818
Verrukkelijk Koolhydraatarm, met 4 weekmenu’s – ISBN 9789082659870

Kookboek bestellen?

Al onze kookboeken worden in eigen beheer uitgegeven via Hans zijn eigen Uitgeverij Boekdelen.

Maar de boeken zijn ook te koop via de reguliere boekhandels in Nederland en België. Steun bij voorkeur je lokale boekhandel! Mochten die het niet op voorraad hebben kunnen ze het altijd (gratis) voor je bestellen. Ook in online winkels kun je onze boeken bestellen. Bestellen kan overal online, bijvoorbeeld via Bazarow.com,  LibrisAKOBookspot of Bruna verzenden is overal gratis! In België zijn de boeken te koop via o.a. de Standaard Boekhandels. Natuurlijk staan de boeken ook bij Bol.com in de etalage. 

Onze kookboeken bestellen bij onszelf via Boekdelen.com:

Wil je ons heel direct steunen? Of wil je het boek cadeau geven en/of laten signeren dan kun je het het best bestellen via ons eigen Boekdelen winkeltje.



Abonneer
Laat het weten als er
guest

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

10 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Scroll naar top