venkelsalade met forel

Venkelsalade met forel

Vrijdag visdag doen? We hebben al verschillende salades met venkel op onze website gepubliceerd. Maar daar komt er toch nog lekker eentje bij: deze aromatische venkelsalade met forel! Wij aten het als lunch maar het is ook een bijzonder smakelijk voorgerechtje.  Een geweldige combinatie van heel verschillende bites en smaken, die toch samen voor een homogeen geheel zorgen. De lichte smaak van venkel in combinatie met de wat zware smaak van de gerookte vis wordt echt een eenheid door de room en het zoetje van de appel. Venkel is één van onze meest populaire groenten. Je kunt de knol vrij lang goed houden en op zo veel verschillende manieren verwerken en combineren, de mogelijkheden lijken eindeloos. We presenteerden al heel wat variaties qua smaak en textuur, kijk hier maar eens: venkelsoep, venkelsaus, venkelsoufflé, venkelrisotto, venkeltaart en een heel bijzondere venkeltapenade

Met de hand schaven

Anna-Karina kon niet wachten toen ze de venkelsalade met forel aan het opmaken was voor het maken van foto’s. “Het water loopt me in de mond”, was wat ze letterlijk zei. Ik vind het fijn als een tamelijk eenvoudig recept zo’n enthousiasme teweeg kan brengen. Ik vind in de keuken staan bepaald geen straf, maar het hoeft niet per se uren in beslag te nemen. Groot deel van het succes van deze venkelsalade met forel is om deze groente in zo dun mogelijke plakjes te schaven. Ik deed het met de hand. Het is wel zaak om een goede, brede dunschiller te hebben.  Maar misschien is er een keukenmachine die dat ook heel goed kan? De halve appel is het meest koolhydraatrijke ingrediënt van deze salade. Weglaten kan, maar dan lever je ook flink in op de smaak. Af en toe eens een beetje appel eten is prima wat ons betreft. Het is een goede bron van vitamines, voedingsvezels, enzymen, antioxidanten en fytonutriënten. 

Forel is vette vis

Als je geen forel kunt krijgen, je vindt het niet zo lekker, of je vindt het wat prijzig (valt best mee vind ik), dan kun je natuurlijk ook gaan voor makreel of gerookte kip. Maar de aardse smaak die forel heeft is toch heel erg eigen. Dat combineert uitstekend met de andere ingrediënten. Forel is vette vis en bevat nul gram koolhydraten, dus goed om met enige regelmaat op het menu te zetten. Een verpakking met forel, zoals je die bij de supermarkt kunt kopen bevat 125 gram, precies het gewicht dat je voor dit recept nodig hebt. Overtuigd? Aan de slag dan met die venkelsalade met forel!

 

venkelsalade met forel

 

Ook lekker:

Zo maak je Venkelsalade met forel

Laat je het even weten als je dit gemaakt hebt? Dat kan in de reacties onderaan of op onze Facebookpagina, Twitter en Pinterest. Altijd leuk & alvast dank!

venkelsalade met forel

Venkelsalade met forel

Venkelsalade met forel is een mooie combinatie van heel verschillende bites en smaken, die toch samen voor een homogeen geheel zorgen. Een geweldige lunch!
4.5 van 8 stemmen
Afdrukken Reacties Bewaren
Gang: Bijgerecht, Hoofdgerecht, Lunch, Salade
Keuken: Europees
Trefwoord: maaltijdsalade
Voorbereiden: 20 min
Totale tijd: 20 min

Koolhydraten - hoeveelheid

8,6 gram koolhydraten per portie (4,3 gram bij kleinere porties)
Uit recept: 2 porties

Ingrediënten

  • 125 g forelfilets - gerookte makreel of kip kan ook 0 khd
  • 1 venkel - 6 khd (300 g schoongemaakt)
  • ¼ komkommer - 1,3 khd (100 g schoongemaakt)
  • ½ appel - 7,2 khd
Dressing

Bereiden

  • Scheur of snijd de gerookte forel in stukken. (Je krijgt er wel vette vingers van!).
  • Haal de 'vingers' en de verharde onderkant van de venkelknol. Schaaf met een brede dunschiller of mandoline zo dun mogelijke plakjes van de venkel.
  • Snijd de komkommer overlangs doormidden en vervolgens in dunne plakjes. (ik had een biologische komkommer en liet daarom de groene schil er aanzitten).
  • Schil de ½ appel en snijd in dunne plakjes.Meng de geschaafde venkel, komkommer en appel in een saladeschaal.
  • Meng voor de dressing de zure room met de Griekse yoghurt, citroensap en rasp, fijngesneden bieslook, peper en zout. Schep de helft van de dressing door de salade in de schaal.
  • Schik de stukjes forel erop en geef de rest van de dressing er los bij. Garneer met wat vers geknipte bieslook en schep zoveel als je lust op je bordje. Je zult merken dat je eerder vol zit dan je vooraf dacht...

© Uitgeverij Boekdelen - KoolhydraatarmRecept.nl Alle rechten voorbehouden. Teksten en recepten van blogs en/of afbeeldingen mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen. Lees meer over Auteursrecht op internet

Heeft het gesmaakt? Vertel het door!

Bestel een van onze kookboeken in alle reguliere boekhandels (NL en België) of online winkels, zoals Libris, AKO, Bruna of Bol.com!

Klik op de boeken en lees er alles over en bekijk de inkijkexemplaren!


Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *






Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

12 reacties op “Venkelsalade met forel”

Ken je onze Facebook pagina al?

Like

 

145 Shares
Share73
Pin72
Tweet