Ik zeg het gelijk maar even. Voor deze venkel uit de oven hoef je niet perse blauwaderkaas te gebruiken, al is dat wel een donders lekkere en beproefde combinatie. Maar er zijn nu eenmaal mensen die griezelen van schimmelkaas. De venkel is eigenlijk met elke kaas wel oké. Wij hadden er een heerlijke salade bij met tonijn, wil je de salade liever helemaal vegetarisch? Neem dan de visvrije tonyn van de Vegetarische Slager of een handje noten, wel zelf even het aantal koolhydraten herberekenen in dat geval. De venkel uit de oven is per persoon 3.55 gram koolhydraten en de salade 3.4 gram koolhydraten. In totaal is het hele bordje dus 6.95 gram koolhydraten per persoon.
De smaak van venkel
Altijd als ik venkel eet denk ik “Waarom eet ik dit niet veel vaker?” Het heeft die onvergelijkbare zachte anijsachtige smaak, ik ben er dol op. Je kunt venkel koken, wokken, grillen, bakken of gewoon rauw eten. Gekookt heel lekker voor in een bijzondere soep en fijngesneden en rauw maak je er bijvoorbeeld een lekkere salade van. Voor deze venkel uit de oven heb ik de venkel 10 minuten voorgekookt, ondertussen maakte ik de kaassaus en hup de oven in. Al met al een fluitje van een cent om klaar te maken. Je kunt het ook van te voren klaarmaken, lekker makkelijk als je gasten krijgt of voor drukke werkdagen. Als de ‘vingers’ van de venkel een beetje mals zijn, gooi ze dan niet weg maar kook ze mee en eet ze op.
Onze koolhydraatarme kookboeken!
Onze (papieren) kookboeken zijn heuse bestsellers te noemen! We hebben besloten dat we onze boeken niet gaan herdrukken. Er is nog maar beperkte voorraad. Mocht je dus nog een boek willen aanschaffen, koop ‘m dan direct via Boekdelen.com (ons eigen winkeltje) daar zie je ook de actuele voorraad.
Nog zo’n lekker koolhydraatarm recept?
♥ Zoek meer koolhydraatarme & keto recepten met onze receptenzoeker, ons jaararchief of bekijk deze suggesties:
Zo maak je deze venkel uit de oven
Wat vind jij hiervan?
Geef de recepten sterren!
Heb je vragen over het koolhydraatarm dieet of keto leefstijl? Stuur een e-mail of ga naar onze Facebookpagina, Pinterest of Instagram
Een leuke foto showen? Tag ons op de socials met #KoolhydraatarmRecept
Venkel uit de oven met salade
Voedingswaarde
(testfunctie, werkt nog niet op alle apparaten/browsers)
Ingrediënten
Venkel uit de oven
- 250 g venkel, schoon en in plakken
- 75 g blauwaderkaas, DanaBlu 50+ of andere kaas
- 50 g roomkaas
- 1 el slagroom
- 20 g kaas, indien zelf geraspt, voor bovenop
Salade
- 50 g bleekselderij, in elleboogjes
- 75 g paprika, in stukjes
- 100 g komkommer, in stukjes
- 4 cherrytomaatje, gehalveerd
- 100 g tonijn, 1 blikje, uitgelekt
- basisdressing , < klik voor recept
Klik op de ingrediënten voor info over voedingswaarden, vervangtips en/of verkooppunten. HANDIG!
Bereiden
Venkelschotel (3.55 g khd pp)
- Maak de venkel schoon, bewaar wat van het fijne groen voor de garnering. Snijd de knol in plakken van 1 à 2 cm dik. Kook de plakken in 5 minuten beetgaar.
- Verwarm de heteluchtoven voor op 180 °C en zet een ovenschaaltje klaar.
- Los de blauwaderkaas op laag vuur op in de roomkaas met slagroom.
- Leg de plakken venkel in de ovenschaal en giet de kaassaus erover. Rasp er tot slot (oude) kaas over. Gratineer de venkel 10-15 minuten tot de kaas begint te kleuren.
Salade (3.4 g khd pp)
- Snijd de ingrediënten voor de salade. Maak de dressing en meng alles door elkaar.
- Garneer de venkel uit de oven met wat vers gesneden venkelgroen. Eet smakelijk en geniet ervan!
© Uitgeverij Boekdelen – KoolhydraatarmRecept.nl Alle rechten voorbehouden. Teksten en recepten van blogs en/of afbeeldingen mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen. Lees meer over Auteursrecht op internet
Omdat wij een eigen groentetuin hebben, varieer ik erop los met allerlei gerechten.Er lagen nog zo,n 4 venkelknollen te wachten om opgegeten te worden. Heb het gerecht gemaakt voor ons hele gezin. Nadat alles op was, heb ik gevraagd of het voor herhaling vatbaar was. Reactie: hoor je ons klagen dan? Ik vond het heerlijk en zeker voor herhaling vatbaar.
🙂 leuk
En ook dit recept deze week gemaakt. Had twee venkelknollen gekocht en geen idee wat er mee te doen. Maar daar weten jullie goed raad mee bleek ook bij deze groente weer. Wist ik veel dat je per keer aan één knol voldoende had haha. En nu dus een fan erbij van deze groente. Ook ‘de man’ heeft genoten. Dank jullie wel!
Venkel was tot nu toe voor mij een onbekend terrein. De smaak verraste mij volkomen. Echt heerlijk in combinatie met de blauwaderkaas. Wordt zeker herhaald!
Nogmaals gemaakt en wederom gesmuld. Ik had helaas geen salade in huis en het was al te laat voor de winkel, dus zónder alleen de venkelschotel gegeten. Maar dat is écht een te kleine portie om de avond/nacht door te komen. Dus ’s avonds nog maar 2 koolhydraatarme crackers met kaas bij de koffie genomen….Maar het blijft een aanrader!!
Verrukkelijk! Wát een smaak-combinatie………
Voor de 1e keer venkel gegeten. Ik ben om !! Komt vaker op het menu. Had ipv een salade een stukje kabeljauw erbij. Lekker plain gebakken in wat roomboter! Smullen !!! 🙂
Nèt gegeten, en notjedikkie….wat was dit ontzettend lekker zeg. Ik had nog nooit venkel gegeten, en met die kaas….echt super! De salade erbij is een heerlijke combi. Ik heb enorm genoten. Dank je voor het recept.
Wat een heerlijk recept voor venkel! Ik heb er wel een beetje op gevarieerd. Had namelijk geitenkaas in huis en roomkaas met kruiden
Heb de geitenkaas niet echt opgelost in de slagroom en roomkaas, maar gewoon in een bakje met elkaar losgeroerd.
De combinatie van geitenkaas met venkel was ook erg lekker.
Bedankt voor je leuke recept!
Rauwe venkel (heel dun gesneden) met geitenkaas en tijm is ook heel yummie!
Sorry, ben ik weer, maar dit wilde ik je niet onthouden. Omdat míjn heer geen venkel lust, heb ik dit gerecht regelmatig voor mezelf gemaakt. Deze week toch maar eens geprobeert voor ons 2tjes: “Lieve schat probeer het een keertje, het is erg lekker”. Gelukkig heeft hij het inderdaad geprobeerd en………hij is ‘om’. Hij vindt de ‘Anna Karina venkel’ heerlijk. Je begrijpt, dit wilde ik je niet onthouden.
Lees op je FB pagina dat je niet lekker bent. Nou, met al die Jan Sixen onder de wol moet het toch lukken snel weer op te knappen. Beterschap.
Hoi Erna,
Dank voor je opbeurende woorden! (ben alweer opgeknapt hoor…) Ik vind dit soort verhalen zo leuk, niet alleen omdat het een compliment aan mijn adres is. Maar oprecht ben ik blij voor jouw heer dat hij nu weer iets aan zijn smaakpalet heeft toegevoegd. Gefeliciteerd daarmee! Doe hem mijn hartelijke groeten. Kan ik ‘m met nog meer ingrediënten overtuigen?
Gisteren gemaakt met plakken koolrabi, hij lag er nog, moest op en ik dacht: “moet ook lekker zijn”. Inderdaad het was het proberen zeker waard. Leuk een beetje ‘knutselen’ met die heerlijke recepten van je. Op dit moment staat er clafoutis in de oven voor een vriendin die straks komt. Ook al zo’n toprecept.
Net gegeten. Alsof er een engeltje …………….;-)
Venkel uit oven was heerlijk. Dank voor het recept. De salade was ook heerlijk. Maar de combi was een beetje bijzonder. Maar wel erg lekker gegeten.
Bijzonder bij elkaar ja dat klopt wel 😉
Dat heeft me gesmaakt! Superlekker, dank je wel.
Morganne
Heerlijk. Zag pas later dat jij de venkel overdwars had gesneden maar dat maakt voor de smaak niets uit. Het waren 2 porties maar had het bijna helemaal alleen opgegeten ?. In de salade had ik forelfillet gedaan ipv tonijn.
Ja overdwars dan heb je de hele stonk, dat is soms leuker dan losse stukken.
1 portie is 6,6 khd dus 2 porties is 13,2 khd, incl. de salade. Als dat in je dagtotaal past, dan is het niet zo erg misschien?
WoW, echt heerlijk dit!
Venkel was heerlijk!!! Met een stukje zalm (olie, knoflook en basilicum) gegeten.
Lijkt me lekker ja!
Is dit voor 1 persoon?
Goedemorgen,
De informatie over porties etc. staat altijd bovenaan het grijze receptkader.