Voor deze venkel uit de oven hoef je niet perse blauwaderkaas te gebruiken, al is dat wel een donders lekkere en beproefde combinatie. Wij hadden er een heerlijke salade bij met tonijn, wil je de salade liever helemaal vegetarisch? Neem dan de visvrije tonyn van de Vegetarische Slager of een handje noten, wel zelf even het aantal koolhydraten herberekenen in dat geval.
Venkel
Altijd als ik venkel eet denk ik “Waarom eet ik dit niet veel vaker?” Het heeft die onvergelijkbare zachte anijsachtige smaak, ik ben er dol op. Je kunt venkel koken, wokken, grillen, bakken of gewoon rauw eten. Gekookt heel lekker voor in een bijzondere soep en fijngesneden en rauw maak je er bijvoorbeeld een lekkere salade van. Voor deze venkel uit de oven heb ik de venkel 10 minuten voorgekookt, ondertussen maakte ik de kaassaus en hup de oven in. Al met al een fluitje van een cent om klaar te maken. Je kunt het ook van te voren klaarmaken, lekker makkelijk als je gasten krijgt of voor drukke werkdagen. Als de ‘vingers’ van de venkel een beetje mals zijn, gooi ze dan niet weg maar kook ze mee en eet ze op.
NB:
De venkel uit de oven is per persoon 3,6 gram koolhydraten en de salade 3 gr. khd. In totaal is het hele bordje dus 6,6 gr khd per persoon.
Klik voor vergrotingen
Zo maak je deze venkel uit de oven
Laat je het even weten als je dit gemaakt hebt? Dat kan in de reacties onderaan of op onze Facebookpagina, Twitter en Pinterest. Altijd leuk & alvast dank!
Venkel uit de oven met salade

Door januari 13, 2016
Geplaatst- Maaltijdgang: Hoofdgerecht - diner
- Aantal of hoeveelheid: 2 porties
- Koolhydraten: 6,6 gr. pp (2 porties uit recept)
- Voorbereiding: 10 minuten
- Kooktijd: 25 minuten
- Klaar in: 35 minuten
Voor deze venkel uit de oven hoef je niet perse blauwaderkaas te gebruiken, al is dat wel een donders lekkere en beproefde combinatie.
Ingrediënten
- VENKEL UIT DE OVEN
- 250 gram venkel 5 khd schoon en in plakken
- 75 gram blauwaderkaas 0,4 khd DanaBlu 50+ of andere pittige kaas
- 50 gram roomkaas 1,4 khd
- 1-2 eetlepels slagroom 0,4 khd
- 20 gram kaas 0 khd indien zelf geraspt SALADE
- 50 gram bleekselderij 1 khd in elleboogjes
- 75 gram paprika 2,5 khd in stukjes
- 100 gram komkommer 1,3 khd in stukjes
- 4 stuks cherrytomaatjes 1,2 khd gehealveerd
- 1 blikje tonijn 0 khd 100 gr. uitgelekt
- basisdressing < klik voor recept
Bereiding
- Snijd een plakje van de onderkant van de venkel en snijdt de 'vingers' los van de bovenkant, bewaar wat van het fijne groen voor de garnering. Snijd de knol dan in plakken van 1 à 2 cm dik. Kook de plakken (en de vingers als ze mals genoeg zijn) in 5 minuten beetgaar.
- Verwarm de oven voor op 200 graden (hetelucht 180 graden).
- Los de blauwaderkaas (of andere pittige kaas naar keuze) ondertussen langzaam op in de roomkaas aangelengd met slagroom.
- Leg de plakken venkel in een passende ovenschaal en giet de kaassaus erover. Rasp er nog een beetje (oude) kaas over en gratineer de venkel met kaassaus zo'n 10-15 minuten in de voorverwarmde oven (200 graden).
- Snijd de ingrediënten voor de salade, meng alles door elkaar en druppel de basisdressing erover.
- Garneer de venkel uit de oven met wat vers gesneden venkelgroen. Eet smakelijk en geniet ervan!
© Uitgeverij Boekdelen
Lees meer over Auteursrecht op internet
Bestel een van onze kookboeken in alle reguliere boekhandels (NL en België) of online winkels, zoals Libris, AKO, Bruna of Bol.com!
Gewoon Koolhydraatarm (nieuw!) of Lekker & makkelijk Koolhydraatarm
21 gedachten over “Venkel uit de oven met salade”
Venkel was tot nu toe voor mij een onbekend terrein. De smaak verraste mij volkomen. Echt heerlijk in combinatie met de blauwaderkaas. Wordt zeker herhaald!
Nogmaals gemaakt en wederom gesmuld. Ik had helaas geen salade in huis en het was al te laat voor de winkel, dus zónder alleen de venkelschotel gegeten. Maar dat is écht een te kleine portie om de avond/nacht door te komen. Dus ‘s avonds nog maar 2 koolhydraatarme crackers met kaas bij de koffie genomen….Maar het blijft een aanrader!!
Verrukkelijk! Wát een smaak-combinatie………
Voor de 1e keer venkel gegeten. Ik ben om !! Komt vaker op het menu. Had ipv een salade een stukje kabeljauw erbij. Lekker plain gebakken in wat roomboter! Smullen !!! 🙂
Nèt gegeten, en notjedikkie….wat was dit ontzettend lekker zeg. Ik had nog nooit venkel gegeten, en met die kaas….echt super! De salade erbij is een heerlijke combi. Ik heb enorm genoten. Dank je voor het recept.
Wat een heerlijk recept voor venkel! Ik heb er wel een beetje op gevarieerd. Had namelijk geitenkaas in huis en roomkaas met kruiden
Heb de geitenkaas niet echt opgelost in de slagroom en roomkaas, maar gewoon in een bakje met elkaar losgeroerd.
De combinatie van geitenkaas met venkel was ook erg lekker.
Bedankt voor je leuke recept!
Rauwe venkel (heel dun gesneden) met geitenkaas en tijm is ook heel yummie!
Sorry, ben ik weer, maar dit wilde ik je niet onthouden. Omdat míjn heer geen venkel lust, heb ik dit gerecht regelmatig voor mezelf gemaakt. Deze week toch maar eens geprobeert voor ons 2tjes: “Lieve schat probeer het een keertje, het is erg lekker”. Gelukkig heeft hij het inderdaad geprobeerd en………hij is ‘om’. Hij vindt de ‘Anna Karina venkel’ heerlijk. Je begrijpt, dit wilde ik je niet onthouden.
Lees op je FB pagina dat je niet lekker bent. Nou, met al die Jan Sixen onder de wol moet het toch lukken snel weer op te knappen. Beterschap.
Hoi Erna,
Dank voor je opbeurende woorden! (ben alweer opgeknapt hoor…) Ik vind dit soort verhalen zo leuk, niet alleen omdat het een compliment aan mijn adres is. Maar oprecht ben ik blij voor jouw heer dat hij nu weer iets aan zijn smaakpalet heeft toegevoegd. Gefeliciteerd daarmee! Doe hem mijn hartelijke groeten. Kan ik ‘m met nog meer ingrediënten overtuigen?
Gisteren gemaakt met plakken koolrabi, hij lag er nog, moest op en ik dacht: “moet ook lekker zijn”. Inderdaad het was het proberen zeker waard. Leuk een beetje ‘knutselen’ met die heerlijke recepten van je. Op dit moment staat er clafoutis in de oven voor een vriendin die straks komt. Ook al zo’n toprecept.
Net gegeten. Alsof er een engeltje …………….;-)
Venkel uit oven was heerlijk. Dank voor het recept. De salade was ook heerlijk. Maar de combi was een beetje bijzonder. Maar wel erg lekker gegeten.
Bijzonder bij elkaar ja dat klopt wel 😉
Dat heeft me gesmaakt! Superlekker, dank je wel.
Morganne
Heerlijk. Zag pas later dat jij de venkel overdwars had gesneden maar dat maakt voor de smaak niets uit. Het waren 2 porties maar had het bijna helemaal alleen opgegeten ?. In de salade had ik forelfillet gedaan ipv tonijn.
Ja overdwars dan heb je de hele stonk, dat is soms leuker dan losse stukken.
1 portie is 6,6 khd dus 2 porties is 13,2 khd, incl. de salade. Als dat in je dagtotaal past, dan is het niet zo erg misschien?
WoW, echt heerlijk dit!
Venkel was heerlijk!!! Met een stukje zalm (olie, knoflook en basilicum) gegeten.
Lijkt me lekker ja!
Is dit voor 1 persoon?
Goedemorgen,
De informatie over porties etc. staat altijd bovenaan het grijze receptkader.