Ook bij onze koolhydraatarme recepten zitten juweeltjes om te gebruiken op de plaats waar je vroeger aardappels zou gebruiken. Neem nou deze zalige venkel ricotta soufflé! Vroeger vermeed ik het als het kon om een (aardappel)soufflé te maken. Ik was veel te bang dat de boel niet zou rijzen, of juist in zou zakken, of dat het eiwit niet stijf zou worden bij het kloppen. Deze koolhydraatarme soufflé zakt veel minder snel in omdat we ricotta gebruiken. Immers je hoeft eigenlijk maar op een paar dingen te letten om je soufflé tot een succes te maken. En waarom dan niet meteen gaan voor deze schattige, subtiel smakende venkel ricotta soufflé? Niet alleen geschikt voor doordeweekse dagen, maar ook nog eens een heel kerstbestendig bijgerecht. Per portie de venkel ricotta soufflé 3.05 gram koolhydraten.
Venkel ricotta soufflé torentjes?
Wij aten de venkel ricotta soufflé als lunch bij een kleine salade. Maar zoals gezegd is het ook zeer geschikt om op hoogtijdagen te serveren. Wil je het allemaal nóg feestelijker? Spuit dan torentjes op bakpapier van het mengsel en bak ze iets korter in de oven. De soufflé zelf hielden we verder vrij subtiel van smaak. Dat is handig want zo past het eigenlijk overal bij. Denk aan een zachte witvisschotel met dille of een stoere, kruidige, mediterrane ovenschotel. Zet er zo’n mooie soufflé naast en je hebt een prachtmaaltijd! Altijd leuk om verschillende smaken en structuren op je bord te vinden. Veel plezier ermee!
De geheimen van een goede soufflé
Het geheim van een geslaagde soufflé zit ‘m in de details. Laat allereerst de eieren op kamertemperatuur komen, dan kan er meer lucht in. Ze kunnen tot 7 à 8 keer in volume toenemen. Perfect geklopt eiwit heeft een mooie zijdeglans en is glad van structuur, dus niet korrelig. Gebruik brandschone, ontvette materialen: kommen, garde en handen. Uiteraard bij het splitsen van de eieren even goed opletten dat er geen spoortje (vet) eigeel bij het eiwit terecht komt. Het beste kun je het eiwit opvangen in een klein – schoon en vetvrij – schaaltje, en het daarna pas overdoen in een metalen of glazen beslagkom (géén plastic). Mocht er dan toch eigeel bij het eiwit terecht komen, dan is er sprake van een geïsoleerd geval.
Het eiwit is goed stijf als:
- het in stijve pieken blijft staan als je de garde omhoogtrekt
- het schuim in de kom blijft zitten als je de kom ondersteboven houdt
- het eiwit niet inzakt als je er een heel ei oplegt
Inzakken?
Als de venkel ricotta soufflé klaar is, serveer de bakjes dan zo snel mogelijk. De lucht in de belletjes van de soufflé wordt tijdens het bakken ook verwarmd. Daardoor rijst de soufflé: immers warme lucht zet uit. Maar helaas is het omgekeerde ook waar. Als de soufflé eenmaal uit de oven is, koelt deze lucht af, waardoor de belletjes juist weer in volume afnemen. En dat maakt dat de soufflé iets inzakt. De enige oplossing is dan zo snel mogelijk opeten!
Dus zorg dat alles klaar staat en dat niemand meer van boven gehaald hoeft te worden. Een wat ingezakte soufflé smaakt niet slechter, maar ziet er een stuk minder stoer uit. En aangezien alle zintuigen meedoen, zou ik daar niet op inleveren. Wedden dat ook jij zonder kleerscheuren dan deze venkel ricotta soufflé maakt?
Onze koolhydraatarme kookboeken!
Onze (papieren) kookboeken zijn heuse bestsellers te noemen! We hebben besloten dat we onze boeken niet gaan herdrukken. Er is nog maar beperkte voorraad. Mocht je dus nog een boek willen aanschaffen, koop ‘m dan direct via Boekdelen.com (ons eigen winkeltje) daar zie je ook de actuele voorraad.
Nog zo’n lekker koolhydraatarm recept?
♥ Zoek meer koolhydraatarme & keto recepten met onze receptenzoeker, ons jaararchief of bekijk deze suggesties:
Zo maak je venkel ricotta soufflé
Wat vind jij hiervan?
Geef de recepten sterren!
Heb je vragen over het koolhydraatarm dieet of keto leefstijl? Stuur een e-mail of ga naar onze Facebookpagina, Pinterest of Instagram
Een leuke foto showen? Tag ons op de socials met #KoolhydraatarmRecept
Venkel ricotta soufflé
Voedingswaarde
(testfunctie, werkt nog niet op alle apparaten/browsers)
Ingrediënten
Klik op de ingrediënten voor info over voedingswaarden, vervangtips en/of verkooppunten. HANDIG!
Bereiden
- Snijd de venkel in kleine stukjes en kook 4 minuten, spoel direct af met koud water en laat uitlekken.
- Snipper ondertussen de de ui en bak deze in wat olijfolie glazig.
- Verwarm de heteluchtoven voor op 200 graden en vet drie souffléschaaltjes in.
- Splits de eieren, zie tekst voor tips! De eiwitten het best opvangen in een metalen beslagkom die je eerst even met citroensap ontvet.
- Klop de ricotta met het eigeel los. Roer de stukjes venkel, gebakken ui en de tijm erdoor. Ei kan wat laf smaken, dus proef en breng goed op smaak peper en selderijzout.
- Klop de eiwitten helemaal stijf met een paar druppels citroensap. Spatel deel voor deel voorzichtig door het ricotta mengsel. Je houd zoveel mogelijk lucht erin als je niet roert, maar spatelt met een schone spatel.
- Verdeel het mengsel over de ingevette ovenschaaltjes en bak de soufflés 20 minuten of tot ze mooi kleuren en gaar zijn.Serveer onmiddellijk.
© Uitgeverij Boekdelen – KoolhydraatarmRecept.nl Alle rechten voorbehouden. Teksten en recepten van blogs en/of afbeeldingen mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen. Lees meer over Auteursrecht op internet
Ik had een restje venkel uit een andere ovenschotel over. Restjesdag vandaag. Toch maar eens proberen of ik hiervan een soufflé kon maken volgens dit recept. De eerste soufflé van mijn leven. Prima gelukt en lekker.
Vanavond deze overheerlijke soufflé gemaakt als voorgerecht. Dat was smikkelen en smullen. We waren maar met zijn tweeën maar had derde ging ook gewoon op.