Venkel ricotta soufflé

Wie is er bang voor een soufflé? Dat is niet nodig bij deze venkel ricotta soufflé! Vroeger vermeed ik het als het kon om een soufflé te maken. Ik was veel te bang dat de boel niet zou rijzen, of juist in zou zakken, of dat het eiwit niet stijf zou worden bij het kloppen. Deze soufflé zakt veel minder snel in omdat we ricotta gebruiken! En je hoeft eigenlijk maar op een paar dingen te letten om de soufflé tot een succes te maken. En waarom dan niet meteen gaan voor deze schattige, subtiel smakende venkel ricotta soufflé? Niet alleen geschikt voor doordeweekse dagen, maar ook nog eens een heel kerstbestendig bijgerecht.

Het geheim van een goede soufflé

Het geheim van een geslaagde (venkel ricotta) soufflé zit ‘m in de details: schone spullen, geconcentreerd werken en niet treuzelen bij het opdienen. Uiteraard bij het splitsen van de eieren even goed opletten dat er geen eigeel bij het eiwit terecht komt, anders gaat dat stijf kloppen in geen geval lukken. Het beste kun je het eiwit opvangen in een klein – schoon en vetvrij – schaaltje, en het daarna overdoen in een beslagkom. Mocht er toch eigeel bij het splitsen van een ei bij het eiwit terecht komen, dan is er sprake van een geïsoleerd geval. Ook een goed idee om de je handen en de kom vooraf even met een doorgesneden citroen te ontvetten!

Advertisements

Venkel ricotta soufflé torentjes?

Wij aten ze als lunch bij een kleine salade. Maar zoals gezegd is zijn ze bijzonder genoeg om ook met feestdagen te serveren. Wil je het allemaal nóg feestelijker? Spuit dan torentjes op bakpapier van het mengsel en bak ze iets korter in de oven. De soufflé zelf hielden we verder vrij subtiel van smaak, dat is best handig want dan past het eigenlijk overal bij. Een zachte witvisschotel met dille of een stoere, kruidige, mediterrane ovenschotel? Zet er zo’n mooie soufflé naast en je hebt een prachtmaaltijd! Altijd leuk om verschillende smaken en structuren op je bord te vinden. Veel plezier ermee!



Eiwit stijfkloppen

Het eiwit stijf kloppen lukt het best met een mixer. Met de hand kloppen is niet onmogelijk, maar dan is het wel fijn als iemand anders het even van je kan overnemen. Ik was heel lang van het kloppen met de hand, maar ik geef toe: het is een heel stuk minder gedoe met een elektrisch apparaat. Als de venkel ricotta soufflés klaar zijn, serveer ze dan zo snel mogelijk. Dus zorg dat alles klaar staat en dat niemand meer van boven gehaald hoeft te worden. Een wat ingezakte soufflé smaakt niet slechter, maar ziet er een stuk minder stoer uit. En aangezien alle zintuigen meedoen, zou ik daar niet op inleveren.

Ook lekker:

Zo maak je venkel ricotta soufflé

Laat je het even weten als je dit gemaakt hebt? Dat kan in de reacties onderaan of op onze Facebookpagina, Twitter en Pinterest. Altijd leuk & alvast dank!


Bestel een van onze kookboeken in alle reguliere boekhandels (NL en België) of online winkels, zoals Libris, AKO, Bruna of Bol.com!

Gewoon Koolhydraatarm of Lekker & makkelijk Koolhydraatarm

Gewoon-Koolhydraatarm-Kookoek


Venkel ricotta soufflé


Door Hans van Deelen Geplaatst augustus 30, 2019

  • Aantal of hoeveelheid: 3 porties
  • Koolhydraten: 3 porties uit recept
  • Voorbereiding: 15 minuten
  • Kooktijd: 20 minuten
  • Klaar in: 35 minuten

Met een paar eenvoudige aandachtspunten lukt het iedereen om prachtige venkel ricotta soufflé's te maken, die zonder meer in de smaak zullen vallen.

Ingrediënten

Bereiding

  1. Snijd de venkel in kleine stukjes en kook 4 minuten, spoel direct af met koud water en laat uitlekken.
  2. Snipper ondertussen de de ui en bak deze in wat olijfolie glazig.
  3. Verwarm de heteluchtoven voor op 200 graden en vet drie souffléschaaltjes in.
  4. Splits de eieren, zie tekst voor tips! De eiwitten het best opvangen in een metalen beslagkom die je eerst even met citroensap ontvet.
  5. Klop de ricotta met het eigeel los. Roer de stukjes venkel, gebakken ui en de tijm erdoor. Ei kan wat laf smaken, dus proef en breng goed op smaak peper en selderijzout.
  6. Klop de eiwitten helemaal stijf met een paar druppels citroensap. Spatel deel voor deel voorzichtig door het ricotta mengsel. Je houd zoveel mogelijk lucht erin als je niet roert, maar spatelt met een schone spatel.
  7. Verdeel het mengsel over de ingevette ovenschaaltjes en bak de soufflés 20 minuten of tot ze mooi kleuren en gaar zijn.Serveer onmiddellijk.

© KoolhydraatarmRecept.nl
Lees meer over Auteursrecht op internet


Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ken je onze Facebook pagina al?facebook-koolhydraatarmreceptLike

 

47 Shares
Share13
Pin34
Tweet