De heerlijk zachte maar toch stoere venkel paprika quiche is heel makkelijk om te maken. Je kunt met koolhydraatarme quiches altijd eindeloos variëren met de ingrediënten en smaken. Wij zijn echt dol op koolhydraatarme venkel, per 100 gram bevat venkel Per 100 gram 17 kcal, Koolhydraten 2 g, Eiwitten 1 g, Vetten 0 g, Vezels 2.4 g. (NEVO). De smaak van venkel is licht anijsachtig en dat combineert schitterend met de zoetige paprika. In deze vorm bevat de taart 4.33 gram koolhydraten per portie. Een restje quiche kun je ook uitstekend koud oppeuzelen. Of meenemen naar je werk bijvoorbeeld en je collega’s jaloers zien kijken. Of snijdt de taart in kleinere puntjes en serveer als voorafje of borrelhapje.
Aanpassen en eigen smaak
Als je de venkel paprika quiche serveert als zomerse lunch, maak dan een iets dunnere quichebodem. Daartoe gebruik je ¾ van het deeg. En van de rest maak je heerlijke kaascrackertjes! Maak de bodem (of het deeg) gerust van te voren al klaar, lekker makkelijk! Ik heb in deze venkel paprika quiche gekozen voor Provençaalse kruiden met extra lavendel erin. Wil je liever een minder stoere smaak neem dan alleen wat dille. Ik ben een enorm voorstander van je eigen draai geven aan recepten.
Experimenteer (altijd voorzichtig beginnen) met verschillende ingrediënten en kruiden of kruidenmixen, zo leer je je eigen smaakvoorkeur het beste kennen. Het maakt koken ook een stuk interessanter als je het ziet als een ontdekkingstocht. Heel leerzaam en tenslotte is niets zo persoonlijk als smaak. De een houd nu eenmaal van stoere, uitgesproken smaken, de ander van mild en zacht of juist heel erg pittig. Met dit recept voor venkel paprika quiche kan je diverse kanten op! Voeg ook eens wat peultjes toe of bak wat paddenstoelen mee, of voeg wat (vega) kip of worst toe…
Venkel
Venkel is in Nederland niet heel erg populair helaas. We eten er maar 1 ons per persoon per jaar van, ter vergelijking: in Italië eten ze wel 7 kilo per persoon per jaar. Het is zoals gezegd een uitstekende koolhydraatarme groente, 2 g per 100 g. Ons advies: vaker eten! Misschien van de week eens deze venkel paprika quiche maken? Koop venkel wel altijd zo vers mogelijk. Als venkel te lang ligt, dan loopt de smaak terug. Een verse venkel ziet er fris, mooi groen uit en voelt stevig aan en heeft witte ‘rokken’. Verpakt in vershoudfolie is venkel een week in de koelkast houdbaar. Langer bewaren? Blancheer repen venkel en bewaar in de vriezer, ze blijven zeker 3 maanden lekker.
Ik hoop dat jullie het lekker vinden!
♥ Zoek meer koolhydraatarme & keto recepten met onze receptenzoeker, ons jaararchief of bekijk deze suggesties:






Zo maak je deze venkel paprika quiche
Heb je vragen, wil je reageren of een leuke foto showen? Dat kan! Dat vinden wij en anderen namelijk heel leuk & alvast dank! Gebruik het reactieformulier hieronder en vergeet de sterren niet! Of tag ons op Facebookpagina, Instagram of Pinterest, met #KoolhydraatarmRecept!
Venkel paprika quiche met korst
Ook in Gewoon Koolhydraatarm, blz. 127
Voedingswaarde
(testfunctie, werkt nog niet op alle apparaten/browsers)
Ingrediënten
Korst
- 1 hartige taartbodem, < recept
Vulling
- 250 g venkel, in repen, blancheren
- 1 ui, in ringen
- 200 g paprika, rood en geel
- 10 ml olijfolie, of ander bakvet
- 5 ml balsamico azijn
- 100 g ricotta, verbrokkeld (gewone kaas, geitenkaas of feta kan ook)
- 3 eieren
- 100 ml slagroom
- 30 g geraspte kaas, indien zelf geraspt
- 1 teentje knoflook, gehakt
- 2 tl Provençaalse kruiden, of gedroogde oregano, tijm of Italiaanse kruiden
- peper en zout
Klik op de ingrediënten voor info over voedingswaarden, vervangtips en/of verkooppunten. HANDIG!
Bereiden
Korst
- Maak het deeg voor de korst volgens dit recept. Bak de korst 10 minuten voor.
- Verwarm de heteluchtoven voor op 190 °C.
Vulling
- Maak de venkelknol schoon en snijd in repen van 1 cm. Blancheer de repen 5 minuten in kokend water en laat uitlekken.
- Snijd de ui in ringen. Snijd uit de paprika eerst 4-5 mooie ringen, vervolgens snijd je de rest in stukjes.
- Fruit de uiringen in een ruime koekenpan in olie samen met paprika (ringen en stukjes) en de geblancheerde venkel 5 minuten. Voeg een scheutje balsamicoazijn toe en smoor de groente nog eens 5 minuten. Verdeel de groenten, behalve de paprikaringen over de voorgebakken taartbodem.
- Klop de eieren los met slagroom, ricotta, gehakte knoflook, kruiden* en zout en peper naar smaak. Roer de geraspte kaas erdoor. Schenk het eimengsel over de groente en leg de paprikaringen erop, druk de groente zo nodig even aan, zodat ze vastbakken.
- Bak de quiche 30 – 40 minuten of tot de bovenkant goudbruin kleurt. Let op dat de korst niet verbrand, anders even afdekken.
- Erbij: avocado en/of een eenvoudige frisse bladsla met zwarte olijven. Eet smakelijk!
Voorkeur kruiden
- Wil je de subtiele anijssmaak benadrukken kies dan voor een milder kruid zoals dille. Houd je van stoer? Neem dan tijm, rozemarijn of oregano.
© Uitgeverij Boekdelen – KoolhydraatarmRecept.nl Alle rechten voorbehouden. Teksten en recepten van blogs en/of afbeeldingen mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen. Lees meer over Auteursrecht op internet
Klik op de titels, bekijk de inkijkexemplaren en lees er alles over!
Onze 3 bestsellende kookboeken!
Lekker & makkelijk Koolhydraatarm, ISBN 9789082659801
Gewoon Koolhydraatarm, met 4 weekmenu’s – ISBN 9789082659818
Verrukkelijk Koolhydraatarm, met 4 weekmenu’s – ISBN 9789082659870
Kookboek bestellen?
Al onze kookboeken worden in eigen beheer uitgegeven via Hans zijn eigen Uitgeverij Boekdelen. Daarnaast zijn ze ook gewoon te koop via de reguliere boekhandels in Nederland en België. Steun bij voorkeur je lokale boekhandel! Mochten die het niet op voorraad hebben kunnen ze het altijd (gratis) voor je bestellen.
Ook in online winkels kun je onze boeken bestellen. Bijvoorbeeld via Bazarow.com, Libris, Bookspot of Bruna, verzenden is overal gratis! In België zijn de boeken te koop via o.a. de Standaard Boekhandels. Natuurlijk staan de boeken ook bij Bol.com in de etalage.
Draag je ons een warm hart toe en wil je ons heel direct steunen? Of wil je het boek cadeau geven en/of laten signeren dan kun je het het best bestellen via ons eigen Boekdelen winkeltje op Boekdelen.com: