venkel paprika quiche met korst

Venkel paprika quiche met korst

De heerlijk zachte maar toch stoere venkel paprika quiche is heel makkelijk om te maken. Je kunt met koolhydraatarme quiches altijd eindeloos variëren met de ingrediënten en smaken. Wij zijn echt dol op venkel, bovendien bevat die heerlijke groente slechts 2 gram koolhydraten/100 gram. De smaak van venkel is licht anijs-achtig en dat combineert schitterend met de zoetige paprika. Een restje quiche kun je ook uitstekend koud oppeuzelen. Of meenemen naar je werk bijvoorbeeld en je collega’s jaloers zien kijken. Of snijdt de taart in kleinere puntjes en serveer als voorafje of borrelhapje.

Aanpassen en eigen smaak

Als je de venkel paprika quiche serveert als zomerse lunch, maak dan een iets dunnere quichebodem. Daartoe gebruik je ¾ van het deeg. En van de rest maak je heerlijke kaascrackertjes! Maak de bodem (of het deeg) gerust van te voren al klaar, lekker makkelijk! Ik heb in deze venkel paprika quiche gekozen voor Provençaalse kruiden met extra lavendel erin. Wil je liever een minder stoere smaak neem dan alleen wat dille. Ik ben een enorm voorstander van je eigen draai geven aan recepten.

Experimenteer (altijd voorzichtig beginnen) met verschillende ingrediënten en kruiden of kruidenmixen, zo leer je je eigen smaakvoorkeur het beste kennen. Het maakt koken ook een stuk interessanter als je het ziet als een ontdekkingstocht. Heel leerzaam en tenslotte is niets zo persoonlijk als smaak. De een houd nu eenmaal van stoere, uitgesproken smaken, de ander van mild en zacht of juist heel erg pittig. Met dit recept voor venkel paprika quiche kan je diverse kanten op! Voeg ook eens wat peultjes toe of bak wat paddenstoelen mee, of voeg wat (vega) kip of worst toe…

Venkel

Venkel is in Nederland niet heel erg populair helaas. We eten er maar 1 ons per persoon per jaar van, ter vergelijking: in Italië eten ze wel 7 kilo per persoon per jaar. Volgens de NEVO-tabel bevat venkel slechts 2 gram koolhydraten/100 gram. Daarmee is het een uitstekende koolhydraatarme groente. Ons advies: vaker eten! Misschien van de week eens deze venkel paprika quiche maken? Koop venkel wel altijd zo vers mogelijk. Als venkel te lang ligt, dan loopt de smaak terug. Een verse venkel ziet er fris, mooi groen uit en voelt stevig aan en heeft witte ‘rokken’. Verpakt in plastic folie of vershoudfolie is venkel een week in de koelkast houdbaar. Langer bewaren? Blancheer repen venkel en bewaar in de vriezer, ze blijven zeker 3 maanden lekker.

venkel paprika quiche met korst

venkel paprika quiche met korst

venkel paprika quiche met korst

 

Zo maak je deze venkel paprika quiche

Laat je het even weten als je de venkel paprika quiche gemaakt hebt? Dat kan in de reacties onderaan elk recept of op onze Facebookpagina, Twitter en Pinterest. Altijd leuk & alvast dank!


venkel paprika quiche met korst

Venkel paprika quiche met korst

door Anna-Karina van Denderen
Heerlijk zachte maar toch stoere venkel paprika quiche is makkelijk te maken. Venkel is anijs-achtig en dat combineert schitterend met de zoetige paprika.

Ook in Gewoon Koolhydraatarm, blz. 127

5 van 1 stem
Afdrukken Reacties Bewaren
Gang: Hoofdgerecht
Keuken: Europees
Trefwoord: ovengerecht, quiche & hartige taarten
Voorbereiden: 10 min
Koken: 30 min
Korst voorbakken: 20 min
Totale tijd: 1 uur

Voedingswaarden

4,8 gram koolhydraten per stuk
Koolhydraten 4.8 g

Uit recept

8 stukken

Ingrediënten

Korst, zie onder
    Vulling

    Bereiden

    Korst
    • Maak het deeg voor de korst volgens dit recept. Bak de korst 10 minuten voor.
    • Verwarm de heteluchtoven voor op 190 °C.
    Vulling
    • Maak de venkelknol schoon en snijd in repen van 1 cm. Blancheer de repen 5 minuten in kokend water en laat uitlekken.
    • Snijd de ui in ringen. Snijd uit de paprika eerst 4-5 mooie ringen, vervolgens snijd je de rest in stukjes.
    • Fruit de uiringen in een ruime koekenpan in olie samen met paprika (ringen en stukjes) en de geblancheerde venkel 5 minuten. Voeg een scheutje balsamicoazijn toe en smoor de groente nog eens 5 minuten. Verdeel de groenten, behalve de paprikaringen over de voorgebakken taartbodem.
    • Klop de eieren los met slagroom, ricotta, gehakte knoflook, kruiden* en zout en peper naar smaak. Roer de geraspte kaas erdoor. Schenk het eimengsel over de groente en leg de paprikaringen erop, druk de groente zo nodig even aan, zodat ze vastbakken.
    • Bak de quiche 30 - 40 minuten of tot de bovenkant goudbruin kleurt. Let op dat de korst niet verbrand, anders even afdekken.
    • Erbij: avocado en/of een eenvoudige frisse bladsla met zwarte olijven. Eet smakelijk!
    Voorkeur kruiden
    • Wil je de subtiele anijssmaak benadrukken kies dan voor een milder kruid zoals dille. Houd je van stoer? Neem dan tijm, rozemarijn of oregano.

    © Uitgeverij Boekdelen - KoolhydraatarmRecept.nl Alle rechten voorbehouden. Teksten en recepten van blogs en/of afbeeldingen mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen. Lees meer over Auteursrecht op internet

    Heeft het gesmaakt? Vertel het door!

    Bestel een van onze kookboeken in alle reguliere boekhandels (NL en België) of online winkels, zoals Libris, AKO, Bruna of Bol.com!

    Klik op de boeken en lees er alles over en bekijk de inkijkexemplaren!


    (Gezien 336 keer, 1 vandaag)

    Een reactie plaatsen

    Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

    Lekker recept? Geef sterren!




    Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

    21 reacties op “Venkel paprika quiche met korst”

    Ken je onze Facebook pagina al?

    Like