veldsla met paling en komkommer

Veldsla met paling en komkommer

In deze veldsla met paling en komkommer vind je een fijne verbinding van smaken en structuren. Paling en komkommer combineert geweldig: smeuïg, vet en zacht met die lichte, frisse knapperige komkommer en dat dan samen met de twee sauzen. Werkelijk superbe! Oh, wat hou ik van die vette rooksmaak; toch ligt paling nog maar zeer  zelden op mijn bordje, vanwege de berichten over de zorgwekkende palingstand. In 5 jaar tijd heb ik welgeteld 1 recept met paling gepubliceerd. Wil je helemaal geen paling eten? Neem je gerookte forel, dat is ook heerlijk al bevat die veel minder vet. Deze salade bevat per portie calorieën 385.25 kcal ⋆ koolhydraten 3.05 g ⋆ eiwitten 14.2 g ⋆ vetten 34.25 g ⋆ vezels 1.3 g.

Advertentie

Palingstand?

In 2015 en 2016 zijn er miljoenen palingen uitgezet. En dat werpt vruchten af. Hopelijk kunnen we in de toekomst weer helemaal volop genieten van deze gezonde vette vis! “Na een daling van het bestand (2005-2007 nog 6.079 ton, 2008-2010 5.347 ton, 2011-2013 5.258 ton) komt de aalpopulatie over de periode 2014-2016 uit op 6.833 ton. Maatregelen als visserijbeperking, het uitzetten van glasaaltjes en het over de dijk helpen van volwassen paling dragen ongetwijfeld bij aan het voorzichtige herstel van de palingstand. “Aldus de vissersbond.

Bereidingstijd is opwarmtijd van de paling!

Laat je niet afschrikken door de tijd, 30 minuten is nodig om de paling op temperatuur te laten komen, dat is echt veel en veel lekkerder! Het eigenlijke snij- en opmaak werk schat ik op 10 minuten. Ik heb voor deze veldsla met paling en komkommer zowel een dressing gebruikt als een slagroomsaus. De dressing, voor de komkommer, bestaat uit: olie, citroensap, dille en 1 druppel zoetstof. De slagroomsaus, voor de paling, maakte ik van opgeklopte slagroom met geiten- en kruidenkaas. Om de salade een wat luxere uitstraling te geven schaafde ik de komkommer voor een deel in ragdunne plakken die ik gedraaid op de salade legde. Kleine moeite, mooi effect. Als je dan toch een keer paling eet…

De paling met komkommer is zeer geschikt als voorgerechtje of lunch. Met een grotere hoeveelheid maak je er een maaltijdsalade van, of juist met minder een mooie amuse op een lepel, dan heb je een heerlijk borrelhapje. Hou je niet van paling? Geen nood, neem forel of zalm! Of eet je liever een andere salade?

Paling met drukinkt?

Als kind mocht ik weleens met mijn vader en moeder mee vanuit mijn geboorteplaats Zeist naar de palingrokerij in Spakenburg. Daar werd dan een ‘bosje’ versgerookte paling gekocht, die netjes verpakt in een berg oude kranten, mee naar huis ging. Thuisgekomen moesten die palingen nog ontdaan worden van kop, huid en graat. Mijn vader leerde me hoe je de huid er in een beweging af kon stropen en het vette palingvlees met behulp van een lepel van de graat kon schuiven. Ik kan het nog steeds!

Nadat ik al uren naar die paling  had uitgekeken, kon er dan ein-de-lijk een een heerlijk vers geroosterd witte boterham mee belegd worden! Die boterham was voor de gelegenheid ook nog eens met roomboter besmeerd, wat een luxe! Prachtige jeugdherinnering, nu ik het vertel ruik ik weer die palinglucht, vagelijk vermengd met de drukinkt van kranten. Bovendien voel ik het plastic zeiltje weer waarvan gegeten werd… Uiteraard rooster ik geen witte boterham meer, maar deze salade is wel om van te kwijlen!


Onze koolhydraatarme kookboeken!

Onze (papieren) kookboeken zijn heuse bestsellers te noemen! We hebben besloten dat we onze boeken niet gaan herdrukken. Er is nog maar beperkte voorraad. Mocht je dus nog een boek willen aanschaffen, koop ‘m dan direct via Boekdelen.com (ons eigen winkeltje) daar zie je ook de actuele voorraad.

Verrukkelijk Koolhydraatarm

UITVERKOCHT!!!!!

ISBN 9789082659870

Gewoon Koolhydraatarm

.

ISBN 9789082659818

Lekker & Makkelijk Koolhydraatarm

Bijna uitverkocht!

ISBN 9789082659801
Kookboek van het jaar 2021Nog zo’n lekker koolhydraatarm recept?

♥ Zoek meer koolhydraatarme & keto recepten met onze receptenzoeker, ons jaararchief of bekijk deze suggesties:

veldsla met paling en komkommer
veldsla met paling en komkommer

Zo maak je de veldsla met paling en komkommer

Wat vind jij hiervan?

Geef de recepten sterren!

Heb je vragen over het koolhydraatarm dieet of keto leefstijl? Stuur een e-mail of ga naar onze Facebookpagina, Pinterest of Instagram

Een leuke foto showen? Tag ons op de socials met #KoolhydraatarmRecept

veldsla met paling en komkommer

Veldsla met paling en komkommer

Paling en komkommer combineert geweldig: smeuïg, vet en zacht met die lichte, frisse knapperige komkommer en dat dan samen met de twee sauzen. Hmm, werkelijk superbe!
5 van 2 stemmen
Voorbereidingstijd 10 minuten
Paling op temperatuur komen 30 minuten
Totale tijd 30 minuten

Voedingswaarde

Per portie
kcal 385.25 koolhydraten 3.05 geiwitten 14.2 gvetten 34.25 gvezels 1.3 g
Hoeveelheid (aan te passen)2 porties

(testfunctie, werkt nog niet op alle apparaten/browsers)

Ingrediënten

Komkommerdressing

Slagroomsaus

Serveren

Klik op de ingrediënten voor info over voedingswaarden, vervangtips en/of verkooppunten. HANDIG!

Bereiden
 

  • Haal de paling 30 minuten voor gebruik uit de koelkast, snijd de paling in stukken. Maak ondertussen op je gemak de salade.
  • Schaaf 6 lange dunne plakken (met randje schil) van de komkommer, houd ze apart. Schil de rest van de komkommer en verwijder het zaad. Snijd de overgebleven komkommer in blokjes.

Komkommerdressing

  • Houd twee takjes dille achter voorde garnering. Klop olijfolie met citroensap, gehakte dille en zoetstof tot een dressing en roer dit door de blokjes komkommer.

Slagroomsaus

  • Mix de slagroom stijf en meng met de roomkaas en geitenkaas tot een romige mousse. Proef en breng op smaak met peper en zout. (Je gaat hiervan overhouden)

Serveren

  • Leg op elk bordje een handje gewassen veldsla met de blokjes komkommer. Leg de plakken komkommer gedraaid op de salade, zie foto's. Schik de stukken paling op de salade en schep er een flinke eetlepel slagroomsaus op, garneer met dille.
  • Aan tafel en genieten!

© Uitgeverij Boekdelen KoolhydraatarmRecept.nl Alle rechten voorbehouden. Teksten en recepten van blogs en/of afbeeldingen mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen. Lees meer over Auteursrecht op internet

Heeft het gesmaakt? Vertel!Stuur ons een e-mail, of tag ons op de socials met #koolhydraatarmrecept4 gedachten over “Veldsla met paling en komkommer”

  1. Memory’s, ik had vroeger een vriendje die paling inplaats van bloemen meenam. Die herinnering komt nu ineens weer boven, dank je. (oh ja, verder was ie erg romantisch hoor)
    Morgen paling halen mmmm.

Reacties zijn gesloten.

5 from 2 votes (1 rating without comment)
Scroll naar boven