veldsla met paling en komkommer

Veldsla met paling en komkommer

In deze veldsla met paling en komkommer vind je een fijne verbinding van smaken en structuren. Paling en komkommer combineert geweldig: smeuïg, vet en zacht met die lichte, frisse knapperige komkommer en dat dan samen met de twee sauzen. Werkelijk superbe! Oh, wat hou ik van die vette rooksmaak; toch ligt paling nog maar zeer  zelden op mijn bordje, vanwege de berichten over de zorgwekkende palingstand. In 5 jaar tijd heb ik welgeteld 1 recept met paling gepubliceerd. Wil je helemaal geen paling eten? Neem je gerookte forel, dat is ook heerlijk al bevat die veel minder vet. Deze salade bevat per portie calorieën 385.25 kcal ⋆ koolhydraten 3.05 g ⋆ eiwitten 14.2 g ⋆ vetten 34.25 g ⋆ vezels 1.3 g.

Palingstand?

In 2015 en 2016 zijn er miljoenen palingen uitgezet. En dat werpt vruchten af. Hopelijk kunnen we in de toekomst weer helemaal volop genieten van deze gezonde vette vis! “Na een daling van het bestand (2005-2007 nog 6.079 ton, 2008-2010 5.347 ton, 2011-2013 5.258 ton) komt de aalpopulatie over de periode 2014-2016 uit op 6.833 ton. Maatregelen als visserijbeperking, het uitzetten van glasaaltjes en het over de dijk helpen van volwassen paling dragen ongetwijfeld bij aan het voorzichtige herstel van de palingstand. “Aldus de vissersbond.

Bereidingstijd is opwarmtijd van de paling!

Laat je niet afschrikken door de tijd, 30 minuten is nodig om de paling op temperatuur te laten komen, dat is echt veel en veel lekkerder! Het eigenlijke snij- en opmaak werk schat ik op 10 minuten. Ik heb voor deze veldsla met paling en komkommer zowel een dressing gebruikt als een slagroomsaus. De dressing, voor de komkommer, bestaat uit: olie, citroensap, dille en 1 druppel zoetstof. De slagroomsaus, voor de paling, maakte ik van opgeklopte slagroom met geiten- en kruidenkaas. Om de salade een wat luxere uitstraling te geven schaafde ik de komkommer voor een deel in ragdunne plakken die ik gedraaid op de salade legde. Kleine moeite, mooi effect. Als je dan toch een keer paling eet…

De paling met komkommer is zeer geschikt als voorgerechtje of lunch. Met een grotere hoeveelheid maak je er een maaltijdsalade van, of juist met minder een mooie amuse op een lepel, dan heb je een heerlijk borrelhapje. Hou je niet van paling? Geen nood, neem forel of zalm! Of eet je liever een andere salade?

Paling met drukinkt?

Als kind mocht ik weleens met mijn vader en moeder mee vanuit mijn geboorteplaats Zeist naar de palingrokerij in Spakenburg. Daar werd dan een ‘bosje’ versgerookte paling gekocht, die netjes verpakt in een berg oude kranten, mee naar huis ging. Thuisgekomen moesten die palingen nog ontdaan worden van kop, huid en graat. Mijn vader leerde me hoe je de huid er in een beweging af kon stropen en het vette palingvlees met behulp van een lepel van de graat kon schuiven. Ik kan het nog steeds!

Nadat ik al uren naar die paling  had uitgekeken, kon er dan ein-de-lijk een een heerlijk vers geroosterd witte boterham mee belegd worden! Die boterham was voor de gelegenheid ook nog eens met roomboter besmeerd, wat een luxe! Prachtige jeugdherinnering, nu ik het vertel ruik ik weer die palinglucht, vagelijk vermengd met de drukinkt van kranten. Bovendien voel ik het plastic zeiltje weer waarvan gegeten werd… Uiteraard rooster ik geen witte boterham meer, maar deze salade is wel om van te kwijlen!

♥ Zoek meer koolhydraatarme recepten met onze receptenzoeker, ons jaararchief of bekijk deze suggesties:

veldsla met paling en komkommer
veldsla met paling en komkommer

Zo maak je de veldsla met paling en komkommer

Heb je vragen, wil je reageren of een leuke foto showen? Dat kan! Dat vinden wij en anderen namelijk heel leuk & alvast dank! Gebruik het reactieformulier hieronder en vergeet de sterren niet! Of tag ons op Facebookpagina, Instagram of Pinterest, met #KoolhydraatarmRecept!

Veldsla met paling en komkommer

veldsla met paling en komkommer
Door: Anna-Karina van Denderen
Paling en komkommer combineert geweldig: smeuïg, vet en zacht met die lichte, frisse knapperige komkommer en dat dan samen met de twee sauzen. Hmm, werkelijk superbe!
5 van 2 stemmen
Gang Lunch
Keuken Europees
Trefwoord vis
Voorbereidingstijd 10 min
Paling op temperatuur komen 30 min
Totale tijd 30 min

Voedingswaarde

Per portie
calorieën 385.25 kcalkoolhydraten 3.05 geiwitten 14.2 gvetten 34.25 gvezels 1.3 g
Hoeveelheid (aan te passen)2 porties

(testfunctie, werkt nog niet op alle apparaten/browsers)

Ingrediënten

Komkommerdressing

Slagroomsaus

Serveren

Klik op de ingrediënten voor info over voedingswaarden en/of vervangtips. HANDIG!

Bereiden
 

  • Haal de paling 30 minuten voor gebruik uit de koelkast, snijd de paling in stukken. Maak ondertussen op je gemak de salade.
  • Schaaf 6 lange dunne plakken (met randje schil) van de komkommer, houd ze apart. Schil de rest van de komkommer en verwijder het zaad. Snijd de overgebleven komkommer in blokjes.

Komkommerdressing

  • Houd twee takjes dille achter voorde garnering. Klop olijfolie met citroensap, gehakte dille en zoetstof tot een dressing en roer dit door de blokjes komkommer.

Slagroomsaus

  • Mix de slagroom stijf en meng met de roomkaas en geitenkaas tot een romige mousse. Proef en breng op smaak met peper en zout. (Je gaat hiervan overhouden)

Serveren

  • Leg op elk bordje een handje gewassen veldsla met de blokjes komkommer. Leg de plakken komkommer gedraaid op de salade, zie foto's. Schik de stukken paling op de salade en schep er een flinke eetlepel slagroomsaus op, garneer met dille.
  • Aan tafel en genieten!

© Uitgeverij Boekdelen KoolhydraatarmRecept.nl Alle rechten voorbehouden. Teksten en recepten van blogs en/of afbeeldingen mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen. Lees meer over Auteursrecht op internet

Heeft het gesmaakt? Vertel het door!Laat een reactie achter, of tag ons op de socials met #koolhydraatarmrecept

Onze 3 bestsellende kookboeken!

Klik op de titels, bekijk de inkijkexemplaren en lees er alles over!

Lekker & makkelijk Koolhydraatarm, ISBN 9789082659801
Gewoon Koolhydraatarm, met 4 weekmenu’s – ISBN 9789082659818
Verrukkelijk Koolhydraatarm, met 4 weekmenu’s – ISBN 9789082659870

Kookboek bestellen?

Al onze kookboeken worden in eigen beheer uitgegeven via Hans zijn eigen Uitgeverij Boekdelen.

Maar de boeken zijn ook te koop via de reguliere boekhandels in Nederland en België. Steun bij voorkeur je lokale boekhandel! Mochten die het niet op voorraad hebben kunnen ze het altijd (gratis) voor je bestellen. Ook in online winkels kun je onze boeken bestellen. Bestellen kan overal online, bijvoorbeeld via Bazarow.com,  LibrisAKOBookspot of Bruna verzenden is overal gratis! In België zijn de boeken te koop via o.a. de Standaard Boekhandels. Natuurlijk staan de boeken ook bij Bol.com in de etalage. 

Onze kookboeken bestellen bij onszelf via Boekdelen.com:

Wil je ons heel direct steunen? Of wil je het boek cadeau geven en/of laten signeren dan kun je het het best bestellen via ons eigen Boekdelen winkeltje.



Abonneer
Laat het weten als er
guest

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

4 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Scroll naar top