Veldsla met paling en komkommer

veldsla met paling en komkommer

In deze veldsla met gerookte paling en komkommer vind je een fijne verbinding van smaken en structuren. Paling en komkommer combineert geweldig: smeuïg, vet en zacht met die lichte, frisse knapperige komkommer en dat dan samen met de twee sauzen. Werkelijk superbe! Oh, wat hou ik van die vette rooksmaak; toch ligt paling nog zelden op mijn bordje, vanwege de berichten over de zorgwekkende palingstand. In 2015 en 2016 zijn er miljoenen palingen uitgezet. En dat werpt vruchten af. Hopelijk kunnen we in de toekomst weer helemaal volop genieten van deze gezonde vette vis! “Na een daling van het bestand (2005-2007 nog 6.079 ton, 2008-2010 5.347 ton, 2011-2013 5.258 ton) komt de aalpopulatie over de periode 2014-2016 uit op 6.833 ton. Maatregelen als visserijbeperking, het uitzetten van glasaaltjes en het over de dijk helpen van volwassen paling dragen ongetwijfeld bij aan het voorzichtige herstel van de palingstand. “Aldus de vissersbond.

Bereidingstijd is opwarmtijd van de paling!

Laat je niet afschrikken door de tijd, 30 minuten is nodig om de paling op temperatuur te laten komen, dat is echt veel en veel lekkerder! Het eigenlijke snij- en opmaak werk schat ik op 10 minuten. Ik heb voor deze veldsla met paling en komkommer zowel een dressing gebruikt als een slagroomsaus. De dressing, voor de komkommer, bestaat uit: olie, citroensap, dille en 1 druppel zoetstof. De slagroomsaus, voor de paling, maakte ik van opgeklopte slagroom met geiten- en kruidenkaas. Om de salade een wat luxere uitstraling te geven schaafde ik de komkommer voor een deel in ragdunne plakken die ik gedraaid op de salade legde. Kleine moeite, mooi effect. Als je dan toch een keer paling eet…

De paling met komkommer is zeer geschikt als voorgerechtje of lunch. Met een grotere hoeveelheid maak je er een maaltijdsalade van, of juist met minder een mooie amuse op een lepel, dan heb je een heerlijk borrelhapje. Hou je niet van paling? Geen nood, neem forel of zalm! Of eet je liever een andere salade?

veldsla met paling en komkommer

Paling met drukinkt?

Als kind mocht ik weleens met mijn vader en moeder mee vanuit mijn geboorteplaats Zeist naar de palingrokerij in Spakenburg. Daar werd dan een ‘bosje’ versgerookte paling gekocht, die netjes verpakt in een berg oude kranten, mee naar huis ging. Thuisgekomen moesten die palingen nog ontdaan worden van kop, huid en graat. Mijn vader leerde me hoe je de huid er in een beweging af kon stropen en het vette palingvlees met behulp van een lepel van de graat kon schuiven. Nadat ik al uren (hevig kwijlend waarschijnlijk) naar die paling  had uitgekeken, kon er dan ein-de-lijk een een heerlijk vers geroosterd witte boterham mee belegd worden! Die boterham was voor de gelegenheid ook nog eens met roomboter besmeerd, wat een luxe! Prachtige jeugdherinnering, nu ik het vertel ruik ik weer die palinglucht, vagelijk vermengd met drukinkt en ook voel ik het plastic zeiltje weer waarvan gegeten werd…

Uiteraard rooster ik geen witte boterhammen meer, maar deze salade is wel om van te kwijlen!

Klik voor vergrotingen

Zo maak je de veldsla met paling en komkommer

Laat je het even weten als je dit gemaakt hebt? Dat kan in de reacties onderaan of op onze Facebookpagina, Twitter en Pinterest. Altijd leuk & alvast dank!

Veldsla met paling en komkommer


veldsla met paling en komkommer

Door Hans en/of Anna-Karina Geplaatst juni 19, 2015

 • Aantal of hoeveelheid: 2 porties
 • Koolhydraten: 2,4 gr. khd per portie (2 porties uit recept)
 • Voorbereiding: 10 minuten

Paling en komkommer combineert geweldig: smeuïg, vet en zacht met die lichte, frisse knapperige komkommer en dat dan samen met de twee sauzen. Hmm, werkelijk superbe!

Ingrediënten

Bereiding

 1. Haal de paling 30 minuten voor gebruik uit de koelkast, snijd de paling in schuine passende stukken. De grootte hangt af van het bord...
 2. Was de komkommer en de veldsla.
  Snijd eerst 6 mooie lage dunne plakken (met randje schil) van de komkommer, die hou je even apart. Vervolgens schil je de komkommer en verwijder je het zaad, snijd de overgebleven komkommer in blokjes.
 3. DRESSING voor komkommer
  Houd twee takjes dille achter voorde garnering. Klop olie, citroensap, dille en zoetstof op tot een mooie dressing en roer dit door de blokjes komkommer.
 4. SLAGROOMSAUS
  Mix de slagroom stijf en meng met de kaas tot een romige mousse, breng op smaak met peper en zout uit de molen. Ik hield behoorlijk wat over die gaat morgen ergens door.
 5. BORDJES OPMAKEN
  Leg op elk bordje een handje gewassen veldsla en daarop de blokjes komkommer. Leg de plakken komkommer mooi gedraaid op de salade, zie foto's. Schik de stukken paling tussen de gedraaide komkommer en schep er een flinke eetlepel slagroom-kaassaus op, garneer met dille. Aan tafel en genieten! Kwijl, kwijl...

© Uitgeverij Boekdelen
Lees meer over Auteursrecht op internetBestel een van onze kookboeken in alle reguliere boekhandels (NL en België) of online winkels, zoals Libris, AKO, Bruna of Bol.com!

Gewoon Koolhydraatarm (nieuw!) of Lekker & makkelijk Koolhydraatarm

Gewoon-Koolhydraatarm-Kookoek

 

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

2 reacties op “Veldsla met paling en komkommer”

Ken je onze Facebook pagina al?facebook-koolhydraatarmreceptLike

 

74 Shares
Share50
Pin24
Tweet