Nu het Nederlandse weer ons qua temperatuur een beetje in de steek laat, koken we gewoon zelf de zon op tafel! Deze gevulde aubergine geeft me wel het juiste mediterrane gevoel: geurig vers geplukte kruiden en veel verse groenten, wie noemde dit ook alweer een dieet? Oh, bestond er toch eens geurinternet dan konden jullie in die dimensie ook meegenieten, helaas nu moeten jullie toch echt zelf aan de slag. Per helft bevat dit gerecht 8.9 gram koolhydraten. Er is wel wat snijwerk, dus dit is ook een leuk gerecht om met (klein)kinderen te maken. Schort om, muziekje aan en gezellig samen kokkerellen en babbelen! Jong geleerd is oud gedaan en kinderen vinden drie dingen leuk: aandacht, aandacht en aandacht.
Aubergine poffen
Voor de gevulde aubergine heb ik de aubergine eerst gepoft in de oven volgens een tip van een lieve Turkse dame. Top! Reken daarvoor wachttijd van zo’n 30-45 minuten. Ondertussen snijd je alle ingrediënten voor de vulling en die laat je lekker sudderen. Je kan het hele gerecht van tevoren maken en pas afbakken als je wilt gaan eten. Je kunt er optioneel nog (vega) gehakt of kip aan toevoegen, deze versie is uitsluitend met groente. Qua hoeveelheid was dit erg veel per persoon, zeker met de salade erbij kan je er met z’n drieën van eten.
Verse kruiden gebruiken
Indien ze beschikbaar zijn neem dan verse kruiden en anders niet te oude gedroogde kruiden. Ik heb ooit eens deze formule geleerd: 1 eetlepel verse kruiden is gelijk aan 1 theelepel gedroogde blaadjes van hetzelfde kruid en een kwart theelepel als het helemaal vermalen is tot poeder. Het moment dat je gedroogde of verse kruiden aan je gerecht toevoegt verschilt van kruid tot kruid. De houtige, vlezige kruiden met stevige blaadjes zoals laurier, tijm, rozemarijn, oregano en salie en dus ook Italiaanse kruidenmengsels geven pas na een tijdje hun smaak af, voeg ze dus tijdig toe en laat ze een tijdje meekoken, stoven of sudderen. Zachtere, wateriger kruiden zoals basilicum, bieslook, dille, koriander en peterselie voeg je pas in de laatste minuten toe of zelfs vlak voor het serveren. ’t Is maar een weetje.
Ik hoop dat jullie het lekker vinden!
♥ Zoek meer koolhydraatarme & keto recepten met onze receptenzoeker, ons jaararchief of bekijk deze suggesties:




Zo maak je zelf gevulde aubergine
Heb je vragen, wil je reageren of een leuke foto showen? Dat kan! Dat vinden wij en anderen namelijk heel leuk & alvast dank! Gebruik het reactieformulier hieronder en vergeet de sterren niet! Of tag ons op Facebookpagina, Instagram of Pinterest, met #KoolhydraatarmRecept!
Gevulde aubergine (vega, of niet…)
Ook in Lekker & makkelijk Koolhydraatarm, blz. 149
Voedingswaarde
(testfunctie, werkt nog niet op alle apparaten/browsers)
Ingrediënten
- 1 aubergine, (gemiddeld 280 g gewicht – 220 g uitgehold)
- 10 ml olijfolie
- 25 g ui, gesnipperd
- stukje bosui , in ringetjes
- 1 teentje knoflook, geperst
- 2 stengels bleekselderij, in elleboogjes
- 100 g tomaat, in blokjes
- 150 g courgette, in blokjes
- handje kruiden, vers gehakt of gedroogd (type Italiaanse kruiden)
- roomboter (gras), of te bakken
- 100 gram kaas, 0 khd indien zelf geraspt
Garneren
- basilicum, vers
Klik op de ingrediënten voor info over voedingswaarden, vervangtips en/of verkooppunten. HANDIG!
Bereiden
AUBERGINE POFFEN
- Verwarm de heteluchtoven voor op 200 °C en vet een ovenschaal in.
- Was de aubergine en schil met een dunschiller om de paar centimeter de schil eraf zodat je zebrapatroon krijgt. Prik er hier en daar gaatjes in met een mesje en smeer de aubergine rondom in met olie en leg 'm in de ovenschaal. Pof de aubergine 40 minuten of tot de vrucht gaar is. Halverwege keren.
- NB: De tijd voor het poffen de aubergine hangt sterk van de grootte af. Steek een mesje in het dikste deel en als dat zacht aanvoelt is de aubergine gaar.
VULLING
- Snijd ui, bosui, knoflook, bleekselderij, tomaat, courgette en kruiden* zoals aangegeven. Bak samen 5 minuten aan in wat roomboter. Laat met een deksel 20 minuten op zacht vuur sudderen, voeg zo nodig een scheutje water toe. Proef en breng op smaak met peper en zout.*Verse stoere kruiden zoals peterselie, tijm, oregano zijn allemaal lekker. Verwerk ook eens noten of (vega)gehakt in de vulling.
Afbakken
- Halveer de gare aubergine en schep de zaden eruit, vorm met een lepel een holte voor de vulling. Verdeel de groente over de aubergine-helften en rasp er wat kaas over.
- Bak 20 minuten op 180 °C. Laat even rusten en strooi er vlak voor het serveren wat verse basilicum over.
- Lekker met een rode salade: tomaat, rode ui in ringen en blokjes feta. Zonnig, of niet dan?
© Uitgeverij Boekdelen – KoolhydraatarmRecept.nl Alle rechten voorbehouden. Teksten en recepten van blogs en/of afbeeldingen mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen. Lees meer over Auteursrecht op internet
Onze 3 bestsellende kookboeken!
Klik op de titels, bekijk de inkijkexemplaren en lees er alles over!
Lekker & makkelijk Koolhydraatarm, ISBN 9789082659801
Gewoon Koolhydraatarm, met 4 weekmenu’s – ISBN 9789082659818
Verrukkelijk Koolhydraatarm, met 4 weekmenu’s – ISBN 9789082659870
Kookboek bestellen?
Al onze kookboeken worden in eigen beheer uitgegeven via Hans zijn eigen Uitgeverij Boekdelen. Daarnaast zijn ze ook gewoon te koop via de reguliere boekhandels in Nederland en België. Steun bij voorkeur je lokale boekhandel! Mochten die het niet op voorraad hebben kunnen ze het altijd (gratis) voor je bestellen.
Ook in online winkels kun je onze boeken bestellen. Bijvoorbeeld via Bazarow.com, Libris, Bookspot of Bruna, verzenden is overal gratis! In België zijn de boeken te koop via o.a. de Standaard Boekhandels. Natuurlijk staan de boeken ook bij Bol.com in de etalage.
Draag je ons een warm hart toe en wil je ons heel direct steunen? Of wil je het boek cadeau geven en/of laten signeren dan kun je het het best bestellen via ons eigen Boekdelen winkeltje op Boekdelen.com: