Vega gevulde aubergine 3

gevulde aubergine

Nu het Nederlandse weer ons qua temperatuur een beetje in de steek laat, koken we gewoon zelf de zon op tafel! Deze gevulde aubergine geeft me wel het juiste mediterrane gevoel: geurig vers geplukte kruiden en veel verse groenten, wie noemde dit ook alweer een dieet? Oh, bestond er toch eens geurinternet dan konden jullie in die dimensie ook meegenieten, helaas nu moeten jullie toch echt zelf aan de slag. Er is wel wat snijwerk, dus dit is ook een leuk gerecht om met (klein)kinderen te maken. Schort om, muziekje aan en gezellig samen kokkerellen en babbelen! Jong geleerd is oud gedaan en kinderen vinden drie dingen leuk: aandacht, aandacht en aandacht 😉

Poffen
Voor de gevulde aubergine heb ik de aubergine eerst gepoft in de oven volgens een tip van een Turkse dame. Top! Reken daarvoor zo’n 30-45 minuten. Ondertussen snijd je alle ingrediënten voor de vulling en die laat je lekker sudderen. Je kan het hele gerecht van tevoren maken en pas afbakken als je wilt gaan eten. Je kunt er optioneel nog (vega) gehakt of kip aan toevoegen, deze versie is uitsluitend met groente. Qua hoeveelheid was dit erg veel per persoon, zeker met de salade erbij kan je er met z’n drieën van eten.

gevulde aubergine

Verse kruiden gebruiken
Als ze beschikbaar zijn neem dan verse kruiden en anders niet te oude gedroogde kruiden. Ik heb ooit eens deze formule geleerd: 1 volle EETlepel verse kruiden is gelijk aan 1 theelepel gedroogde blaadjes van hetzelfde kruid en een kwart theelepel als het helemaal vermalen is tot poeder. Het moment dat je gedroogde of verse kruiden aan je gerecht toevoegt verschilt van kruid tot kruid. De houtige, vlezige  kruiden met stevige blaadjes zoals laurier, tijm, rozemarijn, oregano en salie en dus ook Italiaanse kruidenmengsels geven pas na een tijdje hun smaak af, voeg ze dus tijdig toe en laat ze een tijdje meekoken, stoven of sudderen. Zachtere, wateriger kruiden zoals basilicum, bieslook, dille, koriander en peterselie voeg je pas in de laatste minuten toe of zelfs vlak voor het serveren. ‘t Is maar een weetje.

Klik voor vergrotingen

Zo maak je zelf gevulde aubergine

Laat je het even weten als je dit gemaakt hebt? Dat kan in de reacties onderaan of op mijn Facebookpagina, Twitter en Pinterest. Altijd leuk & alvast dank!

Vega gevulde aubergine

gevulde aubergine

Door Anna-Karina Geplaatst mei 28, 2015

    Aantal of hoeveelheid: 2

  • Koolhydraten: 8 gr khd per persoon (2 uit recept)
  • Voorbereiding: 15 minuten
  • Kooktijd: 1 uur 10 minuten
  • Klaar in: 1 uur 25 minuten

Deze gevulde aubergine geeft me wel het juiste mediterrane gevoel: geurig vers geplukte kruiden en veel verse groenten, wie noemde dit ook alweer een dieet?

Ingrediënten

Bereiding

  1. AUBERGINE POFFEN
    Verwarm de oven voor op 200 graden en vet een ovenschaal in.
    Was de aubergine en schil met een dunschiller om de paar centimeter zodat je zebrapatroon krijgt. Prik hier en daar gaatjes in met een mesje en smeer de aubergine in met olie en leg in de ovenschaal. Pof de aubergine 40 minuten in de oven of tot de vrucht gaar is. Halverwege keren.
  2. VULLING
    Snijd ondertussen ui, bosui, knoflook, bleekselderij, tomaat, courgette en kruiden zoals aangegeven. Bak ui glazig in ca. 2 minuten, voeg bosui en knoflook toe en wals die even door de pan. Voeg de stukjes bleekselderij toe en bak 3 minuten mee. Roer de stukjes tomaat, courgette en verse kruiden en wat zout erdoor. Laat met een deksel erop 20 minuten zachtjes sudderen, voeg zo nodig een scheutje water toe. Proef en breng op smaak met peper en zout.
  3. Snijd de gare aubergine doormidden en schep de zaden eruit, vorm met een lepel een holte voor de vulling. Verdeel de gare groente over de twee helften en bestrooi met geraspte kaas.
  4. Bak 20 minuten op 180 graden. Laat even rusten en strooi er vlak voor het serveren wat verse basilicum over. Lekker met een rode salade: tomaat, rode ui in ringen en blokjes feta. Zonnig, of niet dan?
  5. De tijd voor het poffen de aubergine hangt sterk van de grootte af. Steek een mesje in het dikste deel en als dat zacht aanvoelt is de aubergine gaar. Verse stoere kruiden zoals peterselie, tijm, oregano. Verwerk ook eens noten of (vega) gehakt in de vulling.

© KoolhydraatarmRecept.nl
Lees meer over Auteursrecht op internet


Bestel mijn kookboek Lekker & makkelijk Koolhydraatarm nu in de boekhandels (NL en België) of bij Bol.com!



Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

3 gedachten over “Vega gevulde aubergine

Pagina 1 van 11