gevulde aubergine

Vega gevulde aubergine

Nu het Nederlandse weer ons qua temperatuur een beetje in de steek laat, koken we gewoon zelf de zon op tafel! Deze gevulde aubergine geeft me wel het juiste mediterrane gevoel: geurig vers geplukte kruiden en veel verse groenten, wie noemde dit ook alweer een dieet? Oh, bestond er toch eens geurinternet dan konden jullie in die dimensie ook meegenieten, helaas nu moeten jullie toch echt zelf aan de slag. Er is wel wat snijwerk, dus dit is ook een leuk gerecht om met (klein)kinderen te maken. Schort om, muziekje aan en gezellig samen kokkerellen en babbelen! Jong geleerd is oud gedaan en kinderen vinden drie dingen leuk: aandacht, aandacht en aandacht 😉

Aubergine poffen

Voor de gevulde aubergine heb ik de aubergine eerst gepoft in de oven volgens een tip van een lieve Turkse dame. Top! Reken daarvoor wachttijd van zo’n 30-45 minuten. Ondertussen snijd je alle ingrediënten voor de vulling en die laat je lekker sudderen. Je kan het hele gerecht van tevoren maken en pas afbakken als je wilt gaan eten. Je kunt er optioneel nog (vega) gehakt of kip aan toevoegen, deze versie is uitsluitend met groente. Qua hoeveelheid was dit erg veel per persoon, zeker met de salade erbij kan je er met z’n drieën van eten.

Verse kruiden gebruiken

Indien ze beschikbaar zijn neem dan verse kruiden en anders niet te oude gedroogde kruiden. Ik heb ooit eens deze formule geleerd: 1 eetlepel verse kruiden is gelijk aan 1 theelepel gedroogde blaadjes van hetzelfde kruid en een kwart theelepel als het helemaal vermalen is tot poeder. Het moment dat je gedroogde of verse kruiden aan je gerecht toevoegt verschilt van kruid tot kruid. De houtige, vlezige  kruiden met stevige blaadjes zoals laurier, tijm, rozemarijn, oregano en salie en dus ook Italiaanse kruidenmengsels geven pas na een tijdje hun smaak af, voeg ze dus tijdig toe en laat ze een tijdje meekoken, stoven of sudderen. Zachtere, wateriger kruiden zoals basilicum, bieslook, dille, koriander en peterselie voeg je pas in de laatste minuten toe of zelfs vlak voor het serveren. ‘t Is maar een weetje.

gevulde aubergine

gevulde aubergine

Zo maak je zelf gevulde aubergine

Laat je het even weten als je dit gemaakt hebt? Dat kan in de reacties onderaan of op onze Facebookpagina, Twitter en Pinterest. Altijd leuk & alvast dank!


gevulde aubergine

Gevulde aubergine (vega, of niet...)

door Anna-Karina van Denderen
Deze gevulde aubergine geeft me wel het juiste mediterrane gevoel: geurig vers geplukte kruiden en veel verse groenten, wie noemde dit ook alweer een dieet?
4 van 2 stemmen
Afdrukken Reacties Bewaren
Gang: Hoofdgerecht
Keuken: Mediterraan
Trefwoord: ovengerecht
Voorbereiden: 15 min
Koken: 30 min
Aubergine poffen: 40 min
Totale tijd: 1 uur 25 min

Voedingswaarden

8 gram koolhydraten per portie
Koolhydraten 8 g

Uit recept

2 porties

Ingrediënten

Garneren

Bereiden

AUBERGINE POFFEN
  • Verwarm de heteluchtoven voor op 200 °C en vet een ovenschaal in.
  • Was de aubergine en schil met een dunschiller om de paar centimeter zodat je zebrapatroon krijgt. Prik er hier en daar gaatjes in met een mesje en smeer de aubergine rondom in met olie en leg in de ovenschaal. Pof de aubergine 40 minuten of tot de vrucht gaar is. Halverwege keren.
  • NB: De tijd voor het poffen de aubergine hangt sterk van de grootte af. Steek een mesje in het dikste deel en als dat zacht aanvoelt is de aubergine gaar.
VULLING
  • Snijd ui, bosui, knoflook, bleekselderij, tomaat, courgette en kruiden* zoals aangegeven. Bak samen 5 minuten aan in wat boter of olie. Laat met een deksel 20 minuten op zacht vuur sudderen, voeg zo nodig een scheutje water toe. Proef en breng op smaak met peper en zout.
    *Verse stoere kruiden zoals peterselie, tijm, oregano zijn allemaal lekker. Verwerk ook eens noten of (vega)gehakt in de vulling.
Afbakken
  • Halveer de gare aubergine en schep de zaden eruit, vorm met een lepel een holte voor de vulling. Verdeel de groente over de aubergine-helften en rasp er wat kaas over.
  • Bak 20 minuten op 180 °C. Laat even rusten en strooi er vlak voor het serveren wat verse basilicum over.
  • Lekker met een rode salade: tomaat, rode ui in ringen en blokjes feta. Zonnig, of niet dan?

© Uitgeverij Boekdelen - KoolhydraatarmRecept.nl Alle rechten voorbehouden. Teksten en recepten van blogs en/of afbeeldingen mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen. Lees meer over Auteursrecht op internet

Heeft het gesmaakt? Vertel het door!

Bestel een van onze kookboeken in alle reguliere boekhandels (NL en België) of online winkels, zoals Libris, AKO, Bruna of Bol.com!

Klik op de boeken en lees er alles over en bekijk de inkijkexemplaren!


(Gezien 589 keer, 9 vandaag)

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Lekker recept? Geef sterren!




Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

8 reacties op “Vega gevulde aubergine”

Ken je onze Facebook pagina al?

Like