hartige kaassticks

Veelzijdige hartige kaassticks

Deze brosse hartige kaassticks zijn heel goed gelukt! We kennen natuurlijk het fenomeen kaas in de magnetron al van de rookkaascrackers, die zijn echt heerlijk maar die rooklucht… Ik wilde iets zónder dat de keuken dagenlang naar rook zou stinken. Met 30+ kaas was een tip, ik gebruik eigenlijk nooit 30+ kaas. Ik hou niet zo erg van ‘dieetproducten met minder vet’, vaak zit daar allerlei rommel in. De rookkaascrackers moeten even wachten tot het voorjaar als het raam weer wagenwijd open kan! Kaas bevat geen koolhydraten dus je telt alleen eventuele toevoegingen als zaden/pitten enzo.

Bros, brosser

Deze kaassticks zijn een beetje schuimig, ontzettend bros en knapperig, dat maakt ze natuurlijk onweerstaanbaar lekker. Daarnaast zijn ze enorm veelzijdig en multi inzetbaar. Dus je kunt ze op elk gewenst moment tevoorschijn toveren. Immers je past ze eenvoudig aan qua smaak, zie daarvoor ook de tips bij het recept. Ze zijn niet alleen lekker als tussendoortje, als snelle avondsnack, maar ook bijvoorbeeld bij  een lekkere soep of bij koolhydraatarme borrelhapjes. In de magnetron zijn ze binnen 2,5 minuut klaar. In de oven duurt het iets langer, die moet ook voorverwarmen. Maar in de tijd van een reclameblok bak jij deze heerlijke hartige kaassnacks zelf.

Magnetron of de gewone oven?

In het recept beschrijf ik 2 methodes. Want naar aanleiding van de vele vragen of de kaassticks ook in de gewone oven kunnen i.p.v. in de magnetron, heb ik zelf toch even een test gedaan. Als je de kaassticks net uit de oven haalt zijn ze een klein beetje zacht/taai, maar laat ze goed uitdampen/afkoelen dan worden ze lekker knapperig. Bak ze in geen geval te lang, dat wordt namelijk heel snel te bitter! Heerlijk met sesamzaadjes. Wij aten ze zelf bij deze superromige bloemkoolcappuccino.

Bewaren

Mits goed droog gebakken, bewaar je de kaassticks tot een week. Dat doe je het best in een afgesloten trommel.

hartige kaassticks

 

Zo maak je de kaassticks

Laat je het even weten als je dit gemaakt hebt? Dat kan bijvoorbeeld in de reacties onderaan of op onze Facebookpagina, Twitter en Pinterest. Altijd leuk & alvast dank!

hartige kaassticks

Veelzijdige hartige kaassticks

door Anna-Karina van Denderen
Kaassticks als tussendoortje, avondsnack, bij de soep of borrel. Handig: in de tijd van een reclameblok bak jij deze heerlijke kaassticks met of zonder extraatje.
5 van 1 stem
Afdrukken Reacties Bewaren
Gang: Bijgerecht, Tussendoortje (hartig)
Keuken: Europees
Trefwoord: brood & crackers, oven
Voorbereiden: 3 min
Koken: 2 min
Oventijd voorverwarmen en bakken: 15 min
Totale tijd: 5 min

Voedingswaarden

Per stick (tel je eigen toevoegingen erbij)
Calorieën 16 kcal
Eiwit 1 g
Vet 1.31 g

Uit recept

14 sticks

De meeste ingrediënten zijn klikbaar. Dan krijg je meer info over o.a. verkooppunten, voedingswaarden en/of vervangtips. HANDIG!

Ingrediënten

EXTRA (zelf bijtellen wat je gebruikt)

Bereiden

  • Snijd 1 plak 30+ kaas in 7 repen. Leg met 3 cm tussenruimte op bakpapier, bestrooi de kaassticks naar wens met je eigen extraatje.
  • Het gaat spetteren in de magnetron. Immers het water in de kaas gaat verdampen, dus daar hoef je niet van te schrikken. Na het bakken de kaassticks gelijk van de bakmat halen en omgekeerd laten 'uitdampen' voor een nog brosser resultaat.
Extra
  • Voeg toe wat je lekker lijkt. Bij Italiaanse gerechten strooi je er bijvoorbeeld Italiaanse kruiden op, bij meer oosterse gerechten strooi je wat kummel en korianderpoeder op je kaassticks! Experimenteer zelf met peper, paprika- of chilipoeder, komijn, kummel, sesamzaad, maanzaad, kerrie, etc.
Met kruiden en specerijen?
  • Bak deze in de magnetron op 1000 W, 2 x 1 minuut, tussendoor omdraaien. Zo bakte ik 1 plak (7 sticks) tegelijk.
Met noten en zaden?
  • Bak deze in de magnetron op 1000 W, 1 minuut en 30 seconden. In 1x bakken, die verbranden sneller. Zo bakte ik 13 uitgestoken vormpjes tegelijk.
Liever in de gewone oven?
  • Bak de kaassticks met noten, kruiden etc. 5 minuten in voorverwarmde heteluchtoven op 200 °C. Draai ze voorzichtig om en bak nog eens 3 minuten. Laat ze beslist niet bruin worden dan worden ze bitter. Als je ze eruit haalt zijn ze een klein beetje zacht/taai, maar laat ze goed uitdampen/afkoelen dan worden ze mooi knapperig.
Let op
  • Deze combinaties van tijden en vermogens zijn voor mijn eigen magnetron en heteluchtoven met de merken en hoeveelheden die ik gebruikte. Altijd zelf de baktijd van de kaassticks in de gaten houden. Elke oven werkt nu eenmaal anders.

© Uitgeverij Boekdelen - KoolhydraatarmRecept.nl Alle rechten voorbehouden. Teksten en recepten van blogs en/of afbeeldingen mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen. Lees meer over Auteursrecht op internet

Heeft het gesmaakt? Vertel het door!

Onze kookboeken bomvol koolhydraatarme recepten

Bestel bij voorkeur in de reguliere boekhandel om de hoek (Nederland én België). Mochten die onze boeken niet op voorraad hebben dan kunnen ze het altijd (gratis) voor je bestellen. Of bestel online via Bazarow.com, Libris, AKO, Bookspot of Bruna verzenden is overal gratis! Natuurlijk staan de boeken ook bij Bol.com in de etalage.

Wil je ons heel direct steunen? Of wil je het boek cadeau geven en/of laten signeren dan kun je het ook bestellen via ons eigen Boekdelen winkeltje. Je betaalt dan wel een bijdrage verzendkosten.

Klik op de boeken en lees er alles over en bekijk de inkijkexemplaren!



(Gezien 2.116 keer, 2 vandaag)
Abonneer
Laat het weten als er
guest

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

10 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
10
0
Lees reacties en vragen, of laat er zelf één achter.x
()
x