hartige kaassticks

Veelzijdige hartige kaassticks

Deze brosse hartige kaassticks zijn heel goed gelukt! We kennen natuurlijk het fenomeen kaas in de magnetron al van de rookkaascrackers, die zijn echt heerlijk maar die rooklucht… Ik wilde iets zonder dat de keuken dagenlang naar rook zou stinken. Met 30+ kaas was een tip, ik gebruik eigenlijk nooit 30+ kaas. Ik hou niet zo erg van dieetproducten, vaak zit daar allerlei rommel in. Maar deze 30+ kaas heeft onmiddellijk een vaste plaats op mijn boodschappenlijst verdiend. De rookkaascrackers moeten even wachten tot het voorjaar als het raam weer wagenwijd open kan!

Bros, brosser

Deze kaassticks zijn een beetje schuimig, ontzettend bros en knapperig, dat maakt ze natuurlijk onweerstaanbaar lekker. Daarnaast zijn ze enorm veelzijdig en multi inzetbaar. Dus je kunt ze op elk gewenst moment tevoorschijn toveren. Immers je past ze eenvoudig aan qua smaak, zie daarvoor ook de tips bij het recept. Ze zij n niet alleen lekker als tussendoortje, als snelle avondsnack, maar ook bijvoorbeeld bij  een lekkere soep of bij koolhydraatarme borrelhapjes. In de magnetron zijn ze binnen 2,5 minuut klaar. In de oven duurt het iets langer, die moet ook voorverwarmen. Maar in de tijd van een reclameblok bak jij deze heerlijke hartige kaassnacks zelf.

Magnetron of de gewone oven?

Hieronder staan 2 werkwijzes. Want naar aanleiding van de vele vragen of de kaassticks ook in de gewone oven kunnen i.p.v. in de magnetron, heb ik zelf toch even een test gedaan.  En hieronder verwerkt.  Als je de kaassticks uit de oven haalt zijn ze een klein beetje zacht/taai, maar laat ze goed uitdampen/afkoelen dan worden ze mooi knapperig. Bak ze in geen geval te lang, dat wordt namelijk heel snel te bitter! Heerlijk met sesamzaadjes, die aten we bij deze superromige bloemkoolcappuccino.

Bewaren

Mits goed droog gebakken, bewaar je de kaassticks het best in een afgesloten trommel.

hartige kaassticks

 

Zo maak je de kaassticks

Laat je het even weten als je dit gemaakt hebt? Dat kan bijvoorbeeld in de reacties onderaan of op onze Facebookpagina, Twitter en Pinterest. Altijd leuk & alvast dank!

hartige kaassticks

Veelzijdige hartige kaassticks

door Anna-Karina van Denderen
Kaassticks als tussendoortje, avondsnack, bij de soep of borrel. Handig: in de tijd van een reclameblok bak jij deze heerlijke kaassticks met of zonder extraatje.
5 van 1 stem
Afdrukken Reacties Bewaren
Gang: Bijgerecht, Tussendoortje (hartig)
Keuken: Europees
Trefwoord: brood & crackers, oven
Voorbereiden: 3 min
Koken: 2 min
Oventijd voorverwarmen en bakken: 15 min
Totale tijd: 5 min

Voedingswaarden

0 gram koolhydraten , tel alleen je eigen toevoegingen

Uit recept

14 sticks

Ingrediënten

EXTRA naar eigen keus

Bereiden

  • Snijd 1 plak 30+ kaas in 7 repen. Leg met 3 cm tussenruimte op bakpapier, bestrooi de kaassticks naar wens met je eigen extraatje.
  • Het gaat spetteren in de magnetron. Immers het water in de kaas gaat verdampen, dus daar hoef je niet van te schrikken. Na het bakken de kaassticks gelijk van de bakmat halen en omgekeerd laten 'uitdampen' voor een nog brosser resultaat.
Extra
  • Voeg toe wat je lekker lijkt. Bij Italiaanse gerechten strooi je er bijvoorbeeld Italiaanse kruiden op, bij meer oosterse gerechten strooi je wat kummel en korianderpoeder op je kaassticks! Experimenteer zelf met peper, paprika- of chilipoeder, komijn, kummel, sesamzaad, maanzaad, kerrie, etc.
Met kruiden en specerijen?
  • Bak deze in de magnetron op 1000 W, 2 x 1 minuut, tussendoor omdraaien. Zo bakte ik 1 plak (7 sticks) tegelijk.
Met noten en zaden?
  • Bak deze in de magnetron op 1000 W, 1 minuut en 30 seconden. In 1x bakken, die verbranden sneller. Zo bakte ik 13 uitgestoken vormpjes tegelijk.
Liever in de gewone oven?
  • Bak de kaassticks met noten, kruiden etc. 5 minuten in voorverwarmde heteluchtoven op 200 °C. Draai ze voorzichtig om en bak nog eens 3 minuten. Laat ze beslist niet bruin worden dan worden ze bitter. Als je ze eruit haalt zijn ze een klein beetje zacht/taai, maar laat ze goed uitdampen/afkoelen dan worden ze mooi knapperig.
Let op
  • Deze combinaties van tijden en vermogens zijn voor mijn eigen magnetron en heteluchtoven met de merken en hoeveelheden die ik gebruikte. Altijd zelf de baktijd van de kaassticks in de gaten houden. Elke oven werkt nu eenmaal anders.

© Uitgeverij Boekdelen - KoolhydraatarmRecept.nl Alle rechten voorbehouden. Teksten en recepten van blogs en/of afbeeldingen mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen. Lees meer over Auteursrecht op internet

Heeft het gesmaakt? Vertel het door!


Bestel een van onze kookboeken in alle reguliere boekhandels (NL en België) of online winkels, zoals Libris, AKO, Bruna of Bol.com!

Klik op de boeken en lees er alles over en bekijk de inkijkexemplaren!

(Gezien 632 keer, 5 vandaag)

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Lekker recept? Geef sterren!




Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

10 reacties op “Veelzijdige hartige kaassticks”

Ken je onze Facebook pagina al?

Like