Tzatziki maken, Griekse komkommersaus

Wie kent Griekse tzatziki nog niet? Om even in de vakantiesferen te blijven maak je deze authentieke καλή όρεξη (Kalí órexi!), eet smakelijk! Het is zalig om er wat rauwkost of een broodje in te dippen of bij gegrild vlees zoals lam of kip! Uit het recept maak je ongeveer 8 porties, zo bevat de saus 1,75 gram koolhydraten per portie. Tzatziki maken is simpel, het is een veelzijdige Griekse komkommerspread op basis van yoghurt. Het wordt trouwens ook wel geschreven als tzaziki, tsatsiki of zaziki, maar dit terzijde. Als je tzatziki maakt, doe me een lol en neem in elk geval altijd een echte lekkere dikke yoghurt. Zo blijft de tzatziki ook stevig  als je de komkommer, olijfolie en citroensap aan toevoegt. Zie ook bij tips hieronder.

Authentieke Griekse tzatziki?

Tja wat is de enige echte authentieke tzatziki? Wat mij betreft die jij zelf het allerlekkerst vindt. Over de basis is iedereen het wel eens: yoghurt, komkommer en knoflook. Nou oké zout en olijfolie zijn ook wel een must. Maar dille, citroensap, munt zit er lang niet altijd in. En dan nog een obstakeltje, welke verhoudingen neem je? De een houdt van veel yoghurt met weinig komkommer en een drupje citroen. De ander gaat zich te buiten aan komkommer en werkt daar een paar zielige lepeltjes yoghurt door, en een enorme plens citroensap. Ik heb het liefst iets ertussenin, hoe gaan jullie de Griekse tzatziki maken?

Geheim ingrediënt

In het recept hieronder staan druppels Steviala vloeibaar. Dat ietsiepietse zoet is in veel sausjes mijn grote geheim! (Niet verder vertellen hoor…) Net als het snufje zout in zoete baksels verdiept het drupje zoet de smaken in hartige sauzen. In dit geval wordt de saus mooi ‘rond’ van smaak. Zonder zoet blijft de saus net een beetje ‘hoekig’. Ik weet echt niet hoe ik het anders moet uitleggen. Het is overigens niet zo dat je de tzatziki echt zoet moet maken hè, echt maar een heel klein beetje is voldoende!

Tips

Griekse tzatziki maken is op zich een fluitje van een cent. Ingrediënten bij elkaar en klaar. Maar wil je een meer dan lekkere tzatziki, dan zijn een paar dingen van belang. En ze kosten allemaal net even wat meer tijd, ik hoop dat je het geduld op kunt brengen voor het toepassen van deze tips:

  1. De dikte: hoe dikker hoe lekkerder, laat de yoghurt nog even uitlekken in een trechter met een koffiefilter. In een kwartier is er al heel veel vocht uit. Daarna heb je helemáál de perfecte basis. Zelf gebruik ik eigenlijk altijd Griekse yoghurt van Lidl, die is super romig!
  2. Verwijder de zaadjes uit de komkommer, rasp de rest en laat ook dat nog een kwartiertje uitlekken, druk er zoveel mogelijk vocht uit in een zeef.
  3. Het allerlekkerst wordt de tzatziki als je de saus na het bereiden minstens twee uur, maar liever nog een hele nacht in de koelkast laat staan. De smaken kunnen dan mooi met elkaar ‘trouwen’.

tzatziki, Griekse komkommersaus

Zelf Griekse tzatziki maken

Laat je het even weten als je dit gemaakt hebt? Dat kan in de reacties onderaan of op onze Facebookpagina, Twitter en Pinterest. Altijd leuk & alvast dank!


Griekse tzatziki maken, komkommersaus

Tzatziki is een heerlijke frisse Griekse komkommersaus op basis van dikke yoghurt. Fantastisch om rauwkost of een broodje in te dippen of bij de barbecue!

Ook in Gewoon Koolhydraatarm, blz. 171

5 van 1 stem
Afdrukken Reacties Bewaren
Gang: Bijgerecht, Tussendoortje (hartig)
Keuken: Mediterraan
Trefwoord: (dip)sauzen, dressings en beleg, knutselen in de keuken
Voorbereiden: 5 min
Uitlekken: 15 min

Koolhydraten - hoeveelheid

1,75 gram koolhydraten per portie
Uit recept: 8 porties

Ingrediënten

Bereiden

  • Zet een trechter met een papieren koffiefilter in een hoog glas en vul deze metde Griekse yoghurt, laat 15 minuten uitlekken.
  • Halveer de komkommer in de lengte en verwijder de zaden met een lepel. Rasp de overgebleven komkommer en laat uitlekken in een zeef, druk al het overtollige vocht eruit.
  • Snijd de verse dille en muntblaadjes fijn.
  • Meng de (uitgelekte) Griekse yoghurt met (uitgelekte) komkommer, dille, munt, geperste knoflook, citroensap en een scheutje olijfolie toe. Proef en breng op smaak met zoetstof, peper en zout.
  • Καλή όρεξη (Kalí órexi!), eet smakelijk!
Nog lekkerder
  • Zet de tzatziki minstens 2 uur in de koelkast en garneer met een topje verse munt.

© Uitgeverij Boekdelen - KoolhydraatarmRecept.nl Alle rechten voorbehouden. Teksten en recepten van blogs en/of afbeeldingen mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen. Lees meer over Auteursrecht op internet

Heeft het gesmaakt? Vertel het door!

Bestel een van onze kookboeken in alle reguliere boekhandels (NL en België) of online winkels, zoals Libris, AKO, Bruna of Bol.com!

Klik op de boeken en lees er alles over en bekijk de inkijkexemplaren!


Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *






Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

14 reacties op “Tzatziki maken, Griekse komkommersaus”

Ken je onze Facebook pagina al?

Like

 

1.2K Shares
Share318
Pin852
Tweet