Tzatziki maken, Griekse komkommersaus

Wie kent Griekse tzatziki nog niet? Om even in de vakantiesferen te blijven maak je deze authentieke καλή όρεξη (Kalí órexi!), eet smakelijk! Het is zalig om er wat rauwkost of een broodje in te dippen of bij gegrild vlees zoals lam of kip! Uit het recept maak je ongeveer 8 porties, zo bevat de saus 2,09 gram koolhydraten per portie. Tzatziki maken is simpel, het is een veelzijdige Griekse komkommerspread op basis van yoghurt. Het wordt trouwens ook wel geschreven als tzaziki, tsatsiki of zaziki, maar dit terzijde. Als je tzatziki maakt, doe me een lol en neem in elk geval altijd een echte lekkere dikke yoghurt. Zo blijft de tzatziki ook stevig  als je de komkommer, olijfolie en citroensap aan toevoegt. Zie ook bij tips hieronder.

Authentieke Griekse tzatziki?

Tja wat is de enige echte authentieke tzatziki? Wat mij betreft die jij zelf het allerlekkerst vindt. Over de basis is iedereen het wel eens: yoghurt, komkommer en knoflook. Nou oké zout en olijfolie zijn ook wel een must. Maar dille, citroensap, munt zit er lang niet altijd in. En dan nog een obstakeltje, welke verhoudingen neem je? De een houdt van veel yoghurt met weinig komkommer en een drupje citroen. De ander gaat zich te buiten aan komkommer en werkt daar een paar zielige lepeltjes yoghurt door, en een enorme plens citroensap. Ik heb het liefst iets ertussenin, hoe gaan jullie de Griekse tzatziki maken?

Geheim ingrediënt

In het recept hieronder staan druppels Steviala vloeibaar. Dat ietsiepietse zoet is in veel sausjes mijn grote geheim! (Niet verder vertellen hoor…) Net als het snufje zout in zoete baksels verdiept het drupje zoet de smaken in hartige sauzen. In dit geval wordt de saus mooi ‘rond’ van smaak. Zonder zoet blijft de saus net een beetje ‘hoekig’. Ik weet echt niet hoe ik het anders moet uitleggen. Het is overigens niet zo dat je de tzatziki echt zoet moet maken hè, echt maar een heel klein beetje is voldoende!

Tips

Griekse tzatziki maken is op zich een fluitje van een cent. Ingrediënten bij elkaar en klaar. Maar wil je een meer dan lekkere tzatziki, dan zijn een paar dingen van belang. En ze kosten allemaal net even wat meer tijd, ik hoop dat je het geduld op kunt brengen voor het toepassen van deze tips:

  1. De dikte: hoe dikker hoe lekkerder, laat de yoghurt nog even uitlekken in een trechter met een koffiefilter. In een kwartier is er al heel veel vocht uit. Daarna heb je helemáál de perfecte basis. Zelf gebruik ik eigenlijk altijd Griekse yoghurt van Lidl, die is super romig!
  2. Verwijder de zaadjes uit de komkommer, rasp de rest en laat ook dat nog een kwartiertje uitlekken, druk er zoveel mogelijk vocht uit in een zeef.
  3. Het allerlekkerst wordt de tzatziki als je de saus na het bereiden minstens twee uur, maar liever nog een hele nacht in de koelkast laat staan. De smaken kunnen dan mooi met elkaar ‘trouwen’.

Ik hoop dat jullie het lekker vinden!
♥ Zoek meer koolhydraatarme & keto recepten met onze receptenzoeker, ons jaararchief of bekijk deze suggesties:

tzatziki, Griekse komkommersaus

Zelf Griekse tzatziki maken

Wat vind jij hiervan?

Geef de recepten sterren!

Heb je vragen, wil je reageren of een leuke foto showen? Dat kan via e-mail of op onze Facebookpagina, Pinterest of Instagram
Dat vinden wij en anderen namelijk heel leuk & alvast dank.
Of tag ons op de socials met #KoolhydraatarmRecept


Interessant? Deel gerust!


Griekse tzatziki maken, komkommersaus

Tzatziki is een heerlijke frisse Griekse komkommersaus op basis van dikke yoghurt. Fantastisch om rauwkost of een broodje in te dippen of bij de barbecue!
5 van 3 stemmen

Ook in Gewoon Koolhydraatarm, blz. 171

Voorbereidingstijd 5 min
Uitlekken 15 min
Totale tijd 20 min

Voedingswaarde

Per portie van 60 ml = 4 el
Hoeveelheid 65 gkcal 77.3 koolhydraten 2.09 geiwitten 2.51 gvetten 6.24 gvezels 0.14 g
Hoeveelheid (aan te passen)8 porties à 60 ml

(testfunctie, werkt nog niet op alle apparaten/browsers)

Ingrediënten

Klik op de ingrediënten voor info over voedingswaarden, vervangtips en/of verkooppunten. HANDIG!

Bereiden
 

  • Zet een trechter met een papieren koffiefilter in een hoog glas en vul deze metde Griekse yoghurt, laat 15 minuten uitlekken.
  • Halveer de komkommer in de lengte en verwijder de zaden met een lepel. Rasp de overgebleven komkommer en laat uitlekken in een zeef, druk al het overtollige vocht eruit.
  • Snijd de verse dille en muntblaadjes fijn.
  • Meng de (uitgelekte) Griekse yoghurt met (uitgelekte) komkommer, dille, munt, geperste knoflook, citroensap en een scheutje olijfolie toe. Proef en breng op smaak met zoetstof, peper en zout.
  • Καλή όρεξη (Kalí órexi!), eet smakelijk!

Nog lekkerder

  • Zet de tzatziki minstens 2 uur in de koelkast en garneer met een topje verse munt.

© Uitgeverij Boekdelen KoolhydraatarmRecept.nl Alle rechten voorbehouden. Teksten en recepten van blogs en/of afbeeldingen mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen. Lees meer over Auteursrecht op internet

Heeft het gesmaakt? Vertel!Stuur ons een e-mail, of tag ons op de socials met #koolhydraatarmrecept


Klik op de titels, bekijk de inkijkexemplaren en lees er alles over!

Onze 3 bestsellende kookboeken!

Lekker & makkelijk Koolhydraatarm, ISBN 9789082659801
Gewoon Koolhydraatarm, met 4 weekmenu’s – ISBN 9789082659818
Verrukkelijk Koolhydraatarm, met 4 weekmenu’s – ISBN 9789082659870

Kookboek bestellen?

Al onze kookboeken worden in eigen beheer uitgegeven via Hans zijn eigen Uitgeverij Boekdelen. Daarnaast zijn ze ook gewoon te koop via de reguliere boekhandels in Nederland en België. Steun bij voorkeur je lokale boekhandel! Mochten die het niet op voorraad hebben kunnen ze het altijd (gratis) voor je bestellen. Ook in online winkels kun je onze boeken bestellen. Bijvoorbeeld via Bazarow.com,  Libris Bookspot of Bruna, verzenden is overal gratis! In België zijn de boeken te koop via o.a. de Standaard Boekhandels. Natuurlijk staan de boeken ook bij Bol.com in de etalage. 

Draag je ons een warm hart toe en wil je ons heel direct steunen? Of wil je het boek cadeau geven en/of laten signeren dan kun je het het best bestellen via ons eigen Boekdelen winkeltje op Boekdelen.com:



15 gedachten over “Tzatziki maken, Griekse komkommersaus”

  1. 5 sterren
    Tzatziki wordt een van de bijgerechten bij de barbecue. Vandaag maak ik het met Skyr 5 procent vet, die hoeft niet uit te lekken. Geen verse dille in huis of tuin, doe er wat geroosterde venkelzaadjes in. Zelfde familie, iets andere smaak.

    De komkommer laat ik uitlekken met wat zout erop en een gewicht erop (bakje water).

    Het wordt weer smullen!

  2. Helaas geen komkommer meer in huis, maar met de rest van de ingredienten een lekkere saus gemaakt voor bij de groenten uit de oven. Reken maar dat wij vanavond weer echt op z’n HAK’s smullen ;-))
    Lieve groet.

  3. hoi de Tzatziki was erg lekker bij varkenshaasje en ander vleessoort en wel met sla
    groetjes Anneke

  4. De tatziki is werkelijk fantastisch! Ik vond het moeilijk om zoetstof toe te voegen, maar dat geeft echt een goed effect.
    Het is een grote hoeveelheid, ongeveer de helft bewaard in een schone jampot; binnen een week gebruiken!

  5. Hoi Anna-Karina,
    Heerlijk deze tzatziki! Een goed idee om hangop te maken van Griekse yoghurt en handig de manier waarop je dat doet mbv trechter en koffiefilter. Zo krijg je een fijne substantie.
    Ik had niet genoeg komkommer en heb er ook wat koolrabi doorgedaan, beide gespiraliseerd in mijn nieuwe elektrische spiraalsnijder van Lidl, die supergoed bevalt. Ik had al eens eerder zo’n handmatig apparaat uitgeprobeerd (niet die van Gefu, maar één met een houder waartussen je de groente klemt en wat een ellende was dat). Dit apparaat van Lidl kan ik echt aanbevelen.

    Hartelijk bedankt maar weer, Anna-Karina!
    Ik ga straks de köfte maken, heerlijk!

    Groetjes,

    Karin

      1. Dankjewel, Anna-Karina,

        En sorry voor mijn verhaal over de Lidl-spiraalsnijder, dat hoorde onder het hoofdstuk Tzatziki niet echt thuis, maar ik vond geen geschikter item waar het wel bij zou passen.
        En ik wou het toch even delen. Ik ben nl al meerdere jaren opzoek naar een spiraalsnijder en heb nu eindelijk gevonden wat ik zocht. Dat mag wat mij betreft in de krant! Die van Gefu is ook fijn, maar alleen geschikt voor courgettes of wortels. Deze van Lidl is tevens geschikt voor alle knolachtigen, zoals bieten, zoete en gewone aardappelen, koolrabi, meiraapjes, enz. Je moet ze alleen even bijsnijden zodat ze door de vulopening passen. Het restantje wat je overhoudt is klein.

        Hartelijke groet,

        Karin

  6. Hoi Anna Karina
    Bedankt voor je heerlijke recept. Ik maak het ook heel vaak. Ik koop altijd Griekse Joghurt in de emmer zogezegd, maar voor de tzatziki is er een kleine verpakking en die is behoorlijk dik. Je lepel blijft er bijna recht in staan. Die koop ik bij de Netto Rama. Ik doe er ook uitgeperste knoflook in een lepeltje dille en natuurlijk een stukje komkommer in hele fijne snippers.
    Maar jouw recept zal ik ook eens maken, kijken wat mijn zonen daar van vinden.
    Groetjes Corry

  7. Hoi Anna -Karina,
    Zojuist kreeg ik je mail met het tzatziki recept. Lijkt met heerlijk.
    Morgen krijg ik eters en ik maak dan Paksoi curry. Ik dacht dat deze tzatziki daar wel bij zou smaken. Wat denk jij?

  8. Yvonne van Waert

    Beste Anna Karina,
    De Griekse yoghurt van de Aldi is veel dikker dan die van de Lidl dus die kan je meteen gebruiken zonder uit te lekken.
    Bedankt voor al je lekkere recepten en je mooie boek.
    vriendelijke groet
    Yvonne

Reacties zijn gesloten.

Scroll naar top