Tzatziki maken, Griekse komkommersaus

Wie kent Griekse tzatziki nog niet? Om even in de vakantiesferen te blijven maak je deze authentieke Kαλή όρεξη (Kalí órexi!), eet smakelijk! Het is zalig om er wat rauwkost of een broodje in te dippen of bij gegrild vlees zoals lam of kip! Tzatziki is echt een geweldig veelzijdige frisse Griekse komkommersaus op basis van yoghurt. Het wordt trouwens ook wel geschreven als tzaziki, tsatsiki of zaziki, maar dit terzijde. Als je tzatziki maakt, doe me een lol en neem in elk geval altijd een echte lekkere dikke yoghurt. Zo blijft de tzatziki ook stevig  als je de komkommer, olijfolie en citroensap aan toevoegt. Zie ook bij Tips hieronder.

Authentieke Griekse tzatziki?

Tja wat is de enige echte authentieke tzatziki? Wat mij betreft die jij zelf het allerlekkerst vindt. Over de basis is iedereen het wel eens: yoghurt, komkommer en knoflook. Nou oké zout en olijfolie zijn ook wel een must. Maar dille, citroensap, munt zit er lang niet altijd in. En dan nog een obstakeltje, welke verhoudingen neem je? De een houdt van veel yoghurt met weinig komkommer en een drupje citroen. De ander gaat zich te buiten aan komkommer en werkt daar een paar zielige lepeltjes yoghurt door, en een enorme plens citroensap. Ik heb het liefst iets ertussenin, jullie hopelijk ook?

tzatziki, Griekse komkommersaus

Mijn geheime ingrediënt

In het recept hieronder staan 5 druppels stevia vloeibaar. Dat ietsiepietse zoet is in veel sausjes mijn grote geheim! (Niet verder vertellen hoor…) Net als het snufje zout in zoete baksels verdiept het drupje zoet de smaken in hartige sauzen. In dit geval wordt de saus mooi ‘rond’ van smaak, zonder zoet blijft de saus net een beetje ‘hoekig’. Ik weet echt niet hoe ik het anders moet uitleggen. Het is overigens niet zo dat je de tzatziki echt zoet moet maken hè, echt maar een heel klein beetje is voldoende!

Tips

Tzatziki maken is op zich een fluitje van een cent. Ingrediënten bij elkaar en klaar. Maar wil je een meer dan lekkere tzatziki, dan zijn een paar dingen van belang. En ze kosten allemaal net ff wat meer tijd, ik hoop dat je het geduld op kunt brengen voor het toepassen van deze tips:

  1. De dikte: hoe dikker hoe lekkerder, laat de yoghurt nog even uitlekken in een trechter met een koffiefilter. In een kwartier is er al heel veel vocht uit en heb je helemáál de perfecte basis. Zelf gebruik ik eigenlijk altijd Griekse yoghurt van Lidl.
  2. Verwijder de zaadjes uit de komkommer, rasp de rest en laat ook dat nog een kwartiertje uitlekken.
  3. Het allerlekkerst wordt de tzatziki als je de saus na het bereiden minstens twee uur, maar liever nog een hele nacht in de koelkast laat staan. De smaken kunnen dan mooi met elkaar ‘trouwen’.

Zo maak je Griekse tzatziki

Laat je het even weten als je dit gemaakt hebt? Dat kan in de reacties onderaan of op onze Facebookpagina, Twitter en Pinterest. Altijd leuk & alvast dank!


Bestel een van onze kookboeken in alle reguliere boekhandels (NL en België) of online winkels, zoals Libris, AKO, Bruna of Bol.com!

Gewoon Koolhydraatarm (nieuw!) of Lekker & makkelijk Koolhydraatarm

Gewoon-Koolhydraatarm-Kookoek

Tzatziki maken, Griekse komkommersaus


Door Hans en/of Anna-Karina Geplaatst september 8, 2017

  • Aantal of hoeveelheid: 6-8 porties
  • Koolhydraten: 2,2 gr khd pp (6-8 porties uit recept)
  • Voorbereiding: 30 minuten

Tzatziki is een heerlijke frisse Griekse komkommersaus op basis van dikke yoghurt. Fantastisch om rauwkost of een broodje in te dippen of bij de BBQ!

Ingrediënten

Bereiding

  1. OPTIONEEL: Zet een trechter met een koffiefilter in een hoog glas en vul deze met de Griekse yoghurt, laat een kwartier uitlekken.
  2. Halveer de komkommer in de lengte en verwijder de zaden met een lepel. Rasp de overgebleven komkommer en laat uitlekken in een zeef. Zelf laat ik de schil eraan zitten, dat kan prima als je biologische komkommers gebruikt.
  3. Snijd ondertussen de verse dille en muntblaadjes fijn.
  4. Klop de (uitgelekte) Griekse yoghurt met een vork glad en doe de uitgelekte komkommer, dille en munt erbij. Voeg geperste knoflook, citroensap en een scheutje olijfolie toe. Proef en breng op smaak met zoetstof, peper en zout.
  5. Zet de tzatziki minstens 2 uur in de koelkast en garneer met een topje verse munt. Καλή όρεξη (Kalí órexi!), eet smakelijk!

© Uitgeverij Boekdelen
Lees meer over Auteursrecht op internet


Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

14 gedachten over “Tzatziki maken, Griekse komkommersaus”

Ken je onze Facebook pagina al?facebook-koolhydraatarmreceptLike

 

808 Shares
Share318
Pin490
Tweet