tuinbonenburgers met yoghurtsaus

Tuinbonenburgers met yoghurtsaus

Wie is er niet groot mee geworden? Een AVG (aardappels-vlees-groente) maaltijd!  In deze tijden waarin mensen massaal wat minderen met vlees eten kun je leuk experimenteren met groenteburgers. Die kunnen uitstekend dienen als vleesvervanger. Neem nou deze koolhydraatarme tuinbonenburgers met yoghurtsaus, ze vormen samen met een salade een uitstekende koolhydraatarme hoofdmaaltijd. De burgers zijn behoorlijk voedzaam dus wij adviseren om ze ietsje kleiner te maken dan op de foto. Je kunt ook leuke miniburgertjes of balletjes maken om met de yoghurtsaus te serveren als snack op een feestje. Zoals afgebeeld (4 stuks) bevatten ze 5.75 gram koolhydraten per stuk.

Tuinbonen dubbeldoppen

Naast de verse tuinbonen in hun peul (ook wel labbonen, dikke duimen of boeren boxen genoemd) heb je verschillende gedopte varianten. Tuinbonen zijn er gedroogd, in blik of glas en uit de diepvries. Allemaal prima, maar diepvriestuinbonen zijn wel het gemakkelijkst in het gebruik (en heel lekker!). Voor onze tuinbonenburgers met yoghurtsaus gebruikte ik dus diepvries tuinbonen. Hup, zo vanuit het zakje de pan in en een paar minuten koken. Fijnproevers zullen de( gekookte) tuinbonen liever dubbeldoppen, oftewel het schilletje wat om de boon heen zit verwijderen. Dat smaakt namelijk wat bitter en wat taai. Als je daar geen bezwaar tegen hebt, kun je het schilletje natuurlijk gewoon laten zitten. Voor de tuinbonenburgers met yoghurtsaus kun je de schilletjes wel het beste eraf halen.

Maken en bakken van de tuinbonenburgers, tips!

Het maken van de tuinbonenburgers zelf is eigenlijk een eenvoudig werkje. Zeker als je onze tips in acht neemt gaat het je echt wel lukken om mooie burgertjes te bakken! Begin met de ingredi√ęnten bij elkaar doen en goed mengen. Dat gaat het makkelijkst met een keukenmachine, maar het kan evengoed met een staafmixer. Zelfs met een pureestamper of een vork zal het je wel lukken. De tuinbonenburgers scheuren wat sneller dan burgers van vlees. Kleine burgers bakken beter omdat ze makkelijker om te draaien zijn. En… hoe fijner de massa en hoe steviger in elkaar geperst, hoe beter de tuinbonenburgers samenhangen. Het is de kunst om de tuinbonenburgers niet te snel om te draaien. Wacht met omdraaien tot de onderkant (licht)bruin begint te kleuren en er een stevig korstje ontstaan is.

Tuinbonenburgers  bewaren

De tuinbonenburgers kun je best een dagje ongebakken of gebakken in de koelkast bewaren. Maar ongebakken invriezen gaat ook uitstekend, laat ze dan ontdooien in de koelkast voordat je ze gaat bakken.

Prehistorisch?

Als ik tuinbonen in de winkel zie liggen, dan krijg ik altijd het gevoel over me heen dat ik in een ver verleden terecht ben gekomen. Het formaat, de vorm en de structuur van de tuinbonen doen zo prehistorisch aan, dat mijn fantasie op hol slaat. De website van Verse Oogst leert me dit:

“Tuinbonen worden al heel lang verbouwd; al in 6000 voor Chr. De zaden waren toen echter nog vrij klein en ze zijn voor het eerst gevonden bij archeologische opgravingen bij Nazareth in Isra√ęl. Nederlanders weten sinds de 15e eeuw dat verse, jonge tuinboontjes erg lekker zijn. Ze zijn ook gezond, want ze bevatten een hoog gehalte vitamine B en C (mits je ze niet te lang kookt).”

Om die oude tuinboon te eren maken we er nu tuinbonenburgers met yoghurtsaus van ūüėČ

‚ô• Zoek meer koolhydraatarme recepten met onze receptenzoeker, ons jaararchief of bekijk deze suggesties:

tuinbonenburgers met yoghurtsaus
tuinbonenburgers met yoghurtsaus

Zo maak je Tuinbonenburgers met yoghurtsaus

Heb je vragen, wil je reageren of een leuke foto showen? Dat kan! Dat vinden wij en anderen namelijk heel leuk & alvast dank! Gebruik het reactieformulier hieronder en vergeet de sterren niet! Of tag ons op Facebookpagina, Instagram of Pinterest, met #KoolhydraatarmRecept!


Tuinbonenburgers met yoghurtsaus

tuinbonenburgers met yoghurtsaus
Door: van Deelen
Makkelijke, lekkere en voedzame tuinbonenburgers, extra smakelijk met een frisse yoghurtsaus. De burgers zijn behoorlijk voedzaam dus wij adviseren om ze kleiner te maken dan op de foto. Je kunt ook leuke miniburgertjes of balletjes maken om met de yoghurtsaus te serveren als snack op een feestje.
5 van 1 stem
Voorbereidingstijd 15 min
Bereidingstijd 5 min
Opstijven 15 min
Totale tijd 35 min

Voedingswaarde

Per stuk 
calorie√ęn 185.1 kcal ‚čÜ koolhydraten 5.75 g ‚čÜ eiwitten 10.73 g ‚čÜ vetten 11.45 g ‚čÜ vezels 8.58 g
Hoeveelheid (aan te passen)4 stuks

(testfunctie, werkt nog niet op alle apparaten/browsers)

Ingredi√ęnten

Saus

Klik op de ingredi√ęnten voor info over voedingswaarden, vervangtips en/of verkooppunten. HANDIG!

Bereiden
 

  • Kook de tuinbonen gaar in 4 minuten. Spoel af met koud water en laat uitlekken. Ontdoe de tuinbonen van het schilletje (dubbeldoppen).
  • Snipper het uitje, pers het teentje knoflook uit en snijd de peterselie fijn. Pulse de tuinbonen met ui, knoflook, peterselie, cayennepeper, amandelmeel, kaas en het ei in een keukenmachine tot er een massa ontstaat met hier en daar een klein stukje boon of ui. Helemaal doordraaien geeft meer een puree. Proef en breng op smaak en peper en zout. (Heb je geen keukenmachine? Neem dan een staafmixer, pureestamper of een vork)
  • Vorm er met je handen of een speciale hamburgervorm 4 grote of 8 kleine burgers van, stevig aandrukken! Kleinere burgers zijn makkelijker om te draaien. Laat de burgers op een plat bord 15 minuten opstijven in de koelkast.

Sausje

  • Meng de yoghurt met de olie en de gehakte munt. Breng op smaak met peper en zout.

Bakken

  • Bak de burgers in een koekenpan. Keer de burgers pas om als de onderkant lichtbruin kleurt en de burgers steviger worden. Serveer met de yoghurtsaus en een lekkere salade!

TIP

  • Je kunt de burgers ook extra paneren. Haal ze dan door geklutst ei en daarna door wat amandelmeel. Wij vonden dat jammer van de kleur ūüėČ

© Uitgeverij Boekdelen KoolhydraatarmRecept.nl Alle rechten voorbehouden. Teksten en recepten van blogs en/of afbeeldingen mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen. Lees meer over Auteursrecht op internet

Heeft het gesmaakt? Vertel het door!Laat een reactie achter, of tag ons op de socials met #koolhydraatarmrecept

Onze 3 bestsellende kookboeken!

Klik op de titels, bekijk de inkijkexemplaren en lees er alles over!

Lekker & makkelijk Koolhydraatarm, ISBN 9789082659801
Gewoon Koolhydraatarm, met 4 weekmenu’s – ISBN 9789082659818
Verrukkelijk Koolhydraatarm, met 4 weekmenu’s – ISBN 9789082659870

Kookboek bestellen?

Al onze kookboeken worden in eigen beheer uitgegeven via Hans zijn eigen¬†Uitgeverij Boekdelen. Ze zijn gewoon te koop via de reguliere boekhandels in Nederland en Belgi√ę.¬†Steun bij voorkeur je lokale boekhandel!¬†Mochten die het niet op voorraad hebben kunnen ze het altijd (gratis) voor je bestellen. Ook in online winkels kun je onze boeken bestellen. Bestellen kan overal online, bijvoorbeeld via¬†Bazarow.com,¬†¬†Libris,¬†AKO,¬†Bookspot¬†of¬†Bruna¬†verzenden is overal gratis! In Belgi√ę zijn de boeken te koop via o.a. de¬†Standaard Boekhandels. Natuurlijk staan de boeken ook bij¬†Bol.com¬†in de etalage.¬†Onze kookboeken bestellen bij onszelf via Boekdelen.com:

Wil je ons heel direct steunen? Of wil je het boek cadeau geven en/of laten signeren dan kun je het het best bestellen via ons eigen Boekdelen winkeltje.


Abonneer
Laat het weten als er
guest

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

8 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Scroll naar top