Wie is er niet groot mee geworden? Een AVG (aardappels-vlees-groente) maaltijd! In deze tijden waarin mensen massaal wat minderen met vlees eten kun je leuk experimenteren met groenteburgers. Die kunnen uitstekend dienen als vleesvervanger. Neem nou deze koolhydraatarme tuinbonenburgers met yoghurtsaus, ze vormen samen met een salade een uitstekende koolhydraatarme hoofdmaaltijd. De burgers zijn behoorlijk voedzaam dus wij adviseren om ze ietsje kleiner te maken dan op de foto. Je kunt ook leuke miniburgertjes of balletjes maken om met de yoghurtsaus te serveren als snack op een feestje. Zoals afgebeeld (4 stuks) bevatten ze 5.75 gram koolhydraten per stuk.
Tuinbonen dubbeldoppen
Naast de verse tuinbonen in hun peul (ook wel labbonen, dikke duimen of boeren boxen genoemd) heb je verschillende gedopte varianten. Tuinbonen zijn er gedroogd, in blik of glas en uit de diepvries. Allemaal prima, maar diepvriestuinbonen zijn wel het gemakkelijkst in het gebruik (en heel lekker!). Voor onze tuinbonenburgers met yoghurtsaus gebruikte ik dus diepvries tuinbonen. Hup, zo vanuit het zakje de pan in en een paar minuten koken. Fijnproevers zullen de( gekookte) tuinbonen liever dubbeldoppen, oftewel het schilletje wat om de boon heen zit verwijderen. Dat smaakt namelijk wat bitter en wat taai. Als je daar geen bezwaar tegen hebt, kun je het schilletje natuurlijk gewoon laten zitten. Voor de tuinbonenburgers met yoghurtsaus kun je de schilletjes wel het beste eraf halen.
Maken en bakken van de tuinbonenburgers, tips!
Het maken van de tuinbonenburgers zelf is eigenlijk een eenvoudig werkje. Zeker als je onze tips in acht neemt gaat het je echt wel lukken om mooie burgertjes te bakken! Begin met de ingrediënten bij elkaar doen en goed mengen. Dat gaat het makkelijkst met een keukenmachine, maar het kan evengoed met een staafmixer. Zelfs met een pureestamper of een vork zal het je wel lukken. De tuinbonenburgers scheuren wat sneller dan burgers van vlees. Kleine burgers bakken beter omdat ze makkelijker om te draaien zijn. En… hoe fijner de massa en hoe steviger in elkaar geperst, hoe beter de tuinbonenburgers samenhangen. Het is de kunst om de tuinbonenburgers niet te snel om te draaien. Wacht met omdraaien tot de onderkant (licht)bruin begint te kleuren en er een stevig korstje ontstaan is.
Tuinbonenburgers bewaren
De tuinbonenburgers kun je best een dagje ongebakken of gebakken in de koelkast bewaren. Maar ongebakken invriezen gaat ook uitstekend, laat ze dan ontdooien in de koelkast voordat je ze gaat bakken.
Prehistorisch?
Als ik tuinbonen in de winkel zie liggen, dan krijg ik altijd het gevoel over me heen dat ik in een ver verleden terecht ben gekomen. Het formaat, de vorm en de structuur van de tuinbonen doen zo prehistorisch aan, dat mijn fantasie op hol slaat. De website van Verse Oogst leert me dit:
“Tuinbonen worden al heel lang verbouwd; al in 6000 voor Chr. De zaden waren toen echter nog vrij klein en ze zijn voor het eerst gevonden bij archeologische opgravingen bij Nazareth in Israël. Nederlanders weten sinds de 15e eeuw dat verse, jonge tuinboontjes erg lekker zijn. Ze zijn ook gezond, want ze bevatten een hoog gehalte vitamine B en C (mits je ze niet te lang kookt).”
Om die oude tuinboon te eren maken we er nu tuinbonenburgers met yoghurtsaus van 😉
Onze koolhydraatarme kookboeken!
Onze (papieren) kookboeken zijn heuse bestsellers te noemen! De kookboeken zijn sinds 20 september 2024 allemaal uitverkocht en worden niet opnieuw in druk genomen.
Verrukkelijk Koolhydraatarm
UITVERKOCHT!!!!!
ISBN 9789082659870
Gewoon Koolhydraatarm
UITVERKOCHT!!!!!
ISBN 9789082659818
Lekker & Makkelijk Koolhydraatarm
UITVERKOCHT!!!!!
ISBN 9789082659801
Kookboek van het jaar 2021
Nog zo’n lekker koolhydraatarm recept?
♥ Zoek meer koolhydraatarme & keto recepten met onze receptenzoeker, ons jaararchief of bekijk deze suggesties:
Zo maak je Tuinbonenburgers met yoghurtsaus
Wat vind jij hiervan?
Geef de recepten sterren!
Heb je vragen over het koolhydraatarm dieet of keto leefstijl? Stuur een e-mail of ga naar onze Facebookpagina, Pinterest of Instagram
Een leuke foto showen? Tag ons op de socials met #KoolhydraatarmRecept
Tuinbonenburgers met yoghurtsaus
Voedingswaarde
(testfunctie, werkt nog niet op alle apparaten/browsers)
Ingrediënten
- 400 g tuinbonen, schoon
- 50 g ui,
- 1 teentje knoflook
- 3 g platte peterselie
- 1 mespunt cayennepeper
- 30 g amandelmeel,
- 1 el Parmezaanse kaas
- 1 eieren, L (of extra dooier)
- peper en zout
Saus
- 45 g Griekse yoghurt
- 15 ml olijfolie
- 3 g munt, vers
Klik op de ingrediënten voor info over voedingswaarden, vervangtips en/of verkooppunten. HANDIG!
Bereiden
- Kook de tuinbonen gaar in 4 minuten. Spoel af met koud water en laat uitlekken. Ontdoe de tuinbonen van het schilletje (dubbeldoppen).
- Snipper het uitje, pers het teentje knoflook uit en snijd de peterselie fijn. Pulse de tuinbonen met ui, knoflook, peterselie, cayennepeper, amandelmeel, kaas en het ei in een keukenmachine tot er een massa ontstaat met hier en daar een klein stukje boon of ui. Helemaal doordraaien geeft meer een puree. Proef en breng op smaak en peper en zout. (Heb je geen keukenmachine? Neem dan een staafmixer, pureestamper of een vork)
- Vorm er met je handen of een speciale hamburgervorm 4 grote of 8 kleine burgers van, stevig aandrukken! Kleinere burgers zijn makkelijker om te draaien. Laat de burgers op een plat bord 15 minuten opstijven in de koelkast.
Sausje
- Meng de yoghurt met de olie en de gehakte munt. Breng op smaak met peper en zout.
Bakken
- Bak de burgers in een koekenpan. Keer de burgers pas om als de onderkant lichtbruin kleurt en de burgers steviger worden. Serveer met de yoghurtsaus en een lekkere salade!
TIP
- Je kunt de burgers ook extra paneren. Haal ze dan door geklutst ei en daarna door wat amandelmeel. Wij vonden dat jammer van de kleur 😉
© Uitgeverij Boekdelen – KoolhydraatarmRecept.nl Alle rechten voorbehouden. Teksten en recepten van blogs en/of afbeeldingen mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen. Lees meer over Auteursrecht op internet
Lekkere tuinbonenburgers, op stand 5 ook 5 minuten bakken per kant mmmmmm
Mijn man heeft deze gisteren gemaakt. Hoewel de smaak heel goed was, stijfde de ‘puree’ niet goed op in de koelkast en viel het gros uit elkaar tijdens het bakken. Op de foto’s ziet het er ook steviger uit dan bij ons. Wat kan er mis gegaan zijn? Het recept is netjes gevolgd.
Met de voorbereidingstijd uit dit artikel zijn we het niet helemaal eens: het dubbeldoppen duurde erg lang, dus het duurde een stuk langer dan 35 minuten om ze te bereiden. Maar lekker was het dus wel 🙂
JHoi Anniek, wat jammer zeg.
Het dubbeldoppen vergt inderdaad enige handigheid. Geen idee wat er misging, er zitten niet echt ingrediënten in die erg van elkaar kunnen verschillen qua merk. Misschien de bonen lang gekookt? Of kan het zijn dat jullie de massa iets te grof hebben gemaakt of niet stevig aangedrukt, misschien? Dat kan ik hiervandaan niet beoordelen natuurlijk…
Ziet er aantrekkelijk uit, ga ze vanavond proeven!
Ik neem aan dat de Parmezaan ook door het tuinbonenmengsel gaat.
Dat klopt Gonny, en succes!
Alweer een heerlijk recept. Dit wordt het vanavond! Ik denk dat bij punt 2 ook de gedopte tuinbonen erbij moeten? 😉
oeps, ja klopt 😉
Moeten de tuinbonen ook fijnmaken met de overige ingrediënten? Mis ze bij stap 2-3
Ja inderdaad, ik heb ze gelijk even toegevoegd!