tuinbonenburgers met yoghurtsaus

Tuinbonenburgers met yoghurtsaus

Wie is er niet groot mee geworden? Een AVG (aardappels-vlees-groente) maaltijd!  In deze tijden waarin mensen massaal wat minderen met vlees eten kun je leuk experimenteren met groenteburgers. Die kunnen uitstekend dienen als vleesvervanger. Neem nou deze leuke groene tuinbonenburgers met yoghurtsaus, ze vormen samen met een salade een uitstekende koolhydraatarme hoofdmaaltijd. De burgers zijn behoorlijk voedzaam dus wij adviseren om ze ietsje kleiner te maken dan op de foto. Je kunt ook leuke miniburgertjes of balletjes maken om met de yoghurtsaus te serveren als snack op een feestje.

Tuinbonen dubbeldoppen

Naast de verse tuinbonen in hun peul (ook wel labbonen, dikke duimen of boeren boxen genoemd) heb je verschillende gedopte varianten. Tuinbonen zijn er gedroogd, in blik of glas en uit de diepvries. Allemaal prima, maar diepvriestuinbonen zijn wel het gemakkelijkst in het gebruik (en heel lekker!). Voor onze tuinbonenburgers met yoghurtsaus gebruikte ik dus diepvries tuinbonen. Hup, zo vanuit het zakje de pan in en een paar minuten koken. Fijnproevers zullen de( gekookte) tuinbonen liever dubbeldoppen, oftewel het schilletje wat om de boon heen zit verwijderen. Dat smaakt namelijk wat bitter en wat taai. Als je daar geen bezwaar tegen hebt, kun je het schilletje natuurlijk gewoon laten zitten. Voor de tuinbonenburgers met yoghurtsaus kun je de schilletjes wel het beste eraf halen.

Maken en bakken van de tuinbonenburgers, tips!

Het maken van de tuinbonenburgers zelf is eigenlijk een eenvoudig werkje. Zeker als je onze tips in acht neemt gaat het je echt wel lukken om mooie burgertjes te bakken! Begin met de ingrediënten bij elkaar doen en goed mengen. Dat gaat het makkelijkst met een keukenmachine, maar het kan evengoed met een staafmixer. Zelfs met een pureestamper of een vork zal het je wel lukken. De tuinbonenburgers scheuren wat sneller dan burgers van vlees. Kleine burgers bakken beter omdat ze makkelijker om te draaien zijn. En… hoe fijner de massa en hoe steviger in elkaar geperst, hoe beter de tuinbonenburgers samenhangen. Het is de kunst om de tuinbonenburgers niet te snel om te draaien. Wacht met omdraaien tot de onderkant (licht)bruin begint te kleuren en er een stevig korstje ontstaan is.

Tuinbonenburgers  bewaren

De tuinbonenburgers kun je best een dagje ongebakken of gebakken in de koelkast bewaren. Maar ongebakken invriezen gaat ook uitstekend, laat ze dan ontdooien in de koelkast voordat je ze gaat bakken.

tuinbonenburgers met yoghurtsaus

Prehistorisch?

Als ik tuinbonen in de winkel zie liggen, dan krijg ik altijd het gevoel over me heen dat ik in een ver verleden terecht ben gekomen. Het formaat, de vorm en de structuur van de tuinbonen doen zo prehistorisch aan, dat mijn fantasie op hol slaat. De website van Verse Oogst leert me dit:

“Tuinbonen worden al heel lang verbouwd; al in 6000 voor Chr. De zaden waren toen echter nog vrij klein en ze zijn voor het eerst gevonden bij archeologische opgravingen bij Nazareth in Israël. Nederlanders weten sinds de 15e eeuw dat verse, jonge tuinboontjes erg lekker zijn. Ze zijn ook gezond, want ze bevatten een hoog gehalte vitamine B en C (mits je ze niet te lang kookt).”

Om die oude tuinboon te eren maken we er nu tuinbonenburgers met yoghurtsaus van 😉

tuinbonenburgers met yoghurtsaus

tuinbonenburgers met yoghurtsaus

Ook lekker:

Zo maak je Tuinbonenburgers met yoghurtsaus

Laat je het even weten als je dit gemaakt hebt? Dat kan in de reacties onderaan of op onze Facebookpagina, Twitter en Pinterest. Altijd leuk & alvast dank!


Bestel een van onze kookboeken in alle reguliere boekhandels (NL en België) of online winkels, zoals Libris, AKO, Bruna of Bol.com!

Gewoon Koolhydraatarm of Lekker & makkelijk Koolhydraatarm

Gewoon-Koolhydraatarm-Kookoek


Tuinbonenburgers met yoghurtsaus


tuinbonenburgers met yoghurtsaus

Door Hans van Deelen Geplaatst mei 31, 2019

  • Aantal of hoeveelheid: 4 of 8 stuks
  • Koolhydraten: 5,6 gr. khd of 2,8 gr khd (4 of 8 stuks uit recept)
  • Voorbereiding: 15 minuten
  • Kooktijd: 5 minuten
  • Klaar in: 35 minuten

Makkelijke, lekkere en voedzame tuinbonenburgers, extra smakelijk met een frisse yoghurtsaus.

Ingrediënten

Bereiding

  1. Kook de tuinbonen gaar in 4 minuten. Spoel af met koud water en laat uitlekken. Ontdoe de tuinbonen van het schilletje (dubbeldoppen).
  2. Snipper het uitje, pers het teentje knoflook uit en snijd de peterselie fijn. Pulse de tuinbonen met ui, knoflook, peterselie, cayennepeper, amandelmeel, kaas en het ei in een keukenmachine tot er een massa ontstaat met hier en daar een klein stukje boon of ui. Helemaal doordraaien geeft meer een puree. Proef en breng op smaak en peper en zout. (Heb je geen keukenmachine? Neem dan een staafmixer, pureestamper of een vork)
  3. Vorm er met je handen of een speciale hamburgervorm 4 grote of 8 kleine burgers van, stevig aandrukken! Kleinere burgers zijn makkelijker met bakken. Laat de burgers op een plat bord 15 minuten opstijven in de koelkast.
  4. Maak ondertussen alvast het sausje: meng de yoghurt met de olie en de gehakte munt. Breng op smaak met peper en zout.
  5. Bak de burgers in een koekenpan. Keer de burgers pas om als de onderkant lichtbruin kleurt en de burgers steviger worden. Serveer met de yoghurtsaus en een lekkere salade!
  6. TIP: Je kunt de burgers ook extra paneren. Haal ze dan door geklutst ei en daarna door wat amandelmeel. Wij vonden dat jammer van de kleur 😉

© Uitgeverij Boekdelen
Lees meer over Auteursrecht op internet


Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

8 gedachten over “Tuinbonenburgers met yoghurtsaus”

Ken je onze Facebook pagina al?facebook-koolhydraatarmreceptLike

 

180 Shares
Share67
Pin113
Tweet