tonijntapenade in een kaasmandje

Tonijntapenade in avocado

Laten we beginnen met bijzonder goed nieuws: zelfs voor de strengste koolhydraatpolitie is deze heerlijk grove tonijntapenade zeer verantwoord! Daarnaast is het ook nog eens bijzonder makkelijk om te maken. Bovendien heeft deze tapenade vele toepassingen, je kunt er werkelijk alle kanten mee op!  Vandaag vulde ik er kaasmandjes mee en een kwart avocado. Samen goed voor een vorstelijke en feestelijke lunch! Maar leg ook gerust eens wat zalige tonijntapenade op een plakje komkommer of stop het als vulling in een snacktomaatje. Ook als extraatje bij een kopje soep op een oopsie kan het een lekkere aanvulling zijn. Of voeg een beetje passata toe en je hebt een geweldige saus voor over je courgetti! Kortom, met één recept eet je toch telkens weer iets anders.

Restje tonijntapenade

Doordat de tonijntapenade lekker grof blijft, blijven de afzonderlijke smaken ook goed herkenbaar. Zodoende is het perfect voor deze toepassing in het krakende verse kaasmandje. Omdat ik een restje van de tapenade overhield, heb ik dat gemengd met wat extra tomaat en olie. Vervolgens pureerde ik dat fijner, zodat de tonijntapenade goed smeerbaar was. Daarmee besmeerde ik de volgende dag een paar krakende crackertjes!

Oorsprong van tapenade

Oorspronkelijk is tapenade Provençaals; het is een dikke koude saus bereid uit olijven en kappertjes. (Tapéno = kappertje) De ingrediënten van het originele tonijntapenade recept zijn overzichtelijkl. Kappertjes, zwarte olijven, ansjovis, gemarineerde tonijn en mosterd. Dat alles fijngemalen en vermengd met olijfolie, cognac en Provençaalse kruiden. Tegenwoordig worden er diverse smeersels onder de naam ‘tapenade’ of ‘pesto’ verkocht. Echter pesto is officieel altijd op basis van basilicum. Hoewel ook ‘pesto’ tegenwoordig als benaming gebruikt wordt voor van alles en nog wat.

Koolhydraten berekenen

Het aantal koolhydraten dat je rekent hangt af van hoe en wat je precies eet. In het recept hebben we de tonijntapenade berekend zoals wij het hebben gegeten.  Dus als twee lunchporties, omgerekend is dat per portie 3 gram koolhydraten inclusief kaasmandje/ei/sla en avocado. Eet je het bijvoorbeeld in een kleinere portie als tussendoortje? Dan komen de koolhydraten uiteraard lager uit. In dat laatste geval reken je per twee porties 1,8 gram koolhydraten per portie. Al met al een prima ketogeen gerechtje dus.

tonijntapenade in een kaasmandje

 

Zo maak je de tonijntapenade

Laat je het even weten als je dit gemaakt hebt? Dat kan in de reacties onderaan of op onze Facebookpagina, Twitter en Pinterest. Altijd leuk & alvast dank!

Tonijntapenade in avocado

Hoe je het ook eet, zelfs voor de strengste koolhydraatpolitie is deze heerlijk grove tonijntapenade zeer verantwoord! Lekker makkelijk te maken, geschikt voor vele toepassingen en toch telkens weer anders.
5 van 1 stem
Afdrukken Reacties Bewaren
Gang: Amuse & Borrelhapje, Lunch, Tussendoortje (hartig)
Keuken: Mediterraan
Trefwoord: knutselen in de keuken
Voorbereiden: 7 min
Koken: 8 min
Kaasmandjes maken: 15 min
Totale tijd: 28 min

Koolhydraten - hoeveelheid

3 gram koolhydraten per lunchportie inclusief sla, kaasmansje en avocado
Uit recept: 2 lunchporties

Ingrediënten

Kaasmandjes, zie onder
Tonijntapenade
Serveren

Bereiden

Kaasmandjes
  • Allereerst maak je deze kaasmandjes.
  • Kook 2 eieren hard in 8 minuten, laat afkoelen in koud water.
Tonijntapenade
  • Maal (of hak) vervolgens voor de tapenade de olijven samen met de kappertjes en tomaat in een keukenmachine grof. Meng de tonijn, mayonaise en yoghurt erdoor. Voeg olijfolie toe tot het smeuïg is. Proef en breng op smaak met peper en de kruiden.
Serveren
  • Leg eerst een blaadje ijsbergsla in elk kaasmandje en vul dit daarna met de tonijntapenade. Garneer vervolgens met plakjes gekookt ei en tot slot bieslook. Geef er een kwart avocado gevuld met tapenade los bij. Zo heb je een complete lunch voor 2 personen.
Variaties
  • Nadat je de grove tapenade gemaakt hebt, kun je die wat fijner malen met meer tomaat. Dan beleg je er makkelijk een crackemee. Maar ook lekker op een plakje komkommer of in een uitgeholde tomaat. Of besmeer er bijvoorbeeld een sneetje (koolhydraatarm) brood mee voor bij een geurig soepje. Of maak er een saus van met passata en gebruik die over je courgetti!

© Uitgeverij Boekdelen - KoolhydraatarmRecept.nl Alle rechten voorbehouden. Teksten en recepten van blogs en/of afbeeldingen mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen. Lees meer over Auteursrecht op internet

Heeft het gesmaakt? Vertel het door!

Bestel een van onze kookboeken in alle reguliere boekhandels (NL en België) of online winkels, zoals Libris, AKO, Bruna of Bol.com!

Klik op de boeken en lees er alles over en bekijk de inkijkexemplaren!


Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *






Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

2 reacties op “Tonijntapenade in avocado”

Ken je onze Facebook pagina al?

Like

 

617 Shares
Share318
Pin299
Tweet