Laten we beginnen met bijzonder goed nieuws: zelfs voor de strengste koolhydraatpolitie is deze heerlijk grove tonijntapenade zeer verantwoord! Daarnaast is het ook nog eens bijzonder makkelijk om te maken. Bovendien heeft deze tapenade vele toepassingen, je kunt er werkelijk alle kanten mee op! Vandaag vulde ik er kaasmandjes mee en een kwart avocado. Samen goed voor een vorstelijke en feestelijke lunch! Maar leg ook gerust eens wat zalige tonijntapenade op een plakje komkommer of stop het als vulling in een snacktomaatje. Ook als extraatje bij een kopje soep op een oopsie kan het een lekkere aanvulling zijn. Of voeg een beetje passata toe en je hebt een geweldige saus voor over je courgetti! Kortom, met één recept eet je toch telkens weer iets anders.
Koolhydraten berekenen
Het aantal koolhydraten dat je rekent hangt af van hoe en wat je precies eet. In het recept hebben we de tonijntapenade berekend zoals wij het hebben gegeten. Dus als 2 lunchporties, omgerekend is dat per portie 2.25 gram koolhydraten inclusief kaasmandje, ei, sla en de gevulde avocado. Eet je het bijvoorbeeld in een kleinere portie als tussendoortje? Dan komen de koolhydraten uiteraard lager uit. Al met al een prima ketogeen lunchgerecht dus.
Restje tonijntapenade
Doordat de tonijntapenade lekker grof blijft, blijven de afzonderlijke smaken ook goed herkenbaar. Zodoende is het perfect voor deze toepassing in het krakende verse kaasmandje. Omdat ik een restje van de tapenade overhield, heb ik dat gemengd met wat extra tomaat en olie. Vervolgens pureerde ik dat fijner, zodat de tonijntapenade goed smeerbaar was. Daarmee besmeerde ik de volgende dag een paar krakende crackertjes!
Oorsprong van tapenade
Oorspronkelijk is tapenade Provençaals; het is een dikke koude saus bereid uit olijven en kappertjes. (Tapéno = kappertje) De ingrediënten van het originele tonijntapenade recept zijn overzichtelijkl. Kappertjes, zwarte olijven, ansjovis, gemarineerde tonijn en mosterd. Dat alles fijngemalen en vermengd met olijfolie, cognac en Provençaalse kruiden. Tegenwoordig worden er diverse smeersels onder de naam ‘tapenade’ of ‘pesto’ verkocht. Echter pesto is officieel altijd op basis van basilicum. Hoewel ook ‘pesto’ tegenwoordig als benaming gebruikt wordt voor van alles en nog wat.
Onze koolhydraatarme kookboeken!
Onze (papieren) kookboeken zijn heuse bestsellers te noemen! De kookboeken zijn sinds 20 september 2024 allemaal uitverkocht en worden niet opnieuw in druk genomen.
Verrukkelijk Koolhydraatarm
UITVERKOCHT!!!!!
ISBN 9789082659870
Gewoon Koolhydraatarm
UITVERKOCHT!!!!!
ISBN 9789082659818
Lekker & Makkelijk Koolhydraatarm
UITVERKOCHT!!!!!
ISBN 9789082659801
Kookboek van het jaar 2021
Nog zo’n lekker koolhydraatarm recept?
♥ Zoek meer koolhydraatarme & keto recepten met onze receptenzoeker, ons jaararchief of bekijk deze suggesties:
Zo maak je de tonijntapenade!
Wat vind jij hiervan?
Geef de recepten sterren!
Heb je vragen over het koolhydraatarm dieet of keto leefstijl? Stuur een e-mail of ga naar onze Facebookpagina, Pinterest of Instagram
Een leuke foto showen? Tag ons op de socials met #KoolhydraatarmRecept
Tonijntapenade in avocado
Voedingswaarde
(testfunctie, werkt nog niet op alle apparaten/browsers)
Ingrediënten
Kaasmandjes, zie onder
- 2 eieren
Tonijntapenade
- 75 g zwarte olijf, blikje, zonder pit
- 1-2 tl kappertjes, naar smaak
- 100 g tonijn, blikje uitgelekt
- 1 tomaat
- 1 el mayonaise
- ½ el Griekse yoghurt
- olijfolie
- peper
- Provençaalse kruiden
Serveren
- 2 bladen ijsbergsla
- 40 g avocado
- 3 sprietjes bieslook
Klik op de ingrediënten voor info over voedingswaarden, vervangtips en/of verkooppunten. HANDIG!
Bereiden
Kaasmandjes
- Allereerst maak je de kaasmandjes. Koolhydraten verwaarloosbaar.
- Kook 2 eieren hard in 8 minuten, laat afkoelen in koud water.
Tonijntapenade
- Maal (of hak) vervolgens voor de tapenade de olijven samen met de kappertjes en tomaat in een keukenmachine grof. Meng de tonijn, mayonaise en yoghurt erdoor. Voeg olijfolie toe tot het smeuïg is. Proef en breng op smaak met peper en de kruiden.
Serveren
- Leg eerst een blaadje ijsbergsla in elk kaasmandje en vul dit daarna met de tonijntapenade. Garneer vervolgens met plakjes gekookt ei en tot slot bieslook. Geef er een kwart avocado gevuld met tapenade los bij. Zo heb je een complete lunch voor 2 personen.
Variaties
- Nadat je de grove tapenade gemaakt hebt, kun je die wat fijner malen met meer tomaat. Dan beleg je er makkelijk een crackemee. Maar ook lekker op een plakje komkommer of in een uitgeholde tomaat. Of besmeer er bijvoorbeeld een sneetje (koolhydraatarm) brood mee voor bij een geurig soepje. Of maak er een saus van met passata en gebruik die over je courgetti!
© Uitgeverij Boekdelen – KoolhydraatarmRecept.nl Alle rechten voorbehouden. Teksten en recepten van blogs en/of afbeeldingen mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen. Lees meer over Auteursrecht op internet
Heerlijk recept, gemakkelijk te maken! Bedankt!
Heeeerlijk. vanmiddag de tonijntapenade gemaakt. Wellicht ben ik te gemakkelijk geweest om de olijven en kappertjes zo uit het potje te vissen en niet eerst even uit te laten lekken. Tapenade viel wat aan de “dunne” kant uit. Dus olijfolie gebruiken zou te veel “nattigheid” geven. Volgende keer beter. Maar nogmaals, heerlijk op een avocado. Morgen mee voor lunch naar de zaak.