tonijntapenade in een kaasmandje

Tonijntapenade in avocado

Laten we beginnen met bijzonder goed nieuws: zelfs voor de strengste koolhydraatpolitie is deze heerlijk grove tonijntapenade zeer verantwoord! Daarnaast is het ook nog eens bijzonder makkelijk om te maken. Bovendien heeft deze tapenade vele toepassingen, je kunt er werkelijk alle kanten mee op!  Vandaag vulde ik er kaasmandjes mee en een kwart avocado. Samen goed voor een vorstelijke en feestelijke lunch! Maar leg ook gerust eens wat zalige tonijntapenade op een plakje komkommer of stop het als vulling in een snacktomaatje. Ook als extraatje bij een kopje soep op een oopsie kan het een lekkere aanvulling zijn. Of voeg een beetje passata toe en je hebt een geweldige saus voor over je courgetti! Kortom, met één recept eet je toch telkens weer iets anders.

Advertentie

Koolhydraten berekenen

Het aantal koolhydraten dat je rekent hangt af van hoe en wat je precies eet. In het recept hebben we de tonijntapenade berekend zoals wij het hebben gegeten. Dus als 2 lunchporties, omgerekend is dat per portie 2.25 gram koolhydraten inclusief kaasmandje, ei, sla en de gevulde avocado. Eet je het bijvoorbeeld in een kleinere portie als tussendoortje? Dan komen de koolhydraten uiteraard lager uit. Al met al een prima ketogeen lunchgerecht dus.

Restje tonijntapenade

Doordat de tonijntapenade lekker grof blijft, blijven de afzonderlijke smaken ook goed herkenbaar. Zodoende is het perfect voor deze toepassing in het krakende verse kaasmandje. Omdat ik een restje van de tapenade overhield, heb ik dat gemengd met wat extra tomaat en olie. Vervolgens pureerde ik dat fijner, zodat de tonijntapenade goed smeerbaar was. Daarmee besmeerde ik de volgende dag een paar krakende crackertjes!

Oorsprong van tapenade

Oorspronkelijk is tapenade Provençaals; het is een dikke koude saus bereid uit olijven en kappertjes. (Tapéno = kappertje) De ingrediënten van het originele tonijntapenade recept zijn overzichtelijkl. Kappertjes, zwarte olijven, ansjovis, gemarineerde tonijn en mosterd. Dat alles fijngemalen en vermengd met olijfolie, cognac en Provençaalse kruiden. Tegenwoordig worden er diverse smeersels onder de naam ‘tapenade’ of ‘pesto’ verkocht. Echter pesto is officieel altijd op basis van basilicum. Hoewel ook ‘pesto’ tegenwoordig als benaming gebruikt wordt voor van alles en nog wat.


Onze koolhydraatarme kookboeken!

Onze (papieren) kookboeken zijn heuse bestsellers te noemen! De kookboeken zijn sinds 20 september 2024 allemaal uitverkocht en worden niet opnieuw in druk genomen.

Verrukkelijk Koolhydraatarm

UITVERKOCHT!!!!!

ISBN 9789082659870

Gewoon Koolhydraatarm

UITVERKOCHT!!!!!

ISBN 9789082659818

UITVERKOCHT!!!!!

ISBN 9789082659801
Kookboek van het jaar 2021



Nog zo’n lekker koolhydraatarm recept?

♥ Zoek meer koolhydraatarme & keto recepten met onze receptenzoeker, ons jaararchief of bekijk deze suggesties:

tonijntapenade in een kaasmandje

Zo maak je de tonijntapenade!

Wat vind jij hiervan?

Geef de recepten sterren!

Heb je vragen over het koolhydraatarm dieet of keto leefstijl? Stuur een e-mail of ga naar onze Facebookpagina, Pinterest of Instagram

Een leuke foto showen? Tag ons op de socials met #KoolhydraatarmRecept

Tonijntapenade in avocado

Hoe je het ook eet, zelfs voor de strengste koolhydraatpolitie is deze heerlijk grove tonijntapenade zeer verantwoord! Lekker makkelijk te maken, geschikt voor vele toepassingen en toch telkens weer anders.
4.75 van 4 stemmen
Voorbereidingstijd 7 minuten
Bereidingstijd 8 minuten
Kaasmandjes maken 15 minuten
Totale tijd 28 minuten

Voedingswaarde

Per lunchportie, kaasmandje met bovenstaande vulling
kcal 322.25 koolhydraten 2.25 geiwitten 20.15 gvetten 25 gvezels 4.9 g
Hoeveelheid (aan te passen)2 lunchporties

(testfunctie, werkt nog niet op alle apparaten/browsers)

Ingrediënten

Kaasmandjes, zie onder

Tonijntapenade

Serveren

Klik op de ingrediënten voor info over voedingswaarden, vervangtips en/of verkooppunten. HANDIG!

Bereiden
 

Kaasmandjes

  • Allereerst maak je de kaasmandjes. Koolhydraten verwaarloosbaar.
  • Kook 2 eieren hard in 8 minuten, laat afkoelen in koud water.

Tonijntapenade

  • Maal (of hak) vervolgens voor de tapenade de olijven samen met de kappertjes en tomaat in een keukenmachine grof. Meng de tonijn, mayonaise en yoghurt erdoor. Voeg olijfolie toe tot het smeuïg is. Proef en breng op smaak met peper en de kruiden.

Serveren

  • Leg eerst een blaadje ijsbergsla in elk kaasmandje en vul dit daarna met de tonijntapenade. Garneer vervolgens met plakjes gekookt ei en tot slot bieslook. Geef er een kwart avocado gevuld met tapenade los bij. Zo heb je een complete lunch voor 2 personen.

Variaties

  • Nadat je de grove tapenade gemaakt hebt, kun je die wat fijner malen met meer tomaat. Dan beleg je er makkelijk een crackemee. Maar ook lekker op een plakje komkommer of in een uitgeholde tomaat. Of besmeer er bijvoorbeeld een sneetje (koolhydraatarm) brood mee voor bij een geurig soepje. Of maak er een saus van met passata en gebruik die over je courgetti!

© Uitgeverij Boekdelen KoolhydraatarmRecept.nl Alle rechten voorbehouden. Teksten en recepten van blogs en/of afbeeldingen mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen. Lees meer over Auteursrecht op internet

Heeft het gesmaakt? Vertel!Stuur ons een e-mail, of tag ons op de socials met #koolhydraatarmrecept



2 gedachten over “Tonijntapenade in avocado”

  1. 4 sterren
    Heeeerlijk. vanmiddag de tonijntapenade gemaakt. Wellicht ben ik te gemakkelijk geweest om de olijven en kappertjes zo uit het potje te vissen en niet eerst even uit te laten lekken. Tapenade viel wat aan de “dunne” kant uit. Dus olijfolie gebruiken zou te veel “nattigheid” geven. Volgende keer beter. Maar nogmaals, heerlijk op een avocado. Morgen mee voor lunch naar de zaak.

Reacties zijn gesloten.

4.75 from 4 votes (2 ratings without comment)
Scroll naar boven