Tonijntapenade in avocado

tonijntapenade in een kaasmandje

Laten we beginnen met bijzonder goed nieuws: zelfs voor de strengste koolhydraatpolitie is deze heerlijk grove tonijntapenade zeer verantwoord! Daarnaast is het ook nog eens bijzonder makkelijk om te maken. Bovendien heeft deze tapenade vele toepassingen, je kunt er werkelijk alle kanten mee op!  Vandaag vulde ik er kaasmandjes mee en een kwart avocado. Samen goed voor een vorstelijke en feestelijke lunch! Maar leg ook gerust eens wat zalige tonijntapenade op een plakje komkommer of stop het als vulling in een snacktomaatje. Ook als extraatje bij een kopje soep op een oopsie kan het een lekkere aanvulling zijn. Of voeg een beetje passata toe en je hebt een geweldige saus voor over je courgetti! Kortom, met één recept eet je toch telkens weer iets anders.

Koolhydraten berekenen

Het aantal koolhydraten dat je rekent hangt af van hoe en wat je precies eet. In het recept hebben we de tonijntapenade berekend zoals wij het hebben gegeten. Dus als 2 lunchporties, omgerekend is dat per portie 2.25 gram koolhydraten inclusief kaasmandje, ei, sla en de gevulde avocado. Eet je het bijvoorbeeld in een kleinere portie als tussendoortje? Dan komen de koolhydraten uiteraard lager uit. Al met al een prima ketogeen lunchgerecht dus.

Restje tonijntapenade

Doordat de tonijntapenade lekker grof blijft, blijven de afzonderlijke smaken ook goed herkenbaar. Zodoende is het perfect voor deze toepassing in het krakende verse kaasmandje. Omdat ik een restje van de tapenade overhield, heb ik dat gemengd met wat extra tomaat en olie. Vervolgens pureerde ik dat fijner, zodat de tonijntapenade goed smeerbaar was. Daarmee besmeerde ik de volgende dag een paar krakende crackertjes!

Oorsprong van tapenade

Oorspronkelijk is tapenade Provençaals; het is een dikke koude saus bereid uit olijven en kappertjes. (Tapéno = kappertje) De ingrediënten van het originele tonijntapenade recept zijn overzichtelijkl. Kappertjes, zwarte olijven, ansjovis, gemarineerde tonijn en mosterd. Dat alles fijngemalen en vermengd met olijfolie, cognac en Provençaalse kruiden. Tegenwoordig worden er diverse smeersels onder de naam ‘tapenade’ of ‘pesto’ verkocht. Echter pesto is officieel altijd op basis van basilicum. Hoewel ook ‘pesto’ tegenwoordig als benaming gebruikt wordt voor van alles en nog wat.


♥ Zoek meer koolhydraatarme recepten met onze receptenzoeker of bekijk deze suggesties:

tonijntapenade in een kaasmandje

Zo maak je de tonijntapenade!

Heb je vragen, wil je reageren of een leuke foto showen? Dat kan! Dat vinden wij en anderen namelijk heel leuk & alvast dank! Gebruik het reactieformulier hieronder of tag ons op Facebookpagina, Instagram of Pinterest. Graag met #KoohydraatarmRecept!

Tonijntapenade in avocado

Door: Anna-Karina van Denderen
Hoe je het ook eet, zelfs voor de strengste koolhydraatpolitie is deze heerlijk grove tonijntapenade zeer verantwoord! Lekker makkelijk te maken, geschikt voor vele toepassingen en toch telkens weer anders.
4.75 van 4 stemmen
Voorbereidingstijd 7 min
Bereidingstijd 8 min
Kaasmandjes maken 15 min
Totale tijd 28 min

Voedingswaarde

Per lunchportie, kaasmandje met bovenstaande vulling
calorieën 322.25 kcalkoolhydraten 2.25 geiwitten 20.15 gvetten 25 gvezels 4.9 g
Hoeveelheid (aan te passen)2 lunchporties

(testfunctie, werkt nog niet op alle apparaten/browsers)

Ingrediënten

Kaasmandjes, zie onder

Tonijntapenade

Serveren

De meeste ingrediënten zijn klikbaar. Dan krijg je meer info over o.a. verkooppunten, voedingswaarden en/of vervangtips. HANDIG!

Bereiden
 

Kaasmandjes

  • Allereerst maak je de kaasmandjes. Koolhydraten verwaarloosbaar.
  • Kook 2 eieren hard in 8 minuten, laat afkoelen in koud water.

Tonijntapenade

  • Maal (of hak) vervolgens voor de tapenade de olijven samen met de kappertjes en tomaat in een keukenmachine grof. Meng de tonijn, mayonaise en yoghurt erdoor. Voeg olijfolie toe tot het smeuïg is. Proef en breng op smaak met peper en de kruiden.

Serveren

  • Leg eerst een blaadje ijsbergsla in elk kaasmandje en vul dit daarna met de tonijntapenade. Garneer vervolgens met plakjes gekookt ei en tot slot bieslook. Geef er een kwart avocado gevuld met tapenade los bij. Zo heb je een complete lunch voor 2 personen.

Variaties

  • Nadat je de grove tapenade gemaakt hebt, kun je die wat fijner malen met meer tomaat. Dan beleg je er makkelijk een crackemee. Maar ook lekker op een plakje komkommer of in een uitgeholde tomaat. Of besmeer er bijvoorbeeld een sneetje (koolhydraatarm) brood mee voor bij een geurig soepje. Of maak er een saus van met passata en gebruik die over je courgetti!

© Uitgeverij Boekdelen KoolhydraatarmRecept.nl Alle rechten voorbehouden. Teksten en recepten van blogs en/of afbeeldingen mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen. Lees meer over Auteursrecht op internet

Heeft het gesmaakt? Vertel het door!Laat een reactie achter, of tag ons op de socials met #koolhydraatarmrecept

Onze kookboeken bomvol koolhydraatarme, keto recepten


Bestel bij voorkeur in de reguliere boekhandel om de hoek (Nederland én België). Mochten die onze kookboeken niet op voorraad hebben dan kunnen ze het altijd (gratis) voor je bestellen. Of bestel online via Bazarow.com, Libris, AKO, Bookspot of Bruna verzenden is overal gratis! Natuurlijk staan de keto kookboeken ook bij Bol.com in de etalage.

Wil je ons heel direct steunen? Of wil je het boek cadeau geven en/of laten signeren dan kun je het ook bestellen via ons eigen Boekdelen winkeltje. Je betaalt dan wel een bijdrage verzendkosten.

Klik op de titels, bekijk de inkijkexemplaren en lees er alles over!


Abonneer
Laat het weten als er
guest

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

2 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties