tonijnsalade in slablad

Tonijnsalade in slablad

Je kan voor de tonijnsalade in slablad natuurlijk een bakje kant-en-klaar tonijnsalade in de winkel kopen en daar een slablad mee vullen en hup klaar! Maar waarom niet ietsje meer aandacht*(zie onder) aan je voedsel besteden? Vaak heeft de fabrikant aan die salades een lading suiker, teveel zout en conserveermiddelen aan toegevoegd en groente zit er al helemaal niet in. Al met al niet echt gezond of koolhydraatarm dus…beter en leuker is het om het zelf even te maken. Of je het nu als 1 persoonslunch maakt voor jezelf of voor bij een uitgebreidere 3 persoonslunch, maakt niet heel veel uit qua werk. Ik heb niet één standaardrecept voor tonijnsalade, het ligt er een beetje aan wat er in de koelkast ligt en wat ik er eventueel verder bij serveer. Al eerder deelde ik met jullie de pittige tonijnsalade en avocado gevuld met tonijn, daar kan je ook kijken voor andere ideeën. Als je de tonijnsalade in slablad van te voren wilt maken kan dat prima,  houd dan de gesneden ingrediënten en de dressing even gescheiden en leg de ijsbergslabladen in een kom met koud water zodat ze lekker knapperig en stevig blijven totdat je de borden gaat opmaken. Ook een perfecte truc trouwens als je (ijsberg)sla al wat slapjes is en wel een oppepper kan gebruiken, een half uurtje in fris koud water is vaak al genoeg. 

 

Op de zomerse lunchtafel stond trouwens ook nog een eiersalade, wat overgebleven uitgelekte tonijn, aardbeien, boter, kaas, lijnzaadcrackers en brood (voor de anderen).

*Aandacht
Je voedsel is echt zó belangrijk, het is waar je van lééft, de brand- en bouwstof van jouw ‘machientje’. Wat je allemaal wel, of heel bewust niet, in je mond stopt en met welke aandacht je dat doet zegt heel veel over hoe je in het algemeen in het leven staat. Bewust eten (gezond en verantwoord) is meer dan het zelf vers koken alleen, het begint al bij het recepten zoeken, leuke bezigheid! Dan lijstjes maken en boodschappen doen: Zijn die tomaten wel echt lekker vers of zijn die daarnaast net ietsje beter? Alles biologisch of  alleen bepaalde dingen? Vlees of maar eens een keertje niet? Etc. etc. Er kunnen vele keuzes gemaakt worden. Eet je vaak hetzelfde of probeer je weleens iets anders dan anders? Ook de manier waarop je het eten opdient doet ertoe, doe je je best om het er smakelijk uit te laten zien of ‘kwak’ je het op een bord en schuift het vervolgens vrij gedachteloos naar binnen? Het een beetje leuk dekken van de tafel kost weinig moeite en geeft sfeer aan een maaltijd, dat draagt allemaal bij aan een leuke dag of een prettig gesprek.

NB: ik zie dat het tafelkleed niet helemaal perfect gestreken is, ojee… Zo zie je maar dat al die aandacht geven in de praktijk soms nog knap lastig is 😉

Klik voor vergrotingen

Zo maak je deze tonijnsalade in slablad zelf

Laat je het even weten als je dit gemaakt hebt? Dat kan in de reacties onderaan of op onze Facebookpagina, Twitter en Pinterest. Altijd leuk & alvast dank!

Tonijnsalade in slablad

tonijnsalade in slablad

Door Anna-Karina Geplaatst mei 1, 2015

  • Aantal of hoeveelheid: 3 porties
  • Koolhydraten: 1,8 gr. pp (3 porties uit recept)
  • Voorbereiding: 10 minuten

Je kan voor de tonijnsalade in slablad natuurlijk een bakje kant-en-klaar tonijnsalade in de winkel kopen en daar een slablad mee …

Ingrediënten

Bereiding

  1. Zorg voor 2 leuke tafelgenoten...
  2. Kook een ei. Haal van de ijsbergsla voorzichtig 3 mooie bladen af en leg ze tot gebruik in een bak koud water. Zo blijven ze lekker stevig.
  3. Was en snijd de ingrediënten voor de vulling: Paprika, bosui, ijsbergsla en olijven en doe alles in een ruime kom. Voeg er kappertjes, mayonaise, yoghurt, sambal, chili- en paprikapoeder en 3/4 van de uitgelekte tonijn aan toe en meng alles door elkaar. Proef en breng op smaak met peper en zout en/of andere kruiden.specerijen naar smaak.
  4. Haal de ijsbergbladen uit het water, dep ze droog en leg ze als een kommetje op een bord. Schep de tonijnsalade in de slabladen en garneer met een extra lepel tonijn en geprakt ei, strooi er tenslotte een snufje paprikapoeder over.
  5. Dek de tafel, vul een karaf met verse munt, limoen en fris water en voor de liefhebbers misschien een gaasje koele witte wijn. Dien de tonijnsalade in slablad op, ontvang de complimentjes, begin een mooi gesprek en ... vergeet niet te genieten. Proost, op het goede leven!

© KoolhydraatarmRecept.nl
Lees meer over Auteursrecht op internet



Bestel een van onze kookboeken in alle reguliere boekhandels (NL en België) of online winkels, zoals Libris, AKO, Bruna of Bol.com!

Gewoon Koolhydraatarm (nieuw!) of Lekker & makkelijk Koolhydraatarm

Gewoon-Koolhydraatarm-Kookoek

 

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

5 gedachten over “Tonijnsalade in slablad”

Ken je onze Facebook pagina al?facebook-koolhydraatarmreceptLike

 

32 Shares
Share22
Pin10
Tweet