Tomaten taart, tarte tatin 13

tomaten-taart-tomaten-tarte-tatin

Wat ‘n fijn zonnig plaatje is het geworden hè? Deze makkelijke tomaten taart is niet alleen fraai om te zien, maar hij smaakt ook nog eens -ongelogen- verrukkelijk. Stroperig zoet, zuur en zout tegelijk en zó ontzettend sappig.  Je kunt de tomaten taart zowel koud als warm eten. Laat je gerust uitnodigen voor een picknick en verras je vriendjes ermee! Mocht je een stukje over houden (gaat vast niet lukken…) neem dat mee in je lunchbox. Ik maakte de taart in een quichevorm met een doorsnee van 28 cm. Beschreven ingrediënten en baktijden zijn daar ook op berekend.

Omgekeerde tomaten taart

Een tarte tatin is een omgekeerde taart, daarbij doe je éérst de vulling in de vorm en dan pas een deeglaag erop. Tarte Tatin is van origine een traditionele Franse appeltaart. Het ontstaan ervan is wel geinig, lees er alles over bij de Tarte tatin van witlof.  Alweer een hele tijd geleden zag ik een plaatje voorbij schuiven op instagram van zo’n tarte tatin met tomaten. Zo’n foto blijft dan net zo lang in een hoekje van mijn hersenen zeuren om aandacht tot ik het een keer ga maken. Deze keer duurde dat vrij lang.

tomaten-taart-tomaten-tarte-tatin

Tomaten

Tomaten verdraag ik eigenlijk niet zo goed. Af toe is geen probleem, maar al te regelmatig gaat niet goed. Echt zo jammer, mijn huid reageert er dan niet zo leuk op en voordat dat weer allemaal netjes is ben ik weken verder. Dus dan eet ik een tijdje helemaal geen tomaten. Maar soms kan ik zo enorm verlangen naar die sappige bommetjes. Ik ben vooral dol op warme tomaatjes die een beetje ‘ontploffen’ in je mond. Dus áls ik dan besluit iets met tomaten te doen, dan doe ik het gelijk goed natuurlijk. Meestal heb ik dan geen last, dus dat is wel een mooie ontdekking. Ha lekker! Een hele taart vol met de sappigste tomaatjes en bomvol smaak.

Kijk hier voor andere soorten taartdeeg.

Zo maak je

Laat je het even weten als je dit gemaakt hebt? Dat kan in de reacties onderaan of op onze Facebookpagina, Twitter en Pinterest. Altijd leuk & alvast dank!


Bestel ons kookboek Lekker & makkelijk Koolhydraatarm nu in de boekhandels (NL en België) of bij Bol.com!

Tomaten taart, tarte tatin

tomaten-taart-tomaten-tarte-tatin

Door Anna-Karina Geplaatst januari 26, 2018

  • Aantal of hoeveelheid: 8 punten
  • Koolhydraten: 2,5 gr khd per punt (8 punten uit recept)
  • Voorbereiding: 10 minuten
  • Kooktijd: 40 minuten
  • Klaar in: 55 minuten

Deze makkelijke tomaten taart is niet alleen bijzonder fraai om te zien, maar hij zit ook nog eens bommetjevol smaak! Stroperig zoet, zuur en zout tegelijk. Maak 'm! Eet 'm! Geniet 'm!

Ingrediënten

Bereiding

  1. Snipper de ui ultrafijn. Bak de ui op laag vuur zachtjes aan, voeg tijmblaadjes toe en pers de knoflook erboven uit en smoor 1 minuut mee. Voeg azijn toe en naar smaak sweet bee (suikervrije honing). Laat zachtjes inkoken op laag vuur. Voeg een drup water toe als het te droog is.
  2. Halveer ondertussen de tomaten en de olijven. Borstel de champignons schoon en snijd ze doormidden.
  3. Vet een lage quichevorm van 28 cm in en verdeel het uienstroopje over de bodem. Schik de tomaten, champignons en olijven er met de snijkant naar beneden tussen.
  4. DEEG (3,2 khd hele bodem)
    Weeg alle ingrediënten voor het deeg af en pluk (rasp of snijd) de mozzarella klein.
    Verwarm de heteluchtoven voor op 180 graden.
    Smelt roomboter met een snufje zout in een ruime steelpan op laag vuur. Smelt vervolgens de mozzarella in de warme boter en roer met een houten lepel tot de mozzarella als een zachte kauwgombal in de boter ligt. Het wordt niet door de boter opgenomen maar moet wel zacht en warm zijn. Dat duurt zeker 3-4 minuten.
    Voeg dan in 1 keer amandelmeel, kokosmeel en extra tijm toe en roer stevig door elkaar tot je een goed gemengde deegbal in je pan hebt liggen.
    Doof het vuur en breek het ei er boven. Roer het ei er direct helemaal goed doorheen. Je hebt nu een mooi glanzend en elastisch basisdeeg. Vorm daar op een vel bakpapier een deeglap van die je taart kan bedekken. Rollen of gewoon uit de losse hand kan allebei.
  5. Leg de deeglap over de vulling en werk de randen bij.
  6. Bak de tarte tatin 25 minuten in de warme oven of tot het deeg gaar en goudgeel is . Laat de tarte tatin minsten 5 minuten rusten. Maak de randen los en keer 'm voorzichtig om bet behulp van een grote plank of platte schaal.
  7. Je kunt de tomatentaart voorzien kaas en of kruiden voor het serveren. Maar ik vind het zo al een plaatje!
  8. Lekker met een simpele komkommersalade en een stukje gegrilde zalm. Serveer 1 of twee punten per persoon, afhankelijk van je eigen dagtotaal, maaltijdgang en van wat je er verder bij eet.

© KoolhydraatarmRecept.nl
Lees meer over Auteursrecht op internet




Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

13 gedachten over “Tomaten taart, tarte tatin

  • Noud de Bijl

    Tomaten taart, tarte tatin.

    L.S.
    Lees ik bovenstaand recept goed, dat je als het ware deze taart op zijn kop d.w.z. met de bodem over de vulling heen in de quichevorm bakt?

    Dank voor uw antwoord.

  • Nelleke

    Wat een super heerlijke taart is dit!
    Heb je alleen een tip hoe ik hem iets minder nat kan maken?
    Ik draaide hem om en er liep een heleboel nattigheid uit.

  • Helma

    De tomatentaart, tarte tartin geprobeerd, maar het werd geen deegbal die makkelijk uit te rollen was en over de tomaatjes etc. gedrapeerd kon worden. De hoeveelheden waren te weinig voor een blik van 28cm. De taart staat nu in de oven, maar is dus niet geheel bedekt, we zijn venieuwd hoe dat de taart gaat smaken en in welke vorm hij uiteindelijk op ons bord komt.
    Dit is het eerste recept dat me niet lukt, verder alleen maar lof!

  • Mirjam

    Hoi Anna-Karina, kan het zijn dat de hoeveelheden bij de tomaten tarte tatin niet klopt…je spreekt over 25gr amandelmeel en 15gr kokosmeel…is dus totaal 40gr …het werd bij ons geen bal…nu zie ik dat bij het perentaartje je 80gr amandelmeel gebruikt…

    • Anna-Karina Bericht auteur

      Ja maar daar zit weer geen kokosmeel in. En kokosmeel slurpt vocht. Het moet echt een bal worden. Op de 2e foto in de serie zie je rechts in het pannetje het deeg. Zo zag het er bij mij uit.

    • Anna-Karina Bericht auteur

      Er zit heel erg veel vocht in tomaten en de bodem is inderdaad redelijk snel vochtig. Ik vind dat geen bezwaar, maar invriezen zou ik niet doen dat komt de smaak echt niet ten goede vrees ik.