Tomaten taart, tarte tatin

tomaten-taart-tomaten-tarte-tatin

Wat ‘n fijn zonnig plaatje is het geworden hè? Het ziet eruit als een pizza, maar het is een makkelijke tomaten taart. De omgekeerde taart is niet alleen fraai om te zien, maar hij smaakt ook nog eens -ongelogen- verrukkelijk. Stroperig zoet, zuur en zout tegelijk en zó ontzettend sappig.  Je kunt de tomatentaart zowel koud als warm eten. Laat je gerust uitnodigen voor een picknick en verras je vriendjes ermee! Mocht je een stukje over houden (gaat vast niet lukken…) neem dat mee in je lunchbox. Ik maakte de taart in een quichevorm met een doorsnee van 28 cm. Beschreven ingrediënten en baktijden zijn daar ook op berekend. De tomaten tarte tatin bevat 2.65 gram koolhydraten per punt. 

Omgekeerde tomaten taart

Een tarte tatin is een omgekeerde taart, daarbij doe je éérst de vulling in de vorm en dan pas een deeglaag erop. Tarte Tatin is van origine een traditionele Franse appeltaart. Het ontstaan ervan is wel geinig, lees er alles over bij de Tarte tatin van witlof.  Alweer een hele tijd geleden zag ik een plaatje voorbij schuiven op instagram van zo’n tarte tatin met tomaten. Zo’n foto blijft dan net zo lang in een hoekje van mijn hersenen zeuren om aandacht tot ik het een keer ga maken. Deze keer duurde dat vrij lang.

Tomaten

Tomaten verdraag ik (Anna-Karina) eigenlijk niet zo goed. Af toe is geen probleem, maar al te regelmatig gaat niet goed. Echt zo jammer, mijn huid reageert er dan niet zo leuk op en voordat dat weer allemaal netjes is ben ik weken verder. Dus dan eet ik een tijdje helemaal geen tomaten. Maar soms kan ik zo enorm verlangen naar die sappige smaakbommetjes. Ik ben vooral dol op warme tomaatjes die een beetje ‘ontploffen’ in je mond. Dus áls ik dan besluit iets met tomaten te doen, dan doe ik het gelijk goed natuurlijk. Meestal heb ik dan geen last, dus dat is wel een mooie ontdekking. Ha lekker! Een hele taart vol met de sappigste tomaatjes en bomvol smaak.


♥ Zoek meer koolhydraatarme recepten met onze receptenzoeker of bekijk deze suggesties:

tomaten-taart-tomaten-tarte-tatin

Zo maak je de tomaten taart, tarte tatin

Heb je vragen, wil je reageren of een leuke foto showen? Dat kan! Dat vinden wij en anderen namelijk heel leuk & alvast dank! Gebruik het reactieformulier hieronder of tag ons op Facebookpagina, Instagram of Pinterest. Graag met #KoohydraatarmRecept!


Tomaten taart, tarte tatin

tomaten-taart-tomaten-tarte-tatin
Door: Anna-Karina van Denderen
Deze makkelijke tomaten taart is niet alleen bijzonder fraai om te zien, maar hij zit ook nog eens bommetjevol smaak! Stroperig zoet, zuur en zout tegelijk. Maak ‘m! Eet ‘m! Geniet ‘m!

Ook in Gewoon Koolhydraatarm, blz. 161

5 van 11 stemmen
Voorbereidingstijd 10 min
Bereidingstijd 40 min
Totale tijd 55 min

Voedingswaarde

Per punt
calorieën 144.2 kcalkoolhydraten 2.65 geiwitten 5.7 gvetten 11.72 gvezels 2.89 g
Hoeveelheid (aan te passen)8 stukken

(testfunctie, werkt nog niet op alle apparaten/browsers)

Ingrediënten

Deeg

De meeste ingrediënten zijn klikbaar. Dan krijg je meer info over o.a. verkooppunten, voedingswaarden en/of vervangtips. HANDIG!

Bereiden
 

  • Snipper de ui ultrafijn. Bak de ui op laag vuur zachtjes aan, voeg tijmblaadjes toe en pers de knoflook erboven uit en smoor 1 minuut mee. Voeg azijn toe en naar smaak Sweet Bee (suikervrije honing). Laat zachtjes inkoken op laag vuur. Voeg een drup water toe als het te droog is.
  • Halveer ondertussen de tomaten en de olijven. Borstel de champignons schoon en snijd ze doormidden.
  • Vet een lage quichevorm van 28 cm in en verdeel het uienstroopje over de bodem. Schik de tomaten, champignons en olijven er met de snijkant naar beneden tussen.
    Verwarm de heteluchtoven voor op 180 °C.

Deeg

  • Maak terwijl de oven opwarmt het mozzarelladeeg volgens het recept, maar voeg 1 tl gedroogde tijm toe aan het deeg en vorm er een lap van. Leg de deeglap over de vulling in de schaal en werk de randen bij. (van restjes deeg maak je lekkere snackstengels, bestrooi met kaas en bak ze in de oven mee)

Bakken en afwerken

  • Bak de tarte tatin 25 minuten in de warme oven of tot het deeg gaar en mooi goudgeel is . Laat de tarte tatin minsten 5 minuten rusten. Maak de randen los en keer 'm voorzichtig om met behulp van een grote plank of platte schaal.
  • Je kunt de tomatentaart voorzien kaas en of kruiden voor het serveren. Maar ik vind het zo al een plaatje!
  • Lekker met een simpele komkommersalade en een stukje gegrilde zalm. Serveer 1 of twee punten per persoon, afhankelijk van je eigen dagtotaal, maaltijdgang en van wat je er verder bij eet.

© Uitgeverij Boekdelen KoolhydraatarmRecept.nl Alle rechten voorbehouden. Teksten en recepten van blogs en/of afbeeldingen mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen. Lees meer over Auteursrecht op internet

Heeft het gesmaakt? Vertel het door!Laat een reactie achter, of tag ons op de socials met #koolhydraatarmrecept

Onze kookboeken bomvol koolhydraatarme, keto recepten


Bestel bij voorkeur in de reguliere boekhandel om de hoek (Nederland én België). Mochten die onze kookboeken niet op voorraad hebben dan kunnen ze het altijd (gratis) voor je bestellen. Of bestel online via Bazarow.com, Libris, AKO, Bookspot of Bruna verzenden is overal gratis! Natuurlijk staan de keto kookboeken ook bij Bol.com in de etalage.

Wil je ons heel direct steunen? Of wil je het boek cadeau geven en/of laten signeren dan kun je het ook bestellen via ons eigen Boekdelen winkeltje. Je betaalt dan wel een bijdrage verzendkosten.

Klik op de titels, bekijk de inkijkexemplaren en lees er alles over!



Abonneer
Laat het weten als er
guest

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

19 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties