Wat ’n fijn zonnig plaatje is het geworden hè? Het ziet eruit als een pizza, maar het is een makkelijke tomaten taart. De omgekeerde taart is niet alleen fraai om te zien, maar hij smaakt ook nog eens -ongelogen- verrukkelijk. Stroperig zoet, zuur en zout tegelijk en zó ontzettend sappig. Je kunt de tomatentaart zowel koud als warm eten. Laat je gerust uitnodigen voor een picknick en verras je vriendjes ermee! Mocht je een stukje over houden (gaat vast niet lukken…) neem dat mee in je lunchbox. Ik maakte de taart in een quichevorm met een doorsnee van 28 cm. Beschreven ingrediënten en baktijden zijn daar ook op berekend. De tomaten tarte tatin bevat 2.65 gram koolhydraten per punt.
Omgekeerde tomaten taart
Een tarte tatin is een omgekeerde taart, daarbij doe je éérst de vulling in de vorm en dan pas een deeglaag erop. Tarte Tatin is van origine een traditionele Franse appeltaart. Het ontstaan ervan is wel geinig, lees er alles over bij de Tarte tatin van witlof. Alweer een hele tijd geleden zag ik een plaatje voorbij schuiven op instagram van zo’n tarte tatin met tomaten. Zo’n foto blijft dan net zo lang in een hoekje van mijn hersenen zeuren om aandacht tot ik het een keer ga maken. Deze keer duurde dat vrij lang.
Tomaten
Tomaten verdraag ik (Anna-Karina) eigenlijk niet zo goed. Af toe is geen probleem, maar al te regelmatig gaat niet goed. Echt zo jammer, mijn huid reageert er dan niet zo leuk op en voordat dat weer allemaal netjes is ben ik weken verder. Dus dan eet ik een tijdje helemaal geen tomaten. Maar soms kan ik zo enorm verlangen naar die sappige smaakbommetjes. Ik ben vooral dol op warme tomaatjes die een beetje ‘ontploffen’ in je mond. Dus áls ik dan besluit iets met tomaten te doen, dan doe ik het gelijk goed natuurlijk. Meestal heb ik dan geen last, dus dat is wel een mooie ontdekking. Ha lekker! Een hele taart vol met de sappigste tomaatjes en bomvol smaak.
Er staan genoeg koolhydraatarme/keto weekmenu’s online om 2 jaar lang lekker gevarieerd te eten. Of maak je eigen keus uit de ruim 1100 gratis recepten. We wensen jullie heel veel eetplezier!
Nog zo’n lekker koolhydraatarm recept?
♥ Zoek meer koolhydraatarme & keto recepten met onze receptenzoeker, ons jaararchief of bekijk deze suggesties:

Zo maak je de tomaten taart, tarte tatin
Wat vind jij hiervan?
Geef de recepten sterren!
Of reageer via onze Facebookpagina, Pinterest of Instagram
Een leuke foto showen? Tag ons op de socials met #KoolhydraatarmRecept
Tomaten taart, tarte tatin
Voedingswaarde
(testfunctie, werkt nog niet op alle apparaten/browsers)
Ingrediënten
- 400 g tomaat, gekleurde kleine
- 100 g kastanjechampignons
- 5 zwarte olijf
- 1 ui
- teentje knoflook
- 1½ tl tijm
- 2 el azijn
- honingvervanger, naar smaak, of andere zoetstof
Deeg
- mozzarella deeg bodem, < klik voor recept
- 1 tl tijm
Klik op de ingrediënten voor info over voedingswaarden, vervangtips en/of verkooppunten. HANDIG!
Bereiden
- Snipper de ui ultrafijn. Bak de ui op laag vuur zachtjes aan, voeg tijmblaadjes toe en pers de knoflook erboven uit en smoor 1 minuut mee. Voeg azijn toe en naar smaak Sweet Bee (suikervrije honing). Laat zachtjes inkoken op laag vuur. Voeg een drup water toe als het te droog is.
- Halveer ondertussen de tomaten en de olijven. Borstel de champignons schoon en snijd ze doormidden.
- Vet een lage quichevorm van 28 cm in en verdeel het uienstroopje over de bodem. Schik de tomaten, champignons en olijven er met de snijkant naar beneden tussen.Verwarm de heteluchtoven voor op 180 °C.
Deeg
- Maak terwijl de oven opwarmt het mozzarelladeeg volgens het recept, maar voeg 1 tl gedroogde tijm toe aan het deeg en vorm er een lap van. Leg de deeglap over de vulling in de schaal en werk de randen bij. (van restjes deeg maak je lekkere snackstengels, bestrooi met kaas en bak ze in de oven mee)
Bakken en afwerken
- Bak de tarte tatin 25 minuten in de warme oven of tot het deeg gaar en mooi goudgeel is . Laat de tarte tatin minsten 5 minuten rusten. Maak de randen los en keer 'm voorzichtig om met behulp van een grote plank of platte schaal.
- Je kunt de tomatentaart voorzien kaas en of kruiden voor het serveren. Maar ik vind het zo al een plaatje!
- Lekker met een simpele komkommersalade en een stukje gegrilde zalm. Serveer 1 of twee punten per persoon, afhankelijk van je eigen dagtotaal, maaltijdgang en van wat je er verder bij eet.
© Uitgeverij Boekdelen – KoolhydraatarmRecept.nl Alle rechten voorbehouden. Teksten en recepten van blogs en/of afbeeldingen mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen. Lees meer over Auteursrecht op internet
Ik kook nu een week met je recepten en mijn partner zei gisteren dat ik nog nooit zo lekker gekookt heb 🙂
Technisch vraagje, waarom roeren met een houten lepel? Wat is het verschil met een kunstof lepel?
Alvast bedankt.
Ach met kunststof zal het vast ook gaan, maar ik gebruik nu eenmaal liever hout (ik heb geen kunststof ‘houten’ lepels).
Ik had deze tomatentaart vandaag gepland, maar helaas, de champignons waren op. Toen heb ik het veranderd: Eerst volgens recept tomaten met het ‘stroopje’ van ui gemaakt, ipv tijm had ik nog gedroogde dille en wat bieslook. Daarom de tomaten, en dan 100 gram gerookte zalm. Tenslotte het deegje – volgens recept (weer dille en bieslook ipv tijm). Het resultaat was heerlijk en voor herhaling vatbaar!
Mooi zo Zita!
Dag Anna-Karina,
Kun je ook een andere hartige bodem gebruiken in dit recept? Ik vind het maken van dit deeg nogal een zwaar werkje, en dat komt door de mozzarella.
Die bodem is denk ik veel minder makkelijk tot een lap te rollen die je erover heen kunt leggen?
Tomaten taart, tarte tatin.
L.S.
Lees ik bovenstaand recept goed, dat je als het ware deze taart op zijn kop d.w.z. met de bodem over de vulling heen in de quichevorm bakt?
Dank voor uw antwoord.
Klopt helemaal! Kijk ook even naar de foto’s. Als de tarte tatin gebakken is draai je ‘m pas om, zodat je een ‘taart’ hebt.
Wat een super heerlijke taart is dit!
Heb je alleen een tip hoe ik hem iets minder nat kan maken?
Ik draaide hem om en er liep een heleboel nattigheid uit.
Dat klopt wel ja, tomaten bevatten nu eenmaal heel veel vocht. (biologische bevatten minder vocht) Geen zout gebruiken en zeker niet te lang bakken.
kan het ook zonder azijn?
De tomatentaart, tarte tartin geprobeerd, maar het werd geen deegbal die makkelijk uit te rollen was en over de tomaatjes etc. gedrapeerd kon worden. De hoeveelheden waren te weinig voor een blik van 28cm. De taart staat nu in de oven, maar is dus niet geheel bedekt, we zijn venieuwd hoe dat de taart gaat smaken en in welke vorm hij uiteindelijk op ons bord komt.
Dit is het eerste recept dat me niet lukt, verder alleen maar lof!
Vreemd, ik houd zelf deeg over. Je kunt bij de witloftaart goed zien hoe het deeg er dubbel overheen ligt. FOTO
Hoi Anna-Karina, kan het zijn dat de hoeveelheden bij de tomaten tarte tatin niet klopt…je spreekt over 25gr amandelmeel en 15gr kokosmeel…is dus totaal 40gr …het werd bij ons geen bal…nu zie ik dat bij het perentaartje je 80gr amandelmeel gebruikt…
Ja maar daar zit weer geen kokosmeel in. En kokosmeel slurpt vocht. Het moet echt een bal worden. Op de 2e foto in de serie zie je rechts in het pannetje het deeg. Zo zag het er bij mij uit.
Prachtig gelukt en verrukkelijk van smaak! Heerlijk recept!
Gemaakt als lunchgerecht bij een courgette-spinaziesoep met reepjes omelet.
Heerlijke taart is goed gelukt! Ga ik nog wel eens maken 🙂
Zou je deze taart ook kunnen invriezen of wordt de bodem dan zompig?
Er zit heel erg veel vocht in tomaten en de bodem is inderdaad redelijk snel vochtig. Ik vind dat geen bezwaar, maar invriezen zou ik niet doen dat komt de smaak echt niet ten goede vrees ik.