tomaten-taart-tomaten-tarte-tatin

Tomaten taart, tarte tatin

Wat ’n fijn zonnig plaatje is het geworden hè? Het ziet eruit als een pizza, maar het is een makkelijke tomaten taart. De omgekeerde taart is niet alleen fraai om te zien, maar hij smaakt ook nog eens -ongelogen- verrukkelijk. Stroperig zoet, zuur en zout tegelijk en zó ontzettend sappig.  Je kunt de tomatentaart zowel koud als warm eten. Laat je gerust uitnodigen voor een picknick en verras je vriendjes ermee! Mocht je een stukje over houden (gaat vast niet lukken…) neem dat mee in je lunchbox. Ik maakte de taart in een quichevorm met een doorsnee van 28 cm. Beschreven ingrediënten en baktijden zijn daar ook op berekend. De tomaten tarte tatin bevat 2.65 gram koolhydraten per punt. 

Advertentie

Omgekeerde tomaten taart

Een tarte tatin is een omgekeerde taart, daarbij doe je éérst de vulling in de vorm en dan pas een deeglaag erop. Tarte Tatin is van origine een traditionele Franse appeltaart. Het ontstaan ervan is wel geinig, lees er alles over bij de Tarte tatin van witlof.  Alweer een hele tijd geleden zag ik een plaatje voorbij schuiven op instagram van zo’n tarte tatin met tomaten. Zo’n foto blijft dan net zo lang in een hoekje van mijn hersenen zeuren om aandacht tot ik het een keer ga maken. Deze keer duurde dat vrij lang.

Tomaten

Tomaten verdraag ik (Anna-Karina) eigenlijk niet zo goed. Af toe is geen probleem, maar al te regelmatig gaat niet goed. Echt zo jammer, mijn huid reageert er dan niet zo leuk op en voordat dat weer allemaal netjes is ben ik weken verder. Dus dan eet ik een tijdje helemaal geen tomaten. Maar soms kan ik zo enorm verlangen naar die sappige smaakbommetjes. Ik ben vooral dol op warme tomaatjes die een beetje ‘ontploffen’ in je mond. Dus áls ik dan besluit iets met tomaten te doen, dan doe ik het gelijk goed natuurlijk. Meestal heb ik dan geen last, dus dat is wel een mooie ontdekking. Ha lekker! Een hele taart vol met de sappigste tomaatjes en bomvol smaak.


Onze koolhydraatarme kookboeken!

Onze (papieren) kookboeken zijn heuse bestsellers te noemen! De boeken worden in eigen beheer uitgegeven.

Draag je ons een warm hart toe en wil je ons heel direct steunen? Of wil je een boek cadeau geven of laten signeren dan kun je het het best bestellen via onze eigen Boekdelenwinkel.
(Gewoon Koolhydraatarm is ook nog te koop, bij Libris,  Bol.com of Bruna en in België via de Standaard Boekhandels, de andere twee niet.)

Verrukkelijk Koolhydraatarm

UITVERKOCHT!!!!!

ISBN 9789082659870

Gewoon Koolhydraatarm
Actieprijs van 1 april -13 mei
€ 17,50!!

ISBN 9789082659818

Lekker & Makkelijk Koolhydraatarm
Prijs € 23,50

Beperkte voorraad

ISBN 9789082659801
Kookboek van het jaar 2021



Nog zo’n lekker koolhydraatarm recept?

♥ Zoek meer koolhydraatarme & keto recepten met onze receptenzoeker, ons jaararchief of bekijk deze suggesties:

tomaten-taart-tomaten-tarte-tatin

Zo maak je de tomaten taart, tarte tatin

Wat vind jij hiervan?

Geef de recepten sterren!

Heb je vragen over het koolhydraatarm dieet of keto leefstijl? Stuur een e-mail of ga naar onze Facebookpagina, Pinterest of Instagram

Een leuke foto showen? Tag ons op de socials met #KoolhydraatarmRecept


tomaten-taart-tomaten-tarte-tatin

Tomaten taart, tarte tatin

Deze makkelijke tomaten taart is niet alleen bijzonder fraai om te zien, maar hij zit ook nog eens bommetjevol smaak! Stroperig zoet, zuur en zout tegelijk. Maak ‘m! Eet ‘m! Geniet ‘m!
4.56 van 9 stemmen
Ook in Gewoon Koolhydraatarm, blz. 161
Voorbereidingstijd 10 minuten
Bereidingstijd 40 minuten
Totale tijd 55 minuten

Voedingswaarde

Per punt
kcal 144.2 koolhydraten 2.65 geiwitten 5.7 gvetten 11.72 gvezels 2.89 g
Hoeveelheid (aan te passen)8 stukken

(testfunctie, werkt nog niet op alle apparaten/browsers)

Ingrediënten

Deeg

Klik op de ingrediënten voor info over voedingswaarden, vervangtips en/of verkooppunten. HANDIG!

Bereiden
 

  • Snipper de ui ultrafijn. Bak de ui op laag vuur zachtjes aan, voeg tijmblaadjes toe en pers de knoflook erboven uit en smoor 1 minuut mee. Voeg azijn toe en naar smaak Sweet Bee (suikervrije honing). Laat zachtjes inkoken op laag vuur. Voeg een drup water toe als het te droog is.
  • Halveer ondertussen de tomaten en de olijven. Borstel de champignons schoon en snijd ze doormidden.
  • Vet een lage quichevorm van 28 cm in en verdeel het uienstroopje over de bodem. Schik de tomaten, champignons en olijven er met de snijkant naar beneden tussen.
    Verwarm de heteluchtoven voor op 180 °C.

Deeg

  • Maak terwijl de oven opwarmt het mozzarelladeeg volgens het recept, maar voeg 1 tl gedroogde tijm toe aan het deeg en vorm er een lap van. Leg de deeglap over de vulling in de schaal en werk de randen bij. (van restjes deeg maak je lekkere snackstengels, bestrooi met kaas en bak ze in de oven mee)

Bakken en afwerken

  • Bak de tarte tatin 25 minuten in de warme oven of tot het deeg gaar en mooi goudgeel is . Laat de tarte tatin minsten 5 minuten rusten. Maak de randen los en keer 'm voorzichtig om met behulp van een grote plank of platte schaal.
  • Je kunt de tomatentaart voorzien kaas en of kruiden voor het serveren. Maar ik vind het zo al een plaatje!
  • Lekker met een simpele komkommersalade en een stukje gegrilde zalm. Serveer 1 of twee punten per persoon, afhankelijk van je eigen dagtotaal, maaltijdgang en van wat je er verder bij eet.

© Uitgeverij Boekdelen KoolhydraatarmRecept.nl Alle rechten voorbehouden. Teksten en recepten van blogs en/of afbeeldingen mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen. Lees meer over Auteursrecht op internet

Heeft het gesmaakt? Vertel!Stuur ons een e-mail, of tag ons op de socials met #koolhydraatarmrecept



19 gedachten over “Tomaten taart, tarte tatin”

  1. 5 sterren
    Ik kook nu een week met je recepten en mijn partner zei gisteren dat ik nog nooit zo lekker gekookt heb 🙂
    Technisch vraagje, waarom roeren met een houten lepel? Wat is het verschil met een kunstof lepel?
    Alvast bedankt.

  2. 5 sterren
    Ik had deze tomatentaart vandaag gepland, maar helaas, de champignons waren op. Toen heb ik het veranderd: Eerst volgens recept tomaten met het ‘stroopje’ van ui gemaakt, ipv tijm had ik nog gedroogde dille en wat bieslook. Daarom de tomaten, en dan 100 gram gerookte zalm. Tenslotte het deegje – volgens recept (weer dille en bieslook ipv tijm). Het resultaat was heerlijk en voor herhaling vatbaar!

  3. Dag Anna-Karina,
    Kun je ook een andere hartige bodem gebruiken in dit recept? Ik vind het maken van dit deeg nogal een zwaar werkje, en dat komt door de mozzarella.

  4. Noud de Bijl

    Tomaten taart, tarte tatin.

    L.S.
    Lees ik bovenstaand recept goed, dat je als het ware deze taart op zijn kop d.w.z. met de bodem over de vulling heen in de quichevorm bakt?

    Dank voor uw antwoord.

  5. 5 sterren
    Wat een super heerlijke taart is dit!
    Heb je alleen een tip hoe ik hem iets minder nat kan maken?
    Ik draaide hem om en er liep een heleboel nattigheid uit.

  6. De tomatentaart, tarte tartin geprobeerd, maar het werd geen deegbal die makkelijk uit te rollen was en over de tomaatjes etc. gedrapeerd kon worden. De hoeveelheden waren te weinig voor een blik van 28cm. De taart staat nu in de oven, maar is dus niet geheel bedekt, we zijn venieuwd hoe dat de taart gaat smaken en in welke vorm hij uiteindelijk op ons bord komt.
    Dit is het eerste recept dat me niet lukt, verder alleen maar lof!

  7. Hoi Anna-Karina, kan het zijn dat de hoeveelheden bij de tomaten tarte tatin niet klopt…je spreekt over 25gr amandelmeel en 15gr kokosmeel…is dus totaal 40gr …het werd bij ons geen bal…nu zie ik dat bij het perentaartje je 80gr amandelmeel gebruikt…

    1. Ja maar daar zit weer geen kokosmeel in. En kokosmeel slurpt vocht. Het moet echt een bal worden. Op de 2e foto in de serie zie je rechts in het pannetje het deeg. Zo zag het er bij mij uit.

  8. 5 sterren
    Prachtig gelukt en verrukkelijk van smaak! Heerlijk recept!
    Gemaakt als lunchgerecht bij een courgette-spinaziesoep met reepjes omelet.

    1. Er zit heel erg veel vocht in tomaten en de bodem is inderdaad redelijk snel vochtig. Ik vind dat geen bezwaar, maar invriezen zou ik niet doen dat komt de smaak echt niet ten goede vrees ik.

Reacties zijn gesloten.

Scroll naar boven