Een wel heel leuke variatie op het thema tomaat, spinazie en ei! Deze gevulde tomaat met spinazie en heel ei heeft een heerlijk kruiden dakje. Dit is toch weer een heel ander gerecht dan de makkelijke spinazie en tomaat ovenschotel in laagjes van een paar dagen geleden. Zo grappig vind ik dat, je maakt met dezelfde ingrediënten totaal iets anders. Ik verbaas me er ook altijd weer over dat als je bijvoorbeeld een komkommer anders snijdt het ook telkens weer anders smaakt. Of je die komkommer nu raspt zonder schil of in grove plakken snijdt…dat maakt nogal een verschil zeg! Blijft boeiend hè, kokkerellen?
Oventijden
In deze gevulde tomaat gaat een heel ei, afhankelijk van hoe hard je je eitje wilt, bak je de tomaten 12 -25 minuten in een ovenschaaltje. Die op de foto hebben er 15 minuten ingestaan. Ik ga er daarbij vanuit dat je tomaat echt tot op het stevige vlees hebt uitgehold. Het kan in jouw oven best langer duren voor de warmte het ei bereikt heeft en het ei volledig gestold is. Altijd even voorzichtig gluren en prikken dus. Als de tomaat gaat rimpelen aan de buitenkant zou het ei gestold moeten zijn.
Wij aten ieder één tomaat als onderdeel in een hapjes buffet, maar met wat uitbreiding in de vorm van een salade of een stukje vis maak je er een prima lunch of hoofdgerecht van! Neem er gerust twee als je het als hoofdgerecht eet.
Klik voor vergrotingen
Zo maak je deze tomaat met spinazie en ei
Laat je het even weten als je dit gemaakt hebt? Dat kan in de reacties onderaan of op onze Facebookpagina, Twitter en Pinterest. Altijd leuk & alvast dank!
Tomaat met spinazie en heel ei

Door januari 22, 2016
Geplaatst- Maaltijdgang: Voorgerecht
- Aantal of hoeveelheid: 2 stuks
- Koolhydraten: 3,1 gr. per gevulde tomaat (2 stuks uit recept)
- Voorbereiding: 10 minuten
- Kooktijd: 15 minuten
- Klaar in: 25 minuten
Een variatie op het thema tomaat, spinazie en ei, deze gevulde tomaat met spinazie en heel ei met een heerlijk krokant kruiden dakje.
Ingrediënten
- 2 grote of vlees tomaten 3,5 khd ca. 150 gram uitgehold
- 3 deelblokjes spinazie 0,5 khd
- 4 cm bosui 0,5 khd fijngesneden
- peper en zout
- 2 rauwe ei(eren)
- handje verse kruiden 1 khd ik had peterselie en dille
- 40 gram geraspte kaas 0 khd indien zelf geraspt
- 10 gram / eetlepel amandelmeel 0,7 khd
Bereiding
- Snijd een plakje van de bovenkant van de tomaten en hol de tomaten uit. Ik deed dat heel makkelijk met een zogenaamde meloenboor. Eerst scheppen/draaien en dan voorzichtig schrapen tot de tomaat mooi egaal is van binnen maar nog wel stevig. Zet ze in een passend ovenschaaltje.
Ontdooi de spinazie even in de magnetron. - Verwarm de oven voor op 180 graden.
Snijd ringetjes van de bosui. Roer de bosui met wat peper en zout door de spinazie. Verdeel de spinazie over de 2 uitgeholde tomaten. - Breek in elke tomaat nu een ei, probeer de dooier heel te houden! Eventueel gemorst eiwit even wegvegen.
- Hak en meng kruiden, amandelmeel en 1 eetlepel geraspte kaas en wat gemalen peper door elkaar en verdeel het mengsel over het rauwe ei. Daarbovenop komt de rest van de geraspte kaas. Zet de ovenschaal op het rooster voor 15-20 minuten iets boven het midden in de oven. Gluur na 12 minuten even onder het dekseltje of het ei al gestold is. Nee? Dan nog wat langer.
- Serveer 1 tomaat pp als voorgerecht, 2 tomaten pp als hoofdgerecht. Giet er desgewenst een scheutje olijfolie over en serveer onmiddellijk, lekker met een salade en/of een stukje vis. Geniet ze!
© Uitgeverij Boekdelen
Lees meer over Auteursrecht op internet
Bestel een van onze kookboeken in alle reguliere boekhandels (NL en België) of online winkels, zoals Libris, AKO, Bruna of Bol.com!
Gewoon Koolhydraatarm (nieuw!) of Lekker & makkelijk Koolhydraatarm
9 gedachten over “Tomaat met spinazie en heel ei”
Kun je deze twee dagen eerder maken en dan ipv een rauw ei, geklutst ei gesnipperd erbij doen? Wij eten met de familie allerlei “lif lafjes” en vond dit o.a. ook wel een geschikt kha alternatief…
Als het voor kerst is zou ik dat eerst zelf uitproberen, twee dagen is wel erg lang…
Mooi recept en erg smakelijk, alleen de eieren blijven rauw. (geprobeerd met verschillende tijden en temperaturen)
Je kan beter een ei pocheren en dan er boven op doen!
maar wel erg smakelijk!
Je ziet op de laatste foto toch echt geen rauw ei? Als je de instructies allemaal opvolgt blijven ze echt niet rauw.
Ziet er heerlijk uit, ga ik zeker uitproberen…
Complimenten voor jouw recepten, ik vergeet meestal er iets onder te zetten maar ik geniet en ben blij met heel veel van jouw lekkere recepten. Dank je wel 🙂
Groetjes, Diana
Helaas…. de eieren waren niet goed gaar. Ook niet na 40 minuten…
de smaak is verukkuluk….
Hè wat vervelend, heb je de temperatuur van je oven weleens gecontroleerd? En de schaal op een rooster zetten, niet op de bakplaat.
Leuk! Lijkt me ook lekker in een halve paprika met broccoli bijvoorbeeld. Ben benieuwd naar andere variaties.
Goed idee, inderdaad!