tom kha met paddenstoelen en courgette- KoolhydraatarmRecept.nl

Tom kha, Thaise kokossoep met paddenstoelen en courgette

Whow dat was echt aromatisch smullen! Deze extra gevulde koolhydraatarme Tom kha is een heerlijke, zacht pittige koolhydraatarme Thaise kokossoep. Tom betekent in het Thais soep en kha betekent galanga of laos. Veel mensen maken een Tom kha met een kant-en-klaar kruidenpasta, maar die bevat vrijwel altijd toegevoegde suiker. Wat ons betreft echt overbodig. Wij maken liever zelf even een basis bomvol smaak, maar zonder suiker. Zo moeilijk is dat echt niet en je hebt precies in de hand wat je erin stopt en past het simpel aan je eigen smaak aan. Door de lekkere volvette kokosmelk is de soep zacht en romig, maar blijft lekker fris door de limoen. Daarnaast geven de verse gember, laos en rode peper de Tom kha precies voldoende pit mee. In deze vorm bevat de soep 6.42 gram koolhydraten per portie. Maak de soep zoals je ‘m zelf lekker vindt:  romiger met meer kokosmelk, frisser met meer limoen of pittiger met meer peper, wat jij wilt!

Advertentie

Koolhydraatarme Thaise kokossoep 

Tom kha kai kennen sommige van jullie vast wel als een Thaise soep met laos, citroengras, kokosmelk en kip. Wij hebben de Kai (kip) eruit gelaten en extra groente toegevoegd. Zo is onze Tom kha een heerlijke koolhydraatarme Thaise kokossoep geworden. Je kunt die kip natuurlijk zelf weer toevoegen. Of maak eens Tom kha Kung met grote garnalen! Wij gebruikten in deze vegetarische (vega/vegan) kokossoep bospaddenstoelenbouillon. Misschien een goed ideetje om de Tom kha kai met kippenbouillon te maken en de Tom kha kung met visbouillon? Zo heb je toch stiekem alweer drie recepten te pakken in plaats van één. Als je niet van kokosmelk houdt, dan kun je eventueel wel slagroom nemen, noem het dan gewoon Tom. 😛

Hoe gebruik je citroengras?

In onze koolhydraatarme Thaise kokossoep of Tom Kha gebruiken we citroengras. Citroengras is, naast laos, gember, koriander en peper, één van de belangrijkste smaakmakers van de Aziatische keuken. Sereh of citroengras ziet eruit als een lange stengel, te koop bij de toko of betere supermarkt. Koop altijd malse en groene stengels die stevig aanvoelen en niet zijn uitgedroogd. Vermijd de hele dikke of flinterdunne stengels. Zo’n stengel is, net als prei en bosui, opgebouwd uit laagjes. De smaak is zacht subtiel en zit tussen limoen en citroen in. De smaak van citroengras komt vrij als je de stengel in stukken hakt of kneust. Dat laatste doe je als je een gerecht langer laat trekken.

Stug

De gekneusde serehstengel is stug en daarom eet je hem niet op. Voor snel gebruik pel je de stengel tot op het malse deel en snijd hem in stukjes. Wij gebruikten, bij gebrek aan verse in diepvries en de toko (ai), gemalen citroengras. De gemalen versie vind je op de kruidenafdeling van de grotere supermarkt. Nood breekt wet.


Onze koolhydraatarme kookboeken!

Onze (papieren) kookboeken zijn heuse bestsellers te noemen! De kookboeken zijn sinds 20 september 2024 allemaal uitverkocht en worden niet opnieuw in druk genomen.

Verrukkelijk Koolhydraatarm

UITVERKOCHT!!!!!

ISBN 9789082659870

Gewoon Koolhydraatarm

UITVERKOCHT!!!!!

ISBN 9789082659818

UITVERKOCHT!!!!!

ISBN 9789082659801
Kookboek van het jaar 2021



Nog zo’n lekker koolhydraatarm recept?

♥ Zoek meer koolhydraatarme & keto recepten met onze receptenzoeker, ons jaararchief of bekijk deze suggesties:

tom kha met paddenstoelen en courgette- KoolhydraatarmRecept.nl
	tom kha met paddenstoelen en courgette- KoolhydraatarmRecept.nl

Zo maak je Koolhydraatarme Tom kha

Wat vind jij hiervan?

Geef de recepten sterren!

Heb je vragen over het koolhydraatarm dieet of keto leefstijl? Stuur een e-mail of ga naar onze Facebookpagina, Pinterest of Instagram

Een leuke foto showen? Tag ons op de socials met #KoolhydraatarmRecept


tom kha met paddenstoelen en courgette- KoolhydraatarmRecept.nl

Tom kha, Thaise kokossoep met paddenstoelen en courgette

Veganistische tom kha. Door de lekkere volvette kokosmelk is de Tom kha zacht en romig, maar blijft lekker fris door de limoen. Daarnaast geven de verse gember en rode peper de Tom kha precies voldoende pit mee.
4.74 van 15 stemmen
Voorbereidingstijd 15 minuten
Bereidingstijd 25 minuten
Totale tijd 40 minuten

Voedingswaarde

Per portie
kcal 217.08 koolhydraten 6.42 geiwitten 4.6 gvetten 18.67 gvezels 3.1 g
Hoeveelheid (aan te passen)4 porties

(testfunctie, werkt nog niet op alle apparaten/browsers)

Ingrediënten

Garnering

Klik op de ingrediënten voor info over voedingswaarden, vervangtips en/of verkooppunten. HANDIG!

Bereiden
 

  • Snipper de ui en snijd de bosui in ringetjes. Hak de knoflook, gember en rode peper fijn. Verwijder de zaadlijsten van de peper voor een milde soep of gebruik paprika. Pel de buitenste taaie lagen van het citroengras, snijd de malse kern in de lengte doormidden. Snijd in smalle reepjes.
  • Boen en rasp de schil van de limoen en pers ‘m uit.
  • Fruit de ui, bosui, knoflook, gember, peper, laos en citroengras op matig vuur in wat kokosolie. Maak de paddenstoelen schoon met een borsteltje. De oesterzwammen scheur je in repen, de champignons snijd je in plakken. Voeg alle paddenstoelen toe en bak ze ongeveer 5 minuten mee.
  • Snijd de courgette in kleine blokjes en voeg toe aan de pan en schep om.
  • Voeg de bouillon, kokosmelk, sojasaus en het sap en rasp van de limoen toe en breng tegen de kook en laat 5 – 10 minuten zachtjes pruttelen. Proef en breng zo nodig op smaak met vers gemalen peper.
  • Bestrooi vlak voor het serveren de Tom kha met blaadjes koriander.

© Uitgeverij Boekdelen KoolhydraatarmRecept.nl Alle rechten voorbehouden. Teksten en recepten van blogs en/of afbeeldingen mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen. Lees meer over Auteursrecht op internet

Heeft het gesmaakt? Vertel!Stuur ons een e-mail, of tag ons op de socials met #koolhydraatarmrecept



14 gedachten over “Tom kha, Thaise kokossoep met paddenstoelen en courgette”

  1. 5 sterren
    Elke hap een smaakeplosie in je mond!! Zooooo lekker, echt comfortfood.👏heb er wel Tom kha kai van gemaakt🤣

  2. Vandaag gemaakt, was een erg lekkere soep! We kregen het er wel warm van, op deze toch al warme junidag 🙂

  3. Yolande Slooter

    Wat een fantastische soep!! Ik heb er zelf nog wat tauge bij gedaan. Dank je wel voor weer zo’n heerlijk recept.
    Groetjes Yolande

  4. Weer gemaakt voor morgen.
    Met de staafmixer een beetje roeren daar wordt
    die heeeel lekker van.

  5. Agnès Laurey

    5 sterren
    Zondag krijg ik bezoek van een soep minner.
    Ik ga die weer maken. Zo zalig

  6. Was top.
    Mijn kleinzoon is hoog gevoelig en kan die paddenstoelen niet in zijn mond hebben.
    Ik heb de soep met de staafmixer geroerd.
    Hij vond het zalig. Zijn pa en ma ook.
    De soep was echt zalig. De blaadjes wel er in.

    Alles is even lekker wat wij maken van jullie.
    Goed voor mijn bloedsuiker. En zo aardig dat de kh waarden erbij staat.

  7. Soep gemaakt, rode pepertjes had ik niet in huis beetje sambal gebruikt.
    Heerlijk soepie!

    1. Ja klopt. Gelijk alles in huis gehaald op vergeten pepertje na dan. En gelijk gemaakt voor 2 dagen.
      Succes recept.

  8. marlies verbunt

    Deze ga ik zeker proberen.Ziet er erg mooi uit en lijkt me heel lekker.
    deze week weer eens de pompoensoep gegeten met garnaaltjes.Was en blijft een geweldige soep.

Reacties zijn gesloten.

4.74 from 15 votes (12 ratings without comment)
Scroll naar boven