Tom kha, Thaise kokossoep met paddenstoelen en courgette 9

tom kha met paddenstoelen en courgette- KoolhydraatarmRecept.nl

Whow dat was echt aromatisch smullen! Deze extra gevulde koolhydraatarme Tom kha is een heerlijke, zacht pittige Thaise kokossoep. Tom betekent in het Thais soep en kha betekent kokosmelk. Veel mensen maken een Tom kha met een kant en klare kruidenpasta, maar die bevat rietsuiker. Wat ons betreft echt overbodig. Wij maken zelf liever zelf even een basis bomvol smaak. Zo moeilijk is dat echt niet en je hebt precies in de hand wat je erin stopt en past het simpel aan je eigen smaak aan. Door de lekkere volvette kokosmelk is de soep zacht en romig, maar blijft lekker fris door de limoen. Daarnaast geven de verse gember en rode peper de Tom kha precies voldoende pit mee. Maak de soep zoals je ‘m zelf lekker vindt:  romiger met meer kokosmelk, frisser meer limoen of pittiger met meer peper, wat jij wilt!

 

Tom kha, omgebouwde kokossoep

Tom kha kai kennen sommige van jullie vast wel als een Thaise soep met laos, citroengras, kokosmelk en kip. Wij hebben de Kai (kip) eruit gelaten, de laos vervangen door gember en peper en extra groente toegevoegd. Zo is onze Tom kha lekker vegetarisch geworden. Je kunt die kip natuurlijk zelf weer toevoegen. Of maak eens Tom kha Kung met grote garnalen! Wij gebruikten in deze vegetarische (vega/vegan) kokossoep bospaddenstoelenbouillon. Misschien een goed ideetje om de Tom kha kai met kippenbouillon te maken en de Tom kha kung met visbouillon? Zo heb je toch stiekem alweer drie recepten te pakken in plaats van één. Als je niet van kokosmelk houdt, dan kun je eventueel wel slagroom nemen, noem het dan gewoon Tom. 😛

tom kha met paddenstoelen en courgette- KoolhydraatarmRecept.nl

Hoe gebruik je citroengras?

Citroengras is, naast gember, koriander en peper, één van de smaakmakers van de Aziatische keuken. Sereh of citroengras ziet eruit als een lange stengel, te koop bij de toko of betere supermarkt. Koop altijd malse en groene stengels die stevig aanvoelen en niet zijn uitgedroogd. Vermijd de hele dikke of flinterdunne stengels. Zo’n stengel is, net als prei en bosui, opgebouwd uit laagjes. De smaak is zacht subtiel en zit tussen limoen en citroen in. De smaak van citroengras komt vrij als je de stengel in stukken hakt of kneust. Dat laatste doe je als je een gerecht langer laat trekken. De gekneusde serehstengel is stug en daarom eet je hem niet op. Voor snel gebruik pel je de stengel tot op het malse deel en snijd hem in stukjes. Wij gebruikten, bij gebrek aan verse in diepvries en de toko (ai), gemalen citroengras. De gemalen versie vind je op de kruidenafdeling van de grotere supermarkt. Nood breekt wet.

Kijk hier voor andere oosterse gerechten.

	tom kha met paddenstoelen en courgette- KoolhydraatarmRecept.nl

 

Zo maak je Tom kha

Laat je het even weten als je dit gemaakt hebt? Dat kan in de reacties onderaan of op onze Facebookpagina, Twitter en Pinterest. Altijd leuk & alvast dank!


Bestel een van onze kookboeken in alle reguliere boekhandels (NL en België) of online winkels, zoals Libris, AKO, Bruna of Bol.com!

Gewoon Koolhydraatarm (nieuw!) of Lekker & makkelijk Koolhydraatarm

Gewoon-Koolhydraatarm-Kookoek


Tom kha, Thaise kokossoep met paddenstoelen en courgette

tom kha met paddenstoelen en courgette- KoolhydraatarmRecept.nl

Door Anna-Karina Geplaatst april 18, 2018

  • Aantal of hoeveelheid: 4 porties
  • Koolhydraten: 6,5 gr khd pp (4 porties uit recept)
  • Voorbereiding: 15 minuten
  • Kooktijd: 25 minuten
  • Klaar in: 40 minuten

Veganistische tom kha. Door de lekkere volvette kokosmelk is de Tom kha zacht en romig, maar blijft lekker fris door de limoen. Daarnaast geven de verse gember en rode peper de Tom kha precies voldoende pit mee.

Ingrediënten

Bereiding

  1. Snipper de ui en snijd de bosui in ringetjes. Hak de knoflook, gember en rode peper fijn. (verwijder de zaadlijsten van de peper voor een milde soep of gebruik paprika) Pel de buitenste taaie lagen van het citroengras, snijd de malse kern in de lengte doormidden. Snijd in smalle reepjes.
    Boen en rasp de schil van de limoen en pers 'm uit.
  2. Fruit de ui, bosui, knoflook, gember, peper en citroengras op matig vuur in wat kokosolie. Maak de paddenstoelen schoon met een borsteltje. De oesterzwammen scheur je in repen, de champignons snijd je in plakken. Voeg alle paddenstoelen toe en bak ze ongeveer 5 minuten mee.
  3. Snijd de courgette in kleine blokjes en voeg toe aan de pan en schep om.
  4. Voeg de bouillon, kokosmelk, sojasaus en het sap en rasp van de limoen toe en breng tegen de kook en laat 5-10 minuten zachtjes pruttelen. Proef en breng zo nodig op smaak met vers gemalen peper.
  5. Bestrooi vlak voor het serveren de Tom kha met blaadjes koriander.

© KoolhydraatarmRecept.nl
Lees meer over Auteursrecht op internet




Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

9 gedachten over “Tom kha, Thaise kokossoep met paddenstoelen en courgette