Tjap tjoy met paksoi, puur en knapperig!

Tjap tjoy met paksoi

Dat was smullen! Deze voedzame, koolhydraatarme Tjap tjoy met paksoi bevat 12.5 gram koolhydraten per portie. Chinese gerechten zijn populair en vinden hun oorsprong in de jaren zeventig van de vorige eeuw. Toen kwam het Chin. Ind. Restaurant (Chinees Indonesisch voor niet-ingewijden) in zwang. Voor weinig geld kon je porties bestellen die overduidelijk meer dan voldoende waren voor één persoon. Gerechten met exotische namen. Bovendien met ingrediënten die de wenkbrauwen soms deden fronzen. Ook al wisten we vrij zeker dat er geen echte haaienvinnen in de soep zouden ronddrijven. Eén van die nieuwe gerechten was Tjap tjoy. Een heerlijke groenteschotel waar naar keuze kip, rund- of varkensvlees aan toegevoegd kon worden, of soms zelfs tofu. Tjap betekent gemengd en tjoy betekent groente.

Tjap tjoy zonder glibbersaus

In de jaren tachtig werd de Chin. Ind. rechts ingehaald door de pizzeria; al even betaalbaar en toch ook wel exotisch. Menig Chinees restaurant is de laatste jaren omgeturnd naar een Wokrestaurant equivalent. Maar al te vaak ook nog eens gebaseerd op het all you can eat principe. Wederom veel voor weinig dus. Toch zijn die jaren zeventig gerechten vaak best oké. Met Tjap tjoy heb je een gerecht wat zichzelf al behoorlijk koolhydraatarm is. Hoewel dat indertijd waarschijnlijk niet een overweging zal zijn geweest. Toch was er een nadeel aan die Tjap tjoy uit het Chin. Ind. tijdperk. Niet alleen werden de groenten meestal kapot gekookt maar ook zat er een soort van glijmiddel over de groenten. Daardoor dreef de groente op het bord waarbij dan de glibbersaus de verbindende factor moest zijn.

Dat moet anders in onze keuken. De groenten in deze tjap tjoy met paksoi mogen best een beetje knapperig zijn, dus een duidelijke bite hebben. Bovendien laten de smaak van de groenten prevaleren dus die glibbersaus laten we weg. Daarvoor in de plaats maken we onze tjap tjoy met paksoi gewoon simpel aan met  sojasaus en peper. Om de knapperigheid nog te vergroten hebben we die paksoi toegevoegd. En voor de smaakafwisseling serveer je bij de tjap tjoy met paksoi een portie bloemkoolrijst.

Je eigen gading

Hier presenteren we onze tjap tjoy met paksoi als een puur groentegerecht. Maar het is heel eenvoudig om zelf iets naar de eigen gading toe te voegen. Het lekkerste is om dat in een aparte pan te bereiden. Ook makkelijk als de een wel vlees wil toevoegen, maar de ander juist niet. Het is leuk om de bloemkoolrijst in een vormpje te doen en om te draaien op het bord. Wij deden dat voor deze gelegenheid in een driehoekig iittala bakje. Ooit gescoord in een kringloopwinkel voor een luttel bedragje. Dat soort bescheiden details maken de maaltijd tot een feestje. Zo makkelijk kan het zijn…

Ik hoop dat jullie het lekker vinden!
♥ Zoek meer koolhydraatarme & keto recepten met onze receptenzoeker, ons jaararchief of bekijk deze suggesties:

Tjap tjoy met paksoi
Tjap tjoy met paksoi

Zo maak je Tjap tjoy met paksoi

Wat vind jij hiervan?

Geef de recepten sterren!

Heb je vragen, wil je reageren of een leuke foto showen? Dat kan via e-mail of op onze Facebookpagina, Pinterest of Instagram
Dat vinden wij en anderen namelijk heel leuk & alvast dank.
Of tag ons op de socials met #KoolhydraatarmRecept


Interessant? Deel gerust!


Tjap tjoy met paksoi

Tjap tjoy met paksoi, puur, knapperig en vegan!

Tjap tjoy met paksoi is een populair Chinees groentegerecht. Door de paksoi erin krijg je een lekkere bite, zeker als je de andere groenten ook kort gaart. Dit recept is 100% vegan.
5 van 3 stemmen
Voorbereidingstijd 15 min
Bereidingstijd 10 min
Totale tijd 25 min

Voedingswaarde

Per portie
kcal 207.95 koolhydraten 12.5 geiwitten 10.4 gvetten 10.55 gvezels 10.65 g
Hoeveelheid (aan te passen)2 porties

(testfunctie, werkt nog niet op alle apparaten/browsers)

Ingrediënten

Bloemkoolrijst

Klik op de ingrediënten voor info over voedingswaarden, vervangtips en/of verkooppunten. HANDIG!

Bereiden
 

  • Maak de sperziebonen schoon en snijd vervolgens in stukjes van drie centimeter. Schrob de winterwortel schoon en snijd in dikke lucifers. Kook ze samen 7 minuten. Spoel af met koud water en laat uit lekken.
  • Snipper de ui fruit deze in een ruime koekenpan met olie glazig. Knijp het teentje knoflook erboven uit. Snijd de champignons boven de pan in plakjes. Bak ze mee tot ze beginnen te slinken. Voeg dan de voorgekookte sperziebonen en winterwortel toe. Snijd de paksoi in reepjes en voeg toe. Schep alles om en laat 5 minuten stoven op laag vuur. Proef of de groenten zacht genoeg zijn. Voeg in de laatste minuut de taugé toe. Proef en breng op smaak met sojasaus en peper.

Bloemkoolrijst en serveren

  • Bak de bloemkoolrijst 1-2 minuten op hoog vuur in een koekenpan met een scheutje olie en een snufje zout. Blijf omscheppen.
  • Maak een vormpje van rijst op elk bord en schep de Tjap tjoy erbij. Maal er tot slot nog wat verse peper over. Dat wordt smullen.

© Uitgeverij Boekdelen KoolhydraatarmRecept.nl Alle rechten voorbehouden. Teksten en recepten van blogs en/of afbeeldingen mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen. Lees meer over Auteursrecht op internet

Heeft het gesmaakt? Vertel!Stuur ons een e-mail, of tag ons op de socials met #koolhydraatarmrecept


Klik op de titels, bekijk de inkijkexemplaren en lees er alles over!

Onze 3 bestsellende kookboeken!

Lekker & makkelijk Koolhydraatarm, ISBN 9789082659801
Gewoon Koolhydraatarm, met 4 weekmenu’s – ISBN 9789082659818
Verrukkelijk Koolhydraatarm, met 4 weekmenu’s – ISBN 9789082659870

Kookboek bestellen?

Al onze kookboeken worden in eigen beheer uitgegeven via Hans zijn eigen Uitgeverij Boekdelen. Daarnaast zijn ze ook gewoon te koop via de reguliere boekhandels in Nederland en België. Steun bij voorkeur je lokale boekhandel! Mochten die het niet op voorraad hebben kunnen ze het altijd (gratis) voor je bestellen. Ook in online winkels kun je onze boeken bestellen. Bijvoorbeeld via Bazarow.com,  Libris Bookspot of Bruna, verzenden is overal gratis! In België zijn de boeken te koop via o.a. de Standaard Boekhandels. Natuurlijk staan de boeken ook bij Bol.com in de etalage. 

Draag je ons een warm hart toe en wil je ons heel direct steunen? Of wil je het boek cadeau geven en/of laten signeren dan kun je het het best bestellen via ons eigen Boekdelen winkeltje op Boekdelen.com:


14 gedachten over “Tjap tjoy met paksoi, puur en knapperig!”

  1. Deze tjaptjoi gemaakt met een zak chinese roerbakgroenten, shiitake en cocktailgarnalen (net voor het opdienen toegevoegd). Heerlijk en niet allerlei groenten over.

  2. 5 sterren
    Hallo, vandaag je gerecht gemaakt zonder de bloemkool rijst maar wel de groenten verhoogd en er paprika bij gedaan. Ik kan alleen maar zeggen het was heerlijk.

  3. Dit recept komt deze week in mijn weekmenu!
    Over bloemkoolrijst : ik rasp het altijd met een blokrasp, de grove rasp. Dat is een langwerpige, vierhoekige, metalen rasp met aan elke kant een ander soort rasp. In de keukenmachine wordt de structuur anders en dat vind ik niet prettig voelen in mijn mond. De extra rommel neem ik dan maar voor lief. Rasp in een grote schaal zetten, dat scheelt al.

    Nog een tip: je kunt bloemkoolrijst invriezen. Handig als je een hele bloemkool hebt en je bent de enige die bloemkool of bloemkoolrijst eet. Als je dat per portie doet, dan kun je per maaltijd een zakje of bakje uit de vriezer halen. Ik reken 150 gram bloemkoolrijst per portie.

  4. Mirjam Voermans

    Goedemorgen Anna-Karina,
    Fijn dat jullie keuken klaar is! Ik heb de tjap tjoy nog niet gemaakt maar ik ga het zeker doen. Ik wil jullie even complimenteren met de parchtige foto. Die alleen zijn al een lust voor het oog….

    1. Nou… de keuken is nog niet helemaal klaar. Wel hebben we een extra werkeiland laten maken. Heel fijn! Komende week wordt de benedenverdieping gestuukt (incl. de keuken). Daarna nog wat -kleine- aanpassingen aan de bestaande keuken. Dan kunnen we eindelijk weer echt volop koken. De foto’s zullen we de komende tijd maar even op onze (fotogenieke woonbeton) vloer gaan maken! Vond ‘m zelf ook wel leuk. Simpel, precies wat bij ons past.

  5. Goedemorgen Anna-Karina,

    Op de eerste plaats heel veel geluk in jullie nieuwe huis en veel kook plezier in je nieuwe keuken!

    Anna- Karina Ik heb geen keukenmachine hoe krijg Ik de bloemkool dan als rijst?

    Vriendelijke groet,

    Trudy

  6. fijn dat jullie er weer zijn, heb jullie een beetje gemist
    maar ik heb van de recepten die ik nog had heerlijk gekookt.
    groetjes ada.

Reacties zijn gesloten.

Scroll naar top