Tjap tjoy met paksoi

Tjap tjoy met paksoi, puur en knapperig!

Dat was smullen, deze koolhydraatarme Tjap tjoy met paksoi. In de jaren zeventig van de vorige eeuw was het Chin. Ind. Restaurant (Chinees Indonesisch voor niet-ingewijden) razend populair. Voor weinig geld kon je porties bestellen die overduidelijk meer dan voldoende waren voor één persoon. Gerechten met exotische namen. Bovendien met ingrediënten die de wenkbrauwen soms deden fronzen. Ook al wisten we vrij zeker dat er geen echte haaienvinnen in de soep zouden ronddrijven. Eén van die nieuwe gerechten was Tjap tjoy. Een heerlijke groenteschotel waar naar keuze kip, rund- of varkensvlees aan toegevoegd kon worden, of soms zelfs tofu. Tjap betekent gemengd en tjoy betekent groente.

Tjap tjoy zonder glibbersaus

In de jaren tachtig werd de Chin. Ind. rechts ingehaald door de pizzeria; al even betaalbaar en toch ook wel exotisch. Menig Chinees restaurant is de laatste jaren omgeturnd naar een Wokrestaurant equivalent. Maar al te vaak ook nog eens gebaseerd op het all you can eat principe. Wederom veel voor weinig dus. Toch zijn die jaren zeventig gerechten vaak best oké. Met Tjap tjoy heb je een gerecht wat zichzelf al behoorlijk koolhydraatarm is. Hoewel dat indertijd waarschijnlijk niet een overweging zal zijn geweest. Toch was er een nadeel aan die Tjap tjoy uit het Chin. Ind. tijdperk. Niet alleen werden de groenten meestal kapot gekookt maar ook zat er een soort van glijmiddel over de groenten. Daardoor dreef de groente op het bord waarbij dan de glibbersaus de verbindende factor moest zijn.

Dat moet anders in onze keuken. De groenten in deze tjap tjoy met paksoi mogen best een beetje knapperig zijn, dus een duidelijke bite hebben. Bovendien laten de smaak van de groenten prevaleren dus die glibbersaus laten we weg. Daarvoor in de plaats maken we onze tjap tjoy met paksoi gewoon simpel aan met  sojasaus en peper. Om de knapperigheid nog te vergroten hebben we die paksoi toegevoegd. En voor de smaakafwisseling serveer je bij de tjap tjoy met paksoi een portie bloemkoolrijst.

Je eigen gading

Hier presenteren we onze tjap tjoy met paksoi als een puur groentegerecht. Maar het is heel eenvoudig om zelf iets naar de eigen gading toe te voegen. Het lekkerste is om dat in een aparte pan te bereiden. Ook makkelijk als de een wel vlees wil toevoegen, maar de ander juist niet. Het is leuk om de bloemkoolrijst in een vormpje te doen en om te draaien op het bord. Wij deden dat voor deze gelegenheid in een driehoekig iittala bakje. Ooit gescoord in een kringloopwinkel voor een luttel bedragje. Dat soort bescheiden details maken de maaltijd tot een feestje. Zo makkelijk kan het zijn…

Tjap tjoy met paksoi

Tjap tjoy met paksoi

 

Ook lekker:

Zo maak je Tjap tjoy met paksoi

Laat je het even weten als je dit gemaakt hebt? Dat kan in de reacties onderaan of op onze Facebookpagina, Twitter en Pinterest. Altijd leuk & alvast dank!


Tjap tjoy met paksoi

Tjap tjoy met paksoi, puur en knapperig!

Tjap tjoy met paksoi is een populair Chinees groentegerecht. Door de paksoi erin krijg je een lekkere bite, zeker als je de andere groenten ook kort gaart.
5 van 2 stemmen
Afdrukken Reacties Bewaren
Gang: Hoofdgerecht
Keuken: Oosters
Trefwoord: fornuisgerecht, groente
Voorbereiden: 15 min
Koken: 10 min
Totale tijd: 25 min

Koolhydraten - hoeveelheid

9,9 gram koolhydraten  per portie
Uit recept: 2 porties

Ingrediënten

Bloemkoolrijst

Bereiden

  • Maak de sperziebonen schoon en snijd vervolgens in stukjes van drie centimeter. Schrob de winterwortel schoon en snijd in dikke lucifers. Kook ze samen 7 minuten. Spoel af met koud water en laat uit lekken.
  • Snipper de ui fruit deze in een ruime koekenpan met olie glazig. Knijp het teentje knoflook erboven uit. Snijd de champignons boven de pan in plakjes. Bak ze mee tot ze beginnen te slinken. Voeg dan de voorgekookte sperziebonen en winterwortel toe. Snijd de paksoi in reepjes en voeg toe. Schep alles om en laat 5 minuten stoven op laag vuur. Proef of de groenten zacht genoeg zijn. Voeg in de laatste minuut de taugé toe. Proef en breng op smaak met sojasaus en peper.
Bloemkoolrijst en serveren
  • Bak de bloemkoolrijst 1-2 minuten op hoog vuur in een koekenpan met een scheutje olie en een snufje zout. Blijf omscheppen.
  • Maak een vormpje van rijst op elk bord en schep de Tjap tjoy erbij. Maal er tot slot nog wat verse peper over. Dat wordt smullen.

© Uitgeverij Boekdelen - KoolhydraatarmRecept.nl Alle rechten voorbehouden. Teksten en recepten van blogs en/of afbeeldingen mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen. Lees meer over Auteursrecht op internet

Heeft het gesmaakt? Vertel het door!

Bestel een van onze kookboeken in alle reguliere boekhandels (NL en België) of online winkels, zoals Libris, AKO, Bruna of Bol.com!

Klik op de boeken en lees er alles over en bekijk de inkijkexemplaren!


Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *






Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

12 reacties op “Tjap tjoy met paksoi, puur en knapperig!”

Ken je onze Facebook pagina al?

Like

 

456 Shares
Share194
Pin262
Tweet