Tjap tjoy met paksoi, puur en knapperig! 12

Tjap tjoy met paksoi

Smullen deze koolhydraatarme Tjap tjoy met paksoi. In de jaren zeventig van de vorige eeuw was het Chin. Ind. Restaurant (Chinees Indonesisch voor niet-ingewijden) razend populair. Voor weinig geld kon je porties bestellen die overduidelijk meer dan voldoende waren voor één persoon. Gerechten met exotische namen en met ingrediënten die de wenkbrauwen soms deden fronzen – ook al wisten we vrij zeker dat er geen echte haaienvinnen in de soep zouden ronddrijven. Eén van die gerechten was Tjap tjoy; een groenteschotel – tjap betekent gemengd en tjoy betekent groente – waar naar keuze kip, rund- of varkensvlees aan toegevoegd kon worden, of soms zelfs tofu.

Tjap tjoy met paksoi

Tjap tjoy zonder glibbersaus

In de jaren tachtig werd de Chin. Ind. rechts ingehaald door de pizzeria; al even betaalbaar en toch ook wel exotisch. Menig Chinees restaurant is de laatste jaren omgeturnd naar een Wokrestaurant equivalent, vaak gebaseerd op het all you can eat principe. Wederom veel voor (vrij) weinig dus. Toch zijn die jaren zeventig gerechten vaak best oké. Met Tjap tjoy heb je een gerecht wat zichzelf al behoorlijk koolhydraatarm is – al zal dat indertijd waarschijnlijk niet een overweging zijn geweest voor de samensteller. Wat een nadeel was van de Tjap tjoy uit het Chin. Ind. tijdperk is het feit dat de groenten meestal kapot gekookt waren en dat er een soort van glijmiddel tussen de groenten op het bord dreef; een saus die de verbindende factor moest zijn.

Dat kan anders. De groenten in deze tjap tjoy met paksoi mogen best een beetje knapperig zijn – een bite hebben – en glibbersaus is eigenlijk niet nodig: de smaak van de groenten moet prevaleren. Dus onze tjap tjoy met paksoi is gewoon simpel aangemaakt met wat sojasaus (tamari of shoyu) en wat peper. Om de knapperigheid nog te vergroten hebben we die paksoi toegevoegd. En voor de smaakafwisseling serveer je bij de tjap tjoy met paksoi een portie bloemkoolrijst.

Tjap tjoy met paksoi

Je eigen gading

Hier presenteren we onze tjap tjoy met paksoi als een puur (vegetarisch en veganistisch) groentegerecht, maar het is heel eenvoudig om zelf iets naar de eigen gading toe te voegen. Het lekkerste is om dat in een aparte pan te bereiden. Ook makkelijk als de een wel vlees wil toevoegen, maar de ander juist niet. Het is leuk om de bloemkoolrijst in een vormpje te doen en om te draaien op het bord. Wij deden dat voor deze gelegenheid in een driehoekig iittala bakje, ooit gescoord in een kringloopwinkel voor een luttel bedragje. Dat soort bescheiden details maken de maaltijd tot een feestje. Zo makkelijk kan het zijn…

Tjap tjoy met paksoi

 

Ook lekker:

Zo maak je Tjap tjoy met paksoi

Laat je het even weten als je dit gemaakt hebt? Dat kan in de reacties onderaan of op onze Facebookpagina, Twitter en Pinterest. Altijd leuk & alvast dank!


Bestel een van onze kookboeken in alle reguliere boekhandels (NL en België) of online winkels, zoals Libris, AKO, Bruna of Bol.com!

Gewoon Koolhydraatarm of Lekker & makkelijk Koolhydraatarm

Gewoon-Koolhydraatarm-Kookoek


Tjap tjoy met paksoi, puur en knapperig!

Tjap tjoy met paksoi

Door Hans van Deelen Geplaatst oktober 9, 2018

  • Aantal of hoeveelheid: 2 porties
  • Koolhydraten: 9,9 khd pp (2 porties uit recept)
  • Voorbereiding: 15 minuten
  • Kooktijd: 10 minuten
  • Klaar in: 25 minuten

Tjap tjoy met paksoi is een populair Chinees groentegerecht. Door de paksoi erin krijg je een lekkere bite, zeker als je de andere groenten ook kort gaart.

Ingrediënten

Bereiding

  1. Snijd de puntjes van de sperziebonen en vervolgens in stukjes van drie centimeter. Maak met een dunschiller de winterwortel schoon en snijd in smalle stukjes van drie centimeter lang. Kook ze samen zeven minuten en spoel daarna af met koud water.
  2. Verdeel de bloemkool in roosjes en maal in een keukenmachine tot ze de grootte hebben van rijstkorrels.
  3. Snipper de ui fruit deze in olie of boter glazig, knijp het teentje knoflook erboven uit en bak even mee.
  4. Snijd de champignons in plakjes en bak ze mee tot ze beginnen te slinken. Voeg dan de voorgekookte sperziebonen en winterwortel toe.
  5. Snijd de paksoi in reepjes en voeg toe. Schep alles om en laat enkele minuten stoven op laag vuur. Proef of de structuur van de groenten aan je wensen voldoet. Wij zijn niet bang voor een bite, maar wellicht wil je het zelf zachter?
  6. Voeg de taugé toe en één of twee eetlepels tamari (sojasaus). Voeg versgemalen peper toe naar smaak. Laat goed doorwarmen op laag vuur.
  7. Bak de bloemkoolrijst met een scheutje olie in een koekenpan op hoog vuur. Blijf omscheppen. Na twee of drie minuten is de bloemkoolrijst klaar (zodra deze gaat stomen).
  8. Doe de rijst op een bord en verdeel de groente eromheen. Maal er nog wat verse peper over. Dat wordt smullen.

© KoolhydraatarmRecept.nl
Lees meer over Auteursrecht op internet




Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

12 gedachten over “Tjap tjoy met paksoi, puur en knapperig!

  • Jacqueline

    Dit recept komt deze week in mijn weekmenu!
    Over bloemkoolrijst : ik rasp het altijd met een blokrasp, de grove rasp. Dat is een langwerpige, vierhoekige, metalen rasp met aan elke kant een ander soort rasp. In de keukenmachine wordt de structuur anders en dat vind ik niet prettig voelen in mijn mond. De extra rommel neem ik dan maar voor lief. Rasp in een grote schaal zetten, dat scheelt al.

    Nog een tip: je kunt bloemkoolrijst invriezen. Handig als je een hele bloemkool hebt en je bent de enige die bloemkool of bloemkoolrijst eet. Als je dat per portie doet, dan kun je per maaltijd een zakje of bakje uit de vriezer halen. Ik reken 150 gram bloemkoolrijst per portie.

  • Mirjam Voermans

    Goedemorgen Anna-Karina,
    Fijn dat jullie keuken klaar is! Ik heb de tjap tjoy nog niet gemaakt maar ik ga het zeker doen. Ik wil jullie even complimenteren met de parchtige foto. Die alleen zijn al een lust voor het oog….

    • Anna-Karina

      Nou… de keuken is nog niet helemaal klaar. Wel hebben we een extra werkeiland laten maken. Heel fijn! Komende week wordt de benedenverdieping gestuukt (incl. de keuken). Daarna nog wat -kleine- aanpassingen aan de bestaande keuken. Dan kunnen we eindelijk weer echt volop koken. De foto’s zullen we de komende tijd maar even op onze (fotogenieke woonbeton) vloer gaan maken! Vond ‘m zelf ook wel leuk. Simpel, precies wat bij ons past.

  • Trudy

    Goedemorgen Anna-Karina,

    Op de eerste plaats heel veel geluk in jullie nieuwe huis en veel kook plezier in je nieuwe keuken!

    Anna- Karina Ik heb geen keukenmachine hoe krijg Ik de bloemkool dan als rijst?

    Vriendelijke groet,

    Trudy

  • ada brussee

    fijn dat jullie er weer zijn, heb jullie een beetje gemist
    maar ik heb van de recepten die ik nog had heerlijk gekookt.
    groetjes ada.