tips voor de lekkerste geroosterde groente

Tips voor de lekkerste geroosterde groenten

Ik ben dol op geroosterde groenten uit de oven, er zit zoveel meer smaak aan de groente dan als je het bijvoorbeeld kookt of bakt. Zo kom je op een verrukkelijke manier aan je portie koolhydraatarme groente! Bovendien is het ongelooflijk makkelijk om te maken. Je moet kunnen snijden, husselen en omscheppen. Meer niet eigenlijk. Gaat dat lukken denk je? In de voorbije jaren zijn er al meerdere losse recepten op ons blog verschenen met geroosterde groenten. Oh, deze bloemkool…. Daarbij deelde ik zo nu en dan ook wel een handigheidje. Maar toen ik weer eens twee bakplaten vol met lekkere groenten ging roosteren bedacht ik dat het de hoogste tijd is om er  een wat uitgebreider artikel over te schrijven. Hierin heb ik voor jullie al mijn tips voor de lekkerste geroosterde groenten op een rijtje gezet! Onderaan vind je ook een lijst met de oventijden van veel groenten, zo wordt koken steeds leuker! Toch?

Geroosterde groenten uit de oven zonder hoofdbrekens, volg mijn tips!

De lekkerste geroosterde groenten maken lukt absoluut als je maar even weet waar je op moet letten. Met onderstaande 7 tips gaat het jou ook zeker lukken! De tips behandelen de manier van snijden, de temperatuur en tijd, gebruik van vet en kruiden, de hoeveelheid en plaats in de oven en het omscheppen. 

	tips voor de lekkerste geroosterde groente

Laat groente herkenbaar

Ik vind het stoer als je de groente nog herkent, dus schil of snijd ik zo min mogelijk. Rauwe knolselderij en bietjes zijn vrij stevig en moet je eigenlijk wel snijden, in partjes of even dikke plakken stel ik voor. Meer voorbeelden: pompoen, zonder pitten, in maantjes van ongeveer 2-3 cm. Bloemkool door de hele stronk heen in plakken van hooguit 2 centimeter. Courgette met schil in dikke frieten. Kleine tomaatjes laat ik eigenlijk altijd heel liefst aan de tak, dat staat leuk. Spruitjes en worteltjes ook heel. Dikke wortels snijd ik in de lengte doormidden om wel de karakteristieke vorm te behouden. Knoflook het liefst heel met schilletje! Dat voorkomt verbranden.

Rooster op hoge temperatuur

Verwarm de oven op de juiste temperatuur voor. Staat de temperatuur te laag ingesteld dan zullen de groente wel gaar worden maar niet bruinen. Door de oven voldoende hoog in te stellen (190°C hetelucht of 220 °C elektrisch) krijg je juist die intense geroosterde groenten smaak. Overigens mogen de groente wel wat bruin kleuren maar zeker niet zwart verkolen. Duidelijk zwarte, verkoolde stukken snijd je eraf, verbrand eten is namelijk erg ongezond.

Houd de juiste tijd aan

Als je maar één groente hebt is dat makkelijk. Maar je hoeft het niet te laten bij één soort groente. Groenten met dezelfde gaartijd, kun je prima combineren op één bakblik. Heb je gemengde groenten met een verschillende gaartijd? Rooster dan de groente in fases. Begin met de groente die het langst moet en voeg na een bepaalde tijd pas de volgende groente toe. Als je oven dat aankan (hetelucht 3D of 4D) maak 2 bakblikken met elk hun eigen tijd en schuif blik 2 op de juiste tijd erbij!

Gebruik voldoende vet

tips voor de lekkerste geroosterde groente

Om te voorkomen dat je heerlijke groente uitdroogt hussel je de groente met olie. Gebruik een olie met een hoog rookpunt. Gewone olijfolie is prima, maar NIET de extra vierge! Zie ons artikel over verstandig gebruik van vet en olie. Reken op 1-2 eetlepels olie per 500 gram groente. Hussel met de hand in een ruime kom of stop de groente met olie in een plastic zakje. Daarmee kun je de olie wat makkelijker om de groente heen ‘masseren’. Zolang de groente maar overal een laagje olie krijgt.

Wel kruiden, maar geen zout

Rooster ook verse of gedroogde kruiden mee. Takjes rozemarijn en tijm, gedroogde oregano en basilicum zijn uitermate geschikt. Meng ze met de olie of leg takjes tussen de groente. Pas op met zout, die zullen de groente eerder laten ‘leeglopen’. Zelf doe ik er eventueel op mijn bord zout bij als ik dat echt nodig mocht vinden. Ik maak er liever een lekker sausje of een puree bij…

Houd ruimte tussen de groente

Zorg dat de warmte rondom bij de groente kan komen zodat het vocht in de groente goed kan verdampen en gelijk weg kan. Gebruik daarom een ondiepe bakplaat of ovenschaal en leg de groente niet te dicht op elkaar. Anders zal de groente meer stomen dan roosteren. Een bakplaat vol met geroosterde groenten is ongeveer voor 2 personen (hoofdgerecht).

Controleer en schep tussentijds om

Hoewel de oven het werk doet blijft tussentijds controleren altijd raadzaam. Zo voorkom je dat de ene groente al zwart is en de andere nog helemaal niet gaar. Voor gelijkmatig garen schep je een of twee keer om gedurende de gaartijd. Als je ziet dat iets te hard gaat haal dat er dan gerust uit en warm in de laatste minuut weer even mee.

tips voor de lekkerste geroosterde groente


Geroosterde groente oventijd en oventemperatuur

Onderstaande lijstjes met groenten en tijden kun je als richtlijn gebruiken voor de geroosterde groente. Verwarm de heteluchtoven voor in alle gevallen op 190 graden (elektrische oven 220) en plaats de plaat met groenten laag of in het midden van de oven. Het spreekt voor zich dat de exacte tijd ook afhangt van de grootte van de stukken en je eigen voorkeur. De een houdt van een bite de ander wil heel gare groente.

10-15 minuten

Bosui, heel
Broccoli, plakjes 2 cm
Champignon, gehalveerd
Cherry of trostomaatjes, klein en heel (leuk met tak!)
Courgette, dikke frieten
Groene asperges, heel
Knoflook, in plakjes
Paprika, repen
Prei, lange repen
Ui, ringen

15-20 minuten

Bietjes, gekookt in parten
Champignons, heel, echt grote halveren
Portobello, repen 1 cm
Oesterzwammen, gehalveerd
Cherrytomaatjes, middelgroot of tros- en heel
Courgette, kwarten in de lengte
Knoflook, kwarten
Knolselderij, kleine blokjes
Paprika, brede repen
Peterselie(wortel), repen 1 cm
Wortel, repen 1 cm
Spruitjes, gehalveerd

20-30 minuten

Aubergine, plakken 1,5 cm
Bloemkool, plakken 2 cm
Ui, kwarten
Kleine worteltjes, heel
Knoflook, heel
Knolselderij, dikke frieten of plakken 2 cm
Koolrabi, zonder schil plakken 1,5 cm
Paprika, kwarten (ook lekker voor soep!)
Pompoen, zonder zaad met schil, maantjes 2-3 cm
Gewone tomaten, gehalveerd
Rode ui, gehalveerd
Venkelknol, zonder hart, parten
Witlof, gehalveerd

30-40 minuten

Knoflook, heel
Koolrabi, plakken 2 cm
Koolraap, dikke frieten of plakken 2 cm
Winterwortel, dikke frieten 2-3 cm

45-60 minuten

Kleine rauwe bietjes, schrobben heel, grote halveren of partjes
Flespompoen, gehalveerd zonder zaad

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

9 reacties op “Tips voor de lekkerste geroosterde groenten”

Ken je onze Facebook pagina al?facebook-koolhydraatarmreceptLike

 

497 Shares
Share103
Pin394
Tweet