tips om een goede foodfoto te maken

Tips om een goede foodfoto te maken

Echt helemaal perfecte foodfoto’s maken is minder makkelijk dan je zou denken. Maar met onze tips om een goede foodfoto te maken, lukt het iedereen om aantrekkelijke foto’s te maken, wedden? Leuk voor je socials bijvoorbeeld! Een foodfoto moet op zijn minst een béétje aantrekkelijk uitzien. Het liefst zo, dat je gelijk zin krijgt om het te maken. Voor een aantrekkelijke foto hoef je niet per se een professionele studio met allerlei apparatuur te hebben. Met een smartphone maak je tegenwoordig ook al prima foto’s.

Advertentie

Onze tips om een goede foodfoto te maken

Basis: het gerecht zelf

Begin bij de basis. Je zorgt er natuurlijk voor dat het gerecht qua opmaak helemaal oké is. Een hapje uit een stuk koek kan best, maar fotografeer géén half aangevreten borden, dat is echt niet aantrekkelijk. Als je gerecht er te rommelig uitziet, kun je er gewoon nooit een aantrekkelijke foto van maken. Kijk dus even goed en als je bijvoorbeeld hebt gemorst bij het opscheppen, poets dat dan even weg. Wat vaak goed werkt, afhankelijk van het soort gerecht, een beetje frisse kruiden, gehakte noten, een draai uit de pepermolen of een drizzle van room erop. 

Styling rond het gerecht

Wij houden onze foto’s eigenlijk altijd vrij simpel. We halen echt niet alles uit de kast. Immers wij maken geen kunsteten. Je moet gelijk kunnen zien dat je hetgeen op de foto staat zelf ook best kan maken. Maar een stukje servet, een fraai bestekje, een aantrekkelijke ondergrond of iets van de gebruikte ingrediënten erbij maken je foto gelijk al verzorgder, boeiender en daarmee aantrekkelijker. 

Camera instellingen

Weet wat er met je camera allemaal mogelijk is! Het loont heus de moeite om eens een uurtje te besteden aan de diverse mogelijkheden. Maak in elk geval altijd foto’s in een hoge resolutie. Je kunt ze achteraf namelijk wel verkleinen, maar vergroten levert een korrelig resultaat op. Vaak kun je ook verschillende automatische voorinstellingen kiezen. Voor eten zit er ook op de meeste camera’s een aparte stand. 

Daglicht en een schone lens!

Met daglicht maak je gewoon de beste foodfoto’s, in elk geval gebruik je géén flits! Dus kijk even rond waar je op dit moment de beste foto zou kunnen maken. Naast een raam kan, maar dan is het wel fijn om bijvoorbeeld met een stuk wit karton of aluminiumfolie het licht te kunnen weerkaatsen op het gerecht. Kijk ook eens naar de instellingen op je mobiel, soms kun je het beeld iets oplichten of op een andere stand met kunstlicht toch goede foto’s maken.  

Maak voor elke foto je lens even schoon. Lijkt een open deur misschien, maar een lens wordt heel snel stoffig of vettig. En dan kan je sowieso geen scherpe foto maken. Dus maak er een gewoonte van om altijd even te poetsen. Dat kan gewoon met een stukje van je kleding, zelf gebruik ik meestal mijn mouw.

Kijk naar de fotohoek

Bij onze tips om een goede foodfoto te maken, mag het kijken zeker niet ontbreken. Speel met de fotohoek. Loop eromheen, kijk vanuit welke hoek het er goed uitziet. Fotografeer dan vanuit een paar verschillende standpunten. Een gerecht op een bord fotografeert bijna altijd goed recht van boven. Terwijl koekjes op een stapeltje, om een foto iets meer recht van voren smeken. Spelen is toegestaan, ga eens wat verder weg staan of juist heel dichtbij. 

Filters of nabewerking

Wij gebruiken ze zelf nooit, maar sommige mensen passen filters toe op hun foto’s. Ik vind dat voor foodfoto’s gewoon minder geschikt. Sla een bewerkte foto wel altijd op ‘als kopie’, dan heb je in elk geval het origineel nog. Qua nabewerking maken wij zelf graag gebruik van Adobe Lightroom. Daarmee kunnen we de foto’s iets bewerken als ze toch te donker of te licht mochten zijn, we zetten onze naam erop, geven ze hetzelfde formaat en een herkenbare naam voor website. Ook kunnen we de bewerkte foto’s gelijk opslaan in gelabelde mappen. We maken vaak 10 – 20 foto’s per recept, dus met meer dan 700 recepten is dat aardig wat…

Hebben we je met onze tips om een goede foodfoto te maken geholpen? Ga lekker zelf aan de slag en stuur ze ons toe via Facebook!

tips om een goede foodfoto te maken


Scroll naar boven