teriyaki van zalm

Teriyaki, van zalm (of wat anders…)

In de tijd dat ik heel af en toe nog weleens kookte uit een pakje of een zakje (eind vorige eeuw) was dat bijvoorbeeld een wereldgerecht uit een doos, zoals Japanse teriyaki. Destijds maakte ik de teriyaki niet met de door Knorr voorgestelde biefstuk maar met vegetarische quorn stukjes. Best makkelijk als ik laat thuis kwam van mijn studie of stage. Die wereldgerechten uit een doos zijn, zo lees ik net, “voor mensen die dol zijn op lekker eten en graag nieuwe gerechten ontdekken”. Ja dûh, wie herkent zichzelf daar nu niet in? Alleen die koolhydraten en toevoegingen smeken om een betere homemade koolhydraatarme versie! Deze zonder pakjes of zakjes gemaakte malse teriyaki van zalm vind ik nog lekkerder. Bovendien is het net zo snel klaar als de kant-klaar-versie uit een doos, da’s fijn toch?

Teri watte? Teriyaki!

Jakkie? Nee lekker! Teriyaki (Japans: 照り焼き, テリヤキ) is een Japanse kooktechniek, waarbij stukken vis of vlees worden gemarineerd en geroosterd of gebakken (yaki). Tijdens de bereiding wordt het vlees steeds bestreken met de saus, waardoor het een speciaal glanzend laklaagje (teri) krijgt. De originele Japanse teriyakisaus wordt gemaakt van onder andere sojasaus, suiker en rijstwijn. De kant-en-klaar teriyakisaus van Conimex bevat: water, sojasaus, suiker, rijstwijn, dextrose, ananaspoeder, gemodificeerd zetmeel, aroma, zout, conserveermiddel E202 en gemberextract. Zoals gezegd: dat behoeft enige aanpassing.

Koolhydraatarme teriyaki van…

Vandaag neem ik voor de teriyaki mooie moten zalm, maar je kunt van alles gebruiken. Biefstuk, kipfilet, gamba’s, tonijn of vegetarisch met stukjes quorn of tofu, allemaal prima eiwitbronnen. Voor de saus gebruik ik in plaats van een lading normale suiker de suikervrije honing van Steviala, die is perfect voor deze koolhydraatarme teriyaki! Als je van pittig houdt, doe er dan vooral een stuk rode peper bij. Wegens verbrandingsgevaar gebruik ik geen verse knoflook of verse gember maar de poedervarianten.

Maak je een koude teriyaki dipsaus, dan is het wel veel lekkerder om er verse knoflook en gember door te doen. Je kunt de teriyaki of in de oven bereiden of in een grill- of koekenpan. Ik doe er wat oesterzwammen en zeekraal bij. Zeekraal is van zichzelf al zout, je hoeft verder dus geen zout toe te voegen, en doet de smaak van de zalm en oesterzwammen perfect uitkomen.

Erbij…

De koolhydraatarme teriyaki is niet alleen lekker te combineren met bloemkoolrijst of Zero noedels (als je die eetbaar vindt) maar ook paksoi, peultjes of gemengde, knapperige wokgroente zijn heerlijk erbij.

Kijk hier voor meer oosterse gerechten.
Kijk hier voor 2 andere recepten met zeekraal!

teriyaki van zalm

teriyaki van zalm

Zo maak je deze malse koolhydraatarme teriyaki

Laat je het even weten als je dit gemaakt hebt? Dat kan in de reacties onderaan of op onze Facebookpagina, Twitter en Pinterest. Altijd leuk & alvast dank!


teriyaki van zalm

Teriyaki, van zalm

Deze zonder pakjes of zakjes gemaakte malse teriyaki van zalm vind ik nog lekkerder en is wel net zo snel klaar als de kant-klaar-versie uit een doos, fijn toch?

Ook in Gewoon Koolhydraatarm, blz. 111

5 van 1 stem
Afdrukken Reacties Bewaren
Gang: Hoofdgerecht, Lunch
Keuken: Oosters
Trefwoord: fornuisgerecht
Voorbereiden: 15 min
Koken: 15 min
Totale tijd: 30 min

Koolhydraten - hoeveelheid

1,5 gram koolhydraten per portie
Uit recept: 4 porties

Ingrediënten

  • 4 moten zalm - 0 khd
Teriyakisaus
Erbij

Bereiden

Teriyakisaus
  • Breng het water met sojasaus, sherry, sesamolie, Sweet bee (suikervrije honing), gemberpoeder, knoflookpoeder en peper in een pan met dikke bodem zachtjes aan de kook. Laat de teriyakisaus zo iets indikken. Dikker dan water maar dunner dan stroop.
Zalm marineren
  • Wentel de moten zalm rondom door de teriyakisaus en laat voor een extra intensieve smaak 10 minuten marineren in de koelkast.
Groente
  • Verwijder ondertussen de houtige uiteindes van de zeekraal en scheur de zwammen in smalle reepjes. Roerbak de oesterzwammen op hoog vuur zonder olie of boter, houd ze in beweging tot ze beetgaar zijn. Roer er dan een klontje roomboter door en zet apart. Smoor, in dezelfde pan, de zeekraal kort in wat sesamolie. Zet ook apart.
  • Rooster het sesamzaad in een droog pannetje.
ZALM BAKKEN (oven of pan)
    Oven
    • Verwarm de heteluchtoven op 180 °C. Bak de zalm ongeveer 15 minuten, elke 5 minuten bestrijken met de teriyakisaus.
    Grill- of koekenpan
    • Grill of bak de zalm aan beide zijden gaar in 7-10 minuten, tussendoor bestrijken met de teriyakisaus..
    Serveren
    • Warm vlak voor het serveren de oesterzwammen samen met zeekraal nog even door en doe over op een schaal. Schik de moten gebakken zalm erop en bestrooi met geroosterd sesamzaad.
    • Lekker te combineren met bloemkoolrijst of Zero noedels (als je die eetbaar vindt), paksoi, peultjes of gemengde knapperige wokgroente zijn ook altijd lekker.

    © Uitgeverij Boekdelen - KoolhydraatarmRecept.nl Alle rechten voorbehouden. Teksten en recepten van blogs en/of afbeeldingen mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen. Lees meer over Auteursrecht op internet

    Heeft het gesmaakt? Vertel het door!

    Bestel een van onze kookboeken in alle reguliere boekhandels (NL en België) of online winkels, zoals Libris, AKO, Bruna of Bol.com!

    Klik op de boeken en lees er alles over en bekijk de inkijkexemplaren!


    Een reactie plaatsen

    Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *






    Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

    14 reacties op “Teriyaki, van zalm (of wat anders…)”

    Ken je onze Facebook pagina al?

    Like

     

    562 Shares
    Share336
    Pin226
    Tweet