In de tijd dat ik heel af en toe nog weleens kookte uit een pakje of een zakje (eind vorige eeuw) was dat bijvoorbeeld een wereldgerecht uit een doos, zoals Japanse teriyaki. Destijds maakte ik de teriyaki niet met de door Knorr voorgestelde biefstuk maar met vegetarische quorn stukjes. Best makkelijk als ik laat thuis kwam van mijn studie of stage. Die wereldgerechten uit een doos zijn, zo lees ik net, voor mensen die dol zijn op lekker eten en graag nieuwe gerechten ontdekken. Ja dûh, wie herkent zichzelf daar nu niet in? Alleen die koolhydraten en toevoegingen smeken om een betere homemade koolhydraatarme versie! Deze zonder pakjes of zakjes gemaakte malse teriyaki van zalm vind ik nog lekkerder en is net zo snel klaar als de kant-klaar-versie uit een doos, da’s fijn toch?
Teri watte? Teriyaki!
Jakkie? Nee lekker! Teriyaki (Japans: 照り焼き, テリヤキ) is een Japanse kooktechniek, waarbij stukken vis of vlees worden gemarineerd en geroosterd of gebakken (yaki). Tijdens de bereiding wordt het vlees steeds bestreken met de saus, waardoor het een speciaal glanzend laklaagje (teri) krijgt. De originele Japanse teriyakisaus wordt gemaakt van onder andere sojasaus, suiker en rijstwijn. De kant-en-klaar teriyakisaus van Conimex bevat: water, sojasaus, suiker, rijstwijn, dextrose, ananaspoeder, gemodificeerd zetmeel, aroma, zout, conserveermiddel E202 en gemberextract. Zoals gezegd dat behoeft enige aanpassing.
Koolhydraatarme teriyaki
Vandaag neem ik voor de teriyaki mooie moten zalm, maar je kunt van alles gebruiken. Biefstuk, kipfilet, gamba’s, tonijn of vegetarisch met stukjes quorn of tofu, allemaal prima eiwitbronnen. Voor de saus gebruik ik in plaats van een lading normale suiker de suikervrije honing van Steviala, die is perfect voor deze koolhydraatarme teriyaki! Als je van pittig houdt, doe er dan vooral een stuk rode peper bij. Wegens verbrandingsgevaar gebruik ik geen verse knoflook of verse gember maar de poedervarianten. Maak je een koude teriyaki dipsaus, dan is het wel veel lekkerder om er verse knoflook en gember door te doen. Je kunt de teriyaki of in de oven bereiden of in een grill- of koekenpan. Ik doe er wat oesterzwammen en zeekraal bij. Zeekraal is van zichzelf al zout, je hoeft verder dus geen zout toe te voegen, en doet de smaak van de zalm en oesterzwammen perfect uitkomen.
Lekker te combineren met bloemkoolrijst (of Zero noedels, als je die eetbaar vindt), paksoi, peultjes of gemengde knapperige wokgroente zijn ook altijd lekker.
Kijk hier voor meer oosterse gerechten.
Kijk hier voor 2 andere recepten met zeekraal!
Klik voor vergrotingen of schuif
Zo maak je deze malse Teriyaki
Laat je het even weten als je dit gemaakt hebt? Dat kan in de reacties onderaan of op onze Facebookpagina, Twitter en Pinterest. Altijd leuk & alvast dank!
Bestel een van onze kookboeken in alle reguliere boekhandels (NL en België) of online winkels, zoals Libris, AKO, Bruna of Bol.com!
Gewoon Koolhydraatarm (nieuw!) of Lekker & makkelijk Koolhydraatarm
Teriyaki, van zalm (of wat anders…)

Door oktober 17, 2017
Geplaatst- Maaltijdgang: Hoofdgerecht - diner
- Aantal of hoeveelheid: 4 porties
- Koolhydraten: 1,5 gr khd per portie (4 porties uit recept)
- Voorbereiding: 15 minuten
- Kooktijd: 15 minuten
- Klaar in: 30 minuten
Deze zonder pakjes of zakjes gemaakte malse teriyaki van zalm vind ik nog lekkerder en is wel net zo snel klaar als de kant-klaar-versie uit een doos, fijn toch?
Ingrediënten
- 4 moten zalm 0 khd
- 1 el water
- 2 el sojasaus 1,6 khd Tamari of Kikoman
- 2 el mirin/sherry of rijstwijn 1,5 khd
- 1 el sesamolie
- 1 el Steviala sweet bee 0 khd
- ½ tl gemberpoeder
- ½ tl knoflookpoeder
- vers gemalen peper
- klontje roomboter
- 150 gr oesterzwammen 1,5 khd of andere paddenstoelen
- 50 gr zeekraal 0,1 khd
- 1 el geroosterd sesamzaad 0,5 gr
Bereiding
- Breng het water met de sojasaus, rijstwijn, sesamolie, suikervrije honing, gemberpoeder en knoflookpoeder in een pan met dikke bodem zachtjes aan de kook. Laat de saus zo iets indikken. Dikker dan water maar dunner dan stroop.
- Leg de moten zalm in een schaal en giet de teriyakisaus erover. Wentel de zalm rondom door de saus en maal er wat peper over. Laat voor een extra intensieve smaak 10 minuten -afgedekt- marineren in de koelkast.
- Verwijder ondertussen de houtige uiteindes van de zeekraal en scheur de zwammen in smalle reepjes. Roerbak de oesterzwammen op hoog vuur zonder olie of boter, hou ze in beweging tot ze net aan gaar zijn. Roer er dan een klontje roomboter door en zet apart. Bak dan in dezelfde pan de zeekraal in wat sesamolie. Zet apart.
- OVEN: Verwarm de oven op 180 graden. Bak ongeveer 15 minuten, tussendoor een paar keer bestrijken met de saus.
(GRILL)PAN: Grill of bak de zalm aan beide zijden gaar in 7-10 minuten, tussendoor bestrijken met de saus. - Warm vlak voor het serveren de oesterzwammen samen met de zeekraal nog even door en schep op een (voorverwarmde) schaal. Leg de moten zalm erop en bestrooi met geroosterde sesamzaad.
- Lekker te combineren met bloemkoolrijst (of Zero noedels, als je die eetbaar vindt), paksoi, peultjes of gemengde knapperige wokgroente zijn ook altijd lekker.
- Koolhydraten: zo'n 4 khd totaal voor alle saus, maar die eet je niet allemaal. oesterzwammen, zeekraal en de sesamzaadjes is bij elkaar 2,1 khd. Ruim gerekend is dit gerecht dus 1,5 khd per portie, reken je extra groente er zelf bij!
© Uitgeverij Boekdelen
Lees meer over Auteursrecht op internet
12 gedachten over “Teriyaki, van zalm (of wat anders…)”
Waarom poeders uit een potje, verse knoflook en verse gember heel fijn snijden fgaat toch ook prima?
Dat staat in de tekst uitgelegd toch?
ik kom het niet tegen !
Het staat er toch echt: “Wegens verbrandingsgevaar gebruik ik geen verse knoflook of verse gember maar de poedervarianten.”
Het is in ieder geval erg lekker. Verbranden heeft vooral te maken met een te hoge ovenstand. Ik volg hierin de tip van de lokale visspecialist. Zalm even minuutje rondom bakken in een goed hete pan. Daarna een kwartiertje in de oven op ca. 90 gr anders wordt de zalm droog en wit en taai! Recept staat voor vanavond weer op het programma, nu een combinatie met spinazie.
Hoi Koos,
Goeie tip, dank je!
Een heerlijke maaltijd. Al paar keer gemaakt. Met zalm maar ook met kipfilet.
Echt een recept om regelmatig te maken.
Dit gerecht at ik al wel eens als “normaal” gerecht, maar dit is net zo lekker.
Ik gebruikte geen zoetstof. Ik ben niet zo van de kunstmatige zoetstofjes of ze nou plantaardig zijn of van andere samenstelling.
Ik proef altijd een vervelend nasmaak hoe weinig ik ook gebruik. Kan natuurlijk óók aan mij liggen.
Maar dus wel weer een gerecht om jammie jammie tegen te zeggen.
Wat een heerlijk recept. We hebben het gisteren gegeten, maar ipv de “honing” gebruikte ik vloeibare zoetstof van Kruidvat en ipv rijswijst gewone zoete witte wijn. We hebben genoten van de zalm en gaan we zeker zeer snel weer eten.
Hoi Anna-Karina,
Teriyaki om van te watertanden! Ik kan niet wachten om het klaar te maken.
Alleen, waar koop ik die Steviala Sweet Bee het beste?
Het blijkt een nogal specifiek product te zijn. De Kruidnagel in Deventer – een specialist op en top – verkoopt het niet en kan het bij de groothandel niet bestellen. Eco Plaza verkoopt het evenmin, net als De Tuinen.
Webwinkel Body&Fit verkoopt het ook niet. Ik heb wel twee andere webwinkels gevonden, maar daar betaal je dan nog 4 of 5 euro verzendkosten voor een product dat bijna 9 euro kost.
Ik hoop dat je een tip hebt.
Bedankt maar weer voor je recept en hartelijke groeten van
Karin
Ik heb ‘t uit België (klik ingrediënt), maar in NL zijn er ook wel een paar webshops. Als je het niet kunt vinden verder neem dan een andere zoetstof, dat zal ook vast lekker zijn.
O, dan ga ik het vervangen, dankjewel. Ik dacht dat de nephoning nodig was om de juiste consistentie te krijgen.
(Ik had trouwens het ingrediënt aangeklikt, maar kwam weer terecht bij hetzelfde recept. Nu lukt het wel.)
Hartelijke groeten,
Karin