tarte tatin van witlof

Tarte tatin van witlof

In mijn koolhydraatrijke leven hadden we een favoriet: tarte tatin van witlof met een sausje. Die omgekeerde witloftaart was echt zó ontzettend lekker! We aten dat minstens 1x per maand. Het was ook een bijzonder makkelijke taart om te maken. Echter mijn heer Hans maakte ‘m met een snufje poedersuiker en bladerdeeg. Vooral dat bladerdeeg is natuurlijk helemaal niet koolhydraatarm. Dus, die witloftaart hadden we al een tijdje niet gegeten. Een koolhydraatarme versie van ‘onze’ tarte tatin van witlof dus al een tijdje op mijn to-dolijst. Daarom maar eens een paar experimenten met een deeg gedaan.

Soorten koolhydraatarm deeg

Op de website staan al langer verschillende soorten deeg. Ik heb namelijk deze prima hartige taartbodem, maar die vind ik te heftig en te koekachtig voor de witlof. Ik was op zoek naar een wat mildere korst. Onlangs heb ik die gevonden in het Gevuld Italiaanse brood en het Aspergetaartje. Van boter, mozzarella, meel en ei maak je echt een fantastisch elastisch deeg. Die ingrediënten heb ik altijd wel op voorraad en het koolhydraatarme deeg is snel klaar. Dus hup aan de slag! Je hebt slechts een paar ingrediënten nodig. Kijk even goed naar de foto’s en klik op de ingrediënten voor meer info! Je zou ook dit fatheaddeeg kunnen nemen, die is nóg makkelijker om te maken!

Tarte tatin?

Allereerst maar eens zoeken naar de officiële betekenis van een Tarte tatin. Tarte tatin, zegt Wikipedia, is een appeltaart op z’n kop en heeft een laagje van gekarameliseerde suiker. De taart werd in 1889 per ongeluk uitgevonden door twee zussen, Stéphanie en Caroline Tatin, die een Hotel Tatin leidden in het Franse dorpje Lamotte-Beuvron. De vulling kan bestaan uit vruchten, maar ook uit gegrilde groenten.

Vocht in de witlof

Deze witloftaart is echt ideaal om als tarte tatin te bakken. Immers, witlof bevat behoorlijk veel vocht. Dus een witloftaart gebakken met korst aan de onderkant zou een stuk natter zijn. Bij een tarte tatin bak je de korst juist als deksel. Voor de tarte tatin van witlof  bakte ik de plakken witlof even aan, in plaats van te koken. Dat scheelt ook weer een lading vocht. De witlof even grillen kan overigens ook prima.  “Voor de kleur” maakte ik er een wilde tomaten salade bij. De witloftaart ziet er, zo kaal zonder iets erbij, wel een beetje te saai uit.  Ik ben echt ongelooflijk blij dat we ‘m weer terug hebben, deze nomnomnom tarte tartin van witlof!

tarte tatin van witlof

tarte tatin van witlof

tarte tatin van witlof

Zo maak je deze tarte tatin van witlof

Laat je het even weten als je dit gemaakt hebt? Dat kan in de reacties onderaan elk recept of op onze Facebookpagina, Twitter en Pinterest. Altijd leuk & alvast dank!


tarte tatin van witlof

Tarte tatin van witlof

Een witloftaart gebakken met korst aan de onderkant zou een stuk natter zijn dan deze (omgekeerde) heerlijk kruidige tarte tatin van witlof.
5 van 1 stem
Afdrukken Reacties

Koolhydraten - hoeveelheid

4,3 gram koolhydraten excl. tomatensalade
Uit recept: 2 porties

Ingrediënten

Mozzarelladeeg, volgens dit recept
    Vulling
    • 500 gr witlof - 3,5 khd (schoongemaakt)
    • olijfolie - of ander bakvet
    • 1 el tijm - gedroogd
    • zoetstof - 0 khd Greensweet icing is ideaal
    • 100 g kaas - 0 khd pittig, extra belegen bijvoorbeeld
    Sausje

    Bereiden

    Mozzarelladeeg
    • Maag het deeg volgens dit recept. Of maak dit fatheaddeeg, die is misschien nóg makkelijker om te maken! Rol het deeg tussen twee bakvellen uit tot een ronde lap. Die gaat straks over de witlof.
    • Verwarm de heteluchtoven voor op 180 °C en vet een een ronde ovenschaal Ø 20-24 cm in.
    • Snijd de 'kontjes' van de witlof en snijd in de lengte in 3-4 plakken. Bak (of grill) de plakken witlof in olijfolie aan beide zijden op middelhoog vuur lichtbruin. Bestrooi de witlof aan beide kanten ruim met tijm. Bak de witlof niet helemaal gaar. Keer de witlofplakken om met een tang, dan blijven ze in model.
    • Rasp de kaas.
    • Leg de plakken witlof met de mooiste kant naar beneden in de ovenschaal. Bestrooi de witlof eerst met een klein snufje zoetstof, vervolgens met ¼ van de geraspte kaas. Leg de lap deeg erover en snijd de randen af. Strooi de rest van de kaas op het deeg.
      koolhydraatarm mozzarella deeg voor taart
    • Bak de tarte tatin van witlof 15-20 minuten of tot de korst goudbruin en gaar is.
    Sausje
    • Roer ondertussen de ingrediënten voor het kruidensausje door elkaar, breng op smaak met peper en zout.
    • Laat de taart zich even zetten in de vorm. Snijd de randjes los van de vorm en keer de taart om op een plat bord of snijplank. Snijd de taart met een scherp mes en schep er tot slot een lepel kruidensaus op. Heerlijk met wat tomatensalade!
    Restje deeg?
    • Houd je een bolletje deeg over, niet erg draai er stengels van en bestrooi ze met kaas, bak ze mee in de oven!

    © Uitgeverij Boekdelen - KoolhydraatarmRecept.nl Alle rechten voorbehouden. Teksten en recepten van blogs en/of afbeeldingen mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen. Lees meer over Auteursrecht op internet

    Heeft het gesmaakt? Vertel het door!

    Bestel een van onze kookboeken in alle reguliere boekhandels (NL en België) of online winkels, zoals Libris, AKO, Bruna of Bol.com!

    Klik op de boeken en lees er alles over en bekijk de inkijkexemplaren!


    Een reactie plaatsen

    Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

    Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

    48 reacties op “Tarte tatin van witlof”

    Ken je onze Facebook pagina al?facebook-koolhydraatarmreceptLike

     

    425 Shares
    Share214
    Pin211
    Tweet