tarte tatin van witlof

Tarte tatin van witlof

In mijn koolhydraatrijke leven hadden we een favoriet: tarte tatin van witlof met een sausje. Die omgekeerde witloftaart was echt zó ontzettend lekker! We aten dat zeker elke maand. Het was ook een bijzonder makkelijke taart om te maken. Echter mijn heer Hans maakte ‘m met een snufje poedersuiker en roomboterbladerdeeg. Vooral dat bladerdeeg is natuurlijk helemaal niet koolhydraatarm. Dus, die witloftaart hadden we al een tijdje niet gegeten. Een koolhydraatarme versie van ‘onze’ tarte tatin van witlof dus al een tijdje op mijn to-dolijst. Daarom maar eens een paar experimenten met een deeg gedaan. Supergoed gelukt! Deze witloftaart bevat slechts 4.55 gram koolhydraten per portie.

Advertentie

Soorten koolhydraatarm deeg

Op de website staan al langer verschillende soorten deeg. Ik heb namelijk deze prima hartige taartbodem, maar die vind ik te heftig en te koekachtig voor de witlof. Ik was op zoek naar een wat mildere korst. Onlangs heb ik die gevonden in het Gevuld Italiaanse brood en het Aspergetaartje. Van boter, mozzarella, meel en ei maak je echt een fantastisch elastisch deeg. Die ingrediënten heb ik altijd wel op voorraad en het koolhydraatarme deeg is snel klaar. Dus hup aan de slag! Je hebt slechts een paar ingrediënten nodig. Kijk even goed naar de foto’s en klik op de ingrediënten voor meer info! Je zou ook dit fatheaddeeg kunnen nemen, die is nóg makkelijker om te maken!

Tarte tatin?

Allereerst maar eens zoeken naar de officiële betekenis van een Tarte tatin. Tarte tatin, zegt Wikipedia, is een appeltaart op z’n kop en heeft een laagje van gekarameliseerde suiker. De taart werd in 1889 per ongeluk uitgevonden door twee zussen, Stéphanie en Caroline Tatin, die een Hotel Tatin leidden in het Franse dorpje Lamotte-Beuvron. De vulling kan bestaan uit vruchten, maar ook uit gegrilde groenten.

Vocht in de witlof

Deze witloftaart is echt ideaal om als tarte tatin te bakken. Immers, witlof bevat behoorlijk veel vocht. Dus een witloftaart gebakken met korst aan de onderkant zou een stuk natter zijn. Bij een tarte tatin bak je de korst juist als deksel. Voor de tarte tatin van witlof  bakte ik de plakken witlof even aan, in plaats van te koken. Dat scheelt ook weer een lading vocht. De witlof even grillen kan overigens ook prima.  “Voor de kleur” maakte ik er een wilde tomaten salade bij. De witloftaart ziet er, zo kaal zonder iets erbij, wel een beetje te saai uit.  Ik ben echt ongelooflijk blij dat we ‘m weer terug hebben, deze nomnomnom tarte tartin van witlof!


Onze koolhydraatarme kookboeken!

Onze (papieren) kookboeken zijn heuse bestsellers te noemen! De boeken worden in eigen beheer uitgegeven.

Draag je ons een warm hart toe en wil je ons heel direct steunen? Of wil je een boek cadeau geven of laten signeren dan kun je het het best bestellen via onze eigen Boekdelenwinkel.
(Gewoon Koolhydraatarm is ook nog te koop, bij Libris,  Bol.com of Bruna en in België via de Standaard Boekhandels, de andere twee niet.)

Verrukkelijk Koolhydraatarm

UITVERKOCHT!!!!!

ISBN 9789082659870

Gewoon Koolhydraatarm
Actieprijs van 1 april -13 mei
€ 17,50!!

ISBN 9789082659818

Lekker & Makkelijk Koolhydraatarm
Prijs € 23,50

Beperkte voorraad

ISBN 9789082659801
Kookboek van het jaar 2021Nog zo’n lekker koolhydraatarm recept?

♥ Zoek meer koolhydraatarme & keto recepten met onze receptenzoeker, ons jaararchief of bekijk deze suggesties:

tarte tatin van witlof
tarte tatin van witlof

Zo maak je deze tarte tatin van witlof

Wat vind jij hiervan?

Geef de recepten sterren!

Heb je vragen over het koolhydraatarm dieet of keto leefstijl? Stuur een e-mail of ga naar onze Facebookpagina, Pinterest of Instagram

Een leuke foto showen? Tag ons op de socials met #KoolhydraatarmRecept


tarte tatin van witlof

Tarte tatin van witlof

Een witloftaart gebakken met korst aan de onderkant zou een stuk natter zijn dan deze (omgekeerde) heerlijk kruidige tarte tatin van witlof.
4.50 van 2 stemmen
Voorbereidingstijd 25 minuten
Bereidingstijd 20 minuten
Totale tijd 45 minuten

Voedingswaarde

Per portie, exclusief de tomatensalade
kcal 805.15 koolhydraten 4.55 geiwitten 35.95 gvetten 67.45 gvezels 15.4 g
Hoeveelheid (aan te passen)2 porties

(testfunctie, werkt nog niet op alle apparaten/browsers)

Ingrediënten

Vulling

 • 500 gr witlof, (schoongemaakt)
 • olijfolie, of ander bakvet
 • 1 el tijm, gedroogd
 • zoetstof, Greensweet icing is ideaal
 • 100 g kaas, pittig, extra belegen bijvoorbeeld

Sausje

Klik op de ingrediënten voor info over voedingswaarden, vervangtips en/of verkooppunten. HANDIG!

Bereiden
 

Mozzarelladeeg

 • Maag het deeg volgens dit recept. Of maak dit fatheaddeeg, die is misschien nóg makkelijker om te maken! Rol het deeg tussen twee bakvellen uit tot een ronde lap. Die gaat straks over de witlof.
 • Verwarm de heteluchtoven voor op 180 °C en vet een een ronde ovenschaal Ø 20-24 cm in.
 • Snijd de 'kontjes' van de witlof en snijd in de lengte in 3-4 plakken. Bak (of grill) de plakken witlof in olijfolie aan beide zijden op middelhoog vuur lichtbruin. Bestrooi de witlof aan beide kanten ruim met tijm. Bak de witlof niet helemaal gaar. Keer de witlofplakken om met een tang, dan blijven ze in model.
 • Rasp de kaas.
 • Leg de plakken witlof met de mooiste kant naar beneden in de ovenschaal. Bestrooi de witlof eerst met een klein snufje zoetstof, vervolgens met ¼ van de geraspte kaas. Leg de lap deeg erover en snijd de randen af. Strooi de rest van de kaas op het deeg.
  koolhydraatarm mozzarella deeg voor taart
 • Bak de tarte tatin van witlof 15-20 minuten of tot de korst goudbruin en gaar is.

Sausje

 • Roer ondertussen de ingrediënten voor het kruidensausje door elkaar, breng op smaak met peper en zout.
 • Laat de taart zich even zetten in de vorm. Snijd de randjes los van de vorm en keer de taart om op een plat bord of snijplank. Snijd de taart met een scherp mes en schep er tot slot een lepel kruidensaus op. Heerlijk met wat tomatensalade!

Restje deeg?

 • Houd je een bolletje deeg over, niet erg draai er stengels van en bestrooi ze met kaas, bak ze mee in de oven!

© Uitgeverij Boekdelen KoolhydraatarmRecept.nl Alle rechten voorbehouden. Teksten en recepten van blogs en/of afbeeldingen mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen. Lees meer over Auteursrecht op internet

Heeft het gesmaakt? Vertel!Stuur ons een e-mail, of tag ons op de socials met #koolhydraatarmrecept52 gedachten over “Tarte tatin van witlof”

 1. 4 sterren
  Hij is op hoor. Smaakte heerlijk, alhoewel het deeg nog niet helemaal gaar was. Mijn oven is moeilijk in te stellen, geen digitaal temperatuur klokje. Wel een analoog los klokje maar die is dan weer lastig af te lezen.
  Had nog wat deeg over en daar “toastjes” van gemaakt.
  Groetjes
  Joys

  1. Volgende keer de bodem niet over die hoge rand leggen, maar zorgen dat het op dezelfde hoogte ligt allemaal. En misschien even leren halverwege je hebt duidelijk heel hete zones in je oven. Ja een goede oven is wel het halve werk…

   1. ja daarom twijfelde ik ook..
    ik maak slechts 1 persoons gerechten kha
    want man eet volop kh
    dan moet ik wel heel kleine hoeveelheden afmeten/mengen
    vandaar mijn vraag of een deel van het recept dan ingevroren kon worden.
    het lijkt me heerlijk deeg.
    ik ga het eens proberen met een deel invriezen.. 🙂
    Niet geschoten is zeker mis

 2. Ik zie dat er meer mensen problemen met het deeg hebben, ook bij mij werd het niet een elastische bal, ik had echte buffelmozarella….vind het een beetje te duur om nog een keer te proberen, jammer, smaakte goed maar teveel kokossmaak omdat het deeg te nat was

 3. Wat een heerlijk recept. Dit voegt echt wat toe aan de witlofsmaak. Ik was erdoor verrast. Dit recept houd ik erin.

 4. Heerlijk. Zou je het deeg ook kunnen gebruiken voor een gewone tarte tatin met appels?

 5. Wow echt superlekker en makkelijk te maken en kan met zoveel dingen ook geserveerd, als maaltijd met salade, maar als je met meer mensen bent kan het ook een lekker bijgerecht zijn. Echt helemaal blij mee en het deeg was ook goed gelukt! Dank je wel!

 6. Lijkt me echt heerlijk. Ik wil dit wel maken, maar wat voor saus doe je erover? Het linkje verwijst naar andere recepten waar het recept van de saus ook niet is uitgewerkt.

  1. In de ingrediëntenlijst staat de saus toch apart genoemd? Ingrediënten door elkaar roeren en klaar 😉
   SAUS
   3 eetlepels zure room 1,5 khd
   1 theelepel augurkennat
   handje verse peterselie 0,1 khd fijngeknipt
   peper en zout naar smaak

 7. Deze taart was echt verrukkelijk!
  Over de aparte manier van deeg maken had ik van tevoren mijn twijfels, maar het lukte prima en het resultaat was top.
  Deze ga ik vaker maken.

 8. Ah, toch over de lengte. Had even op de foto’s moeten kijken. Die bleven niet geheel toevallig wel stevig in de pan ?

 9. Ik had hetzelfde als Erna, bij mij loste de mozza ook niet op. Zou het kunnen liggen aan de soort mozzarella? Ik had bio mozza van de Appie. En roeren….ik heb geroerd tot ik een ons woog (goed voor de lijn!). De Mozza werd wel weer een kauwgombal maar de boter bleef er lekker omheen drijven. Ten einde raad alles in de Magimix gegooid en een deegje proberen te creëren, maar het werd meer een soep. Ik heb het wel bovenop de witlof gegooid en uiteindelijk was het best wel lekker, maar verre van een tarte tatin… Ik denk niet dat ik het weer ga proberen.

  1. Het lost inderdaad niet op, dat staat ook nergens toch? Het wordt zacht en ligt als een kauwgombal in de boter. Dat hoort dus zo, maar dan is het wel zacht(warm en gesmolten) genoeg om het meel op te kunnen nemen!

 10. Vanavond gemaakt en heerlijk gesmuld alleen… het deeg lukte maar niet. Volgens mij heb ik het recept goed gevolgd echter het deeg wilde maar geen bal vormen. Beetje kokosmeel erbij, nog een beetje kokosmeel erbij, omdat mijn maatje niet echt van kokos houdt er ook nog maar een beetje amandelmeel bij. Het hielp allemaal niet. Het deeg dus maar over de taart gegoten en in de oven gezet. Het resultaat zag er erg mooi uit maar door het extra amandelmeel was de korst wel korrelig en smaakte volgens mij meer naar amandel dan de bedoeling is (’t was wel lekker trouwens). Heb je enig idee wat er kan zijn misgegaan?

  1. Van hieruit kan ik natuurlijk niet zien hoe je het doet 😉 Maar de kunst is roeren, roeren, roeren! Zo jammer dat het je niet is gelukt. Ik vind het echt een makkelijk deegje. Mozzarella moet eerst goed gesmolten zijn. De melen voeg je in een keer toe en dan stevig roeren met een houten lepel tot alles helemaal door de mozzarella en de boter is opgenomen. Daarna pas het ei. En pas als dat allemaal te dun/dik is kun je iets toevoegen. Maar ja, dat staat allemaal al in de beschrijving. Het klopt wel dat het enigszins korrelig is, dat is het amandelmeel. Je kunt op de foto’s zien hoe het er bij mij uitziet. NB: meer foto’s van hetzelfde deeg vind je bij het Italiaans gevuld brood.

   1. joh, ik probeer het gewoon nog een keer, en nog een keer, en nog een keer……..het gaat gewoon lukken. Trouwens ’t was toch wel erg lekker.

 11. We hebben een favoriet erbij. Wat een goddelijk gerecht! Ik was de saus in mijn enthousiasme om te proeven helemaal vergeten. Ik moet eerlijk zeggen ik heb niets gemist aan het gerecht. Volgende week nog een keertje maar dan met saus.

   1. We hebben het niet tot deze week gered. Op verzoek van mijn man heb ik deze snoep maaltijd zaterdag nog een keer gemaakt. Nu met blauwschimmelkaas en walnoot kruimels. Mnom mnom mnom mnom mnom. Koolhydraat arm eten… wat een plaag 😉 hahaha

 12. Kan ik dit ook een dag van tevoren maken, ( compleet met deeg), zodat het dan alleen nog maar de oven in moet?

 13. Emmy van Wijk

  Vanavond dit recept gemaakt. Erg leuk om te doen. Alleen het deegje lukte me niet. Bleef plakken aan de bakmat. Ik zal niet vertellen hoe ik het heb opgelost. Maar de smaak was raak. Heerlijk gegeten dus. Maar het deegje? Gauw vergeten maar.

 14. Hallo,

  Ik ga straks de witlof tarte tatin maken, lijkt me heerlijk. Ik vraag me af of ik het deeg al even van te voren kan maken.

  Groetjes, Ineke

 15. Deze tarte tatin van witlof wordt beslist een van mijn favorieten. Ik gebruikte parmezaan en blauwschimmelkaas.  Bedankt voor dit heerlijke recept.

  1. Oja… heerlijk blauwschimmel met witlof (ik zie er gelijk een walnootje bij in mijn dromen). Op de website houd ik recepten soms bewust een beetje ‘neutraler’, zo ook bij deze.

 16. ik ben erg blij met al die lekkere recepten, ik heb snijbonenschotel gemaakt heerlijk. Mijn schoonzus heeft tarte tatin van witlof gemaakt en ook gevulde paprika met kastanje champignon en spinazie, mijn complimenten ga zo door.

 17. Heel erg lekker! Het sausje erbij was ook heel fris. Zeker een blijvertje hier in huis, dank je wel!

 18. ilse van Eekelen

  gisteren heerlijk gesmuld van dit recept! Tóp!!!

  ga nog veel meer uitproberen hier!!

 19. Net ontdekt uw site, een openbaring. Mijn man en ik willen een koolhydraat arm/beperkt dieet gaan volgen om een paar kilo’s kwijt te raken. Andere methoden, zoals calorieen tellen en pillen slikken werken absoluut niet voor ons.

  Zodoende was ik op zoek naar informatie, recepten en adviezen en gevonden dus. Fijn hier kan ik wat mee.

  Bedankt voor uw info.

  Met  vriendelijke groeten

   

 20. De tarte tatin van witlof gisteren gemaakt, lukte prima en was erg lekker! Volgende keer brokkel ik op de witlof eerst wat Roquefort, daarna het deeg en dan de gewone kaas. Variaties genoeg te bedenken, dank weer voor dit heerlijke recept! Het zijn overigens wel zeer royale porties voor 2 personen. Met een soepje vooraf en een salade erbij is het zeker ook genoeg voor 3 personen.

  1. Oh ja goed plan die roquefort! Hmmm, met amandelschaafsel!
   Wat portiegrootte betreft: je hebt helemaal gelijk! Maar we waren zó blij dat we ‘onze’ Tarte tatin terug hadden, dat we de taart tot de laatste kruimel opgesnoept hebben!

 21. Gisteren een variant op dit recept gemaakt. Ik woon in Zweden en helaas hebben ze geen witlof hier, maar met stukjes kip en broccoli deden het zeer goed als alternatief. Genoten 🙂

Reacties zijn gesloten.

Scroll naar boven