tarte tatin van witlof

Tarte tatin van witlof

In mijn koolhydraatrijke leven hadden we een favoriet: tarte tatin met witlof met een sausje. Die omgekeerde witloftaart was echt zó lekker! We aten dat minstens 1x per maand. Het was een bijzonder makkelijke taart om te maken. Echter mijn heer Hans maakte ‘m met een snuf poedersuiker en bladerdeeg. Dat is natuurlijk helemaal niet koolhydraatarm, die hadden we dus al een tijdje niet gegeten. Een koolhydraatarme tarte tatin van witlof stond wel al een tijdje op mijn to-dolijst. Deze week heb ik daarom maar eens een paar experimenten met een deeg gedaan.

Soorten koolhydraatarm deeg

Op de website staan al langer verschillende soorten deeg. Ik heb namelijk deze prima hartige taartbodem, maar die vind ik te heftig en te koekachtig voor de witlof. Ik was op zoek naar een wat mildere korst. Onlangs heb ik die gevonden in het Gevuld Italiaanse brood en het Aspergetaartje. Van boter, mozzarella, meel en ei maak je echt een fantastisch elastisch deeg. Die ingrediënten heb ik altijd wel op voorraad en het koolhydraatarme deeg is snel klaar. Dus hup aan de slag! We hebben slechts een paar ingrediënten nodig. Je zou ook dit fatheaddeeg kunnen nemen, die is nóg makkelijker om te maken!

tarte tatin van witlof

Tarte tatin?

Allereerst maar eens zoeken naar de officiële betekenis van een Tarte tatin. Tarte tatin zegt Wikipedia, is een appeltaart op z’n kop en heeft een laagje van gekarameliseerde suiker. De taart werd in 1889 per ongeluk uitgevonden door twee zussen, Stéphanie en Caroline Tatin, die een Hotel Tatin leidden in het Franse dorpje Lamotte-Beuvron.  Het originele recept is eenvoudig en er bestaan ondertussen heel wat varianten van. De vulling kan bestaan uit vruchten, maar ook uit gegrilde groenten.

tarte tatin

Tarte tatin van witlof is echt ideaal, want witlof bevat behoorlijk veel vocht. Dus een witloftaart gebakken met korst aan de onderkant zou een stuk natter zijn dan deze tarte tatin van witlof, waarbij je de korst als deksel mee bakt!  Voor dit recept bakte ik eerst de plakken witlof in een pan, dat scheelt ook weer een lading vocht. De witlof even grillen kan overigens ook prima.

“Voor de kleur” maakte ik er een wilde tomaten salade bij. De witloftaart ziet er, zo kaal zonder iets erbij, wel een beetje te saai uit.  Ik ben echt ongelooflijk blij dat we ‘m weer terug hebben, deze nomnomnom tarte tartin van witlof!

Klik voor vergrotingen

Zo maak je deze tarte tatin van witlof

Laat je het even weten als je dit gemaakt hebt? Dat kan in de reacties onderaan elk recept of op onze Facebookpagina, Twitter en Pinterest. Altijd leuk & alvast dank!

Tarte tatin van witlof

tarte tatin van witlof

Door Anna-Karina Geplaatst juni 1, 2016

  • Aantal of hoeveelheid: 2 porties
  • Koolhydraten: 4,3 gr. zonder de tomatensalade (2 porties uit recept)
  • Voorbereiding: 5 minuten
  • Kooktijd: 30 minuten
  • Klaar in: 40 minuten

Een witloftaart gebakken met korst aan de onderkant zou een stuk natter zijn dan deze (omgekeerde) heerlijk kruidige tarte tatin van witlof.

Ingrediënten

Bereiding

  1. DEEG:
    (in plaats van dit deeg zou je ook dit fatheaddeeg kunnen nemen, die is nóg makkelijker om te maken!)
    Weeg amandelmeel en kokosmeel alvast af in een kom en maal er peper en zout bij. Pluk de mozzarella in stukjes. Smelt roomboter op laag vuur, dus niet bakken! Blijf de boter roeren. Smelt vervolgens de mozzarella in de warme boter en roer met een houten lepel tot de mozzarella als een zachte kauwgombal in de boter ligt. Dat duurt zeker 3-4 minuten. De mozzarella moet gesmolten zijn, maar wordt niet door de boter opgenomen. Voeg dan in 1 keer amandelmeel en kokosmeel toe en roer stevig door elkaar tot je een goed gemengde deegbal in je pan hebt liggen. Doof het vuur. Breek een ei boven het warme deeg, roer het ei er direct doorheen tot het helemaal is opgenomen. Je hebt nu een mooi glanzend en elastisch deeg. Rol dit deeg uit tot een ronde lap tussen twee vellen bakpapier. Te vochtig? Voeg een KLEIN (!) beetje kokosmeel toe. Te droog? Voeg een klein beetje Griekse Yoghurt of slagroom toe.
  2. Snijd de uiteinden van de witlof en snijd elk stronkje in 3-4 plakken. Bak (of grill) de plakken witlof met wat olie of ghee aan beide zijden op middelhoog vuur lichtbruin. De witlof mag een beetje zachter zijn maar niet helemaal gaar. Bestrooi 1 kant met een klein beetje Sukrin of andere zoetstof. Beide kanten niet te zuinig tijdens het bakken met tijm bestrooien. Probeer de plakken zo mooi mogelijk te houden, ik keer ze om met een tang.
  3. Verwarm de oven voor op 200 graden (hetelucht 180 graden) Gebruik een ronde ingevette ovenvorm ca. 20-24 cm.
    Rasp de kaas.
  4. Leg de plakken witlof met de mooiste kant naar beneden naast elkaar, zodat je taart straks een mooi uiterlijk heeft! Strooi 1/4 van de kaas op de witlof. Leg de lap deeg erop en snijd de randen af. Ik hield wel een bolletje deeg over. Strooi de rest van de kaas op het deeg.
  5. Bak de tarte tatin in ca. 15-20 minuten goudbruin en gaar. Roer ondertussen de ingrediënten voor de kruidensaus door elkaar, breng op smaak met peper en zout.
  6. Laat de taart zich even zetten in de vorm. Snijd de randjes los van de vorm en keer de taart om op een plat bord of snijplank. TIP: Leg een plank op je vorm en keer het geheel in een keer om.
  7. Snijd de taart met een scherp mes en schep er een lepel kruidensaus op. Heerlijk met wat tomatensalade!

© KoolhydraatarmRecept.nl
Lees meer over Auteursrecht op internet



Bestel een van onze kookboeken in alle reguliere boekhandels (NL en België) of online winkels, zoals Libris, AKO, Bruna of Bol.com!

Gewoon Koolhydraatarm (nieuw!) of Lekker & makkelijk Koolhydraatarm

Gewoon-Koolhydraatarm-Kookoek

 

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

48 gedachten over “Tarte tatin van witlof”

Ken je onze Facebook pagina al?facebook-koolhydraatarmreceptLike

 

288 Shares
Share151
Pin137
Tweet