Tarte tatin van witlof

tarte tatin van witlof

In mijn koolhydraatrijke leven hadden we een favoriet: tarte tatin van witlof met een sausje. Die omgekeerde witloftaart was echt zó ontzettend lekker! We aten dat zeker elke maand. Het was ook een bijzonder makkelijke taart om te maken. Echter mijn heer Hans maakte ‘m met een snufje poedersuiker en roomboterbladerdeeg. Vooral dat bladerdeeg is natuurlijk helemaal niet koolhydraatarm. Dus, die witloftaart hadden we al een tijdje niet gegeten. Een koolhydraatarme versie van ‘onze’ tarte tatin van witlof dus al een tijdje op mijn to-dolijst. Daarom maar eens een paar experimenten met een deeg gedaan. Supergoed gelukt! Deze witloftaart bevat slechts 4.55 gram koolhydraten per portie.

Soorten koolhydraatarm deeg

Op de website staan al langer verschillende soorten deeg. Ik heb namelijk deze prima hartige taartbodem, maar die vind ik te heftig en te koekachtig voor de witlof. Ik was op zoek naar een wat mildere korst. Onlangs heb ik die gevonden in het Gevuld Italiaanse brood en het Aspergetaartje. Van boter, mozzarella, meel en ei maak je echt een fantastisch elastisch deeg. Die ingrediënten heb ik altijd wel op voorraad en het koolhydraatarme deeg is snel klaar. Dus hup aan de slag! Je hebt slechts een paar ingrediënten nodig. Kijk even goed naar de foto’s en klik op de ingrediënten voor meer info! Je zou ook dit fatheaddeeg kunnen nemen, die is nóg makkelijker om te maken!

Tarte tatin?

Allereerst maar eens zoeken naar de officiële betekenis van een Tarte tatin. Tarte tatin, zegt Wikipedia, is een appeltaart op z’n kop en heeft een laagje van gekarameliseerde suiker. De taart werd in 1889 per ongeluk uitgevonden door twee zussen, Stéphanie en Caroline Tatin, die een Hotel Tatin leidden in het Franse dorpje Lamotte-Beuvron. De vulling kan bestaan uit vruchten, maar ook uit gegrilde groenten.

Vocht in de witlof

Deze witloftaart is echt ideaal om als tarte tatin te bakken. Immers, witlof bevat behoorlijk veel vocht. Dus een witloftaart gebakken met korst aan de onderkant zou een stuk natter zijn. Bij een tarte tatin bak je de korst juist als deksel. Voor de tarte tatin van witlof  bakte ik de plakken witlof even aan, in plaats van te koken. Dat scheelt ook weer een lading vocht. De witlof even grillen kan overigens ook prima.  “Voor de kleur” maakte ik er een wilde tomaten salade bij. De witloftaart ziet er, zo kaal zonder iets erbij, wel een beetje te saai uit.  Ik ben echt ongelooflijk blij dat we ‘m weer terug hebben, deze nomnomnom tarte tartin van witlof!

Ik hoop dat jullie het lekker vinden!
♥ Zoek meer koolhydraatarme & keto recepten met onze receptenzoeker, ons jaararchief of bekijk deze suggesties:

tarte tatin van witlof
tarte tatin van witlof

Zo maak je deze tarte tatin van witlof

Heb je vragen, wil je reageren of een leuke foto showen? Dat kan! Dat vinden wij en anderen namelijk heel leuk & alvast dank! Gebruik het reactieformulier hieronder en vergeet de sterren niet! Of tag ons op Facebookpagina, Instagram of Pinterest, met #KoolhydraatarmRecept!


Tarte tatin van witlof

tarte tatin van witlof
Door: Anna-Karina van Denderen
Een witloftaart gebakken met korst aan de onderkant zou een stuk natter zijn dan deze (omgekeerde) heerlijk kruidige tarte tatin van witlof.
4.50 van 2 stemmen
Voorbereidingstijd 25 min
Bereidingstijd 20 min
Totale tijd 45 min

Voedingswaarde

Per portie, exclusief de tomatensalade
kcal 805.15 koolhydraten 4.55 geiwitten 35.95 gvetten 67.45 gvezels 15.4 g
Hoeveelheid (aan te passen)2 porties

(testfunctie, werkt nog niet op alle apparaten/browsers)

Ingrediënten

Vulling

  • 500 gr witlof, (schoongemaakt)
  • olijfolie, of ander bakvet
  • 1 el tijm, gedroogd
  • zoetstof, Greensweet icing is ideaal
  • 100 g kaas, pittig, extra belegen bijvoorbeeld

Sausje

Klik op de ingrediënten voor info over voedingswaarden, vervangtips en/of verkooppunten. HANDIG!

Bereiden
 

Mozzarelladeeg

  • Maag het deeg volgens dit recept. Of maak dit fatheaddeeg, die is misschien nóg makkelijker om te maken! Rol het deeg tussen twee bakvellen uit tot een ronde lap. Die gaat straks over de witlof.
  • Verwarm de heteluchtoven voor op 180 °C en vet een een ronde ovenschaal Ø 20-24 cm in.
  • Snijd de 'kontjes' van de witlof en snijd in de lengte in 3-4 plakken. Bak (of grill) de plakken witlof in olijfolie aan beide zijden op middelhoog vuur lichtbruin. Bestrooi de witlof aan beide kanten ruim met tijm. Bak de witlof niet helemaal gaar. Keer de witlofplakken om met een tang, dan blijven ze in model.
  • Rasp de kaas.
  • Leg de plakken witlof met de mooiste kant naar beneden in de ovenschaal. Bestrooi de witlof eerst met een klein snufje zoetstof, vervolgens met ¼ van de geraspte kaas. Leg de lap deeg erover en snijd de randen af. Strooi de rest van de kaas op het deeg.
    koolhydraatarm mozzarella deeg voor taart
  • Bak de tarte tatin van witlof 15-20 minuten of tot de korst goudbruin en gaar is.

Sausje

  • Roer ondertussen de ingrediënten voor het kruidensausje door elkaar, breng op smaak met peper en zout.
  • Laat de taart zich even zetten in de vorm. Snijd de randjes los van de vorm en keer de taart om op een plat bord of snijplank. Snijd de taart met een scherp mes en schep er tot slot een lepel kruidensaus op. Heerlijk met wat tomatensalade!

Restje deeg?

  • Houd je een bolletje deeg over, niet erg draai er stengels van en bestrooi ze met kaas, bak ze mee in de oven!

© Uitgeverij Boekdelen KoolhydraatarmRecept.nl Alle rechten voorbehouden. Teksten en recepten van blogs en/of afbeeldingen mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen. Lees meer over Auteursrecht op internet

Heeft het gesmaakt? Vertel het door!Laat een reactie achter, of tag ons op de socials met #koolhydraatarmrecept

Klik op de titels, bekijk de inkijkexemplaren en lees er alles over!

Onze 3 bestsellende kookboeken!

Lekker & makkelijk Koolhydraatarm, ISBN 9789082659801
Gewoon Koolhydraatarm, met 4 weekmenu’s – ISBN 9789082659818
Verrukkelijk Koolhydraatarm, met 4 weekmenu’s – ISBN 9789082659870

Kookboek bestellen?

Al onze kookboeken worden in eigen beheer uitgegeven via Hans zijn eigen Uitgeverij Boekdelen. Daarnaast zijn ze ook gewoon te koop via de reguliere boekhandels in Nederland en België. Steun bij voorkeur je lokale boekhandel! Mochten die het niet op voorraad hebben kunnen ze het altijd (gratis) voor je bestellen. Ook in online winkels kun je onze boeken bestellen. Bijvoorbeeld via Bazarow.com,  Libris Bookspot of Bruna, verzenden is overal gratis! In België zijn de boeken te koop via o.a. de Standaard Boekhandels. Natuurlijk staan de boeken ook bij Bol.com in de etalage. 

Draag je ons een warm hart toe en wil je ons heel direct steunen? Of wil je het boek cadeau geven en/of laten signeren dan kun je het het best bestellen via ons eigen Boekdelen winkeltje op Boekdelen.com:



Abonneer
Laat het weten als er
guest

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

52 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Scroll naar top