Tartaar van zalm met pittige mayonaise

In mijn boek staat op blz. 69 een heerlijke Laagjessalade met zalm die geweldig populair is. Ik houd enorm van zalm en deze tartaar van zalm mag er ook wezen hoor! Met een lekkere pittige dressing met mierikswortel is toch pure verwennerij? Mijn heer Hans vindt rauwe zalm maar zozo. “Beetje wee” zegt hij. Vandaar dat ik niet alleen verse zalm gebruik in dit recept, maar het combineer met gerookte zalm. Dat geeft wat meer pit aan de tartaar en en dát vindt mijn heer Hans dan veel beter te nassen. Je moet je klanten tenslotte tevreden houden nietwaar? Als je niet zo’n fan bent van zalm, kun je de tartaar van zalm ook eens met gerookte kip proberen. Tartaar van kip dus, dan zou ik in plaats van de mierikswortel een dressing van dille en mosterd erbij maken!

 

Veelzijdig: lunch-, of voorgerecht of borrelhapje

De tartaar van zalm is uiteraard een prachtig lunch-, of voorgerecht maar wat dacht je van een kleinere portie als amuse? Als je het als amuse serveert, snijd dat de ingrediënten piepklein en serveer het in een kleinere portie in een borrelglaasje of op een amuselepel! Feestelijk en heel makkelijk uit te breiden of aan te passen aan jouw smaak: neem -in plaats van komkommer of extra- ook eens avocado, tomaat of rauwe courgette, allemaal even heerlijk!

TIPS

  • Vers bereid is deze tartaar van zalm het lekkerst maar je kunt de tartaar en de dressing ook vooraf maken. Bewaar ze max. 4 uur in aparte schaaltjes en maak de borden pas op vlak voor het opdienen. Haal de tartaar wel ong. 20 minuten van te voren uit de koelkast, dat komt de smaak zeker ten goede.
  • Heb je geen kookring? Leg dan een stukje huishoudfolie in een kom of kopje en druk de tartaar daarin, draai om op een bordje. Of serveer het in een mooi schaaltje in een blaadje little gem.

Klik voor vergrotingen

Zo maak je deze tartaar van zalm met pittige mayonaise

Laat je het even weten als je dit gemaakt hebt? Dat kan in de reacties onderaan of op onze Facebookpagina, Twitter en Pinterest. Altijd leuk & alvast dank!

Tartaar van zalm met pittige mayonaise


Door Hans en/of Anna-Karina Geplaatst oktober 15, 2015

  • Aantal of hoeveelheid: 2 porties
  • Koolhydraten: 2,5 gr. pp (2 porties uit recept)
  • Voorbereiding: 15 minuten

Deze tartaar van zalm met een lekkere pittige dressing met mierikswortel is pure verwennerij! Hou je niet van mierikswortel? Neem dan wat mosterd.

Ingrediënten

Bereiding

  1. DRESSING
    Meng in een kommetje mayonaise, roomkaas en mierikswortel (of mosterd) tot een glad sausje. Boen de citroen schoon en rasp de halve schil er van af, die gaat straks in de tartaar. Pers de helft van de citroen en breng de pittige dressing op smaak met het citroensap.
  2. TARTAAR
    Snijd beide soorten zalm in stukjes van ongeveer een halve centimeter.
    Haal de zaden uit het stuk komkommer met een appelboor en snijd de komkommer in kleine blokjes.
    Snijd het bosuitje in dunne ringetjes.
    Hak dille en peterselie fijn, houd twee takjes dille achter voor de garnering. Hak de kappertjes, maar laat ze grof.
    Meng alle zalm met komkommer, bosui, kruiden, kappertjes, citroenRASP en olijfolie. Breng op smaak met peper (en indien nodig zout).
  3. OPMAKEN
    Schep de helft van de zalmtartaar in een kookring en druk even aan. Verwijder de vorm en druppel er wat pittige dressing over, garneer met een takje dille. Serveer de rest van de pittige dressing er apart bij. Geef er bijvoorbeeld veldsla bij, een heerlijk voedzame lunch!

© Uitgeverij Boekdelen
Lees meer over Auteursrecht op internet



Bestel een van onze kookboeken in alle reguliere boekhandels (NL en België) of online winkels, zoals Libris, AKO, Bruna of Bol.com!

Gewoon Koolhydraatarm (nieuw!) of Lekker & makkelijk Koolhydraatarm

Gewoon-Koolhydraatarm-Kookoek

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

5 gedachten over “Tartaar van zalm met pittige mayonaise”

Ken je onze Facebook pagina al?facebook-koolhydraatarmreceptLike

 

623 Shares
Share404
Pin219
Tweet