Tajine met vis en groente

Tajine met vis en groente, lekker kruidig

Wij koken al jaren naar tevredenheid op inductie, dat reageert bijna net zo snel als gas en is volgens mij Groninger-vriendelijk. Onze tajine is van aardewerk en dus kan niet op de inductieplaat. Nu hebben we sinds kort speciale inductie adapterplaten, echt een uitkomst!  Die zorgen ervoor dat er toch warmte wordt doorgegeven aan je kookpotten ook als ze zelf geen ijzer bevatten. Deze kruidige Tajine met vis en groente (8 gram koolhydraten per portie) is goed gelukt dankzij de adapter. Alle groente zijn boterzacht en de vis is mooi mals. Dit gerecht zou je eigenlijk moeten kunnen ruiken!

Tajine, tagine, Arabische kookpot, met tips!

Een tajine is een aardewerken schaal met een kegelvormige hoge deksel. Die fraai gevormde tajines zijn over komen waaien uit de Arabische keuken, voornamelijk uit Marokko Je maakt in zo’n  Arabische pot de heerlijkste stoofgerechten maken. Omdat je de gerechten langzaam en op laag vuur gaar stooft, is koken met een tajine echt een vorm van slow cooking. Tajines zijn gesloten zodat het vocht niet weg kan. Daardoor wordt alles botermals en blijven de smaken uit de groenten (en vlees of vis) optimaal behouden. 

Bovendien is een tajine een geinige eye-catcher voor in je keuken! Heel goede tips vind je hier. Nog geen tajine? Hier moet je op letten bij aanschaf. (#nospon, gewoon handig) 

De vistajine opbouwen

Je kunt in plaats van een vistajine ook een vegetarische variant maken, of de vis juist vervangen door vlees of kip. Vlees wel eerst even aanbraden. Je stapelt de ingrediënten in de schaal op, daarbij is de algemene regel voor de opbouw als volgt: onderin leg je de ingrediënten die het langst nodig hebben om te garen en bovenop de groente die minder lang hoeft en vis helemaal bovenop. Verder is het aan de kok, lekker experimenteren en spelen met kruiden is ook toegestaan!

♥ Zoek meer koolhydraatarme recepten met onze receptenzoeker, ons jaararchief of bekijk deze suggesties:

Tajine met vis en groente

Zo maak je de tajine met vis en groente

Heb je vragen, wil je reageren of een leuke foto showen? Dat kan! Dat vinden wij en anderen namelijk heel leuk & alvast dank! Gebruik het reactieformulier hieronder en vergeet de sterren niet! Of tag ons op Facebookpagina, Instagram of Pinterest, met #KoolhydraatarmRecept!


Tajine met vis en groente, lekker kruidig

Tajine met vis en groente
Door: Anna-Karina van Denderen
Kruidige Tajine met vis en groente, alle groenten zijn boterzacht en de vis is mooi mals. Spelen met andere ingrediënten beslist aan te raden!

Ook in Gewoon Koolhydraatarm, blz. 143

4.5 van 4 stemmen
Voorbereidingstijd 30 min
2 uur
Totale tijd 2 uur 30 min

Voedingswaarde

Per portie
calorieën 309.38 kcalkoolhydraten 8 geiwitten 21.75 gvetten 19.8 gvezels 5.93 g
Hoeveelheid (aan te passen)4 porties

(testfunctie, werkt nog niet op alle apparaten/browsers)

Ingrediënten

Klik op de ingrediënten voor info over voedingswaarden en/of vervangtips. HANDIG!

Bereiden
 

  • Laat de zalm op kamertemperatuur komen.
  • Verwarm de tajine op laag vuur met een scheutje olie erin. Snijd de ui in ringen en bak die langzaam aan in de olie.
  • Snijd ondertussen de knolselderij, venkel en wortel in grove stukken en de bleekselderij in elleboogjes. Leg -in deze volgorde- de knolselderij, wortel, bleekselderij en venkel op de uien. Giet de hete bouillon erover.

Vis marineren

  • Meng in een kommetje de knoflook, dille, komijn, paprikapoeder en chilipoeder met een paar druppels olie. Wrijf de zalm in met het kruidenmengsel, laat 5 minuten marineren en leg de zalm bovenop de groente.

Stoven

  • Doe de deksel op de tajine en laat 1,5 -2 uur zachtjes stoven op laag vuur.
  • Lekker met bloemkoolrijst of een kleine salade.

© Uitgeverij Boekdelen KoolhydraatarmRecept.nl Alle rechten voorbehouden. Teksten en recepten van blogs en/of afbeeldingen mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen. Lees meer over Auteursrecht op internet

Heeft het gesmaakt? Vertel het door!Laat een reactie achter, of tag ons op de socials met #koolhydraatarmrecept

Onze 3 bestsellende kookboeken!

Klik op de titels, bekijk de inkijkexemplaren en lees er alles over!

Lekker & makkelijk Koolhydraatarm, ISBN 9789082659801
Gewoon Koolhydraatarm, met 4 weekmenu’s – ISBN 9789082659818
Verrukkelijk Koolhydraatarm, met 4 weekmenu’s – ISBN 9789082659870

Kookboek bestellen?

Al onze kookboeken worden in eigen beheer uitgegeven via Hans zijn eigen Uitgeverij Boekdelen.

Maar de boeken zijn ook te koop via de reguliere boekhandels in Nederland en België. Steun bij voorkeur je lokale boekhandel! Mochten die het niet op voorraad hebben kunnen ze het altijd (gratis) voor je bestellen. Ook in online winkels kun je onze boeken bestellen. Bestellen kan overal online, bijvoorbeeld via Bazarow.com,  LibrisAKOBookspot of Bruna verzenden is overal gratis! In België zijn de boeken te koop via o.a. de Standaard Boekhandels. Natuurlijk staan de boeken ook bij Bol.com in de etalage. 

Onze kookboeken bestellen bij onszelf via Boekdelen.com:

Wil je ons heel direct steunen? Of wil je het boek cadeau geven en/of laten signeren dan kun je het het best bestellen via ons eigen Boekdelen winkeltje.



Abonneer
Laat het weten als er
guest

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

19 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Scroll naar top