Tajine met vis en groente

Tajine met vis en groente, lekker kruidig

Wij koken al jaren naar tevredenheid op inductie, dat reageert bijna net zo snel als gas en is volgens mij Groninger-vriendelijk. Onze tajine is van aardewerk en dus kan niet op de inductieplaat. Nu hebben we sinds kort speciale inductie adapterplaten, echt een uitkomst!  Die zorgen ervoor dat er toch warmte wordt doorgegeven aan je kookpotten ook als ze zelf geen ijzer bevatten. Deze kruidige Tajine met vis en groente is goed gelukt dankzij de adapter. Alle groente zijn boterzacht en de vis is mooi mals. Dit gerecht zou je eens moeten kunnen ruiken!

Tajine, tagine, Arabische kookpot, met tips!

Een tajine is een aardewerken schaal met een kegelvormige hoge deksel. Die fraai gevormde tajines zijn over komen waaien uit de Arabische keuken, voornamelijk uit Marokko Je maakt in zo’n  Arabische pot de heerlijkste stoofgerechten maken. Omdat je de gerechten langzaam en op laag vuur gaar stooft, is koken met een tajine echt een vorm van slow cooking. Tajines zijn gesloten zodat het vocht niet weg kan. Daardoor wordt alles botermals en blijven de smaken uit de groenten (en vlees of vis) optimaal behouden.  Bovendien is een tajine een geinige eye-catcher voor in je keuken! Heel goede tips vind je hier. Nog geen tajine? Hier moet je op letten bij aanschaf. (#nospon, gewoon handig) 

De vistajine opbouwen

Je kunt in plaats van een vistajine ook een vegetarische variant maken, of de vis juist vervangen door vlees of kip. Vlees wel eerst even aanbraden. Je stapelt de ingrediënten in de schaal op, daarbij is de algemene regel voor de opbouw als volgt: onderin leg je de ingrediënten die het langst nodig hebben om te garen en bovenop de groente die minder lang hoeft en vis helemaal bovenop. Verder is het aan de kok, lekker experimenteren en spelen met kruiden is ook toegestaan!

De prachtige onderzetter op de foto’s is trouwens een souvenir uit Zwitserland We kochten hem bij een organisatie voor mensen met een beperking: HPV in Rorschach. Daarmee steunden we gelijk de makers van al die mooie dingen.

 

Tajine met vis en groente

Zo maak je de Vistajine met groente

Laat je het even weten als je dit gemaakt hebt? Dat kan in de reacties onderaan of op onze Facebookpagina, Twitter en Pinterest. Altijd leuk & alvast dank!


Tajine met vis en groente

Tajine met vis en groente, lekker kruidig

Kruidige Tajine met vis en groente, alle groenten zijn boterzacht en de vis is mooi mals. Spelen met andere ingrediënten beslist aan te raden!

Ook in Gewoon Koolhydraatarm, blz. 143

5 van 1 stem
Afdrukken Reacties Bewaren
Gang: Hoofdgerecht
Keuken: Mediterraan
Trefwoord: fornuisgerecht
Voorbereiden: 30 min
2 uur
Totale tijd: 2 uur 30 min

Koolhydraten - hoeveelheid

8 gram koolhydraten per portie
Uit recept: 4 porties

Ingrediënten

Bereiden

  • Laat de zalm op kamertemperatuur komen.
  • Verwarm de tajine op laag vuur met een scheutje olie erin. Snijd de ui in ringen en bak die langzaam aan in de olie.
  • Snijd ondertussen de knolselderij, venkel en wortel in grove stukken en de bleekselderij in elleboogjes. Leg -in deze volgorde- de knolselderij, wortel, bleekselderij en venkel op de uien. Giet de hete bouillon erover.
Vis marineren
  • Meng in een kommetje de knoflook, dille, komijn, paprikapoeder en chilipoeder met een paar druppels olie. Wrijf de zalm in met het kruidenmengsel, laat 5 minuten marineren en leg de zalm bovenop de groente.
Stoven
  • Doe de deksel op de tajine en laat 1,5 -2 uur zachtjes stoven op laag vuur.
  • Lekker met bloemkoolrijst of een kleine salade.

© Uitgeverij Boekdelen - KoolhydraatarmRecept.nl Alle rechten voorbehouden. Teksten en recepten van blogs en/of afbeeldingen mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen. Lees meer over Auteursrecht op internet

Heeft het gesmaakt? Vertel het door!

Bestel een van onze kookboeken in alle reguliere boekhandels (NL en België) of online winkels, zoals Libris, AKO, Bruna of Bol.com!

Klik op de boeken en lees er alles over en bekijk de inkijkexemplaren!

 


Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *






Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

19 reacties op “Tajine met vis en groente, lekker kruidig”

Ken je onze Facebook pagina al?

Like

 

333 Shares
Share121
Pin212
Tweet