Wij koken al jaren naar tevredenheid op inductie, dat reageert bijna net zo snel als gas en is volgens mij Groninger-vriendelijk. Onze tajine is van aardewerk en dus kan niet op de inductieplaat. Nu hebben we sinds kort speciale inductie adapterplaten, echt een uitkomst! Die zorgen ervoor dat er toch warmte wordt doorgegeven aan je kookpotten ook als ze zelf geen ijzer bevatten. Deze kruidige Tajine met vis en groente (8 gram koolhydraten per portie) is goed gelukt dankzij de adapter. Alle groente zijn boterzacht en de vis is mooi mals. Dit gerecht zou je eigenlijk moeten kunnen ruiken!
Tajine, tagine, Arabische kookpot, met tips!
Een tajine is een aardewerken schaal met een kegelvormige hoge deksel. Die fraai gevormde tajines zijn over komen waaien uit de Arabische keuken, voornamelijk uit Marokko Je maakt in zo’n Arabische pot de heerlijkste stoofgerechten maken. Omdat je de gerechten langzaam en op laag vuur gaar stooft, is koken met een tajine echt een vorm van slow cooking. Tajines zijn gesloten zodat het vocht niet weg kan. Daardoor wordt alles botermals en blijven de smaken uit de groenten (en vlees of vis) optimaal behouden.
Bovendien is een tajine een geinige eye-catcher voor in je keuken! Heel goede tips vind je hier. Nog geen tajine? Hier moet je op letten bij aanschaf. (#nospon, gewoon handig)
De vistajine opbouwen
Je kunt in plaats van een vistajine ook een vegetarische variant maken, of de vis juist vervangen door vlees of kip. Vlees wel eerst even aanbraden. Je stapelt de ingrediënten in de schaal op, daarbij is de algemene regel voor de opbouw als volgt: onderin leg je de ingrediënten die het langst nodig hebben om te garen en bovenop de groente die minder lang hoeft en vis helemaal bovenop. Verder is het aan de kok, lekker experimenteren en spelen met kruiden is ook toegestaan!
Onze koolhydraatarme kookboeken!
Onze (papieren) kookboeken zijn heuse bestsellers te noemen! De kookboeken zijn sinds 20 september 2024 allemaal uitverkocht en worden niet opnieuw in druk genomen.
Nog zo’n lekker koolhydraatarm recept?
♥ Zoek meer koolhydraatarme & keto recepten met onze receptenzoeker, ons jaararchief of bekijk deze suggesties:
Zo maak je de tajine met vis en groente
Wat vind jij hiervan?
Geef de recepten sterren!
Heb je vragen over het koolhydraatarm dieet of keto leefstijl? Stuur een e-mail of ga naar onze Facebookpagina, Pinterest of Instagram
Een leuke foto showen? Tag ons op de socials met #KoolhydraatarmRecept
Tajine met vis en groente, lekker kruidig
Voedingswaarde
(testfunctie, werkt nog niet op alle apparaten/browsers)
Ingrediënten
- 4 moten zalm, of andere vis
- olijfolie
- 1 ui
- 200 g knolselderij
- 200 g venkel
- 150 g wortel
- 4 stengels bleekselderij
- 200 ml (groente)bouillon, voorverwarmd
- 2 teentjes knoflook
- handje dille, fijngesneden
- 1 tl komijn
- paprikapoeder
- chilipoeder
Klik op de ingrediënten voor info over voedingswaarden, vervangtips en/of verkooppunten. HANDIG!
Bereiden
- Laat de zalm op kamertemperatuur komen.
- Verwarm de tajine op laag vuur met een scheutje olie erin. Snijd de ui in ringen en bak die langzaam aan in de olie.
- Snijd ondertussen de knolselderij, venkel en wortel in grove stukken en de bleekselderij in elleboogjes. Leg -in deze volgorde- de knolselderij, wortel, bleekselderij en venkel op de uien. Giet de hete bouillon erover.
Vis marineren
- Meng in een kommetje de knoflook, dille, komijn, paprikapoeder en chilipoeder met een paar druppels olie. Wrijf de zalm in met het kruidenmengsel, laat 5 minuten marineren en leg de zalm bovenop de groente.
Stoven
- Doe de deksel op de tajine en laat 1,5 -2 uur zachtjes stoven op laag vuur.
- Lekker met bloemkoolrijst of een kleine salade.
© Uitgeverij Boekdelen – KoolhydraatarmRecept.nl Alle rechten voorbehouden. Teksten en recepten van blogs en/of afbeeldingen mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen. Lees meer over Auteursrecht op internet
Ik heb het recept geprobeerd, maar dan op t vuur in een wokpan. Ik heb niet gewokt, maar t gewoon opgebouwd zoals bovenstaand. Wel heb ik de knolselderij vervangen door een courgette. En ik heb zalm uit de diepvries gebruikt, zonder te ontdooien. Het was heerlijk. Ik heb eerst de groenten op een laag vuurtje gestoomd en vervolgens de bouillon toegevoegd. Nog een kwartier laten stoven/zacht koken, en het was klaar. Ik heb er couscous bij gedaan. Binnen 40 minuten stond het op tafel.
Gm.
Kan dit recept ook gewoon in een wok gemaakt worden?
Gr cobie.
Gewoon proberen Cobie!
Vandaag gemaakt, geen moten vis genomen maar twee hele forellen. Heerlijk!
Is dit recept ook geschikt voor een slowcooker?
Die heb ik niet maar hoe schat je dat zelf in?
kan dit ook in de römertopf??
Die heeft een iets andere vorm en kan alleen in de oven dacht ik? In principe doet het hetzelfde: Slow Cooken 😉 Deze ingrediënten kunnen ook in een Römertopf, zal vast niet vies worden.
ga het proberen en ik laat nog wel weten of het gelukt is
Oké!
Het was heerlijk
Ik heb het 1,5 uur op 200 graden in de oven gedaan
Ik heb even dooorgeklikt naar de website die je aan Sjaan doorgaf. Die foto van al die prachtige tajines, daar word je zoooo hebberig van! Dit recept ga ik zeker een keer maken. Eerst een tajine aanschaffen, maar dat moet niet zo moeilijk zijn lijkt me.
Ik heb de tajine kook- en aanschaftips even in de tekst gezet, handig! Ben benieuwd welk fraai exemplaar je gaat aanschaffen.
Ik heb een tajine die (volgens mij) alleen in de oven kan. Wat voor tijd zou ik daar dan voor kunnen aanhouden?
Dat weet ik eerlijk gezegd niet helemaal, het hele idee is dat het bij lage temperatuur lang opstaat. Kijk anders eens even bij deze tajine kooktips.
Dit lijkt me erg lekker. Ik ben in het bezit van een ouderwets 4 pits petroleumstel kan de Tajine daar ook op? Ik heb er nog geen maar als ik er een koop waar moet ik dan op letten?
Dat klinkt gezellig ouderwets, dat is een prachtig bezit Sjaan! Ik denk dat het prima kan. Mits het “petroliestel” (zo noemde mijn moeder zo’n ding) voldoende laag kan, of eventueel met een extra sudderplaatje. Als je een tajine koopt zijn er wel wat tips. Ik vond aankooptips voor een tajine netjes op een rij op een Vlaamse website.
moet er een sudderplaat onder de tajine?
Je kunt de tajine ook op het gas zetten, maar gebruik daarbij altijd een degelijke vlamverdeler onder de tajine.