tajine met vis en groente, klaar om te serveren

Tajine met vis en groente, lekker kruidig

Wij koken al jaren naar tevredenheid op inductie, dat reageert bijna net zo snel als gas en is volgens mij Groninger-vriendelijk. Onze tajine is van aardewerk en dus kan niet op de inductieplaat. Nu hebben we sinds kort speciale inductie adapterplaten, echt een uitkomst!  Die zorgen ervoor dat er toch warmte wordt doorgegeven aan je kookpotten ook als ze zelf geen ijzer bevatten. Deze kruidige Tajine met vis en groente is goed gelukt dankzij de adapter. Alle groente zijn boterzacht en de vis is mooi mals. Dit gerecht zou je eens moeten kunnen ruiken!

Tajine, tagine, Arabische kookpot, met tips!

Een tajine is een aardewerken schaal met een kegelvormige hoge deksel. Die fraai gevormde tajines zijn over komen waaien uit de Arabische keuken, voornamelijk uit Marokko Je maakt in zo’n  Arabische pot de heerlijkste stoofgerechten maken. Omdat je de gerechten langzaam en op laag vuur gaar stooft, is koken met een tajine echt een vorm van slow cooking. Tajines zijn gesloten zodat het vocht niet weg kan. Daardoor wordt alles botermals en blijven de smaken uit de groenten (en vlees of vis) optimaal behouden.  Bovendien is een tajine een geinige eye-catcher voor in je keuken!

Heel goede tips vind je hier. Nog geen tajine? Hier moet je op letten bij aanschaf. (#nospon, gewoon handig)

De vistajine opbouwen

Je kunt in plaats van een vistajine ook een vegetarische variant maken, of de vis juist vervangen door vlees of kip. Vlees wel eerst even aanbraden. Je stapelt de ingrediënten in de schaal op, daarbij is de algemene regel voor de opbouw als volgt: onderin leg je de ingrediënten die het langst nodig hebben om te garen en bovenop de groente die minder lang hoeft en vis helemaal bovenop. Verder is het aan de kok, lekker experimenteren en spelen met kruiden is ook toegestaan!

De prachtige onderzetter op de foto’s is trouwens een souvenir uit Zwitserland We kochten hem bij een organisatie voor mensen met een beperking: HPV in Rorschach. Daarmee steunden we gelijk de makers van al die mooie dingen.

Klik voor vergrotingen

Zo maak je de Vistajine met groente

Laat je het even weten als je dit gemaakt hebt? Dat kan in de reacties onderaan of op onze Facebookpagina, Twitter en Pinterest. Altijd leuk & alvast dank!


Bestel een van onze kookboeken in alle reguliere boekhandels (NL en België) of online winkels, zoals Libris, AKO, Bruna of Bol.com!

Gewoon Koolhydraatarm (nieuw!) of Lekker & makkelijk Koolhydraatarm

Gewoon-Koolhydraatarm-Kookoek

Tajine met vis en groente, lekker kruidig


tajine met vis en groente, klaar om te serveren

Door Anna-Karina Geplaatst augustus 13, 2017

  • Aantal of hoeveelheid: 4 porties
  • Koolhydraten: ca. 8 gr khd pp (4 porties uit recept)
  • Voorbereiding: 30 minuten
  • Kooktijd: 2 uren 0 min
  • Klaar in: 2 uren 30 minuten

Kruidige Tajine met vis en groente, alle groenten zijn boterzacht en de vis is mooi mals. Spelen met andere ingrediënten beslist aan te raden!

Ingrediënten

Bereiding

  1. Laat de visfilets op kamertemperatuur komen.

    Verwarm de tajine op laag vuur met een scheutje olie erin. Snijd de sjalotjes in ringen en bak ze langzaam aan in de olie.
  2. Snijd ondertussen de knolselderij, venkel en wortel in stoere stukken. Snijd de bleekselderij in elleboogjes. Leg -in deze volgorde- de knolselderij, wortel, bleekselderij en venkel op de uien. Giet de hete bouillon erover.
  3. Meng in een kommetje de knoflook, dille, komijn, paprikapoeder en chilipoeder met een paar druppels olie. Wrijf de visfilets in met het kruidenmengsel.
  4. Leg de zalm (of andere vis) bovenop de groente. Doe deksel erop en laat 1,5 -2 uur zachtjes stoven op laag vuur.
  5. Serveer er bloemkoolrijst of een kleine salade bij als je wilt.

© KoolhydraatarmRecept.nl
Lees meer over Auteursrecht op internet


Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

19 reacties op “Tajine met vis en groente, lekker kruidig”

Ken je onze Facebook pagina al?facebook-koolhydraatarmreceptLike

 

225 Shares
Share121
Pin104
Tweet