Tabel amandemeel 8


Amandelmeel is ideaal voor het bakken tot 180°C, het is licht verteerbaar en koolhydraatarm. Amandelen zijn een bron van goede vetten en hoogwaardige proteïnen. Er zijn heel veel verschillende merken en soorten amandelmeel, met een heel groot verschil in koolhydraten. Opgegeven waardes variëren van onder de 5 tot boven de 20 gram koolhydraten per 100 gram. En sommige etiketten kunnen niet kloppen, omdat de opgegeven waardes boven de 100 gram uitkomen. Veel onduidelijk dus.

Koolhydraten in amandelmeel

Daarom willen we iedereen graag op het hart drukken om goed de verpakking te raadplegen. Sommig amandelmeel is ‘ontvet’ en bakken dus wat droger dan de vette soorten. Koopmans brengt zelfrijzend amandelmeel op de markt waar doodleuk rijstemeel inzit. Het bevat 32 gr. koolhydraten. Wees dus gewaarschuwd. 

Enkele veel gebruikte merken hebben we in een tabel gezet (nov. 2017). Wij hebben aan verschillende (online) winkels gevraagd waardoor die verschillen komen. Amandelmeel is een ‘levend’ product en kan volgens de producenten écht enorm verschillen in voedingswaardes. Het laatste antwoord (19 december 2017) komt van Body & Fit. Zie hieronder.

***Amandelmeel Body&Fit = 4,63 gram koolhydraten per 100 gram***
Antwoord van Body & Fit, Anjo, 19 dec 10:38uur:
“Beste Hans,

Naar aanleiding van ons eerder contact stuur ik je deze mail over het verschil tussen bruin en wit amandelmeel qua koolhydraten.

Excuses dat er zoveel tijd overheen is gegaan. Wij hebben het amandelmeel wit op meerdere componenten laten analyseren, het koolhydraat gehalte valt binnen de norm. Daarnaast hebben wij de vragen neergelegd bij leverancier van het amandelmeel bruin. Die heeft ons voorzien van een nieuwe specificatie. Deze specificaties kun je vinden in de bijlage. Ook de leverancier van het amandelmeel bruin geeft aan dat er van nature grote verschillen zijn.

De vele vragen hierover hebben ons doen besluiten om het product in te kopen bij een andere leverancier, waardoor het koolhydraat gehalte vanaf de volgende productie lager zal zijn. We zullen dus een nieuwe amandelmeel krijgen met ongeveer hetzelfde koolhydraat gehalte als de amandelmeel wit.

Wij hopen dat dit hiermee de onduidelijkheden met betrekking tot de koolhydraten wat meer wegneemt, mochten er nog vragen zijn dan horen we dat uiteraard graag!”
BIJLAGE volledige voedingswaarden nieuwe leverancier Amandelmeel (bruin) Body & Fit:

voedingswaarde amandelmeel

 Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

8 gedachten over “Tabel amandemeel

 • Anita

  Al eens gekeken op de site van het voedingscentrum? (http://www.voedingscentrum.nl/encyclopedie/wet-voedselinformatie.aspx)
  Daar staat sowieso aangegeven wat op verpakkingen MOET staan, maar er zitten dus ook ingrediënten in die niet vermeld hoeven te worden en waardoor je dus niet op die 100 gram uitkomt :)(https://webshop.voedingscentrum.nl/pdf/Etiketwijzer.pdf) Waarom er bij een aantal je er zelfs overheen komt? dat is en blijft een vraag…
  Wellicht helpt deze info je een stapje verder 😉

  • Anna-Karina Bericht auteur

   Ja die ken ik. Inderdaad dat men eronder blijft vind ik niet vreemd. Wel dat er méér in zit 😉 En als je dan bedenkt dat bij de meeste amandelmelen zo’n 10% van het gewicht niet benoemd wordt is het wel een erg groot verschil in waardes! Daarom ga ik nog niet alle recepten aanpassen als het allemaal zo onduidelijk is. Er klopt soms geen hout van de etikettering.

 • A.J. Roke

  Hallo Anna-Karina. Ik maak al geruime tijd dankbaar gebruik van je heerlijke recepten. Dat even vooraf. Ik mis in je tabel het amandelmeel van Bio+. Dit amandelmeel vind ik echt een aanrader. Het bevat volgens de voedingswaarde op de verpakking slechts 2,5 gram koolhydraten per 100 gr. De overige waarden zijn: vetten: 58,61; vezels: 12,07; eiwitten 20,49 en zout 0,01. Ik koop het amandelmeel altijd bij de Plus.
  Vriendelijke groet
  Bert Roke

  • Anna-Karina Bericht auteur

   Hoi Bert,

   Mijn idee was zeker niet dat de tabel volledig zou zijn.

   Met de gemiddelde opgegeven waardes is 2,5 khd wel heel erg vreemd laag? Dat moet dan een heel bijzonder soort amandel zijn denk ik. Eerlijk gezegd denk ik dat er een fout staat op het etiket. Ook als ik die waardes optel (per 100 gram) kom ik boven de 100 gram uit, dat is dan nog zonder ‘vocht’. Dat kan nooit natuurlijk. Welkom in het oerwoud van voedingswaarden.

   Misschien kun je eens navragen bij de Plus of bij BIO+ wat hun verklaring daarvoor is? Helaas ontbreekt ons de tijd om bij elk merk navraag te doen.

  • Anna-Karina Bericht auteur

   Reactie van Bert via mail. Navraag bij Bio+ levert deze reactie op:
   Beste meneer Roke,
   Hartelijk dank voor uw E-mail en oplettendheid.
   De meel is opnieuw geanalyseerd en de correcte waarden zijn als volgt.
   Door de verschillende oogst kunnen waarden wel variëren:
   Energie: 2586 kJ / 618 Kcal per 110 g
   Koolhydraten: 10,9 g
   – waarvan suiker: 4,76 g
   Vet: 53,8 g
   – waarvan verzadigd: 8,53 g
   Eiwit: 28 g
   Vezels: 10,8 g
   Zout: 0,0268 g
   Bij de nieuwe verpakkingsrun zullen deze waardes op de verpakking vermeld worden.
   Als dank willen wij u graag een presentje toesturen, graag ontvangen wij hiervoor uw adres gegevens.
   Met vriendelijke groet,
   Marjolein Klopman
   Medewerker binnendienst Bio+

 • Jet Visser

  Notenshop, heeft een geroosterd amandelmeel: vet-52, Koolhydraten-6, vezel-?, eiwit-19.5
  Hiermee kun je erg goed bakken en is naar mijn mening beter dan de gewone amandelmeel, is niet korrelig maar net zo egaal als een normale cakemix
  Met vriendelijke groet Jet