Tabel amandemeel

Amandelmeel is ideaal voor het bakken (hetelucht) tot 180°C, het is licht verteerbaar en koolhydraatarm. Amandelen zijn een bron van goede vetten en hoogwaardige proteïnen. Er zijn heel veel verschillende merken en soorten amandelmeel, met allemaal een verschillend gehalte aan koolhydraten. Opgegeven waardes variëren van minder dan 5 tot boven de 20 gram koolhydraten per 100 gram. En sommige etiketten kunnen niet kloppen, omdat de opgegeven waardes opgeteld al ruim boven die 100 gram uitkomen. Veel onduidelijk dus.

Advertentie

Koolhydraten in amandelmeel

Daarom willen we iedereen graag op het hart drukken om goed de verpakking te bestuderen. Sommige amandelmeel is ‘ontvet’ en bakken dus wat droger dan de vette soorten. Koopmans brengt zelfrijzend amandelmeel op de markt waar doodleuk rijstemeel inzit. Het bevat 32 gr. koolhydraten per 100 gram (veel te veel). Wees dus gewaarschuwd. 

Diverse-merken-amandelmeel-koolhydraten

< *klik*

Enkele veel gebruikte merken hebben we in een tabel gezet (nov. 2017). Wij hebben aan verschillende (online) winkels gevraagd waardoor die verschillen komen. Amandelmeel is een ‘levend’ product en kan volgens de producenten écht enorm verschillen in voedingswaardes. En dus ook per periode worden er andere waardes gegeven!

Pit & Pit bevat nu (2019 – jan 2020) opeens 4,3 gr khd https://www.pit-pit.com/amandelmeel.html
*was in 2017, zie overzicht, 18,7 gr khd per 100 gr?

Het antwoord van Body & Fit.

***Amandelmeel Body&Fit = 4,63 gram koolhydraten per 100 gram***
Antwoord van Body & Fit, Anjo, 19 dec 2017 10:38uur:
“Beste Hans,

Naar aanleiding van ons eerder contact stuur ik je deze mail over het verschil tussen bruin en wit amandelmeel qua koolhydraten.

Excuses dat er zoveel tijd overheen is gegaan. Wij hebben het amandelmeel wit op meerdere componenten laten analyseren, het koolhydraat gehalte valt binnen de norm. Daarnaast hebben wij de vragen neergelegd bij leverancier van het amandelmeel bruin. Die heeft ons voorzien van een nieuwe specificatie. Deze specificaties kun je vinden in de bijlage. Ook de leverancier van het amandelmeel bruin geeft aan dat er van nature grote verschillen zijn.

De vele vragen hierover hebben ons doen besluiten om het product in te kopen bij een andere leverancier, waardoor het koolhydraat gehalte vanaf de volgende productie lager zal zijn. We zullen dus een nieuwe amandelmeel krijgen met ongeveer hetzelfde koolhydraat gehalte als de amandelmeel wit.

Wij hopen dat dit hiermee de onduidelijkheden met betrekking tot de koolhydraten wat meer wegneemt, mochten er nog vragen zijn dan horen we dat uiteraard graag!”
BIJLAGE volledige voedingswaarden nieuwe leverancier Amandelmeel (bruin) Body & Fit:

voedingswaarde amandelmeel

Trefwoorden

15 gedachten over “Tabel amandemeel”

 1. Beste Anna-Karina en Hans,
  Ik haal ontzettend veel inspiratie uit jullie site en boeken, nu ik wil ook graag proberen de broodjes (vervangers) te maken. alleen een klein probleempje; ik kan niet tegen amandelen… (meel) met wat kan ik amandelmeel vervangen?

 2. Hallo Anna-Karina en Hans,
  Voor de zoveelste keer jullie informatie gelezen over de koolhydraten in amandelmeel. Ongelooflijk hoeveel verschillende aantallen er zijn. Ik lees hier ook iets over geroosterd amandelmeel.
  Weet jij hier meer van? Is dit inderdaad zo te gebruiken ? De notenshop verkoopt dit en er zouden 6 khd per 100 gr in zitten. Volgens mij is de amandelmeel van Pit en Pit nog de beste qua prijs (als je 1500 gram koopt kost hij €16,99 ( = € 1.13 per 100 gram) en koolhydraten 4,3. Is dat ook jouw conclusie? Ik vind het een enorm gegoochel met prijzen. De Ekoplaza verkoopt hem voor €7,99 voor 400 gram dat is dus €1,99 per 100 gram!!! En khd 8,8 per 100 gram. Je wordt er tureluurs van

   1. Waar koop jij het zelf dan?
    Ik moet nieuwe amandelmeel hebben maar weet nu even niet waar ik dat moet halen!

 3. Het amandelmeel van de plus zou 2,5 gr kh per 100 gr bevatten. Kan dit kloppen?

 4. Al eens gekeken op de site van het voedingscentrum? (http://www.voedingscentrum.nl/encyclopedie/wet-voedselinformatie.aspx)
  Daar staat sowieso aangegeven wat op verpakkingen MOET staan, maar er zitten dus ook ingrediënten in die niet vermeld hoeven te worden en waardoor je dus niet op die 100 gram uitkomt :)(https://webshop.voedingscentrum.nl/pdf/Etiketwijzer.pdf) Waarom er bij een aantal je er zelfs overheen komt? dat is en blijft een vraag…
  Wellicht helpt deze info je een stapje verder 😉

  1. Ja die ken ik. Inderdaad dat men eronder blijft vind ik niet vreemd. Wel dat er méér in zit 😉 En als je dan bedenkt dat bij de meeste amandelmelen zo’n 10% van het gewicht niet benoemd wordt is het wel een erg groot verschil in waardes! Daarom ga ik nog niet alle recepten aanpassen als het allemaal zo onduidelijk is. Er klopt soms geen hout van de etikettering.

 5. Hallo Anna-Karina. Ik maak al geruime tijd dankbaar gebruik van je heerlijke recepten. Dat even vooraf. Ik mis in je tabel het amandelmeel van Bio+. Dit amandelmeel vind ik echt een aanrader. Het bevat volgens de voedingswaarde op de verpakking slechts 2,5 gram koolhydraten per 100 gr. De overige waarden zijn: vetten: 58,61; vezels: 12,07; eiwitten 20,49 en zout 0,01. Ik koop het amandelmeel altijd bij de Plus.
  Vriendelijke groet
  Bert Roke

  1. Hoi Bert,

   Mijn idee was zeker niet dat de tabel volledig zou zijn.

   Met de gemiddelde opgegeven waardes is 2,5 khd wel heel erg vreemd laag? Dat moet dan een heel bijzonder soort amandel zijn denk ik. Eerlijk gezegd denk ik dat er een fout staat op het etiket. Ook als ik die waardes optel (per 100 gram) kom ik boven de 100 gram uit, dat is dan nog zonder ‘vocht’. Dat kan nooit natuurlijk. Welkom in het oerwoud van voedingswaarden.

   Misschien kun je eens navragen bij de Plus of bij BIO+ wat hun verklaring daarvoor is? Helaas ontbreekt ons de tijd om bij elk merk navraag te doen.

  2. Reactie van Bert via mail. Navraag bij Bio+ levert deze reactie op:
   Beste meneer Roke,
   Hartelijk dank voor uw E-mail en oplettendheid.
   De meel is opnieuw geanalyseerd en de correcte waarden zijn als volgt.
   Door de verschillende oogst kunnen waarden wel variëren:
   Energie: 2586 kJ / 618 Kcal per 110 g
   Koolhydraten: 10,9 g
   – waarvan suiker: 4,76 g
   Vet: 53,8 g
   – waarvan verzadigd: 8,53 g
   Eiwit: 28 g
   Vezels: 10,8 g
   Zout: 0,0268 g
   Bij de nieuwe verpakkingsrun zullen deze waardes op de verpakking vermeld worden.
   Als dank willen wij u graag een presentje toesturen, graag ontvangen wij hiervoor uw adres gegevens.
   Met vriendelijke groet,
   Marjolein Klopman
   Medewerker binnendienst Bio+

 6. Notenshop, heeft een geroosterd amandelmeel: vet-52, Koolhydraten-6, vezel-?, eiwit-19.5
  Hiermee kun je erg goed bakken en is naar mijn mening beter dan de gewone amandelmeel, is niet korrelig maar net zo egaal als een normale cakemix
  Met vriendelijke groet Jet

  1. Ik heb die ook net besteld, ben benieuwd. In ieder geval is deze erg vriendelijk voor je portemonnee! l kilo voor 10,95, vanaf 3 kilo 9,50 per kilo. Bij ons in het dorp betaal ik 3,07 voor 1 ons. Ik schrok me wild, maar had het toch nodig omdat ik vanochtend de citroentaart wilde bakken. Dat wordt dan alleen wel een erg duur taartje. Dus blij met de vondst bij de notenshop!

Reacties zijn gesloten.

Scroll naar boven