Suikervrije sinterklaas koekjes

suikervrije sinterklaas koekjes

De Sint is in het land! Dus we gaan kruidige suikervrije sinterklaas koekjes bakken! Er gaat niets boven de lucht van versgebakken speculaas in huis. De koekjes zijn lekker stoer en stevig, ietsje zacht en hebben een fijne speculaassmaak. Ze bevatten 0.45 gram koolhydraten per stuk. We maken elk jaar wel weer een nieuwe lekkernij voor de sinterklaastijd. Op onze website vind je de lekkerste recepten om je pakjesavond gezellig, feestelijk én koolhydraatarm te vieren. Heerlijke  speculaasbrokken, roomborstplaat, crunchy kruidnootjes, echte pepernoten, peperkoek, speculaas muffins en zelfs gevuld speculaas. Het is nergens voor nodig om op een houtje te bijten tijdens de decembermaand!

De mop van de echte speculaasjes 

Het leek zo leuk! We hadden een mooi nieuw speculaasplankje gekocht om ‘echte speculaasjes met een patroontje’ te maken. Het deeg maken was een fluitje van een cent. Het ‘een nachtje laten rusten in de koelkast’ ging ook helemaal probleemloos. Maar het speculaasjes maken met het plankje had wat meer voeten in de aarde…

Kortom, ken je die mop van Hans en AK die speculaas koekjes gingen bakken? 🙂 Ik zal je de details van de bijna huwelijkse crisis besparen, gelukkig kunnen we tegen een stootje. (viel wel mee hoor geen zorgen) Het was ons uiteindelijk gelukt om één heel speculaasje uit de mal te krijgen, maar vraag niet hoe! Na een half uur geduldig prutsen en van alles proberen besloten we toch om van het deeg heel simpele koekjes te maken. Tenslotte moet het bij jullie ook gaan lukken! Deze koekjes zijn net zo lekker, maar een heel stuk eenvoudiger om te maken. Wees maar blij, want deze makkelijke werkwijze scheelt je een boel stress.

Oja… het mooie is: als je zelf handig bent met een speculaasplankje, dan maak je wel echte speculaasjes.  Hoe dan ook, veel plezier met onze makkelijke suikervrije sinterklaas koekjes!

Extra leuk met een liedje

In mijn (nogal uitgebreide) muziekverzameling bevinden zich ook de nodige Sinterklaas- en kerst-cd’s. AK lacht me uit als ik hartje zomer thuiskom met een kerst-cd van de kringloop voor € 0,50. Er worden elk jaar talloze nieuwe kerstliederen uitgebracht. Wat sinterklaasliedjes betreft is de spoeling dunner. Waarschijnlijk het oudste sinterklaasliedje is Zie de maan schijnt door de bomen. Het dateert uit 1843 en is geschreven door de Amsterdamse arts Jan Pieter Heije. Kenden jullie die twee laatste coupletten?  De bangmakerij vierde nog hoogtij…

Zie de maan schijnt door de bomen,
makkers staakt uw wild geraas.
’t Heerlijk avondje is gekomen,
’t avondje van Sinterklaas.

Vol verwachting klopt ons hart,
wie de koek krijgt, wie de gard.
Vol verwachting klopt ons hart,
wie de koek krijgt, wie de gard.

O, wat pret zal ’t zijn te spelen
met die bonte harlekijn.
Eerlijk zullen we alles delen:
suikergoed en marsepein.

Maar, o wee, o bitt’re smart.
kregen wij voor koek een gard.
Maar, o wee, wat bitt’re smart
kregen wij voor koek een gard!

Maar ik vrees niet dat wij klagen;
vader, moeder zijn zo goed!
Al was het heus niet alle dagen,
meestal waren wij toch zoet.

Wees niet bang met kloppend hart;
‘k wed je krijgt geen enk’le gard.
Wees niet bang met kloppend hart;
‘k wed je krijgt geen enk’le gard!

Ik hoop dat jullie het lekker vinden!
♥ Zoek meer koolhydraatarme & keto recepten met onze receptenzoeker, ons jaararchief of bekijk deze suggesties:

suikervrije sinterklaas koekjes
suikervrije speculaasjes

Zo maak je Suikervrije sinterklaas koekjes

Wat vind jij hiervan?

Geef de recepten sterren!

Heb je vragen over het koolhydraatarm dieet of keto leefstijl?
Stuur een e-mail of ga naar onze Facebookpagina, Pinterest of Instagram
Een leuke foto showen? Tag ons op de socials met #KoolhydraatarmRecept


suikervrije sinterklaas koekjes

Suikervrije sinterklaas koekjes

Morgen komt de Sint met heel veel Pietjes aan in Nederland! Dus we gaan alvast voorbereidingen treffen voor kruidige suikervrije sinterklaas koekjes.
4.67 van 3 stemmen
Voorbereidingstijd 15 min
Bereidingstijd 20 min
Totale tijd 35 min

Voedingswaarde

Per koekje
kcal 80.75 koolhydraten 0.45 geiwitten 2.36 gvetten 7.47 gvezels 0.97 g
Hoeveelheid (aan te passen)22 koekjes

(testfunctie, werkt nog niet op alle apparaten/browsers)

Ingrediënten

GARNEREN

Klik op de ingrediënten voor info over voedingswaarden, vervangtips en/of verkooppunten. HANDIG!

Bereiden
 

  • Verwarm de roomboter op laag vuur.
  • Maal het lijnzaad met de zoetstof tot meel met een koffie- of notenmolentje of gebruik een staafmixer en meng dit in een kom met het amandelmeel, speculaaskruiden en een snuf zout.
  • Splits het ei. Mengde droge bestanddelen met het eiwit en de zachte boter tot een deeg. (Het eigeel gebruik je later om de koekjes mee te bestrijken). Laat het deeg in folie een nachtje rusten in de koelkast, zo krijg je de beste smaak en structuur.
  • Verwarm de heteluchtoven op 160 °C en bekleed de bakplaat met (herbruikbaar) bakpapier.
  • Kneed het koude deeg kort door. Rol het deeg uit tot een dikte van 0,5 cm. Steek er koekjes uit. Of rol balletjes en druk deze plat. Je maakt 22 koekjes. Leg de koekjes op de beklede bakplaat.
  • Bestrooi de koekjes met amandelschaafsel en bestrijk met losgeklopt eigeel. Bak de koekjes in 20 minuten gaar. De precieze tijd hangt af van de dikte van jouw koekjes. De specerijen in het deeg kunnen snel verbranden en een bittere smaak geven, dus goed in de gaten houden hoe het in jouw oven uitpakt.
  • Laat de suikervrije sinterklaaskoekjes helemaal afkoelen.

© Uitgeverij Boekdelen KoolhydraatarmRecept.nl Alle rechten voorbehouden. Teksten en recepten van blogs en/of afbeeldingen mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen. Lees meer over Auteursrecht op internet

Heeft het gesmaakt? Vertel!Stuur ons een e-mail, of tag ons op de socials met #koolhydraatarmrecept

Klik op de titels, bekijk de inkijkexemplaren en lees er alles over!

Onze 3 bestsellende kookboeken!

(die eerste is koolhydraatarm kookboek van het jaar 2021)

Lekker & makkelijk Koolhydraatarm, ISBN 9789082659801
Gewoon Koolhydraatarm, met 4 weekmenu’s – ISBN 9789082659818
Verrukkelijk Koolhydraatarm, met 4 weekmenu’s – ISBN 9789082659870

Kookboek bestellen?

Al onze kookboeken worden in eigen beheer uitgegeven via Hans zijn eigen Uitgeverij Boekdelen. Daarnaast zijn ze ook gewoon te koop via de reguliere boekhandels in Nederland en België. Steun bij voorkeur je lokale boekhandel! Mochten die het niet op voorraad hebben kunnen ze het altijd (gratis) voor je bestellen. Ook in online winkels kun je onze boeken bestellen. Bijvoorbeeld via Bazarow.com,  Libris Bookspot of Bruna, verzenden is overal gratis! In België zijn de boeken te koop via o.a. de Standaard Boekhandels. Natuurlijk staan de boeken ook bij Bol.com in de etalage. 

Draag je ons een warm hart toe en wil je ons heel direct steunen? Of wil je het boek cadeau geven en/of laten signeren dan kun je het het best bestellen via ons eigen Boekdelen winkeltje op Boekdelen.com:


16 gedachten over “Suikervrije sinterklaas koekjes”

  1. Heeft iemand een zoete vervanger voor stevia of andere zoetstof? Is appelstroop of ahornsiroop mogelijk?

    Alvast bedankt.

  2. Ze zijn geweldig goed gelukt. De smaak van stevia viel mij tegen. Is beter om de mengen met andere suikervervanger. Ze zijn ietsje taai, maar is prima.

  3. uiteraard hebben we hier uit volle borst meegezongen, de laatste twee coupletten kenden wij hier niet…

  4. Het deeg voor de speculaaskoekjes staat sinds vanmiddag ca. 14.00 uur in de koelkast!
    Mijn vraag is moet ik dit afdekken en wanneer kan ik beginnen met bakken?

  5. Lekker geworden! Ik heb ze met een deel kokosbloesemsuiker gemaakt (niet koolhydraatvrij, maar wel laag glykemische index). Vooral niet te lang in de oven laten!

  6. Ik heb het deeg gemaakt , ligt nu te rusten in de koelkast , het was wel heel erg plakkerig (teveel roomboter?), dus ik hoop dat dat goedkomt na een nacht…morgen laat ik weten hoe ze smaken , en of t inderdaad goedgekomen is

    1. Ik had er een beetje kokosmeel bij gedaan tegen de plakkerigheid. Dat ging prima. Deeg maar 1 uur in de koelkast gelaten. Prima resultaat!

    2. Het laten rusten heeft wel geholpen , al was het wel iets plakkeriger dan het deeg van de crunchies bv , maarrrrrrrrrrrrrrrrr veellllllllll en veellll lekkerder… mn dochter kon er niet vanaf blijven , dit is dus echt een blijvertje …

Reacties zijn gesloten.

Scroll naar boven