De Sint is in het land! Dus we gaan kruidige suikervrije sinterklaas koekjes bakken! Er gaat niets boven de lucht van versgebakken speculaas in huis. De koekjes zijn lekker stoer en stevig, ietsje zacht en hebben een fijne speculaassmaak. Ze bevatten 0.45 gram koolhydraten per stuk. We maken elk jaar wel weer een nieuwe lekkernij voor de sinterklaastijd. Op onze website vind je de lekkerste recepten om je pakjesavond gezellig, feestelijk én koolhydraatarm te vieren. Heerlijke speculaasbrokken, roomborstplaat, crunchy kruidnootjes, echte pepernoten, peperkoek, speculaas muffins en zelfs gevuld speculaas. Het is nergens voor nodig om op een houtje te bijten tijdens de decembermaand!
De mop van de echte speculaasjes
Het leek zo leuk! We hadden een mooi nieuw speculaasplankje gekocht om ‘echte speculaasjes met een patroontje’ te maken. Het deeg maken was een fluitje van een cent. Het ‘een nachtje laten rusten in de koelkast’ ging ook helemaal probleemloos. Maar het speculaasjes maken met het plankje had wat meer voeten in de aarde…
Kortom, ken je die mop van Hans en AK die speculaas koekjes gingen bakken? 🙂 Ik zal je de details van de bijna huwelijkse crisis besparen, gelukkig kunnen we tegen een stootje. (viel wel mee hoor geen zorgen) Het was ons uiteindelijk gelukt om één heel speculaasje uit de mal te krijgen, maar vraag niet hoe! Na een half uur geduldig prutsen en van alles proberen besloten we toch om van het deeg heel simpele koekjes te maken. Tenslotte moet het bij jullie ook gaan lukken! Deze koekjes zijn net zo lekker, maar een heel stuk eenvoudiger om te maken. Wees maar blij, want deze makkelijke werkwijze scheelt je een boel stress.
Oja… het mooie is: als je zelf handig bent met een speculaasplankje, dan maak je wel echte speculaasjes. Hoe dan ook, veel plezier met onze makkelijke suikervrije sinterklaas koekjes!
Extra leuk met een liedje
In mijn (nogal uitgebreide) muziekverzameling bevinden zich ook de nodige Sinterklaas- en kerst-cd’s. AK lacht me uit als ik hartje zomer thuiskom met een kerst-cd van de kringloop voor € 0,50. Er worden elk jaar talloze nieuwe kerstliederen uitgebracht. Wat sinterklaasliedjes betreft is de spoeling dunner. Waarschijnlijk het oudste sinterklaasliedje is Zie de maan schijnt door de bomen. Het dateert uit 1843 en is geschreven door de Amsterdamse arts Jan Pieter Heije. Kenden jullie die twee laatste coupletten? De bangmakerij vierde nog hoogtij…
Zie de maan schijnt door de bomen,
makkers staakt uw wild geraas.
’t Heerlijk avondje is gekomen,
’t avondje van Sinterklaas.
Vol verwachting klopt ons hart,
wie de koek krijgt, wie de gard.
Vol verwachting klopt ons hart,
wie de koek krijgt, wie de gard.
O, wat pret zal ’t zijn te spelen
met die bonte harlekijn.
Eerlijk zullen we alles delen:
suikergoed en marsepein.
Maar, o wee, o bitt’re smart.
kregen wij voor koek een gard.
Maar, o wee, wat bitt’re smart
kregen wij voor koek een gard!
Maar ik vrees niet dat wij klagen;
vader, moeder zijn zo goed!
Al was het heus niet alle dagen,
meestal waren wij toch zoet.
Wees niet bang met kloppend hart;
‘k wed je krijgt geen enk’le gard.
Wees niet bang met kloppend hart;
‘k wed je krijgt geen enk’le gard!
Er staan genoeg koolhydraatarme/keto weekmenu’s online om 2 jaar lang lekker gevarieerd te eten. Of maak je eigen keus uit de ruim 1100 gratis recepten. We wensen jullie heel veel eetplezier!
Nog zo’n lekker koolhydraatarm recept?
♥ Zoek meer koolhydraatarme & keto recepten met onze receptenzoeker, ons jaararchief of bekijk deze suggesties:


Zo maak je Suikervrije sinterklaas koekjes
Wat vind jij hiervan?
Geef de recepten sterren!
Of reageer via onze Facebookpagina, Pinterest of Instagram
Een leuke foto showen? Tag ons op de socials met #KoolhydraatarmRecept
Suikervrije sinterklaas koekjes
Voedingswaarde
(testfunctie, werkt nog niet op alle apparaten/browsers)
Ingrediënten
- 80 g roomboter
- 20 g lijnzaad, blond
- 30 g Steviala ery bronze, of andere korrelzoetstof geschikt voor bakken
- 150 g amandelmeel
- 1 el koek- of speculaaskruiden
- snufje zout
- 1 ei-eiwit, dooier gebruiken om te bestrijken
GARNEREN
- 1 el amandelschaafsel
- 1 eidooier, losgeklopt, om mee te bestrijken
Klik op de ingrediënten voor info over voedingswaarden, vervangtips en/of verkooppunten. HANDIG!
Bereiden
- Verwarm de roomboter op laag vuur.
- Maal het lijnzaad met de zoetstof tot meel met een koffie- of notenmolentje of gebruik een staafmixer en meng dit in een kom met het amandelmeel, speculaaskruiden en een snuf zout.
- Splits het ei. Mengde droge bestanddelen met het eiwit en de zachte boter tot een deeg. (Het eigeel gebruik je later om de koekjes mee te bestrijken). Laat het deeg in folie een nachtje rusten in de koelkast, zo krijg je de beste smaak en structuur.
- Verwarm de heteluchtoven op 160 °C en bekleed de bakplaat met (herbruikbaar) bakpapier.
- Kneed het koude deeg kort door. Rol het deeg uit tot een dikte van 0,5 cm. Steek er koekjes uit. Of rol balletjes en druk deze plat. Je maakt 22 koekjes. Leg de koekjes op de beklede bakplaat.
- Bestrooi de koekjes met amandelschaafsel en bestrijk met losgeklopt eigeel. Bak de koekjes in 20 minuten gaar. De precieze tijd hangt af van de dikte van jouw koekjes. De specerijen in het deeg kunnen snel verbranden en een bittere smaak geven, dus goed in de gaten houden hoe het in jouw oven uitpakt.
- Laat de suikervrije sinterklaaskoekjes helemaal afkoelen.
© Uitgeverij Boekdelen – KoolhydraatarmRecept.nl Alle rechten voorbehouden. Teksten en recepten van blogs en/of afbeeldingen mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen. Lees meer over Auteursrecht op internet
in wat voor soort folie moetdit in de koelkast. Aluminiumfolie of huishoudfolie?
Ik gebruik eigenlijk bijna nooit aluminium om dingen in te bewaren, hooguit om iets af te dekken in de oven bv. Zoals je ook kunt zien op de foto heb ik er huishoudfolie omheen gedaan.
Heeft iemand een zoete vervanger voor stevia of andere zoetstof? Is appelstroop of ahornsiroop mogelijk?
Alvast bedankt.
Als je koolhydraatarm wilt is dat allemaal geen optie. Lees ook ons artikel over suiker vervangen maar eens…
Goed gelukt en heerlijk van smaak. Ik ga ze vaker maken.
Ze zijn geweldig goed gelukt. De smaak van stevia viel mij tegen. Is beter om de mengen met andere suikervervanger. Ze zijn ietsje taai, maar is prima.
De Ery-Bronze die wij gebruiken is gemengd met andere zoetstof en heeft een heerlijke iets karamelachtige smaak! Dat ze taai zijn, zou ook door de soort zoetstof kunnen komen.
uiteraard hebben we hier uit volle borst meegezongen, de laatste twee coupletten kenden wij hier niet…
Leuk! Dan heb je wat geleerd. Hoewel ze erg ouderwets zijn 😉
Het deeg voor de speculaaskoekjes staat sinds vanmiddag ca. 14.00 uur in de koelkast!
Mijn vraag is moet ik dit afdekken en wanneer kan ik beginnen met bakken?
Je kunt gelijk beginnen met bakken maar een nachte afgedekt latyen rusten in de koelkast is gewoon lekkerder en komt de structuur ten goede Rola.
Lekker geworden! Ik heb ze met een deel kokosbloesemsuiker gemaakt (niet koolhydraatvrij, maar wel laag glykemische index). Vooral niet te lang in de oven laten!
Ik heb het deeg gemaakt , ligt nu te rusten in de koelkast , het was wel heel erg plakkerig (teveel roomboter?), dus ik hoop dat dat goedkomt na een nacht…morgen laat ik weten hoe ze smaken , en of t inderdaad goedgekomen is
Ik had er een beetje kokosmeel bij gedaan tegen de plakkerigheid. Dat ging prima. Deeg maar 1 uur in de koelkast gelaten. Prima resultaat!
Het laten rusten heeft wel geholpen , al was het wel iets plakkeriger dan het deeg van de crunchies bv , maarrrrrrrrrrrrrrrrr veellllllllll en veellll lekkerder… mn dochter kon er niet vanaf blijven , dit is dus echt een blijvertje …
Ik ga ze zeker proberen.