suikervrije pavlova

Suikervrije pavlova, licht en luchtig!

Deze suikervrije pavlova is koolhydraatarm en overheerlijk met een heerlijke vanilleroom-vulling en vers fruit. Op zich is het helemaal niet veel werk en ook niet moeilijk om te maken, als je mijn tips ter harte neemt. Je moet wel even wat tijd vrij maken want het drogen en afkoelen duurt bij elkaar wel twee uur. Maar verder is-ie helemaal zoals een pavlova hoort te zijn: stevig van buiten en chewy van binnen! Uit het recept kun je 10 punten snijden, die bevatten dan elk slechts 1.78 gram koolhydraten.

Advertentie

Pavlova

Deze koolhydraatarme Pavlova is een taart gebaseerd op meringue. De taart is genoemd naar de Russische balletdanseres Anna Pavlova. Het dessert zou namelijk gemaakt zijn ter ere van deze danseres. En wel tijdens een van haar tournees door Australië en Nieuw-Zeeland in de jaren 20 van de vorige eeuw. Omdat pavlova eenvoudig te maken is, wordt het nu vaak geserveerd tijdens  feestdagen.  

Meringue of pavlova?

Wat zijn de verschillen tussen pavlova en meringue eigenlijk? Simpel gezegd is pavlova nog een beetje vochtig van binnen en meringue is door en door droog gebakken. Officieel gaat er maizena en azijn door de stijf geslagen eiwitten van de pavlova. Dat heb ik achterwege gelaten vanwege de koolhydraten. Immers, zonder maizena gaat het ook prima. Om de stabiliteit van de eiwitten te bevorderen heb ik wel wat citroensap toegevoegd aan onze suikervrije pavlova.   

Variatietips

Niet alleen met de vulling van de suikervrije pavlova kun je eindeloos variëren. Traditioneel serveer je pavlova met slagroom en een fruitvulling.  ‘Down-under’ gebruikt men kiwi natuurlijk. Maar waarom niet met bijvoorbeeld een lekkere mokkacrème, gehakte nootjes en geschaafde chocolade? Ook aan de eiwitten kun je gemakkelijk je favoriete smaken toevoegen: fruitsmaakjes, koffie, cacao, karamel. Ik heb de suikervrije pavlova gemaakt als één grote taart om te gebruiken als Paasdessert. Maar als je liever één persoonsporties maakt, spuit het schuim dan in kleine bakjes op de bakplaat. Kleine bakjes kun je ook makkelijker bewaren om de volgende dag weer (helemaal anders) te vullen. Wil je echt uitpakken? Maak dan meerdere lagen die je vervolgens opstapelt tot een spectaculair hoge suikervrije pavlova! 


Onze koolhydraatarme kookboeken!

Onze (papieren) kookboeken zijn heuse bestsellers te noemen! De boeken worden in eigen beheer uitgegeven en zijn overal te koop of te bestellen voor €23,50. Of koop er een online bij Libris Bookspot of Bruna. In België zijn de boeken te koop via o.a. de Standaard Boekhandels. Natuurlijk staan de boeken ook bij Bol.com in de etalage.

Draag je ons een warm hart toe en wil je ons heel direct steunen? Of wil je een boek cadeau geven of laten signeren dan kun je het het best bestellen via onze eigen Boekdelenwinkel:

Verrukkelijk Koolhydraatarm

ISBN 9789082659870
laatste exemplaren!

Gewoon Koolhydraatarm

ISBN 9789082659818

Lekker & Makkelijk Koolhydraatarm

ISBN 9789082659801
Kookboek van het jaar 2021
laatste exemplaren!



Nog zo’n lekker koolhydraatarm recept?

♥ Zoek meer koolhydraatarme & keto recepten met onze receptenzoeker, ons jaararchief of bekijk deze suggesties:

Zo maak je suikervrije pavlova

Wat vind jij hiervan?

Geef de recepten sterren!

Heb je vragen over het koolhydraatarm dieet of keto leefstijl? Stuur een e-mail of ga naar onze Facebookpagina, Pinterest of Instagram

Een leuke foto showen? Tag ons op de socials met #KoolhydraatarmRecept


suikervrije pavlova

Suikervrije pavlova, licht en luchtig!

Deze overheerlijke lichte en luchtige suikervrije pavlova is koolhydraatarm met een heerlijke vanilleroom-vulling en vers fruit.
5 van 3 stemmen
Ook in Gewoon Koolhydraatarm, blz. 207
Voorbereidingstijd 20 minuten
Bereidingstijd 1 uur 30 minuten
Afkoelen in de oven 30 minuten
Totale tijd 2 uur 20 minuten

Voedingswaarde

Per punt (bij 10 punten)
kcal 123.4 koolhydraten 1.78 geiwitten 3.52 gvetten 11.31 gvezels 0.21 g
Hoeveelheid (aan te passen)10 punten

(testfunctie, werkt nog niet op alle apparaten/browsers)

Ingrediënten

Bodem

Vanilleroom-vulling

Topping

Klik op de ingrediënten voor info over voedingswaarden, vervangtips en/of verkooppunten. HANDIG!

Bereiden
 

Bodem

  • Werk brandschoon en gebruik bij voorkeur een metalen kom. Maak je gardes, kom en handen schoon met wat citroensap en droog af met keukenpapier.
  • Verwarm de heteluchtoven voor op 160 °C en bekleed de bakplaat met bakpapier.
  • Mix de eiwitten, citroensap en vanille 5 minuten tot zachte pieken. Vervolgens voeg je al mixend lepel voor lepel de (poedersuikerachtige!) icing toe. Klop tot je mooie stijve en lange pieken hebt. Proef of het zoet genoeg is! Vorm het stijve eiwit met een (schone!) spatel op het beklede bakblik uit tot bodem. Of maak met een spuitzak kleine bakjes.
    suikervrije pavlova
  • Draai de heteluchtoven terug naar 100 °C en droog de pavlova 90 minuten (kleine bakjes 60 minuten). Zet de oven uit en laat de pavlova in de oven met de deur dicht 30 minuten afkoelen.

Vanilleroom-vulling

  • Klop de eidooiers samen met arrowroot en icing tot een egale massa.
  • Breng in een pan met dikke bodem de slagroom, vanille en zout al roerend met een houten lepel tegen de kook aan. Zodra het dreigt te gaan koken: vuur laag! Schep 5 lepels hete room bij de geklopte eidooiers en roer goed door. Dit heet 'familie maken', dat voorkomt dat de eidooiers gelijk gaan stollen. Schenk vervolgens de familie bij de hete room in de pan en verwarm zachtjes. Blijf roeren tot de room begint te binden tot vla.
    Eerste hulp bij schiften: vuur uit en even mixen met een mixer wil wel eens helpen.
  • Giet de vla direct over in een koude kom en leg huishoudfolie over het oppervlak om velvorming te voorkomen. Laat de vla helemaal afkoelen. Roer de roomkaas los en meng met de koude vla tot vanilleroom.

Pavlova vullen

  • De gebakken pavlova is kwetsbaar. Haal het bakpapier er voorzichtig af. Besmeer de pavlova met de vanilleroom en versier de taart met vruchtjes. Snijd er 10 punten van en serveer onmiddellijk!

© Uitgeverij Boekdelen KoolhydraatarmRecept.nl Alle rechten voorbehouden. Teksten en recepten van blogs en/of afbeeldingen mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen. Lees meer over Auteursrecht op internet

Heeft het gesmaakt? Vertel!Stuur ons een e-mail, of tag ons op de socials met #koolhydraatarmrecept



30 gedachten over “Suikervrije pavlova, licht en luchtig!”

    1. Geen idee dat kan ik niet zien hiervandaan :-D. Maar dit schuim met zoetstof wordt nooit zo hard als schuim met suiker (dat ligt niet aan het recept dat ligt aan de eigenschappen van totaal verschillende ingrediënten) Qua smaak ben je zelf de baas over het eindproduct, goed proeven en zo zoet maken als je zelf lekker vindt. (heb ik er nog maar eens extra ingezet) Ben wel benieuwd welk merk en welke vorm zoetstof je gebruikt want met vloeibaar krijg je veel taaier schuim erythritol (Greensweet icing) lijkt het best op suiker.

  1. Eerste keer gemaakt en ik moet zeggen nailed it✔️ Heb wel de helft minder roomkaas gebruikt!

  2. Voor mijn gezin merinques gemaakt met suiker, en voor mijzelf met de grensweet maar wat ontzettend jammer, mijn merinques smaakt naar bord karton, en ik heb precies de aanwijzingen gevolgd.

    1. Jammer zeg!
      Ben heel benieuwd welke zoetstof je dan gebruikt hebt. Die Greensweet icing zorgt namelijk ook voor de smaak én structuur. Als je het naar bordkarton vindt smaken is het blijkbaar niet zoet genoeg geweest. Volgende keer dus iets beter op smaak brengen.

  3. Mijn pavlova wordt maar niet hard. Ik heb hem nu 2x geprobeerd. Wat kan ik doen?? Ze liggen al zeker 6 uur in de oven om af te koelen en zijn nog steeds net spekjes.

  4. Anna Karina en Hans
    Bedankt voor de recepten. De speculaas
    Muffins waren heerlijk, de andere lekkernijen
    Ga ik zeker maken. Groetjes Ada,

  5. Heerlijk! Het recept is goed geschreven, voor een niet-ervaren bakker als ik duidelijk te volgen!

    Ik heb voor de roomkaas monchou gebruikt. Lekker fris en niet te machtig!
    De bodem was heerlijk licht, krokant van buiten en zacht van binnen. Met aardbeien en bosbessen een superheerlijke taart en niet te zoet.
    De bodem een dag van te voren gemaakt en in de oven bewaard. Vlak voor gebruik de topping en het fruit er op. Eenmaal aangekleed kan je deze heerlijkheid niet lang laten staan

    1. Wij proberen juist ook voor ‘onge-oefenden’ leuke recepten te schrijven, dus het is heel leuk om te horen Dick, dat dat gelukt is! En inderdaad, hij overleeft niet echt lang 😛

  6. De pavlova was redelijk gelukt (alhoewel aan de taaie kant maar het ging). De vulling was OK. Totdat ik er de roomkaas bij voegde: echt echt niet lekker…. En ik had het al op de taart gedaan dus wat een zonde van de room, de eidooiers en het fruit.
    Heb je geen ander ideetje voor vulling? Te ‘zwaar’ mag het ook niet zijn want dan ‘zakt’ de pavlova in.
    Hulp! Het zag er nochtans heerlijk uit.

  7. Kan je de zoetstof ook helemaal weglaten? Of is dat essentieel voor de vorm? Ik wil t maken voor iemand die veganistisch en compleet suikervrij eet..

  8. Heb hem geprobeerd te maken en ik keeeg Mn bodem niet knapperig. Het was meer piepschuim-achtig! Helaas maar het was ook maar Mn 1e keer! En smaken deed hij!!!! Iemand tips hoe is hem knapperiger krijg of waarbij verkeerd gedaan heb?

  9. Hoi Anna-Karina, vanmorgen je pavlova gemaakt. Mét greensweet icing. Goed spul overigens.
    De eerste keer is altijd een “probeerkeer” bij mij hoor.
    De bodem van eiwitten had ik iets te groot gemaakt vermoed ik.. Ik kreeg het bakpapier er absoluut niet af zonder dat de hele bodem in stukjes uiteen zou vallen. ik denk tenminste dat dat de oorzaak was. Hoe heb jij dat toch gedaan? Op de foto staat hij zo mooi op een schaal te pronken:-)
    Dus maar gesneden zo goed en kwaad als het ging op de ovenplaat. Overigens: hij was echt overheerlijk!!!

    1. Inderdaad plakte redelijk vast maar toch in z’n geheel eraf gekregen. Eerst helemaal laten afkoelen, dan ondersteboven leggen en het bakvel er langzaam en voorzichtig aftrekken. Misschien ligt dat ook aan de kwaliteit van het bakpapier?

  10. Als bindmiddel heb ik Johannesbroodpitmeel gebruikt. Dit had ik nog staan en ging prima.

    1. Wat is ‘gewone’ poederzoetstof? Het gaat erom dat kristalvorm minder goed oplost.Als je de eigenschappen van je eigen zoetstof goed kent kun je naar eigen smaak en inzicht die ook gebruiken.

  11. DC v Barneveld

    En ik gebruik druppeltjes zoetstof, kun je die ook in dit recept gebruiken?

  12. Een heel leuk recept, maar greensweeticing? Ik gebruik sukrin plus of sukrin gold of sukrin melis, hoeveel moet ik hiervan gebruiken om de greensweeticing te vervangen?????

    1. Ik zou een suikervervanger nemen die lijkt op poedersuiker, die lost het best op in het eiwit. Of maal de kristallen superfijn in een koffiemolen. In het artikel Suiker vervangen vind je een pdf-plaatje waar mate van zoetkracht bijstaat. Zo kun je van een aantal merken en soorten vergelijken wat de zoetkracht is. Maar mijn advies: proef altijd zelf!

Reacties zijn gesloten.

Scroll naar boven