Suikervrije pavlova, licht en luchtig! 11

suikervrije pavlova, opgemaakt

Deze suikervrije pavlova is koolhydraatarm en overheerlijk met een heerlijke vanilleroom-vulling en vers fruit. Op zich is het helemaal niet veel werk en ook niet moeilijk om te maken, als je mijn tips ter harte neemt. Je moet wel even wat tijd vrij maken want het drogen en afkoelen duurt bij elkaar wel twee uur. Maar verder is-ie helemaal zoals een pavlova hoort te zijn: stevig van buiten en chewy van binnen!  Pavlovataart is een taart gebaseerd op meringue, de taart is genoemd naar de Russische balletdanseres Anna Pavlova. Het dessert zou gemaakt zijn ter ere van deze danseres tijdens een van haar tournees door Australië en Nieuw-Zeeland in de jaren 20 van de vorige eeuw. Omdat pavlova eenvoudig te maken is, wordt het nu vaak geserveerd tijdens  feestdagen.

 

Meringue of pavlova?
Simpel gezegd is pavlova nog een beetje vochtig van binnen en meringue is door en door drooggebakken. Officieel gaat er maizena en azijn door de stijfgeslagen eiwitten van de pavlova. Dat heb ik achterwege gelaten vanwege de koolhydraten. Zonder maizena gaat het ook prima. Om de stabiliteit van de eiwitten te bevorderen heb ik wel wat citroensap toegevoegd.

suikervrije pavlova, ongebakken

 

Variatietips
Niet alleen met de vulling van de suikervrije pavlova kun je eindeloos variëren. Traditioneel serveer je pavlova met slagroom en een fruitvulling.  ‘Down-under’ gebruikt men kiwi natuurlijk. Maar waarom niet met bijvoorbeeld een lekkere mokkacrème, gehakte nootjes en geschaafde chocolade? Ook aan de eiwitten kun je gemakkelijk je favoriete smaken toevoegen: fruitsmaakjes, koffie, cacao, karamel. Ik heb de suikervrije pavlova gemaakt als één grote taart om te gebruiken als Paas nagerecht. Maar als je liever eenpersoonsporties maakt, spuit het schuim dan in kleine bakjes op de bakplaat. Kleine bakjes kun je ook makkelijker bewaren om de volgende dag weer (helemaal anders) te vullen. Wil je echt uitpakken? Maak dan meerdere lagen die je vervolgens opstapelt tot een spectaculair hoge suikervrije pavlova!

suikervrije pavlova, opgemaakt

Kijk hier voor meer lekkers in de afdeling Gebak en Koek.

Klik voor vergrotingen

Zo maak je zelf deze Suikervrije pavlova

Laat je het even weten als je dit gemaakt hebt? Dat kan in de reacties onderaan of op mijn Facebookpagina, Twitter en Pinterest. Altijd leuk & alvast dank!


Bestel mijn kookboek Lekker & makkelijk Koolhydraatarm nu in de boekhandels (NL en België) of bij Bol.com!

Suikervrije pavlova, licht en luchtig!

suikervrije pavlova, opgemaakt

Door Anna-Karina Geplaatst april 16, 2017

    Aantal of hoeveelheid: 10 punten

  • Koolhydraten: 2 gr. khd per punt (10 punten uit recept)
  • Voorbereiding: 20 minuten
  • Kooktijd: 1 uur 30 minuten
  • Klaar in: 2 uren 20 minuten

Deze overheerlijke lichte en luchtige suikervrije pavlova is koolhydraatarm met een heerlijke vanilleroom-vulling en vers fruit.

Ingrediënten

Bereiding

  1. Werk brandschoon en gebruik bij voorkeur een metalen kom. Maak je gardes, kom en handen schoon met wat citroensap en droog af met keukenpapier.
    Verwarm de oven voor op 180 graden en bekleed de bakplaat met bakpapier.
  2. Klop met de (schone!) mixer de eiwitten, citroensap en vanille in ongeveer 5 minuten tot zachte pieken. Vervolgens voeg je al mixend lepel voor lepel de (poedersuikerachtige) icing toe. Klop nog ongeveer 1 minuut, tot je mooie stijve en lange pieken hebt.
  3. Spreid het stijfgeslagen eiwit met een (schone!) spatel op het bakblik uit tot een ronde plak of vorm met een spuitzak kleine bakjes.
  4. Draai de oven terug op 100 graden en bak 60-90 minuten (kleine of grote). Zet dan de oven uit en laat de pavlova in de oven met de deur dicht minstens 30 minuten afkoelen.
  5. Ondertussen maak je de vanilleroom:
    Klop 4 eidooiers met arrowroot en icing tot een egale massa.
  6. Verwarm de slagroom al roerend met een houten lepel met vanille en een snufje zout. Zodra het dreigt te gaan koken: vuur laag. Schep een paar lepels hete room bij de geklopte eidooiers en roer goed door. Dit heet trouwen. Schenk vervolgens het getrouwde goedje bij de hete room in de pan en verwarm al roerend tot het begint te binden tot een vla. Eerste hulp bij schiften: vuur uit en even mixen met een mixer wil wel eens helpen.
  7. Giet de vla direct over in een koude kom en leg huishoudfolie op het oppervlak om velvorming te voorkomen. Laat de vla helemaal afkoelen.
  8. Meng de koude vla met roomkaas tot een mooie vanilleroom.
  9. De pavlova kan kwetsbaar zijn, haal het bakpapier er dus voorzichtig af. Besmeer de pavlova met de vanilleroom en versier de taart met vruchtjes. Serveer onmiddellijk!

© KoolhydraatarmRecept.nl
Lees meer over Auteursrecht op internet



Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

11 gedachten over “Suikervrije pavlova, licht en luchtig!

  • Hanny Gijsel

    Hoi Anna-Karina, vanmorgen je pavlova gemaakt. Mét greensweet icing. Goed spul overigens.
    De eerste keer is altijd een “probeerkeer” bij mij hoor.
    De bodem van eiwitten had ik iets te groot gemaakt vermoed ik.. Ik kreeg het bakpapier er absoluut niet af zonder dat de hele bodem in stukjes uiteen zou vallen. ik denk tenminste dat dat de oorzaak was. Hoe heb jij dat toch gedaan? Op de foto staat hij zo mooi op een schaal te pronken:-)
    Dus maar gesneden zo goed en kwaad als het ging op de ovenplaat. Overigens: hij was echt overheerlijk!!!

    • Anna-Karina Bericht auteur

      Inderdaad plakte redelijk vast maar toch in z’n geheel eraf gekregen. Eerst helemaal laten afkoelen, dan ondersteboven leggen en het bakvel er langzaam en voorzichtig aftrekken. Misschien ligt dat ook aan de kwaliteit van het bakpapier?

    • Anna-Karina Bericht auteur

      Wat is ‘gewone’ poederzoetstof? Het gaat erom dat kristalvorm minder goed oplost.Als je de eigenschappen van je eigen zoetstof goed kent kun je naar eigen smaak en inzicht die ook gebruiken.

  • Monique

    Een heel leuk recept, maar greensweeticing? Ik gebruik sukrin plus of sukrin gold of sukrin melis, hoeveel moet ik hiervan gebruiken om de greensweeticing te vervangen?????

    • Anna-Karina Bericht auteur

      Ik zou een suikervervanger nemen die lijkt op poedersuiker, die lost het best op in het eiwit. Of maal de kristallen superfijn in een koffiemolen. In het artikel Suiker vervangen vind je een pdf-plaatje waar mate van zoetkracht bijstaat. Zo kun je van een aantal merken en soorten vergelijken wat de zoetkracht is. Maar mijn advies: proef altijd zelf!

Pagina 1 van 11