suikervrije pavlova

Suikervrije pavlova, licht en luchtig!

Deze suikervrije pavlova is koolhydraatarm en overheerlijk met een heerlijke vanilleroom-vulling en vers fruit. Op zich is het helemaal niet veel werk en ook niet moeilijk om te maken, als je mijn tips ter harte neemt. Je moet wel even wat tijd vrij maken want het drogen en afkoelen duurt bij elkaar wel twee uur. Maar verder is-ie helemaal zoals een pavlova hoort te zijn: stevig van buiten en chewy van binnen! 

Pavlova

Deze koolhydraatarme Pavlova is een taart gebaseerd op meringue. De taart is genoemd naar de Russische balletdanseres Anna Pavlova. Het dessert zou namelijk gemaakt zijn ter ere van deze danseres. En wel tijdens een van haar tournees door Australië en Nieuw-Zeeland in de jaren 20 van de vorige eeuw. Omdat pavlova eenvoudig te maken is, wordt het nu vaak geserveerd tijdens  feestdagen.  

Meringue of pavlova?

Wat zijn de verschillen tussen pavlova en meringue eigenlijk? Simpel gezegd is pavlova nog een beetje vochtig van binnen en meringue is door en door droog gebakken. Officieel gaat er maizena en azijn door de stijf geslagen eiwitten van de pavlova. Dat heb ik achterwege gelaten vanwege de koolhydraten. Immers, zonder maizena gaat het ook prima. Om de stabiliteit van de eiwitten te bevorderen heb ik wel wat citroensap toegevoegd aan onze suikervrije pavlova.   

Variatietips

Niet alleen met de vulling van de suikervrije pavlova kun je eindeloos variëren. Traditioneel serveer je pavlova met slagroom en een fruitvulling.  ‘Down-under’ gebruikt men kiwi natuurlijk. Maar waarom niet met bijvoorbeeld een lekkere mokkacrème, gehakte nootjes en geschaafde chocolade? Ook aan de eiwitten kun je gemakkelijk je favoriete smaken toevoegen: fruitsmaakjes, koffie, cacao, karamel. Ik heb de suikervrije pavlova gemaakt als één grote taart om te gebruiken als Paasdessert. Maar als je liever één persoonsporties maakt, spuit het schuim dan in kleine bakjes op de bakplaat. Kleine bakjes kun je ook makkelijker bewaren om de volgende dag weer (helemaal anders) te vullen. Wil je echt uitpakken? Maak dan meerdere lagen die je vervolgens opstapelt tot een spectaculair hoge suikervrije pavlova! 

Kijk hier voor meer lekkers in de afdeling Gebak en Koek.

Zo maak je suikervrije pavlova

Laat je het even weten als je dit gemaakt hebt? Dat kan in de reacties onderaan of op onze Facebookpagina, Twitter en Pinterest. Altijd leuk & alvast dank!


suikervrije pavlova

Suikervrije pavlova, licht en luchtig!

door Anna-Karina van Denderen
Deze overheerlijke lichte en luchtige suikervrije pavlova is koolhydraatarm met een heerlijke vanilleroom-vulling en vers fruit.

Ook in Gewoon Koolhydraatarm, blz. 207

5 van 1 stem
Afdrukken Reacties Bewaren
Gang: Nagerecht - Toetje - Dessert, Tussendoortje (zoet)
Keuken: Amerikaans N/Z
Trefwoord: gebak zoet, koek en snoep, knutselen in de keuken
Voorbereiden: 20 min
Koken: 1 uur 30 min
Afkoelen in de oven: 30 min
Totale tijd: 2 uur 20 min

Voedingswaarden

2 gram koolhydraten per punt
Koolhydraten 2 g

Uit recept

10 punten

Ingrediënten

Bodem
Vanilleroom-vulling
Topping

Bereiden

Bodem
  • Werk brandschoon en gebruik bij voorkeur een metalen kom. Maak je gardes, kom en handen schoon met wat citroensap en droog af met keukenpapier.
  • Verwarm de heteluchtoven voor op 160 °C en bekleed de bakplaat met bakpapier.
  • Mix de eiwitten, citroensap en vanille 5 minuten tot zachte pieken. Vervolgens voeg je al mixend lepel voor lepel de (poedersuikerachtige) icing toe. Klop tot je mooie stijve en lange pieken hebt. Vorm het stijve eiwit met een (schone!) spatel op het beklede bakblik uit tot bodem. Of maak met een spuitzak kleine bakjes.
    suikervrije pavlova
  • Draai de heteluchtoven terug naar 100 °C en droog de pavlova 90 minuten (kleine bakjes 60 minuten). Zet de oven uit en laat de pavlova in de oven met de deur dicht 30 minuten afkoelen.
Vanilleroom-vulling
  • Klop de eidooiers samen met arrowroot en icing tot een egale massa.
  • Breng in een pan met dikke bodem de slagroom, vanille en zout al roerend met een houten lepel tegen de kook aan. Zodra het dreigt te gaan koken: vuur laag! Schep 5 lepels hete room bij de geklopte eidooiers en roer goed door. Dit heet 'familie maken', dat voorkomt dat de eidooiers gelijk gaan stollen. Schenk vervolgens de familie bij de hete room in de pan en verwarm zachtjes. Blijf roeren tot de room begint te binden tot vla.
    Eerste hulp bij schiften: vuur uit en even mixen met een mixer wil wel eens helpen.
  • Giet de vla direct over in een koude kom en leg huishoudfolie over het oppervlak om velvorming te voorkomen. Laat de vla helemaal afkoelen. Roer de roomkaas los en meng met de koude vla tot vanilleroom.
Pavlova vullen
  • De gebakken pavlova is kwetsbaar. Haal het bakpapier er voorzichtig af. Besmeer de pavlova met de vanilleroom en versier de taart met vruchtjes. Snijd er 10 punten van en serveer onmiddellijk!

© Uitgeverij Boekdelen - KoolhydraatarmRecept.nl Alle rechten voorbehouden. Teksten en recepten van blogs en/of afbeeldingen mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen. Lees meer over Auteursrecht op internet

Heeft het gesmaakt? Vertel het door!

Bestel een van onze kookboeken in alle reguliere boekhandels (NL en België) of online winkels, zoals Libris, AKO, Bruna of Bol.com!

Klik op de boeken en lees er alles over en bekijk de inkijkexemplaren!


(Gezien 2.960 keer, 1 vandaag)

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Lekker recept? Geef sterren!




Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

25 reacties op “Suikervrije pavlova, licht en luchtig!”

Ken je onze Facebook pagina al?

Like