suikervrije lemon curd

Lemon curd, suikervrij maar net zo lekker!

Moeilijk is het zeker niet, voor deze suikervrije lemon curd moet je met een houten lepel kunnen roeren. Als je dat goed hebt gedaan dan heb je een overheerlijke koolhydraatarme lemon curd die je vervolgens voor veel dingen kan gebruiken: als toetje met yoghurt, mascarpone, ricotta, slagroom of kwark of als frisse tussenlaag op een taartbodem of wat dacht je ervan om het te serveren bij een koolhydraatarme high tea bij muffins met half geslagen room? Of smeer het als beleg op een oopsie of cracker.

 

 

Au bain marie
De lemoncurd maak je au bain marie, dat is het indirect boven een water-, of stoombad langzaam verwarmen of juist langzaam af laten koelen van een gerecht. Kokend of koud water in een pan, met daarbovenop een schaal of kleinere pan. Het best is als de bovenste schaal het water niet raakt maar door de condens uit de onderste pan verwarmd wordt.

Smaak
Het is LEMON curd dus ja dat smaakt naar citroen. Je kunt de citroensmaak wat afzwakken door er minder citroenrasp of sap in te doen. Uit mijn citroenen perste ik 75 ml. sap. Begin dan gewoon met de helft. Ook best lekker.

 

lemon curd


Hoeveelheden en bewaren

Dit recept maakt ca. 270 ml., 1 eetlepel (15 ml)  is 0,2 khd. Ik deed het in twee potjes i.v.m. ongeopend kunnen bewaren van een potje. Als je zorgt dat de potjes en deksels goed gesteriliseerd zijn, dan kan je de suikervrije lemon curd in de koelkast wel een paar weken goed houden. Laat de potjes met de warme lemon curd dan ondersteboven afkoelen, zodat er een vacuüm ontstaat. Je gebruikt in dit recept geen suiker of ander conserveermiddel. Na openen beperkt houdbaar!

 

suikervrije lemon curd

 

Zo maak je de lemon curd

Laat je het even weten als je dit gemaakt hebt? Dat kan in de reacties onderaan of op onze Facebookpagina, Twitter en Pinterest. Altijd leuk & alvast dank!

Lemon curd, suikervrij maar net zo lekker!


suikervrije lemon curd

Door Hans en/of Anna-Karina Geplaatst juni 29, 2015

 • Aantal of hoeveelheid: 1 pot
 • Koolhydraten: 0,3 per eetlepel (1 pot uit recept)
 • Voorbereiding: 5 minuten
 • Kooktijd: 15 minuten
 • Klaar in: 20 minuten

Een overheerlijke suikervrije lemon curd te gebruiken als toetje met yoghurt of op een taartbodem, bij de high tea of als broodbeleg op je oopsie of cracker.

Ingrediënten

Bereiding

 1. Voor citroenrasp altijd een biologische citroen gebruiken. Wil je minder koolhydraten? Gebruik dan meer rasp en minder sap.
 2. Boen en rasp 1 citroen. Pers de 2 citroenen uit en zeef het sap door een theezeefje. Klop in een schaaltje de eieren los. Minstens 2 minuten, anders krijg je witte vlokken in je curd.
 3. Verwarm au bain marie op een laag vuur boter met citroensap, citroenrasp, zoetstof (ik nam 1 flinke theelepel Greensweet Xtra, dat was voor mij genoeg) en een snufje zout. Doe nog niet alle zoetstof erbij, er kan altijd nog meer bij. Roer met een houten lepel tot alle boter gesmolten is.
 4. Zet het vuur laag en giet al roerende de geklopte eieren in een dunne straal bij het warme boter-citroenmengsel. Blijf goed over de bodem roeren, na een minuutje gaat het ei binden en wordt de curd dikker. Na zo'n 5 minuten geduldig roeren, heeft het de dikte van vla, dan is het klaar.
 5. Doof het vuur. Proef en voeg zo nodig wat zoetstof toe. Blijf nog een minuut roeren tot de curd wat is afgekoeld. Giet de curd in een brandschoon jampotje, sluit goed af en laat ondersteboven afkoelen. De lemon curd wordt nog iets dikker als het afgekoeld is.
 6. Lemon curd blijft zo ongeveer twee weken goed in de koelkast. Ik heb het nooit gehaald, wegens té lekker...

© Uitgeverij Boekdelen
Lees meer over Auteursrecht op internetBestel een van onze kookboeken in alle reguliere boekhandels (NL en België) of online winkels, zoals Libris, AKO, Bruna of Bol.com!

Gewoon Koolhydraatarm (nieuw!) of Lekker & makkelijk Koolhydraatarm

Gewoon-Koolhydraatarm-Kookoek

 

Bewaren

Bewaren

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

38 gedachten over “Lemon curd, suikervrij maar net zo lekker!”

Ken je onze Facebook pagina al?facebook-koolhydraatarmreceptLike

 

1.4K Shares
Share583
Pin847
Tweet