lemon curd

Lemon curd, suikervrij maar net zo lekker!

Moeilijk is het zeker niet, voor deze suikervrije lemon curd moet je met een houten lepel kunnen roeren. Als je dat goed hebt gedaan dan heb je een overheerlijke koolhydraatarme lemon curd die je vervolgens voor veel dingen kan gebruiken: als toetje met yoghurt, mascarpone, ricotta, slagroom of kwark of als frisse tussenlaag op een taartbodem of wat dacht je ervan om het te serveren bij een koolhydraatarme high tea bij muffins met half geslagen room? Of smeer het als beleg op een oopsie of cracker.

Au bain marie

De lemoncurd maak je au bain marie, dat is het indirect boven een water-, of stoombad langzaam verwarmen of juist langzaam af laten koelen van een gerecht. Kokend of koud water in een pan, met daarbovenop een schaal of kleinere pan. Het best is als de bovenste schaal het water niet raakt maar door de condens uit de onderste pan verwarmd wordt.

Smaak

Het is LEMON curd dus: ja dat smaakt naar citroen 😉 Je kunt de citroensmaak wat afzwakken door er minder citroenrasp of sap in te doen. Uit mijn citroenen perste ik 75 ml. sap. Begin dan gewoon met de helft. Ook best lekker.

Hoeveelheden en bewaren

Dit recept maakt een potje van 270 ml= 18 porties/eetlepels. 1 eetlepel is 15 ml en bevat 0,21 khd. Ik deed het in twee potjes i.v.m. ongeopend kunnen bewaren van een potje. Als je zorgt dat de potjes en deksels goed gesteriliseerd zijn, dan kan je de suikervrije lemon curd in de koelkast wel een paar weken goed houden. Laat de potjes met de warme lemon curd dan ondersteboven afkoelen, zodat er een vacuüm ontstaat. Je gebruikt in dit recept geen suiker of ander conserveermiddel. Na openen beperkt houdbaar!

♥ Zoek meer koolhydraatarme recepten met onze receptenzoeker, ons jaararchief of bekijk deze suggesties:

Zo maak je de lemon curd

Heb je vragen, wil je reageren of een leuke foto showen? Dat kan! Dat vinden wij en anderen namelijk heel leuk & alvast dank! Gebruik het reactieformulier hieronder en vergeet de sterren niet! Of tag ons op Facebookpagina, Instagram of Pinterest, met #KoolhydraatarmRecept!

Lemon curd, maar net zo lekker!

lemon curd
Door: Anna-Karina van Denderen
Een overheerlijke suikervrije lemon curd te gebruiken als toetje met yoghurt of op een taartbodem, bij de high tea of als beleg op je broodje of cracker.
4.77 van 21 stemmen
Voorbereidingstijd 5 min
Bereidingstijd 15 min
Totale tijd 20 min

Voedingswaarde

Per portie van 15 ml
calorieën 59.85 kcalkoolhydraten 0.21 geiwitten 0.77 gvetten 6.16 gvezels 0.09 g
Hoeveelheid (aan te passen)18 porties (el van 15 ml)

(testfunctie, werkt nog niet op alle apparaten/browsers)

Ingrediënten

Klik op de ingrediënten voor info over voedingswaarden, vervangtips en/of verkooppunten. HANDIG!

Bereiden
 

  • Klop in een schaaltje de eieren los, minstens 2 minuten, anders krijg je witte vlokken in je curd.
  • Boen en rasp de citroen, alleen het geel, het wit is heel bitter! Pers de citroen(en) uit en zeef het sap. (Voor citroenrasp altijd een biologische citroen gebruiken. Wil je minder koolhydraten? Gebruik dan iets meer rasp en minder sap.)
  • Verwarm au bain marie op matig vuur de roomboter met het citroensap, de citroenrasp, zoetstof en een snufje zout. Doe nog niet alle zoetstof erbij, er kan altijd nog meer bij. Roer met een houten lepel tot alle boter gesmolten is.
  • Zet het vuur helemaal laag en giet al roerende de geklopte eieren in een dunne straal bij het warme boter-citroenmengsel. Blijf goed over de bodem roeren, na een minuutje gaat het ei binden en wordt de curd dikker. Na zo'n 5 minuten geduldig roeren, heeft het de dikte van vla, dan is het klaar. Doof het vuur.
  • Proef! En voeg zo nodig zoetstof toe. Blijf nog een minuut roeren tot de curd wat is afgekoeld. Giet de curd in een brandschoon jampotje, sluit goed af en laat ondersteboven afkoelen. De lemon curd wordt nog iets dikker als het afgekoeld is.
  • Lemon curd blijft ongeveer twee weken goed in de koelkast. Ik heb het nooit gehaald, wegens té lekker…

© Uitgeverij Boekdelen KoolhydraatarmRecept.nl Alle rechten voorbehouden. Teksten en recepten van blogs en/of afbeeldingen mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen. Lees meer over Auteursrecht op internet

Heeft het gesmaakt? Vertel het door!Laat een reactie achter, of tag ons op de socials met #koolhydraatarmrecept

Onze 3 bestsellende kookboeken!

Klik op de titels, bekijk de inkijkexemplaren en lees er alles over!

Lekker & makkelijk Koolhydraatarm, ISBN 9789082659801
Gewoon Koolhydraatarm, met 4 weekmenu’s – ISBN 9789082659818
Verrukkelijk Koolhydraatarm, met 4 weekmenu’s – ISBN 9789082659870

Kookboek bestellen?

Al onze kookboeken worden in eigen beheer uitgegeven via Hans zijn eigen Uitgeverij Boekdelen. Ze zijn gewoon te koop via de reguliere boekhandels in Nederland en België. Steun bij voorkeur je lokale boekhandel! Mochten die het niet op voorraad hebben kunnen ze het altijd (gratis) voor je bestellen. Ook in online winkels kun je onze boeken bestellen. Bestellen kan overal online, bijvoorbeeld via Bazarow.com,  LibrisAKOBookspot of Bruna verzenden is overal gratis! In België zijn de boeken te koop via o.a. de Standaard Boekhandels. Natuurlijk staan de boeken ook bij Bol.com in de etalage. Onze kookboeken bestellen bij onszelf via Boekdelen.com:

Wil je ons heel direct steunen? Of wil je het boek cadeau geven en/of laten signeren dan kun je het het best bestellen via ons eigen Boekdelen winkeltje.


Abonneer
Laat het weten als er
guest

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

45 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Scroll naar top