Moeilijk is het zeker niet, voor deze suikervrije lemon curd moet je met een houten lepel kunnen roeren. Als je dat goed hebt gedaan dan heb je een overheerlijke koolhydraatarme lemon curd die je vervolgens voor veel dingen kan gebruiken: als toetje met yoghurt, mascarpone, ricotta, slagroom of kwark of als frisse tussenlaag op een taartbodem of wat dacht je ervan om het te serveren bij een koolhydraatarme high tea bij muffins met half geslagen room? Of smeer het als beleg op een oopsie of cracker.
Au bain marie
De lemoncurd maak je au bain marie, dat is het indirect boven een water-, of stoombad langzaam verwarmen of juist langzaam af laten koelen van een gerecht. Kokend of koud water in een pan, met daarbovenop een schaal of kleinere pan. Het best is als de bovenste schaal het water niet raakt maar door de condens uit de onderste pan verwarmd wordt.
Smaak
Het is LEMON curd dus: ja dat smaakt naar citroen 😉 Je kunt de citroensmaak wat afzwakken door er minder citroenrasp of sap in te doen. Uit mijn citroenen perste ik 75 ml. sap. Begin dan gewoon met de helft. Ook best lekker.
Hoeveelheden en bewaren
Dit recept maakt een potje van 270 ml= 18 porties/eetlepels. 1 eetlepel is 15 ml en bevat 0,21 khd. Ik deed het in twee potjes i.v.m. ongeopend kunnen bewaren van een potje. Als je zorgt dat de potjes en deksels goed gesteriliseerd zijn, dan kan je de suikervrije lemon curd in de koelkast wel een paar weken goed houden. Laat de potjes met de warme lemon curd dan ondersteboven afkoelen, zodat er een vacuüm ontstaat. Je gebruikt in dit recept geen suiker of ander conserveermiddel. Na openen beperkt houdbaar!
Onze koolhydraatarme kookboeken!
Onze (papieren) kookboeken zijn heuse bestsellers te noemen! De kookboeken zijn sinds 20 september 2024 allemaal uitverkocht en worden niet opnieuw in druk genomen.
Verrukkelijk Koolhydraatarm
UITVERKOCHT!!!!!
ISBN 9789082659870
Gewoon Koolhydraatarm
UITVERKOCHT!!!!!
ISBN 9789082659818
Lekker & Makkelijk Koolhydraatarm
UITVERKOCHT!!!!!
ISBN 9789082659801
Kookboek van het jaar 2021
Nog zo’n lekker koolhydraatarm recept?
♥ Zoek meer koolhydraatarme & keto recepten met onze receptenzoeker, ons jaararchief of bekijk deze suggesties:
Zo maak je de lemon curd
Wat vind jij hiervan?
Geef de recepten sterren!
Heb je vragen over het koolhydraatarm dieet of keto leefstijl? Stuur een e-mail of ga naar onze Facebookpagina, Pinterest of Instagram
Een leuke foto showen? Tag ons op de socials met #KoolhydraatarmRecept
Lemon curd, suikervrij maar net zo lekker!
Voedingswaarde
(testfunctie, werkt nog niet op alle apparaten/browsers)
Ingrediënten
Klik op de ingrediënten voor info over voedingswaarden, vervangtips en/of verkooppunten. HANDIG!
Bereiden
- Klop in een schaaltje de eieren los, minstens 2 minuten, anders krijg je witte vlokken in je curd.
- Boen en rasp de citroen, alleen het geel, het wit is heel bitter! Pers de citroen(en) uit en zeef het sap. (Voor citroenrasp altijd een biologische citroen gebruiken. Wil je minder koolhydraten? Gebruik dan iets meer rasp en minder sap.)
- Verwarm au bain marie op matig vuur de roomboter met het citroensap, de citroenrasp, zoetstof en een snufje zout. Doe nog niet alle zoetstof erbij, er kan altijd nog meer bij. Roer met een houten lepel tot alle boter gesmolten is.
- Zet het vuur helemaal laag en giet al roerende de geklopte eieren in een dunne straal bij het warme boter-citroenmengsel. Blijf goed over de bodem roeren, na een minuutje gaat het ei binden en wordt de curd dikker. Na zo'n 5 minuten geduldig roeren, heeft het de dikte van vla, dan is het klaar. Doof het vuur.
- Proef! En voeg zo nodig zoetstof toe. Blijf nog een minuut roeren tot de curd wat is afgekoeld. Giet de curd in een brandschoon jampotje, sluit goed af en laat ondersteboven afkoelen. De lemon curd wordt nog iets dikker als het afgekoeld is.
- Lemon curd blijft ongeveer twee weken goed in de koelkast. Ik heb het nooit gehaald, wegens té lekker…
© Uitgeverij Boekdelen – KoolhydraatarmRecept.nl Alle rechten voorbehouden. Teksten en recepten van blogs en/of afbeeldingen mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen. Lees meer over Auteursrecht op internet
Oeh deze heerlijke lemoncurd gemaakt voor de taart van Vaderdag, en zonet yoghurt citoen ijs gemaakt waar ik nog wat lemoncurd door heen deed op het laatst. Oef wat heerlijk!
Net iets té lekker eigenlijk…
Het duurde bij mij ook heel wat langer voordat het eindelijk dikker werd maar toen het zover was…. Wat ontzettend lekker zeg😋😋😋 Net op met wat Griekse yoghurt, opgeklopte slagroom en wat cacaonibs. Ik zit voor de komende uren wel vol😅 Dank voor dit lekkere en simpel makende recept.
Is die grasboter echt koelkastsmeerbaar? Dan moet ik eens zoeken in de winkel. Ik vrees ervoor… Ik had de curd met biologische karneboter gemaakt.
ja wij gebruiken ‘m altijd. Hoe koud staat jouw koelkast eigenlijk?
Nu, na even koelen, is de curd té vast, lijkt het wel. Textuur is vergelijkbaar met boter. En zo is het natuurlijk moeilijk te mengen met bv yoghurt.
Het recept bestaat vooral uit roomboter, dus als je keiharde roomboter hebt (met veel hard vet) word de curd ook harder. TIP: Bij koolhydraatarm neem je bij voorkeur (altijd) grasboter die is uit de koelkast smeerbaar en geeft dus ook een zijdezachte curd. Ik heb nu in alle recepten nu (gras) achter de roomboter gezet!
Pasen 2020 en net als vorig jaar eten we een dessert met lemoncurd en aardbeien. Begint op een traditie te lijken! 😀
Vrolijk Pasen!
Hallo Anna Karina,
Mag ik aannemen dat je onder 3 de boter au bain marie mag verwarmen?
Groet, Jolanda
Ja zoals er staat met de andere ingrediënten onder 3 erbij…
Met Pasen in het vooruitzicht, het mooie weer en spontaan gekochte aardbeien het recept van de lemoncurd erbij gepakt. Gemaakte met 2 citroenen, 1 limoen, 2 eidooiers en 1 heel ei. Staat nu ondersteboven af te koelen.
Morgen dessert. Denk dat ik twee fruittaartjes maak met lemon curd en aardbeien. Krijg nu al trek!
Iedereen een gezellig Pasen gewenst!
Gelukt hoor! Staat nu af te koelen. De schaal uitgelikt en smaakt prima! Waarom die houten lepel? Vroeger heel veel gehad, maar heb er ondertussen geen één meer. Met de garde ging het uitstekend.
Wij gebruiken het liefst houten lepels en spatels vooral omdat die zachter zijn dan metaal, en daardoor beschadigt de pan niet. Je kunt met een spatel ook veel beter over de gehele bodem roeren. Bovendien blijft de structuur van pudding- en saus-achtige substanties dan fijner. Een garde is vooral ontworpen om lucht ergens in te kloppen.
Oh wat een heerlijke lemon curd is dit! Dank je wel voor het recept. Heb hem al diverse keren gemaakt, echt heerlijk. Ik gebruik i.p.v. de hele eieren alleen het eigeel, dan wel van drie eieren. Vind dat zo’n heerlijk romige smaak geven. Als zoetstof heb ik sinds kort de Stevia van Splenda, mjammie…
Ook hier is de curd al op voordat hij niet meer houdbaar zou zijn. Nogmaals dank voor dit lekkere recept Anna-Karina.
Ik vraag me af of anderen ‘m wel kunnen laten bederven… 😉
Als een echte limoen-liefhebber heb ik ipv citroenen limoenen gebruikt, lekker veel rasp. Alleen was het geen 5 minuten roeren, eerder zo’n 20 minuten en nog is het niet heel dik maar wellicht dat dit bij het afkoelen nog wat indikt. Onderwijl natuurlijk wel geproefd en hmmm het smaakte nu al.
Wellicht toch het vuur dan iets hoger zetten, 20 minuten is wel erg lang… Inderdaad wordt het dikker bij afkoelen door de hoeveelheid boter die stolt.
Ja ga ik idd de volgende keer doen. Ik weet nog wel uit een ver verleden dat ik “normale” lemon curd maakte en toen duurde het ook best lang. Inmiddels is het afgekoeld en ook een stuk dikker maar men wat is het lekker.
Ah, mooi zo!
zo wat lekker zeg. Heb deze gemaakt samen met de cheesecake die hier op de site staat en de vruchtensaus. Tjonge wat lekker, heb mij moeten beheersen om er niet meer te nemen. Alleen 1 foutje gemaakt, ik had teveel agar agar gebruikt want zag de saus niet binden. Nu het afgekoeld is zie ik het pas binden en heb ik een soort van gelei. Maar is het niet minder lekker om. Deze ga ik vaker maken. Thanks weer Anna Karina voor die heerlijke recept
Lemon gelei 😉
Wat een gebakje is dit zeg !
Was ik circa 50 kilo geleden een zoetekauw, ben ik nu helemaal van de citroen.
Voor mij een teken dat ik echt van mijn zoetverslaving af ben.
Maar goed, wat is dit smullen zeg !
Ik geniet dagelijks van de site en je kookboek, dank daarvoor
50 kilo, tjonge diepe buiging Desirée! Anderen laten meegenieten: dat was precies de bedoeling toen we ooit de website begonnen. Dus onze opzet geslaagd, leuk om te horen dank je!
Dit is bij mij echt een romige lemon curd geworden. Wel zuur, terwijl ik een lemon curd liefhebber. Meer zoetstof de volgende keer. Ik heb 1 eetlepel lemoncurd gemengd met 2 ruime eetlepels mascarpone en 2 ruime eetlepels geklopte slagroom. Opgeklopt geeft dat een soort citroenmousse. Erg lekker!
Marion, ik heb jouw tip gebruikt en wat slagroom opgeklopt (had ik toch nog over) en wat griekse yoghurt en dan wat lemon curd erdoor en idd; Heerlijk.
Heb de lemon curd gemaakt . Heerlijk fris door kwark,griekseyoghurt . Voor veel recepten geschikt.
Help, wat doe ik nou verkeerd? Heb staan roeren tot ik ongeveer een ons woog (was het maar waar, haha) maar hij wordt NIET dikker. Heb het recept nauwkeurig gevolgd, en inderdaad: er kwam precies 75 ml. citroensap uit die 2 citroenen….heb gras-roomboter gebruikt, en had middelgrote eieren…….Staat nu in een omgekeerd pot af te koelen, maar is nog steeds zo slap als water??? Ik hoop dat de afkoeling toch enigszins resultaat geeft. Ik wacht in elk geval maar met het bakken van de taartbodem, want zó wordt dat rabarbertaartje niks…Bálen dus hier!!!
Hoi Pien,
Wat jammer. Geen idee, wat er misgaat. Maar eigeel bindt bij 65 graden en stolt bij 82 graden. Dat stollen wil je absoluut niet (kans op schiften), maar binden wél dus de massa moet zeker 65 graden bereiken om te kunnen binden. En door de boter die stolt als het afkoelt krijg je echt een heel dikke curd!
Misschien gewoon weer terug in de pan en langzaam opwarmen en roeren tot het wel bindt? (weet niet óf dat werkt, maar weggooien is ook zonde…)
Wat geweldig lekker is dit ik heb een potje vol maar gaat snel op
Nu twee keer proberen te maken maar hij blijft maar dun. Meer een magere yoghurt dikte ipv vla. Ik gebruik geen roomboter maar Wajang. Zou het daar aankunnen liggen? Smaak is overigens wel goed.
Hoi Liza,
Wajang is margarine toch? Margarine bevat heel veel water. Daar zou het dus zeker aan kunnen liggen.
Het lijkt me heel lekker, maar wij houden niet van Stevia.
Kan ik ook honing gebruiken?
Honing is niet koolhydraatarm, en heeft een heel andere substantie. Dan je eigenlijk net zo goed suiker nemen. Je hoeft het niet met stevia te doen, een andere zoetstof kan ook. Erythritol is ook een natuurlijke zoetmiddel en heeft geen bijsmaak.
Heb net de lemon curd gemaakt. Wat is die lekker!!!!!
Ja sorry, heb de kookpot uitgelikt 🙂
Heb er niet teveel zoet bij gedaan omdat ik hou van de scherpte van het zuur van de citroen, net genoeg om lekker te zijn.
Heb deze voormiddag voor de eerste keer je courgette brood gemaakt. Niet normaal, zo lekker. Ik had geen beleg nodig, was zo al overheerlijk, echt super lekker!
Dank je, die lemon-curd smaakt naar citroen jazeker. Toch schrikken sommige mensen daarvan, die vinden dat veel te heftig en doen er juist veel zoetstof bij 😉
Lekker door de yoghurt, het heeft bij mij geen kans om te bederven iig!
Hmmmm, lekker! Ik ben wel van het frisse, veel mensen vinden mijn smaak te zuur bij de lemon curd. Voor de fruittaart heb ik er wat meer stevia ingedaan.
Was wel wat werk om te maken, maar dan heb je ook wat! Ik zit nu achter Griekse yoghurt met de curd! Heerlijk!
Zo, dan was je er vroeg bij! Lekker! Mooie zondag verder! Groetje, AK
Voor de 2e keer deze lemon curd gemaakt. Pffff, wat is die lekker. Die gaat morgen op de Fruittaart. Die ga ik morgenochtend maken, voor de visite morgenmiddag. Dat wordt weer smullen. En de lemon curd die ik over heb? Die gaat naar mijn ontbijt met Griekse Yoghurt. Een paar dagen smullen dus.
Nou extra veel plezier dan gewenst dan maar!!
Ik had voor een ander recept citroenrasp nodig en tja wat doe je dan met de citroen?
Alleen was mijn laatste citroen dus al geraspt.. Toen maar een sinaasappel gepakt. Dus sap van 1 citroen en 1sinaasappel. Rasp van 1 sinaasappel en nu heb ik dus citruscurd…
Was even een gok, maar smaakt ook prima. Van de week maak ik een koolhydraatarme monchoutaart en dan toppen we dat met deze curd. Ietwat zure tegen de romige monchou Moet volgens mij prima gaan.
Ja zoiets heb ik ook regelmatig (gelukkig maar) Zo ontdek je altijd weer wat nieuws. Dat heet creativiteit! Veel plezier met de monchoutaart.
Heb je ook een vervanger voor de roomboter? Ik eet lactosevrij. Dank!
Je kan zelf ghee maken van ongezouten biologische grasboter en dat gebruiken.
Door de roomboter te verhitten (niet bakken maar smelten) klonteren de eiwitbestanddelen die zie je in je pannetje als witte vlokken en kan je er uitscheppen, daarmee haal je ook de melksuiker (lactose) uit de roomboter. Wat je overhoudt is puur botervet, ghee of geklaarde boter genoemd. De ghee kan gebruikt worden door mensen met een lactose intolerantie. Gebruik ghee voor alles wat je wilt bakken, braden of frituren!