lemon curd

Lemon curd, suikervrij maar net zo lekker!

Moeilijk is het zeker niet, voor deze suikervrije lemon curd moet je met een houten lepel kunnen roeren. Als je dat goed hebt gedaan dan heb je een overheerlijke koolhydraatarme lemon curd die je vervolgens voor veel dingen kan gebruiken: als toetje met yoghurt, mascarpone, ricotta, slagroom of kwark of als frisse tussenlaag op een taartbodem of wat dacht je ervan om het te serveren bij een koolhydraatarme high tea bij muffins met half geslagen room? Of smeer het als beleg op een oopsie of cracker.

Au bain marie

De lemoncurd maak je au bain marie, dat is het indirect boven een water-, of stoombad langzaam verwarmen of juist langzaam af laten koelen van een gerecht. Kokend of koud water in een pan, met daarbovenop een schaal of kleinere pan. Het best is als de bovenste schaal het water niet raakt maar door de condens uit de onderste pan verwarmd wordt.

Smaak

Het is LEMON curd dus: ja dat smaakt naar citroen 😉 Je kunt de citroensmaak wat afzwakken door er minder citroenrasp of sap in te doen. Uit mijn citroenen perste ik 75 ml. sap. Begin dan gewoon met de helft. Ook best lekker.

Hoeveelheden en bewaren

Dit recept maakt een potje van 270 ml= 18 porties/eetlepels. 1 eetlepel is 15 ml en bevat 0,21 khd. Ik deed het in twee potjes i.v.m. ongeopend kunnen bewaren van een potje. Als je zorgt dat de potjes en deksels goed gesteriliseerd zijn, dan kan je de suikervrije lemon curd in de koelkast wel een paar weken goed houden. Laat de potjes met de warme lemon curd dan ondersteboven afkoelen, zodat er een vacuüm ontstaat. Je gebruikt in dit recept geen suiker of ander conserveermiddel. Na openen beperkt houdbaar!

Zo maak je de lemon curd

Laat je het even weten als je dit gemaakt hebt? Dat kan in de reacties onderaan of op onze Facebookpagina, Twitter en Pinterest. Altijd leuk & alvast dank!

lemon curd

Lemon curd, suikervrij maar net zo lekker!

door Anna-Karina van Denderen
Een overheerlijke suikervrije lemon curd te gebruiken als toetje met yoghurt of op een taartbodem, bij de high tea of als beleg op je broodje of cracker.
4.86 van 7 stemmen
Afdrukken Reacties Bewaren
Gang: Nagerecht - Toetje - Dessert, Tussendoortje (zoet)
Keuken: Amerikaans N/Z, Overig
Trefwoord: dip, saus, dressing, smeer
Voorbereiden: 5 min
Koken: 15 min
Totale tijd: 20 min

Voedingswaarden

Per portie van 15 ml
Calorieën 59.85 kcal
Koolhydraten 0.21 g
Eiwit 0.77 g
Vet 6.16 g
Vezels 0.09 g

Uit recept

18 porties (el van 15 ml)

De meeste ingrediënten zijn klikbaar. Dan krijg je meer info over o.a. verkooppunten, voedingswaarden en/of vervangtips. HANDIG!

Ingrediënten

Bereiden

  • Klop in een schaaltje de eieren los, minstens 2 minuten, anders krijg je witte vlokken in je curd.
  • Boen en rasp de citroen, alleen het geel, het wit is heel bitter! Pers de citroen(en) uit en zeef het sap. (Voor citroenrasp altijd een biologische citroen gebruiken. Wil je minder koolhydraten? Gebruik dan iets meer rasp en minder sap.)
  • Verwarm au bain marie op matig vuur de roomboter met het citroensap, de citroenrasp, zoetstof en een snufje zout. Doe nog niet alle zoetstof erbij, er kan altijd nog meer bij. Roer met een houten lepel tot alle boter gesmolten is.
  • Zet het vuur helemaal laag en giet al roerende de geklopte eieren in een dunne straal bij het warme boter-citroenmengsel. Blijf goed over de bodem roeren, na een minuutje gaat het ei binden en wordt de curd dikker. Na zo'n 5 minuten geduldig roeren, heeft het de dikte van vla, dan is het klaar. Doof het vuur.
  • Proef! En voeg zo nodig zoetstof toe. Blijf nog een minuut roeren tot de curd wat is afgekoeld. Giet de curd in een brandschoon jampotje, sluit goed af en laat ondersteboven afkoelen. De lemon curd wordt nog iets dikker als het afgekoeld is.
  • Lemon curd blijft ongeveer twee weken goed in de koelkast. Ik heb het nooit gehaald, wegens té lekker...

© Uitgeverij Boekdelen - KoolhydraatarmRecept.nl Alle rechten voorbehouden. Teksten en recepten van blogs en/of afbeeldingen mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen. Lees meer over Auteursrecht op internet

Heeft het gesmaakt? Vertel het door!

Bestel een van onze kookboeken in alle reguliere boekhandels (NL en België) of online winkels, zoals Libris, AKO, Bruna of Bol.com!

Klik op de boeken en lees er alles over en bekijk de inkijkexemplaren!


(Gezien 2.285 keer, 1 vandaag)
Abonneer
Laat het weten als er
guest

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

47 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
47
0
Lees reacties en vragen, of laat er zelf één achter.x
()
x