Suikervrije Eton mess

Wat is dit voor een prachtige puinhoop? Een koolhydraatarme en suikervrije Eton mess, een toetje dat lekker rommelig hoort te zijn dus. Maar krijg dat dan nog maar eens een beetje mooi op de foto! Helaas is dat niet bijster goed gelukt, net zo messy als het gerecht zelf 🙂 Maar dat doet gelukkig he-le-maal niets af aan de smaak, want oh wat is deze simpele Eton mess fantastisch geworden. Simpel ja, want in de oorspronkelijke versie gaan slechts 3 ingrediënten: schuimpjes, slagroom en fruit. En daar laten wij het ook bij. Variatietips staan onderaan.

Het verhaal van de Eton mess

Laten we eerst eens kijken naar wat Eton mess oorspronkelijk is en waarom heeft dit lekkere nagerecht die naam?  Het is een traditioneel Engelse dessert dat bestaat uit slechts 3 ingrediënten: meringue, slagroom en fruit. Er doen grofweg 3 verschillende verhalen de ronde over dit zalige toetje. Het dankt zijn ontstaan in elk geval aan een ongelukje op het prestigieuze Eton College. Ook de datum 4 juni keert terug in de verhalen. Dat is op de prestigieuze school de jaarlijkse feestdag om George III (1760-1820) te eren. De dag wordt traditioneel gevierd met ouders en vrienden van de rijkeluiskindjes. Er zijn speeches, cricket, een processie van boten en feestelijke picknicks. De picknick werd afgesloten met, ook heel traditioneel, een dessert van meringue, slagroom en aardbeien en daar ging het begin vorige eeuw een keer mess, euh…mis.

Verbrokkeld schuim

De eerste versie verhaalt over een hond die tijdens zo’n traditionele picknick de meringues verpletterde en er een mess van maakte. Een ander hardnekkig verhaal heeft het over een leerling die de schuimtaart met aardbeien van de chef kok omstootte. En tenslotte is er een verhaal over een bakker die tijdens het transport van aardbeien pavlova’s, bedoeld voor het feest, bij aankomst een zooitje omgevallen dozen aantrof. Hoe dan ook in alle drie de gevallen was er een berg verbrokkeld schuim vermengd met slagroom en geplette aardbeien. Geen nood, gewoon serveren in een leuk glaasje en je noemt het Eton mess. Geniaal!

Het wachten waard: suikervrije Eton mess

Ik heb lang moeten wachten op mijn eigen versie van dit messy dessert. Het idee voor een suikervrije Eton mess stond al minstens twee jaar op mijn to-cook-lijstje. En waarom zo lang? Geen idee eigenlijk, want echt moeilijk is het niet.Voor een suikerrijke Eton mess kun je gewoon schuim kopen, maar voor een koolhydraatarme suikervrije variant zul je toch echt zelf de schuimpjes moeten maken. En ja daarvoor moet de oven lang aan om de meringue te drogen, maar daar heb je verder geen omkijken naar. Je hoeft de suikervrije schuimpjes niet eens om te draaien. Even spieken of ze niet te snel gaan, dat is genoeg. Verder hoef je voor de suikervrije Eton mess alleen slagroom te kloppen en het fruit te pureren. Hoewel dat laatste niet eens noodzakelijk is.  Ik beloof je: Het wachten meer dan waard!

Variatietips

Traditioneel worden er gewoon zomerkoninkjes gebruikt, maar die smaken nu (mrt. 2019) nog nergens naar. Dus daarom nam ik frambozen en blauwe bessen. Maar je neemt natuurlijk de vruchten die jij zelf het lekkerst vindt. Zelfs met diepvriesfruit is het prima te nassen. Wil je het nog meer uitbreiden of wil je het feestelijker? Hak dan wat (pistache)nootjes fijn en strooi ze erover. Maak een muntsuikerrandje aan het glas van erythritol met super fijngehakte munt. Drizzle er gesmolten chocola over. Allemaal leuk, en steeds weer een andere twist.

Oh ja… jouw eigen messy foto’s (of juist niet messy) zijn altijd welkom op onze Facebook pagina. Vinden we leuk!

♥ Zoek meer koolhydraatarme recepten met onze receptenzoeker, ons jaararchief of bekijk deze suggesties:

suikervrije Eton mess

Zo maak je de suikervrije Eton mess

Heb je vragen, wil je reageren of een leuke foto showen? Dat kan! Dat vinden wij en anderen namelijk heel leuk & alvast dank! Gebruik het reactieformulier hieronder en vergeet de sterren niet! Of tag ons op Facebookpagina, Instagram of Pinterest, met #KoolhydraatarmRecept!


Suikervrije Eton mess

Door: Anna-Karina van Denderen
Deze zalige suikervrije Eton mess is fantastisch geworden. Simpel te maken, want in er gaan slechts 3 ingrediënten in dit dessert: schuimpjes, slagroom en fruit.
5 van 2 stemmen
Voorbereidingstijd 15 min
Bereidingstijd 30 min
Totale tijd 45 min

Voedingswaarde

Per portie (je houdt veel schuimpjes over)
calorieën 188 kcalkoolhydraten 4.4 geiwitten 1.8 gvetten 17.6 gvezels 0.05 g
Hoeveelheid (aan te passen)2 porties

(testfunctie, werkt nog niet op alle apparaten/browsers)

Ingrediënten

SCHUIMPJES (0 netto khd)

Klik op de ingrediënten voor info over voedingswaarden, vervangtips en/of verkooppunten. HANDIG!

Bereiden
 

  • Pureer of prak het rode fruit en zet koel weg.
  • Verwarm de heteluchtoven voor op 90 °C en bekleed de bakplaat met een vel bakpapier.
  • Als je geen ervaring hebt, lees dan eerst hieronder alle tips bij het stijfkloppen van eiwitten in dit recept .
  • Mix de eiwitten met een paar druppels citroensap en een snufje zout tot zachte pieken. Mix dan beetje voor beetje de zoetstof erdoor. Doe het stijve eiwit in een spuitzak. Spuit het schuim op de (koele) beklede bakplaat. Dat kan in een groot stuk maar ook in kleine vormpjes, wat je wilt. Ik had 25 kleine schuimpjes.
  • Droog het schuim in de voorverwarmde oven (dus niet bakken!) Bij mij duurde het 90 minuten op 90 °C. Maar houd zelf even in de gaten hoe het in jouw oven gaat. Soms wordt het schuim opeens bruin, dat wil je liever niet. Liever op een lagere temperatuur en dan de oven wat langer aan.
  • Klop de slagroom stijf met een beetje zoetstof.

SERVEREN

  • Zet 2 glazen klaar met onderin een schepje fruit. Leg een stuk opgerold bakpapier klaar.
  • Draai in een paar slagen twee schepjes van het gepureerde fruit door de slagroom. Zodat je een mooie swirl krijgt. Breek 6 of iets meer schuimpjes in grove stukken en meng losjes door de fruitslagroom. Schep de Eton mess via het bakpapier in het glas. Garneer naar wens en geef er een lange lepel bij.
  • Oeh, dat is wel zo lekkerrrrr!!
  • De overgebleven schuimpjes kun je zeker een paar dagen bewaren in een trommel met het deksel niet helemaal dicht. Zou dat lukken?

© Uitgeverij Boekdelen KoolhydraatarmRecept.nl Alle rechten voorbehouden. Teksten en recepten van blogs en/of afbeeldingen mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen. Lees meer over Auteursrecht op internet

Heeft het gesmaakt? Vertel het door!Laat een reactie achter, of tag ons op de socials met #koolhydraatarmrecept

Onze 3 bestsellende kookboeken!

Klik op de titels, bekijk de inkijkexemplaren en lees er alles over!

Lekker & makkelijk Koolhydraatarm, ISBN 9789082659801
Gewoon Koolhydraatarm, met 4 weekmenu’s – ISBN 9789082659818
Verrukkelijk Koolhydraatarm, met 4 weekmenu’s – ISBN 9789082659870

Kookboek bestellen?

Al onze kookboeken worden in eigen beheer uitgegeven via Hans zijn eigen Uitgeverij Boekdelen. Ze zijn gewoon te koop via de reguliere boekhandels in Nederland en België. Steun bij voorkeur je lokale boekhandel! Mochten die het niet op voorraad hebben kunnen ze het altijd (gratis) voor je bestellen. Ook in online winkels kun je onze boeken bestellen. Bestellen kan overal online, bijvoorbeeld via Bazarow.com,  LibrisAKOBookspot of Bruna verzenden is overal gratis! In België zijn de boeken te koop via o.a. de Standaard Boekhandels. Natuurlijk staan de boeken ook bij Bol.com in de etalage. Onze kookboeken bestellen bij onszelf via Boekdelen.com:

Wil je ons heel direct steunen? Of wil je het boek cadeau geven en/of laten signeren dan kun je het het best bestellen via ons eigen Boekdelen winkeltje.


Abonneer
Laat het weten als er
guest

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

1 Reactie
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Scroll naar top