In je koolhydraatarme feeststol of gevuld speculaas mag amandelspijs niet ontbreken. Normaal gesproken maak je amandelspijs met 1 deel gemalen amandelen, 1 deel geraffineerde suiker, citroen en ei. Kant-en-klaar amandelspijs bevat algauw 75 gram koolhydraten! Voor deze heerlijke suikervrije amandelspijs gaan we de geraffineerde suiker vervangen door een 0-koolhydraten zoetstof, erythritol bijvoorbeeld. Dan bevat deze rol (à 200 gram) 5.5 gram koolhydraten. Dat scheelt een bak koolhydraten. Deze koolhydraatarme amandelspijs vind ik stiekem lekkerder en frisser dan die mierzoete van dat ene bekende bakmerk.
Zoetstof?
Bovendien, je past deze suikervrije amandelspijs precies naar eigen smaak aan, meer of minder zoet, meer of minder citroen? je hebt het helemaal zelf in de hand. Gebruik bij voorkeur een natuurlijke zoetstof met 0 gram koolhydraten, zoals erythritol met of zonder stevia. Dat is er van verschillende merken en in heel veel verschillende sterktes. Sukrin, Steviala of Greensweet hebben diverse soorten zoetstof. We schreven een uitgebreid artikel over suiker vervangen, daar kun je alles teruglezen.
Persoonlijk
Maak vooral je eigen keuze, welke zoetstof je precies moet gebruiken hangt ook af van je eigen voorkeuren. Immers, hoe zoet je het wilt kun je alleen zelf bepalen, altijd proeven en zoetstof toevoegen naar eigen smaak is ons advies! Het lekkerst is om de suikervrije amandelspijs een tijdje te laten rijpen, 1 -3 dagen moet genoeg zijn. Op die manier kunnen de smaken met elkaar ‘trouwen’. Echter, je kunt spijs met zoetstof minder lang bewaren dan de klassieke met echte suiker en je moet wel echt schoon werken!
Ik gebruikte de spijs in deze koolhydraatarme kerststol en het verrukkelijke gevuld speculaas.

Zo maak je suikervrije amandelspijs
Heb je vragen, wil je reageren of een leuke foto showen? Dat kan! Dat vinden wij en anderen namelijk heel leuk & alvast dank! Gebruik het reactieformulier hieronder of tag ons op Facebookpagina, Instagram of Pinterest. Graag met #KoohydraatarmRecept!

Suikervrije amandelspijs
Voedingswaarde
Ingrediënten
- 100 g amandelmeel
- 40 g erythritol - 0 khd Sukrin, Steviala of Greensweet (of meer naar eigen smaak)
- ½ citroen - rasp en sap
- snufje zout
- 1 ei/eieren - rauw. Of iets meer, afhankelijk van hoe zacht en sappig je het wilt hebben
De meeste ingrediënten zijn klikbaar. Dan krijg je meer info over o.a. verkooppunten, voedingswaarden en/of vervangtips. HANDIG!
Bereiden
- Neem bij voorkeur een een natuurlijk zoetmiddel met 0 khd, diverse merken en sterktes verkrijgbaar, lees ook even hierboven over zoetstof. Wij gebruikten 60 g erythritol zonder stevia.
- Je moet echt schoon werken. Er zitten namelijk geen conserveermiddelen in dit soort producten.
- Meng met een keukenmachine, vork of staafmixer alle ingrediënten (eerst een deel van het zoetmiddel en ei) tot een mooie pasta. Proef de koolhydraatarme amandelspijs en voeg naar eigen behoefte zoetstof en ei toe. Toch te dun geworden? Doe er dan een beetje amandelmeel bij.
- Schep de suikervrije amandelspijs op een stuk huishoudfolie en vorm er een rol van. Vouw de folie rondom strak dicht. Bewaar 3 dagen koel tot gebruik. Daarna kijken, proeven en ruiken om bederf te constateren.
- Gebruik de suikervrije amandelspijs in je kerststol of paasbrood of met Sinterklaas in gevulde speculaas. Als zoete garnering bij een toetje, vulling van een bonbon of draai er kleine snoepballetjes van die je door een garnering van gehakte nootjes, kokos of geraspte chocolade rolt! Kortom, dat komt wel op.
- Mijn advies: Geniet volop maar wel met mate!
© Uitgeverij Boekdelen - KoolhydraatarmRecept.nl Alle rechten voorbehouden. Teksten en recepten van blogs en/of afbeeldingen mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen. Lees meer over Auteursrecht op internet
Onze kookboeken bomvol koolhydraatarme recepten
Bestel bij voorkeur in de reguliere boekhandel om de hoek (Nederland én België). Mochten die onze kookboeken niet op voorraad hebben dan kunnen ze het altijd (gratis) voor je bestellen. Of bestel online via Bazarow.com, Libris, AKO, Bookspot of Bruna verzenden is overal gratis! Natuurlijk staan de boeken ook bij Bol.com in de etalage.
Wil je ons heel direct steunen? Of wil je het boek cadeau geven en/of laten signeren dan kun je het ook bestellen via ons eigen Boekdelen winkeltje. Je betaalt dan wel een bijdrage verzendkosten.
- Lekker & makkelijk Koolhydraatarm, ISBN 9789082659801
- Gewoon Koolhydraatarm, ISBN 9789082659818
- Verrukkelijk Koolhydraatarm, ISBN 9789082659870
Klik op de boeken en lees er alles over en bekijk de inkijkexemplaren!
![]() |
![]() |
![]() |
Voortreffelijk van smaak. Erg goed recept. Meteen meer van maken en invriezen. Ontdooien gaat snel. De smaak kan er dan goed intrekken.
Kan je de rest amandelspijs invriezen en ontdooid gebruiken voor een ander recept?
Jazeker, heel goed!
Een snel klaar En makkelijk te bereiden recept. 3 Dagen laten rusten en vervolgens de helft in het paasbrood gebruikt.
Een aanrader, bedankt!
oooh wat is DIT lekker!!! en zo fijn zonder die bakken suiker!!Dank voor de inspiratie/het recept
zat net nog even te kijken dat scheelt dus 100 gram!! helemaal blij..
Ik heb zelf geen moeite met stevia, je moet gewoon niet overdoseren. Maar dank voor de tip. Siroop is BTW totaal niet khd-arm, of ze nou langzaam zijn of niet. Maar goed ieder maakt z’n/haar eigen keuze natuurlijk.
Hoeveel sukrin moet ik ongeveer gebruiken?
Even proeven dat is het beste. Is namelijk erg afhankelijk van welke zoetstof je gebruikt en wat je eigen voorkeur heeft.
Misschien een plus minus getal, dan hebben we iets van houvast.
UPDATE: Wij gebruiken 40 g erythritol zonder stevia.
Sukrin is maar 1 een merknaam en zoetstof is er in vele sterktes. Het is echt een kwestie van weten wat je gebruikt en je eigen verpakking raadplegen. Lees ook even de tekst boven het recept.
Gevonden op de site van Steviaworld:
“Als u gaat bakken moet u er rekening mee houden dat als u jam (eigenlijk fruitbeleg) met Stevia pure maakt dat dit maar 1 week houdbaar is, dit komt omdat suiker normaal als conserveermiddel werkt. Ook moet u voor jam met Stevia een bindmiddel gebruiken.”
Misschien is dit wel goed te weten, want misschien kan de amandelspijs dan ook niet zo lang worden bewaard?
Inderdaad er zitten geen conserveringsmiddelen in dus altijd in de gaten houden natuurlijk. 3 dagen buiten de koelkast moet haalbaar zijn als je schoon werkt. Ruim een week in de koelkast moet kunnen. Maar dat schoon werken is wel belangrijk!
En invriezen hoe gaat dat, ik bedoel als ik de spijs in een brood heb verwerkt kan ik het dan met een gerust gevoel invriezen?
Volgens mij gaat dat uitstekend lukken, al heb ik er zelf geen ervaring mee. Laat je even weten hoe het uitpakt?
Zou je de ei kunnen vervangen?
Je zou de spijs smeuïg kunnen maken met slagroom? Alhoewel dat wel een wat andere smaak geeft uiteraard.