Suikervrije amandelspijs

Koolhydraatarme amandelspijs

In je koolhydraatarme feeststol of gevuld speculaas mag amandelspijs niet ontbreken. Normaal gesproken maak je amandelspijs met 1 deel gemalen amandelen, 1 deel geraffineerde suiker, citroen en ei. Kant-en-klaar amandelspijs bevat algauw 75 gram koolhydraten! Voor deze heerlijke suikervrije amandelspijs gaan we de geraffineerde suiker vervangen door een 0-koolhydraten zoetstof, erythritol bijvoorbeeld. Dan bevat deze rol (à 200 gram) 5.5 gram koolhydraten. Dat scheelt een bak koolhydraten. Deze koolhydraatarme amandelspijs vind ik stiekem lekkerder en frisser dan die mierzoete van dat ene bekende bakmerk. 

Zoetstof?

Bovendien, je past deze suikervrije amandelspijs precies naar eigen smaak aan, meer of minder zoet, meer of minder citroen? je hebt het helemaal zelf in de hand. Gebruik bij voorkeur een natuurlijke zoetstof met 0 gram koolhydraten, zoals erythritol met of zonder stevia. Dat is er van verschillende merken en in heel veel verschillende sterktes. Sukrin, Steviala of Greensweet hebben diverse soorten zoetstof. We schreven een uitgebreid artikel over suiker vervangen, daar kun je alles teruglezen.

Persoonlijk

Maak vooral je eigen keuze, welke zoetstof je precies moet gebruiken hangt ook af van je eigen voorkeuren. Immers, hoe zoet je het wilt kun je alleen zelf bepalen, altijd proeven en zoetstof toevoegen naar eigen smaak is ons advies!  Het lekkerst is om de suikervrije amandelspijs een tijdje te laten rijpen, 1 -3 dagen moet genoeg zijn. Op die manier kunnen de smaken met elkaar ‘trouwen’. Echter, je kunt spijs met zoetstof minder lang bewaren dan de klassieke met echte suiker en je moet wel echt schoon werken! 

Ik gebruikte de spijs in deze koolhydraatarme kerststol en het verrukkelijke gevuld speculaas.

Koolhydraatarme amandelspijs

Zo maak je suikervrije amandelspijs


Heb je vragen, wil je reageren of een leuke foto showen? Dat kan! Dat vinden wij en anderen namelijk heel leuk & alvast dank! Gebruik het reactieformulier hieronder of tag ons op Facebookpagina, Instagram of Pinterest. Graag met #KoohydraatarmRecept!


Koolhydraatarme amandelspijs

Suikervrije amandelspijs

Door: Anna-Karina van Denderen
Deze zelfgemaakte, koolhydraatarme, suikervrije amandelspijs is echt keilekker. Veel beter dan de mierzoete bonenvariant die in kant-en-klaar producten zit.
4.84 van 6 stemmen

Voedingswaarde

Hele rol (200 g)
calorieën 703.1 kcalkoolhydraten 5.5 geiwitten 30.4 gvetten 59.8 gvezels 10.3 g
Gang Tussendoortje (zoet)
Keuken Europees
Trefwoord gebak zoet, koek en snoep
Voorbereidingstijd 10 min
Totale tijd 10 min
Hoeveelheid (aan te passen)1 rol (à 200 g)

Ingrediënten

  • 100 g amandelmeel
  • 40 g erythritol - 0 khd Sukrin, Steviala of Greensweet (of meer naar eigen smaak)
  • ½ citroen - rasp en sap
  • snufje zout
  • 1 ei/eieren - rauw. Of iets meer, afhankelijk van hoe zacht en sappig je het wilt hebben

De meeste ingrediënten zijn klikbaar. Dan krijg je meer info over o.a. verkooppunten, voedingswaarden en/of vervangtips. HANDIG!

Bereiden
 

  • Neem bij voorkeur een een natuurlijk zoetmiddel met 0 khd, diverse merken en sterktes verkrijgbaar, lees ook even hierboven over zoetstof. Wij gebruikten 60 g erythritol zonder stevia.
  • Je moet echt schoon werken. Er zitten namelijk geen conserveermiddelen in dit soort producten.
  • Meng met een keukenmachine, vork of staafmixer alle ingrediënten (eerst een deel van het zoetmiddel en ei) tot een mooie pasta. Proef de koolhydraatarme amandelspijs en voeg naar eigen behoefte zoetstof en ei toe. Toch te dun geworden? Doe er dan een beetje amandelmeel bij.
  • Schep de suikervrije amandelspijs op een stuk huishoudfolie en vorm er een rol van. Vouw de folie rondom strak dicht. Bewaar 3 dagen koel tot gebruik. Daarna kijken, proeven en ruiken om bederf te constateren.
  • Gebruik de suikervrije amandelspijs in je kerststol of paasbrood of met Sinterklaas in gevulde speculaas. Als zoete garnering bij een toetje, vulling van een bonbon of draai er kleine snoepballetjes van die je door een garnering van gehakte nootjes, kokos of geraspte chocolade rolt! Kortom, dat komt wel op.
  • Mijn advies: Geniet volop maar wel met mate!

© Uitgeverij Boekdelen - KoolhydraatarmRecept.nl Alle rechten voorbehouden. Teksten en recepten van blogs en/of afbeeldingen mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen. Lees meer over Auteursrecht op internet

Heeft het gesmaakt? Vertel het door!Laat een reactie achter, of tag ons op de socials met #koolhydraatarmrecept

Onze kookboeken bomvol koolhydraatarme recepten

Bestel bij voorkeur in de reguliere boekhandel om de hoek (Nederland én België). Mochten die onze kookboeken niet op voorraad hebben dan kunnen ze het altijd (gratis) voor je bestellen. Of bestel online via Bazarow.com, Libris, AKO, Bookspot of Bruna verzenden is overal gratis! Natuurlijk staan de boeken ook bij Bol.com in de etalage.

Wil je ons heel direct steunen? Of wil je het boek cadeau geven en/of laten signeren dan kun je het ook bestellen via ons eigen Boekdelen winkeltje. Je betaalt dan wel een bijdrage verzendkosten.

Klik op de boeken en lees er alles over en bekijk de inkijkexemplaren!

Kookboek - Lekker & makkelijk Koolhydraatarm Kookboek - Gewoon Koolhydraatarm Kookboek - Lekker & makkelijk Koolhydraatarm


Abonneer
Laat het weten als er
guest

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

17 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Christina Veltkamp
Christina Veltkamp
2 maanden geleden

5 sterren
Voortreffelijk van smaak. Erg goed recept. Meteen meer van maken en invriezen. Ontdooien gaat snel. De smaak kan er dan goed intrekken.

Regine Claesen
Regine Claesen
2 maanden geleden

Kan je de rest amandelspijs invriezen en ontdooid gebruiken voor een ander recept?

Tanja
Tanja
9 maanden geleden

4 sterren
Een snel klaar En makkelijk te bereiden recept. 3 Dagen laten rusten en vervolgens de helft in het paasbrood gebruikt.
Een aanrader, bedankt!

Trudie
Trudie
4 jaren geleden

5 sterren
oooh wat is DIT lekker!!! en zo fijn zonder die bakken suiker!!Dank voor de inspiratie/het recept

Trudie
Trudie
4 jaren geleden
Antwoord aan  Trudie

zat net nog even te kijken dat scheelt dus 100 gram!! helemaal blij..

Esther
Esther
5 jaren geleden

Hoeveel sukrin moet ik ongeveer gebruiken?

Theo
Theo
3 jaren geleden
Antwoord aan  Anna-Karina

Misschien een plus minus getal, dan hebben we iets van houvast.

Gerda
Gerda
6 jaren geleden

Gevonden op de site van Steviaworld:

“Als u gaat bakken moet u er rekening mee houden dat als u jam (eigenlijk fruitbeleg) met Stevia pure maakt dat dit maar 1 week houdbaar is, dit komt omdat suiker normaal als conserveermiddel werkt. Ook moet u voor jam met Stevia een bindmiddel gebruiken.”

Misschien is dit wel goed te weten, want misschien kan de amandelspijs dan ook niet zo lang worden bewaard?

Goanita
Goanita
4 jaren geleden
Antwoord aan  AK

En invriezen hoe gaat dat, ik bedoel als ik de spijs in een brood heb verwerkt kan ik het dan met een gerust gevoel invriezen?

Medi
Medi
4 jaren geleden
Antwoord aan  Anna-Karina

Zou je de ei kunnen vervangen?