suikervrije amandelspijs

Suikervrije amandelspijs

In je kerststol, paasstol of gevuld speculaas mag amandelspijs niet ontbreken. Normaal gesproken maak je amandelspijs met 1 deel gemalen amandelen, 1 deel geraffineerde suiker, citroen en ei. Dat past natuurlijk echt helemaal niet in een koolhydraatarm eetpatroon… Maar er is goed nieuws, we kunnen prima koolhydraatarme amandelspijs maken met andere zoetmiddelen! Dat scheelt een bak koolhydraten. Voor deze heerlijke suikervrije amandelspijs gaan we de geraffineerde suiker vervangen door een 0-koolhydraten zoetstof. Dan bevat onze rol (het hele recept dus) 5.5 gram koolhydraten. Deze zelfgemaakte suikervrije amandelspijs vind ik eigenlijk lekkerder dan die mierzoete die in de bakkers- of Albert Heijn kerststol zit.

Zoetstof?

Je past het precies naar eigen smaak aan, meer of minder zoet, meer of minder citroen? ‘t Kan allemaal! Gebruik bij voorkeur een natuurlijk zoetstof zoals erythritol en/of stevia met 0 gram koolhydraten. Dat is er van verschillende merken en in heel veel verschillende sterktes. Bijvoorbeeld Sukrin Rood (erythritol) iets minder zoet dan suiker (ong. 70%). Nog beter qua smaak en zoetkracht: een combinatie van beiden. We schreven een uitgebreid artikel over suiker vervangen, daar kun je alles teruglezen.

Persoonlijk

Maak vooral je eigen keuze, welke zoetstof je precies moet gebruiken hangt ook af van je eigen voorkeuren. En dan qua smaak: hoe zoet je het wilt kun je alleen zelf bepalen, altijd proeven en zoetstof toevoegen naar eigen smaak is ons advies!  Het lekkerst is om de suikervrije amandelspijs een tijdje te laten rijpen, 1 -3 dagen moet genoeg zijn. Op die manier kunnen de smaken met elkaar ‘trouwen’.  NB: Je kunt spijs met zoetstof minder lang bewaren dan de klassieke met echte suiker en je moet wel echt schoon werken! 

Ik gebruikte de spijs in deze koolhydraatarme kerststol en het verrukkelijke gevuld speculaas.

suikervrije amandelspijs

Zo maak je suikervrije amandelspijs

Laat je het even weten als je dit gemaakt hebt? Dat kan in de reacties onderaan of op onze Facebookpagina, Twitter en Pinterest. Altijd leuk & alvast dank!

suikervrije amandelspijs

Suikervrije amandelspijs

door Anna-Karina van Denderen
Deze zelfgemaakte, koolhydraatarme, suikervrije amandelspijs is echt keilekker. Veel beter dan de mierzoete bonenvariant die in kant-en-klaar producten zit.
4.5 van 2 stemmen
Afdrukken Reacties Bewaren
Gang: Tussendoortje (zoet)
Keuken: Europees
Trefwoord: gebak zoet, koek en snoep
Voorbereiden: 10 min
Totale tijd: 10 min

Voedingswaarden

Hele rol
Calorieën 706 kcal
Koolhydraten 5.5 g
Eiwit 30.6 g
Vet 59.8 g
Vezels 10.9 g

Uit recept

1 rol

Ingrediënten

Bereiden

  • Neem bij voorkeur een een natuurlijk zoetmiddel met 0 khd, diverse merken en sterktes verkrijgbaar, lees ook even hierboven over zoetstof.
  • Je moet echt schoon werken. Er zitten namelijk geen conserveermiddelen in dit soort producten.
  • Meng met een keukenmachine, vork of staafmixer alle ingrediënten (eerst een deel van het zoetmiddel en ei) tot een mooie pasta. Proef de koolhydraatarme amandelspijs en voeg naar eigen behoefte zoetstof en ei toe. Toch te dun geworden? Doe er dan een beetje amandelmeel bij.
  • Schep de suikervrije amandelspijs op een stuk huishoudfolie en vorm er een rol van zonder luchtbellen. Vouw de folie rondom strak dicht en rol de uiteinden in zoals bij een toffee. Bewaar maximaal 3 dagen koel tot gebruik.
  • Gebruik de suikervrije amandelspijs in je kerststol of paasbrood of met Sinterklaas in gevulde speculaas. Als zoete garnering bij een toetje, vulling van een bonbon of draai er kleine snoepballetjes van die je door een garnering van gehakte nootjes, kokos of geraspte chocolade rolt! Kortom, dat komt wel op.
  • Mijn advies: Geniet volop maar wel met mate!

© Uitgeverij Boekdelen - KoolhydraatarmRecept.nl Alle rechten voorbehouden. Teksten en recepten van blogs en/of afbeeldingen mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen. Lees meer over Auteursrecht op internet

Heeft het gesmaakt? Vertel het door!


Bestel een van onze kookboeken in alle reguliere boekhandels (NL en België) of online winkels, zoals Libris, AKO, Bruna of Bol.com!

Klik op de boeken en lees er alles over en bekijk de inkijkexemplaren!

(Gezien 2.498 keer, 13 vandaag)

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Lekker recept? Geef sterren!




Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

17 reacties op “Suikervrije amandelspijs”