suikervrije amandelspijs

Suikervrije amandelspijs

In je kerststol, paasstol of gevuld speculaas mag amandelspijs niet ontbreken. Normaal gesproken maak je amandelspijs met 1 deel gemalen amandelen, 1 deel geraffineerde suiker, citroen en ei. Dat past natuurlijk echt helemaal niet in een koolhydraatarm eetpatroon… Maar er is goed nieuws, we kunnen prima suikervrije amandelspijs maken met andere zoetmiddelen! Dat scheelt een bakkoolhydraten. Voor deze heerlijke suikervrije amandelspijs gaan we de geraffineerde suiker vervangen door een natuurlijke zoetstof. Deze zelfgemaakte suikervrije amandelspijs vind ik zelf veel lekkerder dan die mierzoete troep die in de bakkers- of Albert Heijn kerststol zit.

Meer of minder zoet

Je past het precies naar eigen smaak aan, meer of minder zoet, meer of minder citroen? ‘t Kan allemaal! Gebruik bij voorkeur een natuurlijk zoetmiddel zoals erythritol en/of stevia met 0 gram koolhydraten. Dat is er van verschillende merken en in heel veel verschillende sterktes. Bijvoorbeeld Sukrin Rood (erythritol) iets minder zoet dan suiker (ong. 70%). Nog beter qua smaak en zoetkracht: een combinatie van beiden, zoals bijvoorbeeld Stevija Kristal (1-3x zo zoet als suiker), Greensweet x-tra sweet (5-6 x zo zoet als suiker) of Steviala Kristal Sweet XTRA (6x zoeter dan suiker). We schreven ook een uitgebreid artikel over suiker vervangen.

Maak vooral je eigen keuze, hoe zoet je het zelf wilt kun je alleen zelf bepalen, altijd proeven en zoetstof toevoegen naar eigen smaak is ons advies!

suikervrije amandelspijs

Optioneel kan je er nog drank in verwerken of smaakstoffen toevoegen als sinaasappel of vanille etc. Het lekkerst is om de suikervrije amandelspijs een tijdje te laten rijpen, 1 -3 dagen moet genoeg zijn. Op die manier kunnen de smaken met elkaar ‘trouwen’.

NB: Je kunt spijs met zoetstof minder lang bewaren dan de klassieke met echte suiker en je moet wel echt schoon werken! 

Ik gebruikte de spijs in deze koolhydraatarme kerststol en het verrukkelijke gevuld speculaas.

Klik voor vergrotingen

Zo maak je suikervrije amandelspijs

Laat je het even weten als je dit gemaakt hebt? Dat kan in de reacties onderaan of op onze Facebookpagina, Twitter en Pinterest. Altijd leuk & alvast dank!

Suikervrije amandelspijs


suikervrije amandelspijs

Door Hans en/of Anna-Karina Geplaatst december 8, 2014

  • Aantal of hoeveelheid: 1 rol
  • Koolhydraten: 8 khd per hele rol (1 rol uit recept)
  • Voorbereiding: 10 minuten

Deze zelfgemaakte, koolhydraatarme, suikervrije amandelspijs is echt keilekker. Veel beter dan de mierzoete bonenvariant die in kant-en-klaar producten zit.

Ingrediënten

  • 100 gram amandelmeel 6,9 khd
  • zoetstof 0 khd (naar eigen smaak, vergelijkbaar met ongeveer 75 gr suiker)
  • rasp en sap van ½ citroen 1 khd
  • half snufje zout
  • ½ - 1½ ei(eren) rauw 0 khd afhankelijk van hoe zacht en sappig je de spijs wilt hebben
  • 1 theelepel Amaretto OPTIONEEL

Bereiding

  1. LET OP:
    Neem bij voorkeur een een natuurlijk zoetmiddel met 0 khd, diverse merken en sterktes verkrijgbaar, lees ook even hierboven over zoetstof.
  2. Je moet echt schoon werken. Er zitten namelijk geen conserveermiddelen in dit soort producten! Meng alle ingrediënten (eerst een deel van het zoetmiddel en ei) tot een mooie pasta. Kan in een keukenmachine maar ook met een vork of staafmixer. Proef de amandelspijs en voeg naar eigen smaak de rest van het zoetmiddel en ei toe als je het zoeter wilt of smeuïger. Toch te dun geworden? Doe er dan een beetje amandelmeel bij.
  3. Schep de amandelspijs op een stuk huishoudfolie en vorm er een rol van zonder luchtbellen. Vouw de folie rondom strak dicht en rol de uiteinden in zoals bij een toffee. Leg de rol suikervrije amandelspijs tot gebruik in de koelkast. Maximaal 3 dagen.
  4. Gebruik de suikervrije amandelspijs in je kerststol of paasbrood of met Sinterklaas in gevulde speculaas. Als zoete garnering bij een toetje, vulling van een bonbon of draai er kleine snoepballetjes van die je door een garnering van gehakte nootjes, kokos of geraspte chocolade rolt! Kortom, dat komt wel op.
    Mijn advies: Geniet volop maar wel met mate!

© Uitgeverij Boekdelen
Lees meer over Auteursrecht op internet



Bestel een van onze kookboeken in alle reguliere boekhandels (NL en België) of online winkels, zoals Libris, AKO, Bruna of Bol.com!

Gewoon Koolhydraatarm (nieuw!) of Lekker & makkelijk Koolhydraatarm

Gewoon-Koolhydraatarm-Kookoek

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

14 gedachten over “Suikervrije amandelspijs”

Ken je onze Facebook pagina al?facebook-koolhydraatarmreceptLike

 

980 Shares
Share121
Pin859
Tweet