Suikervrije aardbeienjam

suikervrije aardbeiensaus

De liefde van de man gaat door de maag, mijn heer Hans is een behoorlijke zoetekauw én hij is verliefd op aardbeien. Dus trek ik vandaag mijn trukendoos open om ‘m aan deze lekkere suikervrije aardbeienjam, -compote en -saus te krijgen. Dan kunnen we binnenkort de straat met jam helemaal overslaan bij het boodschappen doen. Deze suikervrije versie bevat slechts 0.76 gram koolhydraten per portie van 15 gram, dat komt overeen met 1 eetlepel of een broodbeleg. ter vergelijking een willekeurige gewone jam bevat ruim 8 gram koolhydraten voor een broodbeleg. Nee dat is geen tikfout, die bevat echt ruim 10x zoveel koolhydraten! 

Koolhydraatarme, suikervrije aardbeienjam bewaren

De toegevoegde suiker in normale jam en sauzen heeft ook een conserverende werking. Deze suikervrije varianten zijn daarom minder lang houdbaar, maak niet teveel ineens of kleine vries porties in.  Als je goed schoon werkt en schone potten gebruikt is alles afgedekt in de koelkast prima een week goed te houden. Als je ze echt vacuüm trekt veel langer!

LET OP: Als je net begint met koolhydraatarm eten en van plan was af te vallen en/of  in ketose te  te blijven wees dan voorzichtig met fruit, met mate kan het prima maar er zit in het meeste fruit nu eenmaal veel meer suiker dan in groente!


♥ Zoek meer koolhydraatarme recepten met onze receptenzoeker of bekijk deze suggesties:

Zo maak je suikervrije aardbeienjam, -compote en/of -jam

Heb je vragen, wil je reageren of een leuke foto showen? Dat kan! Dat vinden wij en anderen namelijk heel leuk & alvast dank! Gebruik het reactieformulier hieronder of tag ons op Facebookpagina, Instagram of Pinterest. Graag met #KoohydraatarmRecept!

Suikervrije aardbeienjam, -compote en -saus

suikervrije aardbeiensaus
Door: Anna-Karina van Denderen
Maak vandaag nog deze lekkere suikervrije aardbeienjam, aardbeiencompote en aardbeiensaus! Allemaal suikervrij en koolhydraatarm!
5 van 6 stemmen
Voorbereidingstijd 5 min
Bereidingstijd 10 min
Totale tijd 15 min

Voedingswaarde

Per portie à 15 gram (ongeveer 1 broodbeleg)
calorieën 4.35 kcalkoolhydraten 0.76 geiwitten 0.1 gvetten 0.01 gvezels 0.17 g
Hoeveelheid (aan te passen)30 porties à 15 gram

Ingrediënten

  • 450 g aardbei - schoon gewicht (500 gram met de kroontjes!)
  • snufje zout

Voor de saus

Optioneel

De meeste ingrediënten zijn klikbaar. Dan krijg je meer info over o.a. verkooppunten, voedingswaarden en/of vervangtips. HANDIG!

Bereiden
 

Oké daar gaan we, ‘t is eigenlijk en klusje van niks, over 15 minuten ben je klaar.

  • Maak de aardbeien schoon en snijd al te grote exemplaren in kleinere stukken. Kook de aardbeien zonder water met een snufje zout in een pan met dikke bodem. Schep af en toe om. Als het kookt, draai dan het vuur laag en laat alles 3-5 minuten zachtjes pruttelen, schep af en toe om. Maak niet alle aardbeien helemáál tot moes, tenzij je alleen saus wilt. Maak van deze aardbeienmoes naar wens deze lekkernijen:

1. Suikervrije aardbeiencompote

  • Dit is de makkelijkste. Proef de aardbeienmoes en voeg zo nodig zoetstof toe. Laat de compote afkoelen in brandschoon glas en zet afgedekt in de koelkast tot gebruik.
    Of giet het in een ijsblokjesvorm en vries het in.
  • Lekker, deze eten we als dessert met crunchy Griekse Yoghurt (in plaats van de bessen)!

2. Suikervrije aardbeiensaus

  • Voeg aan de aardbeienmoes een beetje agar-agar toe en optioneel kaneelpijpje, steranijs enz. Kook nog 5 minuten zachtjes door. Proef en breng op smaak met zoetstof. Pureer -haal wel de steranijs en kaneelpijpje eruit- tot saus met de staafmixer of druk door een zeef. Giet in schoon glas, ik deed het kaneelstokje en steranijs weer bij de gepureerde saus. Laat afkoelen en zet in de koelkast tot gebruik.
    Of giet het in een ijsblokjesvorm en vries het in.
  • Hier giet ik een beetje van over mijn ontbijtpannenkoekjes.

3. Suikervrije aardbeienjam

  • Voeg agar-agar (iets meer dan voor saus) toe aan de aardbeienmoes en kook 2 minuten zachtjes door. Proef en breng op smaak met zoetstof. Giet de jam als het nog warm is in een schone pot. Laat afkoelen en zet in de koelkast tot gebruik.
    Of giet het in een ijsblokjesvorm en vries het in.
  • Kan gebruikt worden als beleg of als tussenlaag in een taart of op de chocoladetaartjes.

Agar-agar?

  • Het bindmiddel agar-agar moet je altijd 1-2 minuten meekoken (kijk voor hoeveelheden en verhoudingen op de verpakking). Het stolt al als het afkoelt, dit i.t.t. gelatine. Agar-agar neemt ook altijd wat van de zoete smaak van je aardbeien of ander fruit weg (net als bij gelatine) dus voeg ik wel wat zoetstof toe als ik agar-agar gebruik.

© Uitgeverij Boekdelen KoolhydraatarmRecept.nl Alle rechten voorbehouden. Teksten en recepten van blogs en/of afbeeldingen mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen. Lees meer over Auteursrecht op internet

Heeft het gesmaakt? Vertel het door!Laat een reactie achter, of tag ons op de socials met #koolhydraatarmrecept

Onze kookboeken bomvol koolhydraatarme recepten


Bestel bij voorkeur in de reguliere boekhandel om de hoek (Nederland én België). Mochten die onze kookboeken niet op voorraad hebben dan kunnen ze het altijd (gratis) voor je bestellen. Of bestel online via Bazarow.com, Libris, AKO, Bookspot of Bruna verzenden is overal gratis! Natuurlijk staan de boeken ook bij Bol.com in de etalage.

Wil je ons heel direct steunen? Of wil je het boek cadeau geven en/of laten signeren dan kun je het ook bestellen via ons eigen Boekdelen winkeltje. Je betaalt dan wel een bijdrage verzendkosten.

Klik op de titels, bekijk de inkijkexemplaren en lees er alles over!


Abonneer
Laat het weten als er
guest

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

14 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties