De liefde van de man gaat door de maag, mijn heer Hans is een behoorlijke zoetekauw én hij is verliefd op aardbeien. Dus trek ik vandaag mijn trukendoos open om ‘m aan deze lekkere suikervrije aardbeienjam, -compote en -saus te krijgen. Dan kunnen we binnenkort de straat met jam helemaal overslaan bij het boodschappen doen. Deze suikervrije versie bevat slechts 0.76 gram koolhydraten per portie van 15 gram, dat komt overeen met 1 eetlepel of een broodbeleg. ter vergelijking een willekeurige gewone jam bevat ruim 8 gram koolhydraten voor een broodbeleg. Nee dat is geen tikfout, die bevat echt ruim 10x zoveel koolhydraten!
Koolhydraatarme, suikervrije aardbeienjam bewaren
De toegevoegde suiker in normale jam en sauzen heeft ook een conserverende werking. Deze suikervrije varianten zijn daarom minder lang houdbaar, maak niet teveel ineens of kleine vries porties in. Als je goed schoon werkt en schone potten gebruikt is alles afgedekt in de koelkast prima een week goed te houden. Als je ze echt vacuüm trekt veel langer!
LET OP: Als je net begint met koolhydraatarm eten en van plan was af te vallen en/of in ketose te te blijven wees dan voorzichtig met fruit, met mate kan het prima maar er zit in het meeste fruit nu eenmaal veel meer suiker dan in groente!
Onze koolhydraatarme kookboeken!
Onze (papieren) kookboeken zijn heuse bestsellers te noemen! De kookboeken zijn sinds 20 september 2024 allemaal uitverkocht en worden niet opnieuw in druk genomen.
Verrukkelijk Koolhydraatarm
UITVERKOCHT!!!!!
ISBN 9789082659870
Gewoon Koolhydraatarm
UITVERKOCHT!!!!!
ISBN 9789082659818
Lekker & Makkelijk Koolhydraatarm
UITVERKOCHT!!!!!
ISBN 9789082659801
Kookboek van het jaar 2021
Nog zo’n lekker koolhydraatarm recept?
♥ Zoek meer koolhydraatarme & keto recepten met onze receptenzoeker, ons jaararchief of bekijk deze suggesties:
Zo maak je suikervrije aardbeienjam, -compote en/of -jam
Wat vind jij hiervan?
Geef de recepten sterren!
Heb je vragen over het koolhydraatarm dieet of keto leefstijl? Stuur een e-mail of ga naar onze Facebookpagina, Pinterest of Instagram
Een leuke foto showen? Tag ons op de socials met #KoolhydraatarmRecept
Suikervrije aardbeienjam, -compote en -saus
Voedingswaarde
(testfunctie, werkt nog niet op alle apparaten/browsers)
Ingrediënten
Voor de saus
- agar-agar, om te binden
Klik op de ingrediënten voor info over voedingswaarden, vervangtips en/of verkooppunten. HANDIG!
Bereiden
Oké daar gaan we, ’t is eigenlijk en klusje van niks, over 15 minuten ben je klaar.
- Maak de aardbeien schoon en snijd al te grote exemplaren in kleinere stukken. Kook de aardbeien zonder water met een snufje zout in een pan met dikke bodem. Schep af en toe om. Als het kookt, draai dan het vuur laag en laat alles 3-5 minuten zachtjes pruttelen, schep af en toe om. Maak niet alle aardbeien helemáál tot moes, tenzij je alleen saus wilt. Maak van deze aardbeienmoes naar wens deze lekkernijen:
1. Suikervrije aardbeiencompote
- Dit is de makkelijkste. Proef de aardbeienmoes en voeg zo nodig zoetstof toe. Laat de compote afkoelen in brandschoon glas en zet afgedekt in de koelkast tot gebruik. Of giet het in een ijsblokjesvorm en vries het in.
- Lekker, deze eten we als dessert met crunchy Griekse Yoghurt (in plaats van de bessen)!
2. Suikervrije aardbeiensaus
- Voeg aan de aardbeienmoes een beetje agar-agar toe en optioneel kaneelpijpje, steranijs enz. Kook nog 5 minuten zachtjes door. Proef en breng op smaak met zoetstof. Pureer -haal wel de steranijs en kaneelpijpje eruit- tot saus met de staafmixer of druk door een zeef. Giet in schoon glas, ik deed het kaneelstokje en steranijs weer bij de gepureerde saus. Laat afkoelen en zet in de koelkast tot gebruik. Of giet het in een ijsblokjesvorm en vries het in.
- Hier giet ik een beetje van over mijn ontbijtpannenkoekjes.
3. Suikervrije aardbeienjam
- Voeg agar-agar (iets meer dan voor saus) toe aan de aardbeienmoes en kook 2 minuten zachtjes door. Proef en breng op smaak met zoetstof. Giet de jam als het nog warm is in een schone pot. Laat afkoelen en zet in de koelkast tot gebruik. Of giet het in een ijsblokjesvorm en vries het in.
- Kan gebruikt worden als beleg of als tussenlaag in een taart of op de chocoladetaartjes.
Agar-agar?
- Het bindmiddel agar-agar moet je altijd 1-2 minuten meekoken (kijk voor hoeveelheden en verhoudingen op de verpakking). Het stolt al als het afkoelt, dit i.t.t. gelatine. Agar-agar neemt ook altijd wat van de zoete smaak van je aardbeien of ander fruit weg (net als bij gelatine) dus voeg ik wel wat zoetstof toe als ik agar-agar gebruik.
© Uitgeverij Boekdelen – KoolhydraatarmRecept.nl Alle rechten voorbehouden. Teksten en recepten van blogs en/of afbeeldingen mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen. Lees meer over Auteursrecht op internet
Kun jij ook johannesbroodpitmeel gebruiken om te binden? Wat is dan de hoeveelheid die jij moet gebruiken?
Jazeker is dat een bindmiddel. Maar minder geschikt vind ik in dit geval want het bindt wat ‘meliger’. Bij deze jam zou je eventueel wel gelatine kunnen gebruiken. Dat bindt ook geleiachtig.
Voor doseringen kun je altijd het best op een verpakking van je specifieke merk kijken.
Kan je de aardbeiensaus, -compote en -confituur ook invriezen ? Of verandert dat de kwaliteit?
Jazeker dat kan, zie recept.
Mag ik vragen hoeveel agar agar er in moet hoeveel is een theelepeltje?
Een theelepel is 5 ml (inhoudsmaat), zie ook maten gewichten.
Heerlijk een jamrecept zonder chia! (Ik heb bij chiazaad altijd een kikkerdril ervaring… brrrrrrrr)
Staat nu een potje aardbei/frambozenjam af te koelen
Hallo,
Mag ik vragen welke zoetstof je gebruikt voor de jam?
Ik zie alleen maar zoetstoffen met veel koolhydraten.
Groet Christa
Ik gebruik verschillende soorten, lees het artikel over suiker vervangen daar staat alles. Ooit gebruikte ik hiervoor Kruidvat vloeibaar zoals je ziet op foto 1. Tegenwoordig Greensweet erythritol of x-tra.
Lijkt me heerlijk :). dit ga ik maken voor volgend weekend.
een vraagje: waarom agar-agar en niet geletine?
Omdat gelatine van botten is gemaakt. En dus niet voor vegetariërs.
Probeer ook eens Frambozen/Nectarine jam. Op dezelfde manier maken.
Dat is hier echt mijn favoriet!
Het is een fabeltje dat jam niet lang houdbaar is als er geen suiker toegevoegd wordt. Ik heb het idee dat de suikerfabriek hier aan meegewerkt heeft. Ik maak altijd jam zonder toevoeging van suiker en het is lang houdbaar als je de potten maar goed heet vult en de deksel er direct op draait. Dan trekt de pot vacuüm door de hitte. En ik gebruik alleen stevia als zoetstof als het fruit niet zoet genoeg is. Zo maak ik ook appelmoes van zoete appels en die houd zich jaren goed. Gewoon in het keukenkasje.
Hoop dat je iets aan dit advies hebt
Dat klopt, maar het gaat vooral om de houdbaarheid na het openen of als er lucht bijzit. Ik heb een regeltje toegevoegd over vacuüm trekken.