suikervrije aardbeiensaus

Suikervrije aardbeienjam

De liefde van de man gaat door de maag, ‘mijn’ Hans is een behoorlijke zoetekauw én hij is verliefd op aardbeien. Dus trek ik vandaag mijn trukendoos open om ‘m aan deze lekkere suikervrije aardbeienjam, -compote en -saus te krijgen. Dan kunnen we binnenkort de straat met jam helemaal overslaan bij het boodschappen doen.  Aardbeien bevatten trouwens per 100 gram 5,1 gram khd, voor fruit niet eens zo veel. Zie ook deze uitgebreide Fruitlijst. LET OP: Als je net begint met koolhydraatarm eten en van plan was af te vallen en/of  in ketose te  te blijven wees dan voorzichtig met fruit!

Koolhydraatarme, suikervrije aardbeienjam bewaren

Normaal gesproken heeft de toegevoegde suiker in jam en sauzen een enorm conserverende werking. Deze suikervrije varianten zijn minder lang houdbaar, maak niet teveel ineens. Als je goed schoon werkt en schone potten gebruikt is alles afgedekt in de koelkast prima een week goed te houden. Als je ze echt vacuüm trekt veel langer!

Zo maak je suikervrije aardbeienjam, -compote en/of -jam

Laat je het even weten nadat je dit gemaakt hebt? Dat kan bijvoorbeeld in de reacties onderaan of op onze Facebookpagina, Twitter en Pinterest met #KoohydraatarmRecept Dat vinden wij en anderen namelijk heel leuk & alvast dank!

suikervrije aardbeiensaus

Suikervrije aardbeienjam, -compote en -saus

door Anna-Karina van Denderen
Maak vandaag nog deze lekkere suikervrije aardbeienjam, aardbeiencompote en aardbeiensaus! Allemaal suikervrij en koolhydraatarm!
5 van 1 stem
Afdrukken Reacties Bewaren
Gang: Tussendoortje (zoet)
Keuken: Europees
Trefwoord: dip, saus, dressing, smeer, knutselen in de keuken
Voorbereiden: 5 min
Koken: 10 min
Totale tijd: 15 min

Voedingswaarden

Aardbeien bevatten per 100 gram 5,1 gram koolhydraten. (23 khd hele recept)

Uit recept

Ingrediënten

Optioneel
Voor saus ook

Bereiden

Oké daar gaan we, 't is eigenlijk en klusje van niks, over 15 minuten ben je klaar.
  • Maak de aardbeien schoon en snijd al te grote exemplaren in kleinere stukken. Kook de aardbeien zonder water met een snufje zout in een pan met dikke bodem. Schep af en toe om. Als het kookt, draai dan het vuur laag en laat alles 3-5 minuten zachtjes pruttelen, schep af en toe om. Maak niet alle aardbeien helemáál tot moes, tenzij je alleen saus wilt. Maak van deze aardbeienmoes naar wens deze lekkernijen:
1. Suikervrije aardbeiencompote
  • Dit is de makkelijkste. Proef de aardbeienmoes en voeg zo nodig zoetstof toe. Laat de compote afkoelen in brandschoon glas en zet afgedekt in de koelkast tot gebruik.
  • Lekker, deze eten we als dessert met crunchy Griekse Yoghurt (in plaats van de bessen)!
2. Suikervrije aardbeiensaus
  • Voeg aan de aardbeienmoes een beetje agar-agar toe en optioneel kaneelpijpje, steranijs enz. Kook nog 5 minuten zachtjes door. Proef en breng op smaak met zoetstof. Purees -haal wel de steranijs en kaneelpijpje eruit- tot saus met de staafmixer of druk door een zeef. Giet in schoon glas, ik deed het kaneelstokje en steranijs weer bij de gepureerde saus. Laat afkoelen en zet in de koelkast tot gebruik.
  • Hier giet ik een beetje van over mijn ontbijtpannenkoekjes.
3. Suikervrije aardbeienjam
  • Voeg agar-agar (iets meer dan voor saus) toe aan de aardbeienmoes en kook 2 minuten zachtjes door. Proef en breng op smaak met zoetstof. Giet de jam als het nog warm is in een schone pot. Laat afkoelen en zet in de koelkast tot gebruik.
  • Kan gebruikt worden als beleg of als tussenlaag in een taart of op de chocoladetaartjes.
Agar-agar?
  • Het bindmiddel agar-agar moet je altijd 1-2 minuten meekoken (kijk voor hoeveelheden en verhoudingen op de verpakking). Het stolt al als het afkoelt, dit i.t.t. gelatine. Agar-agar neemt ook altijd wat van de zoete smaak van je aardbeien of ander fruit weg (net als bij gelatine) dus voeg ik wel wat zoetstof toe als ik agar-agar gebruik.

© Uitgeverij Boekdelen - KoolhydraatarmRecept.nl Alle rechten voorbehouden. Teksten en recepten van blogs en/of afbeeldingen mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen. Lees meer over Auteursrecht op internet

Heeft het gesmaakt? Vertel het door!

Bestel een van onze kookboeken in alle reguliere boekhandels (NL en België) of online winkels, zoals Libris, AKO, Bruna of Bol.com!

Klik op de boeken en lees er alles over en bekijk de inkijkexemplaren!



(Gezien 1.440 keer, 33 vandaag)

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Lekker recept? Geef sterren!




Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

12 reacties op “Suikervrije aardbeienjam”

Ken je onze Facebook pagina al?

Like