Suikervrije aardbeienjam

suikervrije aardbeiensaus

De liefde van de man gaat door de maag, ‘mijn’ Hans is een behoorlijke zoetekauw én hij is verliefd op aardbeien. Dus trek ik vandaag mijn trukendoos open om ‘m aan deze lekkere suikervrije aardbeienjam, -compote en -saus te krijgen. Dan kunnen we binnenkort de straat met jam helemaal overslaan bij het boodschappen doen.  Aardbeien bevatten trouwens per 100 gram 5,1 gram khd, voor fruit niet eens zo veel. Zie ook deze uitgebreide Fruitlijst. LET OP: Als je net begint met koolhydraatarm eten en van plan was af te vallen en/of  in ketose te  te blijven wees dan voorzichtig met fruit!

Zo maak je suikervrije aardbeienjam, -compote en/of -jam

Slechts 1 ingrediënt, de aardbeien, een pan en een houten lepel heb je écht nodig voor deze heerlijke geheel suikervrije aardbeienjam. Om de gekookte aardbeien tot verschillende  eindproducten te maken voeg je eenvoudig geen, een beetje, of iets meer agar-agar toe. Ook lekker om steranijs, gemalen peper, vanille en/of kaneel toe te voegen *heerlijk*. Ik gebruikte een bak van 500 gram en na het schoonmaken hield ik 450 gram over.

Oké daar gaan we, ‘t is eigenlijk en klusje van niks, over 15 minuten ben je klaar. Was en droog de aardbeien, verwijder de kroontjes en snijd al te grote exemplaren in kleinere stukken. Doe ze in een pan met dikke bodem en breng de aardbeien al roerend aan de kook, ze beginnen vrij snel wat vocht af te geven zodat de stukken aardbei in eigen vocht aan de kook komen. Ik heb aan de aardbeien verder helemaal geen water toegevoegd. Zodra de aardbeien koken zet je het vuur laag en laat alles 3-5 minuten zachtjes pruttelen terwijl je voorzichtig roert. Roer niet zo hard dat alle aardbeien stuk gaan, tenzij je alleen saus wilt maken. Maak er vervolgens naar wens verschillende suikervrije lekkernijen van:

  • Suikervrije aardbeiencompote
    Proef of je de aardbeienmoes al zoet genoeg vindt, voeg anders een paar druppels zoetstof (of stevia) toe en laat de compote afkoelen in schoon glas en zet dan in de koelkast tot gebruik. Lekker, deze eten we als dessert met crunchy Griekse Yoghurt (in plaats van de bessen)!
  • Suikervrije aardbeiensaus
    Voeg een klein beetje agar-agar toe en desgewenst specerijen, zie boven. Kook 5 minuten zachtjes door, proef en breng op smaak met zoetstof. Haal steranijs en kaneelpijpje eruit en pureer tot saus met de staafmixer of druk door een zeef. Giet in schoon glas, ik deed het kaneelstokje en steranijs weer bij de saus. Laat afkoelen en zet in de koelkast tot gebruik. Hier giet ik een beetje van over mijn ontbijtpannenkoekjes.
  • Suikervrije aardbeienjam
    Voeg agar-agar toe (meer dan voor de saus, ik nam een kwart theelepel) aan de aardbeienmoes en kook 2 minuten zachtjes door, proef en breng op smaak met zoetstof. Giet de jam als het nog warm is in een schone pot. Laat afkoelen en zet in de koelkast tot gebruik. Kan gebruikt worden als beleg of als tussenlaag in een taart of op de chocoladetaartjes.

Agar-agar altijd even meekoken (kijk voor hoeveelheden en verhoudingen op jouw verpakking). Het stolt al als het afkoelt, dit i.t.t. gelatine. Agar-agar neemt ook altijd wat van de zoete smaak van je aardbeien of ander fruit weg (net als bij gelatine) dus voeg ik wel wat vloeibare zoetstof toe als ik agar-agar gebruik. 

Bewaren
Normaal gesproken heeft de toegevoegde suiker in jam en sauzen een enorm conserverende werking. Deze suikervrije varianten zijn minder lang houdbaar, maak niet teveel ineens. Als je goed schoon werkt en schone potten gebruikt is alles afgedekt in de koelkast prima een week goed te houden. Als je ze echt vacuüm trekt veel langer!

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

12 reacties op “Suikervrije aardbeienjam”

Ken je onze Facebook pagina al?facebook-koolhydraatarmreceptLike

 

149 Shares
Share77
Pin72
Tweet