Suikervrij hazelnoot schuimgebak 9

suikervrij hazelnoot schuimgebak

Echt lekker hazelnoot schuimgebak en koolhydraatarm? In dit artikel leer ik je hoe zelf heerlijk krokant suikervrij hazelnoot schuimgebak gaat maken. Per gebakje 1,4 gr. khd. Het belangrijkste verschil met gewone schuimtaart is natuurlijk dat je géén gewone suiker gebruikt. Dit suikervrij hazelnoot schuimgebak bestaat uit lagen krokant gebakken eiwitschuim met een mokkalaag ertussen. Gewone witte suiker zorgt mede voor de draagkracht van het eiwitschuim, daarom zal je suikervrije schuim altijd iets minder stevig en ook minder stabiel zijn. Ik zeg het nog maar eens: iets vervangen betekent altijd dat je een (iets) ander eindproduct krijgt, het zijn tenslotte andere ingrediënten, met andere eigenschappen, die je gebruikt.

 

 

Stabiel schuim
Maar… die stabiliteit kan je in dit geval wel benaderen door het toevoegen van een klein beetje zuur aan je eiwitten. Wat ook helpt is als je het schuimgebak voor dit suikervrij hazelnoot schuimgebak eerst 5 minuten op een hogere stand bakt en daarna de oven terug zet naar een lagere stand om het schuim verder te drogen. Dat drogen van schuim kan trouwens tot wel 2 uur duren en hangt af van hoe dik je schuimlaag is. Laat je dus niet weerhouden door de aangegeven tijden, dat is vooral oventijd en koeltijd voor de vulling. Het hazelnootschuim kan je makkelijk een dag van te voren al bakken, bewaar het in een schone theedoek, dus niet afgesloten dan wordt het snel taai. Toch taai geworden? Probeer het dan met nog even extra drogen, oppiepen, in de oven.

suikervrij hazelnoot schuimgebak

Perfect eiwit stijf kloppen, do’s en don’ts
Internet staat vol met ‘het geheim’ voor het perfect stijf kloppen van eiwit. Ik doe ‘t dunnetjes over en geef jullie hier de beste tips nog eens op een rijtje.

  • Gebruik volkomen schoon (vet- en zeepvrij) en droog gereedschap. Alle kommen, spatels en gardes (ook je handen) goed schoonmaken.
  • Alle materialen heet afspoelen en na wrijven met een halve citroen of keukenpapier met een paar druppels citroensap, afdrogen met keukenpapier.
  • Zorg voor brandschoon eiwit, dus geen enkel spoortje eigeel (is vet) erin, alleen perfect schoon eiwit kan echt goed schuimen.
  • Zorg dat alle ingrediënten op kamertemperatuur zijn.
  • Gebruik geen kom van hout of plastic die kunnen nooit helemaal vetvrij zijn. Gebruik ook geen aluminium kom, dat proef je en je eiwit zal verkleuren.
  • Bij voorkeur gebruik je een koperen kom volgens de profs (ja, wie heeft dat?!), RVS is op een na het beste, daar neem ik genoegen mee.
  • Voeg een klein beetje citroensap (of een snufje cream of tartar) toe aan het eiwit. Die toevoeging geeft een positief effect op de stabiliteit en de glans van het schuim.
  • Mix op een medium stand, niet de hoogste gebruiken, ook al lijkt dat lekker snel te gaan.
  • Mix eerst het eiwit met citroensap ‘tot enige stand’ (volgens een leerboek patisserie). Dan voeg je pas zoet-, en smaakstoffen toe. Vervolgens mix je (met een draaiende beweging) tot er piekjes verschijnen. Let nu goed op en stop zo nu en dan even met mixen. Haal je mixer omhoog, zodra er een mooie piek omhoog blijft staan én je de kom ondersteboven zonder eiwit op je kop te krijgen is je schuim goed stijf. De pieken mogen een klein beetje ombuigen aan de top. Klop dan niet langer anders wordt het eiwitschuim vlokkerig.
  • Het eenmaal stijf geslagen schuim niet meer mixen!
  • Eventuele vullingen spatel je er (met een brandschone rubber spatel) heel rustig met zo weinig mogelijk slagen doorheen. Spatelen, dus niet roeren of slaan! Liever je vulling iets minder gelijkmatig verdeeld dan dat je alle lucht er weer uit spatelt!

Vetten en eiwitten
Vetten en eiwit zijn ruim voorhanden in dit suikervrij hazelnoot schuimgebak, maar ik zie het toch niet echt als gezond eten. Zo’n gebakje blijft toch een extraatje. Deze hoeveelheid suikervrij hazelnoot schuimgebak bevat in totaal 8,5 gr. khd. Dat is 3,2 gr. khd voor het schuim en voor de vulling en garnering samen 5,3 gr. Per gebakje is dat slechts 1,4 gr. khd. Geniet met mate, dan blijft het het ook leuk. 

Soorten suikervrij hazelnoot schuimgebak
Op de foto’s zie je twee soorten hazelnoot schuimgebakjes. Een hoog vierkant taartje met 4 laagjes dun schuim afgewisseld met mokka-botercrème. En een rond opgespoten vormpje die ik later doorsneed en vulde met dezelfde botercrème. De hoeveelheid in dit recept is voor 4-6 hazelnoot schuimgebakjes. Ik ga voor het berekenen van de koolhydraten uit van 6 want het is vrij machtig door de botercrème. Verzin je eigen vorm en leef je vooral uit.

Klik voor vergrotingen

Zo maak je suikervrij hazelnoot schuimgebak

Laat je het even weten als je dit gemaakt hebt? Dat kan in de reacties onderaan of op onze Facebookpagina, Twitter en Pinterest. Altijd leuk & alvast dank!

Suikervrij hazelnoot schuimgebak

suikervrij hazelnoot schuimgebak

Door Anna-Karina Geplaatst juni 24, 2015

  • Aantal of hoeveelheid: 6 taartjes
  • Koolhydraten: 1,4 per taartje (6 taartjes uit recept)
  • Voorbereiding: 20 minuten
  • Kooktijd: 1 uur 15 minuten
  • Klaar in: 2 uren 35 minuten

Echt lekker hazelnoot schuimgebak en koolhydraatarm? In dit artikel leer ik je hoe zelf heerlijk krokant suikervrij hazelnoot …

Ingrediënten

Bereiding

  1. HAZELNOOTSCHUIM
    Verwarm de oven voor op 200 graden (180 graden hetelucht).
    Begin dan met de hazelnoten, in totaal heb je 75-100 gram. De helft voor in het schuim de andere helft is voor de garnering. Rooster ze nog even in een droge pan dan komt de smaak mooi naar voren. Maal 50 gram van de hazelnoten voor het schuim tot grof poeder er mogen nog stukjes inzitten! Als je arrowroot/maïzena gebruikt dan meng je de gemalen hazelnoten hiermee. Je schuim krijgt dan een zachtere chewy binnenkant. Ik gebruikte het voor de opgespoten taartjes wel, voor de plakken niet. Zelf bijtellen in het recept.
    Klop dan de eiwitten met citroensap en een snufje zout op tot je de eerste piekjes ziet verschijnen. Mix dan je zoetstof erdoor en proef of het zoet genoeg is. Mix met een draaiende beweging dan zie je of er pieken ontstaan. Zet de mixer af en toe even uit en trek de gardes omhoog, als de pieken mooi stijf rechtop blijven en je de kom kunt omdraaien is je eiwit goed.
    Nu niet meer mixen! Spatel de grof gemalen hazelnoten er rustig door.
    Verdeel het eiwitschuim in een vlakke laag op bakpapier en geef de breukranden aan. Of spuit vormpjes met behulp van een spuitzak op het bakpapier. Bak eerst 5 minuten op 180 graden, draai dan de temperatuur terug naar 100 graden en bak/droog in 60-75 minuten. Dat hangt helemaal af van hoe dik je laag is dus zelf goed in de gaten houden ik begin met 30 minuten en controleer regelmatig! Het schuim moet hard en droog aanvoelen. Behandel het hazelnootschuim na het bakken heel met beleid, het is kwetsbaar. Haal het bakpapier er voorzichtig af en laat afkoelen. Het schuimgebak kan je, ook voorzichtig, in stukken snijden met een scherp broodmes. Als het toch breekt kan je het later 'lijmen' met wat botercrème.
  2. BOTERCRÈME MAKEN
    Giet twee eetlepels kokend water op de oploskoffie en laat een beetje afkoelen. Zorg dat de boter zacht is leg het anders even au bain marie in warm (niet te heet) water, zodat het een klein beetje smelt en je het kunt mengen. Klop de boter en een klein beetje zoetstof met de mixer tot een mooi glad mengsel. Voeg dan per dopje de vanille essence toe.
    Mix de koffie per theelepel goed door het mengsel, mix de volgende hoeveelheid er pas door als de vorige helemaal is opgenomen. Proef na 3/4 theelepels of je de mokka-smaak en zoetgraad goed vindt, voeg extra koffie en zoetstof naar smaak toe.
  3. VULLEN en GARNEREN
    Vul het hazelnootschuimgebak pas zo kort mogelijk voor je het wilt serveren, houdt wel rekening met de koeltijd. Besmeer een plak met de zachte botercrème en leg de volgende plak erop, herhaal dit. Snijd de randen desgewenst bij met een scherp broodmes, zodat je nette vierkantjes kan snijden. Strooi de gehakte hazelnoten bovenop, druk een klein beetje aan. Laat de botercrème minimaal een uur opstijven in de koelkast. Snijd voor het serveren in 6 stukken.
    De opgespoten vorm sneed ik horizontaal doormidden en spoot en een laag botercrème op de onderste helft, deksel erop en nog een toefje mokkacrème bovenop. Een hele hazelnoot erop maakt helemaal af. Geniet!

© KoolhydraatarmRecept.nl
Lees meer over Auteursrecht op internet


Bestel ons kookboek Lekker & makkelijk Koolhydraatarm nu in de boekhandels (NL en België) of bij Bol.com!



Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

9 gedachten over “Suikervrij hazelnoot schuimgebak

  • Mariella ligtvoet

    Ik zou dit graag willen maken, maar zou ik de roomboter ook kunnen vervangen door een ander product. Mijn man heeft een lactose allergie. Nu denk ik dat het met gewone margarine misschien niet zo lekker is. Iemand een idee?

  • Lara

    Hallo Anna-Karina.
    Hoelang kan je het schuimdeel van te voren maken?
    Ik heb namelijk geen oven op vakantie en wil graag voor mijn zus een taartje maken. Ik kan het schuimdeel dan een paar dagen van te voren maken, mits dat een paar dagen houdbaar blijft. Normaal schuim kan je vrij lang bewaren, maar dit is natuurlijk zonder suiker.
    Zou zo leuk zijn, als ik mijn zus op vakantie toch kan verrassen met een taartje op haar verjaardag.
    Kun je me hier meer over vertellen?
    Groetjes Lara.

    • Anna-Karina Bericht auteur

      Dat is attent & lief van je, maar ik zou toch iets anders verzinnen, zeker enkele dagen gaat niet lukken vrees ik. Misschien kun je wel deze koekbodem maken, die blijft wel langer oké denk ik: Fruittaart met bodem. En daar smeer je in principe roomkaas op en vers fruit erop, ook feestelijk! Je kunt ook kleinere éénpersoonstaartjes maken.

  • Rianne

    Is in het recept het schuim berekend op 1 laag van de taart.. dus moet je het recept van de schuim keer 4 doen. Of is het genoeg om 1 taartje te maken ?

    • Anna-Karina Bericht auteur

      Staat beschreven in de teksten. Koolhydraten: 1,4 per taartje (6 taartjes uit recept)
      De platte plakken die je ziet daar heb ik de laagjes van gemaakt, dus 1x het recept is voldoende voor de laagjes. Dan kan je er 6 stukjes van snijden (ik had er 4 maar die vond ik zelf te groot)