suikervrij hazelnoot schuimgebak

Suikervrij hazelnoot schuimgebak

Dit suikervrij hazelnoot schuimgebak bestaat uit diverse lagen crunchy eiwitschuim. Daartussen zit een heerlijke mokkalaag! Net als bij ‘de echte’. Echt lekker hazelnoot schuimgebak én koolhydraatarm? In dit artikel leer ik je hoe zelf heerlijk suikervrij hazelnoot schuimgebak gaat maken. Per gebakje met onze ingrediënten 1.12 gram koolhydraten. Het belangrijkste verschil met gewone schuimtaart is natuurlijk dat je géén gewone suiker gebruikt. Gewone witte suiker zorgt ook voor de draagkracht van het eiwitschuim en bakt super krokant. Bakken met een zoetstof zal je suikervrije schuim altijd iets minder stevig en ook minder stabiel maken. Ik zeg het nog maar eens: iets vervangen betekent altijd dat je een (iets) ander eindproduct krijgt. Nee hoor want dit is ook super lekker!! Je gebruikt zijn tenslotte andere ingrediënten, met net iets andere eigenschappen. Is dat erg?

Toch stabiel eiwitschuim!

Maar… die stabiliteit kan je in dit geval wel benaderen door het toevoegen van een klein beetje zuur aan je eiwitten. Wat ook helpt is als je het schuimgebak voor dit suikervrij hazelnoot schuimgebak eerst 5 minuten op een hogere stand bakt en daarna de oven terug zet naar een lagere stand. Om het schuim vervolgens verder te drogen. Dat drogen van schuim kan trouwens tot wel 2 uur duren. Dat hangt vooral af van hoe dik je schuimlaag is. Laat je dus niet weerhouden door de aangegeven tijden, dat is vooral oventijd en koeltijd voor de vulling. Het hazelnootschuim zelf kan je trouwens makkelijk een dag van te voren al bakken. Bewaar het NIET afgesloten, maar in een schone theedoek. Toch taai geworden? Probeer het dan met nog even extra drogen, oppiepen, in de oven.

Perfect eiwit stijf kloppen, do’s en don’ts

Internet staat vol met ‘het geheim’ voor het perfect stijf kloppen van eiwit. Ik doe ’t dunnetjes over en geef jullie hier de beste tips nog eens op een rijtje.

  • Gebruik volkomen schoon (vet- en zeepvrij) en droog gereedschap. Alle kommen, spatels en gardes (ook je handen) goed schoonmaken.
  • Alle materialen heet afspoelen en na wrijven met een halve citroen of keukenpapier met een paar druppels citroensap, afdrogen met keukenpapier.
  • Zorg voor brandschoon eiwit, dus geen enkel spoortje eigeel (is vet) erin, alleen perfect schoon eiwit kan echt goed schuimen.
  • Zorg dat alle ingrediënten op kamertemperatuur zijn.
  • Gebruik geen kom van hout of plastic die kunnen nooit helemaal vetvrij zijn. Gebruik ook geen aluminium kom, dat proef je en je eiwit zal verkleuren.
  • Bij voorkeur gebruik je een koperen kom volgens de profs (ja, wie heeft dat?!), RVS is op een na het beste, daar neem ik genoegen mee.
  • Voeg een klein beetje citroensap (of een snufje cream of tartar) toe aan het eiwit. Die toevoeging geeft een positief effect op de stabiliteit en de glans van het schuim.
  • Mix op een medium stand, niet de hoogste gebruiken, ook al lijkt dat lekker snel te gaan.
  • Mix eerst het eiwit met citroensap ‘tot enige stand’ (volgens een leerboek patisserie). Dan voeg je pas zoet-, en smaakstoffen toe. Vervolgens mix je (met een draaiende beweging) tot er piekjes verschijnen. Let nu goed op en stop zo nu en dan even met mixen. Haal je mixer omhoog, zodra er een mooie piek omhoog blijft staan én je de kom ondersteboven zonder eiwit op je kop te krijgen is je schuim goed stijf. De pieken mogen een klein beetje ombuigen aan de top. Klop dan niet langer anders wordt het eiwitschuim vlokkerig.
  • Het eenmaal stijf geslagen schuim niet meer mixen!
  • Eventuele vullingen spatel je er (met een brandschone rubber spatel) heel rustig met zo weinig mogelijk slagen doorheen. Spatelen, dus niet roeren of slaan! Liever je vulling iets minder gelijkmatig verdeeld dan dat je alle lucht er weer uit spatelt!

Vetten en eiwitten

Vetten en eiwit zijn ruim voorhanden in dit suikervrij hazelnoot schuimgebak, maar ik zie het toch niet echt als gezond eten. Zo’n gebakje blijft toch een extraatje. Deze hoeveelheid suikervrij hazelnoot schuimgebak bevat per portie slechts 1,12 gram koolhydraten als je het in 6 porties deelt. Daar kun je dus gewoon schuldvrij van genieten! 

Soorten suikervrij hazelnoot schuimgebak

Op de foto’s zie je twee soorten hazelnoot schuimgebakjes. Een hoog vierkant taartje met 4 laagjes dun schuim afgewisseld met mokka-botercrème. En een rond opgespoten vormpje die ik later doorsneed en vulde met dezelfde botercrème. De hoeveelheid in dit recept is voor 4-6 hazelnoot schuimgebakjes. Ik ga voor het berekenen van de koolhydraten uit van 6 want het is vrij machtig door de botercrème. Verzin je eigen vorm en leef je vooral uit.

♥ Zoek meer koolhydraatarme recepten met onze receptenzoeker, ons jaararchief of bekijk deze suggesties:

suikervrij hazelnoot schuimgebak

Zo maak je suikervrij hazelnoot schuimgebak

Heb je vragen, wil je reageren of een leuke foto showen? Dat kan! Dat vinden wij en anderen namelijk heel leuk & alvast dank! Gebruik het reactieformulier hieronder en vergeet de sterren niet! Of tag ons op Facebookpagina, Instagram of Pinterest, met #KoolhydraatarmRecept!


Suikervrij hazelnoot schuimgebak

suikervrij hazelnoot schuimgebak
Door: Anna-Karina van Denderen
Dit suikervrij hazelnoot schuimgebak bestaat uit diverse lagen crunchy eiwitschuim. Daartussen zit een heerlijke mokkalaag! Net als bij ‘de echte’. Superlekker! Kijk maar eens bij de reacties onderaan…
4.89 van 9 stemmen
Voorbereidingstijd 20 min
Bereidingstijd 1 uur 15 min
Boter opstijven 1 uur
Totale tijd 2 uur 35 min

Voedingswaarde

Per stuk
calorieën 286.07 kcalkoolhydraten 1.12 geiwitten 4.83 gvetten 28.7 gvezels 1.27 g
Hoeveelheid (aan te passen)6 stukjes

(testfunctie, werkt nog niet op alle apparaten/browsers)

Ingrediënten

Hazelnootschuim

  • 4 eiwit
  • 1 tl citroensap - + extra voor ontvetten
  • snufje zout
  • poeder zoetstof - Bv Greensweet icing, vergelijkbaar met ongeveer 100 g suiker, dit hangt echt van je eigen smaak af!
  • 50 g hazelnoot - grof poeder gemalen

Botercrème

Garneren

Klik op de ingrediënten voor info over voedingswaarden en/of vervangtips. HANDIG!

Bereiden
 

Hazelnootschuim

  • Verwarm de heteluchtoven voor op 180 °C en bekleed de bakplaat met een bakvel.
  • Rooster alle hazelnoten in een droge pan. Maal 50 gram ervan (voor het schuim) tot grof poeder. Er mogen nog stukjes inzitten! De rest grof hakken voor de bovenlaag.
  • Je kunt het best de korrelzoetstof fijnmalen in een vijzel of koffiemolen, dat lost het beste op. Zoetstof altijd naar smaak gebruiken.
  • Tips voor perfect schuim staan hier: https://www.koolhydraatarmrecept.nl/suikervrij-hazelnoot-schuimgebak/
    Klop de eiwitten met citroensap en een snufje zout, tot je de eerste piekjes ziet verschijnen. Mix dan beetje voor beetje de zoetstof erdoor. Zet de mixer af en toe even uit en trek de gardes omhoog, als de pieken mooi stijf rechtop blijven staan en je de kom kunt omdraaien is je eiwit goed. Proef (met schoon gereedschap) of het zoet genoeg is voor je eigen smaak.
  • Spatel de grof gemalen hazelnoten door het schuim, probeer zoveel mogelijk lucht erin te laten. Verdeel het eiwitschuim in een rechthoek op de beklede bakplaat. Geef met de botte kant van een schoon mes de breukranden aan. (Of spuit vormpjes met behulp van een spuitzak op het bakpapier).

Schuim bakken

  • Bak eerst 5 minuten op 180°C, draai dan de temperatuur terug naar 90 °C en droog het schuim nog eens 60-75 minuten. Dat hangt helemaal af van je oven en van hoe dik je laag is. Zelf in de gaten houden, regelmatig controleren. Het schuim moet hard en droog aanvoelen. Haal het bakpapier er voorzichtig af en laat afkoelen. Snijd het afgekoelde schuim in stukken met een scherp mes. Breekt het? 'Lijm' het met wat botercrème.

Botercrème

  • Maak sterke (oplos)koffie, ongeveer 30 ml, 2 el.
  • Mix de zachte boter met wat zoetstof naar smaak glad. Voeg dan per dopje de vanille essence toe. Mix de koffie per theelepel erdoor. Mix de volgende hoeveelheid er pas door als de vorige helemaal is opgenomen. Proef na 3-4 theelepels. Voeg extra koffie en zoetstof naar smaak toe.

Vullen en Garneren

  • Vul het hazelnootschuimgebak pas zo kort mogelijk voor het serveren, houd wel rekening met 1 uur opstijven. Besmeer een plak hazelnootschuim met de zachte botercrème. Besmeer een tweede plak en leg ze op elkaar, druk lichtjes aan. Snijd de randen recht, zodat je nette vierkantjes kan snijden. (Afgesneden randjes even proeven ;-)) Strooi de gehakte hazelnoten bovenop. Laat opstijven en snijd voor het serveren in 6 stukken.

TIPS

  • Je kunt natuurlijk ook ronde gebakjes opspuiten en bakken. Snijd de droge gebakjes dan overdwars doormidden om de vulling ertussen te doen 😉 Vullen vlak voor het serveren!
    suikervrij hazelnoot schuimgebak
  • Het schuim kun je het best 'aan de lucht' droog bewaren.

© Uitgeverij Boekdelen KoolhydraatarmRecept.nl Alle rechten voorbehouden. Teksten en recepten van blogs en/of afbeeldingen mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen. Lees meer over Auteursrecht op internet

Heeft het gesmaakt? Vertel het door!Laat een reactie achter, of tag ons op de socials met #koolhydraatarmrecept

Onze 3 bestsellende kookboeken!

Klik op de titels, bekijk de inkijkexemplaren en lees er alles over!

Lekker & makkelijk Koolhydraatarm, ISBN 9789082659801
Gewoon Koolhydraatarm, met 4 weekmenu’s – ISBN 9789082659818
Verrukkelijk Koolhydraatarm, met 4 weekmenu’s – ISBN 9789082659870

Kookboek bestellen?

Al onze kookboeken worden in eigen beheer uitgegeven via Hans zijn eigen Uitgeverij Boekdelen.

Maar de boeken zijn ook te koop via de reguliere boekhandels in Nederland en België. Steun bij voorkeur je lokale boekhandel! Mochten die het niet op voorraad hebben kunnen ze het altijd (gratis) voor je bestellen. Ook in online winkels kun je onze boeken bestellen. Bestellen kan overal online, bijvoorbeeld via Bazarow.com,  LibrisAKOBookspot of Bruna verzenden is overal gratis! In België zijn de boeken te koop via o.a. de Standaard Boekhandels. Natuurlijk staan de boeken ook bij Bol.com in de etalage. 

Onze kookboeken bestellen bij onszelf via Boekdelen.com:

Wil je ons heel direct steunen? Of wil je het boek cadeau geven en/of laten signeren dan kun je het het best bestellen via ons eigen Boekdelen winkeltje.


Abonneer
Laat het weten als er
guest

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

29 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Scroll naar top