Dit suikervrij hazelnoot schuimgebak bestaat uit diverse lagen crunchy eiwitschuim. Daartussen zit een heerlijke mokkalaag! Net als bij ‘de echte’. Echt lekker hazelnoot schuimgebak én koolhydraatarm? In dit artikel leer ik je hoe zelf heerlijk suikervrij hazelnoot schuimgebak gaat maken. Per gebakje met onze ingrediënten 1.12 gram koolhydraten. Het belangrijkste verschil met gewone schuimtaart is natuurlijk dat je géén gewone suiker gebruikt. Gewone witte suiker zorgt ook voor de draagkracht van het eiwitschuim en bakt super krokant. Bakken met een zoetstof zal je suikervrije schuim altijd iets minder stevig en ook minder stabiel maken. Ik zeg het nog maar eens: iets vervangen betekent altijd dat je een (iets) ander eindproduct krijgt. Nee hoor want dit is ook super lekker!! Je gebruikt zijn tenslotte andere ingrediënten, met net iets andere eigenschappen. Is dat erg?
Toch stabiel eiwitschuim!
Maar… die stabiliteit kan je in dit geval wel benaderen door het toevoegen van een klein beetje zuur aan je eiwitten. Wat ook helpt is als je het schuimgebak voor dit suikervrij hazelnoot schuimgebak eerst 5 minuten op een hogere stand bakt en daarna de oven terug zet naar een lagere stand. Om het schuim vervolgens verder te drogen. Dat drogen van schuim kan trouwens tot wel 2 uur duren. Dat hangt vooral af van hoe dik je schuimlaag is. Laat je dus niet weerhouden door de aangegeven tijden, dat is vooral oventijd en koeltijd voor de vulling. Het hazelnootschuim zelf kan je trouwens makkelijk een dag van te voren al bakken. Bewaar het NIET afgesloten, maar in een schone theedoek. Toch taai geworden? Probeer het dan met nog even extra drogen, oppiepen, in de oven.
Perfect eiwit stijf kloppen, do’s en don’ts
Internet staat vol met ‘het geheim’ voor het perfect stijf kloppen van eiwit. Ik doe ’t dunnetjes over en geef jullie hier de beste tips nog eens op een rijtje.
- Gebruik volkomen schoon (vet- en zeepvrij) en droog gereedschap. Alle kommen, spatels en gardes (ook je handen) goed schoonmaken.
- Alle materialen heet afspoelen en na wrijven met een halve citroen of keukenpapier met een paar druppels citroensap, afdrogen met keukenpapier.
- Zorg voor brandschoon eiwit, dus geen enkel spoortje eigeel (is vet) erin, alleen perfect schoon eiwit kan echt goed schuimen.
- Zorg dat alle ingrediënten op kamertemperatuur zijn.
- Gebruik geen kom van hout of plastic die kunnen nooit helemaal vetvrij zijn. Gebruik ook geen aluminium kom, dat proef je en je eiwit zal verkleuren.
- Bij voorkeur gebruik je een koperen kom volgens de profs (ja, wie heeft dat?!), RVS is op een na het beste, daar neem ik genoegen mee.
- Voeg een klein beetje citroensap (of een snufje cream of tartar) toe aan het eiwit. Die toevoeging geeft een positief effect op de stabiliteit en de glans van het schuim.
- Mix op een medium stand, niet de hoogste gebruiken, ook al lijkt dat lekker snel te gaan.
- Mix eerst het eiwit met citroensap ‘tot enige stand’ (volgens een leerboek patisserie). Dan voeg je pas zoet-, en smaakstoffen toe. Vervolgens mix je (met een draaiende beweging) tot er piekjes verschijnen. Let nu goed op en stop zo nu en dan even met mixen. Haal je mixer omhoog, zodra er een mooie piek omhoog blijft staan én je de kom ondersteboven zonder eiwit op je kop te krijgen is je schuim goed stijf. De pieken mogen een klein beetje ombuigen aan de top. Klop dan niet langer anders wordt het eiwitschuim vlokkerig.
- Het eenmaal stijf geslagen schuim niet meer mixen!
- Eventuele vullingen spatel je er (met een brandschone rubber spatel) heel rustig met zo weinig mogelijk slagen doorheen. Spatelen, dus niet roeren of slaan! Liever je vulling iets minder gelijkmatig verdeeld dan dat je alle lucht er weer uit spatelt!
Vetten en eiwitten
Vetten en eiwit zijn ruim voorhanden in dit suikervrij hazelnoot schuimgebak, maar ik zie het toch niet echt als gezond eten. Zo’n gebakje blijft toch een extraatje. Deze hoeveelheid suikervrij hazelnoot schuimgebak bevat per portie slechts 1,12 gram koolhydraten als je het in 6 porties deelt. Daar kun je dus gewoon schuldvrij van genieten!
Soorten suikervrij hazelnoot schuimgebak
Op de foto’s zie je twee soorten hazelnoot schuimgebakjes. Een hoog vierkant taartje met 4 laagjes dun schuim afgewisseld met mokka-botercrème. En een rond opgespoten vormpje die ik later doorsneed en vulde met dezelfde botercrème. De hoeveelheid in dit recept is voor 4-6 hazelnoot schuimgebakjes. Ik ga voor het berekenen van de koolhydraten uit van 6 want het is vrij machtig door de botercrème. Verzin je eigen vorm en leef je vooral uit.
Onze koolhydraatarme kookboeken!
Onze (papieren) kookboeken zijn heuse bestsellers te noemen! De kookboeken zijn sinds 20 september 2024 allemaal uitverkocht en worden niet opnieuw in druk genomen.
Verrukkelijk Koolhydraatarm
UITVERKOCHT!!!!!
ISBN 9789082659870
Gewoon Koolhydraatarm
UITVERKOCHT!!!!!
ISBN 9789082659818
Lekker & Makkelijk Koolhydraatarm
UITVERKOCHT!!!!!
ISBN 9789082659801
Kookboek van het jaar 2021
Nog zo’n lekker koolhydraatarm recept?
♥ Zoek meer koolhydraatarme & keto recepten met onze receptenzoeker, ons jaararchief of bekijk deze suggesties:
Zo maak je suikervrij hazelnoot schuimgebak
Wat vind jij hiervan?
Geef de recepten sterren!
Heb je vragen over het koolhydraatarm dieet of keto leefstijl? Stuur een e-mail of ga naar onze Facebookpagina, Pinterest of Instagram
Een leuke foto showen? Tag ons op de socials met #KoolhydraatarmRecept
Suikervrij hazelnoot schuimgebak
Voedingswaarde
(testfunctie, werkt nog niet op alle apparaten/browsers)
Ingrediënten
Hazelnootschuim
- 4 ei-eiwit
- 1 tl citroensap, + extra voor ontvetten
- snufje zout
- poeder zoetstof, Bv Greensweet icing, vergelijkbaar met ongeveer 100 g suiker, dit hangt echt van je eigen smaak af!
- 50 g hazelnoot, grof poeder gemalen
Botercrème
Garneren
- 30 g hazelnoot, heel of gehakt
Klik op de ingrediënten voor info over voedingswaarden, vervangtips en/of verkooppunten. HANDIG!
Bereiden
Hazelnootschuim
- Verwarm de heteluchtoven voor op 180 °C en bekleed de bakplaat met een bakvel.
- Rooster alle hazelnoten in een droge pan. Maal 50 gram ervan (voor het schuim) tot grof poeder. Er mogen nog stukjes inzitten! De rest grof hakken voor de bovenlaag.
- Je kunt het best de korrelzoetstof fijnmalen in een vijzel of koffiemolen, dat lost het beste op. Zoetstof altijd naar smaak gebruiken.
- Tips voor perfect schuim staan hier: https://www.koolhydraatarmrecept.nl/suikervrij-hazelnoot-schuimgebak/ Klop de eiwitten met citroensap en een snufje zout, tot je de eerste piekjes ziet verschijnen. Mix dan beetje voor beetje de zoetstof erdoor. Zet de mixer af en toe even uit en trek de gardes omhoog, als de pieken mooi stijf rechtop blijven staan en je de kom kunt omdraaien is je eiwit goed. Proef (met schoon gereedschap) of het zoet genoeg is voor je eigen smaak.
- Spatel de grof gemalen hazelnoten door het schuim, probeer zoveel mogelijk lucht erin te laten. Verdeel het eiwitschuim in een rechthoek op de beklede bakplaat. Geef met de botte kant van een schoon mes de breukranden aan. (Of spuit vormpjes met behulp van een spuitzak op het bakpapier).
Schuim bakken
- Bak eerst 5 minuten op 180°C, draai dan de temperatuur terug naar 90 °C en droog het schuim nog eens 60-75 minuten. Dat hangt helemaal af van je oven en van hoe dik je laag is. Zelf in de gaten houden, regelmatig controleren. Het schuim moet hard en droog aanvoelen. Haal het bakpapier er voorzichtig af en laat afkoelen. Snijd het afgekoelde schuim in stukken met een scherp mes. Breekt het? 'Lijm' het met wat botercrème.
Botercrème
- Maak sterke (oplos)koffie, ongeveer 30 ml, 2 el.
- Mix de zachte boter met wat zoetstof naar smaak glad. Voeg dan per dopje de vanille essence toe. Mix de koffie per theelepel erdoor. Mix de volgende hoeveelheid er pas door als de vorige helemaal is opgenomen. Proef na 3-4 theelepels. Voeg extra koffie en zoetstof naar smaak toe.
Vullen en Garneren
- Vul het hazelnootschuimgebak pas zo kort mogelijk voor het serveren, houd wel rekening met 1 uur opstijven. Besmeer een plak hazelnootschuim met de zachte botercrème. Besmeer een tweede plak en leg ze op elkaar, druk lichtjes aan. Snijd de randen recht, zodat je nette vierkantjes kan snijden. (Afgesneden randjes even proeven ;-)) Strooi de gehakte hazelnoten bovenop. Laat opstijven en snijd voor het serveren in 6 stukken.
© Uitgeverij Boekdelen – KoolhydraatarmRecept.nl Alle rechten voorbehouden. Teksten en recepten van blogs en/of afbeeldingen mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen. Lees meer over Auteursrecht op internet
Dat was leuk om te doen! En het smaakt lekker. Nog iets beter oefenen op het eischuim laagje. Dat was niet zo krokant als ik hoopte. Blij met je boeken!
Kun je ook xanthaangom gebruiken als bindmiddel?
Dat heb ik zelf niet geprobeerd, maar ik denk dat het moet kunnen.
Al verschillende keren gemaakt. Deze keer van het recept kleine schuimrondjes gebakken dan zijn het gelijk 1 persoons gebakjes.
Ohw wat een schatjes!!!
Het eiwitschuim lekker lang in de oven laten op 90 graden.
Daarna de taart maken, ook als het schuim nog niet crunchy is.
Nadat de taart een uur in de koelkast heeft gestaan is hij gewoonweg perfect!
Graag hoor ik van u hoeveel erytritol (suiker) ik moet toevoegen aan dit recept, want de hoeveelheid staat er niet bij?
Dat hangt helemaal van je eigen smaak af en soort zoetstof. Wij gebruikten zoetstof vergelijkbaar met 100 g suiker. Ik heb de tekst een beetje aangepast nu zou het duidelijker moeten zijn?
tip: gebruik de 4 overgebleven eidooiers voor een banketbakkersroom ( zie recept pavlova) en meng die met de botercreme, dan word het zijdezacht en geen botergevoel in je mond.
Goed idee, bedankt!
Al een paar keer gemaakt. Met extra sterke koffie smaak voor manlief.
Kun je voor het schuim ook kant en klaar vloeibaar eiwit gebruiken (dan is het altijd schoon), geeft dit hetzelfde resultaat?
Jahoor dat kan!
Manlief vandaag voor mij gemaakt omdat onze zoon jarig is. Echt heeeeerlijk!!! Kon ik gewoon met iedereen een taartje mee eten!!
Hoeveel stevia/zoetstof? Dat zie ik nergens staan.
Dat klopt, zelf proeven. Als je even op het ingrediënt klikt, dan krijg je uitleg (=handig!). In het recept staat: zoetstof – naar eigen keus en smaak
Heerlijk taartje, gemaakt op verzoek van manlief!
Manlief boft maar!
Kan ik hier ook de vloeibare roomboter van Bleu band gebruiken?
Voor de botercrème bedoel je? Euhm, nee dat denk ik niet Francisca. Dat stolt niet, want het is vloeibaar 😉
Wat is het voordeel van Arrowroot op bloem? Er zit zo goed als dezelfde hoeveelheid Khd in.
De bindkracht is veel groter, dus je gebruikt er veel minder van.
Ik zou dit graag willen maken, maar zou ik de roomboter ook kunnen vervangen door een ander product. Mijn man heeft een lactose allergie. Nu denk ik dat het met gewone margarine misschien niet zo lekker is. Iemand een idee?
Hallo Anna-Karina.
Hoelang kan je het schuimdeel van te voren maken?
Ik heb namelijk geen oven op vakantie en wil graag voor mijn zus een taartje maken. Ik kan het schuimdeel dan een paar dagen van te voren maken, mits dat een paar dagen houdbaar blijft. Normaal schuim kan je vrij lang bewaren, maar dit is natuurlijk zonder suiker.
Zou zo leuk zijn, als ik mijn zus op vakantie toch kan verrassen met een taartje op haar verjaardag.
Kun je me hier meer over vertellen?
Groetjes Lara.
Dat is attent & lief van je, maar ik zou toch iets anders verzinnen, zeker enkele dagen gaat niet lukken vrees ik. Misschien kun je wel deze koekbodem maken, die blijft wel langer oké denk ik: Fruittaart met bodem. En daar smeer je in principe roomkaas op en vers fruit erop, ook feestelijk! Je kunt ook kleinere éénpersoonstaartjes maken.
Kun je in plaats van de stevia ook natrena gebruiken?
Zou kunnen. maar kijk even heel goed naar de ingrediënten, Natrena stopt er vaak ‘foute’ toevoegingen in. Lees ook mijn artikel over Suiker vervangen!
Is in het recept het schuim berekend op 1 laag van de taart.. dus moet je het recept van de schuim keer 4 doen. Of is het genoeg om 1 taartje te maken ?
Staat beschreven in de teksten. Koolhydraten: 1,4 per taartje (6 taartjes uit recept)
De platte plakken die je ziet daar heb ik de laagjes van gemaakt, dus 1x het recept is voldoende voor de laagjes. Dan kan je er 6 stukjes van snijden (ik had er 4 maar die vond ik zelf te groot)