suikervrij hazelnoot schuimgebak

Suikervrij hazelnoot schuimgebak

Dit suikervrij hazelnoot schuimgebak bestaat uit diverse lagen crunchy eiwitschuim. Daartussen zit een heerlijke mokkalaag! Net als bij ‘de echte’. Echt lekker hazelnoot schuimgebak én koolhydraatarm? In dit artikel leer ik je hoe zelf heerlijk suikervrij hazelnoot schuimgebak gaat maken. Per gebakje 1,4 gr. khd. Het belangrijkste verschil met gewone schuimtaart is natuurlijk dat je géén gewone suiker gebruikt. Gewone witte suiker zorgt ook voor de draagkracht van het eiwitschuim en bakt super krokant. Bakken met een zoetstof zal je suikervrije schuim altijd iets minder stevig en ook minder stabiel maken. Ik zeg het nog maar eens: iets vervangen betekent altijd dat je een (iets) ander eindproduct krijgt. Je gebruikt zijn tenslotte andere ingrediënten, met andere eigenschappen. Logisch toch?

Toch stabiel eiwitschuim!

Maar… die stabiliteit kan je in dit geval wel benaderen door het toevoegen van een klein beetje zuur aan je eiwitten. Wat ook helpt is als je het schuimgebak voor dit suikervrij hazelnoot schuimgebak eerst 5 minuten op een hogere stand bakt en daarna de oven terug zet naar een lagere stand. Om het schuim vervolgens verder te drogen. Dat drogen van schuim kan trouwens tot wel 2 uur duren. Dat hangt vooral af van hoe dik je schuimlaag is. Laat je dus niet weerhouden door de aangegeven tijden, dat is vooral oventijd en koeltijd voor de vulling. Het hazelnootschuim zelf kan je trouwens makkelijk een dag van te voren al bakken. Bewaar het NIET afgesloten, maar in een schone theedoek. Toch taai geworden? Probeer het dan met nog even extra drogen, oppiepen, in de oven.

 

Perfect eiwit stijf kloppen, do’s en don’ts

Internet staat vol met ‘het geheim’ voor het perfect stijf kloppen van eiwit. Ik doe ‘t dunnetjes over en geef jullie hier de beste tips nog eens op een rijtje.

  • Gebruik volkomen schoon (vet- en zeepvrij) en droog gereedschap. Alle kommen, spatels en gardes (ook je handen) goed schoonmaken.
  • Alle materialen heet afspoelen en na wrijven met een halve citroen of keukenpapier met een paar druppels citroensap, afdrogen met keukenpapier.
  • Zorg voor brandschoon eiwit, dus geen enkel spoortje eigeel (is vet) erin, alleen perfect schoon eiwit kan echt goed schuimen.
  • Zorg dat alle ingrediënten op kamertemperatuur zijn.
  • Gebruik geen kom van hout of plastic die kunnen nooit helemaal vetvrij zijn. Gebruik ook geen aluminium kom, dat proef je en je eiwit zal verkleuren.
  • Bij voorkeur gebruik je een koperen kom volgens de profs (ja, wie heeft dat?!), RVS is op een na het beste, daar neem ik genoegen mee.
  • Voeg een klein beetje citroensap (of een snufje cream of tartar) toe aan het eiwit. Die toevoeging geeft een positief effect op de stabiliteit en de glans van het schuim.
  • Mix op een medium stand, niet de hoogste gebruiken, ook al lijkt dat lekker snel te gaan.
  • Mix eerst het eiwit met citroensap ‘tot enige stand’ (volgens een leerboek patisserie). Dan voeg je pas zoet-, en smaakstoffen toe. Vervolgens mix je (met een draaiende beweging) tot er piekjes verschijnen. Let nu goed op en stop zo nu en dan even met mixen. Haal je mixer omhoog, zodra er een mooie piek omhoog blijft staan én je de kom ondersteboven zonder eiwit op je kop te krijgen is je schuim goed stijf. De pieken mogen een klein beetje ombuigen aan de top. Klop dan niet langer anders wordt het eiwitschuim vlokkerig.
  • Het eenmaal stijf geslagen schuim niet meer mixen!
  • Eventuele vullingen spatel je er (met een brandschone rubber spatel) heel rustig met zo weinig mogelijk slagen doorheen. Spatelen, dus niet roeren of slaan! Liever je vulling iets minder gelijkmatig verdeeld dan dat je alle lucht er weer uit spatelt!

Vetten en eiwitten

Vetten en eiwit zijn ruim voorhanden in dit suikervrij hazelnoot schuimgebak, maar ik zie het toch niet echt als gezond eten. Zo’n gebakje blijft toch een extraatje. Deze hoeveelheid suikervrij hazelnoot schuimgebak bevat in totaal 8,5 gr. khd. Dat is 3,2 gr. khd voor het schuim en voor de vulling en garnering samen 5,3 gr. Per gebakje is dat slechts 1,4 gr. khd. Geniet met mate, dan blijft het het ook leuk. 

Soorten suikervrij hazelnoot schuimgebak

Op de foto’s zie je twee soorten hazelnoot schuimgebakjes. Een hoog vierkant taartje met 4 laagjes dun schuim afgewisseld met mokka-botercrème. En een rond opgespoten vormpje die ik later doorsneed en vulde met dezelfde botercrème. De hoeveelheid in dit recept is voor 4-6 hazelnoot schuimgebakjes. Ik ga voor het berekenen van de koolhydraten uit van 6 want het is vrij machtig door de botercrème. Verzin je eigen vorm en leef je vooral uit.

suikervrij hazelnoot schuimgebak

Zo maak je suikervrij hazelnoot schuimgebak

Laat je het even weten als je dit gemaakt hebt? Dat kan in de reacties onderaan of op onze Facebookpagina, Twitter en Pinterest. Altijd leuk & alvast dank!

suikervrij hazelnoot schuimgebak

Suikervrij hazelnoot schuimgebak

door Anna-Karina van Denderen
Dit suikervrij hazelnoot schuimgebak bestaat uit diverse lagen crunchy eiwitschuim. Daartussen zit een heerlijke mokkalaag! Net als bij ‘de echte’. Superlekker! Kijk maar eens bij de reacties onderaan...
4.75 van 4 stemmen
Afdrukken Reacties Bewaren
Gang: Nagerecht - Toetje - Dessert, Tussendoortje (zoet)
Keuken: Europees
Trefwoord: gebak zoet, koek en snoep
Voorbereiden: 20 min
Koken: 1 uur 15 min
Boter opstijven: 1 uur
Totale tijd: 2 uur 35 min

Voedingswaarden

1,4 gram koolhydraten per stuk
Koolhydraten 1.4 g

Uit recept

6 stukjes

Ingrediënten

Hazelnootschuim
Botercrème
Garneren

Bereiden

Hazelnootschuim
  • Verwarm de heteluchtoven voor op 180 °C en bekleed de bakplaat met een bakvel.
  • Rooster alle hazelnoten in een droge pan. Maal 50 gram ervan (voor het schuim) tot grof poeder. Er mogen nog stukjes inzitten! De rest grof hakken voor de bovenlaag.
  • (Alle tips voor perfect schuim staan hier: https://www.koolhydraatarmrecept.nl/suikervrij-hazelnoot-schuimgebak/) Klop de eiwitten met citroensap en een snufje zout, tot je de eerste piekjes ziet verschijnen. Mix dan beetje voor beetje de korrelzoetstof erdoor. Zet de mixer af en toe even uit en trek de gardes omhoog, als de pieken mooi stijf rechtop blijven staan en je de kom kunt omdraaien is je eiwit goed. Proef (met schoon gereedschap) of het zoet genoeg is.
  • Spatel de grof gemalen hazelnoten door het schuim, probeer zoveel mogelijk lucht erin te laten. Verdeel het eiwitschuim in een rechthoek op de beklede bakplaat. Geef met de botte kant van een schoon mes de breukranden aan. (Of spuit vormpjes met behulp van een spuitzak op het bakpapier).
Schuim bakken
  • Bak eerst 5 minuten op 180°C, draai dan de temperatuur terug naar 90 °C en droog het schuim nog eens 60-75 minuten. Dat hangt helemaal af van je oven en van hoe dik je laag is. Zelf in de gaten houden, regelmatig controleren. Het schuim moet hard en droog aanvoelen. Haal het bakpapier er voorzichtig af en laat afkoelen. Snijd het afgekoelde schuim in stukken met een scherp mes. Breekt het? 'Lijm' het met wat botercrème.
Botercrème
  • Maak sterke (oplos)koffie, ongeveer 30 ml, 2 el.
  • Mix de zachte boter met wat zoetstof naar smaak glad. Voeg dan per dopje de vanille essence toe. Mix de koffie per theelepel erdoor. Mix de volgende hoeveelheid er pas door als de vorige helemaal is opgenomen. Proef na 3-4 theelepels. Voeg extra koffie en zoetstof naar smaak toe.
Vullen en Garneren
  • Vul het hazelnootschuimgebak pas zo kort mogelijk voor het serveren, houd wel rekening met 1 uur opstijven. Besmeer een plak hazelnootschuim met de zachte botercrème. Besmeer een tweede plak en leg ze op elkaar, druk lichtjes aan. Snijd de randen recht, zodat je nette vierkantjes kan snijden. (Afgesneden randjes even proeven ;-)) Strooi de gehakte hazelnoten bovenop. Laat de botercrème ongeveer 1 uur opstijven in de koelkast. Snijd voor het serveren in 6 stukken.
TIP
  • Je kunt natuurlijk ook ronde gebakjes opspuiten en bakken. Snijd de droge gebakjes dan overdwars doormidden om de vulling ertussen te doen 😉
    suikervrij hazelnoot schuimgebak

© Uitgeverij Boekdelen - KoolhydraatarmRecept.nl Alle rechten voorbehouden. Teksten en recepten van blogs en/of afbeeldingen mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen. Lees meer over Auteursrecht op internet

Heeft het gesmaakt? Vertel het door!

Bestel een van onze kookboeken in alle reguliere boekhandels (NL en België) of online winkels, zoals Libris, AKO, Bruna of Bol.com!

Klik op de boeken en lees er alles over en bekijk de inkijkexemplaren!


(Gezien 3.381 keer, 32 vandaag)

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Lekker recept? Geef sterren!




Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

20 reacties op “Suikervrij hazelnoot schuimgebak”

Ken je onze Facebook pagina al?

Like