Suiker vervangen – INFO

Bij een koolhydraatarme leefstijl past géén suiker of andere stoffen (honing, gedroogde vruchten en siropen) die dezelfde suikerpiek veroorzaken. Op zoek naar alternatieven kom je al snel terecht bij producten die de suiker in bepaalde producten kunnen vervangen. Er is heel veel verschil in zoetstoffen. Er zijn synthetische zoetstoffen met ingrediënten die je liever niet wilt en meer natuurlijke zoetstoffen waar verder niet zoveel aan is toegevoegd.  Het is goed om te weten waar je op moet letten zodat je je eigen afweging te kunnen maken in het ‘suiker vervang oerwoud’. Lees zeker ook de informatie bij: dosering.

 

Synthetische zoetstoffen

Synthetische zoetstoffen (zoals van Natrena of Kruidvat) gebruik ik eigenlijk al een paar jaar helemaal niet meer.

Natuurlijke zoetstoffen

Redelijk nieuw op de Europese markt zijn twee heel belangrijke natuurlijke zoetstoffen: stevia en erythritol. Stevia heeft een enorme zoetkracht maar heeft in zuivere vorm voor velen een nare bijsmaak. Erythritol heeft geen bijsmaak en is iets minder zoet dan suiker. 

Stevia en erythritol hebben geen of nauwelijks invloed op je bloedsuikerspiegel. Ze bevatten wel koolhydraten (polyolen), maar die worden niet opgenomen door je lichaam. Daardoor zijn ze veilig voor mensen met diabetes. Deze natuurlijke zoetstoffen hebben absoluut mijn voorkeur.  Als je stevia en erythritol combineert krijg je een uitstekende zoetstof waar helemaal geen of nauwelijks meer bijsmaak aanzit. En dat is precies wat fabrikanten doen. Er zijn tegenwoordig verschillende producten te verkrijgen in diverse samenstellingen, met allemaal hun eigen toepassing.

Let op: altijd zuivere varianten gebruiken, zie onder de uitgebreide info over stevia.

zoetstoffenDe merknamen Greensweet stevia, Sukrin, Stevija Kristal en Steviala kom je het meest tegen, zij hebben diverse producten. Vloeibare zoetstof met een smaakje, lekker voor in de yoghurt. Iets wat het meest lijkt op suiker om mee te bakken. Zoetjes voor in de koffie of thee. Maar ook steeds meer bijzondere vormen: Suikervrije geleersuiker, icing, siropen en sauzen: Steviala heeft twee heerlijke: Sweet bee (suikervrije honing) en Sweet Maple (suikervrije esdoormsiroop). Walden farms heeft een paar goede sauzen voor op bijvoorbeeld pannenkoeken.

 

  Bekijk hier het Bekende merken overzicht met erythritol en/of stevia!

Prijs en verkrijgbaarheid

De producten zijn niet goedkoop, maar bedenk dat je baksels en zoetmiddelen niet echt nodig hebt in gezonde voeding. Het dient als extraatje en niet als dagelijkse kost. Alle producten en merken die ik noem zijn online goed verkrijgbaar en tegenwoordig ook steeds vaker bij de natuurwinkel of bijvoorbeeld bij Holland & Barrett (voorheen de Tuinen).

Gedroogde vruchten en andere siropen

Daarnaast gebruiken sommige mensen (gedroogde) vruchten zoals dadels, vijgen, abrikozen of banaan. Of siropen zoals yaconsiroop, ahornsiroop, agavesiroop. Net zoals honing, palmsuiker of kokosbloesemsuiker zijn ze totaal niet geschikt binnen een koolhydraatarm dieet. Al deze middelen bevatten koolhydraten en hebben invloed op je bloedsuikerspiegel. Vandaar toch een stuk minder geschikt als je koolhydraatarm eet.

Dosering van zoetstoffen

Het is voor mij ondoenlijk om voor alle soorten en merken een exacte dosering in recepten aan te geven. Je zult dus zelf op basis van jouw merk (etiket) en vooral je eigen smaak de dosering moeten aanpassen. Proeven, proeven en nog eens proeven.

Stevia

Stevia
Stevia is een goede suikervervanger. stevia heeft, in de pure vorm, 0 koolhydraten, een glycemische index (GI) van 0 en 0 calorieën. stevia is tot wel 450 keer zoeter als suiker. Als je koolhydraatarm of koolhydraatbeperkt eet kom je dus al snel stevia tegen in bijvoorbeeld in stevia frisdrank, kristal stevia, Stevia klontjes of stevia zoetjes voor de koffie, stevia vloeistof, stevia poeder etc. etc.

Goed opletten, veel stevia is géén stevia maar rommel
Maar is dat allemaal ook dezelfde stevia? Nee! ‘stevia’ is een verzamelnaam geworden voor van iets van de zoetstof uit stevia met meer of minder ‘rommel’ erbij. Soms koop je 3% stevia en 97% rommel! (Grote potten van Natrena, Lucovitaal bijvoorbeeld)

Verschillende zoetmakers in het stevia plantje
Wat is stevia eigenlijk precies? Nou gewoon, een heel zoet plantje, tot wel 450 x zo zoet als suiker. Het steviaplantje (Stevia Rebaudiana Bertoni) is bekend onder de Nederlandse naam honingkruid en is te koop bij diverse tuincentra. Ja echt! De blaadjes van de stevia kan je drogen en opeten. Zie onderaan.

Stevia groeit voornamelijk in Paraguay en Brazilië en is familie van de chrysanten. Hoe zoet een plantje precies is hangt vooral af van het aantal zonuren dat de stevia plant krijgt. Hoe meer zon hoe zoeter de stevia blaadjes smaken. Er zitten verschillende zoetmakende stoffen in de stevia bladeren, de zogenaamde steviol glycosiden. Ze zijn niet allemaal even zoet en ook niet allemaal even lekker. De kunst is dus om de lekkerste uit het plantje te halen. Hieronder iets over de 4 meest interessante zoetmakers in stevia. Die zoete stoffen worden eruit gehaald en verwerkt tot een bruikbaar product of zo zuiver steviamogelijk op de markt gebracht. Tegenwoordig koop je zelfs de gemalen groene stevia bladeren.

Stevia blad bevat:
5 -10% Stevioside = 200 tot 250 x zoeter dan suiker.
2 – 4% Rebaudioside A = 300 tot 450 x zoeter dan suiker. Deze smaakt het minst bitter, dat maakt het Reb A het meest kostbare onderdeel van de stevia plant.
1 – 2% Rebaudioside C en
½ – 1% Dulcoside A

De (bij) smaak van stevia
Even iets over de smaak van stevia, veel mensen zeggen dat stevia niet lekker is. Dat vind ik eerlijk gezegd een beetje kort door de bocht. De bittere (bij) smaak kan komen door twee dingen. De eerste is overdosering, gebruik niet teveel! Begin met heel weinig en proef goed, zo leer je jouw voorkeur kennen. De tweede kan komen door een onzuiver product, de bittere smaak komt dan doordat er nog bepaalde resten van de plant Stevia Rebaudiana in de stevia zitten. Dit is meestal het geval wanneer de steviol glycosiden (zoetmakers) minder dan 95% zuiver zijn.

Stevia kopen is etiket goed lezen
Nu weet je al heel veel over wat stevia wel en niet is of zou behoren te zijn. Omdat pure stevia zo bizar zoet is doen veel fabrikanten er van alles bij om het in een gemakkelijke dosering te kunnen gebruiken. En daar gaat het vaak mis, want wat koop je dan eigenlijk voor je euro’s? Vooral water met een drupje stevia? Goedkoop vulmiddel met een paar korrels stevia? Ja helaas, meestal wel!

Grote merken bevatten zo’n 95-97% kunstmatige zoetstoffen (bv. het zeer goedkope en koolhydraatrijke maltodextrine) en een piepklein beetje stevia. Soms worden er ook nog een berg -slechte- conserveringsmiddelen aan toegevoegd. In feite kan je dan echt veel beter suiker eten of een lekkere siroop door je baksel doen. Dus het etiket goed lezen, hoeveel van welke stof koop je eigenlijk?

 

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

27 gedachten over “Suiker vervangen – INFO”

Ken je onze Facebook pagina al?facebook-koolhydraatarmreceptLike

 

199 Shares
Share175
Pin24
Tweet