stamppot met spitskool en pittige kaas

Stamppot met spitskool en pittige kaas

Oei, wat een prachtige gele kleur heeft onze fijne Stamppot met spitskool en pittige kaas. Dat komt door de kerrie, heerlijk! Anna-Karina en ik zijn dol op stamppot. Niet alleen omdat het zo makkelijk is om klaar te maken, het is ook een beetje jeugdsentiment. Allebei hebben we in onze jeugd aan tafel zitten smullen van hutspot of van andijviestamppot. Vooral als de dagen korter worden en de temperaturen een stuk lager, dan dringt zich het verlangen op naar een lekker dampende schotel. We hebben er weer een heel lekkere variant bij: deze verrukkelijke stamppot met spitskool en pittige kaas. Je kunt de stamppot prima jaarrond eten, ‘s winters neem je een koolsoort (vitamine C) en ‘s zomers maakt rauwe andijvie of paksoi je stamppot lekker fris.

Een mengsel van groenten

Kun je een lekkere koolhydraatarme stamppot maken? Volmondig JA! Het wordt natuurlijk nooit precies hetzelfde als met aardappel, want die heeft enkele unieke eigenschappen die er voor zorgen dat de stamppot een mooi samenhangend geheel wordt. Er zijn stamppotten met uitsluitend bloemkool als vervanger, of uitsluitend pompoen. Vandaag vervangen we de aardappelen door een mengsel van drie verschillende groenten, die we in de oven roosteren: knolselderij, pompoen én bloemkool. Dat roosteren is niet alleen voor een intense smaak maar zo wordt je stamppot nooit te nat! De stamppot met spitskool en pittige kaas vormt net als de traditionele versie een coherent geheel, verzadigt enorm goed zoals stamppot dat hoort te doen en geeft ook het gevoel dat de winter geen vat op je kan krijgen.

Lekker, knolselderij

Knolselderij is een van onze favoriete groenten. Wat een aroma komt er los als die groente wordt aangesneden en verwerkt. De oogst van dit éénjarig gewas vindt plaats tussen eind oktober en half november. De knolselderij heeft 80 tot 240 dagen nodig om te groeien en bevat onder andere 12 mg vitamine C en 80 mg calcium per 100 gram. Ook ongekookt is de knolselderij eetbaar. Denk bijvoorbeeld aan de Klassieke waldorfsalade. Maar vandaag dus verwerkt in de puree voor de stamppot met spitskool en pittige kaas.

stamppot met spitskool en pittige kaas

stamppot met spitskool en pittige kaas

stamppot met spitskool en pittige kaas

Ook lekker:

Zo maak je Stamppot met spitskool en pittige kaas

Laat je het even weten als je dit gemaakt hebt? Dat kan in de reacties onderaan of op onze Facebookpagina, Twitter en Pinterest. Altijd leuk & alvast dank!

stamppot met spitskool en pittige kaas

Stamppot met spitskool en pittige kaas

Oei, wat een prachtige gele kleur heeft onze fijne Stamppot met spitskool en pittige kaas. Dat komt door de kerrie, heerlijk. Laat de winter maar duren!
5 van 2 stemmen
Afdrukken Reacties Bewaren
Gang: Hoofdgerecht
Keuken: Europees
Trefwoord: foodswap, puree
Voorbereiden: 15 min
Koken: 40 min
Totale tijd: 55 min

Koolhydraten - hoeveelheid

14,5 gram koolhydraten per portie
Uit recept: 4 porties

Ingrediënten

PUREE
GROENTE

Bereiden

Puree
  • Verwarm de heteluchtoven voor op 180 °C en bekleed de bakplaat met bakpapier.
  • Schil de knolselderij en snijd in blokjes. Een Hokkaido pompoen hoeft niet geschild, wel in blokjes gesneden. Verdeel de bloemkool in roosjes. Doe alle groenten samen met twee eetlepels olie in een plastic zak en masseer de groente, zodat er overal een laagje olie zit. Verdeel de groenten over bakplaat en rooster 30 tot 40 minuten tot ze gaar zijn.
Groente
  • Snipper de ui en bak deze in een koekenpan glazig, pers een teentje knoflook erboven uit. Snijd de kool in dunne reepjes en bak mee op een matig vuur tot de kool beetgaar is. Breng de spitskool op smaak met kerrie, peper en zout. Houd warm op een laag vuur.
  • Snijd de kaas in blokjes.
  • (Puree) Haal de groenten uit de oven, doe over in een pan op een laag vuur en stamp tot een puree. Voeg de helft van de kaasblokjes toe en meng de gebakken spitskool erdoor. Proef en breng op smaak met mosterd en eventueel nog wat peper en zout. Maak het zo nodig smeuïger met slagroom en roomboter. Warm goed door zodat de kaas smelt, maar zonder de stamppot te laten aanbranden.
  • Garneer op het bord met bijvoorbeeld wat blaadjes spinazie of rucola. Verdeel de rest van de kaasblokjes over de stamppot. Een waar genoegen!

© Uitgeverij Boekdelen - KoolhydraatarmRecept.nl Alle rechten voorbehouden. Teksten en recepten van blogs en/of afbeeldingen mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen. Lees meer over Auteursrecht op internet

Heeft het gesmaakt? Vertel het door!

Bestel een van onze kookboeken in alle reguliere boekhandels (NL en België) of online winkels, zoals Libris, AKO, Bruna of Bol.com!

Klik op de boeken en lees er alles over en bekijk de inkijkexemplaren!


Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *






Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

4 reacties op “Stamppot met spitskool en pittige kaas”

Ken je onze Facebook pagina al?

Like

 

430 Shares
Share292
Pin138
Tweet