Stamppot met spitskool en pittige kaas

stamppot met spitskool en pittige kaas

Oei, wat een prachtige gele kleur heeft onze voedzame stamppot met spitskool en pittige kaas. Dat komt door de kerrie, heerlijk! En als ik zeg voedzaam dan bedoel ik ook voedzaam, met 15.82 gram koolhydraten per portie snap je dat vast wel. Anna-Karina en ik zijn dol op stamppot. Niet alleen omdat het zo makkelijk is om klaar te maken, het is ook een beetje jeugdsentiment. Allebei hebben we in onze jeugd aan tafel zitten smullen van hutspot of van andijviestamppot. Vooral als de dagen korter worden en de temperaturen een stuk lager, dan dringt zich het verlangen op naar een lekker dampende schotel. We hebben er weer een heel lekkere variant bij: deze verrukkelijke stamppot met spitskool en pittige kaas. Je kunt de stamppot prima jaarrond eten, ‘s winters neem je een koolsoort (vitamine C) en ‘s zomers maakt rauwe andijvie of paksoi je stamppot lekker fris. 

Een mengsel van groenten

Kun je een lekkere koolhydraatarme stamppot maken? Volmondig JA! Het wordt natuurlijk nooit precies hetzelfde als met aardappel, want die heeft enkele unieke eigenschappen die er voor zorgen dat de stamppot een mooi samenhangend geheel wordt. Er zijn stamppotten met uitsluitend bloemkool als vervanger, of uitsluitend pompoen. Vandaag vervangen we de aardappelen door een mengsel van drie verschillende groenten, die we in de oven roosteren: knolselderij, pompoen én bloemkool. Dat roosteren is niet alleen voor een intense smaak maar zo wordt je stamppot nooit te nat! De stamppot met spitskool en pittige kaas vormt net als de traditionele versie een coherent geheel, verzadigt enorm goed zoals stamppot dat hoort te doen en geeft ook het gevoel dat de winter geen vat op je kan krijgen.

Lekker, knolselderij

Knolselderij is een van onze favoriete groenten. Wat een aroma komt er los als die groente wordt aangesneden en verwerkt. De oogst van dit eenjarig gewas vindt plaats tussen eind oktober en half november. De knolselderij heeft 80 tot 240 dagen nodig om te groeien en bevat onder andere 12 mg vitamine C en 80 mg calcium per 100 gram. Ook ongekookt is de knolselderij eetbaar. Denk bijvoorbeeld aan de klassieke Waldorfsalade. Maar vandaag dus verwerkt in de puree voor de stamppot met spitskool en pittige kaas.


♥ Zoek meer koolhydraatarme recepten met onze receptenzoeker of bekijk deze suggesties:

stamppot met spitskool en pittige kaas
stamppot met spitskool en pittige kaas

Zo maak je Stamppot met spitskool en pittige kaas

Heb je vragen, wil je reageren of een leuke foto showen? Dat kan! Dat vinden wij en anderen namelijk heel leuk & alvast dank! Gebruik het reactieformulier hieronder of tag ons op Facebookpagina, Instagram of Pinterest. Graag met #KoohydraatarmRecept!

Stamppot met spitskool en pittige kaas

stamppot met spitskool en pittige kaas
Door: Anna-Karina van Denderen
Oei, wat een prachtige gele kleur heeft onze fijne Stamppot met spitskool en pittige kaas. Dat komt door de kerrie, heerlijk. Laat de winter maar duren!
5 van 7 stemmen
Keuken Europees
Trefwoord foodswap, puree
Voorbereidingstijd 15 min
Bereidingstijd 40 min
Totale tijd 55 min

Voedingswaarde

Per portie
calorieën 263.35 kcalkoolhydraten 15.82 geiwitten 12.1 gvetten 14.03 gvezels 13.18 g
Hoeveelheid (aan te passen)4 porties

Ingrediënten

PUREE

GROENTE

De meeste ingrediënten zijn klikbaar. Dan krijg je meer info over o.a. verkooppunten, voedingswaarden en/of vervangtips. HANDIG!

Bereiden
 

Puree

  • Verwarm de heteluchtoven voor op 180 °C en bekleed de bakplaat met bakpapier.
  • Schil de knolselderij en snijd in blokjes. Een Hokkaido pompoen hoeft niet geschild, wel in blokjes gesneden. Verdeel de bloemkool in roosjes. Doe alle groenten samen met twee eetlepels olie in een plastic zak en masseer de groente, zodat er overal een laagje olie zit. Verdeel de groenten over bakplaat en rooster 30 tot 40 minuten tot ze gaar zijn.

Groente

  • Snipper de ui en bak deze in een koekenpan glazig, pers een teentje knoflook erboven uit. Snijd de kool in dunne reepjes en bak mee op een matig vuur tot de kool beetgaar is. Breng de spitskool op smaak met kerrie, peper en zout. Houd warm op een laag vuur.
  • Snijd de kaas in blokjes.
  • (Puree) Haal de groenten uit de oven, doe over in een pan op een laag vuur en stamp tot een puree. Voeg de helft van de kaasblokjes toe en meng de gebakken spitskool erdoor. Proef en breng op smaak met mosterd en eventueel nog wat peper en zout. Maak het zo nodig smeuïger met slagroom en roomboter. Warm goed door zodat de kaas smelt, maar zonder de stamppot te laten aanbranden.
  • Garneer op het bord met bijvoorbeeld wat blaadjes spinazie of rucola. Verdeel de rest van de kaasblokjes over de stamppot. Een waar genoegen!

© Uitgeverij Boekdelen KoolhydraatarmRecept.nl Alle rechten voorbehouden. Teksten en recepten van blogs en/of afbeeldingen mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen. Lees meer over Auteursrecht op internet

Heeft het gesmaakt? Vertel het door!Laat een reactie achter, of tag ons op de socials met #koolhydraatarmrecept

Onze kookboeken bomvol koolhydraatarme recepten


Bestel bij voorkeur in de reguliere boekhandel om de hoek (Nederland én België). Mochten die onze kookboeken niet op voorraad hebben dan kunnen ze het altijd (gratis) voor je bestellen. Of bestel online via Bazarow.com, Libris, AKO, Bookspot of Bruna verzenden is overal gratis! Natuurlijk staan de boeken ook bij Bol.com in de etalage.

Wil je ons heel direct steunen? Of wil je het boek cadeau geven en/of laten signeren dan kun je het ook bestellen via ons eigen Boekdelen winkeltje. Je betaalt dan wel een bijdrage verzendkosten.

Klik op de titels, bekijk de inkijkexemplaren en lees er alles over!


Abonneer
Laat het weten als er
guest

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

8 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties