Oei, wat een prachtige gele kleur heeft onze voedzame stamppot met spitskool en pittige kaas. Dat komt door de kerrie, heerlijk! En als ik zeg voedzaam dan bedoel ik ook voedzaam, met 15.82 gram koolhydraten per portie snap je dat vast wel. Anna-Karina en ik zijn dol op stamppot. Niet alleen omdat het zo makkelijk is om klaar te maken, het is ook een beetje jeugdsentiment. Allebei hebben we in onze jeugd aan tafel zitten smullen van hutspot of van andijviestamppot. Vooral als de dagen korter worden en de temperaturen een stuk lager, dan dringt zich het verlangen op naar een lekker dampende schotel. We hebben er weer een heel lekkere variant bij: deze verrukkelijke stamppot met spitskool en pittige kaas. Je kunt de stamppot prima jaarrond eten, ’s winters neem je een koolsoort (vitamine C) en ’s zomers maakt rauwe andijvie of paksoi je stamppot lekker fris.
Een mengsel van groenten
Kun je een lekkere koolhydraatarme stamppot maken? Volmondig JA! Het wordt natuurlijk nooit precies hetzelfde als met aardappel, want die heeft enkele unieke eigenschappen die er voor zorgen dat de stamppot een mooi samenhangend geheel wordt. Er zijn stamppotten met uitsluitend bloemkool als vervanger, of uitsluitend pompoen. Vandaag vervangen we de aardappelen door een mengsel van drie verschillende groenten, die we in de oven roosteren: knolselderij, pompoen én bloemkool. Dat roosteren is niet alleen voor een intense smaak maar zo wordt je stamppot nooit te nat! De stamppot met spitskool en pittige kaas vormt net als de traditionele versie een coherent geheel, verzadigt enorm goed zoals stamppot dat hoort te doen en geeft ook het gevoel dat de winter geen vat op je kan krijgen.
Lekker, knolselderij
Knolselderij is een van onze favoriete groenten. Wat een aroma komt er los als die groente wordt aangesneden en verwerkt. De oogst van dit eenjarig gewas vindt plaats tussen eind oktober en half november. De knolselderij heeft 80 tot 240 dagen nodig om te groeien en bevat onder andere 12 mg vitamine C en 80 mg calcium per 100 gram. Ook ongekookt is de knolselderij eetbaar. Denk bijvoorbeeld aan de klassieke Waldorfsalade. Maar vandaag dus verwerkt in de puree voor de stamppot met spitskool en pittige kaas.
Onze koolhydraatarme kookboeken!
Onze (papieren) kookboeken zijn heuse bestsellers te noemen! De kookboeken zijn sinds 20 september 2024 allemaal uitverkocht en worden niet opnieuw in druk genomen.
Verrukkelijk Koolhydraatarm
UITVERKOCHT!!!!!
ISBN 9789082659870
Gewoon Koolhydraatarm
UITVERKOCHT!!!!!
ISBN 9789082659818
Lekker & Makkelijk Koolhydraatarm
UITVERKOCHT!!!!!
ISBN 9789082659801
Kookboek van het jaar 2021
Nog zo’n lekker koolhydraatarm recept?
♥ Zoek meer koolhydraatarme & keto recepten met onze receptenzoeker, ons jaararchief of bekijk deze suggesties:
Zo maak je Stamppot met spitskool en pittige kaas
Wat vind jij hiervan?
Geef de recepten sterren!
Heb je vragen over het koolhydraatarm dieet of keto leefstijl? Stuur een e-mail of ga naar onze Facebookpagina, Pinterest of Instagram
Een leuke foto showen? Tag ons op de socials met #KoolhydraatarmRecept
Stamppot met spitskool en pittige kaas
Voedingswaarde
(testfunctie, werkt nog niet op alle apparaten/browsers)
Ingrediënten
PUREE
- 750 g knolselderij
- 250 g pompoen
- 250 g bloemkool
- 3 el olijfolie
GROENTE
- 1 ui
- 1 teentje knoflook
- 225 g spitskool
- 80 g extra belegen kaas, in blokjes
- peper en zout
- 2 tl kerrie
- 1 el mosterd, of meer
OPTIONEEL
Klik op de ingrediënten voor info over voedingswaarden, vervangtips en/of verkooppunten. HANDIG!
Bereiden
Puree
- Verwarm de heteluchtoven voor op 180 °C en bekleed de bakplaat met bakpapier.
- Schil de knolselderij en snijd in blokjes. Een Hokkaido pompoen hoeft niet geschild, wel in blokjes gesneden. Verdeel de bloemkool in roosjes. Doe alle groenten samen met twee eetlepels olie in een plastic zak en masseer de groente, zodat er overal een laagje olie zit. Verdeel de groenten over bakplaat en rooster 30 tot 40 minuten tot ze gaar zijn.
Groente
- Snipper de ui en bak deze in een koekenpan glazig, pers een teentje knoflook erboven uit. Snijd de kool in dunne reepjes en bak mee op een matig vuur tot de kool beetgaar is. Breng de spitskool op smaak met kerrie, peper en zout. Houd warm op een laag vuur.
- Snijd de kaas in blokjes.
- (Puree) Haal de groenten uit de oven, doe over in een pan op een laag vuur en stamp tot een puree. Voeg de helft van de kaasblokjes toe en meng de gebakken spitskool erdoor. Proef en breng op smaak met mosterd en eventueel nog wat peper en zout. Maak het zo nodig smeuïger met slagroom en roomboter. Warm goed door zodat de kaas smelt, maar zonder de stamppot te laten aanbranden.
- Garneer op het bord met bijvoorbeeld wat blaadjes spinazie of rucola. Verdeel de rest van de kaasblokjes over de stamppot. Een waar genoegen!
© Uitgeverij Boekdelen – KoolhydraatarmRecept.nl Alle rechten voorbehouden. Teksten en recepten van blogs en/of afbeeldingen mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen. Lees meer over Auteursrecht op internet
net gemaakt, maar knolselderij was op id supermarkt. Ipv daarvan koolraap. Ipv spitskool andijvie met een karbonade… voor herhaling vatbaar!
Ietsje anders 😉
Heerlijk, voor mij een topper, heb hem al verschillende keren gemaakt. Ik heb er ook een keer spruitjes in gedaan ipv spitskool. Ook super lekker
O dat ga ik ook proberen! Goed plan!
Héérlijk! Wij hebben er nog een rookworst bij gedaan voor het stamppotgevoel
Goed idee hoor!
Heerlijk, wat een mooie smaakcombi. Deze gaan we vaker eten.
Ziet er heerlijk uit, alleen wij zijn met twee. Dan is het teveel. Denken jullie dat het in te vriezen is. ? Anders moet ik de hoeveelheid aanpassen.
Groetjes
Christa
Ja hoor dat moet wel kunnen. Anders in 2-3 dagen in de koelkast bewaren. Als dat ook niet kan, maak je gewoon de helft.
Een superlekkere stamppot. Die staat bij de favorieten, bedankt voor dit recept.
Groetjes van Anky