spruitjes soufflé

Spruitjes soufflé

Spruitjes staat denk ik, vooral ‘s winters, elke week wel een keer op het menu in welke vorm dan ook. Varieer naar hartenlust met dit mooie minikooltje. Gekookt en gebakken spruitjes met noten, als spruitjessaus of deze heerlijke spruitjes soufflé hieronder.

Spruitjeslucht voorkomen

Veel mensen vinden de spruitjeslucht (zwavel) niet lekker, toch hoef je er geen last van te hebben met deze tips. Kook spruitjes altijd in ruim water, zo blijft de meeste vitamine C behouden. Kook ze ook niet langer dan 10 minuten (beetgaar). De spruitjeslucht komt namelijk vooral door te lang koken. Wat je dan ruikt is zwavel, tijdens het koken laten ze de zwavelverbindingen los. Spruitjeslucht kun je ook tegengaan door een scheutje melk of een stukje ui mee te koken. Kort koken blijft het best (en lekkerst!) daarna wokken of verwerken in een ovenschotel.

De teelt van spruitjes

Wat gaat er vooraf aan je aankoop? Voordat deze spruitjes souflé op je bord ligt hebben de ingrediënten al een hele weg afgelegd, zo ook het spruitje. Spruitjes hebben een heel bijzondere groeiwijze, mooi gedraaid aan een stok, hier te zien. Het leven van een spruitje begint met het zaaien in de kas. De spruitkoolzaadjes worden met 200 tegelijk in een kunststof tray gezaaid, ieder in een eigen vakje. Dit gebeurt tussen half februari en begin april.  Tussen half april en eind mei gaan ze de ‘volle grond’ in. Op 1 hectare (100 x 100 m) worden 35.000 jonge plantjes geplant! Dit gebeurt tegenwoordig met de machine. In september beginnen de spruitjestelers met oogsten van deze heerlijke groente. Oogsten wordt gedaan met grote plukmachines, deze machines kunnen wel  30.000 kilo spruitjes per dag plukken.
(bron: http://www.spruitjesjanatuurlijk.nl/spruitjes_teelt.php)

spruitjes soufflé spruitjes soufflé

 

Zo maak je de Spruitjes soufflé

Laat je het even weten als je dit gemaakt hebt? Dat kan in de reacties onderaan of op onze Facebookpagina, Twitter en Pinterest. Altijd leuk & alvast dank!

spruitjes soufflé

Spruitjes soufflé

door Anna-Karina van Denderen
5 van 1 stem
Afdrukken Reacties Bewaren
Gang: Hoofdgerecht
Keuken: Europees
Trefwoord: oven
Voorbereiden: 15 min
Koken: 25 min
Totale tijd: 40 min

Voedingswaarden

7,1 gram koolhydraten per portie

Uit recept

3 porties

Ingrediënten

Bereiden

  • Maak de spruitjes schoon en snijd ze kruislings in. Kook ze in maximaal 6-7 minuten beetgaar.
  • Splits de eieren. Vang het eiwit op in een vetvrije -metalen- kom. En klop de eiwitten met een beetje zout helemaal stijf.
  • Verwarm de heteluchtoven voor op170 °C .
  • Giet de spruitjes af en doe ze in een hoge ovenschaal (model soufflévorm). Schep de boter door de spruitjes en roer om.
  • Klop de eidooiers los met slagroom, amandelmeel, peper, zout en nootmuskaat. Meng ¾ van de geraspte kaas door dit dooiermengsel. Schep het dooiermengsel door de spruitjes.
  • Spatel nu voorzichtig het opgeklopte eiwit door de spruitjes en verdeel het laatste beetje kaas over de bovenkant.
  • Bak de spruitjessoufflé 25-35 minuten of tot hij goudbruin kleurt!
  • Prachtig en heerlijk!

© Uitgeverij Boekdelen - KoolhydraatarmRecept.nl Alle rechten voorbehouden. Teksten en recepten van blogs en/of afbeeldingen mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen. Lees meer over Auteursrecht op internet

Heeft het gesmaakt? Vertel het door!


Bestel een van onze kookboeken in alle reguliere boekhandels (NL en België) of online winkels, zoals Libris, AKO, Bruna of Bol.com!

Klik op de boeken en lees er alles over en bekijk de inkijkexemplaren!

 

(Gezien 97 keer, 3 vandaag)

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Lekker recept? Geef sterren!




Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

5 reacties op “Spruitjes soufflé”

Ken je onze Facebook pagina al?

Like