Spruitjes soufflé, koolhydraatarm

spruitjes soufflé

Spruitjes zijn niet alleen gewoon gekookt lekker, maar ook gebakken zoals deze heerlijke oosterse spruitjes met noten.  Of wat dacht je van spruitjespuree of de heerlijke spruitjes soufflé die we vandaag voor je hebben? Spruitjes staan denk ik, vooral ’s winters, elke week wel een keer op ons menu; in welke vorm dan ook. Varieer naar hartenlust met dit supergezonde minikooltje. TIP: Kook spruitjes altijd in ruim water, zo blijft de meeste vitamine C behouden. Deze soufflé bevat 8.2 gram koolhydraten per portie en is daarmee behoorlijk voedzaam!

Spruitjeslucht voorkomen

Veel mensen vinden de spruitjeslucht (zwavel) niet lekker, toch hoef je er geen last van te hebben met deze tips.  Kook ze ook niet langer dan 10 minuten (beetgaar). De spruitjeslucht komt namelijk vooral door te lang koken. Wat je dan ruikt is zwavel, tijdens het koken laten ze de zwavelverbindingen los. Spruitjeslucht kun je ook tegengaan door een scheutje melk of een stukje ui mee te koken. Kort koken blijft het best (en lekkerst!) daarna wokken of verwerken in een ovenschotel.

De teelt van spruitjes

Wat gaat er vooraf aan je aankoop? Voordat deze spruitjes soufflé op je bord ligt hebben de ingrediënten al een hele weg afgelegd, zo ook het spruitje. Spruitjes hebben een heel bijzondere groeiwijze, mooi gedraaid aan een stok. Het leven van een spruitje begint met het zaaien in de kas. De spruitkoolzaadjes worden met 200 tegelijk in een kunststof tray gezaaid, ieder in een eigen vakje. Dit gebeurt tussen half februari en begin april.  Tussen half april en eind mei gaan ze de ‘volle grond’ in. Op 1 hectare (100 x 100 m) worden 35.000 jonge plantjes geplant! Dit gebeurt tegenwoordig met de machine. In september beginnen de spruitjestelers met oogsten van deze heerlijke groente. Oogsten wordt gedaan met grote plukmachines, deze machines kunnen wel  30.000 kilo spruitjes per dag plukken. Een paar ons daarvan zit nu in onze spruitjes soufflé, dat vind ik een lollig idee!

Ik hoop dat jullie het lekker vinden!
♥ Zoek meer koolhydraatarme & keto recepten met onze receptenzoeker, ons jaararchief of bekijk deze suggesties:

spruitjes soufflé
spruitjes soufflé

Zo maak je de Spruitjes soufflé

Heb je vragen, wil je reageren of een leuke foto showen? Dat kan! Dat vinden wij en anderen namelijk heel leuk & alvast dank! Gebruik het reactieformulier hieronder en vergeet de sterren niet! Of tag ons op Facebookpagina, Instagram of Pinterest, met #KoolhydraatarmRecept!

Spruitjes soufflé

spruitjes soufflé
Door: Anna-Karina van Denderen
Spruitjes zijn niet alleen gewoon gekookt lekker, maar ook in deze heerlijke spruitjes soufflé die we vandaag voor je hebben! Spruitjes staan denk ik, vooral 's winters, elke week wel een keer op ons menu; in welke vorm dan ook. Varieer naar hartenlust met dit supergezonde minikooltje.
4.67 van 3 stemmen
Voorbereidingstijd 15 min
Bereidingstijd 25 min
Totale tijd 40 min

Voedingswaarde

Per portie
kcal 402.73 koolhydraten 8.2 geiwitten 19.6 gvetten 31.07 gvezels 6.33 g
Hoeveelheid (aan te passen)3 porties

(testfunctie, werkt nog niet op alle apparaten/browsers)

Ingrediënten

Klik op de ingrediënten voor info over voedingswaarden, vervangtips en/of verkooppunten. HANDIG!

Bereiden
 

  • Maak de spruitjes schoon en snijd ze kruislings in. Kook ze in maximaal 6-7 minuten beetgaar.
  • Giet de spruitjes af en doe ze in een souffléschaal. Schep de boter door de spruitjes en roer om.
  • Verwarm de heteluchtoven voor op 170 °C.

Eieren splitsen en kloppen

  • Splits de eieren. Vang het eiwit op in een vetvrije -metalen- kom. Klop de eiwitten met een snufje zout helemaal stijf.
  • Klop de eidooiers los met slagroom, amandelmeel, peper, zout en nootmuskaat. Meng ¾ van de geraspte kaas door dit dooiermengsel. Schep het dooiermengsel door de spruitjes.
  • Spatel nu voorzichtig het opgeklopte eiwit door de spruitjes en verdeel het laatste beetje kaas over de bovenkant.

Bakken

  • Bak de spruitjessoufflé 25-35 minuten of tot hij goudbruin kleurt!
  • Prachtig en heerlijk!

© Uitgeverij Boekdelen KoolhydraatarmRecept.nl Alle rechten voorbehouden. Teksten en recepten van blogs en/of afbeeldingen mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen. Lees meer over Auteursrecht op internet

Heeft het gesmaakt? Vertel het door!Laat een reactie achter, of tag ons op de socials met #koolhydraatarmrecept


Klik op de titels, bekijk de inkijkexemplaren en lees er alles over!

Onze 3 bestsellende kookboeken!

Lekker & makkelijk Koolhydraatarm, ISBN 9789082659801
Gewoon Koolhydraatarm, met 4 weekmenu’s – ISBN 9789082659818
Verrukkelijk Koolhydraatarm, met 4 weekmenu’s – ISBN 9789082659870

Kookboek bestellen?

Al onze kookboeken worden in eigen beheer uitgegeven via Hans zijn eigen Uitgeverij Boekdelen. Daarnaast zijn ze ook gewoon te koop via de reguliere boekhandels in Nederland en België. Steun bij voorkeur je lokale boekhandel! Mochten die het niet op voorraad hebben kunnen ze het altijd (gratis) voor je bestellen. Ook in online winkels kun je onze boeken bestellen. Bijvoorbeeld via Bazarow.com,  Libris Bookspot of Bruna, verzenden is overal gratis! In België zijn de boeken te koop via o.a. de Standaard Boekhandels. Natuurlijk staan de boeken ook bij Bol.com in de etalage. 

Draag je ons een warm hart toe en wil je ons heel direct steunen? Of wil je het boek cadeau geven en/of laten signeren dan kun je het het best bestellen via ons eigen Boekdelen winkeltje op Boekdelen.com:


Abonneer
Laat het weten als er
guest

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

6 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Scroll naar top