spruitjes soufflé

Spruitjes soufflé

Spruitjes staat denk ik, vooral ‘s winters, elke week wel een keer op het menu in welke vorm dan ook. Varieer naar hartenlust met dit mooie minikooltje. Gekookt en gebakken spruitjes met noten, als spruitjessaus of deze heerlijke spruitjes soufflé hieronder.

Spruitjeslucht
Kook spruitjes altijd in ruim water, zo blijft de meeste vitamine C behouden. Kook ze zeker niet langer dan 10 minuten (beetgaar). De spruitjeslucht komt juist door te lang koken. Wat je dan ruikt is zwavel, tijdens het koken laten ze de zwavelverbindingen los. Spruitjeslucht kun je tegengaan door een scheutje melk of een stukje ui mee te koken. Kort koken blijft het best (en lekkerst!) daarna wokken of verwerken in een ovenschotel.

De teelt van spruitjesspruitjes -aan-de-stok
Wat gaat er vooraf aan je aankoop? Spruitjes hebben een heel bijzondere groeiwijze, mooi gedraaid aan een stok.
Het leven van een spruitje begint met het zaaien in de kas. De spruitkoolzaadjes worden met 200 tegelijk in een kunststof tray gezaaid, ieder in een eigen vakje. Dit gebeurt tussen half februari en begin april.  Tussen half april en eind mei gaan ze de ‘volle grond’ in. Op 1 hectare (100 x 100 m) worden 35.000 jonge plantjes geplant! Dit gebeurt tegenwoordig met de machine.

In september beginnen de spruitjestelers met oogsten van deze heerlijke groente. Oogsten wordt gedaan met grote plukmachines, deze machines kunnen wel  30.000 kilo spruitjes per dag plukken.
(bron: http://www.spruitjesjanatuurlijk.nl/spruitjes_teelt.php

Klik voor vergroting

Zo maak je de Spruitjes soufflé

Laat je het even weten als je dit gemaakt hebt? Dat kan in de reacties onderaan of op onze Facebookpagina, Twitter en Pinterest. Altijd leuk & alvast dank!

Spruitjes soufflé

spruitjes soufflé

Door Anna-Karina Geplaatst november 18, 2014

  • Aantal of hoeveelheid: 3 porties
  • Koolhydraten: 7,1 khd per portie (3 porties uit recept)
  • Voorbereiding: 15 minuten
  • Kooktijd: 25 minuten
  • Klaar in: 40 minuten

Spruitjes staat denk ik, vooral 's winters, elke week wel een keer op het menu in welke vorm dan ook. Varieer naar hartenlust met dit …

Ingrediënten

Bereiding

  1. Maak de spruitjes schoon: kontje eraf en buitenste blaadjes verwijderen, kruis insnijden aan de onderkant. Kook ze in voldoende water met wat zout in 6-7 minuten beetgaar.
  2. Splits de eieren. Vang het eiwit op in een vetvrije kom. En klop de eiwitten met een beetje zout zeer stijf, hou je kom ondersteboven, de geslagen eiwitten mogen er niet uitvallen.
    Verwarm de oven voor op 190 graden (hetelucht 170 graden).
  3. Giet de spruitjes af als ze gaar zijn en doe ze in een hoge ovenschaal (model soufflévorm). Schep de kokosolie door de spruitjes, zodat het smelt.
  4. De eidooiers loskloppen met slagroom, amandelmeel en peper, zout en nootmuskaat. Meng 4/5 van de geraspte kaas door dit dooiermengsel, en schep dit door de spruitjes.
    Spatel nu voorzichtig het stijf geslagen eiwit door de spruitjesmassa en verdeel het laatste beetje kaas over de bovenkant.
    Bak de spruitjes soufflé ca. 25 minuten in de oven tot hij goudbruin kleurt! Prachtig!

© KoolhydraatarmRecept.nl
Lees meer over Auteursrecht op internet



Bestel een van onze kookboeken in alle reguliere boekhandels (NL en België) of online winkels, zoals Libris, AKO, Bruna of Bol.com!

Gewoon Koolhydraatarm (nieuw!) of Lekker & makkelijk Koolhydraatarm

Gewoon-Koolhydraatarm-Kookoek

 

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

5 gedachten over “Spruitjes soufflé”

Ken je onze Facebook pagina al?facebook-koolhydraatarmreceptLike

 

154 Shares
Share109
Pin45
Tweet