Spruitjes zijn niet alleen gewoon gekookt lekker, maar ook gebakken zoals deze heerlijke oosterse spruitjes met noten. Of wat dacht je van spruitjespuree of de heerlijke spruitjes soufflé die we vandaag voor je hebben? Spruitjes staan denk ik, vooral ’s winters, elke week wel een keer op ons menu; in welke vorm dan ook. Varieer naar hartenlust met dit supergezonde minikooltje. TIP: Kook spruitjes altijd in ruim water, zo blijft de meeste vitamine C behouden. Deze soufflé bevat 8.2 gram koolhydraten per portie en is daarmee behoorlijk voedzaam!
Spruitjeslucht voorkomen
Veel mensen vinden de spruitjeslucht (zwavel) niet lekker, toch hoef je er geen last van te hebben met deze tips. Kook ze ook niet langer dan 10 minuten (beetgaar). De spruitjeslucht komt namelijk vooral door te lang koken. Wat je dan ruikt is zwavel, tijdens het koken laten ze de zwavelverbindingen los. Spruitjeslucht kun je ook tegengaan door een scheutje melk of een stukje ui mee te koken. Kort koken blijft het best (en lekkerst!) daarna wokken of verwerken in een ovenschotel.
De teelt van spruitjes
Wat gaat er vooraf aan je aankoop? Voordat deze spruitjes soufflé op je bord ligt hebben de ingrediënten al een hele weg afgelegd, zo ook het spruitje. Spruitjes hebben een heel bijzondere groeiwijze, mooi gedraaid aan een stok. Het leven van een spruitje begint met het zaaien in de kas. De spruitkoolzaadjes worden met 200 tegelijk in een kunststof tray gezaaid, ieder in een eigen vakje. Dit gebeurt tussen half februari en begin april. Tussen half april en eind mei gaan ze de ‘volle grond’ in. Op 1 hectare (100 x 100 m) worden 35.000 jonge plantjes geplant! Dit gebeurt tegenwoordig met de machine. In september beginnen de spruitjestelers met oogsten van deze heerlijke groente. Oogsten wordt gedaan met grote plukmachines, deze machines kunnen wel 30.000 kilo spruitjes per dag plukken. Een paar ons daarvan zit nu in onze spruitjes soufflé, dat vind ik een lollig idee!
Er staan genoeg koolhydraatarme/keto weekmenu’s online om 2 jaar lang lekker gevarieerd te eten. Of maak je eigen keus uit de ruim 1100 gratis recepten. We wensen jullie heel veel eetplezier!
Nog zo’n lekker koolhydraatarm recept?
♥ Zoek meer koolhydraatarme & keto recepten met onze receptenzoeker, ons jaararchief of bekijk deze suggesties:


Zo maak je de Spruitjes soufflé
Wat vind jij hiervan?
Geef de recepten sterren!
Of reageer via onze Facebookpagina, Pinterest of Instagram
Een leuke foto showen? Tag ons op de socials met #KoolhydraatarmRecept
Spruitjes soufflé
Voedingswaarde
(testfunctie, werkt nog niet op alle apparaten/browsers)
Ingrediënten
- 380 g spruitjes, schoongemaakt
- 1 eetlepel roomboter, of kokosolie
- 3 eieren
- peper en zout
- 50 ml slagroom
- 30 g amandelmeel
- nootmuskaat
- 100 g geraspte kaas, 0 khd indien zelf geraspt
Klik op de ingrediënten voor info over voedingswaarden, vervangtips en/of verkooppunten. HANDIG!
Bereiden
- Maak de spruitjes schoon en snijd ze kruislings in. Kook ze in maximaal 6-7 minuten beetgaar.
- Giet de spruitjes af en doe ze in een souffléschaal. Schep de boter door de spruitjes en roer om.
- Verwarm de heteluchtoven voor op 170 °C.
Eieren splitsen en kloppen
- Splits de eieren. Vang het eiwit op in een vetvrije -metalen- kom. Klop de eiwitten met een snufje zout helemaal stijf.
- Klop de eidooiers los met slagroom, amandelmeel, peper, zout en nootmuskaat. Meng ¾ van de geraspte kaas door dit dooiermengsel. Schep het dooiermengsel door de spruitjes.
- Spatel nu voorzichtig het opgeklopte eiwit door de spruitjes en verdeel het laatste beetje kaas over de bovenkant.
Bakken
- Bak de spruitjessoufflé 25-35 minuten of tot hij goudbruin kleurt!
- Prachtig en heerlijk!
© Uitgeverij Boekdelen – KoolhydraatarmRecept.nl Alle rechten voorbehouden. Teksten en recepten van blogs en/of afbeeldingen mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen. Lees meer over Auteursrecht op internet
Vandaag gemaakt, echt heel lekker maar wel spekjes door de spruitjes gedaan maar verder het recept gevolgd. Zag er mooi uit!
Vanavond gemaakt, maar het mislukte enigszins omdat er per ongeluk toch een eidooier in het eiwit terechtkwam…..Wat nu? Weggooien zou doodzonde zijn, dus toch geprobeerd het eiwit stijf te kloppen (wat uiteraard niet lukte) en vervolgens gewoon het recept verder gevolgd. Het zag er niet zo mooi uit als op jouw foto, maar het smaakte evengoed prima!!! Volgende keer béter….
Ja, hallo, was me dat weer lekker! Kind 1 wou zelfs spontaan proeven én vond het zelfs lekker. Goede tip. Kan wellicht ook met andere groenten?
Uiteraard!
Wat een heerlijk gerecht. Dit is zeker een blijvertje. Dank je wel voor het recept.
Goed om te horen, graag gedaan Carla!