Spruitjes met noten, lekker knapperig!

spruitjes met noten

Spruitjes met noten is weer eens andere manier om deze vitamine C bommen klaar te maken. Ik gebruik paranoten, je kunt in principe alle noten wel gebruiken voor deze spruitjes met noten. Dus als je geen paranoten in huis hebt, neem dan gerust een andere combinatie, zie daarvoor het recept. Wist je dat er meer vitamine C in spruitjes zitten dan in sinaasappelen? Het komt daarom mooi uit dat spruitjes er vooral in de winter zijn, dan kunnen we die extra vitamine C goed gebruiken! Al met al een voedzaam bijgerecht, het bevat 298.17 kcal ⋆ koolhydraten 7.6 g ⋆ eiwitten 18.57 g ⋆ vetten 20.23 g ⋆ vezels 6.4 g per portie.

Spruitjes kiezen

Begin met het kiezen van goede spruitjes. Een goed spruitje herken je eenvoudig: ze zijn stevig en mooi groen. Neem dus liever geen spruitjes die al gele bladeren of vlekken hebben. In de winkel worden de spruitjes meestal los verkocht, de laatste jaren zie je ze steeds vaker aan de stam. Heel leuk om te zien hoe prachtig ze groeien! In een soort gedraaide rijen, zie fotoserie. Voor het bereiden moet je de spruitjes wel even schoonmaken. Daarvoor snijd je eerst het harde kontje van de spruit, daarna verwijder je zo nodig de buitenste paar blaadjes. Als ze qua formaat erg van elkaar afwijken, halveer je de grote exemplaren zodat ze gelijkmatig garen. Spruitjes worden meestal gekookt, maar je kunt ook prima roerbakken, wokken, stoven, stomen of in de oven bereiden. 

Koolhydraatarm of -beperkt?

Kortom: Een makkelijk en voedzaam gerecht! Om spruitjes wat kindvriendelijker (minder bitter en zoeter) te laten smaken kun je een doormidden gesneden ui meekoken, daardoor smaken de spruitjes wat zoeter. Hoewel ze tegenwoordig al bijna niet bitter meer zijn. Als je koolhydraatbeperkt eet maak deze spruitjes dan nog wat zoeter met een paar pruimen (of dadels) erin. Ik heb er nog quorn met veel kerrie bij gebakken, als je vlees eet zou je ook blokjes kip of uitgebakken spekjes kunnen nemen.

Ik hoop dat jullie het lekker vinden!
♥ Zoek meer koolhydraatarme & keto recepten met onze receptenzoeker, ons jaararchief of bekijk deze suggesties:

spruitjes met noten
spruitjes met noten

Zo maak je de spruitjes met noten

Wat vind jij hiervan?

Geef de recepten sterren!

Heb je vragen, wil je reageren of een leuke foto showen? Dat kan via e-mail of op onze Facebookpagina, Pinterest of Instagram
Dat vinden wij en anderen namelijk heel leuk & alvast dank.
Of tag ons op de socials met #KoolhydraatarmRecept


Interessant? Deel gerust!


spruitjes met noten

Spruitjes met noten

Spruitjes met noten is weer eens andere manier om deze vitamine C bommen klaar te maken. Wist je dat er meer vitamine C in zitten dan in sinaasappelen?
5 van 1 stem
Voorbereidingstijd 10 min
Bereidingstijd 10 min
Totale tijd 20 min

Voedingswaarde

Per portie
kcal 298.17 koolhydraten 7.6 geiwitten 18.57 gvetten 20.23 gvezels 6.4 g
Hoeveelheid (aan te passen)3 porties

(testfunctie, werkt nog niet op alle apparaten/browsers)

Ingrediënten

  • 380 g spruitjes, (schoongemaakt gewicht)
  • roomboter, of olie om te bakken
  • 40 g paranoten, macadamia of pecannoten kan ook
  • 175 g kip, gaar en in stukjes (indien vegakip zelf bijtellen)

Dressing

Klik op de ingrediënten voor info over voedingswaarden, vervangtips en/of verkooppunten. HANDIG!

Bereiden
 

  • Maak de spruitjes schoon en kook ze 4 minuten voor. Bak de spruitjes 3-4 minuten zachtjes in een koekenpan met wat boter beetgaar. Snijd grote spruiten doormidden. Bak de (vega)kip mee.
  • Hak ondertussen de noten grof en rooster ze in een droge koekenpan, zodat de smaak optimaal vrij komt. Zet apart.

Dressing

  • Klop of schud in een potje olie, azijn en mosterd lobbig. Proef en breng op smaak met zout, peper en een druppel zoetstof.
  • Meng de spruitjes met de noten en warm alles goed door. Giet de dressing erover, proef en breng zo nodig nog verder op smaak.
  • Grote eters serveren er puree van knolselderij of koolraap bij. Heerlijk!

© Uitgeverij Boekdelen KoolhydraatarmRecept.nl Alle rechten voorbehouden. Teksten en recepten van blogs en/of afbeeldingen mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen. Lees meer over Auteursrecht op internet

Heeft het gesmaakt? Vertel!Stuur ons een e-mail, of tag ons op de socials met #koolhydraatarmrecept



Klik op de titels, bekijk de inkijkexemplaren en lees er alles over!

Onze 3 bestsellende kookboeken!

Lekker & makkelijk Koolhydraatarm, ISBN 9789082659801
Gewoon Koolhydraatarm, met 4 weekmenu’s – ISBN 9789082659818
Verrukkelijk Koolhydraatarm, met 4 weekmenu’s – ISBN 9789082659870

Kookboek bestellen?

Al onze kookboeken worden in eigen beheer uitgegeven via Hans zijn eigen Uitgeverij Boekdelen. Daarnaast zijn ze ook gewoon te koop via de reguliere boekhandels in Nederland en België. Steun bij voorkeur je lokale boekhandel! Mochten die het niet op voorraad hebben kunnen ze het altijd (gratis) voor je bestellen. Ook in online winkels kun je onze boeken bestellen. Bijvoorbeeld via Bazarow.com,  Libris Bookspot of Bruna, verzenden is overal gratis! In België zijn de boeken te koop via o.a. de Standaard Boekhandels. Natuurlijk staan de boeken ook bij Bol.com in de etalage. 

Draag je ons een warm hart toe en wil je ons heel direct steunen? Of wil je het boek cadeau geven en/of laten signeren dan kun je het het best bestellen via ons eigen Boekdelen winkeltje op Boekdelen.com:


3 gedachten over “Spruitjes met noten, lekker knapperig!”

  1. Hallo Anna-Karina,

    Ik zie op de laatste twee foto’s een soort lichtgekleurde blokjes in het midden er bovenop liggen… dit kan ik niet uit het recept halen. Wat is dit precies?

    1. Staat in de tekst Margie: “Ik heb er nog Quorn bij gedaan…”, dat zijn vegetarische stukjes met een goede ‘bite’, de smaak lijkt erg op kip. De quorn neemt heel makkelijk een smaak aan van kruiden, bij dit gerecht dus kerrie, heerlijk!

Reacties zijn gesloten.

Scroll naar top