springrolls

Springrolls, oosterse doorkijkhapjes

Vandaag hebben we een lading knapperige oosterse doorkijkhapjes in elkaar geknutseld. Dat moest ik van mijn Amerikaanse leasedochter. Al minstens een half jaar geleden meldde zij me dat die echt, absoluut, eerlijk, heus waar op mijn website moesten. Nou, daar zijn ze dan Jantje, heb ik het goed gedaan? 😉 Dank voor de inspiratie!

Koolhydraatbeperkt vs Koolhydraatarm

De rijstvellen voor deze knapperige springrolls bevatten ongeveer 8 gram koolhydraten per vel en zijn dus niet echt koolhydraatarm.  Met groente en de sauzen erbij zijn ze ongeveer 10 gr khd per stuk, een koolhydraatbeperkt gerecht. Zelf vind ik ze zó leuk en lekker, dat ik er totaal geen moeite mee heb, voor af en toe! Wil je dat zelf liever niet? Maak dan een koolhydraatarme variant door in plaats van de rijstvellen bijvoorbeeld bladeren ijsbergsla te nemen. Ook heel MJUM.

Springrolls voorbereiden

Moeilijk is het niet om een paar van die springrolls te maken en die sausjes zijn ook een eitje om te maken. Hoe meer verschillende groentes je hebt hoe meer snijwerk.  Welke ingrediënten je gebruikt hangt van je eigen smaak en werklust af. Gewoon wat gemengde rauwkost met een paar garnaaltjes is ook lekker. Of de restjes uit je koelkast, aangevuld met iets knapperigs als bleekselderij of paprika is ook supersnel klaar. Als je echt wilt uitpakken voor meer mensen, dan kun je alle groenten voorsnijden en de sausjes alvast door elkaar roeren. Je kunt vlak voor het serveren de ingrediënten lekker vers inrollen. Doe dat zoals beschreven in het recept.

Springrolls bewaren

Vers gemaakt zijn springrolls eigenlijk het lekkerst. Maar als dat om de een of andere reden niet lukt, pak ze dan in huishoudfolie en bewaar ze in de koelkast. Op die manier kun je ze wel een dagje bewaren. En als je wat over hebt is je lunch to go voor de volgende dag ook gelijk geregeld, denk eens aan de gezichten van je collega’s…

springrolls

Kijk hier voor meer oosters gerechten.

Het Schaap met de 5 poten

Terwijl we die leuke doorkijkhapjes aan het maken waren begon ik opeens spontaan te zingen: “… zo’n juffrouw in een doorkijkbloes, een zegen voor de mensheid!” Uit ‘t Zal je kind maar wezen 1969. Het Schaap met de 5 poten met Adèle Bloemendaal, Leen Jongewaard en Piet Römer. Ik moest even nazoeken welk jaar het ook alweer was en heb zojuist even naar dit YouTube-filmpje gekeken, echt zo leuk. Uit de tijd dat heel Nederland naar dezelfde zender keek 😉
Op seconde 54, hoor je de tekst. 

Zo maak je de Springrolls

Laat je het even weten als je dit gemaakt hebt? Dat kan in de reacties onderaan of op onze Facebookpagina, Twitter en Pinterest. Altijd leuk & alvast dank!

springrolls

Springrolls, oosterse doorkijkhapjes

door Anna-Karina van Denderen
Deze knapperige doorkijk springrolls zijn koolhydraatbeperkt, je maakt ze eenvoudig koolhydraatarme door in plaats van de rijstvellen ijsbergsla te nemen.

Ook in Gewoon Koolhydraatarm, blz. 109

5 van 2 stemmen
Afdrukken Reacties Bewaren
Gang: Amuse & Borrelhapje, Hoofdgerecht, Lunch
Keuken: Oosters
Trefwoord: groente, spektakel
Voorbereiden: 20 min
Koken: 8 min
Totale tijd: 36 min

Voedingswaarden

10 gram koolhydraten per stuk - afhankelijk van je ingrediënten
Koolhydraten 10 g

Uit recept

8 stuks

Ingrediënten

Bijvoorbeeld
Saus
Saus

Bereiden

  • Ik had veel verschillende groenten, maak je eigen selectie, want alles is een beetje veel! Rauwe en gare groenten, kan allemaal. Vul aan met verse kruiden en eiwitbronnen als vlees, vis, kip, schaaldieren, tofu... Tuinkers, taugé, alfafa; ook heel leuk spul om te gebruiken.
  • Snijd de groenten in smalle reepjes. Sommige groenten lenen zich ook om te spiraliseren of te raspen.
  • Roer de ingrediënten voor de 3 verschillende sauzen door elkaar. De sausen mogen een beetje vloeibaar zijn, dus aanlengen met water tot de juiste dikte. Proef en breng op smaak.
Rijstvellen preparen en gebruiken
  • Zet alle ingrediënten klaar en een voldoende groot bord om te rollen. Week steeds 1 rijstvel gedurende 30 - 60 seconden in lauw water.
  • Leg het geweekte vel op het bord, leg de vulling op de onderste helft, blijf 3 cm van de randen. Rol vanaf onderkant 1 slag op, vouw dan de zijkanten naar binnen en rol alles op. Zie foto's. Per hapje duurde het bij mij 1 minuut om ze vullen en te rollen. Week en rol tot je er 8 hebt. 2 stuks per persoon voor een lunch.
  • Doop elke springroll even in de saus voor je een hap neemt. Lekker, of niet dan?
  • Je houdt waarschijnlijk saus over, die is ook heerlijk als dressing over een knapperige salade met - ongeveer - dezelfde ingrediënten.

© Uitgeverij Boekdelen - KoolhydraatarmRecept.nl Alle rechten voorbehouden. Teksten en recepten van blogs en/of afbeeldingen mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen. Lees meer over Auteursrecht op internet

Heeft het gesmaakt? Vertel het door!

Bestel een van onze kookboeken in alle reguliere boekhandels (NL en België) of online winkels, zoals Libris, AKO, Bruna of Bol.com!

Klik op de boeken en lees er alles over en bekijk de inkijkexemplaren!


(Gezien 1.980 keer, 4 vandaag)

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Lekker recept? Geef sterren!
Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

6 reacties op “Springrolls, oosterse doorkijkhapjes”

Ken je onze Facebook pagina al?

Like